Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Στο "κόκκινο" περιοχές της Κρήτης από την μείωση των βροχοπτώσεων

Σημαντική πτώση των βροχοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, σε μερικές από τις οποίες αγγίζει και το 50%, δείχνουν τα βροχομετρικά στοιχεία που συγκέντρωσε... η Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου και το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν σε όλους τους χρήστες νερού να εφαρμόσουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με σκοπό την οικονομία του ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις, λειψυδρίας και έλλειψης νερού για την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών.

Οι τιμές αφορούν μηνιαία ύψη βροχής σε χιλιοστά την περίοδο Σεπτέμβριος 2012- Μάιος 2013.

Κατόπιν της επεξεργασίας των δεδομένων αυτών και συγκριτικά με τη μέση υπερετήσια βροχόπτωση, η συνολική βροχόπτωση τρέχοντος υδρολογικού έτους (Σεπτέμβριο 2012 - Μάιο 2013) εμφανίζει σε αρκετές περιοχές σημαντική μείωση στην Κρήτη.

Ειδικότερα:

1. Στην περιοχή του Φραγκοκάστελλου (Νότια Χανιά-Ρέθυμνο) μείωση της τάξης του 50%

2. Στην περιοχή από Γεωργιούπολη μέχρι Πέραμα μείωσης της τάξης του 45%

3. Στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας – Ελαφόνησος μείωσης της τάξης του 40%

4. Στις περιοχές Τυμπακίου- Μεσαράς- Βιάννου – Ιεράπετρας μείωση της τάξης 35%- 40%

5. Στο Βόρειο Ηράκλειο μείωση της τάξης του 25% - 30%

6. Στην περιοχή της Ζάκρου μείωση της τάξης 25%

7. Στις υπόλοιπες περιοχές μείωση από 5% - 15%

Συνίσταται από όλους τους χρήστες νερού να εφαρμόσουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με σκοπό την οικονομία νερού ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Η Δ/νση Υδάτων με νέο δελτίο τύπου θα ενημερώσει για την κατάσταση των υπόγειων νερών το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, για τη συλλογή των στοιχείων, στους Εμμ. Ροβύθη προϊστάμενο Α΄ τμήματος και Μ. Τζορμπατζάκη Τεχνικό της Διεύθυνσης Υδάτων, στους Ιωαν. Τρουλάκη Δντη και Ν. Μπαγκή του Π.Κ.Π.Φ & Π.Ε. και Κ. Χαρτζουλάκη Δντη και Μ. Μπερτάκη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων Ε.Γ.Γ. Α.Δ. Κρήτης."
flashnews.gr

Α.Λοβέρδος από τα Χανιά: «Εμείς ιεραρχούμε τα θέματα»

H λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας προηγούνται της πολιτικής, δήλωσε σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννη Μαργαρώνη με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 «Εμείς κάνουμε μια ιεράρχηση των θεμάτων. Πρώτα η ύφεση και η ανεργία και μετά η πολιτική», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» εξέφρασε την άποψη ότι, οι αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων πρέπει να περνάνε από τα Επιμελητήρια και όχι από τους δήμους τις περιφέρειες και το κεντρικό κράτος κάτι, που όπως είπε, ενισχύει την επιχειρηματικότητα, επιταχύνει τις διαδικασίες και καταπολεμά τυχόν φαινόμενα διαφθοράς.

Επίσης, ζήτησε, όταν υπάρχουν αναγνωρισμένες οφειλές από το κράτος προς επιχειρηματίες και καθυστερεί να τους πληρώσει, να υπάρχει άρση των διώξεων ποινικών και διοικητικών για να μπορούν, όπως είπε, να λειτουργούν δίνοντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου «απολύτως πρακτική» επισημαίνοντας ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Επιμελητήρια στην προσπάθεια για ανάπτυξη της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο τη συμβολή του στην αντιμετώπιση θεμάτων, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό, που όπως είπε «είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα όλων των Επιμελητηρίων».

Τώρα και ελληνοποιήσεις αβγών!

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη


Στα εισαγόμενα αβγά από τις βαλκανικές χώρες τα οποία πωλούνται ως ελληνικά, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο χιλιάδες αβγά εισάγονται από χώρες όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία στην ελληνική αγορά. Η ελληνοποίηση ξένων αβγών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα που απειλεί  ολοένα και περισσότερους παραγωγούς.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης «ορισμένοι παραγωγοί προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών, καθώς το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα αβγά υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα αβγά από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ, ενώ έμποροι αβγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο».
 
Τα στοιχεία της παραγωγής με εκείνα των πωλήσεων είναι αρκετά για να διαπιστωθεί ότι δεν συμβαδίζουν καθώς η ημερήσια παραγωγή αβγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά τα 5 εκατ. αβγά, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ. αβγά.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αβγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, ειδικά για τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Όπως γίνεται αντιληπτό το κράτος χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντα κέρδη, αλλά κυρίως προκύπτουν πολλαπλοί κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, γεγονός που καθιστά επιτακτική την περαιτέρω δραστηριοποίηση των αρχών για την πάταξη των ελληνοποιήσεων.

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής  ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν  έχουν γίνει σχετικοί έλεγχοι  και ποιο είναι το πόρισμα από  τους ελέγχους αυτούς και σε ποιες  ενέργειες θα προβεί για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων αβγών με στοχευμένες δράσεις οι οποίες θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...