Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Οι μαντινάδες, η λύρα και το λαούτο της Κρήτης «πρωταγωνιστούν» στο MEGA.

«Οφέτος φως μου σ' αγαπώ, του χρόνου δε σου τάσσω,
γιατ’ έχω άστατη καρδιά κι εύκολα γνώμη αλλάσσω»

«Πρωταγωνιστές» Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 στις 24.00, σε επανάληψη, στο MEGA. Οι  μαντινάδες, η λύρα και το λαούτο της Κρήτης «πρωταγωνιστούν» στο MEGA. Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στα χωριά της Κρήτης, άκουσε ριζίτικα και μαντινάδες και συζήτησε με τους δημιουργούς τους.
Στην εκπομπή μεταξύ άλλων συμμετέχουν:
Ο Βασίλης Σταυρακάκης απ’ τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Κρήτης, συνεχιστής της παράδοσης του Μουντάκη και του Σκορδαλού.
Ο Γιάννης Χαρούλης, το λαούτο του και το νεανικό του συγκρότημα.
Ο θρυλικός Ψαραντώνης με την λύρα του και τον γιο του Ψαρογιώργο στο λαούτο.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο καθηγητής του Σύμπαντος, μιλάει για τον Βενιζέλο και τις μαντινάδες.
Ο Ρος Ντέιλι, ο Ιρλανδός δεξιοτέχνης της λύρας που μιλάει για τον Σαίξπηρ και τις μαντινάδες.
Ο Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος μιλάει για τον Καζαντζάκη και τις μαντινάδες.
Ο σπουδαίος μαντιναδολόγος Μήτσος Σταυρακάκης (πολιτικός κρατούμενος για 2,5 χρόνια στις φυλακές της Χούντας).

Ο μαντιναδολόγος Αριστείδης Χαιρέτης που έχει γίνει ξακουστός ως Γυαλάφτης.

Ανοίγει τις πύλες του ο Κισαμίτικος Αύγουστος

Με γεύσεις και αρώματα Κρήτης ανοίγει αύριο, στις 7.30 μ.μ., τις πύλες του ο 6ος Κισαμίτικος Αύγουστος, που θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου. 

Στην έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην παραλία, δίπλα στο γήπεδο, στο Καστέλι, συμμετέχουν 80 τοπικοί παραγωγοί, βιοτέχνες, Συνεταιρισμοί, έμποροι, αλλά και καλλιτέχνες, παρουσιάζοντας παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης.  

«Η έκθεση αποτελεί πλέον θεσμό για την περιοχή», σημείωσε, μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης και πρόσθεσε:

«Στόχος των φετινών εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Κισάμου και η Κοινωφελής Επιχείρηση Κισάμου, είναι η προβολή των τοπικών προϊόντων της Κρήτης και ιδιαίτερα η ανάδειξη της κρητικής κουζίνας, των γεύσεων και των αρωματικών φυτών της Κρήτης. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις για την προβολή του πολιτισμού της Κρήτης και την περαιτέρω προσέλκυση επισκεπτών».

Ο κ. Μυλωνάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι και φέτος η διοργάνωση θα στεφθεί με επιτυχία προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες στην Κίσαμο.

«Μέσω της έκθεσης αναδεικνύονται οι ομορφιές του τόπου μας, η επιχειρηματικότητα, αλλά και ο πλούτος του πολιτισμού μας», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης και συμπλήρωσε ότι φιλοδοξία, μεταξύ άλλων, της έκθεσης είναι να δώσει μια οικονομική 'ανάσα' στα κισαμίτικα νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κισάμου, Γιώργος Μπικάκης, τόνισε σχετικά: «Σκοπός, όπως κάθε χρόνο, είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων μας, να προβάλουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά και τις φυσικές ομορφιές μας, όπως τον Μπάλο, τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι κ.ά., που είναι και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Στο πλαίσιο της έκθεσης, όπως κάθε χρόνο, συμμετέχουν βιοτέχνες, παραγωγοί, Συνεταιρισμοί, πολιτιστικοί Φορείς και Δήμοι, όπως του Πλατανιά και των Σφακίων, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά έως τις 20 Αυγούστου, από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 11.30 το βράδυ».

Ο κ. Μπικάκης υπογράμμισε ακόμα ότι τα περίπτερα φέτος είναι 80 έναντι 60 που ήταν πέρυσι και πρόσθεσε ότι τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με μουσικές και χορευτικές βραδιές από ντόπια συγκροτήματα που θα διασκεδάσουν τους επισκέπτες, ενώ δημοτικοί υπάλληλοι θα παραλαμβάνουν τα αυτοκίνητα των επισκεπτών για να τα σταθμεύουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισε ότι η Περιφέρεια ήταν και θα είναι σταθερά αρωγός σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον τόπο: «Ο,τι αναδεικνύει τα τοπικά μας προϊόντα και αναζωογονεί την οικονομία του τόπου μας και των περιοχών μας, η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συμμετέχει ενεργά με όσες δυνάμεις διαθέτει. Ο 'Κισαμίτικος Αύγουστος' που ξεκινά την Παρασκευή (σ.σ. αύριο) είναι πια ένας θεσμός και καλώ τους Χανιώτες όλους να συμμετέχουμε σε αυτή τη γιορτή, να πάμε και εκτός από το να γνωρίσουμε και γευτούμε τα προϊόντα μας, να χαρούμε και να διασκεδάσουμε με τις κισαμίτικες μουσικές που είναι μοναδικές σε όλη την Κρήτη», δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης.


haniotika-nea.gr

Ο θρυλικός Δημοτικός Κήπος που είναι ταυτισμένος με την ιστορία της Κρήτης

Πριν αρκετά χρόνια ο θρυλικός δημοτικός κήπος των Χανίων είχε πέσει σε πλήρη ανυποληψία. Οι Χανιώτες για να τον αποφύγουν άλλαζαν δρόμο, παρέκαμπταν το σημείο για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Μέχρι που ένας έξυπνος και οραματιστής κρητικός αποφάσισε να... γυρίσει τον χρόνο πίσω και να ξαναδώσει στον "Κήπο" την χαμένη του αίγλη. Και σήμερα να είναι σε θέση να οργανώνει έκθεση φωτογραφίας μαζί με τα πιο ονομαστά και ιστορικά καφέ της Ευρώπης!

Ναι, την ερχόμενη Δευτέρα στον “Κήπο” στα Χανιά, που είναι σε λειτουργία από το …1870 με αφορμή και την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα θα γίνουν εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στην οποία θα συμμετέχουν και άλλα…ιστορικά καφέ της Ευρώπης! Παράλληλα θα κάνει ομιλία η υπευθυνη του ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ.Σημαντηράκη και θα παίξει η μαντολινάτα των Χανίων.

“Ναι, ήταν κάτι που το είχαμε υποσχεθεί και το καναμε. Βρήκαμε στο Παρίσι, στη Βιέννη, σε όλη την Ευρώπη τα καφέ που έχουν μια ιστορία και ρίξαμε την ιδέα. Το οφείλαμε στα Χανιά και την Κρήτη” τόνισε στο CRETALIVE o Βασίλης Σταθάκης που ανέλαβε πριν μερικά χρόνια την επιχείρηση «παντρεύοντας» με μοναδικό τρόπο την παράδοση και τη σύγχρονη παροχή υπηρεσιών.



“Πρόκειται για το μοναδικό ιστορικό καφέ στην Ελλάδα, με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αφού στο χώρο του φιλοξενήθηκε «η Βουλή των Κρητών» και προσωπικότητες όπως Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Νικήτας Βενιζέλος, Νίκος Καζαντζάκης, καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών βρήκαν φιλόξενη στέγη” τονίζει ο κ.Σταθάκης.

Ο ίδιος ίδρυσε στην Κρήτη την πρώτη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών catering με την επωνυμία «Κήπος Catering»ενώ το «Καφέ Κήπος» οργανώνει την πρώτη πανελλήνια βραδιά βάφλας με μοναδική επιτυχία .Και μέχρι σήμερα διοργανώνονται στο «Καφέ Κήπος» φιλολογικές βραδιές, εικαστικά δρώμενα και γαστρονομικά φεστιβάλ.

Μια ιστορία ολόκληρη

Ο δημοτικός κήπος των Χανίων είναι μια ιστορία ολόκληρη ταυτισμένη με την πόλη και την Κρήτη τα τελευταία 150 χρόνια.

Στη δημιουργία του Δημοτικού Κήπου των Χανίων το 1870 οδήγησε η ανάγκη ύπαρξης ενός ελεύθερου χώρου για ένα περίπατο και αναψυχή των στριμωγμένων κατοίκων μέσα στα τείχη, τα τελευταία χρόνια της Τούρκικης κατοχής.

Ο Ρεούφ Πασά, αξιοποιώντας τον καθιερωμένο πια περίπατο προς την αμμώδη περιοχή μιας μεγάλης συκιάς, φυτεύει τον Κήπο του μπαξέ, το οποίο θα είναι και το πρώτο κοινοφελές έργο, έξω από τα τείχη της πόλης των Χανίων.

Μέσα στον Κήπο λειτουργούσε καφενείο, ενώ το 1905 οι τότε ενοικιαστές του Κ. Μανωλικάκης και Δ. Σαββάκης έφεραν και λειτούργησαν τον πρώτο κινηματογράφο. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο θερινός κινηματογράφος αποτέλεσε το απαραίτητα συμπλήρωμα του Δημοτικού Κήπου.

Το χειμώνα του 1918, ο Δήμος Χανίων αναθέτει στο γεωπόνο και δενδροκόμο του Αγροκηπίου Κωνσταντίνο Σπάη, την ανακαίνιση του κήπου. Τότε κόβονται και ξεριζώνονται τα άσχημα και κακογερασμένα δέντρα και φυτεύονται νέα με ωραία φυλλωσιά και λεπτό άρωμα κυρίως νερατζιές,δάφνες του Απόλλωνα, Ιαπωνικές σπηλιές και δένδρα Πουλιενέζι, με την κατάλευκη άνθηση. Το 1928 από τα φυτά που στάλθηκαν από την Αθήνα για να φυτευτούν στην αυλή του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου, ένα μέρος φυτεύεται και στον Κήπο.

Στα 1900 έγινε η πρώτη διεθνής εμπορική έκθεση των Χανίων στο Δημοτικό Κήπο με 701 Εκθέτες, από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό είναι γεγονός μοναδικό για την Κρήτη και πέντε χρόνια αργότερα δημιουργείται το πρώτο Θερινό σινεμά της πόλης, σημείο σημαντικών πολιτιστικών και εικαστικών «προσεγγίσεων» μέχρι σήμερα.

Το 1936 στο Δημοτικό Κήπο από τον επιχειρηματία Ανδρέα Χατζηδάκη δημιουργείται το κτίριο, που φιλοξενεί έως και σήμερα το «Καφέ Κήπος».
cretalive.gr

ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ: Παγκρήτιο φεστιβάλ καντάδας και χορού


Η 1η Παγκρήτια Καντάδα  -  1ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Αυγούστου στα Ανώγεια, στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και ο Δήμος Ανωγείων, σε συνεργασία με το Εθνικό  Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος' και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το πρόγραμμα το οποίο θα αρχίσει στις 3.45μ.μ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καντάδες - μαντινάδες στους κεντρικούς δρόμους των Ανωγείων με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων από όλη τη Κρήτη.
Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων «περισσότεροι από 500 χορευτές από όλη την Κρήτη, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι και 38 συγκροτήματα θα σμίξουν στ? Ανώγεια της αντίστασης και του πολιτισμού για να τιμήσουν τους διαχρονικούς αγώνες των Κρητών για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία».

Επίσης προβλέπεται επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος' κ. Νικόλαο Παπαδάκη.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί το βράδυ στο Δημοτικό Στάδιο των Ανωγείων με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Ψαραντώνη, Ψαρογιώργη, Αντώνη Μαρτσάκη, Μανώλη Κονταρού, Στέλιου Μπικάκη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Γεωργίου Παπαδάκη, Χαράλαμπου Γαργανουράκη, Μανώλη Αλεξάκη, Δημήτρη Σγουρού, Νικηφόρου Αεράκη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Ανωγείων θα υπάρχουν σημεία όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα, τα οποία θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο 'Ελπίδα' και στο 'Χαμόγελο του παιδιού'.

haniotika-nea.gr

Βίλα- «παλάτι» στο Ηράκλειο νοίκιασε ο Λουτσιάνο Γκαλέτι

Μια διώροφη πολυτελή βίλα σε προάστιο του Ηρακλείου νοίκιασε ο πρώην άσος του Ολυμπιακού και νυν παίκτης του ΟΦΗ Λουτσιάνο Γκαλέτι, από γνωστό τοπικό επιχειρηματία.


Ο Γκαλέτι ο οποίος θα αγωνίζεται με τα χρώματα του ΟΦΗ, νοίκιασε την πολυτελή βίλα του επιχειρηματία Αγησίλαου Κασάπογλου ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Ακουστικά Κέντρα Κρήτης», αναφέρει το creteplus.


Η βίλα, είναι διώροφη με πισίνα και έχει όλες τις ανέσεις, ενώ μάλιστα στον κήπο είναι κτισμένο ένα μικρό σπιτάκι.
 


Σημαντικός σταθμός το Ηράκλειο για νέα δυναμική αεροπορική εταιρεία

Ο λόγος για την εταιρεία Hermes Airlines, η δημιουργία της οποίας αν και αποτέλεσε καρπό του Γάλλου επιχειρηματία Αντουάν Φερέτι. Ο λόγος για την εταιρεία Hermes Airlines, η δημιουργία της οποίας αν και αποτέλεσε καρπό του Γάλλου επιχειρηματία Αντουάν Φερέτι.
Όταν μία ελληνική εταιρεία που απασχολεί εκατοντάδες Έλληνες εργαζομένους εμφανίζεται, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, έτοιμη να προχωρήσει σε προσλήψεις 100 και πλέον υπαλλήλων μέσα σε μόλις λίγους μήνες με την προοπτική να γίνουν ακόμη περισσότεροι μέχρι το τέλος του έτους, το γεγονός και μόνο αποτελεί από μόνο του ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται σε έναν από τους πλέον δύσκολους και ανταγωνιστικούς τομείς, όπως είναι οι αερομεταφορές, έχοντας ταυτόχρονα το προσόν να έχει οριστεί ως ο εθνικός αερομεταφορέας της Σουηδίας για πτήσεις προς το Ιράκ!

Ο λόγος για την εταιρεία Hermes Airlines, η δημιουργία της οποίας αν και αποτέλεσε «καρπό» του γάλλου επιχειρηματία Αντουάν Φερέτι, φοράει τα ελληνικά χρώματα έχοντας τη διοικητική της έδρα στην Ελλάδα, αλλά και στο τιμόνι της ένα από τα πλέον πολύπειρα στελέχη που έχει αναδείξει η χώρα μας στον αεροπορικό τομέα αναφέρει το Έθνος.

Πρόκειται για το μέλος του δ.σ και εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας κ. Θόδωρο Καραμπάτη, ο οποίος εντόπισε εν μέσω κρίσης τόσο τις αναδυόμενες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά όσο και τα κενά που υπήρχαν στις τσάρτερ πτήσεις, αλλά και στις τακτικές συνδέσεις της Αθήνας με μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού όπου υπάρχουν σημαντικές ελληνικές κοινότητες.

Μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη από γονείς που απασχολούνταν στην ακμάζουσα, κατά τις δεκαετίες του ‘60 και του ’70, ελληνική κλωστοϋφαντουργία, ο Θ. Καραμπάτης θα αντιληφθεί από πολύ νωρίς πως ο μόνος δρόμος για να μπορέσει να κάνει πράξη όλα όσα είχε στο μυαλό του, ήταν να φύγει στο εξωτερικό. Το 1978 θα μεταναστεύσει στη Σουηδία όπου και θα κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα βρίσκοντας απασχόληση στον τομέα των μεταφορών και εν συνεχεία του τουρισμού. Το τέλος της δεκαετίας του 1980 θα τον βρει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μία από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Σκανδιναβίας, έχοντας αναγνωριστεί ως ένα από τα πλέον ικανά στελέχη στον τομέα των αερομεταφορών.

Η καταξίωση είχε έρθει και μαζί με αυτή και ο νόστος για την πατρίδα. Το1992 μαζί με σουηδούς συνεργάτες του θα δημιουργήσει στην Ελλάδα την αεροπορική εταιρεία VENUS. Επρόκειτο για μία αεροπορική εταιρεία που είχε μία πολύ καλή πορεία. Το περιβάλλον στην χώρα μας τότε όμως ήταν εξαιρετικά αρνητικό για εταιρείες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον αεροπορικό χώρο. Το παραπάνω γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα μία εξαιρετικά υγιής εταιρεία, σταδιακά, να μετατραπεί σε προβληματική και το 2000 να σταματήσει τη λειτουργία της αναφέρει ο κ. Καραμπάτης. Παρόλα αυτά όμως ο ίδιος δεν το βάζει κάτω. Για μία ακόμη φορά θα εγκαταλείψει τη χώρα μας και θα δραστηριοποιηθεί σε διάφορα αεροπορικά projects στην Μέση Ανατολή, έχοντας ως βάση του το Ντουμπάι. Ήταν η χρονική περίοδος που θα συνδεθεί με στενή φιλία με τον Αντουάν Φερέτι.

Σύμφωνα με το Έθνος ο γάλλος επιχειρηματίας είναι ήδη ο ιδιοκτήτης της χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας Air Méditerranée, η οποία συνδέει τη Γαλλία με προορισμούς της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Μέσα στα σχέδια του είναι όμως να δημιουργήσει και μία δεύτερη. Η διαδικασία δημιουργίας της Hermes Airlines ήταν πλέον ζήτημα χρόνου και εκείνος που θα αναλάμβανε να την «τρέξει» ήταν ο Θόδωρος Καραμπάτης.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2010 και ξεκίνησε το πτητικό της έργο, αρχικά με ένα αεροπλάνο, ένα μήνα αργότερα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2011 τα αεροπλάνα έγιναν πέντε, ένα Airbus 320, τρία Airbus 321 και ένα Boeing 737. Η διοικητική έδρα της εταιρείας είναι η Ελλάδα. Στην χώρα μας βρίσκεται η διοίκηση του πτητικού τμήματος, του τμήματος συντήρησης κ.α. Αυτή τη στιγμή η Hermes Airlines απασχολεί 235 άτομα. Ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων μας απασχολείται στο εξωτερικό και αυτό διότι τα αεροπλάνα μας πετούν από το εξωτερικό. Οι πτήσεις μας ξεκινούν κυρίως από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ στο Παρίσι, τη Λυών, το Μπορντώ και τη Μασσαλία προς προορισμούς της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς επίσης και της Βόρειας Αφρικής, όλο τον χρόνο αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμπάτης, τονίζοντας παράλληλα πως από φέτος η εταιρεία θα χρησιμοποιεί ως βάση της, για τρία τουλάχιστον αεροσκάφη της, την Ελλάδα και ειδικότερα το Ηράκλειο. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα θα ξεκινάν αντίστροφα από την Κρήτη προς διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς φέρνοντας τουρίστες στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε στάδιο προγραμματισμού ώστε να ξεκινήσουμε κάποιες τακτικές πτήσεις από Αγγλία μέσω Αθηνών προς προορισμούς της Μέσης Ανατολής συμπληρώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας.

Έχοντας ως μέτρο σύγκρισης την προηγούμενη προσπάθειά του στις αερομεταφορές κατά τη δεκαετία του 1990 ο Θ. Καραμπάτης θα αντιληφθεί ότι τίποτε στη χώρα πλέον δεν είναι ίδιο. Υπάρχουν όμως και οι θετικές πτυχές της νέας κατάστασης. «Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα ξαφνιαστήκαμε διότι δεν αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Είδαμε ότι είχαν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα στο κομμάτι που αφορά την πιστοποίηση νέων αεροπορικών εταιρειών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όπως επίσης και την παρακολούθησή τους.

Τα χρονικά διαστήματα εντός των οποίων προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες ήταν απολύτως λογικά και μπορώ να πω ακόμη και σύντομα από την πλευρά του κράτους. Ήταν κάτι που μας βοήθησε να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει. Μέσα σε ένα χρόνο αναπτυχθήκαμε και δημιουργήσαμε 235 θέσεις εργασίας. Εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια μας για την αγορά κάποιων μεγάλων αεροσκαφών, υπολογίζουμε πως μέχρι τον Ιούνιο και σε πρώτη φάση, θα προχωρήσουμε στην πρόσληψη 100 ακόμη υπαλλήλων. Έχουμε σχέδια ανάπτυξης, αλλά εμείς δεν είμαστε η εταιρεία που θέλει να πετάει παντού σε όλη την Ευρώπη με τακτικές γραμμές» τονίζει ο κ. Καραμπάτης.

Παράλληλα όμως δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις δυσκολίες που υπάρχουν για τις αεροπορικές εταιρείες, εξαιτίας της τιμολογιακής κυρίως πολιτικής που ακολουθεί το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Το αεροδρόμιο της Αθήνας αν και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε κάποιες προσφορές προς τις αεροπορικές εταιρείες, πρέπει να αναθεωρήσει την τιμολογιακή του πολιτική. Κατά τη γνώμη μου ένας σημαντικός λόγος που η Ολυμπιακή δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί και να προχωρήσει όπως είχε υπολογίσει, ήταν το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με τα υψηλά τέλη στάθμευσης, τέλη χρήσης κ.τ.λ Εμείς δεν έχουμε αεροπλάνα που να σταθμεύουν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο και ένας από τους βασικούς λόγους είναι οι υπέρογκες χρεώσεις, καθώς είναι ένα από τα πιο ακριβά αεροδρόμια της Ευρώπης καταλήγει ο κ. Καραμπάτης.

"Μπρούσκο": Ενας... παράνομος έρωτας από τα Χανιά στις οθόνες της τηλεόρασης

Μια ακόμη τηλεοπτική παραγωγή επέλεξε τα Χανιά για τα γυρίσματά της. Ο λόγος για το "Μπρούσκο", τη νέα σειρά του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 που θα προβάλλεται από το ερχόμενο φθινόπωρο σε καθημερινή βάση, μεταφέροντας στις οθόνες των τηλεθεατών έναν παράνομο έρωτα. 

Τα Χανιώτικα Νέα παρουσιάζουν όλα όσα συνέβησαν τις τρεις ημέρες, που οι πρωταγωνιστές της σειράς βρέθηκαν στην πόλη μας.

Οι συντελεστές εκτιμούν πως η νέα παραγωγή του καναλιού του Αμαρουσίου πρόκειται να κεντρίσει αμέσως το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, τόσο με το 25μελές καστ των ταλαντούχων ηθοποιών που πρωταγωνιστούν, όσο και με το σενάριο και τη σκηνοθεσία που υπογράφουν η Βάνα Δημητρίου και ο Ανδρέας Γεωργίου αντίστοιχα.



 
Τα πολύωρα γυρίσματα έλαβαν χώρα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, σε πολλά σημεία του Λιμανιού, στη Σπλάντζια, αλλά και σε παραλίες του Νομού. Μάλιστα, οι ιθύνοντες της σειράς, βλέποντας μέρος του αποτελέσματος, ενθουσιάστηκαν.
ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το 'Μπρούσκο' παρουσιάζει μια ρομαντική ερωτική ιστορία. Ειδικότερα, ο έρωτας δύο νέων, του Αχιλλέα από την Κύπρο και της Μελίνας από την Κρήτη, θα μπορούσε να έχει ως βάση τη διαχρονική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Πρόκειται για μία σύγχρονη διασκευή του αρχέτυπου μύθου, που αφηγείται την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα. Παράλληλα με την τροπή που θα πάρει αυτή η σχέση, ακόμα δύο ερωτικές ιστορίες γεμάτες σκοτεινά μυστικά και δυνατά πάθη, θα ξεδιπλωθούν με μαεστρία.

Οι ήρωες, αν θέλουν να ζήσουν τη ζωή που ίδιοι επιθυμούν, καλούνται να αποδείξουν πως διαθέτουν τη δύναμη και την τόλμη να προσπεράσουν τα 'πρέπει' και τα 'θέλω' που οι άλλοι τους έχουν επιβάλλει, αναλαμβάνοντας από εδώ και πέρα το αντίτιμο των επιλογών τους.

Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα από την παράνομη ερωτική ιστορία, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Κύπρο, αναπολώντας ξεχασμένα έθιμα, τα οποία δίνουν ταυτότητα και στίγμα στη σειρά, ακόμα και από το πρώτο επεισόδιο. Ακόμα, στόχος της σειράς είναι να αναδείξει την κουλτούρα των δύο νησιών, μέσα από μια σύγχρονη ματιά.

Η Εβελίνα Παπούλια, ο Αποστόλης Τότσικας, η Τζόυς Ευείδη, ο Αντώνης Καρυστινός και πολλοί ακόμα, υπόσχονται να χαρίσουν δυνατές στιγμές και συγκινήσεις, καθιερώνοντας τη σειρά 'Μπρούσκο' ως τη νέα αγαπημένη τηλεοπτική συνήθεια.

Χανιώτικα Νέα

XANIaRT 2013 : Εικαστικές γέφυρες ενώνουν Χανιά με Θεσσαλονίκη

Γέφυρες πολιτισμού ανάμεσα στα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη ρίχνουν τρεις νέες εικαστικές εκθέσεις που εγκαινιάζονται η μία απόψε το βράδυ στις 8.30 μ.μ. στον Αγιο Ρόκκο Σπλάντζιας, η δεύτερη το Σάββατο στη Ροτόντα Επισκοπής Κολυμπαρίου και η τρίτη την ερχόμενη Κυριακή στον χώρο 'Al Canea' στο παλιό λιμάνι. 

Οι εκθέσεις που θα διαρκέσουν έως τις 25 Αυγούστου και 30 Οκτωβρίου αντίστοιχα, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος "ΧΑΝΙaRT 2013 - Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων".

Συγκεκριμένα, την έκθεση με τίτλο 'Ματαιότης ? Vanitas', που θα πραγματοποιηθεί στον Αγιο Ρόκκο Σπλάντζιας και συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 'Ελαιουργείον', επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Καρλαφτόπουλος Δημήτρης, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μπούτλης Αλκης, Παπαδόπουλος Αντώνης, Πουλαντζά Νατάσσα, Τσεριώνης Γιώργος και Τσιρώνης Γιάννης.  

«Πρόκειται για ζωγραφικά έργα, γλυπτά και κάποιες μικρές εγκαταστάσεις στον χώρο που έχουν ως θέμα τη νεκροκεφαλή, η οποία ήταν ένα ιδιαίτερα αγαπητό θέμα όχι μόνο στη θρησκευτική, αλλά και την κοσμική τέχνη, ειδικά στις Κάτω Χώρες, τον 17ο αιώνα, ενώ τον 19ο αιώνα ασχολήθηκαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες -συμβολιστές κυρίως- αλλά και καλλιτέχνες του μοντερνισμού τις 3 πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα», σημείωσε ο επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Μπόλης και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην έκθεση είναι ότι πρόκειται για έργα που προϋπήρχαν και συγκεντρώθηκαν φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν μια ενιαία αφήγηση και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το πώς σύγχρονοι καλλιτέχνες μετασχηματίζουν το σύμβολο της νεκροκεφαλής δίνοντας ο καθένας μια διαφορετική διάσταση στο θέμα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η δεύτερη έκθεση με τίτλο 'Από το Βορρά στο Νότο' που διοργανώνουν στη Ροτόντα Επισκοπής Κολυμπαρίου η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Πλατανιά, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 'Ελαιουργείον' και στην οποία συμμετέχουν οι Αιμιλία Καραποστόλη, Βασίλης Καρκατσέλης και Θεόδωρος Λάλος.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Γεωργία Κουρκουνάκη, επεσήμανε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ότι η έκθεση θέτει σε διάλογο δύο σημαντικά μνημεία, τη Ροτόντα Θεσσαλονίκης και τη Ροτόντα Επισκοπής, τα οποία αποτελούν τα δύο πιο καλοδιατηρημένα μνημεία του συγκεκριμένου τύπου από τα 3 συνολικά που βρίσκονται στη Βαλκανική Χερσόνησο. «Τα έργα διερευνούν την ταυτότητα των δύο μνημείων, αλλά και τους τρόπους που έχουν αποτυπωθεί μέσα από τις διεργασίες της συλλογικής και της ατομικής μνήμης», σημείωσε η κα Κουρκουνάκη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έργα ζωγραφικής, κολάζ, μεταφωτογραφίας, ηχητικών συνθέσεων «εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική, την ιστορία, αλλά και τους διαφορετικούς τόπους που διαμορφώνουν έναν νέο φασματικό χώρο μνήμης προς διερεύνηση», καλώντας τον επισκέπτη να ταξιδέψει σε ένα ταξίδι από τον Βορρά στον Νότο και αντίστροφα.

Η αρχιτέκτονας και μουσικός Αιμιλία Καραποστόλη, που συμμετέχει στη συγκεκριμένη έκθεση, ανέφερε για τα έργα που παρουσιάζει: «Η έρευνά μου ειδικεύεται στα ηχοτοπία οπότε έχοντας ως βάση το θέμα της έκθεσης προσπάθησα να συνδέσω ηχητικά την Επισκοπή Χανίων με τη Ροτόντα Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό πειραματίστηκα, συνέλεξα πάρα πολλούς ήχους και προσπάθησα να κάνω μια σύνθεση, η οποία να δίνει άλλα νοήματα στον χώρο, αλλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως δομικό στοιχείο», τόνισε.

Τέλος, ο πρωτεργάτης και 'ψυχή' του ΧΑΝΙaRT, Ιωάννης Αρχοντάκης, επεσήμανε ότι η έκθεση 'Το σώμα και οι διαστάσεις του', που θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Κυριακή, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα Τέχνης 'Al Canea' και την οποία διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η αίθουσα Τέχνης 'Al Canea' και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 'Ελαιουργείον' και επιμελείται η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, δίνει τη δυνατότητα μιας σειράς ειδικών δράσεων, όπως περφόρμανς, βίντεο αρτ και φωτογραφίας.  

  haniotika-nea.gr

Νότες ... πολιτισμού από τη Φιλαρμονική για τους ξένους επισκέπτες του Ηρακλείου

Όμορφες εικόνες και εμπειρίες  είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν στους ξένους επισκέπτες του Ηρακλείου τόσο ο Δήμος όσο και ο Οργανισμός Λιμένος που σε αγαστή συνεργασία αποφάσισαν να δώσουν μία σειρά παραστάσεις στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. 

Νότες ... πολιτισμού στην καρδιά της πόλης για όλους εκείνους που θα βρεθούν στο Ηράκλειο στα πλαίσια κρουαζιέρας και για λίγες ώρες θα κάνουν τη βόλτα τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι σειρά παραστάσεων για τους επιβάτες κρουαζιέρας και τους επισκέπτες της πόλης μας, θα δώσει η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και του Δήμου Ηρακλείου.

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 και ώρα 19:00μ.μ., στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από τα 38 μέλη της Φιλαρμονικής με διεθνείς επιτυχίες στο ρεπερτόριο τους.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γιαλιτάκης και ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Μπρας, συμφώνησαν να προσφέρουν ότι καλύτερο για την επαύξηση των εμπειριών των επισκεπτών μας. Ο πολιτισμός μας και η κρητική φιλοξενία θα γίνει για άλλη μια φορά οδηγός μας για το τι μπορεί να προσφέρει ο προορισμός Ηράκλειο.

« Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την Φιλαρμονική του Δήμου μας », δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Μπρας.

prismanews.gr

To ART is HARD ταξιδεύει τον Οκτώβριο στην Κρήτη

Μια παλιά αποθήκη, με αποτυπωμένα ακόμα μέσα της τα σημάδια μιας παλιάς αλλά έντονης εμπορικής δραστηριότητας θα φιλοξενήσει ό,τι πιο νέο και πρωτοπόρο στην πόλη του Ρεθύμνου, για πρώτη φορά στο νησί της Κρήτης. 

Ο λόγος για τo ART is HARD, μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης χωρίς όρια για νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς που θέλουν να προβάλουν τη δουλειά τους, τις προσδοκίες τους, τα όνειρα τους.

Το ART IS HARD είναι ένα γεγονός εναλλακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και μουσικής, που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο και έχει κάθε φορά σαν στόχο να φέρει κάτω από την ίδια στέγη νέους καλλιτέχνες που δημιουργούν στις παρυφές του πολιτισμικού χάρτη της πόλης.

Έχει στο ενεργητικό του 9 εξαιρετικά επιτυχημένες διοργανώσεις στην Θεσσαλονίκη (2 κάθε χρόνο) και μια στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2012.

.. ΑRT IS HARD σημαίνει δράση δημιουργικής έκφρασης χωρίς όρια για όλους όσους το επιθυμούν και μέχρι τώρα δεν είχαν το πρόσφορο έδαφος. ΑRT IS HARD σημαίνει η τέχνη, με ανοιχτή ματιά, ανοιχτή προς όλους.

Το ART IS HARD είναι η νέα πλατφόρμα υποδοχής του "νέου αίματος" δημιουργίας και τέχνης στη χώρας μας σε όλο της το φάσμα και σε κάθε πτυχή της. Σκοπός ιερός, οι νέοι δημιουργοί να έχουν ένα χώρο να καταφύγουν και ένα κανάλι να διοχετεύσουν τα έργα τους ώστε να φτάσουν, με άλλη ταχύτητα πια, στο ευρύ κοινό αλλά και στους πιο εξειδικευμένους επισκέπτες.


Με γνώμονα να ενισχύει την καλλιτεχνική δημιουργία και ταυτόχρονα να διευρύνει τα μέσα διάθεσης της στο κοινό της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της ελληνικής επαρχίας, το ΑRT IS HARD ορίζει τη νέα ημερομηνία για όσους επιθυμούν να ζήσουν δύο ημέρες καλλιτεχνικής έξαρσης: Ραντεβού, λοιπόν, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2013, στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης!

Μια καινούρια πρόκληση για όλους μας!

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ occurator@artishard.gr
KAI ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ!!!
(Τα βιογραφικά και τα έργα να αποστέλλονται στο occurator@artishard.gr, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτά)

Οι καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών ή οι απόφοιτοι θα έχουν την δυνατότητα να φιλοξενηθούν Δωρεάν στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ρέθυμνο.
Επίσης, θα έχουν και έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.artishard.gr).
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τη διαμονή και μετακίνηση στο info@artishard.gr

Links:
www.artishard.gr
www.facebook.com/artishard2310

Κρήτη: Στα 150 εκατ. ευρώ οι απώλειες από τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου λόγω καιρού

Ταχύτατες διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, ζητά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.


Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, λόγω καιρικών συνθηκών, επιφέρει απώλεια εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, που εκτιμάται ότι φθάνει στα 150 εκατομμύρια ευρώ, απώλεια η οποία, «θα δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ημέρες», επισημαίνει με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και τονίζει: «Είναι λοιπόν ανάγκη, πριν δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί».

Ο κ. Αρναουτάκης παρέδωσε την επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο κατά τη διάρκεια σύσκεψης φορέων που έγινε στην περιφέρεια, παρουσία και του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτών, του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημάρχων κ.ά.

Ο περιφερειάρχης, τόσο στην επιστολή, όσο και στη σύσκεψη, επισήμανε ότι οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγών είναι άνω του 60%, καθώς από τους 100- 120 χιλιάδες τόνους που ήταν η μέση παραγωγή στην Κρήτη, φέτος λόγω της σχινοκαρπίας (φαινόμενο κατά το οποίο οι καρποί του δένδρου δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν) η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 40-50 χιλιάδες τόνους.

Στην επιστολή τού κ. Αρναουτάκη καταγράφονται, επίσης, αναλυτικά στοιχεία από έρευνα των υπηρεσιών της Περιφέρειας -σε πίνακες ανά Περιφερειακή Ενότητα- για την παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία τριετία, την απώλεια εισοδήματος, αλλά και τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα και βροχοπτώσεων της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου, τα οποία αποδεικνύουν ότι η αιτία για τη μειωμένη παραγωγή, τη σχινοκαρπία, είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτηση για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας, των οποίων η παραγωγή έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδέντρων, και παρά το γεγονός ότι η καταστροφή είναι τέτοια που θα επηρεάσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας σε ελαιόλαδο, η Κομισιόν σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, απαντώντας σε ερώτησή του κάνει απολύτως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε μέχρι χθες «κανένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν, στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχει ως εξής

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-007716/2013 προς την Επιτροπή
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: Ανάγκη αποζημίωσης ελαιοπαραγωγών

Τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, παρατηρήθηκαν φέτος ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με ισχυρούς νότιους ανέμους, κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδέντρων.

Αποτέλεσμα των δυσμενέστατων αυτών συνθηκών ήταν, όπως επιβεβαιώνεται από όλους τους επιστημονικούς φορείς και υπηρεσίες, η καρπόδεση στις περισσότερες περιοχές να εμφανίζεται φέτος, από ιδιαίτερα χαμηλή έως μηδενική. Τονίζεται ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ξανά, ενώ οι καιρικές συνθήκες που το προκάλεσαν δεν μπορούσαν να προβλεφθούν από τους παραγωγούς.

Δεδομένης της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προμηνύεται για τους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της χώρας και της άμεσης ανάγκης αποζημίωσης και ενίσχυσής τους, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση για την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών; Έχει δεχθεί η Επιτροπή αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για το λόγο αυτό μέσω των ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης);

– Τι άλλες δράσεις μπορεί να λάβει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση ώστε να δοθεί μία οικονομική ανάσα στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς;

Απάντηση του κυρίου Cioloş εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Ελλάδα δύναται να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις για την αντιστάθμιση ζημιών που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων καταστρέφεται άνω του 30 % της μέσης ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η οποία υπολογίζεται με βάση την παραγωγή της προηγούμενης τριετίας ή τον τριετή μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, με εξαίρεση τα περισσότερο και λιγότερο παραγωγικά έτη. Οι ενισχύσεις αυτές μπορεί να φθάσουν στο 80 % των ζημιών (90 % σε μειονεκτικές περιοχές) και πρέπει να μειωθούν κατά τα ποσά που έχουν τυχόν εισπραχθεί στο πλαίσιο καθεστώτων ασφάλισης και τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Πριν χορηγήσει τις ενισχύσεις αυτές, η Ελλάδα πρέπει είτε να κοινοποιήσει ένα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων στην Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, ή να ζητήσει απαλλαγή από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006 της Επιτροπής, εάν το καθεστώς ενισχύσεων προορίζεται για ΜΜΕ.

Μια άλλη δυνατότητα για την Ελλάδα είναι να χορηγήσει ενισχύσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1535/2007 της Επιτροπής. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα περιορίζονται σε 7 500 ευρώ ανά δικαιούχο για οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, εντός των ορίων εθνικού ανώτατου ορίου που ορίζεται για την ίδια περίοδο στο παράρτημα του κανονισμού (75 382 500 ευρώ για την Ελλάδα). Οι ενισχύσεις αυτές δεν θεωρούνται ως κρατικές ενισχύσεις και δεν πρέπει να κοινοποιούνται, ούτε να εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης. Επιπλέον, δεν πρέπει να τηρούνται το προαναφερόμενο όριο ζημίας και οι εντάσεις ενισχύσεων.


Πηγή:www.capital.gr

Εκδηλώσεις των Κρητών Βελγίου για τα 100 χρόνια της Ένωσης

Σειρά εκδηλώσεων διάρκειας ενός μήνα θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλες από το σύλλογο Κρητών Βελγίου με τη συμμετοχή του δήμου Ηρακλείου και της τοπικής επιτροπής Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης... και πραγματοποιούνται στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι γιορτές θα αρχίσουν στις 6 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 7 Δεκεμβρίου με συναυλία του Ιρλανδού μουσικού Ρος Ντέιλι, που για δεκαετίες ζει και δημιουργεί στην Κρήτη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από 6-17 Νοεμβρίου θα εκτεθούν σε έκθεση ζωγραφικής- χαρακτικής έργα Κρητών καλλιτεχνών που ζουν στο Βέλγιο και στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Την ίδια μέρα της 6ης Νοεμβρίου για το ιστορικό γεγονός της επετείου, θα μιλήσει ο συντονιστής της εκδήλωσης και περιφερειακός σύμβουλος Μανόλης Αλεξάκης.

Στις 9 και 21 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ στις Βρυξέλες, θα αναπτυχθούν δράσεις για την προβολή της Κρήτης και στις 15 και 30 του ίδιου μήνα θα υπάρξουν δράσεις οινογευσίας και γευσιγνωσίας με τον Eric Bausmann

 . Επίσης, από 18 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση και προβολή υλικού από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη και στις 20 Νοεμβρίου θα γίνει παρουσίαση καινοτομιών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας Κρήτης. Στις 23 Νοεμβρίου θα γίνει η χοροεσπερίδα του συλλόγου Κρητών Βελγίου, στις 4 Δεκεμβρίου θα δώσει διάλεξη ο Μηνάς Τσικριτζής με θέμα «Ο Υπολογιστής του Παλιοκάστρου» και στις 7 Δεκεμβρίου ο Ροςς Ντέιλι θα κλείσει τον κύκλο των φετινών εκδηλώσεων με συναυλία madeincreta.gr

Ο Μ. Κεφαλογιάννης για το γήπεδο του ΟΦΗ και το ΕΑΚ

Με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό επικοινώνησε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης στο οποίο έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης του γηπέδου του ΟΦΗ καθώς επίσης και το ζήτημα της μηχανολογικού εξοπλισμού της ανοικτής πισίνας του εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου όπως επίσης και το ζήτημα των αναγκαίων εργασιών που πρέπει να γίνουν στο Εθνικό Στάδιο Ελευθερίας Ηρακλείου.

Ο υφυπουργός  δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλα τα παραπάνω θέματα και στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν θα δοθούν οι απαραίτητες λύσεις για την ομαλή λειτουργία των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων του Ηρακλείου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...