Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Στο Ηράκλειο ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης

Η πορεία υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ θα αποτελέσει αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, στο Ηράκλειο.


Αναλυτικότερα, στις 11.30 π.μ. ο κ. Χατζηδάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση για την υπογραφή συμβάσεων κατασκευής έργων αστικής ανάπτυξης (χώρος στάθμευσης, ανέγερση συγκροτήματος καταστημάτων-γραφείων, βελτίωση οδικού τμήματος και αποκατάσταση κτιρίου) που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Jessica στην Περιφέρεια Κρήτης με φορέα υλοποίησης την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Ακολούθως, στις 12.45 ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα επισκεφθεί τα γραφεία της εταιρείας «Αναπτυξιακή Κρήτης», όπου γίνεται η αξιολόγηση των προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου & Υπηρεσιών» του ΕΣΠΑ.

Στις 15.00 ο κ. Χατζηδάκης και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, θα επισκεφθούν το έργο οδοποιίας Γάζι - Κρουσώνας, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Στις 17.00 ο υπουργός θα επισκεφθεί την καινοτόμο επιχείρηση «Phaistos Networks A.E.» στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηρακλείου.

Στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τον περιφερειάρχη Κρήτης στα γραφεία της Περιφέρειας και στις 19.00 ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργο Δεικτάκη και εκπροσώπους του Εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου, του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ).


goodnet.gr

Καταπράσινο πάρκο skateboard στο Ηράκλειο

Το πάρκο θα είναι κατάφυτο και σε λίγες ημέρες θα υποδεχτεί τους λάτρεις του skateboardΤο πάρκο θα είναι κατάφυτο και σε λίγες ημέρες θα υποδεχτεί τους λάτρεις του skateboard


Έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του είναι το πάρκο skateboard που κατασκευάζεται στο δυτιοκό παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου. Τον χώρο όπου εκτελούνται έργα ανάπλασης και αναβάθμισης από την περιοχή Τάλως έως το Παγκρήτιο Στάδιο επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης.
Ο κ. Κουράκης ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες του έργου ότι ολοκληρώνεται το SKATE PARK και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι φυτεύσεις εκατοντάδων μεγάλων δέντρων και χιλιάδων θάμνων, ποωδών φυτών, κ.α Παράλληλα ο Δήμαρχος Ηρακλείου έδωσε κατευθύνσεις ώστε να επισπευτούν ακόμα περισσότερο οι εργασίες για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή και όχι μόνο.

Τέλος ο κ. Κουράκης σε δήλωσή του τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παρέμβαση σε μια περιοχή που αρκετά χρόνια ήταν υποβαθμισμένη και ότι πολύ σύντομα θα παραδοθεί στους Ηρακλειώτες και τους επισκέπτες της πόλης μας ένας νέος μεγάλος δημόσιος χώρος περιπάτου, αναψυχής, άθλησης αλλά και άλλων δραστηριοτήτων.


prismanews.gr

Ποτέ την Κυριακή λένε Χανιώτες έμποροι και υπάλληλοι

Μετά από την ψήφιση του νέου νόμου, η Αντιπεριφέρεια οφείλει να αποφασίσει και να καταθέσει το πρόγραμμα στο αρμόδιο Υπουργείο


Κύκλο διαλόγου καθώς και επαφών, τόσο με τους εμποροϋπαλλήλους, σήμερα το πρωί, όσο και με τους εμπόρους τις επόμενες ημέρες, ξεκίνησε η Αντιπεριφέρεια στα Χανιά, προκειμένου να αποφασιστεί αν τα καταστήματα και γενικότερα οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να ανοίγουν τις Κυριακές, ποιες από αυτές και σε ποιες - ενδεχομένως τουριστικές περιοχές- ή όχι.

Σε πρώτη φάση, εκτίμηση αποτελεί ότι το πρόγραμμα λειτουργίας θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης. Όπως τόνισε το Μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Χανιά, Φώτης Ρηγανάκος, τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων είναι κάθετα αντίθετα με την όποια διεύρυνση του ωραρίου ή των ημερών λειτουργίας και μάλιστα με μισθούς πείνας.

Η άποψη αυτή σύμφωνα με τη Νέα Τηλεόραση βρίσκει σύμφωνο τον Εμπορικό Σύλλογο στα Χανιά, καθώς όπως επισημαίνουν, το άνοιγμα τις Κυριακές, ευνοεί τις πολυεθνικές με σκοπό να οδηγήσουν στο λουκέτο τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες δε θα άντεχαν το κόστος λειτουργίας. Όταν βλέπουμε επί τέσσερα χρόνια το τζίρο των καταστημάτων μας να πέφτει, δε νομίζουμε ότι μία ημέρα της εβδομάδας θα κάνει τη διαφορά, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Τάκης Ζερβουδάκης.

Μετά από την ψήφιση του νέου νόμου, η Αντιπεριφέρεια οφείλει να αποφασίσει και να καταθέσει το πρόγραμμα στο αρμόδιο Υπουργείο και μάλιστα θα το πράξει μετά από σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους σε κάθε περιοχή και μετά από κοινή απόφαση.

prismanews.gr

Στο «στόχαστρο» τα άγρια πτηνά στο Ρέθυμνο

Τα άγρια πτηνά της Κρήτης, πολλά από τα οποία είναι και είδη προς εξαφάνιση, έχουν βάλει στο «στόχαστρο» κάποιοι, όπως καταγγέλλει η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου.


Μάλιστα απο τον Αύγουστο έχει παρατηρηθεί έξαρση στον αριθμό των κλήσεων προς την Διεύθυνση Δασών για περιπτώσεις τραυματισμένων πτηνών.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία «από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουμε κληθεί είκοσι τέσσερις (24) φορές για περισυλλογή τραυματισμένων πουλιών, με δώδεκα από τις ανωτέρω κλήσεις να αφορούν το μήνα Αύγουστο.

Η χωρική δε διασπορά εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές του δήμου Αγίου Βασιλείου και Ρεθύμνου με ένδεκα και οκτώ περιπτώσεις αντίστοιχα.

Στον υπόλοιπο νομό, τέσσερα τραυματισμένα πουλιά αναφέρθηκαν στο Δήμο Μυλοποτάμου και ένα στο Δήμο Αμαρίου.

Τα πτηνά που περισυλλέχτηκαν ήταν κυρίως αρπακτικά (περίπου 90%), τραυματισμένα από σκάγια, με σπασμένα φτερά, δηλητηριασμένα ή απλά πεινασμένα.»

Να σημειωθεί πως η Δ/νση Δασών Ρεθύμνου εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων της, καλείται να συνδράμει και στην περισυλλογή, περίθαλψη και μεταφορά σε αναγνωρισμένο Κέντρο αποκατάστασης των πτηνών που αναφέρονται ως τραυματισμένα και αδύναμα να πετάξουν σε περιοχές του Νομού.

Όποιοι εντοπίζουν τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2831023308, από σταθερό χωρίς χρέωση τηλ. 1591.

Ο νεότερος κάτοικος σε χωριό της Κρήτης είναι 61 ετών

Ο μικρότερος, ηλικιακά, κάτοικος στην άλλοτε ευημερούσα κοινωνία στο Νευς Αμάρι στο Ρέθυμνο, είναι ο Χαράλαμπος Πρικάκης, ετών 61! Πλέον το παλαιό αστικό κέντρο με όλες τις Αρχές και τις εμπορικές λειτουργίες εξελίχθηκε και αυτό σήμερα σε οικισμό των... γερόντων.


Κτηνοτρόφος στο επάγγελμα ο κ. Πρικάκης, είναι ο νεότερος σε ηλικία μόνιμος κάτοικος, στην περιοχή ζουν τουλάχιστον 20 άτομα, από τους εγχώριους, που ποτέ δεν άλλαξε τόπο.

Νιώθει ευτυχής που έδωσε όλα του τα χρόνια στο χωριό, στο βουνό και στο κοπάδι και δεν μετανιώνει «που δεν έμαθε γράμματα».

Η απόφασή του να μπει στις στράτες των βοσκών, δεν ήλθε τυχαία και εξηγεί γιατί: «Γεννήθηκα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1952 και η μάνα μου η Αρτεμισία δεν πρόλαβε να πάει στο νοσοκομείο και με γέννησε στο σπίτι εδώ στο χωριό. Από τότε και ως τα σήμερα δεν άλλαξα χωριό, εδώ έκανα το σπίτι μου εδώ έκανα και τα τέσσερα παιδιά μου. Ήμουν από τους τελευταίους νέους που έμεινε και δεν το μετανιώνω, γιατί τότε μόλις τέλειωνες το δημοτικό έπρεπε να φύγεις να πας στην πόλη στο γυμνάσιο, να μάθεις γράμματα...»

Όμως, πάντα από τις μικρές ηλικίες, τον προσέλκυε η ζωή του βοσκού και δεν άργησε με την καθημερινή τριβή, να γίνει «ένα με τα πρόβατα και τις αίγες». Ο πατέρας του από τους λεβέντες «κουραδάρηδες» τον κατήχησε και του έδειξε το δρόμο στα γκρεμνά και στα βοσκοτόπια. «Ο πατέρας μου», θα πει, «είχε πρόβατα και αίγες και εμένα μου άρεσαν κάθε μέρα να τα βλέπω, πώς να σου το πω κόλλησα. Δεν μου άρεσαν τα γράμματα και από μικρός αγαπώ τα πρόβατα. Η ζωή του βοσκού είναι σκληρή γιατί δεν έχεις ρεπό και ότι έχω κάνει το έχω κάνει με τον κόπο μου...»

Για τις επιλογές των νέων που επιλέγουν να συσσωρεύονται στα αστικά κέντρα ο 61χρονος είναι ξεκάθαρος: «Αν είσαι εργατικός το χωριό προσφέρει τα πάντα, αλλά δεν είναι για τους τεμπέληδες. Έγιναν τεμπέληδες οι νέοι γιατί έτσι τους έμαθαν οι γονείς τους. Τους έστειλαν στα γράμματα, πήγαν στο πανεπιστήμιο, πήραν το πτυχίο και πώς να δουλέψουν ύστερα στα αγροτικά που δεν έμαθαν;»

Πηγή: madeincreta.gr

Μικρός Γάλλος έπεσε σε φρεάτιο στο Ρέθυμνο!

ΦΩΤΟ από το madeincreta
Ένα παιδάκι από τη Γαλλία που βάδιζε, αμέριμνο, με τους γονείς του στην οδό Μελχισεδέκ στα "Πεταλάδικα" της πόλης του Ρεθύμνου, βρέθηκε χθες λίγο πριν το μεσημέρι στο λάκκο που άνοιξε ο εργολάβος για να καθαρίσει το φρεάτιο που δεν τραβάει τα νερά και λιμνάζουν στο δρόμο…

Όπως διαβάζουμε στο madeincreta, ο μικρός, ηλικίας περίπου έξι χρόνων,
περισσότερο τρομοκρατήθηκε από την πτώση, παρά τραυματίστηκε
αφού το σώμα του κρατήθηκε στους σωλήνες που περνάνε από το φρεάτιο.

Το περιστατικό ωστόσο, προκάλεσε την οργή των γονέων του, για την προχειρότητα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές ορισμένα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη...

ΦΩΤΟ από το madeincreta
Σύμφωνα με το madeincreta, η υπόθεση απασχολεί για τρία χρόνια περίπου τους περιοίκους του στενού, από τότε που ολοκληρώθηκε η πλακόστρωση του, όταν διαπιστώθηκε ότι ο εργολάβος σκέπασε και το φρεάτιο, με αποτέλεσμα τα όμβρια νερά να τρέχουν στο δρόμο και να λιμνάζουν.

Σήμερα, και αφού ασκήθηκαν πιέσεις στη δημοτική Αρχή του Ρεθύμνου από όσους μένουν στα σπίτια της οδού (το θέμα είχε αναδείξει με αναρτήσεις του και το MadeinCreta), ζητήθηκε από τον εργολάβο η αποκατάσταση του προβλήματος.

Μετά από χρόνο, ο εργολάβος εγκαταστάθηκε και προχώρησε στις πρώτες εργασίες, όμως τώρα και ένα μήνα περίπου, αφού προχώρησε στην εκσκαφή του φρεατίου, έφυγε και αναμένεται!

Μέχρι τότε οι κίνδυνοι για τους… "απρόσεκτους", όπως ο μικρός Γάλλος χθες, είναι καθημερινοί.

Χανιά: Ο παραλιακός δρόμος στα Νοπήγια κρύβει κινδύνους

Ένας παλιός Ναός του 15ου αιώνα, αφιερωμένος στην  Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, στην ανατολική παραλία των Νοπηγίων Κισάμου, θα γιορτάσει και φέτος προσελκύοντας εκατοντάδες προσκυνητές, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους θα φτάσουν εκεί.

Και αυτό, επειδή ο παραλιακός δρόμος από το σημείο που τελειώνει η άσφαλτος μέχρι την εκκλησία, μία απόσταση περίπου 500 μέτρων εγκυμονεί σε ορισμένα σημεία κινδύνους από τη διάβρωση της θάλασσας, αλλά και από τις κατολισθήσεις που γίνονται.

Κάτοικοι της περιοχής, που έτυχε να συναντήσουμε εκεί, μας είπαν ότι: «Η φετινή χρονιά αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία να γίνουν βασικά έργα στον δρόμο από και προς την Παναγιά της Χόνης ή Μυρτιδιώτισσας, που δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Με το τέλος της τουριστικής περιόδου θ’ αρχίσουν στην περιοχή μας οι εργολαβικές εργασίες για να περάσει ο σωλήνας του βιολογικού καθαρισμού. Τα προβλήματα αρχίζουν από το ρέμα ή ποταμού της Χόνης, έτσι λέγεται η περιοχή, όπου τα νερά χειμώνα καλοκαίρι εκβάλλουν στη θάλασσα περνώντας πάνω από το οδόστρωμα.

Πρέπει να γίνει ένα τούνελ διαφυγής των νερών και λίγο παρακάτω που τελειώνει η άσφαλτος και αρχίζει ο χωματόδρομος να διαπλατυνθεί όπου χρειάζεται και να πέσει ασφαλτοτάπητας. Να γκρεμιστούν ακόμα κάποια επικίνδυνα βράχια, τα οποία, αν πέσουν σε διερχόμενους, θα θρηνήσουμε θύματα».

Στον προαναφερόμενο ποταμό της Χόνης συναντιόνταν κατά το παρελθόν τα όρια των κοινοτήτων Ραβδούχα, Δραπανιά και Νοχιών. Αργότερα, των Δήμων Μηθύμνης και Κολυμπαρίου και τώρα με την Καλλικρατική νομοθεσία τα όρια των Δήμων Κισάμου και Πλατανιά.

Γιάννης Κάκανος
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χανιά: Ζώα νεκρά από φόλες στη Χρυσή Ακτή

Με ένα θλιβερό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι χθες το πρωί κάτοικοι και επισκέπτες της Χρυσής Ακτής. Στον δρόμο είδαν νεκρά αρκετά ζώα. Επτά μέτρησαν οι φιλόζωοι που έσπευσαν στην περιοχή. Ολα τους είχαν πέσει θύματα από φόλες.

Στο περιστατικό αναφέρεται με ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων: 'Η προστασία των ζώων', Αναστασία Μπομπολάκη η οποία δήλωσε χθες το βράδυ ότι «πάνω από 7 ζώα μέχρι στιγμής δολοφονήθηκαν στην Χρυσή Ακτή».
Όπως εξηγεί, χθες ο Φιλοζωικός Σύλλογος ειδοποιήθηκε νωρίς το πρωί για το γεγονός.

Η κα Μπομπολάκη αναφέρει ότι «είχαμε κάνει πολλές προσπάθειες και με τον Δήμο Χανίων να αποτρέψουμε το συμβάν, το τελευταίο πριν 10 ημέρες», προσθέτει δε ότι τα μέλη του Φιλοζωικού είχαν μιλήσει με κατοίκους «που ενοχλούνταν -ίσως και δίκαια- από την παρουσία τόσων σκύλων στην περιοχή τους» και συνεχίζει: «Αλλά ο θάνατος με δηλητηρίαση δεν είναι η λύση.

Ούτε καν υπάρχει λύση με τα χιλιάδες ζώα που οι άνθρωποι  εγκαταλείπουν κάθε μέρα. Τα ζώα δεν πέφτουν από τον ουρανό. Για κάτι που ευθύνεται λοιπόν, ο άνθρωπος τιμωρούμε με αυτόν τον βασανιστικό τρόπο τα αθώα θύματά μας;» και συμπληρώνει «Ας το συνειδητοποιήσουν οι πάντες. Οσο δεν σταματάει το φαινόμενο αυτό της εγκατάλειψης και οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων ζώων, τα αδέσποτα δεν θα εκλείψουν ποτέ».

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, «μοιράζει» γη στους πολίτες


Σε μια δύσκολη περίοδο για πολλούς πολίτες, η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, κατόπιν αποφάσεως του μητροπολίτη κ. Ανδρέα Νανάκη και σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκη και τον δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, ξεκίνησε τις διαδικασίες για να παραχωρηθούν στην περιοχή της Βιάννου συνολικά 400 στρέμματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θέλουν να καλλιεργήσουν τη γη.

«Αρχικά είναι αξιοποιήσιμα τα πρώτα 150 στρέμματα και στη συνέχεια θα δοθούν και τα άλλα. Έχουμε ήδη βρει ανθρώπους που θέλουν χωράφια και οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα» τόνισε ο κ.Μπαριτάκης που εξήρε την απόφαση του μητροπολίτη και της Εκκλησίας να δώσει τις εκτάσεις.

Πηγή: cretalive.gr

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Υπενθύμιση δικαιούχων ασφαλίσματος, από τις Ασφαλιστικές "Ασπίς" και της «COMMERCIAL VALUE AAE»


Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θεωρεί καθήκον της, να υπενθυμίσει στους καταναλωτές, ασφαλισμένους των εταιρειών
"ΑΣΠΙΣ" και της "Commercial" ότι η αναγγελία των απαιτήσεων τους προς στον επόπτη εκκαθαριστή , έχει καταληκτική ημερομηνία στις 4 Οκτωβρίου 2013.

΄Ενεκα τούτου όσοι δεν προέβησαν σαυτήν την διαδικασία, καλούνται να το πράξουν, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους

Συγκεκριμένα:καλούνται οι δικαιούχοι ασφαλίσματος των ασφαλίσεων ζωής της υπό ασφαλιστική εκκαθάριση εταιρειών , με την επωνυμία «AΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ» «COMMERCIAL VALUE AAE» να προβούν κατά το άρθρο 10 παρ. 3 του ν.δ. 400/1970 σε αναγγελία των απαιτήσεων προς την Εταιρεία, προσκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα δικαιολογητικά τους στοιχεία στον Επόπτη Ασφαλιστικής Εκκαθάρισης, κ. Κωνσταντίνο Παπακωστόπουλο, Λ. Κηφισίας 62, Μαρούσι, τηλέφωνο επικοινωνίας: 800- 50-000-18.


Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Η ένταξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο καθεστώς της Ενιαίας Συνδεδεμένης Ενίσχυσης


Διευκρινήσεις από Τσαυτάρη σε Αυγενάκη

Για την ένταξη των θερμοκηπίων στο καθεστώς της Ενιαίας Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα πλαίσια κατάρτισης της νέας ΚΑΠ 2014-2020, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης σε...
παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.


Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ παρέχει ένα αξιόλογο επίπεδο στήριξης στον Έλληνα γεωργό μέσω των εισροών ευρωπαϊκών κονδυλίων που προσεγγίζουν τα 2,7 περίπου δις ευρώ κατ’ έτος. Η ΚΑΠ, η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες, στηρίζει την παραμονή των γεωργών στην ύπαιθρο μέσω των άμεσων ενισχύσεων (με περίπου 15 δις € στην επταετία) και παρέχει αναπτυξιακά κίνητρα μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (με περίπου 3,7 δις στην επόμενη προγραμματική περίοδο). Τα εν λόγω ποσά αποτελούν μια σταθερή βάση στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας του πρωτογενούς τομέα.

Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ έχουν βοηθήσει τους γεωργούς να απαγκιστρωθούν από τα παλαιά μοντέλα δραστηριότητας και να προσανατολιστούν περισσότερο σε προϊόντα που μεγιστοποιούν την πρόσοδό τους, ενώ όπως υπογραμμίζει ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης: «στο πλαίσιο της νέα ΚΑΠ 2014-2020, το σύστημα των άμεσων ενισχύσεων απομακρύνεται σταδιακά από τις ιστορικές αναφορές, ως βάσης υπολογισμού της ενίσχυσης, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή της στήριξης μεταξύ των γεωργών και μεταξύ των περιφερειών του κάθε Κράτους-Μέλους.»


Όπως σημειώνει ο Υπουργός στο έγγραφό του προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, «αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, είναι αναγκαίο να επισημανθούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Τα κονδύλια για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν μέρος του εθνικού φακέλου των ενισχύσεων και όχι διακριτό κονδύλιο και, συνεπώς, η ανάλωση ποσών για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μειώνει, στην πραγματικότητα, τη βασική στρεμματική ενίσχυση των γεωργών.

- Κανονιστικά, δεν είναι δυνατόν να ενισχυθούν όλοι οι τομείς. Εξαιρούνται τα προϊόντα που δεν έχουν ποτέ λάβει στήριξη (ορνιθοπαραγωγή, θερμοκηπιακές καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και τομείς που δεν συμβάλλουν στην παροχή δημόσιων αγαθών (χοίρειο κρέας, καπνός). Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ, αν και δεν κατέστη δυνατό, προσπάθησε να αρθούν οι περιορισμοί.

- Προβλέπεται περιορισμός του ποσοστού του εθνικού φακέλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνδεδεμένες ενισχύσεις, που για τη χώρα μας ανέρχεται στο 8%, ενώ πετύχαμε την επιπλέον ενίσχυση 2% για τους πρωτεϊνούχους σπόρους.

- Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι μονάδες ζωικής παραγωγής που δεν διαθέτουν βοσκότοπους και ήταν δικαιούχοι ειδικών δικαιωμάτων.

- Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, στρατηγικά, οφείλουν να χρησιμοποιηθούν από τα Κράτη Μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, η βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας που προσφέρει εργασία πέραν του πρωτογενούς τομέα, αλλά εξαρτάται από την παροχή πρώτης ύλης, η επάρκεια σε βασικά αγαθά στην εσωτερική αγορά.

- Για κάθε είδος συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα προβλεφθεί, θα απαιτηθεί επιπρόσθετος ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος είναι απαραίτητο να λειτουργήσει για την υποστήριξη των ενισχύσεων, γεγονός που προκαλεί επιπλέον κόστος.

- Για κάθε συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να υπάρχει ένα στόχος θεμιτός και μετρήσιμος, ο οποίος θα είναι εφικτός μέσω της παρέμβασης αυτής.»

Τέλος, όπως σημειώνεται «οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένες ανά τομέα και να πληρούν κριτήρια όπως τα προαναφερθέντα, προκειμένου η συγκεκριμένη ενίσχυση να μην λειτουργεί ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος αλλά να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά συγκεκριμένα προβλήματα βιωσιμότητας τομέων.»

Έφτασαν στην Κρήτη οι πρώτοι προσκεκλημένοι του Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Ενόψει της έναρξης του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Βιάννος 13-15.9.2013), έχουν ήδη φθάσει στην Κρήτη οι πρώτοι εκ των σημαντικών προσκεκλημένων του Συνεδρίου και με τις δηλώσεις τους διαμορφώνουν αγωνιστικό κλίμα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Ο Μανόλης Γλέζος, το σύμβολο της Αντίστασης του λαού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, ήταν ο πρώτος που έφθασε στην Κρήτη και εξέφρασε προς τους οργανωτές την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία και την αισιοδοξία του ότι,ο αγώνας εισέρχεται σε μία νέα φάση και το Συνέδριο της Βιάννου, με τους σημαντικούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς ομιλητές θα βοηθήσει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάδειξη και διεθνοποίηση του θέματος.

Ο Καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus, ο οποίος με την πολύχρονη έρευνά του συνέβαλε στην τεκμηρίωση και ανάδειξη του Ολοκαυτώματος στις Λυγκιάδες Ιωαννίνων, τους Ασπραγγέλους Ζαγορίου και γενικά στην 'Ηπειρο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι υπεύθυνοι για τα στυγερά εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα ουδέποτε τιμωρήθηκαν, ενώ η Ελλάδα και οι Έλληνες ουδέποτε έλαβαν αποζημιώσεις ή επανορθώσεις από τη Γερμανία. Εξέφρασε, παράλληλα, την υποστήριξή του προς τον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σημειώνοντας ότι απαιτείται κλιμάκωση της πίεσης προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της.

Έχουν επίσης φθάσει στην Κρήτη τετραμελής αντιπροσωπεία της Ομάδας "ΑΚ Δίστομο" από το Αμβούργο, με συντονιστή τον διακεκριμένο δικηγόρο και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Martin Klingner, που επί 12 συναπτά έτη υποστηρίζει με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση τον αγώνα για την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.

 Αύριο αναμένονται και οι άλλοι ομιλητές (Στέλιος Περράκης, Χριστίνα Σταμούλη, Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης, Δημοσθένης Κούκουνας, Δαμιανός Βασιλειάδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Λουκάς Δημάκας, Πέπη Ρηγοπούλου, Πέτρος Μηλιαράκης, Γεωργία Δάμα, Παντελής Σαββίδης, Γιώργος Λεκάκης), οι πρόεδροι των τριών πανελλήνιων αντιστασιακών οργανώσεων αγωνιστές Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Μπρακατσούλας, Χρήστος Τζιντζιλώνης, ενώ θα μετάσχουν επίσης ο ερευνητής και συγγραφέας Τάσος Ηλιαδάκης, η επίκ. Καθηγήτρια Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα, εκπρόσωποι ενώσεων θυμάτων και μαρτυρικών δήμων από τα Καλάβρυτα, το Κομμένο, το Δίστομο, την Υπάτη, τα Κερδύλλια, το Χορτιάτη,  το Χαϊδάρι και όλους τους μαρτυρικούς δήμους της Κρήτης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...