Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ρέθυμνο: Ζητείται στελέχωση του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς

Την πλήρη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων του νομού.


Την έντονη διαμαρτυρία τους προς τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ εκφράζουν το Εργατικό Κέντρου Ρεθύμνου και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού, σχετικά με τα «οξύτατα προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλαν προς τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, αναφέρουν ότι οι μονάδες υγείας του Οργανισμού παρουσιάζουν «εικόνα διάλυσης», ενώ το μοναδικό νοσοκομείο στο νομό αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους 86.000 μονίμους κατοίκους, τους περίπου 5.500 φοιτητές και τους χιλιάδες επισκέπτες (τουρίστες) το καλοκαίρι.

«H κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, λόγω έλλειψης γιατρών έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Η εικόνα της μονάδας είναι εικόνα διάλυσης, αφού τα περισσότερα Τμήματα παραμένουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες», αναφέρουν στη διαμαρτυρία τους οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και σημειώνουν: «Δεν λειτουργούν τα Τμήματα Μικροβιολογικό, Ωτοριν/λογικό, Ακτινολογικό, Νευρολογικό, Γενικής Ιατρικής, το Ενδοκρινολογικό και Οφθαλμολογικό. Παράλληλα, με σοβαρά προβλήματα λειτουργούν τα Τμήματα: Παθολογικό, Παιδιατρικό, και το Καρδιολογικό, λόγω αυξημένων αναγκών και αδυναμίας των γιατρών να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανάγκες». Καταγγέλλουν, επίσης, πως σύμφωνα με πληροφορίες τους: «το Μικροβιολογικό Τμήμα όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του έχει μεταφερθεί σε άλλη περιφέρεια της Ελλάδας».

Οι εκπρόσωπος των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο Ρέθυμνο επισημαίνουν πως κατ’ επανάληψη έχουν υποβληθεί αιτήματα και διαμαρτυρίες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί οι αναγκαίες λύσεις και τονίζουν:

«Δικαιούμαστε αξιοπρεπή νοσηλεία και στον τόπο μας και όχι να τρέχουμε στους διπλανούς μας νομούς για να εξυπηρετηθούμε. Ζητάμε την λειτουργία και την πλήρη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ, με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να λειτουργήσουν όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα για την έγκαιρη και ομαλή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Παρακαλούμε επίσης τη διοίκηση του Ιδρύματος να σκύψει πάνω στα προβλήματα που εκθέτουμε ώστε να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις».


rethymnoguide.gr

Χανιά: «Πληγή» το παραεμπόριο στις παραλίες της πόλης

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του δήμου, πλανόδιοι μασέρ και μικροπωλητές πλήττουν το υγιές εμπόριο


Έως και τα 300 ευρώ υπολογίζεται, από τους επιχειρηματίες του δήμου Πλατανιά στα Χανιά, το μεροκάματο όσων αναπτύσσουν παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες του βόρειου άξονα της πόλης, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του δήμου, πλανόδιοι μασέρ και μικροπωλητές αποτελούν «πληγή» για το υγιές εμπόριο.

Το θέμα του παραεμπορίου απασχόλησε σήμερα τη συνέλευση των επιχειρηματιών του δήμου Πλατανιά. «Το παραεμπόριο αποτελεί για όλους μας ανοικτή πληγή. Τα τελευταία χρόνια είχε περιοριστεί αλλά μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και την αδυναμία ελέγχων πήρε ξανά μεγάλες διαστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Πλατανιά, Πέτρος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, δημιουργείται και άσχημη εικόνα για το τουριστικό προϊόν. «Οι επισκέπτες που βρίσκονται στις παραλίες κάθε τρία λεπτά δέχονται και κάποια ενόχληση από κάποιον, είτε για μασάζ, είτε για πώληση αναμνηστικών. Τα παράπονα είναι πολλά» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Τη δραστηριοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας και τη διενέργεια εντατικών ελέγχων, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του παραεμπορίου, ζήτησε ο αντιδήμαρχος Πλατανιά, Νίκος Δασκαλάκης.

Εκδηλώσεις ‘’Αρκάδεια‘’ του Πολιτιστικού Συλλόγου Ινίου – Μοναστηρακίου

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου πραγματοποιούνται και φέτος Ιούλιο και Αύγουστο τα «Αρκάδεια 2013» στο Ίνι. 

Πρόκειται για μια σειρά καλοκαιριών εκδηλώσεων και δράσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίνι- Μοναστηράκι «ΙΝΑΤΟΣ» που προωθούν τις αξίες του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αγροτικής οικονομίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο. Τα «Αρκάδεια» είναι ένας θεσμός με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επόμενη διοργάνωση είναι 3-4 Αυγούστου το «Εικαστικό Εργαστήρι: Τα παιδιά δημιουργούν για την Κρήτη» που θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Ινίου. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΚΑΔΕΙΑ 2013

Πρόγραμμα

1. Εικαστικό εργαστήρι  -  Τα παιδιά δημιουργούν για την Κρήτη

   Σάββατο 03/08, 16:00-20:00, Κυριακή 03/08, 10:30-13:00 & 16:00-18:00 στο Πολύκεντρο Ινίου

Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  καλούνται σε ένα ομαδικό εικαστικό παιχνίδι, όπου με τη χρήση μεικτής τεχνικής: κολάζ (υφάσματα, χαρτιά,φωτογραφίες  κ.α) και ζωγραφικής, εκφράζουν και απεικονίζουν το γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα Εισαγωγή στην θεματολογία από τον επίτιμο σχολικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Βελεγράκη Καθοδήγηση, επιμέλεια από την Eικαστικό Ευαγγελία Γούλα



2. Αργαστήρι Υφαντικής – Μηνύματα με Νήματα

Πέμπτη 08/08, Σάββατο 24/08, Κυριακή 01/09 Ώρες: 18:00-21:00στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου

Αναπόληση βιωμάτων της υφάντρας

Μύηση νέων γυναικών στην υφαντική. Διδάσκω - Μαθαίνω

Γυναίκες υφαίνουν για την νεότερη ιστορία της Κρήτης



Χοχλιδοβραδιά
Σάββατο 10/08/2013, 21:00 στο μαγευτικό τοπίο της Κεράς στο παλιό φράγμα Ινίου σας υποσχόμαστε μια ονειρεμένη βραδιά

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν άφθονα εδέσματα με πρώτη ύλη τον χοχλιό, παρασκευασμένα με πολύ φροντίδα από τις νοικοκυρές των χωριών μας. Το ζυμωτό ψωμί στον ξυλόφουρνο και τα παραδοσιακά γλυκά θα συμπληρώσουν την γευστική απόλαυση.

Παραδοσιακή μουσική με τον Μανόλη Δρακάκη.

Παίζουν μαζί του: Μιχάλης Φραγκιαδουλάκης (Λαούτο), Μανόλης Παπαδάκης (Λαούτο), Γιώργος Χριστονάκης (Μαντολίνο)

Αρκάδειος Ιστορικός και φυσιολατρικός αγώνας δρόμου.


Πέμπτη 15 Αυγούστου, 17:00

Ζωοδόχος Πηγή - Κερά Ινίου(Αφετηρία, Τερματισμός)

Αγωνιστικό: για παιδιά 1200μ.

Πεζοπορία: παραποτάμια διαδρομή 6.5 χιλιομέτρων

Αγώνας για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης Αρκαδία στην περιοχή κεφάλα Ινίου.


Μουσική Αποσπερίδα


Παρασκευή 16/08 21:00, στο Πολύκεντρο Ινίου



Αυθόρμητη συμμετοχή σε μουσικούς και φωνητικούς πειραματισμούς- Βήμα σε νέους με μεράκι.

«Πολιτισμικοί διάλογοι»              
 Σάββατο 24 Αυγούστου στις 20:00, στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου

Έκθεση εικαστικών με καλλιτέχνες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η Σύγχρονη τέχνη συμπαρατίθεται με την παράδοση  σε μια νέα ερμηνεία των έργων.

Η συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ίνατος» με το γραφείο διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας  σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς κοινών πολιτιστικών δράσεων.    

Επιμελητής έκθεσης  Νίκος Σταθόπουλος

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:Aγιζάκη Μαριλένα , Αθανασιάδου Ελένη, Γαλάτος Θωμάς, Γιαννακοπούλου Έυα, Γκίκας Νίκος, Γούλα Ευαγγελία, Θεοδώρου Μάρκος, Κοκκαλιάρης Αντρέας, Κοκολάκη Φωτεινή, Μαρκοπούλου  Rilene,, Μιχαλακοπούλου Αντιγόνη, Νικηφοράκη Μαρία, Πασιάς Αντρέας , Πρόκου Νίκη, Σιφοστρατουδάκη Βασιλική , Σταθόπουλος Νικόλαος, Νίκος Τσιμιτάκης.

Μουσικές εκδηλώσεις:

Μουσική Συναυλία “Τραγούδια χωρίς λόγια»

Παραδοσιακά και έντεχνα ακούσματα, με την στήριξη του Συλλόγου Φίλων των Τεχνών ARS NOVA, από το Κλασσικό Ωδείο Ηρακλείου.

Κιθάρα: Ανδρέας Μαυρακάκης, πιάνο: Κατερίνα Σαρρή
Λύρα / Λαούτο / Μαντολίνο

Ιάκωβος Ακουμιανάκης / Αλέξανδρος Μασσάρος / Μανόλης Σταυρακάκης



Διάρκεια Έκθεσης: έως 01/09 18:00 – 20:00    


Κινηματογραφικό εργαστήριο (ανοικτό και διαρκές)
Παρασκευή 30/08 Σάββατο 31/08, 9:00-13:00 & 17:00-20:00 στο πολύκεντρο Ινίου

Ο κινηματογράφος καταγράφει την πολιτισμική κληρονομιά.

με τον Λευτέρη Χαρωνίτη

Α ΦΑΣΗ:

4 μαθήματα για τον κινηματογράφο.

-Η γλώσσα της κινηματογραφικής τέχνης – Βασικές αρχές

-Το σενάριο στο εθνολογικό ντοκιμαντέρ

Στο τέλος θα δοθεί άσκηση για την συγγραφή σεναρίων


Β ΦΑΣΗ:

Κατάθεση σεναρίων Δεκέμβριος 2013

Επιλογή σεναρίων Φεβρουάριος 2014

Γ ΦΑΣΗ:

Άνοιξη 2014 Γύρισμα σεναρίων σε ταινία

Η δράση αυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια του συλλόγου για την δημιουργία Αποθετηρίου ψηφιακών καταγραφών του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής.

ΕΣΠΕΡΊΔΑ «ΑΕΙ-ΕΝΩΣΙΣ»
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013, 18.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου

-“Μαρτύρων και Ηρώων δρόμοι” από τον Μανώλη Γ. Ανδρουλιδάκη, δρα Κλασικής Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών

-Παρουσίαση-αναδημιουργία εικαστικών έργων Μαθητών και Υφαντριών

-Προβολή ταινίας από το αρχείο της ΕΡΤ, «ΚΡΗΤΗ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».



«Εν Δράσει»-Ανάπλαση Οικισμών


Κυριακή 22/09, 18:00 στο Πολύκεντρο Ινίου

«Συμμετέχουμε και διαμορφώνουμε οραματικά την γειτονιά μας»

-Κοινωνία - Ιστορία της κάθε γειτονιάς

-Προτάσεις για λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις

-Πρόταση Μελέτης Ανάπλασης από εξειδικευμένη διακλαδική ομάδα  εθελοντών.

Στόχος είναι η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης ανάπλασης των οικισμών, η οποία θα αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση.

Encardia περιοδεία στην Κρήτη – Ρέθυμνο

Bella Ciao! Το πιο εκρηκτικό πρόγραμμα του  καλοκαιριού!


Με κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα, ταμπουρέλα & νταούλια… μέσα από τα τραγούδια, τους χορούς, τους θρύλους και τις σπαρακτικές μελωδίες των Ελλήνων της κάτω Ιταλίας, οι μουσικοί και οι χορεύτριες των encardia παρασύρουν τους θεατές στα βήματα ίσως του πιο εκστατικού χορού της Μεσογείου: της tarantella pizzica pizzica! Μία παράσταση ταξίδι και γιορτή…

Οι encardia κατεβαίνουν στο ΡΕΘΥΜΝΟ  παίζουν, τραγουδούν μελωδίες εμπνευσμένες από τα τραγούδια και την παράδοση των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας και χορεύουν στους εκρηκτικούς ρυθμούς του Ιταλικού Νότου.

Τραγούδια, χοροί και θρύλοι από τις ατελείωτες μαγικές διαδρομές των encardia.
Από τις πολυφωνικές εκρήξεις των Ελλήνων του Ιταλικού Νότου στους εκστατικούς ρυθμούς της ταραντέλλας pizzica pizzica .
Ήχοι, χρώματα και στιγμές για ένα καλοκαίρι που θέλει τους ανθρώπους πιο κοντά, πιο σίγουρους και πιο χαρούμενους από παλιά….

Οι encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα, αποτελούν την εποχή αυτή ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τον πειστικό τους τρόπο έκφρασης και απόδοσης της μουσικής, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος η σχέση που αναπτύσσουν με το εκάστοτε κοινό των συναυλιών τους.

Παράλληλα βοηθούν και δίνουν μέρος των εισπράξεων της προπώλησης των εισιτηρίων στο Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου εκφράζοντας στην πράξη την αλληλεγγύη που όλοι οφείλουμε να δείχνουμε, δίνοντας έμφαση στις συλλογικότητες και στηρίζοντας δράσεις που κάνουν πράξη τα νέα αιτήματα των καιρών…

Τετάρτη, 28/08/2013
21:30
Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα, Ρέθυμνο
Στην είσοδο: 12 ευρώ Προπώληση: 10 ευρώ Μέρος των εισπράξεων θα στήριξoυν την δράση τοπικών φορέων

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: στο κιόσκι ΠΛΑΤΕΙΑΣ 4 ΜΑΡΤΥΡΩΝ

CRETEVENTS.GR

Πάγκοι ... αγάπης με φόντο το Ενετικό Φρούριο του Κούλε στο Ηράκλειο

Μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης και αγάπης με φόντο το ενετικό κάστρο του Κούλε υλοποιούν η Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και το Επιμελητήριο Ηρακλείου για οικογένειες που δοκιμάζονται από την ανέχεια και την κρίση. 

Έτσι οι παραπάνω φορείς κάθε Δευτέρα απόγευμα στήνουν ... πάγκους αγάπης συγκεντρώντας τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, γάλα και προϊόντα που δεν απαιτούν συντήρηση) τα οποία θα διανεμηθούν σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα βασικά.

Συγκεκριμένα οι πάγκοι θα βρίσκονται στον Κούλε από τις 7 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ όπου όποιος θελήσει θα μπορεί να προσφέρει την δική του βοήθεια.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη απο βοήθεια συνεχώς αυξάνεται και κανένας πολίτης ή φορέας δεν μπορεί να σταθεί αδιάφορος σε αυτό το φαινόμενο.

crete2day.gr

Σεμινάρια για εργαζόμενους στον αγροτουρισμό στο Ηράκλειο

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και αυτοπασχολούμενους, όπως ενδεικτικά-αλλά και κατά προτεραιότητα: ξεναγοί, στελέχη τουριστικών γραφείων, επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού - και ειδικότερα στον τουρισμού υπαίθρου και τις σχετικές εκφάνσεις του.

Στο πλαίσιο του Έργου “Διαδρομές στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Απόθεμα, Κύπρος - Κρήτη - Λέσβος” και ακρωνύμιο “ΟΙΚΟ-ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ” του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013” το ΚΕΚ Τεχνική Επαιδευτική ΑΕ πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο: “Ανάπτυξη Πράσινης Συνείδησης & Δραστηριοτήτων Περιπατητικών Διαδρομών και Τουρισμού Υπαίθρου” στο θεματικό πεδίο Τουρισμός και Παροχή Υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και αυτοπασχολούμενους, όπως ενδεικτικά-αλλά και κατά προτεραιότητα: ξεναγοί, στελέχη τουριστικών γραφείων, επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού - και ειδικότερα στον τουρισμού υπαίθρου και τις σχετικές εκφάνσεις του (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, περιπατητικός κ.λπ.), μέλη μικρών ή οικογενειακών επιχειρήσεων εστίασης ή διαμονής ή δραστηριοτήτων στην φύση (πχ Οδηγοί Βουνού), που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τμήμα των 20 καταρτιζομένων και θα έχει συνολική διάρκεια 85 ώρες, εκ των οποίων οι 60 ώρες είναι θεωρία και οι 25 ώρες πρακτική άσκηση. Η θεωρία θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ στπο Ηράκλειο, ενώ η πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις συναφείς με το αντικείμενο κατάρτισης. Για τους καταρτιζόμενους προβλέπεται εκπαιδευτικό επίδομα ύψους ανά ώρα κατάρτισης, καθώς και η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος. Στο πλαίσιο του θεωρητικού μέρους της κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτική εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο.

Η  προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις  9 Αυγούστου 2013.

ΦΩΤΟ- Τεράστιος γαλέος στο Ηράκλειο


Την έκπληξη των περαστικών προκάλεσε ένα τεράστιο καρχαριοειδές, που κατέλαβε περίοπτη θέση σε ιχθυοπωλείο της παραλιακής του Ηρακλείου, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περιμένοντας πελάτες, λάτρεις του φρέσκου και καλού ψαριού.


Το τεράστιο ψάρι, που αλιεύτηκε τα ξημερώματα, μαγνήτισε τα βλέμματα των περαστικών, ντόπιων και επισκεπτών, που το απαθανάτισαν με τα κινητά τους τηλέφωνα...



Πηγή: cretalive.gr

Επαφές Μανιάτη με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς στα Χανιά

Στα Χανιά μεταβαίνει αύριο, Σάββατο 3 Αυγούστου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, και του δημάρχου Χανίων, Μ. Σκουλάκη, όπου θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με θεσμικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΥΠΕΚΑ με τις τοπικές κοινωνίες για τα θέματα αρμοδιότητάς του.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι τέσσερις βουλευτές της ΠΕ Χανίων, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Μ. Βολουδάκης, Κ. Βιρβιδάκης και Γ. Σταθάκης, οι δήμαρχοι της ΠΕ Χανίων, καθώς και εκπρόσωποι του ΤΕΕ και άλλων φορέων.

Εκτός από θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, θα συζητηθούν οι εξελίξεις και η πρόοδος της Ελλάδας στον τομέα των υδρογονανθράκων και το θέμα των «Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είναι ενταγμένα ενεργειακά έργα υποδομής αγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρικών συνδέσεων.

Κανείς δεν περισσεύει φώναξαν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου


Με σύνθημα "Κανείς Δεν Περισσεύει" εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν σήμερα μια πρωτότυπη διαμαρτυρία έξω από... το χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που μόλις χτες εγκαινιάστηκε ο πρώτος όροφος του κτιρίου.

Φορώντας μπλουζάκια που ανέγραφαν το σύνθημά τους οι εργαζόμενοι στάθηκαν το πρωί έξω από την είσοδο του Μουσείου πραγματοποιώντας κινητοποιήση ενάντια στις σαρωτικές αλλαγές, τις απολύσεις και τον αποδεκατισμό του κλάδου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες του μουσείου και τους περαστικούς.




Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα 210 Μουσεία της χώρας εργάζονται 6.400 αρχαιολόγοι, συντηρητές, διοικητικοί, αρχαιο-φύλακες, τεχνίτες ανασκαφών, μαρμαροτεχνίτες. Όλοι εμείς τα τελευταία τρία χρόνια ζούμε μια τεράστια αλλαγή: οι μισθοί μας μειώθηκαν, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι απολύθηκαν, το προσωπικό δεν επαρκεί, οι Υπηρεσίες μας δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη και συχνά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε χωρίς αμοιβή ή βάζουμε και από την τσέπη μας προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας.

Δεν είμαστε υπεράριθμοι, αλλά αντίθετα ελάχιστοι σε σχέση με το έργο που επιτελούμε.
Δεν θα γίνουμε θυσία στα σχέδιά τους. Μας ζητούν 500 απολύσεις, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία λογική. Απολύσεις προσωπικού που δουλεύει χρόνια στην πολιτιστική κληρονομιά, που αγαπάει τη δουλειά του και την κάνει όσο πιο καλά μπορεί, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες.

Μας ζητούν απολύσεις που δεν θα συνεισφέρουν σε τίποτα στα ταμεία του κράτους. Αν αφήσουν κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, αν σταματήσουν τις ανασκαφές, απλώς θα μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου.

Καταργούν ολόκληρες υπηρεσίες, που πάντοτε δούλευαν με τον καλύτερο τρόπο. Καταργούν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακρόπολης, την αρχαιότερη Εφορεία Αρχαιοτήτων, που είναι αρμόδια για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Καταργούν την υπεύθυνη Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη και τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές του ΜΕΤΡΟ. Γιατί άραγε; Καταργούν τα Τμήματα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Προβολής στα Μουσεία, τα τμήματα που ανοίγουν τα μουσεία με εκδηλώσεις στο κοινό. Πού στοχεύουν;

Όταν επισκέπτεσαι έναν αρχαιολογικό χώρο, όταν πηγαίνεις σε ένα μουσείο, όταν πηγαίνεις σε μια συναυλία, έχεις ποτέ σκεφτεί πόσοι άνθρωποι έχουν δουλέψει για να μπορέσεις εσύ να απολαύσεις την επίσκεψή σου; Δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπεις: οι φύλακες, οι ξεναγοί, οι ταξιθέτες. Είναι πολλοί περισσότεροι: Επιστήμονες που ανέσκαψαν, μελέτησαν και ερμήνευσαν. Εργατοτεχνίτες που έκαναν την ανασκαφή. Μηχανικοί που φρόντισαν την αναστήλωση. Συντηρητές που έφεραν και πάλι στη ζωή τα ευρήματα. Αυτοί που σχεδίασαν την έκθεση του Μουσείου, αυτοί που το κρατούν καθαρό, αυτοί που υποστηρίζουν διοικητικά τη λειτουργία του. Αυτοί είμαστε.

Τα μνημεία έχουν φωνή, τη δική μας!
Ένωσε τη φωνή σου με τη δική μας, για να πούμε όχι στις απολύσεις, όχι στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα πάντα και παράγει μόνο φτώχεια. Χτες ήταν στην Ελλάδα, σήμερα είναι σε όλη την Ευρώπη.

ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!
Οι Εργαζόμενοι στον Πολιτισμό
prismanews.gr

Απόφαση σταθμός: Κούρεψαν 100% το χρέος δανειολήπτριας που ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ

Σε ολική διαγραφή χρέους δανειολήπτριας που χρωστούσε πάνω σε 100.000 ευρώ σε τέσσερις τράπεζες προχώρησε το Ειρηνοδικείο Βάμου στον Αποκόρωνα Χανιών, με μια απόφασή του που χαρακτηρίζεται «σταθμός».

Η δανειολήπτρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εργάζοταν ως κομμώτρια όμως λόγω σοβαρής ασθένειας ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί. Ετσι, σήμερα ζει με τη σύνταξη που λαμβάνει από τον ΟΑΕΕ, ύψους 515 ευρώ.

Ο σύζυγός της είναι αγρότης, της ίδιας ηλικίας, με σχεδόν μηδενικό εισόδημα, ο οποίος έχει στην κυριότητα του ένα σπίτι 97 τετραγωνικών, στο οποίο μένει με την σύζυγο του. Ακόμα, έχουν στην κυριότητά τους κατά 50% ο καθένας ένα Ι.Χ μικρής εμπορικής αξίας.

Τεράστια η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Πεδίο Βολής Γουβών - Δείτε φωτογραφίες


150 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης έκαψε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες νωρίς το μεσημέρι στο Πεδίο Βολής στις Γούβες. 

Τη φωτιά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 7 οχήματα της πυροσβεστικής, 20 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 3 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ σηκώθηκε και ένα ελικόπτερο.



Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό αφού οι πληροφορίες κάνουν λόγω για ανάφλεξη βλήματος στα πλαίσια άσκησης. Τα παραπάνω εξετάστηκαν από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής και ήδη έχουν βρεθεί οι υπαίτιοι οι οποίοι μάλιστα θα παραπεμφθούν στη στρατιωτική δικαιοσύνη με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.





Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης αναφέρεται:

Χθες 01-08-2013 και περί Ω:/12:13 εκδηλώθηκε πυρκαγιά πλησίον του πεδίου βολής της ΣΕΑΠ στο ΔΔ των Κ. Γουβών του Δ. Χερσονήσου, η οποία πολύ γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 7 πυροσβεστικά οχήματα με 19 άνδρες, 2 ομάδες πεζοπόρου, 3 υδροφόρα δημοτικά οχήματα και 1 πυροσβεστικό ελικόπτερο.



Από την πυρκαγιά που είναι υπό μερικό έλεγχο έχει καεί χορτολιβαδική έκταση 150 στρεμμάτων. Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Ανακριτικού Γραφείου της ΔΠΥ Ηρακλείου εντοπίστηκαν οι υπαίτιοι αυτής πυρκαγιάς. Μετά από προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα θα ληφθούν απολογίες κατηγορουμένου από τους ημεδαπούς Ε.Β. και Κ.Σ.
prismanews.gr

"Βουλιάζει" σήμερα το λιμάνι της Σούδας - Δύο κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες επισκέπτες


Θα "βουλιάξει" σήμερα το λιμάνι της Σούδας αλλά και τα Χανιά που σήμερα υποδέχονται όχι ένα, όπως γίνεται κάθε Παρασκευή, αλλά δύο κρουαζιερόπλοια.

Εκτός από την εβδομαδιαία επίσκεψη του Navigator of the Seas, στη Σούδα έφτασε και το κρουαζιερόπλοιο "Silver Spirit" της εταιρείας "Silver Sea".

Το πρώτο μεταφέρει περίπου 3200 τουρίστες και 1200 πλήρωμα ενώ το δεύτερο είναι μικρότερης χωρητικότητας και μεταφέρει συνολικά άνω των 2000 ατόμων.

Στη φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω φαίνεται το κρουαζιερόπλοιο "Silver Spirit" τη στιγμή που μπαίνει στον κόλπο της Σούδας.

φωτο fb Σταύρος Βιρβιδάκης

flashnews.gr
Enhanced by Zemanta

Επίσκεψη Μ.Κεφαλογιάννη στο δήμο Μαλεβιζίου

Το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκη επισκέφτηκε ο βουλευτής Ηρακλείου Μ. Κεφαλογιάννης, με σκοπό να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα του Μαλεβιζίου. 

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι εκκρεμότητες, τα προβλήματα αλλά και όσα προγραμματίζει η δημοτική αρχή. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε για τα θέματα, κατασκευής του υβριδικού πάρκου Δήμου Μαλεβιζίου, την παραχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Μαλεβιζίου του ακινήτου που ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και βρίσκεται στην Αμμουδάρα του Δ.Δ.Γαζίου με σκοπό να προχωρήσει η πλήρης εφαρμογή της μελέτης "Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Δήμου Μαλεβιζίου". 

Ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης μάλιστα, είχε τηλεφωνικές επαφές με στελέχη αρμοδίων υπουργείων ενώ δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στις προσπάθειες που καταβάλει η δημοτική αρχή για την ανάπτυξη του δήμου.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη για το ενδιαφέρον που δείχνει για το Μαλεβίζι και για τη σημαντική βοήθεια που παρέχει στη δημοτική αρχή, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να αποτελεί ένα βασικό υποστηρικτή των προσπαθειών ανάπτυξης του Μαλεβιζίου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο γεν. γραμματέας του δήμου Γ. Μανουσάκης, οι αντιδήμαρχοι Άρης Σαλούστρος, Θ. Κύρκος και Γ. Αεράκης και ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Φ. Σαββάκης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...