Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Μάχη επιβίωσης για τις επιχειρήσεις των Χανίων

Καθημερινή μάχη επιβίωσης δίνουν, πλέον, οι επιχειρήσεις των Χανίων, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου ο τζίρος έπεσε κατά 28% σε σχέση με το 2010.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γ. Μαργαρώνης «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Αγορά έχει πλέον πρόβλημα ρευστότητας, επιβίωσης όλων των επιχειρήσεων και δυσκολίες στην διατήρηση των θέσεων εργασίας»
Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρώνη πολλές ακόμη επιχειρήσεις βρίσκονται στο στάδιο του… κλεισίματος, ενώ η τελευταία τους ελπίδα είναι να ανακάμψουν με τον τουρισμό το καλοκαίρι.www.flashnews.gr

"Σήμα κινδύνου" για τα χρέη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ

Στοίχημα αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή το να καταστεί η νέα Καλλικρατική Δ.Ε.Υ.Α Χανίων βιώσιμη επιχείρηση... Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ και δήμαρχος Χανίων Μανόλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου και μετά την πρώτη συνεδρίαση του Δοικητικού Συμβουλίου αυτή τη στιγμή η επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του δανείου που έχει πάρει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με αποτέλεσμα να παρακρατούνται χρήματα του δήμου από την μηνιαία δόση των Κ.Α.Π ύψους 136.000 ευρώ.
Ειδικότερα όμως και για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, όπως σημείωσε ο κ. Σκουλάκης "η ΔΕΥΑΧ από τη δεκαετία του ΄80 η ΔΕΥΑΧ έχει δανειστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 12 εκατ. ευρώ για επενδύσεις. Μέχρι τις 31-12-2010 από την επιχείρηση έχουν πληρωθεί 24 εκατ. ευρώ και ακόμα οφείλονται 8 εκατομμύρια."
Προκειμένου λοιπόν αν διευκολυνθεί ως προς την εξόφληση των δανείων της η επιχείρηση έχει ζητηθεί από το Ταμείο η ρύθμιση των χρεών, αίτημα για το οποίο θα υπάρξει απάντηση μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ του Ταμείου την ερχόμενη Πέμπτη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα και με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Δήμαρχο Χανίων οι οφειλές προ τη ΔΕΥΑΧ ανέρχονται 4.647 εκατ. ευρώ ενώ και οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑ Ακρωτηριού που συνενώνεται με τη ΔΕΥΑ Χανίων φθάνουν το 1.464 εκατ. ευρώ.
Από αυτές τις όφειλες πάνω από 1.600 εκατ. είναι οφειλές διαφόρων δημοσίων φορέων που εδω και χρόνια δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση τους να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Νίκη Αποστολάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου " οτι θα ξεκινήσουμε άμεσα να ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες που οφείλουν στην επιχείρηση προκειμένου με κάποιο τρόπο να αρχίσουν να εξοφλούνται οι λογαριασμοί.
Από την πλευρά του ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ κ. Μιχάλης Ντάλλας ευχαρίστησε το προηγούμενο Δ.Σ αλλά και τους εργαζόμενους για τις υπηρεσίες που προσέφεραν και δήλωσε οτι θα είναι στη διάθεση της νέας διοίκησης για οτι χρειαστούν.
Τέλος ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Νίκος Λίτινακης σημείωσε οτι οι εργαζόμενοι αν και διαφωνούν με τον τρόπο κατάταξης του προσωπικού των δύο ΔΕΥΑ εντούτοις θα κάνουν οτι μπορούν για να στηρίξουν την επιχείρηση.
http://www.flashnews.gr

Πρόσληψη 3.400 Εποχικών Πυροσβεστών

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κ Στέλιος Στεφανίδης, ανακοίνωσε από τα Χανιά
πως τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει τη προκήρυξη έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαγγελματικής αποκατάστασης των εποχικών πυροσβεστών. Αξίζει να τονίσουμε πως οι εποχικοί πυροσβέστες είναι 5.375, ενώ η προκήρυξη προβλέπει την πρόσληψη 3.400 από αυτούς καθώς και 600 πολιτών. Ο κ Στέλιος Στεφανίδης δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το φετινό καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο που θα απασχοληθούν ως εποχικοί. Μετά την επαγγελματική τους αποκατάσταση, που θα γίνει με κριτήρια που ορίζει η προκήρυξη, θα δουλεύουν όλο το χρόνο, θα έχουν ασφάλιση, θα προσφέρουν όπως και οι μόνιμοι πυροσβέστες όλοι μαζί πλέον, θα λυθεί το εργασιακό και θα έχομε μια ειρήνη στο προσωπικό ώστε να είναι απερίσπαστοι και να έχομε αποτελέσματα σαν υπηρεσία". Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρθηκε και στο θέμα που είχε προκύψει με τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που θα επιχειρούν στη Κρήτη τονίζοντας: "Θα είναι στην ώρα τους εδώ. Έχουμε καταφέρει με τις εταιρείες που τα διαθέτουν και δεν αυξήσαμε τις τιμές. Είναι παγωμένες οι τιμές λόγω της οικονομικής κατάστασης. Μαζί με την πολιτική μας ηγεσία μιλήσαμε με τους προμηθευτές και κράτησαν τις τιμές σταθερές".

DailyPress24

Κοντομαρί Χανίων: Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην κατεχόμενη Ευρώπη


Την επόμενη μέρα μετά την τελική επικράτηση των δυνάμεων του Άξονα στη Μάχη της Κρήτης, οι στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας προχωρούν, για αντίποινα στην πρωτοφανή αντίσταση που αντιμετώπισαν από τις δυνάμεις Ελλήνων και Συμμάχων, στην εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού Κοντομαρί Χανίων. Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε ανελέητη και καταστροφική για τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν βαριές απώλειες, με σημαντικότερη συνέπεια την αχρήστευση ενός σημαντικού όπλου της ναζιστικής πολεμικής μηχανής: τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι αν και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ναζιστική επιτυχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στη μάχη της Κρήτης είχαν τέτοιες απώλειες που πλέον δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί αποφάσισαν σκληρά αντίποινα στον τοπικό πληθυσμό και από την επομένη της λήξης της μάχης, επιδόθηκαν στην φρικιαστική εκδίκησή τους.

Bundesarchiv Bild 183-1991-0319-501, Nürnberg,...Image via WikipediaΤην επομένη της ήττας των Ελλήνων και Συμμάχων, μια μονάδα αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Horst Trebes, ως αντίποινα κατά του λαού που προέβαλλε λυσσαλέα αντίσταση με αποτέλεσμα οι Γερμανοί, αν και νικητές να έχουν περισσότερες απώλειες από τους ηττημένους, εισέβαλλαν στο χωριό Κοντομαρί. Μετά το τέλος του Πολέμου ειπώθηκε πως την εντολή για τη σφαγή έδωσε ο στρατηγός Kurt Student ο οποίος αποκάλυψε στη δίκη της Νυρεμβέργης ότι διατάχθηκε από τον ίδιο τον Hermann Göring, τον επικεφαλής της γερμανικής αεροπορίας.
Οι ναζιστικές δυνάμεις συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, συνέλαβαν 25 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 50 ετών και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, αφήνοντας να ζήσουν μονάχα οι ηλικιωμένοι. Την επόμενη μέρα, οι ναζιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε ακόμα ένα έγκλημα πολέμου: το Ολοκαύτωμα της Καντάνου. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους περίπου 180 κατοίκους του χωριού, έσφαξαν ακόμα και τα ζώα τους ενώ πυρπόλησαν όλα τα σπίτια.
Το έγκλημα πολέμου στο Κοντομάρι κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό του ο Γερμανός υπολοχαγός Franz-Peter Weixler, ο οποίος υπηρετούσε ως ανταποκριτής προπαγάνδας για τη Wehrmacht - αργότερα το ίδιο έτος απομακρύνθηκε από τη θέση του για “πολιτικούς λόγους” και μάλιστα κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, λόγω διαρροής των συγκεκριμένων φωτογραφιών.
Ο επικεφαλής της μονάδας των εκτελεστών – αλεξιπτωτιστών Horst Trebes τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη του ναζιστικού καθεστώτος για την επιχείρηση στην Κρήτη. Σκοτώθηκε το 1944 σε πολεμική επιχείρηση στη Νορμανδία. Η Ελλάδα, μετά το τέλος του πολέμου ζήτησε από τη Βρετανία την έκδοση του στρατηγού Kurt Student, αλλά εισέπραξε άρνηση. Ο Student δικάστηκε από τους Βρετανούς για κακομεταχείριση κρατουμένων και δολοφονία αιχμαλώτων στην Κρήτη και κρίθηκε ένοχος για 3 από τις 8 κατηγορίες. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών αλλά απελευθερώθηκε το 1948 για “ιατρικούς λόγους”. Δεν δικάστηκε ποτέ για εγκλήματα κατά αμάχων.


Πηγή: scribd
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...