Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Επίσκεψη στους τάφους των Βενιζέλων από τον Γραμματέα της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη


Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί την Παρασκευή και το Σάββατο, 25 και 26 Ιανουαρίου, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης  συνοδευόμενος από τον Γενικό Δ/ντη της ΝΔ κ.Κώστα Τσιμάρα, τον Γραμματέα Οργανωτικού κ.Κώστα Ζωντανό, τον  υπευθ. κινητοποιήσης του κόμματος κ.Αλέκο Κόκκαλη καθώς επίσης  και από τον αναπλ.Γραμματεα οργανωτικού  κ.Γιώργο Λουλουδάκη.

Ο κ. Κεφαλογιάννης την Παρασκευή το πρωί θα βρίσκεται στα Χανιά, όπου θα επισκεφθεί τους τάφους των Βενιζέλων και το Ίδρυμα Βενιζέλου. Ακολούθως θα έχει συνάντηση με κομματικά στελέχη στη ΝΟΔΕ Χανίων.

Την Παρασκευή το απόγευμα θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο, όπου θα έχει συνάντηση με τη ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, θα επισκεφθεί το Επιμελητήριο της πόλης και θα παρευρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟΔΕ.

To ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΧΑΝΙΑ
10:35                     ΑΦΙΞΗ ΧΑΝΙΑ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ)
11:00                     ΤΑΦΟΥΣ ΒΕΝΙΖΕΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
12:00                     ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
13:00                     ΝΟ.Δ.Ε. ΧΑΝΙΩΝ
14:30                     ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
15:30                     ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΟΔΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ      
17:00                     ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
20:30                     ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΝΟ.Δ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν καταργείται το Εφάπαξ το 2014


Νέος τρόπος υπολογισμού  των εφάπαξ βοηθημάτων - Η Απάντηση στην παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Στην παρέμβαση του  Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την πιθανή κατάργηση του εφάπαξ βοηθήματος από τον Ιανουάριο του 2014, απαντά ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.  Ιωάννης Βρούτσης και τονίζει ότι η Πολιτεία έχει αναλάβει την υποχρέωση της λήψης συγκεκριμένων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Ο Ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016- Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τα εφάπαξ βοηθήματα. Βασικός στόχος είναι η διαφύλαξη του υπάρχοντος ασφαλιστικού κεφαλαίου και η καταβολή όσο το δυνατόν εξορθολογισμένων παροχών προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και η εξασφάλιση της μελλοντικής συνέχισης των ασφαλιστικών τους παροχών στους δικαιούχους.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός στην Απάντησή του: «στο Μνημόνιο Συνεννόησης του Ν. 4046/2012 προβλέπεται η ρητή δέσμευση – υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να εντοπίσει τα ταμεία πρόνοιας για τα οποία τα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται για τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει αναλόγων το ύψος των βοηθημάτων αυτών».

Βάσει του ανωτέρου πλαισίου εκπονήθηκε από την Δ/νση Αναλογιστικών Μελετών, Μελέτη Ελέγχου Περιπτώσεων (Case Study) από την οποία προέκυψαν οι εκτιμήσεις ανά τομέα πρόνοιας, περιπτώσεων μέσων όρων για την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών των μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένων που δικαιώθηκαν εφάπαξ βοηθήματα τα έτη 2010 και 2011, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί στη συνέχεια το ύψος των χορηγούμενων εφάπαξ βοηθημάτων.

Ο Υπουργός επισημαίνει στην Απάντηση του ότι: «με τον Ν. 4093/2012 μειώνονται ποσοστιαία τα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούν οι φορείς – τομείς πρόνοιας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Ελέγχου Περιπτώσεων (Case Study) από την οποία προέκυψαν οι εκτιμήσεις αναφορικά με την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών των εφάπαξ βοηθημάτων».

Τέλος, όπως σημειώνει ο κ. Βρούτσης «μετά τη μνημονιακή δέσμευση του Ν.4046/2012 για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξαλειφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία Πρόνοιας, ήταν αναγκαία η θέσπιση από 1-1-2014 νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ παροχών σε όλους τους τομείς – φορείς πρόνοιας».

Βραβεύσεις σε Αθήνα και Ρέθυμνο για τον Νίκο Νεονάκη


Ο Νίκος Νεονάκης μαθητής Β’ Λυκείου Ρεθύμνου βραβεύτηκε στην Αθήνα σε λαμπρή τελετή που διοργάνωσε η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ) στις 15-1-2013 στο ξενοδοχείο KAΡΑΒΕΛ στην οποία βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι σκοπευτές της χώρας παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Μπαλτάκου, του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου, του βουλευτή Ν. Λακωνίας κ. Γρηγόρη Αποστολάκου, του Δημάρχου Αχαρνών κ. Σωτήρη Ντούρου καθώς και πολλών σημαντικών προσώπων της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας.

Η βράβευση στο Ρέθυμνο έγινε στις 19-12-2012 στο κατάμεστο από κόσμο Ωδείο από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ένωση Πτυχιούχων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Νομού Ρεθύμνης και βραβεύτηκε σαν καλύτερος Ρεθεμνιώτης αθλητής όλων των αθλημάτων με τις περισσότερες και πιο σημαντικές διακρίσεις για τα έτη 2011 και 2012.

Ο Νίκος Νεονάκης είχε πολλές επιτυχίες για το 2012 οι σπουδαιότερες των οποίων είναι η ανάδειξή του σαν πρωταθλητή Ελλάδος σε δύο αγωνίσματα, στο Ολυμπιακό Πιστόλι Ταχύτητας Εφήβων και στο Σπορ Πιστόλι Εφήβων. Οι μεγάλη επιτυχία όμως ήταν που επί τρεις φορές έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ στο Πιστόλι Ταχύτητας αγωνιζόμενος με τους επίλεκτους σκοπευτές της Εθνικής Ομάδας στο Σκοπευτήριο της Μαλακάσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους αγώνες επίλεκτων του περασμένου Νοεμβρίου κατάφερε να ξεπεράσει και τους αγωνιζόμενους στην κατηγορία ανδρών και να έρθει πρώτος στη Γενική Κατηγορία στο Πιστόλι Ταχύτητας Ανδρών.

Για τις επιτυχίες του το 2012 με αποφάσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη γράφτηκε στη λίστα των διακριθέντων αθλητών της Γενική Γραμματείας Αθλητισμού σαν πρωταθλητής Ελλάδος και σαν κάτοχος Πανελλήνιου Ρεκόρ στο Ολυμπιακό Πιστόλι Ταχύτητας Εφήβων.

Με τα νούμερα που κατέκτησε το 2012 ο Νίκος Νεονάκης κατατάσσεται στους δέκα καλύτερους Έφηβους σκοπευτές της Ευρώπης και του έχει ζητηθεί από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος να εκδώσει Ευρωπαϊκό Δελτίο Όπλων προκειμένου να εκπροσωπεί τη χώρα σαν μέλος της Εθνικής Ομάδας σε διεθνείς διοργανώσεις.

goodnet.gr

Πρώτο το Ηράκλειο στους επιβάτες κρουαζιέρας


Περί τους 440.000 επιβάτες κρουαζιέρας προσέλκυσε το 2012 στα τέσσερα κυριότερα ελληνικά λιμάνια το homeporting, δηλαδή η άρση του καμποτάζ από την Ελλάδα για τα μη κοινοτικά κρουαζιερόπλοια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε χθες η Ενωση Λιμένων Ελλάδος, το λιμάνι με το μεγαλύτερο ποσοστό επιβατών homeporting, σε σχέση με τη συνολική κίνηση του, ήταν του Ηρακλείου καθώς το 24% των επιβατών κρουαζιέρας αξιοποίησε τη δυνατότητα επιβίβασης και αποβίβασης σε αυτό. Το επόμενο λιμάνι ήταν του Πειραιά με ποσοστό 16% και ακολούθησαν του Λαυρίου με 14% και της Κέρκυρας με 10%. Συνολικά η κρουαζιέρα έφερε στα τέσσερα λιμάνια 2.925.711 επιβάτες, από αυτούς 440.098 πραγματοποίησαν αποεπιβίβαση σε αυτά, ενώ 2,485.613 επιβάτες ήταν transit.

Πειραιάς

Από τα 3 εκατομμύρια επιβάτες περίπου τα 2.066.925 κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και από αυτούς 329.168 ήταν εγχώριοι, αποσπώντας το 74% του homeporting στο σύνολο των τεσσάρων λιμανιών. Το Ηράκλειο προσέλκυσε 185.683 επιβάτες, από τους οποίους 44.347 εγχώριοι και 141.309 transit, ενώ μέσω του λιμένα της Κέρκυρας διακινήθηκαν transit 591.599 επιβάτες και έκαναν homeporting 64.165 επιβάτες, σύνολο 655.764 άτομα.

Εικονικές συνταγογραφήσεις και σε νεκρούς και στο Ηράκλειο


Εικονικές συνταγογραφήσεις ακόμα και σε νεκρούς και διπλές και τριπλές εκτελέσεις των ίδιων συνταγών εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και κατ’ επέκταση των ασφαλισμένων, κατέδειξαν μεταξύ άλλων οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών (ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ΗΔΙΚΑ, ΚΜΕΣ). Από τα αποτελέσματα των ελέγχων, προκύπτει ότι τα κυκλώματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και προς το παρόν δεν «αποθαρρύνονται» από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας. Διαπιστώθηκε η εμπλοκή επτά γιατρών και αρκετών φαρμακοποιών και όπως προέκυψε τόσο η συνταγογράφηση όσο και η εκτέλεση των συνταγών για τα συγκεκριμένα φάρμακα ήταν εικονική. Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν ελάμβαναν σχετική με τα συγκεκριμένα φάρμακα θεραπεία και δεν επισκέπτονταν τα εμπλεκόμενα φαρμακεία.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι με αφορμή στοιχεία ερευνών εικονικών συνταγογραφήσεων και σημαντικών περιπτώσεων απάτης στο χώρο της υγείας, εναντίον των ασφαλισμένων και του Οργανισμού, o ΕΟΠΥΥ δημοσιοποίησε σήμερα στοιχεία των ερευνών της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, με τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ και της ΚΜΕΣ, σε πανελλαδικό επίπεδο:

1. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων φάρμακα με αποκολλημένες τις ταινίες γνησιότητας και διαπιστώσαμε την εμπλοκή 7 ιατρών που είχαν συνταγογραφήσει τα φάρμακα αυτά και αρκετών φαρμακοποιών που εκτέλεσαν τις συνταγές. Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι η συνταγογράφηση και εκτέλεση των συνταγών αυτών ήταν εικονική. Οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δεν ελάμβαναν τέτοιου είδους θεραπεία, δεν έπασχαν από τις νόσους που αναγράφονταν στις συνταγές και δεν ελάμβαναν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία στα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγές αυτές.

2. Στη Ρόδο, τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν εμπλοκή ενός ιατρού και δύο φαρμακείων στην εκτέλεση εικονικών συνταγών.

3. Στη Μυτιλήνη, πλασματική συνταγογράφηση με εμπλοκή δύο ιατρών του ΕΣΥ και ενός φαρμακείου.

4. Στην Ανατολική Αττική, διαπιστώθηκε μεγάλου εύρους εικονική-πλασματική συνταγογράφηση, με άλλου είδους όμως φάρμακα και με εμπλοκή ενός ιατρού ο οποίος είχε συνταγογραφήσει εικονικά για 23 ασφαλισμένους, 123 συνταγές, εν αγνοία τους, ενός ελεγκτή και αρκετών φαρμακοποιών.

3. Στο Ηράκλειο Κρήτης, σε μεγάλη Υγειονομική Μονάδα έχουν κατατεθεί για αποζημίωση σκευάσματα ειδικής διατροφής σε εκατοντάδες ασφαλισμένους. Η υπόθεση σχετίζεται με προηγούμενη που αφορούσε χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής ακόμη και σε νεκρούς και έχει διαταχθεί πλήρης έλεγχος.

4. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η έρευνα έχει αναδείξει πλήθος από στοιχεία που κρίνονται τουλάχιστον ύποπτα κυρίως αναφορικά με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών από ιατρούς του Οργανισμού. Ο έλεγχος συνεχίζεται σε πιο μεγάλο βάθος διότι οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και η οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού μεγάλη.

5. Σε μεγάλες Ιδιωτικές Ιατρικές Μονάδες διαπιστώθηκε πλήθος φορολογικών παραβάσεων και εκ πλαγίου παράβαση των συμβάσεων διά της πολλαπλής χρέωσης ΚΕΝ. Οι έρευνες συνεχίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

6. Επίσης, διαπιστώθηκε εκτέλεση ιδίων συνταγών, ταυτόχρονα, χειρόγραφα και ηλεκτρονικά σε διαφορετικά φαρμακεία ή εκτέλεση της ιδίας συνταγής δύο και τρεις φορές από το ίδιο φαρμακείο. Σημαντικός αριθμός περιπτώσεων συνταγογράφησης χωρίς την παρουσία ιατρών ή ιατρών εκτός ειδικότητάς τους και σε ποσότητες πέραν της θεραπείας μηνός, καθώς και παρακράτηση βιβλιαρίων ασθενείας.

7. Επιπλέον, διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που δεν είναι εν ζωή, συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, συνταγογραφήσεις σε βιβλιάρια που έχουν κλαπεί και σε ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.

Μετά τα αποτελέσματα των ελέγχων, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και Εγκληματικής Δραστηριότητας, τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ δρομολογεί τις απαραίτητες ενέργειες, κατά των υπευθύνων, για τον καταλογισμό και την απόδοση πάσης φύσεως ευθυνών. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος και το όφελος που θα προκύψει για τον Έλληνα ασφαλισμένο από την εξοικονόμηση πόρων λόγω διαφθοράς, δεδομένου ότι επίσημες μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμούν ότι χάνονται ετησίως 56 δισ. ευρώ από φαινόμενα απάτης και διαφθοράς, αποφάσισε να εγγραφεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας (European Healthcare Fraud and Corruption Network EHFCN).

Τα οφέλη της συμμετοχής αυτής εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλά με την αμφίδρομη ενημέρωση, εκπαίδευση και εξασφάλιση τεχνογνωσίας για τις αποτελεσματικότερες πρακτικές καταπολέμησης των φαινομένων αυτών και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

skai.gr

Λύσεις για τα σχολεία του Ασημίου από την Περιφέρεια


Η Περιφέρεια Κρήτης θ’ αναλάβει τη μελέτη και την κατασκευή των δύο κόμβων που απαιτούνται για την κυκλοφοριακή σύνδεση του υπό κατασκευή Βιοκλιματικού Σχολείου Ασημίου με τον επαρχιακό δρόμο, σύμφωνα με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους φορέων της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα,  που υλοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Για την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Αρναουτάκη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση προσκόμιση από πλευράς του οικείου Δήμου (Γόρτυνας) των τοπογραφικών διαγραμμάτων των παρακείμενων ιδιοκτησιών.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης και η περιφερειακή σύμβουλος Πόπη Δασκαλάκη.

Τη στιγμή που η κατασκευή του Βιοκλιματικού Σχολείου προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε επίσης για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων βελτίωσης των κτιρίων του Γυμνασίου και του παλαιού κτιρίου του Λυκείου Ασημίου, καθώς  και για την περαίωση κάποιων εκκρεμοτήτων στον αύλειο χώρο του Λυκείου και της νέας πτέρυγας που παραδόθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια και είναι σε λειτουργία. Για την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης, ο Δήμαρχος Γόρτυνας υποσχέθηκε ενώπιον των παρισταμένων ότι θα παραδώσει σ’ ένα μήνα τις σχετικές μελέτες για τα δύο σχολικά συγκροτήματα του Ασημίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα κυρίως οδοποιίας του δήμου Γόρτυνας όπου η Περιφέρεια θα προσπαθήσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να δώσει τις αναγκαίες λύσεις.


cretalive.gr

Η περικοπή του επιδόματος ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους


Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Την περικοπή του επιδόματος ανεργίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αναδεικνύει  με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, και ζητά να βρεθεί λύση για τους εποχιακά απασχολούμενους.

Με τo άρθρο 39 του Νόμου 3986/2011, «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής 2012-2015»,  τερματίζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 το επίδομα που παίρνουν οι εποχιακά εργαζόμενοι. Ο νόμος ορίζει ότι από 01/01/2013 εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450)  ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για το υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων , μέχρι την συμπλήρωση των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 01/01/2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας  στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων  (400).

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή  του ο Λευτέρης Αυγενάκης: «οι εποχιακά εργαζόμενοι απασχολούνται κάθε χρόνο 5 -7 μήνες και παίρνουν επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους. Κι αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια στη σειρά. Επομένως οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώνουν στα 4 τελευταία χρόνια πάνω από 18 μήνες ή 450 ημερομίσθια (περίπου 20 μήνες στα 4 χρόνια). Αν λοιπόν παραμείνει η τροποποίηση της παραγράφου 8, δεν θα λάβει κανείς τους επίδομα ανεργίας και θα υπάρξει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με δεδομένο ότι για το 2012 το επίδομα ήδη μειώθηκε κατά 22% κι από 450 ευρώ έπεσε στα 350 ευρώ».

 Ο Βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει  προς τον Υπουργό ότι: «η πλειονότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων απασχολούνται σε εποχιακή βάση, γεγονός που καθιστά την επιδότηση της «υποχρεωτικής» ανεργίας τους, πολύ σημαντικό γεγονός για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή αλλά και την επιβίωση των οικογενειών τους». Τέλος ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να τροποποιηθεί ο Νόμος 3986/2011 ώστε να εξαιρούνται οι εποχιακά απασχολούμενοι, καθώς αποτελεί αδικία σε βάρος τους, αφού «υποχρεούνται» σε μη εργασία κατά τη χειμερινή περίοδο.

Χανιά: Εξιχνιάστηκε το έγκλημα - 'Αφαντος ο δολοφόνος

Φωτό αρχείου

Μετά από έναν χρόνο εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία, που είχε διαπραχθεί στις 31.01.2012, με θύμα τον 76χρονο Στυλιανό Τσαπάκη στον Καβρό Γεωργιούπολης Αποκορώνου Χανίων

Δράστης, σύμφωνα με την αστυνομία είναι  ένας 56χρονος, για τον οποίο έχει εκδοθεί από χθες ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Χανίων, ενώ έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό και σύλληψη του.

Ο Στυλιανός Τσαπάκης του Ιωσήφ, κάτοικος Κουρνά, είχε βρέθηκε νεκρός  με μια σφαίρα στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή Χανίων Σταμάτη Μπελιβάνη ο οποίος διενήργησε και την αυτοψία, το θύμα είχε πυροβοληθεί  από κοντόκαννο πολεμικό όπλο, ενώ έφερε ελαφρές κακώσεις στο κεφάλι και το πρόσωπο. Τον άνδρα βρήκε νεκρό στο ποιμνιστάσιό του του ένας από τους  γιους του.

Μαρτυρία – σοκ για το τροχαίο, συνελήφθησαν οι αστυνομικοί

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε, χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 23.00, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, με δύο νεαρούς δικυκλιστές να καταλήγουν στο ΠΑΓΝΗ με σοβαρά τραύματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τροχαίο σημειώθηκε μετά από καταδίωξη από την αστυνομία, με τα δύο νεαρά παιδιά, 15 και 19 ετών, να τραυματίζονται μετά από εκτροπή του δικύκλου στο οποίο επέβαιναν.

Οι δύο επιβαίνοντες στο μηχανάκι, που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας, χθες το βράδυ, δε σταμάτησαν σε τροχονομικό έλεγχο από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., στην πλατεία Ελευθερίας. Ακολούθησε καταδίωξη μέσα από τα στενά του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του δικύκλου και τα δύο παιδιά να εκσφενδονιστούν και να συρθούν στο έδαφος.

Εν τω μεταξύ μαρτυρία – σοκ αποδίδει την ευθύνη για το τροχαίο στο συνεπιβάτη της μοτοσυκλέτας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., καθώς γυναίκα – αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει σε έγγραφη κατάθεσή της ότι είδε το συνοδηγό της αστυνομικής μοτοσυκλέτας να χτυπάει με το πόδι, το μηχανάκι. Τα στοιχεία είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών.

Τα δύο νεαρά παιδιά νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ, με την κατάστασή του να κρίνεται κρίσιμη. Οι νεαροί είναι διασωληνωμένοι σήμερα εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι, χθες το βράδυ, δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ, σε κανένα νοσοκομείο της χώρας. Τα παιδιά έμειναν, χθες, στα ΤΕΠ και σήμερα μπήκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι δύο αστυνομικοί, ένας 28χρονος κι ένας λίγο μικρότερος, έχουν συλληφθεί, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνα για την υπόθεση.

Κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ στα Χανιά

Τα γραφεία του ΟΑΕΔ στα Χανιά κατέλαβαν, σήμερα, εποχικοί εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου που θέτει προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Εποχικοί εργαζόμενοι στους τομείς του τουρισμού, επισιτισμού και εργαζόμενοι σε τουριστικά λεωφορεία πραγματοποίησαν, αρχικά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ και, στη συνέχεια, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων, για μια ώρα.

Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική και έγινε με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε να μην εφαρμοστεί η διάταξη του μεσοπρόθεσμου για τους εποχικά εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων χάνει το επίδομα ανεργίας» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρης Κορναράκης.

Στα Χανιά οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι 3.000, εκ των οποίων το 95% χάνει το επίδομα ανεργίας, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Μανώλης Μπαμιάκης. «Διαμαρτυρόμαστε για το κόψιμο του επιδόματος που προβλέπει ο νόμος του μεσοπρόθεσμου. Το 2013, οι περισσότεροι από εμάς δεν θα έχουμε το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας. Αυτό θα πλήξει και την τοπική οικονομία» υπογράμμισε.

«Έχουμε μαθητευομένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, που ασφαλίζονται για ένα ευρώ και αμείβονται με 200 ευρώ το μήνα» υποστήριξε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον τομέα του επισιτισμού, Δημήτρης Βρεττός, επισημαίνοντας ότι ειδικά για την Κρήτη υπάρχουν οι δυνατότητες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ώστε να εκλείψει η εποχική απασχόληση.

«Δεν ζητάμε επιδόματα να μας πληρώνει το κράτος, ζητάμε δουλειά» είπε.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι 126 οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σε Χανιά και Ρέθυμνο. Ο πρόεδρος του σωματείου, Γιάννης Σταθινάκης τόνισε: «Δουλεύουμε πέντε μήνες, για να ζήσουμε ένα χρόνο. Αν χάσουμε το επίδομα, μας κόβουν την ανάσα».

Δύο σοβαρά τραυματίες σε αστυνομική καταδίωξη

Δύο νεαροί, ηλικίας 16 και 19 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου Κρήτης από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε και έπεσαν από μεγάλο ύψος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τραυματίες δεν σταμάτησαν σε σήμα για έλεγχο στο κέντρο του Ηρακλείου, καθώς το δίκυκλο δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο οδηγός της μοτοσικλέτας ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε, με αποτέλεσμα να αρχίσει καταδίωξη από δύο αστυνομικούς.

Στην παραλιακή λεωφόρο και στις εκβολές του ποταμού Γιόφυρου, το δίκυκλο ξέφυγε από την πορεία του, ανατράπηκε και έπεσε στον χώρο όπου γίνονται έργα ανάπλασης από τον δήμο.

Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και παρέλαβαν τους δύο νεαρούς -που είχαν τραυματιστεί σοβαρά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα εξωτερικά του ιατρεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ωστόσο, δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Κρήτης και εξεταζόταν το ενδεχόμενο να μεταφερθούν εκτός Κρήτης .

Τελικά σήμερα το πρωί βρέθηκαν δύο θέσεις στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται, με τραύματα στο κεφάλι και στον θώρακα. Η κατάστασή τους κρίνεται κρίσιμη αλλά σταθερή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έχουν συλληφθεί για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνα για την υπόθεση.

Ηράκλειο: Είδε το αυτοκίνητό του να καίγεται ολοσχερώς


Στις φλόγες τυλίχτηκε χθες λίγο μετά τις 8 το βράδυ ένα αγροτικό αυτοκίνητο στο χωριό Αποϊνι του Ηρακλείου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το όχημα την ώρα του συμβάντος ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του 70χρονου ιδιοκτήτη του, ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική ενώ ταυτόχρονα κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες να κατασβήσει τη φωτιά με λάστιχο από την αυλή του.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ήταν εφικτό και στο σημείο έσπευσε ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις υπαλλήλους.

Το αγροτικό κάηκε σχεδόν ολοσχερώς ενώ η Πυροσβεστική δεν έχει βρει ευρήματα που να οδηγούν σε εμπρησμό.

ΣΚΑΙ Πέμπτη και Παρασκευή, ο Λευτέρης Αυγενάκης


Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή «Τώρα», στον ΣΚΑΙ που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, αύριο, Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 10:00, ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με τον κ. Μπάρκα Κωνσταντίνο από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και την κ. Γιαννακοπούλου Νάντια πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και ώρα  08:00 το πρωί., στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη Γραμμή», με τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, προσκεκλημένος ο Λευτέρης Αυγενάκης, με την κ. Αθηνά Δρέττα από το ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...