Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Έκοψε το χρέος σε άνεργη το δικαστήριο

«Κούρεμα» χρέους περίπου 250.000 ευρώ αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου για την περίπτωση μίας 30χρονης άνεργης δανειολήπτριας, η οποία είχε προσφύγει στην Δικαιοσύνη, ζητώντας ρύθμιση των οφειλών της. Είναι σημαντικό ότι το δικαστήριο προστατεύει την κύρια κατοικία της δανειολήπτριας, μία διώροφη κατοικία, αλλά και ένα αυτοκίνητο, κυκλοφορίας του 2006.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η 30χρονη είναι άνεργη από το 2009. Είχε χρέη σε τρεις τράπεζες από οχτώ συνολικά δάνεια (καταναλωτικά, στεγαστικά και επαγγελματικά), συνολικού ύψους, 318. 766 ευρώ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΚΡΗΤΗ: Δασκάλα είχε ερωτικές επαφές με ανήλικο!

Δίχως τέλος τα κρούσματα αποπλάνησης ανηλίκων στην Κρήτη. Αυτή τη φορά μια 22χρονη δασκάλα δημοτικού σε χωριό του νομού Χανίων, η οποία προσέγγιζε τους μαθητές της μέσω facebook!

Συγκεκριμένα χρησιμοποιούσε την ιδιότητά της για να προσεγγίζει τους ανήλικους, προφασιζόμενη ότι θα τους βοηθούσε στα μαθήματα τους.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Χωρίς ασθενοφόρα η Κρήτη

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Λοβέρδο.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο σημειώνει ότι «χωρίς ασθενοφόρα βρίσκεται από σήμερα η Κρήτη, καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 9/1/2012», ενώ αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι προέβησαν σε αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο».

Προσθέτει δε ότι «παρόλο που σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με φορείς του Υπουργείου έλαβαν δεσμεύσεις ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους ήταν η 20η Δεκέμβρη 2011, αυτές δεν υλοποιήθηκαν». Ως εκ τούτου και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, τονίζει πως «διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους για τις εκτός έδρας μετακινήσεις, τα νυχτερινά και τις αργίες», ενώ «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αδυνατούν να συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τις διακομιδές των ασθενών και να επιφορτίζονται καθήκοντα και υποχρεώσεις άλλων οργανισμών, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά». Ως αποτέλεσμα, επισημαίνει ότι «στενεύουν τα περιθώρια εξυπηρέτησης των περιστατικών από και προς τα Νοσοκομεία με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο της Κρήτης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά διευκρινήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό «σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ», ενώ ζητά τη δέσμευσή του ότι θα μεριμνήσει προκειμένου «να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα, προκειμένου να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και να μην κινδυνεύσει η ασφαλής και ταχεία διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Κρήτης».

Προβλήματα με την αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Τυμπακίου

Locator map of Tymbaki municipality (Δήμος Τυμ...
Image via Wikipedia
Διευκρινίσεις για την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών να αναστείλει τη λειτουργία του τελωνείου Τυμπακίου, του μόνου εν ενεργεία στη Νότια Κρήτη, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «το Τελωνείο Τυμπακίου, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή της Μεσσαράς, είναι το μοναδικό τελωνείο της Νότιας Κρήτης και εξυπηρετεί συνολικά 60.000 κατοίκους». Τονίζει δε, ότι «τα αλιευτικά και τουριστικά σκάφη, προμηθεύονται από εκεί καθημερινά καύσιμα, ενώ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα».

Ως εκ τούτου, σημειώνει πως «η πρόθεση αναστολής λειτουργίας του τελωνείου Τυμπακίου, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους επαγγελματικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ύφεση, το επιπλέον κόστος που θα προκαλέσει η εξυπηρέτησή τους από το τελωνείο του Ηρακλείου θα είναι δυσβάσταχτο». Προσθέτει ότι «σε μία περιοχή που ζει από την αλιεία και τον τουρισμό, η αναστολή του τελωνείου που στηρίζει και βοηθά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, να διευκρινίσει «ποια είναι η πρόθεσή του σχετικά με την αναστολή ή όχι της λειτουργίας του εν λόγω τελωνείου». Τέλος, ζητά να ληφθούν σοβαρά υπόψη «οι ανησυχίες των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η αναγκαιότητα διατήρησης του μοναδικού τελωνείου που έχει έδρα στη Νότια Κρήτη».
Enhanced by Zemanta

Σε κίνδυνο το παραδοσιακό επάγγελμα του αποσταγματοποιού τσικουδιάς

Τα θέματα του εγχώριου κλάδου της αποσταγματοποιΐας συζήτησε αναλυτικά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνάντηση με το Προεδρείο του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, που είχε σήμερα Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012, στο γραφείο του στο Ηράκλειο, ενόψει επικείμενης ρύθμισης σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση του επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς νομού Ηρακλείου, κ. Α. Φραγκιαδάκης, ενημέρωσε το βουλευτή για τα προβλήματα του κλάδου, ενώ υπογράμμιζε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί το επάγγελμα των Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς και να παραδοθεί στις μεγάλες ποτοποιίες». Συμπλήρωσε δε ότι «σύμφωνα με προωθούμενη ρύθμιση σε σχέδιο νόμου, ο «καζανάρης» δεν θα μπορεί να πουλά τσικουδιά, αλλά θα μπορεί μόνο να παράγει το προϊόν για ιδιωτική χρήση, να εξυπηρετεί άλλους αμπελουργούς και αν θέλει να πουλήσει, πρέπει να απευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε ποτοποιό με τον οποίο υποχρεώνεται να υπογράψει σύμβαση», ενώ «μέχρι σήμερα οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί μετά από έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών λαμβάνουν άδειες για την παραγωγή τσικουδιάς και έχουν, μάλιστα, νόμιμα το δικαίωμα να την εμπορεύονται χύμα σε όλη την Ελλάδα».

Από πλευράς του, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό των αποσταγματοποιών και υπενθύμισε ότι με συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις τόσο στην Ελληνική Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο από τη ΔΗ.ΣΥ. κατέστη δυνατό να σταματήσει προηγούμενη προσπάθεια ουσιαστικής αλλαγής των όρων λειτουργίας του επαγγέλματος και συνεπώς κατάργησης του κλάδου. Κατόπιν, υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του σημαντικού εγχώριου κλάδου της αποσταγματοποιΐας και του παραδοσιακού επαγγέλματος του «καζανάρη», που αρχίζει να αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα βιωσιμότητας.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος συνεισφέρει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος κάθε χρόνο, μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος των εταιρειών. Στην άμεση παραγωγή απασχολεί πάνω από 2.000 ανθρώπους, ενώ στο συνολικό κύκλωμα (προμηθευτές πρώτων υλών, διακίνηση, διασκέδαση, τουρισμός), υπολογίζεται ότι απασχολούνται πάνω από 100.000 συμπολίτες μας. Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή αποτελεί πάνω από το 30% της εγχώριας κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, ενώ το 50% της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό.
 

Προσοχή!!! στις 15 του Γενάρη, αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων -νέου έτους , πέρασαν, αφήνοντας πίσω τους την Κρητική Αγορά ευχαριστημένη, διότι παρά την οικονομική δυσκολία των καταναλωτών , οι καταναλωτές βρέθηκαν στην Αγορά και η διαπίστωση τόσο του εμπορικού κόσμου ,όσο και της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ήταν ότι τα χρήματα που διατέθηκαν από τους καταναλωτές, για τις αγορές τους, ρίχτηκαν στην τοπική αγορά, στις τοπικές επιχειρήσεις, στις Κρητικές επιχειρήσεις βοηθώντας στο ξεπάγωμα της Κρητικής Οικονομίας, κίνηση που επιβραβεύεται .Επειδή όμως κάποιοι καταναλωτές,σκέφθηκαν να μεταθέσουν τις αγορές τους, για το επόμενο χρονικό διάστημα, τους ενημερώνουμε ότι αυτή την περίοδο ,οι εμπορικές επιχειρήσεις ενεργοποιούν τις προσφορές, μέχρι την έναρξη των κανονικών εκπτώσεων.

Η έναρξη των εκπτώσεων,χειμερινής περιόδου,αρχίζει στις 15 του Γενάρη,με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,να δίνει τις οδηγίες της, στους καταναλωτές και να τους εφιστά την προσοχή τους ,για τις τυχόν πιθανές παγίδες των εκπτώσεων ,ώστε να αποφύγουν τις "πρακτικές" που και τα οικονομικά συμφέροντα τους θα βλάψουν ,αλλά και την ψυχολογική διάθεση τους , θα αλλάξουν.

Παρατίθενται οι οδηγίες της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για τις εκπτώσεις :

1.)Πρώτο και βασικό μέλημα κάθε καταναλωτή είναι σωστή έρευνα αγοράς (Τώρα !!) "Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια σι αυτό δεν δίνουμε καμία ανοχή".

2.)Προγραμματίζουμε τις αγορές μας ,με προτεραιότητα τις ανάγκες μας,Αποφεύγουμε να ψωνίσουμε με τη λογική του φθηνού προϊόντος μόνο, αλλά με γνώμονα την ποιότητα ψάχνουμε για τις καλύτερες τιμές. Δεν ξεχνούμε ότι οι τιμές είναι ελεύθερες και δεν υπάρχει αγορανομικός έλεγχος για το ύψος της τιμής του προϊόντος..

3. ) Προσοχή στα υψηλά ποσοστά έκπτωσης που αναγράφονται στις βιτρίνες με μεγάλους αριθμούς! Ενώ θα έπρεπε να ισχύουν για όλα τα προϊόντα του καταστήματος, σε πολλές περιπτώσεις αφορούν ορισμένα είδη που χρησιμοποιούνται σαν κράχτες. Να θυμόμαστε ότι η ένδειξη "έως " με μικροσκοπικά γράμματα και η έκπτωση με τεράστιους αριθμούς θεωρείται
παραπλανητική διαφήμιση.

4. ) Κάθε είδος πρέπει στην πινακίδα του ,να έχει δύο τιμές. Η αναγραφή της τιμής που ίσχυε ,πριν την έκπτωση ,διαγραμμένη , και αυτής που προκύπτει μετά την έκπτωση.

5. ) Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να πάρετε πίσω τα λεφτά σας ή να τα αντικαταστήσετε με άλλα, εφόσον το επιθυμείτε. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών , δικαιούται να το κάνει μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς ,λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

6.) Αν αγοράζουμε προϊόντα χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε. Αντιπαραβάλλουμε το ποσό που μας χρεώνουν στο κατάστημα και στον αναλυτικό λογαριασμό της τράπεζας και εάν διαπιστωθεί επί πλέον διαφορά,ενημερώνουμε κατάστημα-Τράπεζα,Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

7. ) Απαιτούμε αποδείξεις αγοράς για κάθε προϊόν. Μην ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι το στοιχείο που θα μας συνδράμει ,σε τυχόν, ύπαρξη προβλήματος στο προϊόν που αγοράσαμε, για να ζητήσουμε αντικατάσταση, ή ακόμα να καταγγείλουμε κάποια πρακτική.
8. ) Η ριζική αλλαγή της εικόνας στην βιτρίνα καταστήματος, κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, θα πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί ο καταναλωτής που έχει εντοπίσει είδη που επιθυμεί να αγοράσει και έχει κάνει καταγραφή τιμών ,δεν μπορεί να κάνει σύγκριση τιμών και προϊόντων επομένως, καλό θα είναι να αποφύγουμε αυτή την επιχείρηση.

9 )Για τις αγορές μας επιλέγουμε και προτιμάμε , προϊόντα Ελληνικής Παραγωγής, Τοπικής Παραγωγής, γιατί τα χρήματα μένουν στη χώρα μας,βοηθάμε την Οικονομία της.

10.) Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καλεί τους καταναλωτές , αν παρόλα τα παραπάνω διαπιστώσουν ότι οι εκπτώσεις είναι πλασματικές, παραπλανητικές ή ανακριβείς ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποιότητα των προσφερομένων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση να το καταγγείλουν στην΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,, στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306.

Επιπροσθέτως ενημερώνουμε ότι η παραπλάνηση των καταναλωτών είναι πράξεις που διώκονται και τιμωρούνται από τον Ποινικό Κώδικα, αλλά και επιβάλλεται και Διοικητικό Πρόστιμο στους παρανομούντες από τις αρμόδιες Αρχές.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...