Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο αναγκών για άρδευση των καλλιεργειών στην Κρήτη

Για την ενημέρωση των αγροτών και την σωστή άρδευση των καλλιεργειών το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων εξέδωσε το Δελτίο αναγκών σε νερό άρδευσης των καλλιεργειών

 Στο δελτίο αναφέρονται οι ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών (ελιά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο) για την εβδομάδα 9-15/9/2013 (κ.μ. ανά στρέμμα) στις διάφορες περιοχές του Ν. Χανίων. Η εκτίμηση των αναγκών γίνεται με τα κλιματικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας και το φυτικό συντελεστή της καλλιέργειας, ενώ ο αριθμός δόσεων καθορίζεται από το τύπο του εδάφους.

Οι ανάγκες άρδευσης σε όλες περιοχές είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικράτησαν, εκτός από την περιοχή Αγροκήπιο – Νεροκούρου – Μουρνιές του Δ. Χανίων, όπου παρέμειναν ίδιες.

Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες ανάγκες είναι ενδεικτικές και δεν αντικαθιστούν τις ανάγκες που εκτιμούνται σε συγκεκριμένους αγρούς με πραγματικά στοιχεία (σύσταση εδάφους, μικροκλίμα της περιοχής, κλπ). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της πληροφορίας του δελτίου οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 28210-83442 και 28210-83443 τις εργάσιμες ώρες.prismanews.gr

Προωθείται η αγγειοπλαστική κεραμική στην Κρήτη

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου «ΚΕΡΑΜΕΥΣ - Δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν» που αποτελεί συνεργασία των Δήμων Μινώα Πεδιάδας στην Κρήτη, Λέσβου και Λάρνακας και εντάσσεται στο πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007 – 2013.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στηρίζοντας τον πολιτισμό, αλλά και την επιχειρηματικότητα, προβάλλοντας  και προωθώντας την κεραμική παράδοση της περιοχής συμμετέχει, ως εταίρος  στο έργο, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της κεραμικής τέχνης που έχει  μακραίωνη παράδοση στο Θραψανό.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας  βρέθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου, προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η  συνάντηση συντονισμού των δράσεων που προβλέπονται από το έργο.

 Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού  & Περιβάλλοντος (ΔΟΠΑΠ) Μινώα Πεδιάδας κ. Γιώργος Καλογεράκης και ο  Τοπικός Σύμβουλος Θραψανού κ. Μανώλης Μαρνελάκης συμμετείχαν στην  αποστολή και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη,  το Δήμαρχο Λέσβου, κ. Δημήτρη Βουνάτσο, τον Αντιδήμαρχο Λάρνακας κ. Πέτρο Χριστοδούλου, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες υπεύθυνους για τη  δρομολόγηση του έργου.

Μέσα από το έργο «Κεραμεύς (Cerameus)» που υλοποιούν από  κοινού οι τρεις Δήμοι ενισχύονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για  την ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της κεραμικής. Παράλληλα, δίνεται η  δυνατότητα στους κεραμίστες να ενημερωθούν γύρω από τις τεχνικές και τις  μεθόδους παραγωγής, αλλά και να βοηθηθούν στην κατεύθυνση διάθεσης και  πώλησης των προϊόντων τους. Με αυτό το γνώμονα μάλιστα, ολοκληρώνεται το  ερχόμενο διάστημα η ανάπτυξη προτύπου για την πιστοποίηση του  χειροποίητου και παραδοσιακού κεραμικού, αποσκοπώντας στο να καταστήσει  τα αγγειοπλαστικά προϊόντα ανταγωνιστικά έναντι των βιομηχανοποιημένων  μαζικά παραγόμενων και να τους προσδώσει προστιθέμενη αξία. Επιπλέον,  δημιουργείται ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου για την προβολή και τη  διάθεση των χειροποίητων κεραμικών προϊόντων, τόσο στην Ελλάδα όσο και  στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των  επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της χειροποίητης  κεραμικής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας θα  πραγματοποιήσει Έκθεση Κεραμικής στο Θραψανό στην οποία θα συμμετάσχουν  εκτός από τους φημισμένους Θραψανιώτες αγγειοπλάστες και κεραμίστες του  ανατολικού Αιγαίου, της Λέσβου και της Κύπρου.

Στη διάρκεια της έκθεσης  θα πραγματοποιηθεί μια τριήμερη επιμορφωτική συνάντηση σε θέματα  τεχνικής και κατάρτισης για τους κεραμίστες, ενώ παράλληλα θα  παρουσιαστεί το ειδικό ντοκιμαντέρ καθώς και το φωτογραφικό λεύκωμα που  δημιούργησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για την χειροποίητη παραδοσιακή  αγγειοπλαστική – κεραμική τέχνη με πολύτιμο υλικό από το Θραψανό, τη  Μυτιλήνη και τη Λάρνακα. Ειδικά για το Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας,  το χωριό των παραδοσιακών αγγειοπλαστών, η αγγειοπαστική τέχνη χάνεται  στα βάθη της ιστορίας από τα Μινωικά κιόλας χρόνια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου «Κεραμεύς (Cerameus)»  ανέρχεται στις 518.000€ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο  Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 80% και από Εθνικούς  Πόρους κατά 20%

"Οχι" στη πώληση του Μάλεμε από τις μηχανοκίνητες λέσχες

Για πρώτη φορά στα Χανιά, και ίσως και στην Κρήτη, όλες οι μηχανοκίνητες λέσχες, παρέες και ομάδες, ενώνουν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για τον τόπο και δίνουν ραντεβού την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στους Αγίους Αποστόλους σε μια συνάντηση γνωριμίας αλλά και διαμαρτυρίας για την επικείμενη πώληση του αεροδρομίου του Μάλεμε. 

Η αρχική ιδέα ήταν απλά ένα beach party στην όμορφη παραλία των Αγίων Αποστόλων και γνωριμίας των μελών μεταξύ τους. Ομως προέκυψε και το μεγάλο ζήτημα της εκποίησης του ιστορικού μας αεροδρομίου. Ετσι θα δώσουμε όλοι το παρών, θα υπογράψουμε και θα παρατάξουμε τα μηχανοκίνητά μας στο parking ώστε να «δούν» οι καρεκλοκένταυροι αυτής της κυβέρνησης ότι έχουμε δύναμη, αγαπάμε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και κυρίως αγαπάμε την πόλη μας και δεν θέλουμε να ξεπουλιέται κομμάτι-κομμάτι! Το Sunset Beach θα ανάψει τα κάρβουνα, τα σουβλάκια θα πάρουν θέση και όσο οι μπύρες θα παγώνουν, με μουσική και κουβέντα θα περάσουμε μια όμορφη βραδιά. 

Συμμετέχουν: ΑΛΑ Χανίων, Pista Park Τeam, Λέσχη Χανίων 4Χ4, ΣΙΠΑΚ, Vespa Club Χανίων,Λέσχη Κλασικής Μοτοσικλέτας Χανίων,ΑΛΜΟΧ, Σύλλογος τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων, Αερολέσχη Χανίων, Moto Τrial.  Η είσοδος καθώς και  η συμμετοχή  είναι δωρεάν.

Η σφραγίδα Ποιότητας ECARF απονεμήθηκε σε ξενοδοχεία του Ομίλου Επιχειρήσεων Μεταξά.

Τα ξενοδοχεία Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο και το Candia Maris Resort & Spa στο Ηράκλειο διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές στα δωμάτια τους, αλλά και ένα σύνολο υπηρεσιών που είναι ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες όσων υποφέρουν από αλλεργίες.

Δύο ξενοδοχεία, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Ομίλου Εταιριών Μεταξά έλαβαν τη Σφραγίδα Ποιότητας από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ερευνών για τις Αλλεργίες (ECARF). Τα ξενοδοχεία διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές στα δωμάτια τους, αλλά και ένα σύνολο υπηρεσιών που είναι ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες όσων υποφέρουν από αλλεργίες. Το Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο, μια ξενοδοχειακή μονάδα με  675 δωμάτια, και το Candia Maris Resort & Spa στο Ηράκλειο, με 285 δωμάτια αντίστοιχα, έλαβαν την Σφραγίδα Ποιότητας ECARF. Και τα δύο προαναφερόμενα ξενοδοχεία ανήκουν στην κατηγορία των 5 αστέρων.

“Ως μέλη του Ομίλου Εταιριών Μεταξά, η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας είναι πολύ σημαντική για μας”, δηλώνει ο κ. Σεραφείμ Καρουζάκης, διευθυντής του Candia Maris Resort & Spa ενώ ο κ. Νίκος Βλασσιάδης, διευθυντής του Creta Maris Beach Resort προσθέτει: “Μέρος της στρατηγικής μας είναι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών υπηρεσιών που έχουν σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των πρότυπων ξενοδοχείων μας σύμφωνα με τα κριτήρια φιλικότητας προς τις αλλεργίες αποτελεί ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”.


Το σύνολο των δωματίων και στα δύο ξενοδοχεία πληρούν τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία των αλλεργικών επισκεπτών. Τα δωμάτια δεν περιέχουν φυτά εσωτερικού χώρου και διαθέτουν λείες επιφάνειες δαπέδων χωρίς μοκέτες ή χαλιά που καθαρίζονται καθημερινά με φιλικές-προς-τις-αλλεργίες ηλεκτρικές σκούπες. Προστατευτικά καλύμματα για τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα έναντι των ακάρεων της οικιακής σκόνης είναι διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος του επισκέπτη. Προϊόντα μπάνιου για ευαίσθητες επιδερμίδες είναι επίσης διαθέσιμα για όσους τα ζητήσουν.

Τα ξενοδοχεία προσφέρουν επιλογές πρωινού με προϊόντα ελεύθερα λακτόζης και ελεύθερα γλουτένης καθώς και μούσλι ελεύθερο ξηρών καρπών στα εστιατόρια τους. Ο κατάλογος των ζεστών γευμάτων παρέχει επιλογές για τους πάσχοντες από τροφική αλλεργία σε κάθε χρονική στιγμή. Το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο από έναν ειδικό επιστήμονα του ECARF ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με τα φιλικά-προς-τις-αλλεργίες διαθέσιμα προϊόντα, αλλά και να ενημερώσει για τα συστατικά των προσφερόμενων γευμάτων.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία της Ομοσπονδίας τους

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Στη γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να συμμετάσχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) για αύριο Τρίτη 10 και μεθαύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, πραγματοποιούν συγκέντρωση στα κτίρια του διοικητηρίου στις Βούτες.

Οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν από τον Πρύτανη την άμεση έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου με θέμα την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνέχεια της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων.

Θα ακολουθήσει η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης Εργαζομένων την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο φοιτητικό κέντρο για επανεκτίμηση της κατάστασης.

Σε ανακοίνωσή της, η Γ.Σ. τονίζει πως «παρά τον προσχηματικό χαρακτήρα του εγγράφου για την αξιολόγηση δομών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου την αποστολή των στοιχείων αξιολόγησης».

Πηγή: cretalive.gr

Στη Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου 4 σχολεία από το Ηράκλειο

Το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη επισκέφθηκαν σήμερα Διευθυντές και Γονείς από 4 Σχολεία του Ηρακλείου προκειμένου να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη βοήθεια που παρείχε ο Δήμος ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου «Τα εν Διω Ολύμπια» που θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη Πιερίας.


Συγκεκριμένα τον κ. Κουράκη επισκέφθηκαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου , οι Διευθυντές του 7ου Λυκείου και των 6ου, 9ου και 12ου Γυμνασίων Ηρακλείου ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Αγαπάκης και Νίκος Γιαλιτάκης.

Ο Δήμος Ηρακλείου με τη σημαντική οικονομική συνδρομή του φρόντισε για τη μετάβαση και τη διαμονή των μαθητών και καθηγητών που απαρτίζουν τις Θεατρικές Ομάδες των Σχολείων που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στη Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης ευχήθηκε καλή επιτυχία για τις θεατρικές παραστάσεις και δήλωσε αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία.

Παράλληλα ο κ. Κουράκης ζήτησε και συμφώνησαν οι Διευθυντές των σχολείων μετά την επιστροφή τους οι παραστάσεις να παρουσιαστούν και στο Ηρακλειώτικο κοινό. 
 
 prismanews.gr

Κρήτη: Ζητούν τον επαναπατρισμό των αρχαίων που εκτίθενται στο μουσείο του Λούβρου

Μετά από 117 χρόνια σιωπής και αδιαφορίας από την Πολιτεία, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιγορτύνου για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων …

Ηράκλειο — Στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στο Τμήμα αρχαιοτήτων ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών, εκτίθενται ευρήματα της περιοχής της Λιγορτύνου και τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την αρχαιολογική αποστολή Clermont-Ganneau το 1896.

Τα ευρήματα αυτά ανήκουν σε τάφρους που συμπτωματικά ανακαλύφθηκαν, στην περιοχή της Λιγορτύνου, στην πεδιάδα της Μεσαράς, παρήχθησαν ενώ η Κρήτη βρισκόταν υπό τη μυκηναϊκή κυριαρχία και απήχθησαν από την Ελλάδα παράνομα.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για μία λάρνακα, πήλινους κρατήρες, ρυτά ζωόμορφα αγγεία, κύλικες και διαφόρων ειδών πήλινα αγγεία τα οποία ανήκουν στην υστερομινωική περίοδο(1400 - 1200 π.Χ.).

Μετά από 117 χρόνια σιωπής και αδιαφορίας από την Πολιτεία, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιγορτύνου και τον πρόεδρο του κ. Νίκο Ανδρεαδάκη για τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων αυτών που ανήκουν στη Λιγόρτυνα, παράλληλα με τη προσπάθεια για δημιουργία ιστορικού και αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου που έχει κλείσει, με σκοπό την έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων που εκτίθενται αυτή τη στιγμή στο Μουσείου του Λούβρου.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, το θέμα έφερε στη Βουλή ο Ηρακλειώτης Βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, καλώντας ουσιαστικά τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν.

Αποτράπηκαν 7 αυτοκτονίες την τελευταία στιγμή

Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά που έχει εξυπηρετήσει η γραμμή της OEBENH απο την αρχή της λειτουργίας της.


Της Μαρίας Ασαργιώτη / prismanews.gr

Ένα τηλέφωνο στο Ηράκλειο έχει σώσει συνολικά 7 άτομα από αυτοκτονία την τελευταία στιγμή, σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ισχύει στην πόλη που λόγω κρίσης έχει "χτυπήσει ταβάνι" σε σχέση με τις αυτοκτονίες. Υπεύθυνη για τη σωτηρία των 7 επιχειρηματιών είναι η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων στο Ηράκλειο.

Η σπουδαιότητα της γραμμής, η οποία λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2012 είναι τεράστια, αφού έχει δεχθεί δεκάδες περιστατικά όλο αυτό το διάστημα ο αρμόδιος ψυχολόγος Μανώλης Καργάκης. Το πλήθος των τηλεφωνημάτων μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 270, ενώ η γραμμή έχει ήδη αποκτήσει πανελλήνια διάσταση, αφού καλούν άνθρωποι εκτός από την Κρήτη, από τον Πύργο, τη Λάρισα, τη Χίο, αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι δύσκολές οικονομικές αλλά και κοινωνικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων, φαίνεται ότι ωθούν τους ανθρώπους στη γραμμή υποστήριξης στην οποία απευθύνονται προκειμένου να μιλήσουν τόσο για τα προβλήματα που τους απασχολούν, όσο και να συμβουλευτούν για την διαχείριση αλλά και για την άμεση επίλυση τους.

Όπως αναφέρει στο Prismanews, ο ψυχολόγος της γραμμής Μανώλης Καργάκης, καθημερινά αρκετοί άνθρωποι καλούν, ζητώντας βοήθεια για διάφορα θέματα στα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ο κόσμος φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον ως προς την γραμμή, γεγονός που αποδεικνύετε καθημερινά μιας και δεχόμαστε τρεις με τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές, η θεματολογία των οποίων όμως δεν περιορίζετε μόνο στα οικονομικής φύσεως προβλήματα αλλά περιλαμβάνει και θέματα συναισθηματικά καθώς και θέματα συμβουλευτικής φύσεως ως προς την διαχείριση άγχους κυρίως.

Την ίδια ώρα αναφορικά με τα περιστατικά που έχει εξυπηρετήσει η γραμμή, ο ίδιος αναφέρει: Στη γραμμή όλο αυτό το διάστημα έχουμε διαχειριστεί διάφορα περιστατικά. Ένας μεγάλος αριθμός αφορά θέματα κρίσεων άγχους και πανικού. Δηλαδή τηλεφωνούν άτομα που θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση και να πάρουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για να το ξεπεράσουν. Φυσικά τα πιο τρανταχτά παραδείγματα έντασης, είναι τα εφτά περιστατικά αυτοκτονικότητας που έχουμε διαχειριστεί. Οι περιπτώσεις μάλιστα ήταν τόσο σοβαρές που φτάσαμε στο σημείο να σπάσουμε το απόρρητο, να καλέσουμε τις οικογένειες, να επέμβουμε και τελικά να αποτρέψουμε τις αυτοκτονίες.

Παράλληλα ο κ. Καργάκης, σημειώνει ότι θέματα κυρίως πρακτικής οικονομικής φύσεως πως δηλαδή θα αντιμετωπίσουμε κάποιες βασικές ανάγκες, επηρεάζουν τους περισσότερους ανθρώπους, για αυτό και τηλεφωνούν στη γραμμή. Το κομμάτι που αφορά τα χρέη στον ΟΑΕΕ είναι ένα τεράστιο θέμα. Οι τράπεζες επίσης δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό και πραγματικά οδηγούν τους ανθρώπους στα άκρα. Αυτές είναι οι κυριότερες αιτίες που δημιουργούν ένταση και συσσωρευμένη πίεση με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αντιδρούν έτσι όπως αντιδρούν.

Όσο μάλιστα πιο φορτικά θα είναι τα πράγματα από κοινωνικοοικονοκοπολιτικούς παράγοντες τοσο πιο μεγάλη επιρροή περιμένουμε σε ψυχοσωματικούς παράγοντες, επισημαίνει ο ίδιος για να καταλήξει, Η επόμενη χρόνια αναμένεται να είναι δύσκολή. Προφανώς και ο κόσμος θα χρειαστεί στήριξη και θα χρειαστεί στήριξη και σε ένα επόμενο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με αριθμό 2810-390708, λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως και τις 14:00.

Ηράκλειο: Γνωρίστε τον πιο καλοπληρωμένο Κρητικό στην Γερμανία


Ο Θοδωρής Λαγουδάκης που βλέπετε ξεκίνησε από τον βασικό μισθό και έφτασε να παίρνει 13.000 μάρκα …


Ηράκλειο — Σήμερα είναι 82 ετών, ονομάζεται Θοδωρής Λαγουδάκης και είναι από τα Πιρουνιανά της Αγίας Βαρβάρας, του νομού Ηρακλείου. Είναι το πρώτο παιδί της οικογένειας, ακολούθησαν ακόμα 11. Τα τέσσερα από τα αδέρφια του δεν πρόλαβε να τα δει να μεγαλώνουν. Δεν άντεξαν την πείνα του πολέμου και πέθαναν.

Ο ίδιος, το 1961, έγινε ο πρώτος κάτοικος των Πιρουνιανών που έφυγε για Μόναχο με γνώσεις 4ης δημοτικού, αφού ο πόλεμος έκλεισε τα σχολεία. «Όταν έφυγα άφησα 86 άτομα στα Πιρουνιανά. Όταν επέστρεψα ύστερα από 37 χρόνια, βρήκα 8, σήμερα εδώ μένουμε μόνιμα 3 άτομα και μια οικογένεια που ήρθε πρόσφατα».

Σύμφωνα με το madeincreta.gr, στο Μόναχο έπιασε δουλειά στην Bayer στο τμήμα των ελαστικών. Η ιδιαιτερότητα ήταν ότι δούλευε στο τμήμα της πρώτης ύλης που δεν ήθελε να πλησιάσει κανείς. Δεν φαίνονταν παρά μόνο τα μάτια από τη μουτζούρα. Δυο ώρες έκανε να πλυθεί για να καθαρίσει, ώρες τις οποίες και πληρωνόταν.

Μπορεί κάθε ημέρα επί 30 χρόνια να τον περίμενε κάθε πρωί η καινούρια του στολή μέχρι και καινούρια παπούτσια και μάσκα, και να τηρούνταν όλοι οι κανόνες ασφαλείας, αλλά μέτρα για να περιορίσει τη μουτζούρα δεν υπήρχαν, γι'αυτό και η Bayer τον είχε στα «ώπα -ώπα» για να μη χάσει τον εργατικό Έλληνα. Μέχρι και σχολείο τον πήγε. Όταν συμπλήρωσε 30ετια και ήρθε η ώρα της σύνταξης του ζήτησαν, αν ήθελε, να μείνει.

«Έπαιρνα πιο πολλά λεφτά από τον προσωπάρχη. Ξεκίνησα με το βασικό κι έφτασα να παίρνω 13.000 μάρκα το μήνα από την Bayer. To πόστο μου ήταν δύσκολο και ανθυγιεινό. Εγώ πρέπει να γλίτωσα και να μην αγόρασα ούτε μια ασπιρίνη επειδή έπινα 2-3 λίτρα γάλα την ημέρα. Δεν ξέρω τι γίνεται τώρα, αλλά όταν ήμουν εγώ η συγκεκριμένη εταιρεία είχε παγκοσμίως 5 εκ. εργαζόμενους.

Μέσα στο τμήμα που εργαζόμουνα ήμουν μόνος, δεν πλησίαζε άλλος. Έμπαινα μέσα και υπήρχε μια αόρατη σκόνη και όταν έβγαινα, μετά από 10-12 ώρες δουλειάς δε φαίνονταν παρά μόνο τα μάτια μου. Γι'αυτό έπαιρνα τόσα πολλά λεφτά - πολύ περισσότερα ακόμα και από τον προσωπάρχη. Δυο ώρες χρειαζόμουνα για να πλυθώ και αυτές τις δυο ώρες τις πληρωνόμουν. Οι συνάδελφοι μου δεν είχαν δει ποτέ το πρόσωπό μου καθαρό, την ώρα των διαλειμμάτων και του φαγητού.

Ο κ. Λαγουδάκης στη σύνταξη βγήκε το 1991 και για επτά χρόνια έκανε όλα αυτά που είχε στερηθεί και μετά γύρισε στη βάση του. Στην ίδια δουλειά έμεινε 30 χρόνια και στο ίδιο σπίτι 27. Όταν είπε ότι επιστρέφει στην Κρήτη η σπιτονοικοκυρά του, του χάριζε 50 αγελάδες κι ένα σπίτι για να μείνει!

Σεισμοί νότια της Κρήτης

Μικροσεισμική δραστηριότητα παρατηρείται από το πρωί της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή νότια από το Τυμπάκι του Ηρακλείου Κρήτης. 


Σήμερα το πρωί σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε αισθητός σε περιοχές του νομού Ηρακλείου. Η δόνηση έγινε στον ίδιο εστιακό χώρο που χθες το πρωί σημειώθηκε σεισμός με μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Οι έλληνες επιστήμονες παρατηρούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...