Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Κλειστή η ψαραγορά τη Μ.Παρασκευή στο Ηράκλειο

Μπορεί η Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή να είναι ημέρες αυστηρής νηστείας και την κατανάλωση κρέατος να μην την επιτρέπει η συνείδηση κανενός σε καμία περίπτωση, ωστόσο, την ίδια στιγμή, απογοητευτική είναι... η κίνηση στην ψαραγορά του Ηρακλείου.

Από τα καταστήματα της κεντρικής ψαραγοράς της πόλη, μόλις δύο ήταν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ανοικτά αφού όπως μας επεσήμανε ο Αντώνης Καννέλος, φέτος η γαρίδα ήταν λίγη στη θάλασσα, τα καΐκια σήμερα δε βγήκαν αφού δε συμφέρει, δε βγάζουν ούτε τα έξοδα τους. Εμείς εδώ έχουμε μόνο φρέσκο ψάρι. Πως λοιπόν να ανοίξουμε; Γιατί να ανοίξουν όλα τα μαγαζιά όταν δεν υπάρχει φρέσκο ψάρι;

Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποι της ψαραγοράς που στηρίζουν τους πάγκους τους στα φρέσκα ψάρια των καϊκιών, στο Ηράκλειο υπάρχουν δύο ανεμότρατες και άλλες δύο στον Άγιο Νικόλαο. Όλες προμηθεύουν την αγορά του Ηρακλείου ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα το κόστος έχει ανέβει πολύ και την ίδια στιγμή η κίνηση στην αγορά έχει πέσει και η τιμή του ψαριού δεν καλύπτει τις ανάγκες.

Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, πάντως όπως όλα δείχνουν η ψαραγορά του Ηρακλείου θα είναι κλειστή αφού καΐκια δε θα βγουν και άρα φρέσκο ψάρι δε θα υπάρχει, όπως μας είπαν οι καταστηματάρχες της. Ωστόσο αυτό συμβαίνει πρώτη φορά για τα δεδομένα του Ηρακλείου που παραδοσιακά τη Μεγάλη Παρασκευή όχι μόνο καταναλώνει ψαρικά αλλά γεμίζει κόσμο στους δρόμους και στα ουζερί γύρω από τα ψαράδικα ...

Αύριο θα είναι όλα κλειστά. Αύριο λοιπόν όλα κατεψυγμένα, τόνισε ο Αντώνης Καννέλος που, σχολιάζοντας την κίνηση της Μεγάλης Εβδομάδας στο prismanews.gr, επεσήμανε ότι υπήρχε μεν μία σχετική κίνηση ωστόσο ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ο κόσμος δεν είχε χρήματα, δεν πήρε δώρο, πως θα δαπανήσει;

Ανοικτό ήταν και το ψαράδικο του κ. Μπιτυρίνη σήμερα στην κεντρική ψαραγορά. Ο καταστηματάρχης ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνηση, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν υπάρχει τίποτα, δεν του άφησαν τίποτα.

Οι τιμές


Στους πάγκους μπορεί να υπήρχαν όλα τα αγαθά της θάλασσας ωστόσο οι καταναλωτές που πλησίαζαν ήταν εξαιρετικά φειδωλοί στις αγορές τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μύδια κοστίζουν 6 ευρώ το κιλό, γαρίδα 14 ευρώ το κιλό, γαύρος 6 ευρώ το κιλό, γλώσσες 14 ευρώ το κιλό, σουπιές 14 ευρώ το κιλό, χταπόδι 12 ευρώ το κιλό.
prismanews.gr

«Grand Prix Chess Festival 2013»

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο τουρνουά «Grand Prix Chess Festival 2013» από 6 έως 11 Μαΐου στο ξενοδοχείο Astoria Capsis. 

Πρόκειται για μια διοργάνωση του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου με στόχο να δοθεί ξανά η ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να ασχοληθεί με το κορυφαίο πνευματικό άθλημα, βοηθώντας ιδιαίτερα τη νέα γενιά να ενισχύσει την εποικοδομητική και ώριμη σκέψη.

Οι αγώνες αποτελούν πλέον θεσμό για την πόλη, και είναι το 8ο κατά σειρά τουρνουά την τελευταία τριετία, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές συμμετοχές και εξαιρετικές αγωνιστικές συνθήκες στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Capsis Astoria. Η συνύπαρξη κορυφαίων σκακιστών, μαζί με παιδιά ηλικίας ακόμα και μόλις 5 χρονών, επιτυγχάνεται μέσα από την δημιουργία δύο ομίλων: Στον 1ο όμιλο συμμετέχουν όσοι επιθυμούν, ενώ στο 2ο όμιλο συμμετέχουν παιδιά έως 14 ετών.

Οι αγώνες ξεκινούν τη Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μάιου, και ολοκληρώνονται το Σάββατο 11 Μάιου. Όλοι οι αθλητές και στους δύο ομίλους θα παίξουν συνολικά 7 αγώνες και οι νικητές θα προκύψουν από τη συνολική τους βαθμολογία. Η επιβεβαίωση συμμετοχής πρέπει να γίνει μέχρι τη Δευτέρα στις 16.00 στο χώρο αγώνων, ενώ ο 1ος γύρος ξεκινάει στις 17.00. Το πρόγραμμα των υπόλοιπων αγώνων καθώς και η προκήρυξη αναλυτικά βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΣΟ Ηρακλείου: www.soi.gr


Κηδεύτηκε ο πρώην μητροπολίτης Κισάμου, Ειρηναίος Γαλανάκης


Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο πρώην μητροπολίτης Κισάμου-Σελίνου, Ειρηναίος Γαλανάκης, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε ηλικία 102 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο παρουσία του συνόλου των ιεραρχών της Κρήτης, ιεραρχών από άλλες μητροπόλεις, ιερέων από όλες τις μητροπόλεις του νησιού εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Γύρω από τη σωρό του εκλιπόντος είχαν παραταχθεί ιερείς της Μητρόπολης Κισσάμου-Σελίνου, ενώ με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης το πένθος έφερε ο μητροπολίτης Συβρίτου, Ειρηναίος.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Βελεστίνου, Δαμασκηνός, την κυβέρνηση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Βουλή των Ελλήνων ο τρίτος αντιπρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο νυν μητροπολίτης Κισσάμου-Σελίνου, Αμφιλόχιος, που «αποχαιρέτησε» τον εκλιπόντα κάνοντας σύντομη αναφορά στο έργο και την προσωπικότητά του. Όπως είπε, ο εκλιπών υπήρξε πρότυπο ιεράρχου, «πρύτανης των εν Κρήτη ιεραρχών, μεγάλος παππούς της Κρήτης». Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος χαρακτηρίζοντας τον Ειρηναίο Γαλανάκη δάσκαλο, πατέρα και καθοδηγητή όλων, άνθρωπο του Θεού της Εκκλησίας και της Κρήτης.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «ποιητή των ωραίων ψυχών, ακάματο εργάτη και λαοφιλή ιεράρχη που σφράγισε με την παρουσία του την Ορθόδοξη Εκκλησία». Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε «έζησε με απόλυτη συμφωνία λόγων και έργων».

Ο περιφειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «φωτεινό φάρο και παράδειγμα προς μίμηση πρότυπο για τον κλήρο και το λαό που προέτασε, το 'εμείς' και όχι το 'εγώ', αγωνιστή αρχών και αξιών».

Η ταφή της σορού έγινε στην αυλή της Μητροπόλεως Κισάμου-Σελίνου με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. Πιστοί έραναν την σωρό του με λουλούδια, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του στρατού.

Διάσημος Νορβηγός φωτογράφος θα προβάλει τη Χερσόνησο!


Το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη επισκέφτηκε σήμερα στο Δημοτικό Κατάστημα Χερσονήσου ο γνωστός Νορβηγός φωτογράφος Stian Rekdal, συνοδευόμενος από τη συνεργάτιδά του Dorota Feifer. Στη συνάντηση παρέστη και ο κ. Μηνάς Λιαπάκης, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα τουρισμού.

Ο κ. Rekdal βρίσκεται στη Χερσόνησο στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Δήμο Χερσονήσου για την προώθηση του προορισμού (destination profile), προκειμένου να δημιουργήσει υλικό προβολής και από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες χρησιμοποιώντας την τεχνική time lapse photography (που στα ελληνικά αποδίδεται με τον όρο  video χρονικής επιτάχυνσης), μια πρωτοποριακή κινηματογραφική τεχνική που στηρίζεται στη λήψη εκατοντάδων ή χιλιάδων σταθερών φωτογραφιών του ίδιου θέματος σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. μία φωτογραφία το δευτερόλεπτο ή και μία φωτογραφία την ώρα, ανάλογα με το θέμα) και σε κάποιο βάθος χρόνου (που μπορεί να κυμαίνεται από κάποιες ώρες έως κάποιους μήνες), οι οποίες εκ των υστέρων συντίθενται σε μια ταινία πολύ υψηλής ευκρίνειας (ultra high definition).
Ο κ. Rekdal θα δημιουργήσει μία ταινία για ολόκληρο το Δήμο Χερσονήσου, καθώς και επί μέρους θεματικά βίντεο για εξειδικευμένες μορφές τουρισμού (θρησκευτικός, φυσιολατρικός, ποδηλατικός κά).

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΒΙ.Τ.Α.) μέσα από το οποίο επιδιώκεται η αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιηθούν  και να αναδειχθούν στοιχεία του οικοπολιτιστικού αποθέματος τα οποία θα προσελκύσουν νέους επισκέπτες, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.»

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...