Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ο άνθρωπος που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κρήτη- Η πολυτάραχη ζωή του δαιμόνιου επιχειρηματία

Ο Αλέξανδρος Πουλακάκης, στις αρχές του 20ου αιώνα, έφερε το ρεύμα στο Ηράκλειο για τις ανάγκες του θεάτρου. Πριν ακόμα λειτουργήσει το εργοστάσιο της παλιάς Ηλεκτρικής που βρισκόταν εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, το ρεύμα στην πόλη είχε φτάσει με ιδιωτική πρωτοβουλία για χάρη ... του θεάματος.

Ο άνθρωπος που πρώτος έφερε, βάσει αποδεδειγμένων στοιχείων, γεννήτρια στο Ηράκλειο και μάλιστα από τη Γερμανία ήταν ο Αλέξανδρος Πουλακάκης: κινηματογραφικός επιχειρηματίας της πόλης, μέλος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες του νομού Ηρακλείου με καταγωγή από τις Στάβιες Μεσαράς, που εκποίησε όλη την περιουσία του για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεννημένος το 1866, ο Πουλακάκης αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο και το 1911 ξεκίνησε ν' ασχολείται με τις επιχειρήσεις θεαμάτων, κατασκευάζοντας ένα θερινό κινηματοθέατρο στην πλατεία Ελευθερίας, στο μέγαρο «Ηλέκτρα» το οποίο ονομάστηκε «Πολυθέαμα» .

Η χωρητικότητά του ξεπερνούσε τα χίλια άτομα και διέθετε δικό του σύστημα ηλεκτροφωτισμού. Σε εφημερίδα της εποχής μάλιστα, ένας δημοσιογράφος προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να συνάψει συμφωνία με τον Πουλακάκη, ώστε η γεννήτριά του να παράσχει φως για ολόκληρη την πλατεία Τριών Καμαρών.

«Τη γεννήτρια την είχε φέρει ο παππούς μου από τη Γερμανία», είπε στο MadeinCreta o εγγονός του Αλέξανδρου Πουλακάκη, Αλέκος Πουλακάκης.

Το 1921 λειτούργησε για τελευταία χρονιά το «Πολυθέαμα», τη θέση του οποίου πήρε δύο χρόνια αργότερα η κλειστή αίθουσα «Πουλακάκη», ένα πολυτελές κινηματοθέατρο που φιλοξένησε πολλούς και διάσημους θιάσους της εποχής, όπως αυτόν της Μαρίκας Κοτοπούλη. Το 1931 έγινε η πρώτη τοπική αίθουσα που πρόβαλλε ηχητικές ταινίες.

«Το θέατρο κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια της Όπερας του Παρισιού. Είχε ταξιδέψει τρεις φορές εκείνη την εποχή στη Γαλλία για αυτό το λόγο» λέει ο εγγονός του επιχειρηματία.

Ο Πουλακάκης πέθανε το 1941 κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Λευτέρης Αυγενάκης


Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης ορίζεται μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.) όπως γνωστοποιεί με επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ακόμη με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης συμμετέχει ως μέλος, στην Γενική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Ο.Α.Σ.Ε.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για την διαφύλαξη της ασφαλείας στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1975 στο Ελσίνκι ως Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και μετονομάστηκε στο όνομα που έχει σήμερα το 1995. Σκοπός του είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση, η αποτροπή συγκρούσεων, η διαχείριση κρίσεων και η αποκατάσταση μετά από συγκρούσεις, καθώς και να προάγει τη συνεργασία στην περιοχή. Οι 56 χώρες που συμμετέχουν βρίσκονται στην Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αμερική και καλύπτουν το σύνολο του Βορείου ημισφαιρίου.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία συγκροτείται από τους κ.κ. Μαυρουδή Βορίδη ως επικεφαλής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, Λευτέρη Αυγενάκη, Ανδρέα Ψυχάρη, Γιώργο Βαρεμένο, Παναγιώτη Ρήγα, Τέρενς Κουίκ, Ιωάννη Πανούση και Αθανάσιο Παφίλη.

Κρήτη: βγήκαν στους δρόμους οι συνταξιούχοι

Διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για το συνεχές ψαλίδισμα των συντάξεων που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και για τη διάλυση των υπηρεσιών του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ.
           
Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και διαμαρτυρήθηκαν τόσο για τις αυξήσεις των φόρων και των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης όσο και για το χαράτσι και τη φορολόγηση των των αγροτεμαχίων.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων από τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Λασίθι και το Ρέθυμνο αντιδρούν και με το χαράτσι των 25 ευρώ που σχεδιάζει με την έναρξη του νέου έτους το υπουργείο Υγείας για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία.

Μάριος Διονέλλης
efsyn.gr

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για σεισμόπληκτο Σχολείο της Γαλιάς στον Δήμο Φαιστού.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για Αμεση Λύση.


Συνάντηση είχε ο Βουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, με τον Υπουργό Παιδείας κ.Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΚ  κ. Ηρακλή Δρούλια, απο τους οποίους ζήτησε άμεση επίλυση, για το θέμα που έχει προκύψει απο τις ζημίες που προκληθήκαν στο Δημοτικό Σχολείο Γαλιάς μετά τον σεισμός της 12ης Οκτωβρίου.

Η συνάντηση του κ. Κεφαλογιάννη πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Τοπικού Συμβούλιου, των φορέων της  Γαλιάς και  Δήμου Φαιστού, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου για θέματα Παιδείας Γιάννη Φασομυτάκη.

Ο κ.Δρούλιας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του κ. Κεφαλογιάννη και τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Γαλιά κλιμάκιο αποτελούμενο από μηχανικούς και τεχνικούς του ΟΣΚ για άμεσο έλεγχο του σχολειού και αποκατάσταση αν αυτή είναι εφικτή ή με ποιο άλλο τρόπο θα μπορέσουν να δώσουν λύση σε αυτό το σοβαρό θέμα.

Ο κ.Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ για την άμεση ανταπόκριση τους.

Μανιάτης: Ενθαρρυντικά στοιχεία για πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη

Οι πρώτες αναλύσεις των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες που έγιναν στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης υποδεικνύουν την ύπαρξη υποσχόμενων στόχων, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.
Η ερμηνεία των δεδομένων, πρόσθεσε, πραγματοποιείται στο Χιούστον και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014. Θα ακολουθήσει όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση η προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι ο διαγωνισμός θα είναι επιτυχής, επικαλούμενος το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει πετρελαϊκές εταιρείες για την αγορά των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες. Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες αυτές ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο από τη νορβηγική PGS και κάλυψαν 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 12.500 χλμ σεισμικών γραμμών.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξερευνήσει το δυναμικό των υδρογονανθράκων σε όλες τις περιοχές όπου η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου να αξιοποιηθούν οι επενδυτικές ευκαιρίες στον εγχώριο τομέα των υδρογονανθράκων, επεσήμανε από την πλευρά του ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas.

Κατά τον κ. Ρήγα, ως αντικίνητρα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, λειτουργούν:

-Η έλλειψη υποδομών.

-Η απουσία επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

- Οι περιορισμοί που προκύπτουν με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

- Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη κυρίως λόγω των εξελίξεων γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

-Οι δυσκολίες στη διασφάλιση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν βγαίνει με εξαγγελίες και με εκτιμήσεις για γιγαντιαία κοιτάσματα, αλλά με μεγάλες επενδύσεις, με γεωτρήσεις και συστηματική δουλειά.

Ο Χανκ Ντέιβιντ , διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές ενδείξεις που συνηγορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων, ενώ χαρακτήρισε την περιοχή ως υποερευνημένη, παρόλο που γειτονικές περιοχές περιέχουν αποδεδειγμένες δομές υδρογονανθράκων, δίνοντας μάλιστα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα.

Για την περιοχή των Ιωαννίνων ο κ. Ντέιβιντ ανέφερε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν την περίοδο. Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ως ιδιαίτερα δύσκολη και υψηλού κόστους την ερευνητική προσπάθεια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...