Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει!

Τα είδε όλα ο οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου, που κινούνταν αμέριμνος... στον 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ηρακλείου Βιάννου, στο ύψος των Πεζών, λίγο πριν τις 09:00 το πρωί.

Το αυτοκίνητο ξαφνικά τυλίχθηκε στις φλόγες με τον οδηγό να κάνει μανούβρες, προκειμένου να το ακινητοποιήσει.

Ευτυχώς δεν προκλήθηκε ατύχημα, και κλήθηκε άμεσα η Πυροσβαστική, η οποία και έσβυσε τη φωτιά.

Όπως διαπιστώθηκε το όχημα ήταν ανασφάλιστο.

Προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου
cretalive.gr

Ηράκλειο: Μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι οι παράνομοι μετανάστες που εντοπίσθηκαν κοντά στη Ντία

Ηράκλειο: Μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι οι παράνομοι μετανάστες που εντοπίσθηκαν κοντά στη Ντία.

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση του Λιμενικού για την προσέγγιση σκάφους που μετέφερε λαθραία μετανάστες και εντοπίστηκε στη νήσο Ντία βόρεια του Ηρακλείου. Ο συναγερμός σήμανε στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από τηλεφώνημα στο οποίο αναφερόταν ότι πλοιάριο με αρκετά άτομα που επιβαίνουν σε αυτό κινδυνεύουν.

'Αμεσα οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό των μεταναστών και ελικόπτερο ερεύνησε τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης όπου εντόπισε το πλοιάριο με τους αλλοδαπούς κοντά στη Νήσο Ντία. Στο σημείο έσπευσε σκάφος του λιμενικού προκειμένου εξακριβώσει τον αριθμό των ατόμων που επιβαίνουν στο σκάφος αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει σ' αυτό προκειμένου να διασωθούν οι μετανάστες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σκάφος,  επιβαίνουν περίπου 40 άτομα.

Δε μπαίνει λουκέτο στο στρατόπεδο Ρεθύμνου

Με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανοιχτό θα παραμείνει το μοναδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της Κρήτης (ΚΕΝ), το οποίο βρίσκεται στο Ρέθυμνο.
 
Έτσι, στις 21 Ιανουαρίου, 150 νεοσύλλεκτοι παρουσιάζονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου. Τη διαβεβαίωση ότι το στρατόπεδο θα παραμείνει ανοικτό έδωσε και ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος είχε συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με τον υφυπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα.
 
Το Υπουργείο είχε ξεκινήσει να εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους αναστολής λειτουργίας του ΚΕΝ τον περασμένο Νοέμβριο.

Μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν από το σύνολο των αρχών, φορέων και κατοίκων του Νομού, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεσμεύτηκε ότι η λειτουργία του ΚΕΝ στο Ρέθυμνο θα συνεχιστεί κανονικά

Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 74χρονου νεφροπαθή

'Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό 78χρόνου νεφροπαθή, ο οποίος πάσχει και από άνοια και εξαφανίστηκε από το σπίτι του στην οδό Κλεομένους, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Κνωσού, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι έρευνες της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου αλλά και κατοίκων της περιοχής, που σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνεχίζονται από το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Οι συγγενείς του, οι οποίοι αγωνιούν για την τύχη του, απευθύνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε να ενημερώσει τις αρχές.

Μόνο με ενεργειακό σχεδιασμό, ΑΠΕ στην Κρήτη

Σε φάση αναμονής για τις φημολογούμενες fast track επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η Περιφέρεια Κρήτης, αφού η ΡΑΕ ακόμα δεν έχει στείλει το σχεδιασμό της στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας για την απαραίτητη γνωμοδότηση.

Εκτιμάται, δε, πως οι αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στις τοπικές κοινωνίες και που έχουν εκφραστεί επισήμως από την Περιφέρεια και τους δήμους έχουν προβληματίσει τη ΡΑΕ, που γνωρίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι προωθούμενες επενδύσεις θα γίνουν με fast track διαδικασίες, εντούτοις απαιτείται η γνωμοδότηση των περιφερειακών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, μιλώντας στον Team FM, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά πως η Περιφέρεια Κρήτης και η επιτροπή περιβάλλοντος δεν πρόκειται να γνωμοδοτήσουν υπέρ καμίας επένδυσης, εάν πρώτα δεν υπάρξει χωροταξικός και ενεργειακός σχεδιασμός στο νησί.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης θα είναι αρνητικές σε οποιαδήποτε εγκατάσταση ΑΠΕ στο διάστημα αυτό εάν δεν προηγηθεί ο χωροταξικός ενεργειακός σχεδιασμός. Θέλουμε να δούμε την εικόνα συνολικά για την Κρήτη. Δεν μπορούμε να γνωμοδοτούμε για μία επένδυση και στο τέλος αν τις βάλουμε κάτω αθροιστικά να έχει καταστραφεί όλο το νησί. Θέλουμε, λοιπόν, τον σχεδιασμό για να δούμε τι αντέχει το περιβάλλον, τι μορφή ΑΠΕ θα είναι (π.χ. ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά κλπ) και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στις δικές μας ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερής.

Το θέμα των ΑΠΕ έχει απασχολήσει πολύ έντονα τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης τους τελευταίους μήνες, αφού οι κάτοικοι και οι φορείς ουσιαστικά παρακάμπτονται, μην έχοντας τη δυνατότητα αποφάσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με καταστροφή ο φυσικός πλούτος του νησιού.

 goodnet.gr

Ο Ρεθυμνιώτης που επένδυσε στο Χαρούπι και κατέκτησε τις αγορές

Το χαρούπι της Κρήτης «ανασταίνει» ένας άνθρωπος στο Ρέθυμνο, ο Ηλίας Μανούσακας, που επένδυσε στο ξεχασμένο κρητικό προϊόν, με τις εξαιρετικές, αλλά άγνωστες στους περισσότερους, ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Μανούσακας δημιούργησε την εταιρεία Creta Carob, η οποία έκανε…στροφή στο παρελθόν, όμως με μια σύγχρονη ματιά, αυτή που απαιτεί η αγορά: Οι καλλιέργειες και τα τελικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά από τη ΔΗΩ και φέρουν το σήμα των φύλλων της Ε.Ε., το μοναδικό που αναγνωρίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας από το χαρούπι είναι εκπληκτική και εκτείνεται από το χαρουπέλαιο μέχρι τα άλευρα. Απολαυστική είναι η γεύση των τελικών προϊόντων όπως γλυκά και ροφήματα που ο κ. Μανούσακας δεν χάνει την ευκαιρία να προβάλει αφού το ξέρει ότι θα κερδίσει νέους πελάτες. Η εταιρεία έχει επεκταθεί εμπορικά σε αρκετές χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία, Κροατία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία και ο Καναδάς. Τελευταία άρχισε εξαγωγές και στη Ρωσία.

Η Creta Carob ιδρύθηκε το 2006 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εστιάζει στην παραγωγή μίας ποικιλίας βιολογικών προϊόντων τα οποία προέρχονται από τους λοβούς του χαρουπιού. Βρίσκεται στην Αργυρούπολη Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής η εταιρεία συνδυάζει τις αρχαίες τεχνικές με τις νέες τεχνολογίες, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη. Προηγήθηκε αρκετή πειραματική δουλειά και κατασκευάστηκαν ειδικά μηχανήματα ώστε η εταιρεία να καταφέρει να επεξεργάζεται με επιτυχία την πρώτη ύλη.
 
Οφέλη για την υγεία

Το χαρούπι είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κακάο, σύμφωνα με τη Creta Carob. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Β2, Β3 και Δ και παρέχουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βοηθούν στην πέψη, ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ανακουφίζουν από τη διάρροια σε νήπια και ενήλικες, ανακουφίζουν από το άσθμα, (είτε προκαλείται από αλλεργίες, είτε όχι), απαλύνουν από το βήχα και το κρυολόγημα, περιέχουν γαλλικό οξύ και βοηθούν στην πρόληψη της πολιομυελίτιδας.

Σύμφωνα με τους παλαιότερους αλλά και την Creta Carob το χαρούπι είναι γνωστό ότι βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Μεταξύ των προϊόντων από χαρούπι είναι το αλεύρι, το ρόφημα τύπου καφέ, το χαρουπέλαιο, το σιρόπι αλλά και το υποκατάστατο τσαγιού από χαρούπι. Από αυτά παρασκευάζονται διάφορα είδη όπως πουτίγκα, κέικ, μπισκότα και μιλκ σέικ.

Ο κ. Μανούσακας διαθέτει δικές του χαρουπιές. Παράλληλα όμως αγοράζει χαρούπια από το Γαβαλοχώρι Χανίων, το Στύλο, την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο. Να σημειωθεί ότι η χαρουπιά είναι ένα δέντρο που δεν ψεκάζεται και δεν λιπαίνεται. «Οι προμηθευτές μας παρέχουν καρπούς υψηλής ποιότητας χωρίς χημικά. Μόνο οι καλύτεροι καρποί οδηγούνται στο στάδιο παραγωγής» επισημαίνει ο κ. Μανούσακας και προσθέτει: «Σε όλη τη διάρκεια των διαδικασιών παραγωγής μας, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά, συντηρητικά ή πρόσθετες ουσίες. Όλα τα προϊόντα που φθάνουν στην αποθήκη μας περνούν από διεξοδικούς ελέγχους ποιότητας».

Ο κ. Μανούσακας υπογραμμίζει ότι «δεν κάνουμε εισαγωγή χαρουπιού, χρησιμοποιούμε μόνο χαρούπια που μεγαλώνουν στο νησί της Κρήτης. Λόγω του εξαιρετικού κλίματος του νησιού, τα τελικά προϊόντα μας αποκτούν μοναδικές γεύσεις και αρώματα. Στο κατάστημά μας, που βρίσκεται στο εργοστάσιο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν από το ευρύ φάσμα των προϊόντων μας από χαρούπι καθώς και των γλυκών, των ποτών και των γλυκισμάτων που προετοιμάζονται χρησιμοποιώντας τα».

Ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Το χαρούπι έχει μακρά ιστορία στην ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος κατέγραψε το 4 π.Χ. ότι οι συμπατριώτες του Έλληνες αποκαλούσαν το χαρούπι «αιγυπτιακό σύκο».

Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το χαρούπι. Λοβοί αλλά και σπόροι χαρουπιού έχουν βρεθεί σε αιγυπτιακούς τάφους. Επίσης οι Ρωμαίοι έτρωγαν τις φλούδες του χαρουπιού για τη φυσική γλυκύτητά τους όταν ήταν ακόμα πράσινες και φρέσκιες.

Επομένως, το χαρούπι ως τρόφιμο δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη. Όπως λέει και ο ιδρυτής της Creta Carob, Ηλίας Μανούσακας, το χαρούπι «είναι ο χαμένος θησαυρός της Κρήτης».

Ειδικότερα στην Κρήτη η καλλιέργεια της χαρουπιάς ήταν ευρέως διαδεδομένη. Σε περιόδους κατοχής της Κρήτης, όπως της γερμανικής, χιλιάδες οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν από την συγκομιδή και την κατανάλωση άγριων χαρουπιών. Τα χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν διάφορα είδη κυρίως αλεύρι μέχρι και…. «καφέ» όπως αποκαλούσαν ένα ρόφημα με βάση τα χαρούπια.

Στη δεκαετία του ΄70 η αξιοποίηση των χαρουπιών περιορίστηκε στην παρασκευή ζωοτροφών και τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια έχει ατονήσει.

Τελευταία, η καλλιέργεια επανέρχεται με πρωτοβουλία της Creta Carob. Σύμφωνα με την εταιρεία η συγκομιδή των λοβών του χαρουπιού θα πρέπει να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές. Τα χαρούπια καθαρίζονται με αέρα για να αφαιρεθούν όλα τους τα φύλλα καθώς και τα μικρά κλαδιά. Κατόπιν καθαρίζονται διεξοδικά με υγρό και στεγνό καθαρισμό για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύνθλιψης ο λοβός του χαρουπιού κόβεται σε μικρότερα κομμάτια για την εξαγωγή του σπόρου του χαρουπιού. Μετά από την εξαγωγή των σπόρων οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία για να δημιουργηθεί το ευρύ φάσμα των προϊόντων από χαρούπι. patris.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επέμβαση στον Κ. Μητσοτάκη

Ικανοποιητική κρίνεται η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε το πρωί του Σαββάτου για την αντιμετώπιση κατάγματος του αριστερού ισχίου. 

Το ατύχημα συνέβη πριν από τρεις ημέρες στα Χανιά και ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας όπου και έγινε η επέμβαση.

ΣΕΙΣΜΟΣ, τα ξημερώματα, στα Χανιά

Σεισμική δόνηση 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.05 το πρωί, με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως μεταδίδει το cretalive.gr το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 56 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Χανίων κοντά στο νησάκι της Γραμβούσας, και 157 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ηρακλείου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...