Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Η Πολιτεία εγκατέλειψε τα έργα υποδομής στην Κρήτη

«Λύπη» δηλώνει μόνο ο Υφ. Υποδομών Γ. Μαγκριώτης


Ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ζήτησε διευκρινίσεις από τον Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτη για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα υποδομής στην Κρήτη, αλλά και για τα επικίνδυνα ημιτελή έργα που παραδόθηκαν.

Λύπη και απογοήτευση ήταν οι μόνες απαντήσεις του κ. Μακριώτη στις καταγγελίες του κ. Αυγενάκη. Παραδέχτηκε πως η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας απογοήτευσε τους πολίτες της Κρήτης, που περίμεναν να υλοποιηθούν επιτέλους τα αναπτυξιακά έργα υποδομής που αφορούν το νησί και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Λυπάμαι και είμαι στεναχωρημένος. Η Κρήτη αξίζει να βοηθηθεί. Δεν είμαι ευχαριστημένος για όσα κάναμε.»

ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης μετά από πολυάριθμούς άγονους διαγωνισμούς, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, όχι απλώς δεν εξελίσσεται, αλλά συρρικνούται, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό για νέους επενδυτές. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ υπάρχουν μόνο προφορικές συμφωνίες για την εξασφάλιση των ευρωπαϊκών και ιδιωτικών κονδυλίων

ΚΡΗΤΗ Α.Ε.

Στις καταγγελίες του κ. Αυγενάκη ότι η ίδρυση της Κρήτης Α.Ε. θα κοστίσει πολλά χρήματα, χωρίς ουσιαστικά να έχει συγκεκριμένο αντικείμενο και χρησιμότητα, ο κ. Μαγκριώτης παραδέχτηκε ότι οι συνεχείς ολιγωρίες ακόμα και για την συγκρότηση Δ.Σ. οφείλονταν στις αλλαγές Υπουργών και στην Κυβερνητική ασυνέχεια. Δεν έδωσε όμως καμία πειστική απάντηση για το ρόλο που θα έχει η εταιρεία και ποια θα είναι τα οφέλη για τους Κρήτες.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η κατασκευή του δρόμου με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα έχει παραμείνει μόνο στα χαρτιά… Ο κ. Αυγενάκης κατήγγειλε ότι η παρακαμπτήριος Μαλλίων παραδόθηκε στους πολίτες, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι φορείς εγκυμονεί κινδύνους που θα στοιχίσουν σε ανθρώπινες ζωές. Ο Υφυπουργός Υποδομών, αφού δήλωσε πως ο Δντής της ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ Γ. Αγαπάκης επιμένει για την ασφάλεια της οδού, παρά το γεγονός ότι η Τροχαία εκφράζει έντονες ανησυχίες,  τόνισε πως θα συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα… Δυστυχώς όμως χορτάσαμε από συσκέψεις, αλλά ολοκληρωμένα έργα δεν βλέπουμε.

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΜΕΣΣΑΡΑ

Στις …καλένδες μεταθέτουν την ολοκλήρωση αυτού του τόσου σημαντικού έργου, που καθυστερεί για δεκαετίες. Παράλληλα, εμπαίζουν τους πολίτες της Κρήτης ξεκινώντας δήθεν έργα αποκατάστασης, μόνο στα σημεία που είναι εμφανή στους πολίτες και μάλιστα λίγες μέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Δυστυχώς, για το θέμα εισπράξαμε σιγή ιχθύος…

ΦΡΑΓΜΑ ΠΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

Αν και επιτέλους εξασφαλίστηκε το ποσό που θα καλύψει τις απαλλοτριώσεις των κατοίκων, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για το φράγμα της Πλακιώτισσας, δεν υπάρχει ανάλογη κινητικότητα για το φράγμα του Αποσελέμη, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής στην Κρήτη. Ο κ. Μαγκριώτης αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνησή του το βρήκε «τραυματισμένο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Οι Κρήτες επένδυαν πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα και προδόθηκαν. Ακόμα και στον τομέα ευθύνης του ο κ. Μαγκριώτης παρουσίασε μόνο πλάνα, σχεδιασμούς και ανολοκλήρωτα έργα.»

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Μανώλης Λουκάκης

 Απεβίωσε, χθες το απόγευμα, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών, την περίοδο 1996- 98 και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Λουκάκης, σε ηλικία 75 ετών, «χάνοντας» τη μάχη που έδινε, το τελευταίο διάστημα.


Ο εκλιπών νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, δίνοντας τη μάχη με την επάρατο νόσο σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο Μανώλης Λουκάκης ήταν εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αυγενάκης: Έρμαιο της εγκληματικότητας ο Νομός Ηρακλείου

Κάτοικοι και επιχειρηματίες στην Κρήτη είναι πλέον σε απόγνωση, καθώς αυξάνονται επικίνδυνα τα περιστατικά εγκληματικότητας, την ώρα που όλα τα αστυνομικά τμήματα αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ανέφερε την απεγνωσμένη επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, που καταδεικνύει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός. Οι ληστείες σε καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων παρουσιάζουν έξαρση, ενώ περιοχές όπως η Μεσσαρά, αλλά και ολόκληρο το βόρειο παραλιακό μέτωπο, είναι πλέον έρμαια των κακοποιών, με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα ανασφάλειας.

Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι φαίνεται πως είναι ο «εύκολος στόχος» των εγκληματιών, με τα περιστατικά εις βάρος τους να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ.,

- οι εκβιάσεις αυξήθηκαν κατά 167% στο πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010,

- οι διαρρήξεις σε καταστήματα κατά 70%,

- οι ληστείες εντός οικιών κατά 700%

- οι ληστείες σε μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών κατά 300%,

Η Ελληνική Αστυνομία κάνει λόγο για δεκάδες κενές οργανικές θέσεις και για προβλήματα στα τμήματα της υπαίθρου, που λειτουργούν με ελλιπέστατο προσωπικό. Ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, χωρίς ουσιαστική εφαρμογή, αόριστες εντολές και κατευθύνσεις, μελέτες και αναλύσεις, συγκροτούν τον… «στρατηγικό» σχεδιασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του ζητήματος

Στο Δήμο Χερσονήσου, όπως παραδέχτηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε πρόσφατη παρέμβαση του κ. Αυγενάκη, η συνολική δύναμη του αστυνομικού τμήματος είναι ελλειμματική και οι μεταθέσεις που έχουν γίνει στο Α.Τ. Χερσονήσου γίνονται για την κάλυψη εποχικών αναγκών. Η επιπλέον ενίσχυση σε οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στο Δήμο Βιάννου ενώ καταγράφονται καθημερινά κλοπές, διαρρήξεις και απειλές εναντίον των κατοίκων, καταγράφονται και πάλι τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό. Το ήδη ελάχιστο προσωπικό του Α.Τ. Βιάννου διατίθεται πολύ συχνά για άλλες ενέργειες όπως π.χ. αστυνόμευση γηπέδων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, με συχνές περιπολίες, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες που σημειώνονται και τα περισσότερα προβλήματα.

Ο κ .Αυγενάκης έχει καταδείξει επίσης με πλείστες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις την έξαρση των περιστατικών μικροεγκληματικότητας στα χωριά Αγίες Παρασκιές, Κουνάβοι, Μελέσες, Άγιο Βασίλειο, Πεζά και Δαμάνια του νυν Καλλικρατικού Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και η απάντηση ήταν και πάντα η ίδια: «θα εκπονηθεί μελέτη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών».

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου έχει επωμισθεί ένα μεγάλο όγκο εργασιών και αρμοδιοτήτων, παρά το γεγονός ότι υπολείπεται κατά πολύ αστυνομικών όλων των βαθμών της ιεραρχίας. Εκτός από τις τοπικές ανάγκες που λόγω της αύξησης της μικροεγκληματικότητας έχουν ενταθεί σημαντικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτούργησαν το Τμήμα Μεταγωγών Ηρακλείου και η Υπηρεσία Τροχαίας Βόρειου Ανατολικού Οδικού Άξονα, οι οποίες στελεχώθηκαν κατά κύριο λόγο από προσωπικό της εν λόγω Διεύθυνσης.

Η προβλεπόμενη οργανική δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου ανέρχεται σε 707 αστυνομικούς και 21 ειδικούς φρουρούς, σήμερα όμως υπηρετούν συνολικά μόνο 528 αστυνομικοί και 18 ειδικοί φρουροί. Αν και οι ελλείψεις είναι αποδεδειγμένα μεγάλες, έκπληξη προκαλεί η προκήρυξη των ελάχιστων 6 συνολικά κενών οργανικών θέσεων που θα καλυφθούν κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, από αστυνομικούς που υπηρετούν σε άλλες διευθύνσεις.

Τα αστυνομικά τμήματα έρχονται αντιμέτωπα με τραγελαφικές καταστάσεις: Τα μισά σχεδόν περιπολικά και μοτοσικλέτες βρίσκονται ακινητοποιημένα από βλάβες που δεν μπορούν να αποκατασταθούν λόγω έλλειψης χρημάτων. Δεν υπάρχουν πιστώσεις ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καύσιμα.

Τα τραγικά συνεπακόλουθα της οικονομικής κρίσης αναμένεται να εντείνουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Απαιτείται ολοκληρωμένος και στοχευμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, με άμεση εφαρμογή, εντατικοποίηση των περιπολιών, ιδιαίτερα εκτός των αστικών κέντρων και ουσιαστική ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων. Δεν τίθεται θέμα μόνο απώλειας περιουσιακών στοιχείων. Οι επιθέσεις κατά της ζωής δυστυχώς αυξάνονται. Τα σωματεία των αστυνομικών καταγγέλλουν ότι πέφτουν συχνά θύματα απειλών και επιθέσεων. Σε ένα οργανωμένο κράτος, ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια και προστασία. Εν όψει μάλιστα της θερινής περιόδου, όπως τονίζει και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τώρα, ώστε να συγκροτηθεί και ο απαραίτητος επιχειρησιακός σχεδιασμός.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...