Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Στο «συρτάρι» οι αιτήσεις 594 παραγωγών της Κρήτης για αποζημιώσεις από το βακτήριο e-coli

Διευκρινήσεις ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης 
Στο «συρτάρι»  έβαλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις αιτήσεις 594 παραγωγών από την Κρήτη  που ζητούσαν αποζημιώσεις για την  απώλεια εισοδήματος λόγω του  ευρωπαϊκού σκανδάλου για το βακτήριο e-coli, γεγονός που προκάλεσε την  κοινοβουλευτική παρέμβαση του  Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε διευκρινήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής  επισημαίνει ότι «την αντίδραση  αγροτικών συνεταιρισμών του  Λασιθίου προκάλεσε η άρνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να επανεξετάσει 594 αιτήσεις παραγωγών που ζητούν αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος λόγω του ευρωπαϊκού σκανδάλου για το βακτήριο e-coli» και συμπληρώνει ότι «η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί «Ησίοδος», «Εκτός Εποχής» και «Κουτσουρά» απέστειλαν εξώδικο προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας ζητούνταν η επανεξέταση των φακέλων, όσων παραγωγών θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν κατά την διαδικασία αποζημιώσεων για το E-Coli», υπενθυμίζοντας ότι «συνολικά κατετέθησαν και πρωτοκολλήθηκαν 594 αιτήσεις».
Ωστόσο, αναφέρει ότι «στην απάντηση του  ΟΠΕΚΕΠΕ με αρ. πρωτ. 114956 από 8/12/2011, αναφέρεται ότι η επανεξέταση θα πραγματοποιηθεί  από τις τοπικές υπηρεσίες  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και θα αφορούν μόνο τους παραγωγούς που ήδη έχουν πάρει χρήματα από το μέτρο αυτό». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως υπήρξε «η έντονη αντίδραση των παραγωγών και των Συλλόγων τους για την επανεξέταση ορισμένων μόνο των περιπτώσεων, που μάλιστα αφορά ελάχιστο μόνο αριθμό αιτήσεων». Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ίδιοι «εκφράζουν την απορία κατά πόσον μπορεί να έγιναν λάθη μόνο στον υπολογισμό του ύψους του ποσού αποζημίωσης του κάθε δικαιούχου και όχι σε αυτούς που κρίθηκαν μη δικαιούχοι» και πως ζητούν την επανεξέταση των αιτήσεων 594 παραγωγών.  
Στο πλαίσιο  αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά τη σαφή τοποθέτηση του Υπουργού και των αρμοδίων υπηρεσιών «για ποιους λόγους ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προέβη στην εξέταση των αιτήσεων 594 παραγωγών που ζητούν αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος λόγω του ευρωπαϊκού σκανδάλου για το βακτήριο e-coli», ζητώντας τους μάλιστα να μεσολαβήσει για την επανεξέταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των αιτήσεων 594 παραγωγών», καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανώς έκανε λάθη μόνο στον υπολογισμό των αποζημιώσεων και όχι και στο ποιοι είναι δικαιούχοι των αποζημιώσεων.

Οι απαγορεύσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου από την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη

Διευκρινήσεις ζητούν Μπακογιάννη και Αυγενάκης

Διευκρινήσεις για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που θα υπάρχουν στο Οροπέδιο Λασιθίου και προκύπτουν από την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη ζητούν η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, και ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος της ΔΗ.ΣΥ. και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, οι βουλευτές υπενθυμίζουν εισαγωγικά ότι «το φράγμα Αποσελέμη αποτελεί ένα θεμελιώδες έργο για το νομό Ηρακλείου, καθώς αντιμετωπίζει το χρόνιο και οξυμένο πρόβλημα υδροδότησης, όχι μόνο της πόλης του Ηρακλείου, αλλά γενικότερα της περιοχής του Βόρειου Οδικού Άξονα Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου», επισημαίνοντας ότι «η σύντομη αποπεράτωση του φράγματος θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της περιοχής, αλλά και στην αντιπλημμυρική της προστασία».

Ωστόσο, αναφέρουν ότι «αντιδράσεις των κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου έχουν προκαλέσει οι απαγορεύσεις που θα έρθουν με την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη, ώστε ορισμένοι ζητούν ακόμα και να μην προχωρήσει το έργο», ενώ προσθέτουν ότι «δημοτικοί σύμβουλοι επικαλούνται έγγραφο του ΥΠΕΚΑ βάσει του οποίου προαναγγέλλονται περιορισμοί στη δόμηση, στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, τονίζοντας ότι η υλοποίηση του Ταμιευτήρα θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους». Συμπληρώνουν δε ότι «σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΥΠΕΚΑ, που δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο, οι ρυθμίσεις καθορίζονται από την περιβαλλοντική μελέτη του έργου και αφορούν δραστηριότητες που αλλοιώνουν την κοίτη του Αποσελέμη, καθώς και απαγόρευση θήρας και δόμησης αντίστοιχα».

Τονίζουν επίσης ότι «θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση που θα επιβάλει μέτρα για να επιτευχθεί η προστασία των μερών του ταμιευτήρα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το νερό θα έχει την προβλεπόμενη χημική σύσταση ώστε να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση», ενώ αναφέρουν ότι «ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καλούν για αντίδραση τους τοπικούς φορείς και κατοίκους, προκειμένου να αποτραπεί η κατασκευή του Ταμιευτήρα (με τους όρους που σχεδιάζεται) στο Οροπέδιο Λασιθίου δεδομένων των περιορισμών και των απαγορεύσεων που θα ισχύσουν για την περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό «ποιοι είναι ακριβώς οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν στο Οροπέδιο Λασιθίου», καθώς και «τι είδους απαγορεύσεις και περιορισμοί θα ισχύουν για την περιοχή». Ακόμη, ζητούν τη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα «προχωρήσει σε διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους και να αποσαφηνίζει όλα τα ζητήματα για τα οποία ανησυχούν», ενώ κλείνοντας ερωτούν εάν «πρόκειται να τηρηθεί με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του έργου και ποιο είναι αυτό».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...