Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Καταστροφικός για τα παραδοσιακά αποστάγματα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης


Παρέμβαση του Λευτέρη  Αυγενάκη


Η υπαγωγή των παραδοσιακών αποσταγμάτων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών, θα είναι καταστροφική για το προϊόν, όπως επισημαίνει σε παρέμβαση που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και Ιωάννη Στουρνάρα αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στο έγγραφό του: «στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών -από τον οποίο τα παραδοσιακά αποστάγματα εξαιρούνται- έχει αυξηθεί κατά 125%. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των εισαγόμενων ποτών έχουν υποχωρήσει  και τα προϊόντα αυτά χάνουν διαρκώς μερίδιο στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), εξαιτίας των διαδοχικών φορολογήσεων, ο κλάδος παρουσιάζει μείωση περίπου 40%, σε σχέση με το 2009».

Η «στροφή» στα παραδοσιακά ελληνικά αποστάγματα, είτε για λόγους οικονομίας είτε ως συνειδητή επιλογή, αποτελεί μια τάση που διαρκώς ισχυροποιείται εν καιρώ κρίσης.

«Για τους παραγωγούς των παραδοσιακών αποσταγμάτων του τσίπουρου και της τσικουδιάς, η προωθούμενη αύξηση της φορολόγησης στα επίπεδα των ξενόφερτων ποτών και η συνακόλουθη απαγόρευση της απευθείας πώλησης χύμα τσικουδιάς, θα είναι καταστροφική για το προϊόν», επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης και προσθέτει ότι «εάν ενταχθούν τα παραδοσιακά αποστάγματα στο γενικό καθεστώς, η τιμή τους θα ανέβει στα ύψη και η κατανάλωση θα πέσει. Έτσι, το μέτρο δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα τα οποία επιδιώκει».

Ωστόσο, η ανάγκη τυποποίησης και διασφάλισης της ποιότητας του προϊόντος. είναι προς την σωστή κατεύθυνση και προστατεύει τόσο τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και το προϊόν τους από τη νοθεία, τις προσμίξεις και τις παράνομες εισαγωγές και «ελληνοποιήσεις» αποσταγμάτων που διαρκώς πληθαίνουν και μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ενταχθούν στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών.

Τέλος, ο Βουλευτής Ηρακλείου  επισημαίνει ερωτά τους αρμόδιους  Υπουργούς σε ποιες ενέργειες  θα προβούν για την μη υπαγωγή των παραδοσιακών αποσταγμάτων στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και παράλληλα τη διασφάλιση της ποιότητας των εν λόγω προϊόντων.

Στα 15 καλύτερα τα Google Doodles δύο μαθητών από την Κρήτη


Το Google Doodle δύο μαθητών από το Ηράκλειο Κρήτης είναι στα 15 καλύτερα της Ελλάδας (κατηγορία μαθητών Λυκείων), σύμφωνα με την απόφαση της κριτικής επιτροπής της Google Ελλάδας!

Για να βγει κάποιο από τα δύο πρώτο στην τελική κατάταξη, χρειάζεται πλέον η δική σας ψήφος. Όσες περισσότερες ψήφους γίνεται, από υπολογιστές με διαφορετική διεύθυνση IP (η πολλαπλή ψήφος από τον ίδιο υπολογιστή μπορεί να ανιχνευτεί και ίσως οδηγήσει σε ακύρωση).

1. ΣΟΦΙΑ ΜΗΛΙΑΡΑ, Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης: http://www.google.gr/doodle4google/vote.html#d=d4-6
2. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗΣ, 10ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης: http://www.google.gr/doodle4google/vote.html#d=d4-7

Προτείνετε να κάνουν το ίδιο φίλοι και γνωστοί σας!

Enhanced by Zemanta

Περιφέρεια και Συνεταιριστική Τράπεζα μαζεύουν τρόφιμα για άπορες οικογένειες

Με κεντρικό σύνθημα Όλοι μαζί ενωμένοι και αλληλέγγυοι η ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης, με την στήριξη των δυο Συνεταιριστικών Τραπεζών, ξεκινά μεγάλη εκστρατεία για την συγκέντρωση τροφίμων που θα διανεμηθούν σε ευάλωτες οικονομικά οικογένειες μέσω των Κοινωνικών της Παντοπωλείων σε όλη την Κρήτη ενόψει των εορτών του Πάσχα.

H σημαντική αυτή κοινωνική παρέμβαση-πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, παρουσία του γενικού διευθυντή της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Κώστα Σωφρονά, και του διευθυντή Δικτύου των καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Γιώργου Επανωμεριτάκη. Η συγκέντρωση των τροφίμων πρόκειται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα και στα 71 καταστήματα των Κρητικών Τραπεζών στο νησί, και συγκεκριμένα στα 48 καταστήματα της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, και στα 23 καταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, ο αγώνας μας ως Περιφέρεια Κρήτης γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο συλλογικός. Ιδιαίτερα σήμερα που οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι άπορες οικογένειες μαστίζονται στην κυριολεξία από το φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε διακριτικά τις οικογένειες που έχουν ανάγκη την στήριξη μας.

Στο πλαίσιο αυτό-συνέχισε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης- ξεκινάμε εκστρατεία αλληλεγγύης ενόψει του Πάσχα για την συλλογή τροφίμων με την στήριξη και των δυο συνεταιριστικών τραπεζών του νησιού, την Παγκρήτια Τράπεζα, και την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα τις διοικήσεις και των δυο Συνεταιριστικών Τραπεζών για την κοινωνική τους συνέργεια. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα μεταφερθούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Περιφέρειας Κρήτης από όπου θα διανεμηθούν στην συνέχεια για τις γιορτές του Άγιου Πάσχα. Να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει περισσότερες από 5000 οικογένειες σε όλο το νησί. Όλοι μαζί ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας.

Από την πλευρά ο γενικός διευθυντής της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Κώστας Σωφρονάς ανέφερε: Σαφώς και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης για την συγκέντρωση τροφίμων που θα παραδοθούν σε ευάλωτες οικονομικά οικογένειες. Τα καταστήματα μας είναι διαθέσιμα στην Περιφέρεια Κρήτης για την συγκέντρωση των τροφίμων. Η πατρίδα μας ζει δύσκολες στιγμές, όλοι μαζί πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι η ανεργία.

Το πνεύμα της αλληλεγγύης αλλά και την συνεργασία με την Περιφέρεια επεσήμανε και ο Διευθυντής δικτύου καταστημάτων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Γιώργος Επανωμεριτάκης.

Με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση-πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης να διαθέσουμε το δίκτυο των καταστημάτων μας στην Κρήτη, ως χώρους υποδοχής και συλλογής τροφίμων για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης είπε χαρακτηριστικά ο κ. Επανωμεριτάκης, προσθέτοντας, ότι, όσο βαθαίνει η κρίση τόσο θα μεγαλώνει ο αριθμός των συνανθρώπων μας που θα περιθωριοποιούνται, ως Συνεταιριστική Τράπεζα δείχνουμε στην πράξη το ανθρώπινο πρόσωπο μας.

prismanews.gr

Καθυστερεί η ΕΡΤ την ψηφιακή στην Κρήτη


Για τον Μάϊο μιλούσε το χρονοδιάγραμμα της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών στην ψηφιακή μετάβαση στα δυο κέντρα εκπομπής της Κρήτης, Ρογδιά και Μαλάξα αλλά φαίνεται πως η ΕΡΤ είναι ανέτοιμη για αυτό το βήμα.

 Από την πλευρά της Digea που έθεσε εξαρχής την Κρήτη ως επόμενο σημείο ψηφιακής μετάβασης με βάσει τον παλιό χάρτη της μεταβατικής περιόδου του 2008, δηλώνουν έτοιμοι να σβήσει το αναλογικό σήμα στην Κρήτη.

Περιμένουν ωστόσο την επίσημη αναγγελία. Στην ΕΡΤ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και αιτία για αυτό είναι ότι δεν υπογράφηκε η σύμβαση ΟΤΕ-ΕΡΤ για τη δορυφορική μετάδοση των τηλεοπτικών σημάτων της κρατικής τηλεόρασης. Η σύμβαση εκκρεμεί εδώ και μήνες εξαιτίας μιας διαφωνίας ανάμεσα στις δυο εταιρείες.

Για να συμμετάσχει η ΕΡΤ στην ψηφιακή μετάβαση της Κρήτης στο τέλος Μαΐου θα πρέπει η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης να εγκρίνει επιπλέον κονδύλι για μεταφορά των τηλεοπτικών της σημάτων μέσω κυκλωμάτων ΟΤΕ. Γιατί ακόμη κι αν υπογραφεί η σύμβαση για τη δορυφορική μετάδοση, αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό συνέδριο.

Καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριωμένες ιδιοκτησίες του δρόμου Ηράκλειο- Αγ. Δέκα - Βιάννος – Ιεράπετρα


Για την καταβολή των αποζημιώσεων όσον αφορά στην απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών για το έργο «Οδικός Άξονας Ηράκλειο- Αγ. Δέκα - Βιάννος – Ιεράπετρα» αναφέρεται σε παρέμβασή του, προς τους αρμοδίους Υπουργούς Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών Κωστή Χατζηδάκη και Ευρυπίδη Στυλιανίδη αντίστοιχα, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Η Περιφέρεια Κρήτης για το έργο «Οδικός Άξονας Ηράκλειο- Αγ. Δέκα - Βιάννος – Ιεράπετρα» και για το 1ο Υποέργο «Ολοκλήρωση βελτίωσης της οδού από την Χ.Θ. 0+000 –Χ.Θ. 2+411, Νέας Χάραξης Οδού από Χ.Θ. 21+145 – Χ.Θ.22+200 και κατασκευής κόμβων» προέβη σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, σε 12 ιδιοκτησίες.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Αυγενάκης σημειώνει ότι: «μέχρι σήμερα έχουν γίνει δύο αυτοψίες, χωρίς όμως να έχει καταβληθεί αποζημίωση στους δικαιούχους, των οποίων τα κτήματα έχουν «αχρηστευτεί» καθώς κατά μήκος του δρόμου έχει ανοιχτεί χάνδακας 15 μέτρων, έχουν κοπεί ελαιόδενδρα και δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση σε ορισμένα από αυτά».
Επισημαίνει δε, ότι «η απαλλοτρίωση στο σύνολό της έχει χειροτερεύσει τα εναπομείναντα ακίνητα, πέραν της απώλειας εσόδων που έχει προκύψει από την απαλλοτρίωση και μετά».
Τέλος, ο κ. Αυγενάκης ερωτά σε ποιο στάδιο βρίσκεται η καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών του συγκεκριμένου έργου και πότε θα έχουν ολοκληρωθεί;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...