Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Υπό διάλυση η Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο - Πλήρης εγκατάλειψη με σκουπίδια


Σκηνές διάλυσης παρουσιάζει η Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, το μαζικότερο σημείο επισκεπτών στην πόλη, ένα σημείο πέρασμα για χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες καθημερινά.
Ο χώρος αυτός, η κεντρική πλατεία της πόλης, χώρος ξεκούρασης και χαλάρωσης για πολλούς πολίτες που περνούν την ώρα τους διαβάζοντας βιβλία στην σκιά των δέντρων, έχει καταντήσει αφιλόξενος καθότι η εικόνα που παρουσιάζει είναι ενός μέρους που κανείς δεν φροντίζει για την συντήρηση του.

Η πλατεία είναι χώρος μαζικών συναθροίσεων, συναυλιών, εκθέσεων και άλλων δράσεων και εκδηλώσεων, που σε κάθε περίπτωση η κακή εικόνα της δημιουργεί πολύ αρνητική εντύπωση και στους ξένους επισκέπτες που περνούν από εκεί καθημερινά.

Τα σπασμένα παγκάκια συνθέτουν το σκηνικό της εγκατάλειψης, που σε ορισμένες περιπτώσεις οι σανίδες είναι ολοκληρωτικά ξηλωμένες και καθίστανται επικίνδυνες.

Σκουπίδια σε διάφορα σημεία και μάλιστα ογκώδη, δίνουν την αίσθηση στον περαστικό ενός σημείου που ο καθένας βρίσκει χώρο να αποθέσει τα απορρίμματα του, χωρίς καμία μέριμνα από την Δημοτική Αρχή για την καθαριότητα του χώρου αλλά και στην συντήρηση του.

Επιπλέον η κολώνες του φωτισμού έχουν γίνει χώρος αφισοκόλλησης χωρίς καμία μέριμνα για τον καθαρισμό τους ή και ακόμα την απαγόρευση στην τοποθέτηση αφισών εκεί, ενώ τα γκράφιτι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κακή εικόνα των κατά τα άλλα πρωτότυπων και εντυπωσιακών πυλώνων.



Σε μερικά σημεία οι σπασμένες πλάκες και τα σπασμένα φωτιστικά δημιουργούν παγίδες για τους περαστικούς και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα συμπληρώνουν την εικόνα της απουσίας της Δημοτικής Αρχής από την περιοχή, σε συνδυασμό βέβαια με την βρωμιά στο δάπεδο, που έχει δημιουργήσει ανεξίτηλα σημάδια.



Η «βιτρίνα» της πόλης κοινώς είναι σε χάλια κατάσταση και σίγουρα οι μόνιμοι κάτοικοι του Ηρακλείου έχουν συνηθίσει την εικόνα, χωρίς να λείπουν τα καθημερινά παράπονα, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες εισπράττουν τις χειρότερες εντυπώσεις.
flashnews.gr

Στο φως το αρχαίο θέατρο της Ιεράπετρας


Ένα σπουδαίο μνημείο, σημείο αναφοράς της ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Ιεράπετρας έρχεται στο φως. Πρόκειται για το αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας και την ανασκαφική έρευνα που παίρνει σάρκα και οστά.

Σήμερα μάλιστα θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες, με επίκεντρο τον καθαρισμό του χώρου και θα ακολουθήσουν τα έργα ανασκαφής με δύο τομές που θα γίνουν στο χώρο και θα σηματοδοτήσουν το πρώτο στάδιο των εργασιών. Στο πλαίσιο της ανασκαφικής έρευνας του αρχαίου Θεάτρου Ιεράπετρας, την περασμένη Παρασκευή έγινε η πρώτη συνάντηση στο χώρο υπό την εποπτεία του υπεύθυνου ανασκαφής και Δημοτικού Συμβούλου κ. Μάνου Μαρκόπουλου, παρουσία του Δημάρχου κ. Σήφη Αναστασάκη, αρχαιολόγων και αιρετών του Δήμου, αλλά και των 45 εθελοντών που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.


Σήμερα το κλιμάκιο που έχει συσταθεί επέστρεψε στο χώρο του αρχαίου θεάτρου προκειμένου να ξεκινήσει ο κύκλος των εργασιών ανασκαφής. Είμαι ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση του κόσμου.

Γιατί ο Γεραπετρίτης αγκαλιάζει τον πολιτισμό και ειδικά οι νεολαίοι μας που δείχνουν πόσο πολύ ενδιαφέρονται και συμμετέχουν ενεργά. Θεωρώ καταρχήν ότι θα έχουμε κι άλλες συμμετοχές και ότι θα έχουμε επιτυχία στην ανάδειξη του θεάτρου το οποίο είναι θαμμένο για παρά πολλά χρόνια κι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να φέρουμε στο φως την ύπαρξή του, τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας επεσήμανε: Είναι γνωστό πως η Ιεράπετρα διαθέτει μια τεράστια ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά, σημαντικό κομμάτι της οποίας αποτελεί το αρχαίο θέατρο. Η ανάληψη πρωτοβουλίας για εθελοντική συμμετοχή στην ανασκαφή φέρνει αποτελέσματα και μας οδηγεί σε έργο. Για τη Δημοτική Αρχή είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία των εθελοντών και η ενεργή στήριξη για να υλοποιήσουμε ένα δύσκολο στόχο. Ευχαριστώ τον κ. Μαρκόπουλο και όλους τους εθελοντές που με πραγματικό μεράκι, φανερώνουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο και θα συνεχίσουν να το κάνουν με μια επίπονη αλλά εξαιρετικά σημαντική εργασία.
prismanews.gr

Απτόητοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Χανίων


Συνεχίζουν οι φωνές διαμαρτυρίας για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν με κάθε μέσο να συσπειρώσουν τους πολίτες δίπλα τους. Μετά τις μουσικές εκδηλώσεις στο προαύλειο χώρο της ΕΡΑ στη Σούδα με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, οι εργαζόμενοι μετέφεραν σήμερα...την κινητοποιήσή τους στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Χανίων, βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα μοιράζουν στον κόσμο το απεργιακό φύλλο "Αδέσμευτη γνώμη" που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ.


flashnews.gr

Μιχελογιαννάκης: Επιστολή στον Υπουργό για τις καταργήσεις σχολείων.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης  Μιχελογιαννάκης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας αναφορικά με τις νέες καταργήσεις σχολείων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής.

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
 Η μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται, η οποία εκτός των άλλων έχει συρρικνώσει και το δημόσιο σχολείο, έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην εκπαίδευση με την προς υπογραφή υπουργική απόφαση που έχει συνταχθεί.   Η εν λόγω απόφαση έχει δημιουργήσει αναβρασμό στην ύπαιθρο του νομού Ηρακλείου, καθώς τα 7 από τα 27 σχολεία της χώρας που συγχωνεύονται και ουσιαστικά καταργούνται βρίσκονται στο Ηράκλειο. Την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες υποφέρουν και θα έπρεπε να βρούμε τρόπους να ανακουφίσουμε τα προβλήματά τους, εσείς με την ακολουθούμενη πολιτική τα πολλαπλασιάζετε. Δυστυχώς, για την συγκεκριμένη προς υπογραφή υπουργική απόφαση δεν τηρήθηκε η σχετική νομοθεσία που διέπει, τόσο τις συγχωνεύσεις των σχολείων και την οργανικότητα των σχολικών μονάδων όσο και για το ποιος εισηγείται για την παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.      

Όσον αφορά τη νομοθεσία περί συγχωνεύσεων σχολείων, δεν τηρήθηκαν :
Ο N.1566/85 δηλώνει (άρθρο 50, παρ. 3) πως η δημοτική-κοινοτική επιτροπή παιδείας εισηγείται στο δήμαρχο/δημοτικό συμβούλιο για θέματα συγχώνευσης, ίδρυσης, κατάργησης σχολείων, λαμβάνεται στη συνέχεια η απόφαση-εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.) το οποίο και εκδίδει την αντίστοιχη Υπουργική απόφαση.
Ο Ν.2525/97 (άρθρο 1, παρ. 4) και ο  Ν.1966/91 (άρθρο 11, παρ. 5) εμπεριέχουν διατάξεις (σε ότι αφορά συγχωνεύσεις, ιδρύσεις, καταργήσεις σχολικών μονάδων) που παραπέμπουν σε αυτές του Ν.1566/85.
Ο Ν.3852/10 («Καλλικράτης») διατηρεί σε ισχύ τις δημοτικές επιτροπές παιδείας, τα δημοτικά συμβούλια, συνεπώς και τις αρμοδιότητές τους (όπως περιγράφονται στο Ν.1566/85).
Εκτός από τα δημοτικά συμβούλια εισήγηση για συγχωνεύσεις, ιδρύσεις, καταργήσεις σχολείων μπορούν να κάνουν  (με την Υπουργική απόφαση Φ.353.1./324/105657/Δ1/ΦΕΚ.1340/2002) οι Διευθύνσεις (άρθρο 15, παρ. 2στ) και τα Γραφεία εκπαίδευσης (άρθρο 24, παρ. 9). Γραφεία Εκπ/σης τα οποία έχουν πλέον καταργηθεί.


Από τα παραπάνω φαίνεται πως τα δημοτικά συμβούλια είναι τα κατά το νόμο αρμόδια όργανα για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων (εντέλλονται, άμεσα ή έμμεσα, μέσω των Νόμων 1566/85, 2525/97, 1966/91 και 3852/10), ενώ ήσσονος σημασίας ισχύ έχουν οι Διευθύνσεις και τα Γραφεία εκπαίδευσης (δεδομένου πως ο Νόμος υπερισχύει της Υπουργικής απόφασης). Συνεπώς, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων για τις οποίες τα δημοτικά συμβούλια έχουν αρνητική θέση, ακόμα και αν υπάρχει θετική εισήγηση από τις οικείες Διευθύνσεις ή Γραφεία εκπαίδευσης, (νομοθετικά), δεν στηρίζονται.
Για όλα τα Δημοτικά Σχολεία που έκλεισαν υπήρχαν αρνητικές εισηγήσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια.
Επίσης η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.1566/85 και 1966/91) πουθενά δεν προβλέπει αυθαίρετες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων χωρίς πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης όπου βάσει του Ν.3852/10 αρθ. 282 περιέρχονται οι αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντίστοιχα.
Όσον αφορά την οργανικότητα. Το ΦΕΚ 1507/13 Οκτωβρίου 2006 που ορίζει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων αναφέρει ότι για τα 1/θέσια ο αριθμός ορίζεται από 10 – 15. Από τα σχολεία που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, κανένα σχολείο δεν είχε λιγότερους από 10 μαθητές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα:
• Καβροχώρι 18
• Καρκαδιώτισσα 11
• Σίβας 13
• Σκούρβουλα 11
• Αμιράς 22
• Στέρνες 15
• Παναγιά 13
Άρα, κανένα σχολείο δεν είχε αριθμό κάτω των 10 για να μπορούσε να είναι  στη λίστα  αυτών  που προτείνονται να κλείσουν.

Όσον αφορά τους «παιδαγωγικούς» λόγους του κλεισίματος σχολικών μονάδων. Στην Α/θμια εκπαίδευση η παιδαγωγική καθοδήγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων ανήκει αποκλειστικά στους Σχολικούς Συμβούλους (ΦΕΚ 1340/2002 - Φ.353.1/324/105657/Δ1). Κανένας άλλος δεν μπορεί να προτείνει λόγους παιδαγωγικούς για την κατάργηση σχολικών μονάδων, εκτός από τους συναδέλφους Σχολικούς Συμβούλους. Εξ όσων πληροφορούμε, ούτε ζητήθηκε, ούτε έγινε κάποιο έγγραφο από Σχολικό Σύμβουλο με το οποίο να προτείνει συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός  της περαιτέρω αύξησης μαθητών  οι οποίοι θα αναγκαστούν να μεταφέρονται, με τους Δήμους να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ήδη υπάρχουσες ανάγκες μεταφοράς μαθητών.

Κύριε  Υπουργέ,
Επειδή η πρόταση για τη συγχώνευση-κατάργηση σχολικών μονάδων είναι παράτυπη, αφού δεν υπάρχουν θετικές εισηγήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, ούτε εκθέσεις σχολικών συμβούλων που να αιτιολογούν τους «παιδαγωγικούς» λόγους του κλεισίματος των σχολείων.
Επειδή τα σχολεία αυτά έχουν τους μαθητές που ζητά ο νομοθέτης.
Επειδή η μεταφορά των μαθητών φαντάζει πλέον πάρα πολύ δύσκολη.
Επειδή οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι σύμφωνες με τις καταργήσεις των σχολείων τους.
Επειδή ήδη στο Νομό Ηρακλείου την χρονιά που μας πέρασε δεν λειτούργησαν 29 δημοτικά σχολεία και 13 νηπιαγωγεία.

Παρακαλώ, για την μη υπογραφή της  εν λόγω υπουργικής απόφασης, που αποτελεί άλλο ένα μεγάλο βήμα προς την παιδαγωγική ερήμωση της υπαίθρου.»

Σε πλήρη λειτουργία το Γραφείο Ανταποκριτή ΟΑΕΔ στο δήμο Μινώα Πεδιάδας


Δε χρειάζεται πλέον να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο οι ασφαλισμένοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προκειμένου να εξυπηρετηθούν...
από τις υπηρεσίες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, αφού έπειτα από αίτημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας δημιουργήθηκε Γραφείο Ανταποκριτή ΟΑΕΔ στην περιοχή.


Με τον τρόπο αυτό ωφελούνται οι ασφαλισμένοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που δεν υποβάλλονται σε ταλαιπωρία και πρόσθετες δαπάνες, προκειμένου να μεταβούν στις υπηρεσίες του Οργανισμού στο Ηράκλειο για την εξυπηρέτησή τους.

Το Γραφείο του Ανταποκριτή ΟΑΕΔ στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και εδρεύει εντός του Δημοτικού Καταστήματος Αρκαλοχωρίου. Ο ανταποκριτής του ΟΑΕΔ υλοποιεί τις παρακάτω ενέργειες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δήμου:

1.Εγγραφές ανέργων
2.Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας
3.Έκδοση Βεβαιώσεων Ανεργίας
4.Αίτηση Επιδότησης Τακτικής Ανεργίας
5.Καταχώρηση πληρωμής Επιδόματος Τακτικής Ανεργίας
6.Παροχές εκτός Επιδότησης Τακτικής Ανεργίας
7.Ενστάσεις-Αιτήσεις θεραπείας
8.Ελέγχους σε προγράμματα Απασχόλησης

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Ανταποκριτή ΟΑΕΔ του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στα τηλέφωνα 2891340501 και 2891340340.

Hράκλειο: Στην εντατική τεχνικός της ΕΡΑ που δεν άντεξε την πίεση

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, νοσηλεύεται από το βράδυ της Κυριακής τεχνικός της ΕΡΑ Ηρακλείου.

Ο 57χρονος από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι εξελίξεις στην ΕΡΤ άρχισε να μη νιώθει καλά. Ωστόσο ήταν συνεπής στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και εργαζόταν κανονικά σε καθημερινή βάση, στο «πειρατικό», non stop πρόγραμμα της ΕΡΑ Ηρακλείου.

Μάλιστα και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής βρισκόταν στο στούντιο και εργαζόταν. Το απόγευμα αποχώρησε και πήγε στο σπίτι του, προκειμένου να ετοιμαστεί για το συλλαλητήριο που έγινε στις 19:00, ωστόσο οι πόνοι έγιναν αφόρητοι, και μεταφέρθηκε από τα παιδιά του στο νοσοκομείο.

Ρέθυμνο: Οι Minoites πρώτοι στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ρομποτικής

Την πρώτη θέση στην κατηγορία του Λυκείου, στον Παγκρήτιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής ρομποτικής που έγινε στο Ρέθυμνο κατέκτησε το 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου με την ομάδα Minoites.

Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές του ΒΠ2 του τομέα πληροφορικής του 6ου ΕΠΑΛ,  Άππελς Μάρτιν, Βαρδουλάκη Δημήτριο, Καμπιτάκη Ιωάννη και προπονητή τους τον Σταματουλάκη Μιχάλη, Υπεύθυνο του Τομέα Πληροφορικής & Οικ. Διοίκησης του 1ου ΣΕΚ Ηρακλείου.

Το Σάββατο 22/6/2013 η ομάδα αναχωρεί για την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό

http://rethemnosnews.gr/

Εβραϊκός γάμος στα Χανιά

«Τα Χανιά είναι ο αγαπημένος μας τόπος, ερχόμαστε κάθε χρόνο και αποφασίσαμε να παντρευτούμε εδώ». Ο Assaf Shalvi από το Ισραήλ και η εκλεκτή της καρδιά του Leanne Baxter από τη Σκωτία παντρεύτηκαν χθες το απόγευμα παρουσία πολλών φίλων τους από διάφορα σημεία της Ευρώπης στην Εβραϊκή Συναγωγή Χανίων.

Σε μια λιτή γαμήλια εκδήλωση, την 8η που πραγματοποιείται στα Χανιά από την επαναλειτουργία της Συναγωγής, το νεαρό ζευγάρι ευχαρίστησε τον Νίκο Σταυρουλάκη της Εβραϊκής Συναγωγής για την στήριξή του.

Το ζευγάρι ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και είναι δεμένο με την Κρήτη και τα Χανιά καθώς εδώ πραγματοποίησε για πρώτη φορά τις διακοπές γνωριμίας του.

Μετά τη θρησκευτική τελετή προσφέρθηκε σαμπάνια στον κήπο της Συναγωγής και ποτό, φαγητό και ποτό σε ταβέρνα της παλιάς πόλης με μουσική από τη δεκαετία του ’80 αλλά και τον κλασικό "Ζορμπά".
Γιώργος Κώνστας/ haniotika-nea.gr

Κατάληψη για τα σχολεία που κλείνουν στο Ηράκλειο


Κατάληψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης πραγματοποιούν αυτή την ώρα γονείς, καθηγητές και τοπικοί φορείς της Μεσαράς εκφράζοντας την οργή τους για την κυβερνητική απόφαση να μπει λουκέτο σε... επτά σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες.

Η διαμαρτυρία λαμβάνει χώρα από τις 10 το πρωί ενώ αντιπροσωπία των διαμαρτυρόμενων συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Απόστολο Κλινάκη ζητώντας να μεσολαβήσει για την απόσυρση της απόφασης. Όπως υποστηρίζουν τα σχολεία αυτά δεν ήταν ατροφικά, αντίθετα αρκετοί μαθητές φοιτούν στις συγκεκριμένες μονάδες στη Σίβα, τα Σκούρβουλα, τις Στέρνες κλπ με τους διαμαρτυρόμενους να κάνουν λόγο για καθεστωτική απόφαση στο βωμό των περικοπών.

Τα σχολεία

Πρόκειται για σχολικές μονάδες που εξυπηρετούν μαθητές σε απομακρυσμένα χωριά και βάζουν ουσιαστικά ... λουκέτο για λόγους “οικονομίας”. Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι από τα 27 συνολικά σχολεία που περιλαμβάνει η ... μαύρη λίστα του υπουργείου παιδείας, τα 7 βρίσκονται στο νομό Ηρακλείου, εξέλιξη που προκαλεί οργή στην Κρητική ύπαιθρο.

Μάλιστα, ενώ ο νόμος που ορίζει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων αναφέρει ότι για τα μονοθέσια ο αριθμός ορίζεται από 10 έως 15, από τα σχολεία που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, κανένα σχολείο δεν είχε λιγότερους από 10 μαθητές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα:

• Καβροχώρι 18

• Καρκαδιώτισσα 11

• Σίβας 13

• Σκούρβουλα 11

• Αμιράς 22

• Στέρνες 15

• Παναγιά 13

Άρα, κανένα σχολείο δεν είχε αριθμό κάτω των 10 για να μπορούσε να είναι στη λίστα αυτών που προτείνονται να κλείσουν. Το θέμα έχει προκαλέσει και κοινοβουλευτικές αντιδράσεις και ήδη έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις οι βουλευτές Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Νότης Μαριάς.
prismanews.gr

Αθώωθηκε από το Εφετείο ο δήμαρχος Ηρακλείου που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως


Αθώος κρίθηκε τελεσίδικα από το Εφετείο ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης, για την αδειοδότηση του Εμπορικού Κέντρου Τάλως. Η εισαγγελέας το πρωί είχε προτείνει την απαλλαγή και των τριών (δημάρχου, αντιδημάρχου και επιχειρηματία) .
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Περυσινάκη και επιχειρηματία, για παράβαση καθήκοντος.

Η πρωτόδικη ποινή αφορούσε παράβαση καθήκοντος του δημάρχου και του αντιδημάρχου και ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος για τον γνωστό επιχειρηματία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αδίκημα για το οποίο κατηγορείτο ο επιχειρηματίας παραγράφηκε.

Να θυμίσουμε πως η δίκη είχε διακοπεί την Παρασκευή, καθώς επικράτησε σε πολλά σημεία ένταση με πρωταγωνιστές τον κατηγορούμενο δήμαρχο Ηρακλείου και τον πρώην δήμαρχο Μ. Καρέλλη.
flashnews.gr

Άλλαξαν χρώμα τα Μάταλα για το φεστιβάλ - Μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν το χωριό


Σε ένα τεράστιο καμβά εκατοντάδων μέτρων μετατράπηκαν χτες τα Μάταλα, με αφορμή την προετοιμασία για το Διεθνές Φεστιβάλ Matala Beach Festival 2013. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, χίπις, επαγγελματίες ζωγράφοι και...
μικρά παιδιά, βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής σε ένα πάρτυ χρωμάτων και για τρίτη χρονιά ζωγράφισαν ένα ολόκληρο χωριό, ενώ για καμβά θα έχουν την άσφαλτο γύρω από τους δρόμους των Ματάλων, συνθέτοντας ένα όμορφο όσο και εντυπωσιακό γεγονός γεμάτο χρώματα.


Μικροί και μεγάλοι ζωγράφοι χρησιμοποίησαν δεκάδες κιλά χρωμάτων, εκατοντάδες πινέλα, αλλά και πολύ δημιουργικό πνεύμα, προκειμένου να δώσουν χρώμα σ’ ολόκληρο τον οικισμό των Ματάλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος ο καμβάς ήταν πολύ μεγαλύτερος, ξεκινώντας από την είσοδο του οικισμού, για να φτάσει μέχρι το τέλος του. Αρκετά άτομα είχαν δηλώσει συμμετοχή, συνθέτοντας ένα μαγευτικό σκηνικό με θέμα την ειρήνη, την αγάπη, αλλά και την ελευθερία, όπου μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν τους δρόμους, που αποτελούν σήμα – κατατεθέν της περιοχής.

Το event του street painting, λειτούργησε προσθετικά στην τουριστική ανάπτυξη και κυρίως στην τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Φαιστού καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα Μάταλα απέκτησαν άλλο χρώμα ενώ είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών το επόμενο τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος, που ξεκινάει από τις 21 και διαρκεί ως τις 24 Ιουνίου.

Ο Δήμος Φαιστού απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Κρήτης, που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού κι έχει δωρεάν είσοδο σε όλες τις συναυλίες του.


Θα δουν χρήμα παραγωγοί του Ηρακλείου

Αύριο Τρίτη θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ύψους 254.937,38 Eυρώ σε 626 παραγωγούς, για το πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων του 2009.

Ειδικότερα, η πληρωμή αφορά κυρίως ενισχύσεις απώλειας παραγωγής σε καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς ποικιλίας Αμφίσσης.

Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν παραγωγούς των νομών:

Αιτωλοακαρνανίας, Ευβοίας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Λάρισας, Πρέβεζας και Φθιώτιδας.

Σεισμός 4,2 R στην Κρήτη

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  σημειώθηκε στην Κρήτη , σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό κέντρο.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 18:27. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Αθηνών ο σεισμός είναι 3,7

βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Θυσία στο βωμό των περικοπών 7 σχολεία στο Ηράκλειο


Θυσία στο βωμό των περικοπών γίνονται εφτά σχολεία στο νομό Ηρακλείου προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται για σχολικές μονάδες που εξυπηρετούν μαθητές σε απομακρυσμένα χωριά και βάζουν ουσιαστικά  λουκέτο για λόγους “οικονομίας”. Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι από τα 27 συνολικά σχολεία που περιλαμβάνει η ... μαύρη λίστα του υπουργείου παιδείας, τα 7 βρίσκονται στο νομό Ηρακλείου, εξέλιξη που προκαλεί οργή στην Κρητική ύπαιθρο.

Μάλιστα, ενώ ο νόμος που ορίζει την οργανικότητα των σχολικών μονάδων αναφέρει ότι για τα μονοθέσια ο αριθμός ορίζεται από 10 έως 15, από τα σχολεία που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση, κανένα σχολείο δεν είχε λιγότερους από 10 μαθητές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Νομού Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα:

• Καβροχώρι 18
• Καρκαδιώτισσα 11
• Σίβας 13
• Σκούρβουλα 11
• Αμιράς 22
• Στέρνες 15
• Παναγιά 13

Άρα, κανένα σχολείο δεν είχε αριθμό κάτω των 10 για να μπορούσε να είναι στη λίστα αυτών που προτείνονται να κλείσουν. Το θέμα έχει προκαλέσει και κοινοβουλευτικές αντιδράσεις και ήδη έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις οι βουλευτές Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Νότης Μαριάς.



prismanews.gr

«Στις βιβλιοθήκες της Κρήτης το κόσμος είναι πολύχρωμος»


Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία του FUTURE LIBRARY, με τη συμμετοχή 103 Βιβλιοθηκών απ΄ όλη την Ελλάδα και τελικούς αποδέκτες τα παιδιά.

Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της βρίσκεται η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία του FUTURE LIBRARY – του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Στηριγμένη στα πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα της αντίστοιχης περσινής πρωτοβουλίας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2013 συνδυάζει τις δυνάμεις 103 Βιβλιοθηκών απ’ όλη την Ελλάδα, οργανώνοντας ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με βασικούς αποδέκτες τα παιδιά, κάτω από τον συμβολικό τίτλο «Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος». Από την Κρήτη συμμετέχουν 5 βιβλιοθήκες: Σακορράφειος Βιβλιοθήκη- (Μινώα Πεδιάδας), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χερσονήσου (Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη Χερσονήσου), Κουνδούρειος Βιβλιοθήκη (Άγιος Νικόλαος), Βιβλιοθήκη "Μαρίας Λιουδάκη" (Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας), Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

“Η κεντρική ιδέα δεν είναι απλώς το χρώμα”, όπως επισημαίνει η Ειρήνη Βοκοτοπούλου, υπεύθυνη για το σχεδιασμό της εκστρατείας, “αλλά η πολυχρωμία που παραπέμπει ευθέως στην πολυφωνία, και την ποικιλία των εκδηλώσεων και εργαστηρίων που καλούνται να οργανώσουν οι βιβλιοθήκες, από την Ιστορία και τη Φυσική μέχρι τη λογοτεχνία και τις Τέχνες, με άξονα τα βιβλία και την ανάγνωση, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και τη δυναμική τους. Οι δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσουν για τα παιδιά αφετηρία για νέους τρόπους έκφρασης, ψυχαγωγίας, πειραματισμού και προσέγγισης της γνώσης”.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη: «Η Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την ανάδειξη του νησιού μας αναζητά πάντα τρόπους που μπορούν να αξιοποιήσουν τις τοπικές δυνάμεις μας, να προσφέρουν ψυχαγωγία στους συμπολίτες μας και πάνω απ΄όλα να συμβάλουν στην εξωστρέφεια του τόπου μας. Γι’ αυτό καλούμε όλα τα παιδιά αλλά και τους γονείς να αγκαλιάσουν και φέτος αυτή την προσπάθεια ώστε να αναδείξουμε τις βιβλιοθήκες μας , τόπους συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων συμμετέχοντας ενεργά για την ανάδειξη του έργου τους και κυρίως την βιωσιμότητά τους. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διοργάνωση και ιδιαίτερα τους εθελοντές μας! »

Αναφερόμενος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2013 του FUTURE LIBRARY, o συντονιστής του προγράμματος Δημήτρης Πρωτοψάλτου σχολίασε: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από την ενέργεια και τη δημιουργικότητα που εκπέμπεται από τις 103 συμμετέχουσες βιβλιοθήκες απ΄ όλη τη χώρα. Συντονιζόμαστε όλοι στο μήνυμα που συμβολικά εκφράζεται από τον φετινό μας τίτλο και αισιοδοξούμε ότι, σε μια περίοδο δύσκολη για όλους, θα αναδείξουμε τον σημαντικό, πολυεπίπεδο ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι βιβλιοθήκες στις τοπικές κοινωνίες.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το βασικό στόχο της γνωριμίας και του κτισίματος μιας ισχυρής, διαχρονικής σχέσης των παιδιών με τις βιβλιοθήκες, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία απαντά και στην πραγματική ανάγκη για εκδηλώσεις και δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά για τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα για διακοπές ή κατασκήνωση. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το www.crete.gov.gr αλλά και http://summer.futurelibrary.gr.

Σχετικά με το «FUTURE LIBRARY»

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY»: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,3 δισεκατομμυρίου ($1,36 δισεκατομμύρια), μέσω 2.473 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €58 εκατομμύρια ($75 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Γιορτή ψαράδων της Αγίας Γαλήνης

Ένα πολύ όμορφο τριήμερο ετοιμάζει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αγίας Γαλήνης. Η 3η Γιορτή ψαράδων θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι και τις 24 Ιουνίου στο όμορφο ψαροχώρι του Νότου της Κρήτη.
Έτσι στις 22 του μήνα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τη λιτανεία της εικόνας της Αγίας Γαλήνης στις 19:30 στα όμορφα σοκάκια του χωριού και θα καταλήξει στο χώρο του λιμανιού όπου και θα υπάρχει έκθεση των ψαράδων. Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με το συγκρότημα «Σχήμα Λόγου» με έντεχνο και λαικό πρόγραμμα.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 23 του μήνα στις 6 το απόγευμα θα γίνει διαγωνισμός ψαρέματος που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ ενώ θα ακολουθήσει και μαγείρεμα κακαβιάς ενώ η έκθεση των ψαράδων συνεχίζεται. Το ίδιο βράδυ στο λιμάνι θα στηθεί γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.
Τέλος, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα οι επισκέπτες του χωριού θα μπορέσουν να πάνε μία όμορφη βόλτα με τα καίκια στα ανοικτά του κόλπου της Μεσαράς προκειμένου να βρεθούν κοντά στους ψαράδες που εκείνη την ώρα θα ρίχνουν τα δίχτυα τους.

Πηγή: madeincreta.gr

Μετασεισμός στις 2 το πρωί στη Κρήτη


Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 ρίχτερ έγινε στις 2 τα ξημερώματα... 83 χλμ Νότια - Νοτιοανατολικά του Τυμπακίου Ηρακλείου Κρήτης. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ...

ΤΩΡΑ - Νέος ΜΕΓΑΛΟΣ σεισμός στην Κρήτη...

Αυτή την ώρα νέος σεισμός στην Κρήτη...

Η νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγο στη θαλάσσια περιοχή, νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση που δίνει το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν εντάσεως 5,8 Ρίχτερ και το  εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 12 χιλιόμετρα.


Με τυρί και παξιμάδια οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων στην ΕΡΑ


Για 4η ημέρα παραμένουν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Ηρακλείου οι εργαζόμενοι και εκπέμπουν ζωντανό πρόγραμμα, χωρίς διακοπή.

Από το πρωί της Τετάρτης, μέχρι και σήμερα εκατοντάδες πολίτες έχουν περάσει από τα στούντιο και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το απόγευμα κτηνοτρόφοι από τον Σύλλογο των Ανωγείων αναμένεται να βρεθούν στην ΕΡΑ με τυριά, ελιές και παξιμάδια, τα οποία θα προσφέρουν στους εργαζόμενους, για να έχουν να… τρατάρουν τους πολλούς επισκέπτες. Ανάλογη «επίσκεψη» θα κάνουν και οι αρτοποιοί του Ηρακλείου ενώ και άλλοι φορείς και ιδιώτες έχουν εκφράσει την επιθυμία να κινηθούν αναλόγως.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...