Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Ηράκλειο: Εμφύλιος συνδικαλιστών

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το σκηνικό συνθέτουν βαρύτατες καταγγελίες, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις.

 "Πέτρα του σκανδάλου" που εξελίσσεται σε νέο πεδίο σύγκρουσης, αποτελεί η γενική συνέλευση της ένωσης ιδιωτικών υπαλλήλων που σύμφωνα με καταγγελίες, μέλη του οργάνου απέκλεισαν από την αίθουσα, μέλη του εργατικού κέντρου. Στη σκιά του τελευταίου περιστατικού, που έρχεται να επιβεβαιώσει τον ενδοσυνδικαλιστικό εμφύλιο στο Ηράκλειο, το εργατικό κέντρο με επιστολή του ρίχνει λάδι στη ... φωτιά, κάνοντας λόγω για εργατοπατέρες του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση του ΕΚΗ

Δεν γνωρίζουμε αν έχει συμβεί ποτέ σε Γενική Συνέλευση σωματείου και με μη νόμιμη απαρτία ( εκτός και αν θεωρούνται ιδιωτικοί υπάλληλοι, γιατροί, δικηγόροι, φοιτητές, οικοδόμοι. ξενοδοχοϋπάλληλοι, ο γνωστός ακταρμάς του οικογενειακού σωματείου των 48 ταξικών εργατοπατέρων και των υπολοίπων έμμισθων συνδικαλιστών του ΚΚΕ), να απαγορεύσουν την είσοδο στην Γενική Συνέλευση των Νόμιμων εκπροσώπων των εργαζομένων, του Γεν. Γραμματέα, του Αναπλ. Γραμματέα Οικονομικού και το μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Θα πρέπει να καταλάβουν οι εργατοπατέρες του ΚΚΕ ότι τα σωματεία δεν ανήκουν στα κόμματα και στις παρατάξεις, αλλά στους εργαζόμενους. Άραγε τι ήθελαν να κρύψουν; Γιατί ήθελαν να ( απαγορεύσουν ) στα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΗ να ενημερώσουν τους λίγους έστω Ιδιωτικούς συναδέλφους που βρίσκονταν εκεί. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν τον σύντροφο Χαλβατζή που μίλησε για λαθρεπιβάτες στο ΚΚΕ.

Φασιστικές νοοτροπίες που θέλουν τον αποκλεισμό εργαζομένων από τα σωματεία μη εγγράφοντας τους ως μέλη, για μικροκομματικά και παραταξιακά οφέλη ή φιμώνουν του νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν θα περάσουν.

Δυστυχώς όλες αυτές οι ενέργειες μας οδηγούν χρόνια πίσω, σε μία εποχή, που επιβάλετε να είμαστε όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα των μέτρων που προσπαθούν τρόικα και Κυβέρνηση να περάσουν.

Πηγή:prismanews.gr
Enhanced by Zemanta

Στην Κλίνη του Προκρούστη οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα – μαμούθ

Του Σωτήρη Μεταξά / prismanews.gr

Από την ... Προκρούστεια Κλίνη φαίνεται πως θα περάσεις τρεις επενδύσεις – μαμούθ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα δύο αιολικά πάρκα και ο ένας ηλιοθερμικός σταθμός που περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο με τις fast track επενδύσεις στην ενέργεια, στην Κρήτη μπαίνουν σε περιπέτειες και κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μία δικαστική διαμάχη με άγνωστο χρονικό ορίζοντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο αλυσίδες αιολικών σταθμών, η μια σε 33 κι η άλλη σε 36 βουνοκορφές της Κρήτης και στους 4 νομούς κι ένα ηλιοθερμικό σταθμό σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων σε οροπέδιο της Σητείας. Ο σχεδιασμός υλοποίησης των έργων ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί καθώς ο φάκελος παραπέμφθηκε, με πολλούς αστερίσκους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χιλιάδες πολίτες, 10 δημοτικά συμβούλια, και δεκάδες επαγγελματικοί, περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι υψώνουν τείχος στις επενδύσεις Fast Track που προορίζονται στην Κρήτη, σε μία προσπάθεια να μπει μπλόκο στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τις μεγάλες μονάδες αιολικών πάρκων. Η κινητοποίηση του δικτύου κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και ο φάκελος των βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πλέον, το ανώτατο ακυρωτικό όργανο της χώρας καλείται να ανάψει το πράσινο φως ή να μπλοκάρει την αδειοδότηση εφτά στρατηγικών επενδύσεων στο νησί. Η εκστρατεία συσπείρωσης των πολιτών και η συγκέντρωση υπογραφών, με τελικό στόχο της προσφυγή στη δικαιοσύνη είχε μεγάλη ανταπόκριση και πλέον οι συγκεκριμένες επενδύσεις μπαίνουν σε ... περιπέτειες. Πρόκειται μάλιστα για τις πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν ποτέ κατατεθεί στην Ελλάδα και έχουν επίκεντρο τα τρία έργα βιομηχανικών ΑΠΕ που εντάσσονται στις fast track επενδύσεις στη χώρα.

Σοκ: "Βουτιά" θανάτου στο νοσοκομείο Χανίων

Σοκ έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία το απονενοημένο διάβημα ενός νεαρού άνδρα ο οποίος βούτηξε στο κενό, από τον πέμπτο όροφο του νοσοκομείου Χανίων. 

Στο νοσηλευτικό ίδρυμα επικράτησε πανικός και οι γιατροί που έσπευσαν να βοηθήσουν το νεαρό διαπίστωσαν πως ήταν ήδη πολύ αργά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος νέος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Πηγή: prismanews.gr

Πτυχία με ...κλήρωση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το άκρων άωτον του παραλόγου ζουν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου που για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θα πρέπει στην κυριολεξία να είναι «τυχεροί», καθώς η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού αναγκάζει τους καθηγητές να στήνουν κληρωτίδες για το ποιοι φοιτητές θα παρακολουθήσουν τα υποχρεωτικά σεμινάρια.

Τα όσα απίστευτα συμβαίνουν στο Πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο σημειωτέον έχει πολλάκις διακριθεί διεθνώς για το έργο του, κατήγγειλε η  21χρονη Εύα, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο rethemnosnews.gr, η Έυα, που φέτος είναι στο τέταρτο έτος, περιέγραψε πώς κινδυνεύει να μην ολοκληρώσει τις σπουδές της εξαιτίας των περικοπών και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στο Ίδρυμα.

Η έλλειψη σε καθηγητές απειλεί να «τινάξει» στον «αέρα» το εξάμηνο καθώς θεωρείται αβέβαιο αν θα προσφερθούν όλα τα μαθήματα, ενώ για τα σεμινάρια που είναι υποχρεωτικά και υπάρχει καθορισμένος αριθμός φοιτητών (έως 30) που επιτρέπεται να τα παρακολουθήσουν, στήνονται κληρωτίδες, στις οποίες επιλέγονται οι τυχεροί που θα μετέχουν σε αυτά.

Επιπλέον, ο μικρός αριθμός διδασκόντων δημιουργεί προβλήματα στην ανάθεση πτυχιακής εργασίας καθώς κάθε καθηγητής μπορεί να αναλάβει μέχρι έξι φοιτητές.

Όλα αυτά, προκαλούν, όπως εξηγεί η Εύα ανασφάλεια στους φοιτητές που εν μέσω κρίσης κινδυνεύουν να παρατείνουν τις σπουδές τους, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους.

Η 21χρονη Εύα, που είναι από τα Χανιά αναγκάζεται να νοικιάζει στο Ρέθυμνο ενώ όπως μας εξηγεί πολλά παιδιά που κατάγονται από περιοχές εκτός Κρήτης, αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα οικονομικά προβλήματα για να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους.

Στην επιστολή που ακολουθεί με τίτλο «Πτυχία με… κλήρωση» η Εύα καταγράφει τη αγωνία για το μέλλον, το δικό της και των συμφοιτητών της, περιγράφοντας ταυτόχρονα τα όσα απίστευτα βιώνει στο Πανεπιστήμιο.

Η επιστολή έχει ως εξής
Πτυχία με… κλήρωση.
«Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι απογοητευτική και όσο περνάνε τα χρόνια επιδεινώνεται. Είμαι φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο και εκφράζω την πλειοψηφία των φοιτητών σχετικά με την αγανάκτησή τους για τα γεγονότα στο τμήμα μας. Όπως είναι γνωστό την τελευταία βδομάδα το τμήμα μας έμεινε κλειστό και η αναστολή των μαθημάτων οφειλόταν στην αδυναμία του τμήματος να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών και να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες συνθήκες για τις σπουδές τους και την απόκτηση του πτυχίου τους.
Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας δεν παρείχε φέτος τις πιστώσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων που επωμίζονται και το μεγαλύτερο βάρος των διδασκαλιών, των σεμιναρίων και της πρακτικής μας άσκησης. Έτσι, το τμήμα μας έμεινε με ελάχιστους διδάσκοντες που δεν αναλογούν με το μεγάλο πλήθος των φοιτητών. Με άλλα λόγια ακόμα και οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι η ομαλή φοίτησή μας και η ολοκλήρωση των σπουδών στον προβλεπόμενο χρόνο είναι αμφισβητίσιμη. Ακόμα, μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του τμήματός μας έχει αποχωρήσει χωρίς όμως να γίνονται διορισμοί ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις.
Επίσης, το Π.Κ. αδυνατεί να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές παρέχοντάς τους δωρεάν σίτιση, αφού η επιχορήγηση για το υπόλοιπο 2012 καλύπτει μόλις το 29,5% των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών.
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι το παιδαγωγικό τμήμα υπολειτουργεί προσφέροντάς μας την μία απογοήτευση μετά την άλλη. Σε όλα τα παραπάνω συμβάλλει η επιλογή των φοιτητών για τα σεμινάρια (που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους) μέσα από κλήρωση, μένοντας απέξω φοιτητές που δεν σημαίνει ότι ήταν ασυνεπείς με τις υποχρεώσεις τους…απλά ήταν άτυχοι! Παράλληλα, δεν ξέρουμε αν είναι αντικειμενικές οι συνθήκες διεξαγωγής των κληρώσεων, καθώς κάποιοι φοιτητές φαίνονται ευνοημένοι από την όλη διαδικασία. Το ίδιο συμβαίνει και στην επιλογή των φοιτητών για την εκπόνηση της πτυχιακής τους εργασίας. Με άλλα λόγια τα πτυχία μας βρίσκονται στην «κληρωτίδα» και το ποιος θα πάει μπροστά εξαρτάται από το ποιο χαρτάκι θα τύχει να τραβήξει ο καθηγητής!
Οι καθηγητές μας διαβεβαίωσαν ότι το πρόγραμμα θα αλλάξει, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των φοιτητών και ότι θα προσφερθούν περισσότερα μαθήματα και σεμινάρια που θα αναλογούν με το μεγάλο πλήθος των φοιτητών. Παρ’όλες τις υποσχέσεις, μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Τετάρτης 10/10/2012 δεν επήλθε καμία ουσιαστική αλλάγη που να βελτιώσει την κατάσταση του τμήματος. Τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι εκπρόσωποι των φοιτητών στάθηκαν ανίκανοι να βρουν μία λύση που θα ανακουφίσει έστω και λίγο τους φοιτητές παρά τις συνθήκες που επικρατούν.
Όλοι μας οι στόχοι και τα όνειρα ματαιώνονται όταν βλέπουμε καθημερινά ότι το πανεπιστήμιο είναι ασυνεπές προς εμάς, αν και εμείς είμαστε συνεπείς προς αυτό. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να χάνουμε το ενδιαφέρον για τις σπουδές μας, βλέποντας ουσιαστικά ότι το πανεπιστήμιο μοιάζει να είναι εναντίον μας. Σε καμία περίπτωση δεν ισοπεδώνω το τμήμα μου, που μου έχει προσφέρει πολλά οφέλη όλα αυτά τα χρόνια και πολύτιμες γνώσεις. Το μόνο όμως που επιθυμούμε είναι να γνωστοποιηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Π.Κ. και παρά την άσχημη κατάσταση να βρεθεί μια μέση λύση που να βελτιώσει κάπως τις συνθήκες φοίτησής μας και να μην υποβαθμίζει το ακαδημαικό επίπεδο της σχολής».

Πηγή: rethemnosnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...