Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Χαμόγελα αισιοδοξίας για τον τουρισμό φέτος

Οι πρώτοι τουρίστες στην παραλία του Πλακιά στο Λιβυκό πέλαγος, ήταν Γερμανοί με σακίδια και σκηνές και πήγαν, ψάχνοντας τους παραδείσους της Κρήτης. Διανυκτέρευαν στην αμμουδιά και όλη τη μέρα «ρουφούσαν» τη ζωή τους στα καταγάλανα νερά. Ήταν το καλοκαίρι του 1965 και θυμάται τους σκηνίτες επισκέπτες ο παλαιός ξενοδόχος Σήφης Βαρδάκης, που σήμερα διαθέτει οργανωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στο τουριστικό θέρετρο…

Επαγγελματίες του τουρισμού στην περιοχή που ρωτήθηκαν από το MadeinCreta για την κίνηση που αναμένουν την τρέχουσα περίοδο, απάντησαν με αισιοδοξία, τονίζοντας ότι «το κλίμα φέτος έχει πάρει την αντίστροφη τροχιά από πέρυσι» και αναμένουν μεγάλη αύξηση από τη γερμανική αγορά αλλά και από άλλες νέες αγορές του εξωτερικού…

«Το κλίμα φέτος είναι διαφορετικό και περιμένουμε αύξηση Γερμανών που ανέκαθεν ήταν από τους πρώτους που προτιμούσαν την Κρήτη, όπως και από άλλες καινούργες αγορές όπως είναι η Ρωσία και το Ισραήλ», δήλωσε ο Κώστας Βιολάκης που λειτουργεί ταβέρνα στην παραλία «Δαμνόνι» του Πλακιά. «Πέρυσι είχαμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις και αυτό ήταν αρνητικό για την τουριστική κίνηση»πρόσθεσε, «αλλά διακρίναμε και αντιγερμανικά αισθήματα λόγω των μέτρων. Η ατμόσφαιρα αυτή προκάλεσε το φόβο των Γερμανών, που ευτυχώς φέτος δεν εμφανίζεται. Το αρνητικό για τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι ότι τα δέκα τελευταία χρόνια παρατηρείται σμίκρυνση της σεζόν…»

Ο Νίκος Βαρδάκης που λειτουργεί ξενοδοχειακή μονάδα στον Πλακιά, ίσως η πρώτη με το «Λιβυκό», δεν έχει «πλήρη εικόνα» για το πώς προδιαγράφεται η φετεινή σεζόν. Δεν αναμένει ότι «η Κρήτη θα «βουλιάξει», από ξένους», όπως ακούγεται κατά κόρον από τα τηλεοπτικά κανάλια, όμως διαπιστώνει από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι «το κλίμα έχει γυρίσει».

Στην απώλεια «ενός μηνός και πλέον» από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στέκεται ο Σήφης Βαρδάκης, διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία από τότε που…ανακάλυψαν τον Πλακιά οι ξένοι. «Η δουλειά τώρα», επισημαίνει,«αρχίζει το Μάη, ενώ άλλα χρόνια Απρίλη ήμασταν «πατημένοι» από ξένους και ανοίγαμε από 10 έως 20 του Μάρτη…»

«Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ…»

«Εκ φύσεως» αισιόδοξος ο Σήφης Σταυγιαννουδάκης στο «Δαμνόνι», συνιδιοκτήτης οικογενειακής ταβέρνας, θεωρεί ότι η διαφήμιση στις παραλίες και στις ομορφιές της Κρήτης γίνεται από «τους ίδιους τους ξένους και από στόμα σε στόμα». Διαπιστώνει, ότι «εμείς οι ίδιοι δεν βγάζουμε προς τα έξω τα πλεονεκτήματά μας» και οι κατά καιρούς εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, μπορεί «να έχουν θετικά αποτελέσματα», όμως«λειτουργούν προς όφελος ορισμένων». Σε εκείνο που μένει και ο ίδιος είναι στη «μείωση του χρόνου της σεζόν», όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και για την εξέλιξη της φετινής περιόδου θα πει ότι «θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα…»

Την ευχή να «πάει όπως και πέρυσι η σεζόν», διατυπώνει ο Γιάννης Γυπαράκης, που συνεχίζει μετά από δυο γενιές, ταβέρνα στον Πλακιά. «Δεν παρακολουθώ τα κανάλια γιατί όλα τα παρουσιάζουν άσπρα για να καθησυχάζουν τον κόσμο και να κοιμάται! Έχω τη γνώση γιατί από παιδί ήμουν κοντά στον παππού μου και στον πατέρα μου στην ταβέρνα. Ο Πλακιάς είναι πολυφυλετικός προορισμός και οι Ρώσοι θέλουν πολυτελή τουρισμό που δεν τον έχουμε εμείς. Ήμασταν πάντα ένας φτηνός προορισμός, ίσως ο φτηνότερος στην Ελλάδα…»


Η Νικολία Φραγκιαδάκη στον Ασώματο, οικισμός κοντά στον Πλακιά, από μικρή ασχολείται με την ταβέρνα των γονιών της. «Τα μηνύματα που έχουμε», λέει «είναι ενθαρρυντικά. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά θα γεμίσουν μέχρι τις 5 Μαϊου και οι κρατήσεις έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο. Τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν κάτω κατά 30% και φέτος, λένε θα ήμαστε πάνω με το ίδιο ποσοστό. Να δούμε…»

Ελπίζουν στον Πλακιά ότι τα πράγματα στον τουρισμό φέτος, θα είναι ευνοϊκά και τα αποτελέσματα στο τέλος που θα γίνει… ταμείο, ίσως να αλλάξει τις διαθέσεις και ενδεχομένως να δώσει προοπτικές. Θα δείξει η πορεία…
madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...