Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«Τοπλού»: Το πρώτο βιολογικό μέλι με υπερτροφές από την Κρήτη που ξελόγιασε τον Καναδά την Αυστραλία, τη Γερμανία


Μπορεί το αρχέγονο δυναμωτικό μέλι να λατρεύεται στην Ελλάδα και να το έχουν δοκιμάσει άπαντες, ωστόσο ένα νέο είδος βιολογικού μελιού παράγεται στην Κρήτη περιέχοντας τις πιο γνωστές υπερτροφές όπως, ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μπλουμπέρι, κρανμπερι και φυσικά καρύδι και αμύγδαλo.

Πρόκειται για το μέλι Τοπλού της εταιρείας Si-mel του Γιώργου Σαββιδάκη που είναι γνωστό ως το μοναδικό βιολογικό μέλι της Κρήτης και μάλιστα με παγκόσμια αναγνώριση, καθώς ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος απέσπασε βραβείο μεταξύ άλλων, στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Μελιού, BIOLMIEL, στην επαρχία Βίμπο Βαλέντια στη Καλαβρία της Ιταλίας, πριν δυο χρόνια.


Ο ίδιος ασχολείται με τη μελισσοκομία περισσότερα από 40 χρόνια, όταν ο παππούς του, από τα 13, τον τραβούσε με το ζόρι να πάνε στις μέλισσες. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μέλι και να κάνει το δικό του συσκευαστήριο για να δώσει και μια προοπτική στα παιδιά του, παρά το γεγονός ότι ακόμη σπούδαζαν.

Όπως αναφέρεις το madeincreta, ο παππούς του κ.Σαββιδάκη είχε διακόσιες κυψέλες ενώ οι δικές του σήμερα φτάνουν τις 1200. Τα πρώτα του βήματα προς τα «έξω» τα ξεκίνησε το 2007. Μετά ήρθε η κρίση αλλά δεν πτοήθηκε βγαίνοντας στα ανοιχτά με μοναδικό του όπλο την ποιότητα. Η εμπειρία του «ανακατεύτηκε» με τη φρεσκάδα των παιδιών του, του Μάνου και της Σοφίας οι οποίοι σκέφτηκαν να δουν τις εναλλακτικές καλλιέργειες και να φυτέψουν τους πρώτους καρπούς υπερτροφών: ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μπλουμπέρι, κρανμπερι, ότι φύτεψαν «έπιασε» και οι καρποί, ξηροί πλέον, αναμείχθηκαν με το μέλι.
Το 60% της ποσότητας που παράγει εξάγεται στον Καναδά την Αυστραλία τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία και μόνο το 40% διατίθεται στην εγχώρια αγορά.

Γιατί σπανίζει το βιολογικό μέλι

Όπως εξηγεί ο κ. Σαββιδάκης στο madeincreta, η εξεύρεση βιολογικού μελιού είναι δύσκολη διότι «Στο βιολογικό μέλι απαγορεύεται το τάισμα, τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα και οι κυψέλες πρέπει να απέχουν 3 χιλιόμετρα από τις συμβατικές καλλιέργειες. Το κερί που χρησιμοποιείται για τις κερήθρες είναι από τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες είναι στη βιολογική μελισσοκομία.

Για αυτό αφήνουμε περισσότερα αποθέματα σε μέλι μέσα στην κυψέλη για να μην ταΐζουμε.
Το χειμώνα δε συμφέρει να αφήνεις μέλι μέσα για αυτοκατανάλωση. Είναι προτιμότερο να το βγάλεις και να τις ταΐζεις με ζάχαρη. Στη βιολογική όμως μελισσοκομία αυτά απαγορεύονται».

Προσέχουν να είναι συσκευασμένο

Όσον αφορά στην νοοτροπία του αγοραστή ο κ. Σαββιδάκης ανέφερε ότι οι ξένοι ξέρουν να ξεχωρίζουν το καλό προϊόν το οποίο περνά και από σειρά ελέγχων. Στην Ελλάδα η επικρατούσα αντίληψη είναι να πας σε «χωριό να βρεις χύμα μέλι». «Αυτό δεν ισχύει πια, το συσκευασμένο μέλι στο ράφι ελέγχεται ενώ το χύμα δεν ελέγχεται». Όσον αφορά τις εξαγωγές όπως είπε ο ίδιος δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας.

«Είναι δύσκολο να βγεις έξω. Πρέπει να δουν ότι είσαι σοβαρός για να σε εμπιστευτούν, είναι θέμα τιμής και ποιότητας. Στην παγκόσμια αγορά πρέπει να είσαι και ανταγωνιστικός και συνεπής».

Εικόνες: Madeincreta

Πλησιάζει το καιρός για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Dragster στο Τυμπάκι Κρήτης!

Το σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου το αεροδρόμιο Τυμπακιου στην  Κρήτη θα φιλοξενήσει τον τελευταίο αγώνα Dragster για το πανελλήνιο πρωτάθλημα αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Η καλύτερη πίστα της Ελλάδας θα γίνει ακόμα καλύτερη βάζοντας κόλα και λάστιχο  μέχρι και τα τελευταία φωτοκύτταρα των 402μ και όπως καταλαβαίνετε οι μάχες και οι κόντρες θα είναι τρελές.

Όλοι θέλουν να τσακίσουν τα ρεκόρ…..και γι αυτό οι περισσότεροι οδηγοί ετοιμάζουν  τα κτήνη τους εδώ και αρκετό καιρό μόνο  για τον τελευταίο αγώνα.

Από αυτόν τον αγώνα στα αμάξια δεν θα μπορούσε να λείπει ……. ο Δουζενης που θέλει να σπάσει το φράγμα των 7,5 δευτερολέπτων με το funny car του…, ο Περιμενης από την Ρουμανία με το παγκόσμιο Nissan του  που θέλει να γίνει το γρηγορότερο GtR του κόσμου αν σπάσει το 7,9!!  οι πρωταγωνιστές της ΑΤ2 Μωραΐτης , Τσακανικας , Κακαρακης , Βλαχος , Ζαγαρης  και Πανοπουλος θα σφαχτούν… , στην ΑΤ1  Βουρος , Φλωρατος , Ραικος , Πετρόπουλος  καθώς και μερικοί ακόμα θα προσπαθήσουν για το καλύτερο….. , στην Βτ2  παρά πολλά αμάξια θα είναι εκεί όπως το Evo του Θάνου που πάει για πιο κάτω από το 8,9 που έκανε στην Θήβα!!  , ο περσινός πρωταθλητής Ραγκουσης , ο Ραικος , οι Σκετζος και  Βαλογιαννης που πάνε για 9αρια…  θα είναι όλοι εκεί  ,  ο Τσορβας με το ατμοσφαιρικό Honda του να θέλει να  μπει στα 9αρια και αυτος!! , αυτά ήταν μερικά από τα πολλά ακόμα ονόματα που θα είναι το ΣΚ 23 και 24 Νοεμβρίου στο Τυμπακι.

Στις μοτοσυκλέτες ο Παπαφιλιπου θέλει να γίνει ο 1ος Έλληνας που σπάσει το φράγμα των 7 δευτερολέπτων εντος Ελλάδας….(το έκανε ήδη στην santa Pod με 6,7!!) , ο Μιχαηλίδης πάει να σπάσει το 7,3 , ο Πρεμετης επίσης  επιστρέφει στα μεγάλα… , στην super street πάνω από 15 συμμετοχές αναμένονται με όλους αυτούς να παίζουν χαλαρά όλοι 8αρια!! καθώς και σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες αναμένονται πολλές και δυνατές συμμετοχές με μοναδικό στόχο  το σπάσιμο όλων των πανελληνίων ρεκόρ σε όλες τις κατηγορίες!!

"Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου θέλω"


Όπως βλέπετε στη φωτογραφία του FlashNews, το αυτοκίνητο κατέλαβε όλο το πεζοδρόμιο στην οδό Κ. Χιωτάκη στα Χανιά.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο οδηγός αφήνει στο συγκεκριμένο σημείο και …έτσι όπως βλέπετε, το αυτοκίνητό του.

Ποιος πεζός, ποιο καροτσάκι …Εκεί βολεύεται, εκεί το αφήνει, χωρίς κανείς να τον σταματάει.

"Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου θέλω", που λέει και το γνωστό σλόγκαν....

Τα Χανιά τιμούν τον Μίμη Πλέσσα

Τον Μίμη Πλέσσα τιμούν οι Κρητικοί. Ο στιχουργός Γιώργος Λεκάκης θα προλογίσει την ξεχωριστή συναυλία που θα διεξαχθεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο, όπου είχε εμφανισθεί παλαιότερα ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, στο ιστορικό Καφέ «Κήπος» στα Χανιά της Κρήτης.

Προηγουμένως (19.00), ο Δήμος Χανίων θα βραβεύσει τον Μίμη Πλέσσα ως επίτιμο δημότη της πόλεως.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 22.00.

Ο DJ Gramatik στο Δράπανο στα Χανιά

Ενας ιδιαίτερα αξιόλογος DJ και μουσικός παραγωγός περνάει από την Ελλάδα για να αφήσει τις χορευτικές του μείξεις να δονήσουν την ατμόσφαιρα.


Του Σπύρου Γιαννακόπουλου / Καθημερινή

Ο λόγος για τον Σλοβένο Gramatik, που στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας θα βρεθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο Δράπανο στα Χανιά και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στη σκηνή του Βοτανικός Live Stage.

Εχοντας δείξει από νεαρή ηλικία την αγάπη του για τη μουσική και την κλίση του προς την τεχνολογία, στα δεκατρία του έφτιαξε τα πρώτα του beats. Σύντομα κατανόησε τις δυνατότητες που του προσφέρει το Ιντερνετ και επέτρεψε τα κομμάτια του να διακινούνται ελεύθερα στο Διαδίκτυο. Ο ψηφιακός Gramatik άρχισε να κερδίζει φίλους και φήμη. Τα κομμάτια του, στολισμένα με στοιχεία από funk, jazz, soul και blues, είναι ένα δεξιοτεχνικό ταίριασμα νέων ηλεκτρονικών τάσεων και νοσταλγικών ήχων από τα παλιά. Βαθύτατα μελωδικός, κεφάτος, αλλά και συγκρατημένος, o Σλοβένος καλλιτέχνης έχει καταφέρει έναν αναγνωρίσιμο και ουσιώδη ήχο.

Ο Gramatik πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία της δικής του δισκογραφικής με το όνομα Lowtemp και το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται ο νέος του δίσκος με τίτλο «The Age of Reason», ένας τίτλος που θέλει να υπογραμμίσει την ηλικία της λογικής του καλλιτέχνη. Το πρώτο κομμάτι του δίσκου, που ήδη ακούγεται, είναι το «Bluestep» και είναι ένας συνδυασμός δονήσεων από τα blues του ’50 και του ’60 με ένα δυναμικό Dubstep beat, ένα κομμάτι που ακολουθεί μια πιο σκληρή κατεύθυνση απ’ ό,τι τον έχουμε συνηθίσει.

Στις δύο βραδιές, λοιπόν, του Gramatik σε Αθήνα και Χανιά αναμένουμε όμορφη μουσική γεμάτη ηλεκτρισμό, μια καλή επανάληψη στο πλούσιο και αγαπημένο υλικό του μουσικού, καθώς και την παρουσίαση του νέου υλικού.

Αντιδράσεις από τη Χερσόνησο για την περικοπή πόρων σε βάρος της Κρήτης

Με μια επιστολή - διαμαρτυρία εκφράζει ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, την αντίθεσή του στην αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» σε βάρος της Κρήτης, γεγονός που συνιστά ένα βαρύ πλήγμα για το ΒΟΑΚ και την Κρήτη, όπως έγραψε το Cretalive (δείτε εδώ). Για το θέμα έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Στ.Αρναουτάκης, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει συστράτευση από βουλευτές, αυτοδιοίκηση και φορείς (δείτε εδώ).

Η επιστολή

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 26/9/2013 συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007 – 2013». Μεταξύ των θεμάτων της συνεδρίασης συμπεριλαμβανόταν και 2η Αναθεώρηση του παραπάνω Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ.ΕΠ).

Οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την επανεκκίνηση των Έργων Παραχώρησης Αυτοκινητοδρόμων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την επίτευξη συμφωνίας με τους Παραχωρησιούχους, συνοδεύτηκαν από την ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 2,252 δις Ευρώ ή σε Κοινοτική Συνδρομή (ΚΣ) πόρων 1,914 δις Ευρώ και από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου πρόσθετων πόρων 338 εκατομμυρίων Ευρώ.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠ.ΕΠ για την ανεύρεση των πόρων αυτών, κατέφυγε στην εύκολη λύση και αποφάσισε επί της ουσίας την απένταξη συγκεκριμένων, έργων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και μεγάλα έργα της Κρήτης.

Συγκεκριμένα αποφάσισαν να τροποποιηθεί το ΕΠ.ΕΠ έτσι ώστε:

1.      Να καλυφθούν οι πρόσθετες δαπάνες των έργων των Συμβάσεων Παραχώρησης Αυτοκινητοδρόμων.

2.      Να καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες των λοιπών έργων ΕΣΠΑ που εμφανίζουν σημαντικές απορροφήσεις και ολοκληρώνονται με βεβαιότητα έως 31-12-2015.

3.      Να χρησιμοποιηθεί κατ’ εξαίρεση η διαδικασία «Bridging – Phasing», όπου θα επανασχεδιαστούν σε διακριτές φάσεις ένας περιορισμένος αριθμός συνεχιζόμενων από το Γ’ ΚΠΣ Μεγάλων Έργων ΕΣΠΑ με σημαντικές απορροφήσεις, τα οποία όμως δεν ολοκληρώνονται έως 31-12-2015, και θα παραμείνουν στο ΕΠ-ΕΠ ως συνεχιζόμενα έργα, διακριτά τμήματα των έργων αυτών που ολοκληρώνουν μια λειτουργική ενότητα έως 31-12-2013, καθώς και οι πρώτες φάσεις των λοιπών διακριτών τμημάτων των έργων αυτών (που θα περιλαμβάνουν φυσικό αντικείμενο και δαπάνες μέχρι και το έτος 2013 κατ ελάχιστον ή μέχρι 31-12-2015). Οι δεύτερες φάσεις αυτών των λοιπών διακριτών τμημάτων θα προταθούν για χρηματοδότηση κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

4.      Να μεταφερθούν ορισμένα έργα σε άλλα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ή σε ΠΕΠ όπου υπάρχει δυνατότητα να ενισχυθούν, αφού τα Προγράμματα αυτά παρουσιάζουν αδυναμία να απορροφήσουν το διαθέσιμο προϋπολογισμό τους για διαφόρους λόγους.

5.      Να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία «Phasing» για νέα έργα ΕΣΠΑ που δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, δηλαδή τα έργα αυτά θα αναλυθούν σε διακριτές φάσεις και θα παραμείνουν στο ΕΠ.ΕΠ. οι πρώτες φάσεις τους, ενώ οι δεύτερες φάσεις των έργων αυτών θα προταθούν για χρηματοδότηση κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

6.      Να απενταχθούν τα έργα με μη σημαντική απορρόφηση και έργα χωρίς συμβάσεις ή απορροφήσεις και να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξής τους στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

7.      Να μεταφερθούν έργα από το ΕΤΠΑ στο Τ.Σ. ή αντίστροφα ανάλογα με τις ανάγκες χρηματοδότησης των Α.Π. και τις δυνατότητες εκ των κανονισμών.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει σημαντικά έργα της Κρήτης, όπως:

a       Παράκαμψη Άνω Βιάννου, προϋπολογισμού 12.500.000 €

b       Ολοκλήρωση έργων στην παράκαμψη Μαλίων του Νομού Ηρακλείου, προϋπολογισμού 10.500.000 €

c        Γούρνες – Χερσόνησος, προϋπολογισμού 85.000.000 €

d       Αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού τμήματος Πάνορμο-Εξάντης (ΒΟΑΚ) στο Ν. Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 75.000.000 €

Τα παραπάνω έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 183.000.000 € και από αυτά τα με στοιχεία (a) και (b) εντάσσονται στο ΠΕΠ Κρήτης και τα με στοιχεία (c) και (d) στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Κατά την άποψή μου προκύπτουν σοβαρά προβλήματα από την εξέλιξη αυτή και τα κυριότερα παρατίθενται παρακάτω:

·        Η Κρήτη την τρέχουσα προγραμματική περίοδο χάνει περίπου 200.000.000 € ενταγμένων έργων και είναι αβέβαιο, αν αυτά τα έργα μεταφερθούν με ασφάλεια την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

·        Μηδενίζει την όποια δυνατότητα διεκδίκησης επιπλέον πόρων την επόμενη περίοδο, που είναι αναγκαία για την πρόοδο του ΒΟΑΚ.

·        Είναι βέβαιο ότι τα παραπάνω 4 εκτελούμενα έργα θα καθυστερήσουν πάρα πολύ.

·        Το ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων δεν έχει περιθώρια να δεχτεί νέα έργα. Για να γίνει αυτό, μάλλον θα οδηγηθούμε σε απεντάξεις έργων.

·        Στο ΠΕΠ δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για εκπόνηση μελετών. Επομένως τι θα γίνει με τη μελέτη του πλήρους κόμβου Μαλίων, η οποία είναι έτοιμη για διακήρυξη.

·        Το επόμενο πλαίσιο στήριξης δεν θα έχει επαρκείς πόρους για υποδομές, άρα υπάρχει αβεβαιότητα για την ομαλή εξέλιξη τους

·        Αυθαίρετη και μονομερής απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής των ΕΠ ΕΠ εις βάρος της Περιφέρειας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μεγολοεργολάβοι και τα έργα παραχώρησης.

·        Οδηγείται στις καλένδες η ολοκλήρωση και η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ σε επίπεδο Κρήτης, ώστε να εξασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών.

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος να αντιδράσουμε ως θεσμός και συλλογικά, ως Κρήτη. Σας καλώ με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης και με την εμπειρία που διαθέτετε να αναλάβετε σχετικές πρωτοβουλίες.

 Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου

Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης

Πρόστιμο σχεδόν μισό δισ. ευρώ στη Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

Υψηλότατο πρόστιμο, που προσεγγίζει τις 500.000 ευρώ, επέβαλε το ΣΔΟΕ Κρήτης στη Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, για την έκδοση πλαστών τιμολογίων, μια υπόθεση που αποκάλυψε πριν μερικές εβδομάδες το Cretalive και είχε προκαλέσει πανελλήνιο σάλο.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ολοκλήρωσαν πριν από λίγες μέρες τον έλεγχο στα βιβλία της Μονής Επανωσήφη και αφού εξέτασαν και το υπόμνημα που κατέθεσαν οι υπεύθυνοι της, επέβαλε πρόστιμο 458.100 ευρώ (που ισούται με το διπλάσιο ποσό των εικονικών τιμολογίων που υπέβαλλε) καθώς θεώρησαν πως η Μονή, όχι μόνο δεν εξαπατήθηκε όπως εγγράφως υποστήριξαν οι υπεύθυνοι της στο υπόμνημα, αλλά "δεν αποδεικνύεται ότι δεν είναι παντελώς αμέτοχη στην όλη υπόθεση".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, είναι καταιγιστικό για τους υπεύθυνους της μονής, καθώς διαπιστώνει πως η φερόμενη ως εκδότης των τιμολογίων, λειτούργησε ουσιαστικά ώς αχυράνθρωπος, αφού ο έλεγχος εξακρίβωσε πως το επίμαχο διάστημα που εξέδωσε τα συγκεκριμένα τιμολόγια, η συγκεκριμένη ήταν συναλλακτικά ανύπαρκτη.

Όπως αναφέρει το πόρισμα "σκοπός της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων ήταν να χρησιμοποιηθούν από τη Μονή για την είσπραξη επιχορήγησης (το επενδυτικό σ΄χεδιο ήταν συνολικής δαπάνης 1.700.000 ευρώ) και την επιστροφή Φ.Π.Α" αλλά τελικώς μπλοκαρίστηκε μετά από τον έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ. Ήδη ο φάκελος έφυγε από το ΣΔΟΕ με προορισμό την Β΄ ΔΟΥ Ηρακλείου, απ'όπου θα κινηθεί και η διαδικασία είσπραξης του προστίμου.

Cretalive.gr

Ξεσηκώνονται για τις Κυριακές οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στο Ηράκλειο

Στους δρόμους για την Κυριακάτικη αργία βγαίνουν ξανά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του Ηρακλείου που καλεί σε γενικό ξεσηκωμό τους εργαζόμενους στο εμπόριο και συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 3ης και της 6ης Νοεμβρίου. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν στο Εμπόριο να δώσουμε άμεση απάντηση σε κάθε χώρο δουλειάς, καθώς Κυβέρνηση και Εργοδοσία φέρνουν: τη λήξη της μετενέργειας της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο και την εφαρμογή του νόμου για την Κατάργηση της Κυριακής Αργίας.

Από την Κυριακή 3 Νοέμβρη αρχίζει η εφαρμογή του νόμου με τον οποίο καταργείται η Κυριακάτικη αργία. Ήδη πολλά καταστήματα έχουν ανακοινώσει ότι θα είναι ανοιχτά. Το σωματείο μας, σε συντονισμό με τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους (ΠΑΣΕΒΕ) που επίσης πλήττονται με τον νόμο αυτό, έχει ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας και τους καλούμε να μη δεχτεί κανένας να δουλέψει την Κυριακή! Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και προετοιμάζουμε την απεργία της Κυριακής 3/11. Κανένα μαγαζί ανοιχτό Κυριακή!

Από τις 30/10/2013 εφόσον δεν έχει υπογραφεί νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση για το εμπόριο, θα λήξει η μετενέργεια της, που σημαίνει για τους ήδη εργαζόμενους ότι ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει μόνο το βασικό κλαδικό μισθό (860€ μεικτά) και τέσσερα επιδόματα (τέκνων, ωριμάνσεων, σπουδών, επικινδύνου εργασίας) αν προϋπάρχουν, ενώ για τις νέες προσλήψεις η εργοδοσία αξιοποιεί σαν κατώτερο όριο την ΕΓΣΣΕ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να μην λυγίσουν στις πιέσεις, όπου εμφανίζεται ατομική σύμβαση, να μην υπογράφουν, να ενώνουν τη δύναμη τους με τους συναδέλφους τους μέσα από το σωματείο μας! Να διεκδικήσουμε κλαδική σύμβαση με βασικό μισθό τα 918€ (μεικτά), όλα τα επιδόματα, 5μερο, 8ωρο, 40ωρο και υποχρεωτική εφαρμογή της σύμβασης σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Ακόμη δείχνοντας την έμπρακτη στήριξη στους ανέργους συναδέλφους μας, θα συμμετέχουμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν αύριο μαζί με το σωματείο μας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι Επιτροπές Ανέργων της Λαϊκής Επιτροπής Νοτίων Συνοικιών και των Κεντροδυτικών Συνοικιών Ηρακλείου καθώς και η Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού του ΠΑΜΕ στον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Δεικτάκη, για τα σοβαρά προβλήματα των ανέργων συναδέλφων μας καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο για μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους. prismanews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...