Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΚΑΚ: Ετοιμάζεται ρύθμιση χρεών ανέργων προς τις τράπεζες

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ.Δημήτρη Σπυράκου, στην συνάντηση των Ενώσεων παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας κ.Γιάννη Κουτσούκου όπου "πλούσια δώρα " προσφέρθηκαν από την Κυβέρνηση στους αδύναμους καταναλωτές δια της παριστάμενης πολιτικής ηγεσίας .
Ρυθμίσεις – ανάσα... για ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους και φτωχά νοικοκυριά που έχουν οφειλές από τραπεζικά δάνεια προωθεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, με τροπολογία θα επεκταθεί  η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από δανειακά χρέη για όλο το 2012.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως «το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση για τη ρύθμιση χρεών ευαίσθητων κατηγοριών οφειλετών, όπως ανέργων, που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρη εξυπηρέτηση των οφειλών τους». Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις ρυθμίσεις που κάνουν οι τράπεζες για ανέργους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία προκειμένου να ετοιμάσει πρόταση νόμου. Έτσι θα δεσμευτούν όλες οι τράπεζες για την ευνοϊκή αντιμετώπιση αυτών των οφειλετών. Πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα έχει σαν μπούσουλα τις ρυθμίσεις που κάνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους δημόσιους υπαλλήλους που βγαίνουν στην εφεδρεία. Αυτές μπορεί να είναι επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, περίοδος χάριτος στην καταβολή δόσεων κλπ.

Εξάλλου, ο κ. Κουτσούκος και ο κ. Σπυράκος ανακοίνωσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (γνωστός και ως «νόμος – Κατσέλη») έχει ικανοποιητική εφαρμογή. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία 7.500 αιτήσεις για ρυθμίσεις χρεών και έχουν βγει υπέρ των καταναλωτών 350 με 400 αποφάσεις.

Πολλές από αυτές, ειδικά για ανέργους, αφορούν την καταβολή ενός συμβολικού ποσού για τέσσερα χρόνια και τη διαγραφή των υπολοίπων χρεών.

Εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχωρά σε τροπολογία με την οποία θα παρατείνεται η αναστολή πλειστηριασμών κατοικιών οφειλετών για έναν ακόμη χρόνο .
  Επίσης αναγγέλθηκε η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας με τον Συνήγορο του Καταναλωτή για εξοικονόμηση πόρων.
Θετική ήταν ακόμα το πέρασμα της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1520 από την Ιδιωτική πρωτοβουλία, στην Γενική Γραμματεία καταναλωτή, και εξοικονόμηση και από εκεί πόρων, αλλά κρίνεται ακόμα ότι ο καταναλωτής θα μπορέσει να εξυπηρετείτε από γνώστες και διαχειριστές του αντικειμένου, προκειμένου η ικανοποίησή του για τυχόν πληροφόρηση και καταγγελία ,να επιτυγχάνεται στο μικρότερο χρονικό διάστημα,

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ35               
Ταχ.Δ/νση:Πλ.1866  Αρ.2
Email: epkxan@gmail.com                                                         
Τηλ-Φαξ:2821092666-28210 92306

Λιποθύμησε μαθητής από την πείνα

Μαθητής του Γυμνασίου στο Ηράκλειο Κρήτης λιποθύμησε μέσα στην τάξη από την πείνα, καθώς είχε να φάει δύο ημέρες.

Ολόκληρη η οικογένεια του ανήλικου παιδιού ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται όλα τα μέλη της.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εκπαιδευτικών της περιοχής, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό στο νησί καθώς αρκετοί γονείς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

21 χρόνια μετά τη δολοφονία των δύο καθηγητών, το Φυσικό τμήμα ξανά σε κρίση

Με αφορμή την τραγική επέτειο της δολοφονίας δύο καθηγητών του Φυσικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από νεαρό φοιτητή  ο οποίος μετά την πράξη του αυτοκτόνησε αλλά και της πρόσφατης αναταραχής που έχει ξεσπάσει στο τμήμα λόγω της κλήσης σε απολογία, με το ενδεχόμενο διαγραφής τους από το τμήμα όπως αναφέρουν, 12 φοιτητών για επεισόδια που εκτυλίχτηκαν την 11η Οκτωβρίου, δύο απόφοιτοι του τμήματος απέστειλαν επιστολή με την οποία κάνουν έκκληση να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει.

Μέσα από το κείμενο της επιστολής αρχικά ξυπνούν μνήμες από το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

«Πέρασαν 21 χρόνια από τη μαύρη μέρα της 27ης Νοεμβρίου 1990, όταν σαν σήμερα ο φοιτητής, εισέβαλε στο αμφιθέατρο του Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, κρατώντας καραμπίνα, και δολοφόνησε τους καθηγητές, διαφεύγοντας μετά στα βουνά της Κρήτης, όπου και αυτοκτόνησε.

Ως απόφοιτοι του Φυσικού τμήματος που ευτυχώς δεν έζησαν προσωπικά την τραγωδία αυτή αλλά φοιτούσαμε τότε στο τμήμα αυτό και γνωρίζαμε τα πράγματα από τα μέσα, σεβαστήκαμε και εξακολουθούμε να σεβόμαστε τη μνήμη των αδικοχαμένων καθηγητών μας, αλλά θεωρούμε και τον δράστη ως τραγικό θύτη αλλά και θύμα, που δεν τρελάθηκε έτσι απότομα - μετά την απόρριψή του για συνέχιση των μεταπτυχιακών του σπουδών - για να δολοφονήσει τους δασκάλους του και να απαγχονιστεί μετά. Με κανένα τρόπο δεν επιθυμούμε με τη δημόσια αυτή επιστολή μας να ξύσουμε πληγές που προσωπικά μας έχουν κι εμάς πονέσει, αλλά μας έχουν επίσης κάνει και πολύ καλύτερους δάσκαλους- παιδαγωγούς.

Τα επεισόδια που οδήγησαν σε απολογία 12 φοιτητές

Σε επόμενο σημείο της επιστολής, αναφέρονται μέσα από τη δική τους οπτική στα επεισόδια της 11ης Οκτωβρίου που οδήγησαν στην απόφαση να κληθούν σε απολογία, προφορικά ή γραπτά, 12 φοιτητές του τμήματος, με το ενδεχόμενο ακόμα τη διαγραφή τους. Για όσους αναγνώστες σας δεν ξέρουν τα πρόσφατα πραγματικά γεγονότα παρά μόνο το ότι «17 καθηγητές του Φυσικού κρατήθηκαν όμηροι από φοιτητές στη γενική συνέλευση του τμήματος», θα πρέπει να γίνει γνωστό τι συνέβαλλε για να γίνουν αυτά τα επεισόδια καθώς και ποια είναι η αντίδραση έκτοτε κάποιων «ομήρων» καθηγητών.

Ενώ σε όλα σχεδόν τα τμήματα του Π. Κ. αλλά και πανελλαδικά σε όλα τα ΑΕΙ έγιναν τελικά εξετάσεις μετά από πολλές βδομάδες καταλήψεων, στο Φυσικό Ηρακλείου με βάση και την εκδικητική παράδοση τιμωρίας και πάταξης των καταλήψεων στο τμήμα αυτό με χάσιμο αρκετών εξεταστικών έως τώρα, δημιουργήθηκε ένα κλίμα στο οποίο ήταν φυσικό να υπάρξουν φοιτητικές αντιδράσεις και δυστυχώς με νεανικές υπερβολές, που δεν εγκρίνουμε εμείς βέβαια , αλλά που ήρθαν ως βούτυρο στο ψωμί των αυταρχικών και αδιάλλακτων καθηγητών ώστε να μπορέσουν να διαγράψουν τους όποιους ταραξίες για να πειθαρχήσουν το σύνολο των φοιτητών τους.

Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής, συγκεκριμένοι καθηγητές με αφορμή την «ομηρία» τους , « απέχουν έκτοτε εκδικητικά από τα μαθήματα και παράλληλα για παραδειγματισμό στους υπόλοιπους φοιτητές, απειλούν ανοιχτά με διαγραφές από το Πανεπιστήμιο και μηνύσεις κατά στοχοποιημένων φοιτητών - οι οποίοι δεν ενήργησαν ατομικά αλλά συμμετείχαν στην κινητοποίηση του συλλόγου τους ».

Έκκληση για παρέμβαση προς τον τέως πρύτανη κ. Γ. Γραμματικάκη

Με την επιστολή αυτή οι δύο απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κρήτης εξηγούν ότι, αφού τονίσουμε την διαφωνία μας σε κάθε πράξη αυταρχισμού από όπου κι αν προέρχεται, εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη αφύσικη αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά συγκεκριμένων καθηγητών του Φυσικού Τμήματος και καλούμε τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου να μεσολαβήσουν άμεσα για καταλλαγή και συμφιλίωση στο τμήμα αυτό.

Παρακαλούμε δε ιδιαιτέρως τον τότε καθηγητή μας και τώρα ομότιμο καθηγητή κ. Γιώργο Γραμματικάκη , ο οποίος ως τότε Πρύτανης διαχειρίστηκε την τραγωδία του τμήματος αλλά και διερεύνησε την παρόμοια για τα μεταπτυχιακά τραγωδία του θανάτου του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου σε τμήμα του Ρεθύμνου, να μεσολαβήσει άμεσα ώστε να επέλθει η ποθούμενη καταλλαγή, και να ανοίξει επιτέλους η παραμελημένη συζήτηση για τη σχέση καθηγητών-φοιτητών στο ελληνικό πανεπιστήμιο, που σίγουρα θα επιδεινωθεί λόγω του νέου νόμου.

Αυτή είναι σήμερα απαραίτητη, καθώς είναι σαφές πως στο Φυσικό Τμήμα του ΠΚ δεν έχουμε κάποιους «ακροδεξιούς» καθηγητές που θέλουν να διώξουν ακρο-αριστερούς φοιτητές για τα φρονήματά τους, αλλά να μια κοντόφθαλμη προσπάθεια «επιστημονικο-ακαδημαϊκού» αυταρχισμού για να αντιμετωπιστεί κατασταλτικά η κλιμακούμενη αγανάκτηση και απείθεια, των φοιτητών που αγωνίζονται μαζί με τους αγανακτισμένους Έλληνες πολίτες.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV”, όπου και διάβασαν τα αιτήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη έρευνας σε βάρος των 12 φοιτητών, μετά τις κινητοποιήσεις του περασμένου Οκτωβρίου από φοιτητές του ιδρύματος.

Το ιστορικό της σημερινής κρίσης

Όπως υπενθυμίζεται κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της 11ης Οκτωβρίου, καθηγητές βρέθηκαν «όμηροι» όπως καταγγέλλουν των φοιτητών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον της εξεταστικής που κινδύνευε λόγω των καταλήψεων που είχαν προηγηθεί.

Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές δεν αποχωρούσαν μέχρι να ακούσουν θετική απάντηση σχετικά με την διεξαγωγή των εξετάσεων, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να βρίσκονται όπως αναφέρουν σε καθεστώς «ομηρίας» για 12 περίπου ώρες..

Την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από σχετική γενική συνέλευση του τμήματος με ειδική σύσταση(δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών), η πλειοψηφία των καθηγητών εισηγήθηκε να διερευνηθεί το θέμα της «ομηρίας» και να δοθούν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των παρευρισκόμενων στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Την περασμένη Τρίτη μάλιστα στάλθηκε χαρτί στους φοιτητές, στο οποίο συνυπογράφουν και άλλα μέλη ΔΕΠ που δεν μετείχαν στη γενική συνέλευση, στο οποίο κατονομάζονται 12 από αυτούς και στους οποίους ζητείται να περιγράψουν το τι συνέβη, αντιμετωπίζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο διαγραφής τους από το Τμήμα
flashnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...