Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Διεθνές Συμπόσιο για τα αλευρώδη στην Κρήτη

Silverleaf whitefly
Silverleaf whitefly (Photo credit: Wikipedia)

Συμπόσιο με θέμα τους αλευρώδεις και τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο έρευνας και εφαρμογής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχοντας το διακριτικό τίτλο 1st International Whitefly Symposium - IWS (www.whitefly.gr), θα πραγματοποιηθεί στις 20-24 Μαΐου 2013 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση οι αλευρώδεις είναι από τους σημαντικότερους εντομολογικούς εχθρούς καλλιεργειών παγκοσμίως. Στην ομάδα ανήκουν τα έντομα τα κοινώς ονομαζόμενα άσπρα μυγάκια. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1620 καταγεγραμμένα είδη, που προσβάλλουν δενδρώδεις και κηπευτικές καλλιέργειες. Τα πιο σημαντικά είδη, τόσο στην Ελλάδα όσο σε όλο τον κόσμο, είναι ο αλευρώδης του καπνού, Bemisia tabaci και ο αλευρώδης των θερμοκηπίων Trialeurodes vaporariorum. Αυτά τα είδη μεταδίδουν ιολογικές ασθένειες και μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές σε ευπαθείς καλλιέργειες (π.χ. ίωση του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων της ντομάτας - ΤYLCV). Επίσης, η αντιμετώπιση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα.

Οι θεματικές ενότητες του Συμποσίου περιλαμβάνουν: συστηματική και εξέλιξη, βιολογία και οικολογία, γονιδιωματική και γενετική, βιολογική αντιμετώπιση και ολοκληρωμένη διαχείριση, χημική αντιμετώπιση και ανθεκτικότητα, μετάδοση ιών μέσω αλευρωδών, αλληλεπίδραση αλευρωδών και φυτών και συμβιωτικά αλευρωδών.

Το Συμπόσιο θα παρακολουθήσουν ερευνητές και επαγγελματίες του γεωργικού κλάδου, στελέχη επιχειρήσεων φυτοπροστασίας της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το 1st International Whitefly Symposium εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς εξειδικευμένων επιστημονικών συνεδρίων για τους αλευρώδεις και προέκυψε από τη συγχώνευση δυο σημαντικών διεθνών συνεδρίων, του International Bemisia Workshop (IBWS) και του European Whitefly Symposium (EWS). Το Συμπόσιο αντικαθιστά στην ουσία το 6th International Bemisia Workshop που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα www.whitefly.gr ή να απευθυνθούν στην ARTION Conferences & Events στα τηλ. 2310257814, 2310272275 και στο e-mail whitefly@artion.com.gr.

Enhanced by Zemanta

Δυο Γερμανοί που αγάπησαν την Κρήτη και λένε το γιο τους Γιάννη


 Αγάπησαν την Κρήτη και την επισκέπτονται με κάθε ευκαιρία δυο Γερμανοι μαζί με τον μικρό τους γιο

Η Monica Evers είναι κοινωνική λειτουργός και ο άνδρας της γιατρός. Είναι και οι δύο Γερμανοί έχουν και ένα γιο το Γιάννη. Για την ακρίβεια τον βάφτισαν John αλλά τον φωνάζουν Γιάννη. Το προτιμούν όπως και προτιμούν να μείνουν στην Κρήτη. Αφήστε που ο Γιάννης θέλει να πάει εδώ σχολείο. Αυτό το ζευγάρι Γερμανών είναι όπως πολλά ζευγάρια που κάνουν διακοπές στην Κρήτη για πολλά χρόνια. Τόσο πολύ τους αρέσει το μέρος, τόσο πολύ αγάπησαν τον τόπο. Ήρθαν για πρώτη φορά πριν 32 χρόνια και ερωτεύτηκαν το νότο του Νομού Ηρακλείου. Στο χωριό Σίβα βρήκαν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχουν στη Γερμανία.

Λίγο κόσμο, μικρό μέρος, όχι σύστημα,μπορεί να βρήκαν και αυτό που εμείς οι Έλληνες λέμε ελευθερία, και η κ. Μέρκελ καθόλου δε μπορεί να καταλάβει για αυτό και θέλει να το δαμάσει ! Ήρθαν μια, δυο, τρεις και τελικά πηγαινοέρχονται μια ζωή τώρα. Πριν δέκα χρόνια αγόρασαν και ένα κομμάτι γης και έκτισαν και το σπίτι τους. Στη ζωή τους ήρθε και ο Γιάννης και από τότε έρχονται όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και όταν το σχολείο είναι κλειστό στη Γερμανία.
 
Ελληνικά δεν ξέρουν παρά ελάχιστα, αλλά καταλαβαίνουν το έκδηλο συναίσθημα, τη χαρά τη λύπη και τώρα και την ανέχεια των ντόπιων. Αλλιώς τους ήξεραν αλλιώς τους νιώθουν τώρα, διαφορετικούς - όχι απέναντί τους, αλλά γενικώς.

Τη Μόνικα τη βρήκαμε τυχαία στο καταφύγιο γαιδάρων στο Πετροκεφάλι. Ήρθε μαζί με το γιο της κρατώντας μια σακούλα με καρότα, ψωμί και ντομάτα και έναν τρίφτη για να κάνει τη σαλάτα των γαιδάρων. Όποτε έρχεται στο Σίβα πάντα πάει στο Πετροκεφάλι για να δει τα ζώα και να μιλήσει με τη Βαρβάρα.

Πιάσαμε την κουβέντα, στην αρχή περί ανέμων και υδάτων, πριν τη ρωτήσουμε για το τι πραγματικά νομίζει ότι συμβαίνει αλλά και για το πώς νιώθει η ίδια για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ήταν εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι η πολιτική δεν έχει πολλές φορές σχέση με την άποψη του απλού πολίτη και αυτό προκαλεί διχασμό. Τα συναισθήματα που τρέφει για αυτό το δεύτερο μέρος της ζωής της, που όπως είπε η ίδια αγαπάει πολύ και θα ήθελε να μείνει εδώ για πάντα, την έχει βάλει σε δεύτερες σκέψεις.

Γνωρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες συνεχίζει να έρχεται και πολλές φορές εξοργίζεται με τα αρνητικά δημοσιεύματα, που διαβάζει στη χώρα της. Είναι τρελό όλο αυτό που συμβαίνει. Τη μια ημέρα ακούμε το ένα και την άλλη ακούμε το άλλο όταν είμαστε στη Γερμανία. Νομίζω ότι δε μας λένε όλη την αλήθεια ότι δεν έχουμε σωστή πληροφόρηση.

Όταν τη ρωτήσαμε ποια είναι η γνώμη των φίλων τους για την Ελλάδα, ανθρώπων που δεν έχουν έρθει ποτέ εδώ μας είπε: Την αγαπάνε την Ελλάδα, και νομίζουν ότι είναι μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια. Στο μυαλό μας η ιδέα της Ε.Ε είναι κάτι σαν μεγάλη οικογένεια για εμάς, και αυτή τη στιγμή ένα μέλος της, η Ελλάδα, είναι σαν να παραγκωνίζεται, αυτό όλοι το καταλαβαίνουν.
 
Θέλαμε να μάθουμε και πως η ίδια βιώνει τις διαφορές στην Ελλάδα της κρίσης. Νιώθω πραγματικά πολύ λυπημένη. Βλέπω παλιούς φίλους που δεν έχουν πλέον την ευχέρεια για να έχουν μια καλή ζωή όπως στο παρελθόν. Έχασαν τα χρήματά τους. Γνωρίζουμε κόσμο που δεν μπορεί να πάρει τα φάρμακά του, και μας το λέει. Πολλές φορές ο άντρας μου έχει φέρει φάρμακα από τη Γερμανία εδώ, ενώ προσπαθούσε δέκα χρόνια να βγάλει τα χαρτιά για να μπορεί να εξασκεί εδώ το επάγγελμά του, αν χρειαστεί, όχι για χρήματα αλλά για να βοηθήσουμε και εμείς όπως μπορούμε.

Πηγή: madeincreta.gr

«Πράσινο φως» για την επέκταση του αεροδρομίου Χανίων - Στον "Ακτορα" του Μπόμπολα το έργο

Με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης ενέκρινε σήμερα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του έργου «Επέκταση αεροσταθμού, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στον Αερολιμένα Χανίων “Ι. Δασκαλογιάννης”» προϋπολογισμού 110.085.000 ευρώ.

Το έργο είχε αρχικώς ανατεθεί, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, στην πρώτη μειοδότρια εταιρεία «ΝΕΜΕΣΙΣ ΛΤΔ», με έκπτωση 48,48% (ποσό 56.954.491,16 ευρώ). Κατά της απόφασης προσέφυγε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αλλά η ένσταση απερρίφθη. Στη συνέχεια η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ άσκησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης, η οποία έγινε αποδεκτή. Κατόπιν αυτών, το έργο ανατίθεται στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, η οποία είχε υποβάλει προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 44,43% (συμβατική δαπάνη 61.393.815,82 ευρώ).

«Ολοκληρώνεται σήμερα μία μακρά διαδικασία που αφορά στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του αερολιμένα Χανίων», τόνισε ο κ. Καλογιαννης και πρόσθεσε: «Το έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού, είχε καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας ενστάσεων μεταξύ των διαγωνιζομένων. Το υπουργείο εργάζεται εντατικά για την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής σε όλη τη χώρα».

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Πρωτοφανές !!! Το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας έσωσε το σπίτι εγγυήτριας"


Χαρά ,έδωσε η προσωρινή διαταγή,που χορήγησε το Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας, σε αγρότισσα εγγυήτρια, στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων  , σε χρέος ως εγγυητής, δανειολήπτη  σε Τράπεζα με τέσσερις διαφορετικές συμβάσεις πίστωσης συνολικού χρέους  129.000,49 Ευρώ, αλλά και σε χρέος από καταναλωτικό δάνειο  σε άλλη Τράπεζα ,ως  εγγυήτρια 1.436,65

Επί της ουσίας της  υπόθεσης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

 Πρόκειται για αγρότισσα ηλικίας 51 χρονών, έγγαμη, μητέρα δύο παιδιών, με μηνιαίο ατομικό εισόδημα 300 Ευρώ,  από αγροτικά εισοδήματα ,με περιουσιακά στοιχεία ,μία κατοικία, έχει στην κατοχή της  και ένα αγροτικό αυτοκίνητο παλαιό, εμπορικής αξίας 2000 Ευρώ περίπου.

  Η εν λόγω εγγυήτρια είναι μέλος της΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,ζήτησε και εντάχθηκε στο ν.3869(ν.Κατσέλη), ακολούθησε την Εξωδικαστική διαδικασία με της οδηγίες της ΄Ενωσης ,καταθέτοντας της προτάσεις  προς τις πιστώτριες Τράπεζες με την Εξωδικαστική Αίτηση, στις  οποίες  υπήρξε οφειλέτης ή ενέχεται ως εγγυήτρια, πράγμα που δεν έγιναν δεκτές από τις Τράπεζες με αποτέλεσμα να καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας μέσω  επαγγελματία δικηγόρου της Ιεράπετρας.

 Σημείο στάσης και νομικού ενδιαφέροντος σαυτή την υπόθεση είναι ότι, σαυτή την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιεράπετρας, διατάσσεται η πρώτη  τράπεζα να αναστείλει τα καταδιωκτικά μέτρα κατά  της εγγυήτριας  και ιδιαίτερα κατά της ρευστοποίησης της μοναδικής κατοικίας της αγρότισσα, με την προϋπόθεση να καταβάλλει  για τις εξασφαλισμένες με εγγύηση πιστώσεις στην πρώτη Τράπεζα,  συνολικού ύψους καταβολής 45 Ευρώ μηνιαίως ( αναλυτικά : για  την πίστωση των 42.716,19 Ευρώ,για την  πίστωση  36.696,24 Ευρώ και  29.122,61 Ευρώ αντίστοιχα,  15 ευρώ μηνιαίως συνολικά  η εγγυήτρια θα  πρέπει να καταβάλλει 45 Ευρώ μηνιαίως.

 Τέλος, για όλα τα  παραπάνω η΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης,ευχαριστεί  για μια ακόμα φορά τους δικαστές του νησιού, που δίνουν λύσεις  στα  "υπερχρεωμένα νοικοκυριά,¨απαλύνουν την φρίκη τους από την υπερχρέωση, χαρίζουν την ελπίδα, δείχνουν την ανατολή ώσπου να εκδικαστεί η αίτηση σε τακτική δίκη στις 24-10-2014
                                                     
                   Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                                                   Ιωάννα    Μελάκη

Ηράκλειο: Διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Φωτό από neakriti.gr 

Αντιδρούν στη συγχώνευσή του με το Πανεπιστημιακό.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα έξω από τα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, αντιδρώντας στη συνένωσή του με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωση που επέδωσαν στον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Αντώνη Γρηγοράκη, οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανατραπεί η εφαρμογή της συγχώνευσης υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι, συγχωνευόμενα νοσοκομεία σε συγκρότημα μαμούθ 1.200 κλινών καθίστανται, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, δυσλειτουργικά, αναποτελεσματικά και σε τελευταία ανάλυση αντιοικονομικά.

Σημειώνουν ότι ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται για πειραματισμούς που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι, και υπογραμμίζουν πως το Βενιζέλειο Νοσοκομείο βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις ποσοτικών και ποιοτικών επιδόσεων βάσει των επίσημων στατιστικών δεικτών του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, τονίζουν, αποτελεί από ετών πρότυπο λειτουργίας σε οικονομικό επίπεδο μεταξύ μεγάλων νοσοκομείων της ελληνικής περιφέρειας.

Τέλος, θεωρούν επιβεβλημένη τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του Βενιζελειου Νοσοκομείου το οποίο χαρακτηρίζουν ως ένα γνήσια λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και αποτελεί την πρώτη αυθόρμητη επιλογή του σε ώρα ανάγκης.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου, το κρουαζιερόπλοιο της χλιδής


Το κρουαζιερόπλοιο Artania έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου και ήδη οι επιβάτες του κάνουν βόλτες στην τοπική αγορά...

Μέχρι τις 18:00 θα παραμείνει στο λιμάνι του Ηρακλείου το κρουαζιερόπλοιο Artania της εταιρίας Phoenix Cruises, το οποίο έδεσε λίγο πριν τις 07:00.

Το πλοίο, που μεταφέρει 697 επιβάτες έφτασε στο Ηράκλειο από τη Ρόδο, και θα αποπλεύσει το απόγευμα, με προορισμό το Ντουμπρόβνικ.

Η πολύωρη παραμονή του κρουαζιερόπλοιου, σε συνδυασμό με τις σαφώς καλύτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, κάνουν τους εμπόρους αισιόδοξους ότι οι επιβάτες θα βρουν την ευκαιρία να περπατήσουν στην πόλη και να τονώσουν την τοπική αγορά...

Συνάντηση του Λ. Αυγενάκη με τον Α. Παπαγεωργίου για τη φορολόγηση των ΑΠΕ

Για τα θέματα φορολόγησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έχει προγραμματιστεί συνάντηση, αύριο Τρίτη, 9 Απριλίου, του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη με... τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και άλλων Κυβερνητικών Βουλευτών.

Σκοπός της συνάντησης, είναι καταρχήν η βελτίωση των ανισοτήτων στη φορολόγηση των φωτοβολταϊκών έναντι των υπολοίπων ΑΠΕ, καθώς και η συμμετοχή όλων των μονάδων ΑΠΕ στην κάλυψη της «τρύπας» του ΛΑΓΗΕ.

Ζητούμενο επιπλέον είναι να υπάρξει αντισταθμιστικό μέτρο για τους παραγωγούς ενέργειας από Φωτοβολταϊκά πάρκα. Μέτρο, που δεν κοστίζει στο κράτος, αλλά καθιστά δικαιότερη την ήδη βαριά φορολόγηση των φωτοβολταϊκών, βελτιώνοντας τους όρους συμμετοχής στην μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, επιμηκύνοντας το χρόνο διασφαλισμένης απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας και ταυτόχρονα οι επενδυτές να μπορέσουν να επιμηκύνουν με τη σειρά τους το χρόνο εξόφλησης του δανεισμού τους από τις τράπεζες.

Χαμόγελα αισιοδοξίας για τον τουρισμό φέτος

Οι πρώτοι τουρίστες στην παραλία του Πλακιά στο Λιβυκό πέλαγος, ήταν Γερμανοί με σακίδια και σκηνές και πήγαν, ψάχνοντας τους παραδείσους της Κρήτης. Διανυκτέρευαν στην αμμουδιά και όλη τη μέρα «ρουφούσαν» τη ζωή τους στα καταγάλανα νερά. Ήταν το καλοκαίρι του 1965 και θυμάται τους σκηνίτες επισκέπτες ο παλαιός ξενοδόχος Σήφης Βαρδάκης, που σήμερα διαθέτει οργανωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στο τουριστικό θέρετρο…

Επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή που ρωτήθηκαν από το MadeinCreta για την κίνηση που αναμένουν την τρέχουσα περίοδο, απάντησαν με αισιοδοξία, τονίζοντας ότι «το κλίμα φέτος έχει πάρει την αντίστροφη τροχιά από πέρυσι» και αναμένουν μεγάλη αύξηση από τη γερμανική αγορά αλλά και από άλλες νέες αγορές του εξωτερικού…

«Το κλίμα φέτος είναι διαφορετικό και περιμένουμε αύξηση Γερμανών που ανέκαθεν ήταν από τους πρώτους που προτιμούσαν την Κρήτη, όπως και από άλλες καινούργες αγορές όπως είναι η Ρωσία και το Ισραήλ», δήλωσε ο Κώστας Βιολάκης που λειτουργεί ταβέρνα στην παραλία «Δαμνόνι» του Πλακιά. «Πέρυσι είχαμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό ήταν αρνητικό για την τουριστική κίνηση»πρόσθεσε, «αλλά διακρίναμε και αντιγερμανικά αισθήματα λόγω των μέτρων. Η ατμόσφαιρα αυτή προκάλεσε το φόβο των Γερμανών, που ευτυχώς φέτος δεν εμφανίζεται. Το αρνητικό για τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι ότι τα δέκα τελευταία χρόνια παρατηρείται σμίκρυνση της σεζόν…»

Ο Νίκος Βαρδάκης που λειτουργεί ξενοδοχειακή μονάδα στον Πλακιά, ίσως η πρώτη με το «Λιβυκό», δεν έχει «πλήρη εικόνα» για το πώς προδιαγράφεται η φετεινή σεζόν. Δεν αναμένει ότι «η Κρήτη θα «βουλιάξει», από ξένους», όπως ακούγεται κατά κόρον από τα τηλεοπτικά κανάλια, όμως διαπιστώνει από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι «το κλίμα έχει γυρίσει».

Στην απώλεια «ενός μηνός και πλέον» από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στέκεται ο Σήφης Βαρδάκης, διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία από τότε που…ανακάλυψαν τον Πλακιά οι ξένοι. «Η δουλειά τώρα», επισημαίνει,«αρχίζει το Μάη, ενώ άλλα χρόνια Απρίλη ήμασταν «πατημένοι» από ξένους και ανοίγαμε από 10 έως 20 του Μάρτη…»

«Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ…»

«Εκ φύσεως» αισιόδοξος ο Σήφης Σταυγιαννουδάκης στο «Δαμνόνι», συνιδιοκτήτης οικογενειακής ταβέρνας, θεωρεί ότι η διαφήμιση στις παραλίες και στις ομορφιές της Κρήτης γίνεται από «τους ίδιους τους ξένους και από στόμα σε στόμα». Διαπιστώνει, ότι «εμείς οι ίδιοι δεν βγάζουμε προς τα έξω τα πλεονεκτήματά μας» και οι κατά καιρούς εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, μπορεί «να έχουν θετικά αποτελέσματα», όμως«λειτουργούν προς όφελος ορισμένων». Σε εκείνο που μένει και ο ίδιος είναι στη «μείωση του χρόνου της σεζόν», όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και για την εξέλιξη της φετινής περιόδου θα πει ότι «θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα…»

Την ευχή να «πάει όπως και πέρυσι η σεζόν», διατυπώνει ο Γιάννης Γυπαράκης, που συνεχίζει μετά από δυο γενιές, ταβέρνα στον Πλακιά. «Δεν παρακολουθώ τα κανάλια γιατί όλα τα παρουσιάζουν άσπρα για να καθησυχάζουν τον κόσμο και να κοιμάται! Έχω τη γνώση γιατί από παιδί ήμουν κοντά στον παππού μου και στον πατέρα μου στην ταβέρνα. Ο Πλακιάς είναι πολυφυλετικός προορισμός και οι Ρώσοι θέλουν πολυτελή τουρισμό που δεν τον έχουμε εμείς. Ήμασταν πάντα ένας φτηνός προορισμός, ίσως ο φτηνότερος στην Ελλάδα…»


Η Νικολία Φραγκιαδάκη στον Ασώματο, οικισμός κοντά στον Πλακιά, από μικρή ασχολείται με την ταβέρνα των γονιών της. «Τα μηνύματα που έχουμε», λέει «είναι ενθαρρυντικά. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά θα γεμίσουν μέχρι τις 5 Μαϊου και οι κρατήσεις έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο. Τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν κάτω κατά 30% και φέτος, λένε θα ήμαστε πάνω με το ίδιο ποσοστό. Να δούμε…»

Ελπίζουν στον Πλακιά ότι τα πράγματα στον τουρισμό φέτος, θα είναι ευνοϊκά και τα αποτελέσματα στο τέλος που θα γίνει… ταμείο, ίσως να αλλάξει τις διαθέσεις και ενδεχομένως να δώσει προοπτικές. Θα δείξει η πορεία…
madeincreta.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...