Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οι σημερινοί κάτοικοι της Κρήτης «απόγονοι των Μινωιτών»


Λονδίνο
Όταν ο Σερ Άρθουρ Έβανς ανακάλυψε στις αρχές του εικοστού αιώνα τα απομεινάρια του πολιτισμού που ο ίδιος βάφτισε «Μινωικό» έμεινε έκθαμβος. Προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση ως προς την προέλευση ενός τόσο προηγμένου πολιτισμού θεώρησε ότι οι Μινωίτες ήταν απόγονοι των προηγμένων Αιγυπτίων. Η ιδέα του Εβανς παραμένει ακόμη και σήμερα σε ισχύ, αν και κατά καιρούς υπήρξαν και άλλες προτάσεις.

Η τελική απάντηση σε αυτό το αρχαιολογικό ζήτημα δίνεται σήμερα όχι από την αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά από τη γενετική. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής και Επιστημών Γονιδιώματος του Πανεπιστημίου Washington κύριο Γεώργιο Σταματογιαννόπουλο ανέλυσε δείγματα DNA από σκελετούς που βρέθηκαν σε σπηλιά στο οροπέδιο Λασιθίου στην Κρήτη τα οποία συνέκρινε με δείγματα από άλλους 135 σύγχρονους και αρχαίους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications, ο Μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε κατά την Εποχή του Χαλκού από αυτόχθονες κατοίκους της Κρήτης, οι οποίοι ήταν απόγονοι των πρώτων ανθρώπων που αποίκισαν το νησί, 9.000 χρόνια περίπου πριν από σήμερα.

Το DNA αποκαλύπτει

Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε το μιτοχονδριακό DNA, δηλαδή το DNA που υπάρχει στα κυτταρικά οργανίδια που ονομάζονται μιτοχόνδρια και τα οποία αποτελούν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του κυττάρου. Τα μιτοχόνδρια μεταβιβάζονται στους απογόνους μέσω της μητέρας. Διαπιστώθηκε ότι το μιτοχονδριακό DNA των Μινωιτών δεν έφερε ομοιότητες με αυτό των Αιγυπτίων ή των άλλων αφρικανικών πληθυσμών. Αντίθετα, εντοπίστηκαν μεγάλες γενετικές ομοιότητες με τους σύγχρονους και αρχαίους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Τέλος, η ανάλυση έδειξε το υψηλότερο ποσοστό συγγένειας των Μινωιτών με τον σύγχρονο πληθυσμό της Κρήτης αλλά και σύγχρονων Ελλήνων από την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ Σταματογιαννόπουλο το σενάριο της καταγωγής των Μινωιτών έχει ως εξής: «Πριν από περίπου 9.000 χρόνια, υπήρξε εκτεταμένη μετανάστευση ανθρώπων της Νεολιθικής Εποχής από περιοχές της Ανατολίας που αντιστοιχούν σήμερα σε μέρη της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Τότε έφτασαν στην Κρήτη και οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Η ανάλυση μιτοχονδριακού DNA που πραγματοποιήσαμε και η σύγκριση με άλλους πληθυσμούς, δείχνει ότι οι Μινωίτες έχουν την ισχυρότερη γενετική συσχέτιση με πληθυσμούς της Νεολιθικής Εποχής καθώς και με αρχαίους αλλά και σύγχρονους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα με τον πληθυσμό της Κρήτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, ο Μινωικός πληθυσμός αναπτύχθηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Κρήτη από προγόνους που κατοικούσαν στο νησί ήδη και είχαν φτάσει εκεί 4.000 χρόνια νωρίτερα».

Ο έλληνας καθηγητής σημείωσε επίσης ότι «οι γενετικές αναλύσεις παίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη και στην προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η μελέτη μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ανάλυση του DNA μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να έχουμε ένα πιο υγιές μέλλον αλλά να κατανοήσουμε και την ιστορία μας. Παρόμοιες έρευνες θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις γενετικές σχέσεις μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων και μεταξύ των ελληνικών φυλών της Κλασικής Ελλάδας».
Καρπός συνεργασίας

Η εργασία είναι καρπός μιας πολυπληθούς ομάδας επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων. Υπεύθυνοι για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων η οποία βασίστηκε σε εξαιρετικά προηγμένους αλγορίθμους είναι η κυρία Περιστέρα Πάσχου, επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και ο κ. Πέτρος Δρινέας, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Rensselaer στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης συντόνισε την αναγνώριση και συλλογή των αρχαίων οστών που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή του DNA. Ο αρχαιολόγος δρ. Βασιλάκης και η ανθρωπολόγος δρ ΜακΤζορτζ παρείχαν τα οστά που αποτέλεσαν το αντικείμενο της έρευνας. Μεγάλη ήταν η συμβολή του εκλιπόντος αρχαιολόγου Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος ως διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου υπήρξε θερμός υποστηρικτής της μελέτης, η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

Βήμα Science

Enhanced by Zemanta

«Συναγερμός» στο αεροδρόμιο για αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους


"Συναγερμός" σήμανε αργά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όταν αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας χρειάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση, προληπτικά, λόγω κάποιας ένδειξης στο πιλοτήριο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αεροπλάνο, που μετέφερε 23 επιβάτες, εκτελώντας δρομολόγιο προς την Αλεξανδρούπολη, προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" καθώς άναψε κάποια ένδειξη στο όργανα του πιλοτηρίου.

Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα και μετά τους απαραίτητους ελέγχους, το δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί με το ίδιο αεροσκάφος (αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα) ή με κάποιο άλλο αεροπλάνο της εταιρείας.

cretalive.gr

Συνέβη και αυτό: Επίταξαν δήμαρχο για τις πανελλαδικές!


Ακούγεται εξωφρενικά απίστευτο, είναι ωστόσο πέρα ως πέρα Ελληνικό.

Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων πέραν της επίταξης των εκπαιδευτικών, προχωράει και στην επίταξη δημάρχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πραγματοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων!

Στα Χανιά, χαρακτηριστική περίπτωση, αποτελεί ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος σήμερα το πρωί με εύλογη έκπληξη, παρέλαβε το δελτίο της επίταξής του...

πηγή: kydon.gr

Ηράκλειο: Πλακώθηκαν με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε καφετέρια - Έξω φρενών οι κάτοικοι στο Τυμπάκι!


Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για το λιμάνι στο Τυμπάκι που βρίσκει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντίθετους - Οι κάτοικοι άρχισαν να συζητούν μαζί τους, αλλά στο τέλος όπως θα δείτε στο βίντεο έπεσαν μέχρι και γιαούρτια...

Η ανάπτυξη του λιμανιού στο Τυμπάκι του Ηρακλείου ως σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου άναψε φωτιές στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αγανακτισμένοι τα «εψαλλαν» σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε την περιοχή τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής ξέσπασαν εναντίον των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους ότι έρχονται από άλλες περιοχές της Κρήτης στον τόπο τους να καταθέσουν απόψεις και όχι υλοποιήσιμες προτάσεις.

Τα αίματα μάλιστα άναψαν για τα καλά στην πλατεία της περιοχής όταν οι κάτοικοι επιτέθηκαν φραστικά στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αδιαφορούν για την ανάπτυξη και λένε «όχι σε όλα».

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι στόχος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναβληθεί κάθε επένδυση που έχει αποφασιστεί και να αποθαρρυνθούν ξένοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για αυτές, ώστε να πληγεί η κυβέρνηση.

 


Έλεγχοι για την προστασία ανηλίκων στο Ρέθυμνο

Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων ενεργειών, δράσεων και εξειδικευμένων ελέγχων για την προστασία ανηλίκων σύμφωνα με... τις διατάξεις του Ν. «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό, τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην πόλη του Ρεθύμνου.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, διαπιστώθηκαν τρείς παραβάσεις και σε βάρος των ιδιοκτητών των καταστημάτων, σχηματίστηκαν ισάριθμες δικογραφίες, οι οποίες θα υποβληθούν αρμοδίως.

Οι έλεγχοι σύμφωνα με το flashnews.gr θα συνεχιστούν με αμείωτους και εντατικούς ρυθμούς.

Αγία Γαλήνη: Έρχονται την Κυριακή οι Σκωτσέζοι μουσικοί

Φθάνουν την ερχόμενη Κυριακή στην Αγία Γαλήνη για εβδομαδιαία παραμονή και διδασκαλία στο πάρκο των μυθικών ηρώων Δαίδαλου και Ίκαρου, οι εικοσιπέντε Σκωτσέζοι μουσικοί... όπως έχει προαναγγείλει το MadeinCreta. Με το ταξίδι τους οι Σκωτσέζοι μέσα από τη δική τους κουλτούρα, επιδιώκουν να «παντρέψουν» τη μουσική τους με το μύθο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και στις 24 Μαΐου το βράδυ, θα παρουσιάσουν στους κατοίκους και στους άλλους παραθεριστές μια μουσική παράσταση με όσα εμπνεύστηκαν στο διάστημα της παραμονής και διδασκαλίας τους, στο ομώνυμο πάρκο.

Στο μεταξύ, στο στάδιο της ολοκλήρωσης, βρίσκονται οι εργασίες στο πάρκο και τις τελευταίες μέρες τοποθετούνταν και οι τελευταίες πλάκες στις πέτρινες κερκίδες. Τις επόμενες μέρες, εξάλλου, αναμένεται στην Αγία Γαλήνη, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, προκειμένου να διαμορφώσει «ιδία άποψη» των προδιαγραφών του θεάτρου προκειμένου η ομάδα του πολιτιστικού φορέα να ετοιμάσει τα θεατρικά δρώμενα που θα παρουσιάσει στα μέσα του ερχόμενου μήνα…
madeincreta.gr

Αμερικανικά πολεμικά πλοία σε Ρόδο και Σούδα - Φωτογραφίες


Στο λιμάνι της Σούδας και της Ρόδου κατέπλευσαν τις τελευταίες ημέρες τρία, τουλάχιστον, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο προφανώς των μέτρων επιφυλακής που έχει θεσει η Ουάσιγκτον τις ένοπλες δυνάμεις τους προκειμένου να επέμβουν εάν υπάρξει αναγκη επεμβασή τους είτε σην Συρία είτε - το πιθανότερο- στη Λιβύη λόγω απειλής κατά του διπλωματικού τους προσωπικού στη χώρα αυτή.

Λίγους μήνες μετά την αιματηρή επίθεση ενάντια στο προξενείο της στην Βεγγαζη, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κ. Τζορτζ Λιτλ δήλωσε΅: «Είμαστε έτοιμοι ν’ απαντήσουμε εάν επιδεινωθούν οι συνθήκες, ή όταν μας το ζητήσουν. Έχουμε μετακινήσει στρατιωτικό προσωπικό κι εξοπλισμό».



Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν σταλεί για να ασφαλίσουν  τοπικούς διπλωμάτες, ή για να καλύψουν τυχόν απομάκρυνση  Αμερικανών διπλωματών, βρίσκονται σε ετοιμότητα αμσης επεμβασης  στην  βάση της Σιγκονέλα, στη Σικελία, πρόσθεσε ο κ. Λιτλ.Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ένα τμήμα των δυνάμεων αυτών προέρχεται από την  βάση Μορόν στην Ισπανία, όπου είχε μεταφερθεί πρόσφατα μία  μονάδα 500 πεζοναυτών με αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως MV-22 Osprey, καθώς και  αεροσκαφη ανεφοδιασμού ( έγραψε σχετικα το ΟνΑλερτ). Ωστόσο παρόλο που δεν αναφερθηκε, η χρονική συμπτωση παρουσίας πρόσθετου αριθμού πολεμικών στην Σουδα - και στην Ρόδο -  εκτιμάται αρμοδίως ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου επιφυλακης  ή υποστηριξης επχειρήσεων που καταρτίζουν οι ΗΠΑ.

Στην Σούδα κατεπλευσαν λοιπόν τις πρόλλες οι  φρεγάτα USS Samuel B. Roberts (FFG 58) και USS Robert G. Bradley (FFG 49) που επισημως ανακοινωθηκε πως υποστηρίζουν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις ασφαλείας του 6ου Αμερικανικου Στόλου στην περιοχή ευθυνης του. Τα πλoία ανεφοδάστηκαν συστηματικά στην Σουδα, ενώ έγιναν και συγκεντρωσεις προσωπικου όπου μίλησε , στο πλαίσιο περιοδείας του, και ο διοικητής της Destroyer Squadron 60 (DESRON 60), κυβερνητης John Esposito.που ανήκουν τα πλοία. Λίγες ημέρες νωρίτερα κατεπλευσε στην Ρόδο και το αντιτορπιλικό  USS Mahan (DDG 72) που άλλαξε διοίκηση.


Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ / onalert.gr

Enhanced by Zemanta

Τροπολογία του Λ. Αυγενάκη για τα τυροκομικά προϊόντα, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης

Στη συζήτηση που ξεκινά αύριο το απόγευμα στις 06:00 μμ στην Ολομέλεια της Βουλής για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις» θα συζητηθεί... η τροπολογία του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την άρση του αποκλεισμού πώλησης τυροκομικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 16 Μαΐου.
Με την εν λόγω τροπολογία «επιτρέπεται η πώληση τυροκομικών προϊόντων σε λαϊκή αγορά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004 και έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επισήμανση».

Στα άρθρα 2 και 3 του Προεδρικού Διατάγματος 51/2006 καθορίζονται «οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών» και τα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η μεταβίβαση, ανανέωση και η έκδοση νέας άδειας εμπορίας, όπως για παράδειγμα αυγά, άνθη, καλλωπιστικά φυτά και άλλα πολλά. Τα τυροκομικά προϊόντα δεν εμπεριέχονται στην κατηγορία των προϊόντων του άρθρου 3.

«Με την παρούσα τροπολογία» όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «αίρεται η απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων αυτών στις λαϊκές αγορές, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις των Κανονισμών 852 και 853 του 2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Απαιτήσεις υγιεινής για κινητούς ή και προσωρινούς χώρους».

Ηράκλειο: Η Ρέα Γαλανάκη στο νέο κτίριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης


Tην ικανοποίησή και τη χαρά της για το έργο , που έχει επιτελεσθεί και που θεωρεί πολύ σημαντικό για την πόλη εξέφρασε η γνωστή συγγραφέας καταγόμενη από το Ηράκλειο Ρέα Γαλανάκη επισκεπτόμενη σήμερα το νέο κτίριο Αχτάρικα όπου θα στεγαστεί η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Την κ. Γαλανάκη καλωσόρισε ο Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης ενώ ο Μανόλης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας, ανέλαβε την ξενάγησή της σ’ όλους τους χώρους του κτηρίου.

Συγκινημένη η κ. Γαλανάκη είπε ότι και η ίδια έχει αναμνήσεις από παιδικούς αποκριάτικους χορούς στο καφέ Ρεγκινάκη, που στεγαζόταν στο ισόγειο του κτηρίου και πρότεινε να αναρτηθούν παλιές γκραβούρες του Ηρακλείου και της πλατείας σε παλαιότερα χρόνια, ώστε να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν.

Ο Δήμαρχος πρόσφερε στη συγγραφέα την έκδοση της Βικελαίας των πρακτικών του συνεδρίου για την πρώιμη νεοελληνική δημώδη γραμματεία και τις κοντυλιές του Καλογερίδη για βιολί σε εκτέλεση του αείμνηστου Αρχιμουσικού του Δήμου Ηρακλείου Μηνά Τζωρτζάκη.

Κατερίνα Πολύζου / ert.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...