Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ρέθυμνο: Πρώτος σταθμός για το Φεστιβάλ των Σταθμών της ΑΣΚΤ

Από το Ρέθυμνο ξεκινά την πορεία του το πρώτο «Φεστιβάλ των Σταθμών ΑΣΚΤ», μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να διασυνδέσει την καλλιτεχνική πρωτοπορία με τον κοινωνικό ιστό των έξι τόπων που φιλοξενούν τους Σταθμούς, κτιριακές υποδομές της ΑΣΚΤ διεσπαρμένες στην περιφέρεια που λειτουργούν ως πυρήνες δημιουργίας τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους καθηγητές της Σχολής.

Το νέο αυτό Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη Μικρή Όπερα του Κόσμου και περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά δρώμενα, τα οποία θα παρουσιαστούν από σήμερα μέχρι τις 27/7 στο Θεατράκι της ΑΣΚΤ, στον λόφο της Ευλιγιάς και στο Τζαμί του Ενετικού Φρουρίου Ρεθύμνης.

Εκεί θα παρουσιαστούν οι "Καλοκαιρινές ώρες", ένα μουσικό πρόγραμμα από τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο στο πιάνο και τη Νεκταρία Καραντζή στο τραγούδι, όπου η Δύση συναντά την Ανατολή αποκαλύπτοντας μουσικούς θησαυρούς και προκαλώντας έναν ευρηματικό διάλογο επί σκηνής. Με την κλασική μουσική, μέσα από τη δεξιοτεχνική προσέγγιση του πιανίστα να συναντάει τη λιτή και μακριά από περιττές τεχνοτροπίες βυζαντινή υμνωδία, αλλά και την αρχέγονη, μυσταγωγική, αυθεντική ελληνική δημοτική μουσική, έτσι όπως αποδίδεται από την καταξιωμένη ερμηνεύτρια της βυζαντινής ψαλτικής και παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή.

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Λιαμής βασισμένος στα κείμενά του και για τον Αλεξανδρινό ποιητή, παρουσιάζει το Δραματικό και μουσικό πρελούδιο για τον Κ. Π. Καβάφη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου, Πάνου Κορδαλή και Σοφίας Καψούρου, με τη συνοδεία του Μάνου Κιτσικόπουλου στο πιάνο. Ακολουθεί η τσεμπαλίστρια Κατερίνα Κτώνα και ο κοντρατενόρος Νίκος Σπανάτης, που ερμηνεύουν αναγεννησιακή μουσική και τραγούδια από την Αυλή της Ελισάβετ Α'.

Επόμενος σταθμός του Φεστιβάλ των Σταθμών είναι το Τσεπέλοβο, στα Ζαγοροχώρια (2-4/8), όπου με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Καλλιτεχνικού Σταθμού η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής "Κανών" συναντά τους ερμηνευτές Σοφία Μάνου και Παναγιώτη Λάλεζα (4/8).

Οι διαδρομή του Φεστιβάλ θα συνεχιστεί στις 8-10/8 στο Ιστορικό Μουσείο Ύδρας και θα καταλήξει στις 19-21/8 στους Δελφούς.

Ρέθυμνο: Πληροφορίες για τους εχθρούς & τις ασθένειες του αμπελιού και της ελιάς

Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου  της Διεύθυνσης Αγρο-τικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σύμ-φωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε  το ΠΚΠΦ & ΠΕ Η-ρακλείου, ανακοινώνονται τα εξής όσον αφορά εχθρούς – ασθένειες του Αμπελιού-Ελιάς:

Α) ΑΜΠΕΛΙ

•    Για την Ευδεμίδα

Στις μεσοπρώιμες περιοχές η τρίτη πτήση συνεχίζεται με αυξημένους πληθυσμούς.
Συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες για τις μεσοπρώιμες περιοχές:
-Επιτραπέζια: 23 -25 Ιουλίου.
Σουλτανίνες – Οινάμπελα: 25 – 27 Ιουλίου.
Το φάρμακο να καλύπτει καλά τα σταφύλια.
Σε αμπέλια που θα τρυγηθούν σύντομα, να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας. Να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι αναμονής μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής

•    Για το Ωϊδιο ή Χολέρα

Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των αμπελιών που προορίζονται για επι-τραπέζια χρήση.
Οι όψιμες προσβολές ωιδίου στους άξονες και τους μίσχους των σταφυλιών (λίκια) υποβαθμίζουν την εμπορική τους αξία.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Ο χαρακτηρισμός της ζώνης πρωιμότητας για κάθε περιοχή είναι ενδεικτικός. Υπάρχουν αμπέλια στην ίδια περιοχή με διαφορετική πρωιμότητα λόγω των πολλών τοπικών μικροκλιμάτων. Οι παραγωγοί είναι εκείνοι που σε συνεργασία με τους τοπικούς συμβούλους θα πρέπει να καθορίζουν τη
ζώνη που ανήκουν τα αμπέλια τους.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Απαγορεύεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από ψεκασμένα αμπέ-λια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται η χρήση μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια φαρμά-κων. Σε περίπτωσηπου διαπιστώνονται παραβάσεις κατά τους τακτικούς ελέγχους υπολειμμάτων στα σταφύλια προβλέπονται από τον νόμο αυστηρές κυρώσεις.

Β) ΕΛΙΑ

•    Για τη Μαργαρόνια

Στις όψιμες περιοχές παρατηρούνται χαμηλές συλλήψεις.
Συνιστάται ψεκασμός στους ελαιώνες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές στη βλάστηση ή στους καρπούς. Μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας έχουν ελαιόδεντρα με τρυφερή βλάστηση όπως φυτώρια,
δέντρα νεαρής ηλικίας και δέντρα που έχουν δεχτεί κλάδεμα ανανέωσης.
− Όψιμες περιοχές: 26 – 29 Ιουλίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι επεμβάσεις κατά των εχθρών και των ασθενειών του αμπε-λιού και της ελιάς
να γίνονται με επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων σύμφωνα με τις λίστες των εγκεκριμένων
δραστικών ουσιών.
ΝΕΕΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: Για την αντιμετώπιση της μαργαρόνιας στην ελιά εγκρίθηκε
σκεύασμα με δραστική ουσία deltamethrin (δελταμεθρίν), μέγιστος αριθμός ε-φαρμογών μία ανά καλλιεργητική περίοδο και 7 ημέρες αναμονής πριν τη συγκομι-δή.

http://rethemnosnews.gr/

Μποναμάς έργων σε Πλατανιά και Αμάρι

Μποναμά από το ΕΤΠΑ εξασφάλισαν ο δημος Πλατανιά στα Χανιά και ο δήμος Αμαρίου στο Ρέθυμνο.

Αίθουσες πολλαπλών δραστηριοτήτων, αναβάθμιση σχολικών κτηρίων είναι μερικά από τα έργα που θα υλοποιηθούν στις δυο περιοχές.

Δήμος Πλατανιά

Συγκεκριμένα στο δήμο Πλατανιά, προκειται να δημιουργηθεί χώρος πολλαπλών χρήσεων στις Βουκολιές.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.850.000 ΕΥΡΩ.Το έργο αφορά στην ανέγερση και τον εξοπλισμό κτιρίου πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στην τοποθεσία «Χριστός» του οικισμού των Βουκολιών.

Περιλαμβάνει τη κατασκευή διώροφου κτιρίου συνολικού εμβαδού 426,67 τ.μ, το οποίο θα απαρτίζεται από αίθουσες πολλαπλών δραστηριοτήτων, που θα φιλοξενούν ομιλίες, συνέδρια, συγκεντρώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, περιοδικές εκθέσεις, μικρές θεατρικές παραστάσεις κλπ, για τις ανάγκες του Δήμου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Δήμος Αμαρίου

Δυο έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.253.000 ευρώ θα υλοποιηθουν στο δήμο Αμαρίου.

Το δύο έργα αφορούν αναβάθμιση 13 κτιρίων παλαιών Δημοτικών Σχολείων σε οικισμούς του Δήμου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώροι ενημέρωσης επισκεπτών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και σχολικών δραστηριοτήτων περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους.

Ρέθυμνο: Έπαγγελματική κατάρτιση για άνεργους νέους έως 29 ετών στον Τουρισμό

Ένα νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για άνεργους νέους, στον κλάδο του Τουρισμού, άρχισε να λειτουργεί από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης (ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ), στο πλαίσιο της δράσης του ΣΕΤΕ και της ΕΕΔΕ «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους στον κλάδο του Τουρισμού ηλικίας έως 29 ετών» του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», το οποίο χρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο:
«Ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών και ειδικών ομάδων, τουριστικών επιχειρήσεων».
Μετά την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, θα πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση των ωφελούμενων σε θέσεις πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας θα έχει διάρκεια 500 ώρες (με χρόνο υλοποίησης έως 5 μήνες). Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα παρέχονται στους ωφελούμενους υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης.
Οι άνεργοι νέοι, που έχουν ενταχθεί στο μητρώο ωφελουμένων, και ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε προγράμματα κατάρτισης του τουριστικού τομέα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στο ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Ηγ. Γαβριήλ 103-105 Ρέθυμνο (απέναντι από την Αγροτική Τράπεζα, 2ος όροφος) και στα τηλέφωνα: 28310 40050, 28310 40051 & 28310 40052.
URL: http://www.kekaper.gr          E-mail: nele@kekanar.gr


rethemnosnews.gr

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι ο δεύτερος κύκλος ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών έχει ολοκληρωθεί σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος κύκλος ψεκασμών από τα ειδικά συνεργεία για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών από μεγάλες εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς. Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να εφαρμόζουν τα παρακάτω μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο.

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

1.    Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)
2.    Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ)
3.    Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
4.    Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια
5.    Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών.
6.    Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους .
Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
7.    Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής )δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
8.    Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
9.    Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

http://rethemnosnews.gr/

Θρησκευτική τέχνη από τις αποθήκες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Στην έκθεση περιλαμβάνονται 18 αντίγραφα τοιχογραφιών της ύστερης βυζαντινής περιόδου, από ναούς της Κρήτης, που φιλοτεχνήθηκαν μετά από ανάθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Στην έκθεση περιλαμβάνονται 18 αντίγραφα τοιχογραφιών της ύστερης βυζαντινής περιόδου, από ναούς της Κρήτης, που φιλοτεχνήθηκαν μετά από ανάθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Η νέα περιοδική έκθεση με τον τίτλο «Πρωτότυπο – Αντίγραφο» υποδέχεται τους επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ήδη, από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Βασικός άξονας της έκθεσης είναι η συνύπαρξη πρωτότυπης βυζαντινής αγιογραφίας και αντιγράφων που, διαπερνώντας το χρόνο, συνδέονται με σημαντικά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται 18 αντίγραφα τοιχογραφιών της ύστερης βυζαντινής περιόδου, από ναούς της Κρήτης, που φιλοτεχνήθηκαν μετά από ανάθεση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Πρώτη ανάθεση ήταν προς τον ζωγράφο-συντηρητή Φώτη Ζαχαρίου το 1956, και το 1961 σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, επιλεγμένους από τον καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Μόραλη. Την οργάνωση της αποστολής ανέλαβε ο βυζαντινολόγος και διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Μανόλης Χατζιδάκης και την καθοδήγηση στην Κρήτη ο ζωγράφος Θωμάς Φανουράκης. Οι φοιτητές που έλαβαν μέρος στην αποστολή αποτελούν σήμερα σημαντικές παρουσίες στην σύγχρονη ελληνική τέχνη (Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Χαΐνης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Παπανελόπουλος κ.α). Τα αντίγραφα είχαν εκτεθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου μετά την αναστήλωση της που έγινε με την μέριμνα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και ταυτόχρονα με την έναρξη των εργασιών του Α’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου και παρέμειναν εκτεθειμένα έως την δεκαετία του ’90 οπόταν ο ναός μετατράπηκε σε Δημοτική Πινακοθήκη.

Σε μια συνύπαρξη πρωτότυπου και αντιγράφου, φορητές εικόνες από τις αποθήκες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Χρονολογούνται στη μεταβυζαντινή περίοδο (μέσα 15ου – 19ος αι.). Στο σύνολο τους έχουν ζωγραφιστεί πάνω σε ξύλινες επιφάνειες που ποικίλουν σε διαστάσεις, ανάλογα με τη χρήση τους ως έργα προορισμένα να αναρτηθούν σε ναούς και μοναστήρια, ή να τοποθετηθούν σε ιδιωτικούς χώρους λατρείας. Προέρχονται από διάφορα μέρη της Κρήτης, και εκφράζουν την καλλιτεχνική και αισθητική αντίληψη της περιόδου. Ακολουθούν τα καθιερωμένα εικονογραφικά πρότυπα και αφομοιώνουν δημιουργικά νέα στοιχεία.

Την έκθεση επιμελήθηκαν επιστημονικά η Στέλλα Καλεντάκη και ο Αγησίλαος Καλουτσάκης, με την καλλιτεχνική φροντίδα της Δέσποινας Περτσελάκη και την επιστημονική και διοικητική μέριμνα της Εύας Γραμματικάκη και του Αλέξη Καλοκαιρινού.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη στις ώρες λειτουργίας του Ιστορικού Μουσείου, καθημερινά (Δευτέρα – Σάββατο) 9.00 πμ. – 5.00 μμ. Θα μπορεί επίσης κάποιος να την απολαύσει, μαζί με το υπόλοιπο Μουσείο, μετά μουσικής, δυο βραδιές του Αυγούστου, στις 7 και στις 20, όπως θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Δραματικές ελλείψεις στα ΕΛΤΑ Ηρακλέιου

Με δραματικές ελλείψεις προσωπικού προσπαθούν να λειτουργήσουν τα ΕΛΤΑ του Ηρακλείου. Οπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ Κρήτης ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Φλιτζανής, από την υπηρεσία λείπουν 100 εργαζόμενοι, σύμφωνα με το οργανόγραμμα! Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τους 75 αρχικά διανομείς για την εξυπηρέτηση 200.000 κατοίκων έχουν μείνει 22! Οι συμβάσεις εργαζομένων έληξαν και εδώ και έναν μήνα, δεν έχουν έρθει οι νέοι, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η παραλαβή επιστολών και δεμάτων στους πολίτες.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ » Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα λήξει στις 26/7/2013 και ώρα 24:00

Με βασικά αιτήματα τα παρακάτω:

1. Άμεση πρόσληψη ΕΣ/ΟΧ προσωπικού με κάλυψη όλων των κενών τομέων διανομής και των κενών του Κομβικού Κέντρου Διαλογής Ηρακλείου που εξυπηρετεί όλη την Κρήτη.

2. Περισσότερες εξόδους στις μηχανές διαλογής στο Κέντρο Διαλογής Ηρακλείου ώστε η αφικνούμενη τυποποιημένη αλληλογραφία να είναι τουλάχιστον ταξινομημένη κατά νομό.

3. Άμεση υλοποίηση αιτήσεων μετάθεσης συναδέλφων που ενδιαφέρονται να μετατεθούν στον Νομό μας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα ενημερωτική επιστολή προς όσους απευθύνεται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες.
cretalive.gr

Με τις καλύτερες εντυπώσεις η 11ης Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στους χιλιάδες επισκέπτες της η φετινή διοργάνωση της 11ης Παγκρήτιας Αγροτικής - Εμπορικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που έκλεισε χθες με επιτυχία τις πύλες της. Αθρόα ήταν η προσέλευση των επισκεπτών, αφού χιλιάδες κόσμου πλημμύρισε το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου προκειμένου να περιηγηθεί στα περίπτερα της έκθεσης.

     Με τον αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά φέτος κάθε προσδοκία, ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα αποτελέσματα των συνεργασιών που προέκυψαν για τους εκθέτες που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση, την οποία η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας αναβάθμισε, δίνοντάς της για δεύτερη φορά και εμπορικό εκτός από αγροτικό χαρακτήρα, καθιστώντας την έτσι πρωτοπόρο εκθεσιακό γεγονός. Η πολύτιμη αυτή συνέργεια του εμπορικού με τον αγροτικό κόσμο στη διάρκεια της αναβαθμισμένης έκθεσης ήταν για δεύτερη χρονιά το κλειδί της επιτυχίας, αφού η Παγκρήτια Αγροτική – Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου κατάφερε να δημιουργήσει πολλαπλές ευκαιρίες εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις.

Με εκατοντάδες εκθέτες τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από την Κύπρο, φέτος η έκθεση αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον παραγωγικό και εξαγωγικό τομέα της Κρήτης. Επιπλέον, στόχευσε εκτός από τον τομέα της προβολής και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και στον τομέα της ειδικής επιστημονικής ενημέρωσης, μέσα από μια σειρά εσπερίδων με διευρυμένη θεματολογία από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και την ενέργεια. Παράλληλα, πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων πρόσφερε ψυχαγωγία στους επισκέπτες.
     Η 11η Παγκρήτια Αγροτική - Εμπορική Έκθεση Αρκαλοχωρίου διήρκεσε έξι ημέρες, από τις 19 έως τις 24 Ιουλίου, διοργανώθηκε από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και στηρίχθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Χανιά: Ανοίγει αύριο τις πύλες της η έκθεση αγροτικών προϊόντων της Κρήτης « Αγροτικός Αύγουστος 2013»

Mε στόχο την ανάδειξη των πιστοποιημένων και τυποποιημένων Κρητικών προϊόντων των βιολογικών προϊόντων καθώς και των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης διοργανώνεται και φέτος στα Χανιά η 15η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων - Αγροτικός Αύγουστος 2013.

Η έκθεση στην οποία συμμετέχουν 100 επιχειρήσεις και φορείς, από όλη την Κρήτη, θα φιλοξενηθεί από τις 26 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Αυγούστου στο χώρο της Δυτικής Τάφρου ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 το βράδυ της Παρασκευής από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

«Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση που έχει ως στόχο την τόνωση της τοπικής αγοράς, την προβολή των τοπικών προϊόντων καθώς και την σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, που κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης κατέθεσε πρόταση ώστε η έκθεση να αποκτήσει διεθνή εμβέλεια και να μετατραπεί σε διεθνή έκθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιάννη Μαργαρώνη ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία στην περιοχή της Αγιάς, όπου υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου όπου θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας και κλαδικών εκθέσεων.

«Πρόκειται για έκθεση υπερτοπικού χαρακτήρα», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί θεσμό για τα Χανιά.

Την έκθεση οργανώνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης τον δήμο και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο.Όλα τα προϊόντα θα διατίθενται σε τιμές έκθεσης ενώ τα περίπτερα θα είναι ανοικτά από τις επτάμιση το απόγευμα έως τις εντεκάμιση το βράδυ. Στο πλαίσιο της έκθεσης το Σάββατο 3 Αυγούστου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ομιλία για την αρχαία Κρητική διατροφή, ενώ κάθε μέρα οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την Κρητική παράδοση.

Εκθεση: «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22»

 Συσσίτιο για τους πρόσφυγες στο Ρέθυμνο
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και το Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας εγκαινιάζουν την έκθεση «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας από τις 30 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 2013, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα Κύρβεια 2013.

Η αρχική έκθεση με τίτλο «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22» διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό του χώρο από τον Οκτώβριο του 2006 έως το Μάρτιο του 2007. H νέα έκθεση καταγράφει και αποτυπώνει μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη.

Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από το πλούσιο αρχειακό υλικό φορέων, όπως οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών. Στον εμπλουτισμό της έκθεσης συντέλεσαν τα ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν από φορείς της Αθήνας, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, το Μουσείο Μπενάκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, η ΧΕΝ, και η Εστία Νέας Σμύρνης.

Η έκθεση αποτυπώνει τις πρώτες δύσκολες μέρες της νέας ζωής των προσφύγων, την καινούρια καθημερινότητά τους και την προσπάθεια για αποκατάσταση. Ξεκινώντας από το ιστορικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής, φωτίζει πορτρέτα προσφύγων και προσωπικές ιστορίες προσφυγιάς αλλά και ένταξης στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης. Έγγραφα, φωτογραφίες και χάρτες ανασυνθέτουν την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στην Κρήτη με την άφιξη των προσφύγων του ’22 και αποτυπώνει τη δυναμική της μικρασιατικής παρουσίας στην κρητική κοινωνία.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας στις 30 Ιουλίου 2013 και ώρα 21:00. Την ημέρα των εγκαινίων, πρόσφυγες θα αφηγηθούν γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και ο δρ. Ιστορίας Νίκος Ανδριώτης θα μιλήσει με θέμα: «Η άφιξη και η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη».

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του παραλιακού σχολικού συγκροτήματος Ιεράπετρας
Δημοκρατίας 31 - Τηλ.: 2842 340326 - Διάρκεια έκθεσης: 30/07/2013-25/08/2013


Πηγή: skai.gr

Πάτησε αχινό, στραβοπάτησε και στραμπούληξε το πόδι του ο Τζόρτζιο Αρμάνι στην παραλία του Μητσοτάκη


Στα ελληνικά πέλαγα ταξιδεύει ο Giorgio Armani με τον πολυτελές σκάφος του Main. Ο γνωστός σχεδιαστής με την παρέα του απαθανατίστηκε πρόσφατα στην πανέμορφη Κεφαλλονιά να τρώει στο εστιατόριο της Τασίας. Στη συνέχεια ταξίδεψε με προορισμό την Κρήτη όπου και είχε μία άτυχη στιγμή.



Σε μία από τις εξορμήσεις του κατευθύνθηκε στη γραφική παραλία Μαράθι με τους δύο όμορφους κολπίσκους, μέρος που προτιμούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι. Μάλιστα εκεί απολαμβάνει τα μπάνια του και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Φεύγοντας όμως από την μοναδικής ομορφιάς παραλία όμως, σύμφωνα με την Espresso, ο Ιταλός σχεδιαστής κούτσαινε. Τι είχε συμβεί; Πάτησε αχινό, στραβοπάτησε και στραμπούληξε τον αστράγαλό του.

Αυτό όμως δεν τον πτόησε καθόλου και συνεχίζει τις διακοπές του στη χώρα μας με νέους προορισμούς.

Τρένο και στην Κρήτη;

Σχέδιο, που κρίνεται βιώσιμο, προβλέπει τη σύνδεση Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου με 17 σταθμούς

Υπό προϋποθέσεις βιώσιμη είναι η ανάπτυξη σιδηροδρόμων στην Κρήτη με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με έρευνα του κ. Δημητρίου-Αναργύρου Πρωτονοτάριου από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Δομημένου Περιβάλλοντος του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Στοκχόλμης. «Μια σιδηροδρομική γραμμή στην Κρήτη μπορεί να είναι οικονομικά, τεχνικά, λειτουργικά και νομικά εφικτή» αν αντιμετωπιστούν ορισμένα εμπόδια, αναφέρεται στην έρευνα, που αποτέλεσε και τη διπλωματική εργασία του κ. Πρωτονοτάριου. Το σχέδιο προτείνεται να προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια και τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης και με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Η πρόταση δεν είναι νέα καθώς ο πρώτος λόγος για δημιουργία σιδηροδρόμων στην Κρήτη ακούστηκε το 1893.

Οπως σημειώνεται, η διαδρομή της προτεινόμενης μονής γραμμής θα σχεδιαστεί υπό συγκεκριμένους περιορισμούς λόγω των χωρικών, κοινωνικών, τεχνικών και περιβαλλοντικών δυσκολιών που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο τύπος των υλικών θα πρέπει να συνάδει με τα πρότυπα της ΕΡΓΟΣΕ και η μήκους 145 χλμ. μονή γραμμή θα πρέπει να είναι ηλεκτροκινούμενη, σηματοδοτούμενη και κανονικού εύρους (1.435 mm). Η μελέτη προκρίνει ότι η ζήτηση για επιβατικές μεταφορές θα είναι υψηλότερη από ό,τι για εμπορευματικές στο νησί, καθώς και ότι τα τρένα θα πρέπει να ανταγωνίζονται σε ταχύτητα τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν τον νέο Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Υπολογίζεται ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της γραμμής θα υπάρχουν 650.000 επιβάτες, αλλά και εμπορευματική κίνηση που θα ανέρχεται στο 7% της συνολικής. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθούν 17 σταθμοί σε Χανιά, Σούδα, Καλύβες, Βρύσες, Γεωργιούπολη, Ατσιπόπουλο, Ρέθυμνο, Σκαλέτα, Πέραμα, Γεροποτάμου, Δοξαρό, Αλοιδες, Δαμάστας, Γάζι, Κνωσό, Ηράκλειο και στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Η μέγιστη ταχύτητα των συρμών υπολογίζεται σε 200 χλμ./ώρα, τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε 90 λεπτά τον χειμώνα και 45 λεπτά το καλοκαίρι, ενώ η λειτουργία σιδηροδρόμων θα οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 2.340 τόνους.

Το κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 75 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις, 3,1 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο γραμμής και 0,55 εκατ. ευρώ ανά σταθμό, περί τα 50 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την προμήθεια 10 συρμών, ενώ η συνολική φάση μελέτης και κατασκευής θα διαρκέσει 11 χρόνια. Η έρευνα εξετάζει τρία σενάρια: το πρώτο προβλέπει κατασκευή με ιδιωτικά κεφάλαια και 30ετή παραχώρηση, το δεύτερο τη μερική συγχρηματοδότηση της ΕΕ και παραχώρηση για 30 έτη και το τρίτο ιδιωτικά κεφάλαια με παραχώρηση για 50 χρόνια.

Στο πρώτο σενάριο τα έσοδα εκτιμώνται σε 980 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων από εισιτήρια θα είναι 782 εκατ. ευρώ. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 588 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 465 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν στη δημιουργία των υποδομών. Το λειτουργικό κόστος για 30 έτη ανέρχεται σε 577 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 162 εκατ. ευρώ θα δοθούν για το χρηματοοικονομικό κόστος της επένδυσης. Ετσι, αθροιστικά κατασκευή και λειτουργία θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ζημιές 185 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο με τη συμμετοχή των κοινοτικών ταμείων, το μεν κόστος κατασκευής μειώνεται κατά 285 εκατ. ευρώ και το δε της λειτουργίας κατεβαίνει στα 469 εκατ. ευρώ. Ετσι, αθροιστικά κατασκευή και λειτουργία απαιτούν 754 εκατ. ευρώ, αφήνουν κέρδος 225 εκατ. ευρώ και καθιστούν το σχέδιο βιώσιμο.

Το τρίτο σενάριο προτείνει την εκτέλεση του σχεδίου με ιδιωτικά κεφάλαια και επέκταση της παραχώρησης στα 50 χρόνια, προσφέροντας καλύτερες προϋποθέσεις για ανάκτηση του κόστους της επένδυσης, που αφήνει μετά βεβαιότητας κέρδος 50 εκατ. ευρώ για την περίοδο των 30 ετών.

Ετσι, όπως συμπεραίνει η έρευνα, τόσο το σενάριο που προβλέπει συγχρηματοδότηση από την ΕΕ όσο και το ενδεχόμενο 50ετούς παραχώρησης καθιστά το εγχείρημα των Κρητικών Σιδηροδρόμων ένα πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ για κάθε επενδυτή. Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι «η κατασκευή σιδηροδρόμου στην Κρήτη θα αντιμετώπιζε αρκετά μη τεχνικά προβλήματα, όπως οι αρνητικές τοπικές αντιδράσεις και ο ανταγωνισμός των ΚΤΕΛ». Επίσης, άλλες δυσκολίες της κατασκευής θα είναι η γεωμορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη ποταμών και υπόγειων υδάτων μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου, αλλά και το κόστος και η διάρκεια τέλεσης των απαλλοτριώσεων. Βέβαια, οι παράγοντες που καθιστούν τη δημιουργία του έργου εφικτή είναι ότι το τρένο θα διασυνδέσει τις βασικές υποδομές του νησιού, θα καλύψει την απόσταση μεταξύ Χανίων και Ηρακλείου ταχύτερα από τον ΒΟΑΚ και ότι μπορεί σημειακά η χάραξη της γραμμής να ακολουθήσει τον παλιό δρόμο Ρεθύμνου - Ηρακλείου μειώνοντας το κόστος κατασκευής.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus

Μέρα-νύχτα «σαρώνουν» την Κρήτη ελεγκτές του ΣΔΟΕ [Video]

"Σαρώνουν" την άκρη, απ'άκρη σ'άκρη, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, που αν και ... μετρημένοι στα δάχτυλα, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ιδίως, της θερινής περιόδου που διανύουμε.

Στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος που έχει θέσει σε ισχύ το Υπουργείο Οικονομικών, οι έλεγχοι ανά την Κρήτη συνεχίζονται εντατικά ως τις 15 Σεπτεμβρίου, καθημερινές, Κυριακές, αργίες, πρωί και απόγευμα, εν ολίγοις ... όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες!

Μπορεί η υπηρεσία να υποφέρει λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού στελεχώνεται από περίπου τους μισούς υπαλλήλους από αυτούς που προβλέπει το οργανόγραμμα και που στελέχωναν την υπηρεσία παλιότερα, ωστόσο, με "όπλο" το φιλότιμο, συνεχίζουν τους ελέγχους, κάνοντας υπερωρίες και εκτός έδρας, για τα οποία ... δεν αμείβονται!

Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, με βάση πάντα τα δεδομένα που υπάρχουν, αφού προκειμένου να μπορέσουν οι λιγοστοί ελεγκτές να ανταποκριθούν στις ανάγκες ... ακόμη και άδειες θα ανασταλλούν!

Η λύση, βέβαια, βρίσκεται στα υψηλά εισοδήματα, που πρέπει επίσης να ελεγχθούν.

Πάντως, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΔΟΕ, αν και η χώρα βουλιάζει, αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν, σε βάρος των συνετών πολιτών, να μη συμμορφώνονται, να φοροκλέπτουν το ΦΠΑ, και να μην πληρώνουν φόρους, αποκρύπτοντας εισοδήματα.
cretalive.gr

VIDEO

Με ελεύθερη είσοδο «Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη»

Η Θεατρική Σκηνή παρουσιάζει το έργο του Θανάση Βαλτινού «Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη», στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων « Ηράκλειο καλοκαίρι 2013»

Το έργο βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Ανδρέα Κορδοπάτη από το χωριό Δάρα Μαντινείας και μας μιλάει για την περιπέτειες που πέρασε όταν το 1903 αποφάσισε να φύγει μετανάστης για την Αμερική, ακολουθώντας τους χιλιάδες μετανάστες από όλη την Ελλάδα και κυρίως από την Πελοπόννησο.
Σε μια ταραγμένη Ελλάδα -πόλεμος του 1897- στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο ξενιτεμός στη ¨γη της επαγγελίας¨ ήταν ένα όνειρο που κυνηγούσαν όλοι με κάθε θυσία.

Έτσι ο Κορδοπάτης, βγήκε παράνομα στην Αμερική και έζησε κυνηγημένος λαθρομετανάστης σε πολλές πολιτείες.

Το έργο ανεβαίνει σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνίου που κρατάει και το βασικό ρόλο.
-Σκηνικά κοστούμια: Νίκου Κασαπάκη.
-Μουσική: Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Η παράσταση  θα δοθεί στην πύλη « Βηθλέεμ», την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουλίου και ώρα 21:30, με είσοδο  ελεύθερη.

2.679 θέσεις εργασίας στους Δήμους της Κρήτης

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για  2.679 θέσεις εργασίας στους Δήμους της Κρήτης μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Απασχόληση Ανέργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ .

    Η προκήρυξη θα γίνει μέσω του ΟΑΕΔ με κριτήρια ΑΣΕΠ και οι ειδικότητες θα είναι Π.Ε ιδιαίτερα Πληροφορικής και Υ.Ε Γενικών Καθηκόντων.

ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Θα λυθούν προβλήματα καθημερινότητας

 Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης δήλωσε μετά από αυτή την εξέλιξη ότι, οι Δήμοι σε μια περίοδο που απαγορεύονται οι προσλήψεις ακόμη και των Υ.Ε για εργασία ανταποδοτικού χαρακτήρα, θα μπορέσουν να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών

    Η κατανομή των 40.000 θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας έγινε ανά Περιφέρεια με κριτήριο τον πληθυσμό και την ανεργία.

Η Κρήτη με πληθυσμό 682.928 κατοίκους πήρε 2.679 θέσεις ,με ανεργία 26.6%


Ξεκινάει η κατάθεση των 3500 αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς

Από σήμερα ξεκινάει η κατάθεση των αιτήσεων, με στόχο περίπου 1500 οικογένειες στο Ηράκλειο και 3500 στην Κρήτη συνολικά, να επωφεληθούν βάζοντας τα παιδιά τους στους δημόσιους και τους ιδιωτικούς σταθμούς, χωρίς να επιβαρύνονται από το οικονομικό βάρος της πληρωμής τους. 

 Η εξέλιξη αυτή, βάζει τέλος στην αγωνία για χιλιάδες οικογένειες και στην Κρήτη, με τους γονείς πλέον να καλούνται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Μια διαδικασία, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πολλές χιλιάδες.

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ φάνηκε προς στιγμήν ότι θα σταματούσε, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και έτσι αυτό θα τρέξει κανονικά και φέτος.

Έτσι με ανακοίνωση της η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου καλεί τις μητέρες που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους τα δωρεάν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών για την περίοδο 2013-2014, να υποβάλλουν αίτηση στα κατά τόπους ΚΔΑ.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς εν καιρώ κρίσης, πάρα πολλές οικογένειες δε θα δουν τον προϋπολογισμό τους να αυξάνει, σε μια περίοδο που όλοι αγωνίζονται να επιβιώσουν!

Λεπτομέρειες για την κατάθεση των αιτήσεων
Η αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά  θα αποσταλεί από τις 25/07-02/08/2013 στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. σε κλειστό φάκελο υποψηφιότητας.

Οι μητέρες/πατέρες μπορούν να προμηθεύονται αίτηση και να λαμβάνουν πληροφορίες για τη συμπλήρωσή της και την αποστολή της από τις 25/07/2013, ημέρα Πέμπτη α) στα Κ.Δ.Α.Π. Δ. Ηρακλείου και β)στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δ. Ηρακλείου  στην Ανδρόγεω 2, Ηράκλειο.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α.: www.eetaa.gr

Τα Κ.Δ.Α.Π. Δ. Ηρακλείου στεγάζονται στα:

1ο Δημ. Σχ. Ν. Αλικαρνασσού,Μαυσώλου 75, Ν. Αλικαρνασσός(ΚΔΑΠ Ν. Αλικαρνασσού)τηλ. Επικ.:2810332030
43ο Δημ. Σχ. , Σπύρου Μουστακλή στον Ξηροπόταμο, πλησίον του κολυμβητηρίου(ΚΔΑΠ Ξηροποτάμου) τηλ. Επικ.:2810256547
45ο Δημ. Σχ, Ζεύξιδος  , Τρεις Βαγιές (ΚΔΑΠ Τριών Βαγιών) τηλ. Επικ.: 2810250330
20ο Δημ. Σχ, Πεζόδρομος Ορφέως 3, (απέναντι από τη Β΄ ΔΥΟ), Νέα Αλάτσατα (ΚΔΑΠ Αϊ-Γιάννη) τηλ. Επικ.: 2810322162
Προφήτη Ηλία, Δημοτική Ενότητα Τεμένους (ΚΔΑΠ Τεμένους) τηλ. Επικ.: 2810871637
ΚΔΑΠ Ασιτών, Δημοτική Ενότητα Γοργολαΐνη τηλ. Επικ.: 2810861542
Τι πρέπει να προσέξουν οι μητέρες

Την αίτηση συμπληρώνει και υπογράφει η ενδιαφερόμενη μητέρα ή ο πατέρας που έχει νόμιμα την επιμέλεια του παιδιού. Κάθε μητέρα/πατέρας υποβάλει μόνο μία αίτηση άσχετα με τον αριθμό των τέκνων (2 τέκνα-1 μόνο αίτηση με δύο παραρτήματα). Τα δικαιολογητικά προσκομίζονται μία φορά για κάθε φάκελο άσχετα με τον αριθμό των παιδιών.

Η μητέρα/ο πατέρας μπορεί να επιλέξει έως 2 ΚΔΑΠ. Στην ίδια αίτηση μπορεί ο/η ενδιαφερόμενος/-η να συμπεριλάβει και παιδικούς σταθμούς για τέκνα του/της σε προσχολική ηλικία.. Ο φάκελος πρέπει να έχει σταλεί ως τις 02/08/2013 ταχυδρομικά ή με εταιρεία ταχυμεταφορών. Πάνω στο φάκελο, μεγέθους Α4 πρέπει να αναγράφεται η φράση: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ»

Ηράκλειο: Από την οικοδομή στην έδρα διδασκαλίας με διδακτορικό στο Πολυτεχνείο

Ο συνταξιούχος που βλέπετε στη φωτογραφία κατάφερε να δώσει σάρκα και οστά στα όνειρά του …

Ηράκλειο — Ο 73χρονος Σπύρος Ελευθέριος Νιονάκης μόλις προχθές (23-07-2013), με πολύ κόπο και επιμονή, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πολυτεχνείο! Η ζωή δεν του χαρίστηκε. Ξεκίνησε από την Μύρινα της Λήμνου και έφτασε στην Κρήτη όπου έκανε όλες τις δουλειές.

Εργάστηκε στην οικοδομή και σε ηλικία 34 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του, έφτασε να γίνει καθηγητής, να εξαντλήσει την …ιεραρχία στο τότε ΚΑΤΕΕ και μετά τη σύνταξή του αποφάσισε να πάρει και διδακτορικό! Ο Σπυρίδων Ελευθέριος Νιονάκης γεννήθηκε στη Μύρινα από πατέρα ψαρά και μητέρα νοικοκυρά το 1940 και αποφοίτησε από το οκτατάξιο γυμνάσιο.

Βγήκε στη σύνταξη και αποφάσισε να ολοκληρώσει την διδακτορική του διατριβή

Στην ηλικία των 34 ετών, και ενώ ήταν ήδη οικογενειάρχης ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων (ΑΣΣΕ), τμήμα Γραμματέων, ΚΑΤΕΕ, από όπου και αποφοίτησε το 1976. Το 1989 αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Μάλιστα την ίδια ίδια χρονιά - 1989 -πέρασε με πανελλαδικές εξετάσεις και σε πρώτες θέσεις στην ίδια σχολή η μικρότερη του κόρη!

Ο κ.Νιονάκης αυτό το Καλοκαίρι και ενώ είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί από την εργασία του, αποφάσισε και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή την οποία και παρουσίασε! Προχθές το μεσημέρι αναγορεύτηκε Διδάκτορας του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Ποδεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Ηράκλειο: Ραντεβού στο «Φεστιβαλάκι»

Άνοιξε χτες  η αυλαία για το 2ο Φεστιβαλάκι, στο κέντρο του Ηρακλείου στην Κρήτη, έπειτα από επτά μήνες προετοιμασίας και λίγο πριν ανοίξει τα φτερά του για την Αθήνα. 

Ως φεστιβάλ αλλά πρωτίστως ως κοινότητα ανθρώπων με κοινό πάθος για την Κρήτη και τον πολιτισμό της, έρχεται, συνεπές με τον στόχο του, για μια ακόμη χρονιά να προστατεύσει, να μεταδώσει και να αναπαράγει τις τέχνες και τον πολιτισμό του της Κρήτης, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας - με σύγχρονο τρόπο και μέσα - τις παραδόσεις και τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις του νησιού μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις, εργαστήρια, διάλογο και συμμετοχή, αποσκοπώντας να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα... για το αύριο.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, πολυθεματική πολιτιστική εμπειρία στην οποία συναντιούνται η μουσική, ο χορός, οι μαντινάδες, το βιβλίο, τα εικαστικά, η φωτογραφία, το βίντεο, οι παραδοσιακές τέχνες και οι κρητικές γεύσεις.

Το Festivalaki σε αριθμούς:

- 7 μήνες προετοιμασίας σε συνεργασία με το κοινό

- 10 θεματικά πεδία

- 7 συναυλίες με πάνω από 30 μουσικούς

- 10 χορευτές

- 3 παραδοσιακοί τεχνίτες (οργανοποιεία / στιβάνι / κεραμική)

- 10 εικαστικοί

- 8 γραφίστες

- 17 φωτογράφοι

- 6 ταινίες

- Δεκάδες εκδόσεις με σημείο αναφοράς την Κρήτη

- 29 μαντιναδοπλέκτες

- 14 ώρες «Κρητικής» εμπειρίας μέσα σε 2 ημέρες

ΕΟΠΥΥ: Τέλος στα εμπόδια για τις εξωσωματικές στην Κρήτη

Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων γυναικών της Κρήτης που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης βάζει ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ο οποίος ενέκρινε τη δημιουργία επιτροπής στο Ηράκλειο για την εξέταση και έγκριση δαπανών, όπως είναι τα ακριβά φάρμακα τα οποία κοστίζουν 3.000 ευρώ, χρήματα που αφορούν τη μια προσπάθεια!

Ξεπερνώντας λοιπόν αυτό το «εμπόδιο», ζευγάρια και από τους τέσσερις Νομούς του νησιού μπορούν να πλησιάσουν το όνειρο ζωής που δεν είναι άλλο από το να γίνουν γονείς.

Την ικανοποίηση του εκφράζει ο τοπικός Διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Κώστας Τερζάκης ο οποίος είχε αποστείλει το επίμαχο αίτημα, με την ειδική επιτροπή να συστήνεται και να πιάνει δουλειά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Είχα εντοπίσει το πρόβλημα από τότε που ανέλαβα διευθυντής στη μονάδα. Έβλεπα νέα ζευγάρια να μεταβαίνουν στην Αθήνα προκειμένου να περάσουν από ειδική επιτροπή η οποία θα εγκρίνει η όχι την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα φάρμακα κ.α.

Πριν μήνες, απέστειλα σχετικό έγγραφο προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τελικά άναψε το «πράσινο φως» στο αίτημα μου, για τη σύσταση επιτροπής στον ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες και των τεσσάρων Νομών της Κρήτης.

Η Επιτροπή θα αξιολογεί τα δικαιολογητικά που θα καταθέτουν οι μέλλουσες μητέρες και αναλόγως θα εγκρίνει ή όχι την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Με τη παραπάνω κίνησή μου, λύνω τα χέρια σε χιλιάδες ζευγάρια στην Κρήτη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Τερζάκης



Πηγή:www.reporter.gr

Ε.Π.Κ. Κρήτης: "Κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη στα ύψη οι τιμές των καυσίμων "

Διαχρονικό και γραφικό έχει καταντήσει πλέον, τους καλοκαιρινούς μήνες, το φαινόμενο της αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων, που παρατηρείται όχι μόνο στο Νομό μας αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες που δεχόμαστε καθημερινά από Ελληνες και ξένους επισκέπτες.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Ενωσης προστασίας καταναλωτών Κρήτης και την πρόεδρο Ιωάννα Μελάκη. Ο κ. Κώτσος υπογράμμισε «ένας από τους λόγους είναι ότι έχουμε χιλιάδες εκδρομείς, Ελληνες και ξένους, που είτε ενοικιάζουν είτε χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους για τις διακοπές τους με αποτέλεσμα πολλά πρατήρια να 'τσιμπάνε' τις τιμές», ενω πρόσθεσε «πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες από τους ξένους για ακριβή βενζίνη, τα δύο τρία τελευταία χρόνια έχουμε έντονα παράπονα για τις τιμές των καυσίμων στη πόλη μας και όχι μόνο. Οι εκδρομείς από την υπόλοιπη Ελλάδα τους ενοχλεί αφάνταστα η ακριβότερη, σε σχέση με το κέντρο, αμόλυβδη που βρίσκουν και που αγγίζει πολλές φορές και τα 9-10 λεπτά παραπάνω στο λίτρο. Ομως αυτές τις διαφορές ο συμπολίτης μας τις βιώνει καθημερινά χειμώνα - καλοκαίρι».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «το να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση υπάρχει μόνο μία λύση. Αυτή είναι να γίνει επιτέλους η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όχι μόνο στις βενζίνες αλλά και στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Πρέπει επιτέλους το υπουργείο και η κυβέρνηση να καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο και θα ανακουφίσει των Ελληνα καταναλωτή αλλά και δεν θα υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους καταναλωτές, Ελληνες και ξένους. Με μια τέτοια κίνηση θα 'πέσουν' περισότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Οσο και να συρρικνωθούν τα ήδη συρρικνωμένα ποσοστά κερδών στους βενζινοπώλες, όσο και αν οι εταιρείες πετρελαίου θελήσουν να ρίξουν το ποσοστό κέρδους τους, αν και δεν έχουν περιθώρια πάνω από 1 ή 2 λεπτά, που και αυτά θεωρώ ότι είναι πολλά, οι τιμές δεν θα 'πέσουν' αισθητά και ουσιαστικά». Ο κ. Κώτσος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο θέμα που αφορά τα πρατήρια βενζίνης τα οποία βρίσκονται όπως χαρακτήρισε στη μέση του πουθενά σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας τονίζοντας ότι «βλέπουμε σε απομακρυσμένες περιοχές να υπάρχουν πρατήρια καυσίμων τα οποία η τιμή της βενζίνης να είναι μέχρι και 5 λεπτά ακριβότερη στο λίτρο, σε σχέση με τα κεντρικά πρατήρια. Αυτό θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό και λογικό αν αναλογιστούμε ότι σε αυτά, γίνονται καθημερινά ελάχιστες καταναλώσεις. Πρέπει λοιπόν ο καταναλωτής, αυτά τα πρατήρια να τα βλέπει με συμπάθεια, γιατί εκτελούν και ένα κοινωνικό ρόλο. Οταν ξαφνικά μένεις από βενζίνη στη μέση του πουθενά και εμφανίζεται μπροστά σου ένα τέτοιο πρατήριο, θεωρώ ότι τα 5 λεπτά που μπορεί να έχει πιο ακριβό το λίτρο, τα δίνεις με μεγάλη ανακούφιση. Δυστυχώς όμως σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα, με τα συστήματα εγκατάστασης εισροών -εκροών που θα τοποθετηθούν στα πρατήρια, τα περισσότερα από αυτά θα κλείσουν. Και θα κλείσουν γιατί δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα της εγκατάστασης, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, καθώς και της μικρής χρηματοδότησης από το υπουργείο». Από την πλευρά της η πρόεδρος της ένωσης κ. Μελάκη τόνισε ότι «δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από ντόπιους και ξένους επισκέπτες οι οποίοι εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τις υψηλές τιμές των καυσίμων που παρουσιάζονται σε αρκετές περιοχές του Νομού μας. Ως ένωση καταναλωτών θέλουμε να στείλουμε το μήνυμά μας προς τα αρμόδια υπουργεία, ότι αυτή η συνεχής άνοδος των τιμών θα πρέπει να σταματήσει. Οι τιμές των καυσίμων και κυρίως της αμόλυβδης, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα σε τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα νησιά μας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τα φτηνά καύσιμα αποτελούν για Ελληνες και ξένους τουρίστες πόλο έλξης στο νησί μας». Η κ. Μελάκη κάλεσε τους καταναλωτές να ενημερώνονται από το Διαδίκτυο και συγκεκριμένα από τη ιστοσελίδα 'παρατηρητηριο τιμών υγρών καυσίμων' του υπουργείου, για το που μπορούν να βρίσκουν φτηνά καύσιμά. Η ιστοσελίδα αυτή ενημερώνεται καθημερινά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...