Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για ενίσχυση της Δημοκρατικής Συνείδησης των Νέων της Πατρίδας μας.

Την αναγκαιότητα του μαθήματος της Πολιτειακής Παιδείας εξέφρασε με ερώτηση του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Νομού Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης

Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με θέμα : «Οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος βασικών ικανοτήτων «Πολιτειακή Παιδεία» της Α΄ τάξης ημερησίων ΕΠΑ.Λ.» αναφερει:
«Σκοπός του μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος «Πολιτειακή Παιδεία» είναι η δημιουργία υπεύθυνων ενημερωμένων ενεργών δημοκρατικών πολιτών, ως προϋπόθεση για την επιβίωση και την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Συνεπώς, εκπληρώνει στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας και εξυπηρετεί θεμελιώδη αποστολή του Σχολείου.

Η «Πολιτειακή Παιδεία» αποσκοπεί οι μαθητές να αποκτήσουν Παιδεία Δημοκρατικού Πολίτη και πολιτικό εγγραμματισμό. Ειδικότερα, συμβάλλει στο να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την οργάνωση και τη λειτουργία της πολιτείας και να αναπτύξουν πολιτική σκέψη και πολιτική συνείδηση, πολιτικές αρετές, στάσεις, συμπεριφορές, αρχές, αξίες και ικανότητες, που θα τους βοηθήσουν να συμμετέχουν ενεργά, δημιουργικά και εποικοδομητικά στο κοινωνικό-πολιτικό «γίγνεσθαι», ως ελεύθεροι και υπεύθυνοι  πολίτες.

Η αποτελεσματική διδασκαλία του περιεχομένου του μαθήματος και των εννοιών αυτού μπορεί να επιτευχθεί μόνο ως μάθημα διδασκόμενο αυτοτελώς και με σαφήνεια ως προ το αντικείμενο του και φυσικά μόνο από τους καθηγητές του κλάδου ΠΕ 13, - Νομικών και Πολιτικών Επιστημών οι οποίοι έχουν σπουδάσει σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο

Ερωτασθε τι προτιθεται να πραξει το υπουργειο προς την κατευθυνση αυτη?
Αθηνα 27/8/2013

Χανιά: Παγώνουν τα δημοτικά τέλη για το 2014

Στα ίδια επίπεδα με το 2013 θα κυμανθούν το 2014 τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Χανίων, καθώς το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην επιβληθούν αυξήσεις, αναγνωρίζοντας και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των δημοτών.

Με βάση την απόφαση, στα επίπεδα του 2013 παραμένουν τα τέλη λαϊκών αγορών, υπαίθριου εμπορίου, δικαιώματος βοσκής, εμπορίας πόσιμου ύδατος, κοινόχρηστων χώρων, διαφήμισης, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ηλεκτροδότησης χώρων, δημοτικών κοιμητηρίων και ελεγχόμενης στάθμευσης.

Με την ίδια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ορίζονται και τα τέλη χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου για τα γυμναστήρια Κλαδισού, Σούδας, Παλιάς Ηλεκτρικής, Καμπανίου Δαράτσου, Περιβολίων, Σταλού, το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας και όλα τα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η ταραχώδης ζωή της Ρόζας Εσκενάζυ, στο θέατρο «Μανώλη Χατζηδάκι»

Το Θέατρο «ΠΡΟΒΑ» παρουσιάζει στο Ηράκλειο της Κρήτης, για μια μοναδική παράσταση την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Μικρό Κηποθέατρο «Μανώλη Χατζηδάκι», το καινούργιο έργο του Παναγιώτη Μέντη με τη Μαίρη Ραζή.

Για την ερμηνεία της τιμήθηκε με βραβείο Ά Γυναικείας Ερμηνείας «Ελένη Χατζηαργύρη» από την Ακαδημία Θεατρικών Κορφιάτικων Βραβείων. Στην παράσταση συμμετέχει ο Γιάννης Τσουρουνάκης που υποδύεται τους τρείς σημαντικούς άντρες της ζωής της. Ο μαέστρος Δημήτρης Καραβίτης συνοδεύει ζωντανά με πιάνο τη Μαίρη Ραζή στα γνωστά τραγούδια της Ρόζας Εσκενάζυ καθώς και του Σταμάτη Κραουνάκη.

Λίγα λόγια για το έργο

Το θέμα του έργου είναι η μυθοπλασία της περιπετειώδους ζωής της Ρόζας Εσκενάζυ, μιας από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή.

Η «Ρόζα» του Παναγιώτη Μέντη είναι μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Πρόβα σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσόγκα. Η ηρωίδα θυμάται, ονειρεύεται, ανασύρει μνήμες, ξύνει πληγές, αναπολεί και παραμένει ανεξάρτητη κι ερωτευμένη με το τραγούδι και το χορό. Μία παράσταση που συνδέει το χθες με το σήμερα, αναζωπυρώνει μνήμες και εναλλάσσει τη συγκίνηση με τη χαρά, το τραγούδι με το λόγο. Η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη γίνεται συνδετικός κρίκος των εποχών, των εικόνων, αφήνοντας όμως την κυρίαρχη θέση στο ρεμπέτικο  που ζωντανεύει μέσα από την εκφραστική και γεμάτη συναίσθημα φωνή της Μαίρης Ραζή.

Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Δημήτρης Καραβίτης. Τους τρείς σημαντικούς άντρες της ζωής της ερμηνεύει ο Γιάννης Τσουρουνάκης.

Η Ρόζα Εσκενάζυ χαρακτηρίστηκε ως «Η μεγάλη κυρία» του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ήξερε να ξεσηκώνει, με τα σκέρτσα και τα καμώματά της, τους σεβντάληδες θαμώνες γιατί, εκτός από έξοχη τραγουδίστρια ήταν και θαυμάσια χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη του 1883 και πέθανε σε ηλικία 97 ετών. Έχει ταφεί στην Κόρινθο. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα αλλά και στην ίδια τη ζωή της υπήρξε η Θεσσαλονίκη.

 Όπως το ρεμπέτικο τραγούδι, έτσι και η Ρόζα εκπροσωπεί ένα μείγμα παράδοσης: Εβραία, εκχριστιανισμένη, με πρώτη γλώσσα της τα Τούρκικα, κουβαλάει όλο το υλικό μιας πλούσιας σε διαστρωματώσεις μουσικής παράδοσης. Συγκρότησε με το βίο της την εικόνα της ανεξάρτητης ρεμπέτισσας, μιας προσωπικότητας κόντρα στην κοινόχρηστη αντίληψη για τη λαϊκή, αγροτική, μικροαστική γυναικεία παρουσία στον ελληνικό χώρο του μεσοπολέμου.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται  με συνοδεία πιάνου γνωστά τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας «Το Χαρικλάκι», «Η Δημητρούλα», «Η γκαρσόνα», «Του Μάνθου ο τεκές», « Γιατί φουμάρω κοκαΐνη» και πολλά καινούργια τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, γραμμένα ειδικά για την παράσταση.

Ο Παναγιώτης Μέντης- ηθοποιός και συγγραφέας- είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου. Έχει βραβευθεί δύο φορές με κρατικό βραβείο για τα έργα του «Playmobil» και «Άννα είπα». Επίσης, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Ωνάση για τα θεατρικά του έργα «SAVE» και «Ξένοι». Τα έργο «Ρόζα Εσκενάζυ» είναι από τα τελευταία του.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:    
Κείμενο: Παναγιώτης Μέντης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσόγκας
Μουσική σύνθεση: Σταμάτης Κραουνάκης
Μουσική επιμέλεια: Άρης Βλάχος
Σκηνικά – Κοστούμια: Καλλιόπη Κοπανίτσα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σωτήρης Τσόγκας

ΔΙΑΝΟΜΗ:
Ρόζα: ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ
Χρήστος-Αλέξανδρος-Γιάγκος: ΓΙΑΝΝΗΣ  ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ
Τα τραγούδια συνοδεύει στο πιάνο ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ
Στην προβολή εμφανίζεται ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

 Διάρκεια Παράστασης: 90 ΛΕΠΤΑ

Τιμή εισιτηρίου 10€

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2108818326, 2108818117

Χανιά: Δωρεάν παιδικό εισιτήριο «μόνο για ελληνόπουλα»!

«Παιδιά μέχρι 5 ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα ελληνάκια όχι για τα τουριστάκια» φαίνεται να είπε ο οδηγός του ΚΤΕΛ σε μητέρα από τη Ρωσία


Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στα Χανιά με πρωταγωνιστές τον οδηγό του οχήματος και μια οικογένεια τουριστών από τη Ρωσία, που «τόλμησαν» να ρωτήσουν αν δικαιούνται δωρεάν επιβίβαση για τα παιδιά τους.

Η απάντηση του οδηγού ντροπιαστική: «Τέτοια εισιτήρια ισχύουν μόνο για ελληνάκια όχι για τουριστάκια» .

Για το συμβάν ενημερώθηκε με καταγγελία το ΚΤΕΛ το οποίο δίνει τη δική του απάντηση.

Ο διάλογος με τον οδηγό

Την Κυριακή, η οικογένεια από τη Ρωσία επιβιβάστηκε στο ΚΤΕΛ από τις Καλύβες με προορισμό τα Χανιά.

Ο πατέρας με τα δύο παιδιά προχώρησαν για να καθίσουν και η μητέρα έμεινε πίσω για να πληρώσει στον οδηγό τα εισιτήρια.

Όταν ο οδηγός της έδωσε τα ρέστα εκείνη προβληματίστηκε και ρώτησε σε σπαστά Αγγλικά αν τα παιδιά δικαιούνταν να μην πληρώσουν εισιτήριο.

Τότε εκείνος της είπε με ιδιαίτερα επιτακτικό ύφος να κάτσει κάτω αναφέροντας ότι πρέπει να πληρώσει τέσσερα εισιτήρια.

Η γυναίκα, επανήλθε προσπαθώντας να ρωτήσει, μέχρι ποια ηλικία τα παιδιά επιβιβάζονται χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο.

Ο οδηγός έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι ρωτάει ακριβώς η γυναίκα ή δεν μπορούσε να απαντήσει.

Αντιλαμβανόμενη τι συμβαίνει, επιβάτης μετέφερε στον οδηγό την ερώτηση στα ελληνικά και τότε αυτός απάντησε πάλι με το ίδιο ύφος: «μέχρι 5 ετών δεν πληρώνουν αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα ελληνάκια όχι για τα τουριστάκια».

 flashnews.gr

Με λουκέτο κινδυνεύουν πολλά από τα ελαιουργεία της Κρήτης


Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί πάρα πολλά από τα ελαιουργεία της Κρήτης, καθώς η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την...πολύ κακή ελαιοπαραγωγική χρονιά, έχουν εντείνει τα προβλήματα των ελαιουργών.

Από την αρχή του καλοκαιριού, η δακοκτονία, σε συνδυασμό με τους νοτιάδες και τις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, είχαν σαν αποτέλεσμα, οι ελιές να πληγούν και - φτάνοντας προς τη νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο - να είναι "γυμνές" από καρπό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης, πολλά ελαιουργεία θα ανοίξουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με τραγική συνέπεια, οι επιχειρηματίες, να βρίσκονται σε απόγνωση και να κοιτούν απελπισμένοι τα έξοδα να "τρέχουν" και τους ίδιους να μην μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ήδη τα τελευταία χρόνια 17 ελαιουργεία του Νομού Ηρακλείου έβαλαν λουκέτο, καθώς η κάνουλα των τραπεζών που τα χρηματοδουτούσαν μέσω δανείων, έκλεισε και ταυτόχρονα η μέγγενη της οικονομικής κρίσης τους "έπνιξε". Ένας αριθμός, ο οποίος αναμένεται - δυστυχώς- να αυξηθεί τη φετινή χρονιά.

Το θέμα στη Βουλή

Την ίδια ώρα ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά, σχετικά με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιουργοί Κρήτης.

"Η ακαρπία ελαιοδέντρων, όπως και η μη δακοκτονία σε αρκετές περιοχές, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα ελαιουργεία της περιοχής.

Μεγάλος αριθμός ελαιουργών οφείλουν σημαντικά ποσά σε τράπεζες, σε προμηθευτές (κυρίως ελαιουργικών μηχανημάτων), καθώς και στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή φόρων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις.

Συγχρόνως, έμποροι ελαιολάδου που χρεοκόπησαν, οφείλουν στους ελαιουργούς υψηλά ποσά, ενώ δεν δανειοδοτούνται πλέον από τις τράπεζες. Από πέρυσι ήδη λειτουργούν στην Κρήτη μικρότερος αριθμός ελαιουργείων, ενώ υπάρχει ο φόβος να οδηγηθούν σε ‘’λουκέτο’’ ή σε οικονομικό μαρασμό αρκετά από αυτά, αφού η επιβίωση ενός ελαιουργείου απαιτεί την παραγωγή τουλάχιστον 200 τόνων ελαιολάδου", αναφέρει ο κ. Μαριάς, ο οποίος ζητά απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα.
creteplus.gr

16η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση στο Καρύδι του δήμου Σητείας

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Σητείας θα πραγματοποιηθεί  η 16η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, από τις 29 Αυγούστου έως τη 1η Σεπτεμβρίου. 

Ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης (ΣΠ.Ο.Κ.), πραγματοποιεί την φετινή συνάντηση στον οικισμό Καρύδι του Δήμου Σητείας, και θα συμμετέχουν σπηλαιολόγοι από όλη την Ελλάδα. Στην συνάντηση θα γίνουν προβολές-παρουσιάσεις νέων αποστολών και εξερευνήσεων, επιστημονικών μελετών, απλές επισκέψεις ή επισκέψεις εργασίας σε σπήλαια και βάραθρα της περιοχής καθώς και δραστηριότητες για το κοινό.
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
20:15 – 22:45: Παρουσιάσεις
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έχει ως εξής:
20,15 Έναρξη 16ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης
20,30 Εικόνες από τα σημαντικότερα σπήλαια της περιοχής Σιδηροκάστρου, Ελευθεριάδη Ιουλία
(Μαύρος Βράχος)
20,45 Εικόνες από τα σεμινάρια σπηλαιολογίας στην περιοχή Σιδηροκάστρου, Ελευθεριάδη
Ιουλία (Μαύρος Βράχος)
21,00 Χλωριδικά σπάνια και κινδυνεύοντα στολίδια στα βουνά και τα σπήλαια, Κοφινάς Γιάννης
(Ποσειδών)
21,15 Σπήλαια της Καλιθέας Σάμου, Σαραντίδης Ανέστης (Ευπαλίνος)
21,30 Σπηλαιολογικό Μουσείο, Ζούπης Κώστας (ΣΠΕΛΕΟ)
21,45 Αρχαία (υπόγεια) υδραγωγεία της Αττικής, Μπουρμπούλη Γεωργία, Τσακανίκας Γιάννης,
Δευτεραίος Παναγιώτης
22,00 Ο ΣΕΛΑΣ και οι διεθνείς συναντήσεις - ανασκόπηση της συμμετοχής των μελών ΣΕΛΑΣ στα
τελευταία 6 χρόνια σε συναντήσεις Βαλκανικές, Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες, Κανελλίδου
Μαργαρίτα, Ζαχαριάς Στέλιος (ΣΕΛΑΣ)
22,15-22,45 Ερωτήσεις - συζήτηση

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
17:30-19:30 στον προάυλιο χώρο της ΠΣΣ: ‘‘Επισκευή του σπηλαιολογικού εξοπλισμού σας, με την
καθοδήγηση και τα εργαλεία του μαστρο-Γρηγόρη Αναστασόπουλου’’
18:30-19:30, στον προάυλιο χώρο της ΠΣΣ: “Μάθημα Παραδοσιακών Χορών με την Πωλίνα
Πουλορίνη”
20:30-22:30 Παρουσιάσεις
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έχει ως εξής:
20,30 Ψηφιακή σπηλαιολογική βιβλιοθήκη: ένας κοινός μας στόχος, λίγο πριν την
πραγματοποίηση του, Μαυρόκωστα Χρύσα (ΣΠΟΚ)
20,45 Κακό Καστέλι: επιστροφή στο σπασμένο βουνό. Αποστολή 2013, Σουρλαντζής Γιάννης
(ΣΠΟΚ), Πασπαλιάρης Νίκος (ΦΟΣ)
21,00 Ανεξερεύνητη Σαμαριά, Παραγκαμιάν Σάββας (ΕΣΕ Κρήτης)
21,15 Υπόγειο Ποτάμι, Κάτω Ψυχρό Ρεθύμνου, Μανδαλενάκης Μπάμπης
21,30 Caving in the United Kingdom, Dawson Henry (The Bristol Exploration Club, UK), Γαδανάκης
Γιώργος (ΣΠΟΚ)21,45 Λιοντάρι 2013- προκαταρκτικά αποτελέσματα αποστολής 2013, Αδαμόπουλος, Τσόπελας,
Μαργιόλης, Ζαχαριάς (ΣΕΛΑΣ)
22,00-22,30 Ερωτήσεις - συζήτηση
23:30, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού: “Ουρανογραφία και Αστροπαρατήρηση”, από μέλη
του συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Σητείας
23:30, στο καφενείο της ΠΣΣ: “Πάρτυ με τους Τυφλοπόντικες”

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013
16:00, στο αναρριχητικό πεδίο πάνω από το Καρύδι: “Σπηλαιολογικό παιχνίδι Via Karidata”
18:30-19:30, στον προάυλιο χώρο της ΠΣΣ: “Μάθημα Παραδοσιακών Χορών με την Πωλίνα
Πουλορίνη”
20:30-22:30 Παρουσιάσεις
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έχει ως εξής:
20,30 Σπηλαιολογικές έρευνες του Τμήματος Κρήτης ΕΣΕ στην παράκτια ανατολική ζώνη του
Δήμου Σητείας, Φωτεινάκης Κώστας (ΕΣΕ Κρήτης)
20,45 Γεωλογική και σπηλαιολογική επισκόπηση των υψιπέδων της ανατολικής Κρήτης, Jean Luc
Carron, LUC Club (Lille Universitaire Club)
21,10 Το φυσικό πάρκο της Σητείας, Φασουλάς Μπάμπης (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,
Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου)
21,30-22,30 Ερωτήσεις - συζήτηση - τοποθετήσεις
23:30, στον προάυλιο χώρο της ΠΣΣ: “Βραδιά γλεντιού, με τους Χριστόφορο Παπανικολάου,
Γιώργο Παντελάκη και Γιάννη Μπορμπουδάκη’’

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013
9:00 Συνάντηση ΣΟΕ με Εκπροσώπους Συλλόγων
10:00 Στρογγυλό Τραπέζι

Βραδιά αγάπης με τους Encardia στη Φορτέτσα


Μία συναυλία με τους Encardia, το συγκρότημα που τιμά την παράδοση των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, δίνει ταυτόχρονα την ευκαιρία στους ρεθυμνιώτες να προσφέρουν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Ρεθύμνου.

Οι «Εncardia» κατεβαίνουν στο Ρέθυμνο παίζουν, τραγουδούν μελωδίες εμπνευσμένες από τα τραγούδια και την παράδοση των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας και χορεύουν στους εκρηκτικούς ρυθμούς του Ιταλικού Νότου.

Τραγούδια, χοροί και θρύλοι από τις ατελείωτες μαγικές διαδρομές των encardia. Από τις πολυφωνικές εκρήξεις των Ελλήνων του Ιταλικού Νότου στους εκστατικούς ρυθμούς της ταραντέλλας pizzica pizzica .

Ήχοι, χρώματα και στιγμές για ένα καλοκαίρι που θέλει τους ανθρώπους πιο κοντά, πιο σίγουρους και πιο χαρούμενους από παλιά….

Οι Εncardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα, αποτελούν την εποχή αυτή ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τον πειστικό τους τρόπο έκφρασης και απόδοσης της μουσικής, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’ όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος η σχέση που αναπτύσσουν με το εκάστοτε κοινό των συναυλιών τους.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 9.30 το βράδυ στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτσα. Μέρος των χρημάτων που θα μαζευτούν από τη συναυλία, θα διατεθούν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι τιμές του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ από τα σημεία προπώλησης και 12 ευρώ στην είσοδο. Επιπλέον στην είσοδο θα υπάρχει το κουτί του ιατρείου στο οποίο θα μαζευτούν τα φάρμακα που θα θελήσουν να δώσουν οι ρεθυμνιώτες.

Για τη συναυλία μίλησαν η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Πέπη Μαμαλάκη Μπιρλιράκη, ο παραγωγός του συγκροτήματος «Εν Καρδία», Γιώργος Πουλίδης και η εθελόντρια του ιατρείου, Αγάπη Μαμαλάκη.

Η κ. Μπιρλιράκη σημειώνοντας τη σημαντική αυτή πράξη υποστήριξε: «Την ερχόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013 ο δήμος Ρεθύμνης θα υποδεχτεί άλλο ένα παράδειγμα προς μίμηση στο θέατρο Ερωφίλη στο κάστρο μας. Το συγκρότημα «Εν Καρδία», μουσικό σχήμα το οποίο έρχεται από την Αθήνα και περιοδεύει στην Κρήτη. Θα έρθει στο Ρέθυμνο κλείνοντας τη μουσική του περιοδεία και όντας μαζί μας με μία φιλανθρωπική σχέση με το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του. Εκτός λοιπόν από τη μουσική βραδιά που οι «Εν Καρδία» μας υπόσχονται θα έχουν και μια προσφορά στην κοινωνία μας και συγκεκριμένα το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο έχουμε στην πόλη μας και στο οποίο θα διατεθεί ένα κομμάτι από τις εισπράξεις του συγκροτήματος. Είμαστε πολύ ευτυχείς που τους φιλοξενούμε και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη σκέψη και την πράξη τονίζοντας ότι οι σημερινές συνθήκες πέρα από κάθε άλλη εποχή ενώνουν τους ανθρώπους ακόμα περισσότερο.

Η προσφορά των εθελοντών στο ιατρείο Αλληλεγγύης ενώνεται με την προσφορά των καλλιτεχνών, ανθρώπων οι οποίοι έρχονται από όλη την Ελλάδα και θέλουν να προσφέρουν και να τιμήσουν την προσφορά των ανθρώπων που δουλεύουν για τους συνανθρώπους τους. Για το λόγο αυτό το Γραφείο Πολιτισμού και ο δήμος Ρεθύμνης υποδέχεται και στηρίζει αυτή τη συναυλία και θα θέλαμε να καλέσουμε όλους εσάς να είστε κοντά τους και κοντά μας για τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στο ιατρείο μας και στους συνανθρώπους μας».

Ο παραγωγός του συγκροτήματος κ. Γιώργος Πουλίδης δήλωσε: «Ερχόμαστε στο Ρέθυμνο τελειώνοντας μια εξαιρετική περιοδεία σε όλη την Κρήτη. Μίας περιοδεία των «Εν Καρδία» αφιερωμένη στους ανθρώπους της Κρήτης, στον Ευρωπαϊκό νότο γενικότερο και στο νοτιότερο άκρο που είναι η Κρήτη. Εμπνεόμαστε από τις μουσικές της Κάτω Ιταλίας και του μεσογειακού νότου και ερχόμαστε στην Κρήτη και ειδικά στο Ρέθυμνο που ολοκληρώνουμε στο εξαιρετικό θέατρο της Φορτέτσας λέγοντας εκτός του ότι τραγουδάμε, περνάμε καλά, χορεύουμε στους εκρηκτικούς ρυθμούς του ιταλικού νότου στόχος και χρέος είναι να βοηθήσουμε φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο και βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όχι με την μορφή της φιλανθρωπίας αλλά με τη λογική των ενεργών πολιτών. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία τώρα και θα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον γιατί τα πράγματα όπως έρχονται, οι φορείς αυτοί έχουν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο όχι υποκαθιστώντας το κράτος αλλά στηρίζοντας ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Έτσι κι εμείς με τη μικρή συνεισφορά θεωρούμε ότι ένα εισιτήριο του καθενός θα βοηθήσει το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου που θεωρούμε ότι κάνει εξαιρετικό έργο στην πόλη. Στηρίζοντάς το λοιπόν θεωρούμε ότι στηρίζουμε και στου ανθρώπους του Ρεθύμνου και ευχόμαστε να είναι όλοι καλά και να έρθουν κοντά μας για να το κάνουμε πράξη».

Βρέχει βράχους και μηνύσεις στον δρόμο Τοπολίων στα Χανιά


Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν σήμερα Τρίτη στην Εισαγγελία Χανίων εκπρόσωποι των κατοίκων και των καταστηματαρχών της ευρύτερης περιοχής των Τοπολίων ζητώντας την απομάκρυνση των αδέσποτων αιγοπροβάτων από τη σήραγγα, τα οποία πρόσφατα προκάλεσαν σοβαρό ατύχημα με την πτώση βράχου που τραυμάτισε σοβαρά μια 34χρονη δασολόγο.

Επιτροπή των καταστηματαρχών και των κατοίκων συναντήθηκαν με την Εισαγγελέα Χανίων και εκθέτοντας της την κατάσταση ζήτησαν την απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων και το άνοιγμα του δρόμου προς Ελαφονήσι, ο οποίος έχει κλείσει για λόγους ασφαλείας των διερχόμενων με αποτέλεσμα να έχουν δεχτεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα τα χωριά της περιοχής.

Τα μέλη της επιτροπής καταστηματαρχών και κατοίκων παρουσίασαν μάλιστα υπόμνημα που είχαν επιδώσει το 2002 στον τότε Νομάρχη Χανίων, ζητώντας από τότε την απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων από τη σήραγγα των Τοπολίων και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύει η παρουσία τους για την ασφάλεια των διερχόμενων.

Εν τω μεταξύ με χθεσινή της ανακοίνωσή της, η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων υπενθυμίζει ότι ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός, έως τις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: cretalive.gr



Σεισμός με επίκεντρο δίπλα στη Γαύδο!


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:21 το πρωί της Δευτέρας, 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλέιου, με εστιακό βάθος ...5 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή του Κρουσώνα και σύμφωνα με μαρτυρίες, η δόνηση συνοδευόταν από έντονη βοή. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους, έντρομοι, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έχει συμβεί, και αν επρόκειτο για κατολίσθηση ή για σεισμό.

Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 06:15, γινόταν ακόμη ένας σεισμός στην Κρήτη, 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων, ήταν έντασης 2,8 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων


cretalive.gr

Στη Βουλή το ζήτημα της δακοκτονίας στην Κρήτη από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη

Το φλέγον ζήτημα της δακοκτονίας των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα θέτει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης προς την Κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων προς τον αρμόδιο Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Η εγκατάλειψη της δακοκτονίας των ελαιοπαραγωγικών περιοχών

Κατατίθεται αυτούσιο το άρθρο της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου Κρήτης της 24/8/2013 με τίτλο "Ραντεβού στα τυφλά έχει το υπουργείο με το δάκο" όπου αναλυτικά περιγράφεται η εγκατάλειψη της δακοκτονίας στην τύχη της και στα χέρια των μεμονωμένων παραγωγών ελαιολάδου κα ερωτασθε:

1.Για ποιους λόγους η παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος-του ελαιολάδου- έχει αφεθεί σε εμπειρική και όχι επιστημονική αντιμετώπιση?

2.Για ποιους λόγους οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους -δηλαδή στην εξ ιδίων αντιμετώπιση του  δάκου της ελιάς?

3.Ποτε και πως προτίθενται τα αρμόδια και υπεύθυνα όργανα της Πολιτείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την μάστιγα αυτή των ελαιοπαραγωγών σύμφωνα με τις διεθνώς καθιερωμένες μεθόδους?

Κυκλώματα εκβιαστών «φρενάρουν» την ανάπτυξη απειλώντας και εκβιάζοντας ακόμη και κρατικούς λειτουργούς


Παρέμβαση Αυγενάκη προς Αθανασίου

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς...
τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προχώρησε ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα εκβιαστών στο Λασίθι που εκβίαζε επιχειρηματίες προκειμένου να μην προβούν σε επενδύσεις τόσο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όσο και σε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και οι οποίοι προέβησαν σε απειλές σε βάρος του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γεώργιο Δεικτάκη.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λ. Αυγενάκης αφού παραθέτει τα περιστατικά, τονίζει ότι: «στην χειμαζόμενη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και για την ανάκαμψη της Εθνικής μας Οικονομίας, μόνη διέξοδος αποτελεί η προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό τόσο να τηρείται η νομοθεσία σε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα, αλλά και απ’ την άλλη μεριά κυκλώματα εκβιαστών που υποσκάπτουν κάθε επενδυτική προσπάθεια εκβιάζοντας και απειλώντας ακόμα και κρατικούς λειτουργούς να διερευνηθούν και να τιμωρηθούν με παραδειγματικό τρόπο».

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά ενέργειες για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών και την εφαρμογή του νόμου, ειδικά στην περίπτωση που εκβιάζονται κρατικοί λειτουργοί, ο ρόλος και η δράση των οποίων πρέπει να διέπεται από τη νομιμότητα που προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και να προστατεύεται από αυτό.

Το φεστιβάλ "ART is HARD" πάει Ρέθυμνο!

Το 10ο επεισόδιο του "ART is HARD" διαδραματίζεται στο Ρέθυμνο μεταξύ 12-13 Οκτωβρίου. 


Στην Κρήτη, το artishard θα δοκιμάσει τα παραγωγικά και καλλιτεχνικά του όρια σε μια απόπειρα δημιουργικής έκρηξης, στις Αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. 

Πιστοί φίλοι και γνώριμοι δημιουργοί, που ακολούθησαν το artishard σε κάθε του βήμα, θα ενώσουν τις δυνάμεις του με νέους καλλιτέχνες, εικαστικούς και μουσικούς για να δώσουν στο Φεστιβάλ δημιουργική πνοή και πρωτοποριακό περιεχόμενο. 

Το φεστιβάλ δεν έχει θεματική ετικέτα αλλά επιδιώκει να προκαλέσει μια δημιουργική συνέργεια όπου το καλλιτεχνικό έργο εμπνέει και εμπνέεται από το χώρο που το φιλοξενεί για να προκαλέσει συνειρμικά μια οπτικοακουστική αφήγηση που αναμοχλεύει το παρελθόν, διερευνά το παρόν και φαντάζεται το μέλλον. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δημιουργοί καλούνται όχι μόνο να προσφέρουν το έργο τους αλλά να το τοποθετήσουν στο χώρο και να δημιουργήσουν τη ζωτική συνθήκη που θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στη νόηση, να διεγείρει την ψυχή και τελικά ν αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα. 

Στο artishard συμμετέχουν όλοι, δημιουργοί και επισκέπτες σε μια συνέργεια που ευνοεί την κίνηση, 
προκαλεί την ερμηνεία και παράγει το νόημα μέχρι την αυλαία.

Στην Κρήτη των μεγάλων λαϊκών δημιουργών, στο νησί των αντιθέσεων και των αμέτρητων προσωπικών μύθων, το artishard αναζητά σύγχρονη δημιουργική έκφραση και σε καλεί να συμμετάσχεις σε ένα διήμερο καλλιτεχνικό πείραμα όπου κανένα αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.artishard.gr.

Διήμερο Κουκλοθεάτρου στο Ηράκλειο 2 και 3 Σεπτέμβρη

Το Θέατρο Κούκλας "Κου-Κλο" απ το Ηράκλειο, συμμετέχει και φέτος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου στη Πύλη Βηθλεέμ, 2 και 3 Σεπτέμβρη στις 21:00! Σε ένα διήμερο φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου με 2 διαφορετικά έργα προσαρμοσμένα ειδικά για παιδιά αλλά και γα ενήλικες!

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

02/09 ΔΕΥΤΕΡΑ :  "Ο Ερωτόκριτος"
Ύστερα από την μεγάλη επιτυχία σε όλη τη Κρήτη, έρχεται να κλείσει το έργο τον κύκλο του με μία τελευταία παράσταση! Λίγα λόγια:
 "Όλοι έχουν ακούσει για την ιστορία του Ερωτόκριτου! Ένα έργο του 17ου αιώνα από τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Η μεταφορά του στο κουκλοθέατρο έγινε με πολλή αγάπη, κρατώντας την Κρητική Διάλεκτο και με σεβασμό στην παράδοση της Κρήτης. Ο μικρός μας ήρωας θα αγαπήσει την Αρετούσα και με το όμορφο λαγούτο του θα μας τραγουδήσει πάνω στην Κουκλοθεατρική σκηνή!   Μία ιστορία που δε θ' αφήσει κανέναν ασυγκίνητο..!"

03/09 ΤΡΙΤΗ : "Ο Ψαροτρομάρας"
Το ολόφρεσκο έργο του Θιάσου "Κου-Κλο" , με μπόλικα ψάρια, τσούχτρες και κοράλια! Το φετινό έργο που ήρθε να ταράξει τα νερά του.. Βυθού! Λίγα λόγια:
Συναγερμός στη Ψαροχώρα! Έρχεται ο Ψαροτρομάρας! Θα μπορέσουν τα ψάρια μαζί με τη φίλη του τη Γοργόνα να τον ..ΨΑΡΕΨΟΥΝ; Ένα έργο της Φρόσως Χατόγλου που μιλάει για τη δημοκρατία, τη συνεργασία και την οικολογία!"

Γενική Είσοδος 5€

- See more at: http://www.rethymnoguide.gr/sharenews/comments/5395#sthash.ZpwwolHv.dpuf

Αποκάλυψη: Δεν θα χαρακτηριστεί πυρόπληκτη η Μεσσαρά - Δεν ολοκλήρωσε το φάκελο η Περιφέρεια


Ενώ οι κάτοικοι της Μεσσαράς και κυρίως των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου, περιμένουν τον χαρακτηρισμό της περιοχής σε πυρόπληκτη... όπως έγινε με τη Βιάννο πριν από έναν χρόνο, φαίνεται πως οι εμπλεκόμενοι φορείς δε θα καταθέσουν ούτε καν τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Τηλεόρασης Creta, ο φάκελος παρουσιάζει ελλείψεις και η αρχική εκτίμηση είναι πως ούτως ή άλλως δεν έχει τύχη προκειμένου να δοθεί ο χαρακτηρισμός των πυρόπληκτων στα καμένα της Μεσσαράς.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί κοινό μυστικό ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Πάντως την ίδια ώρα αναμένεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο, το τμήμα Ανατολικής Κρήτης ένα ακόμα έγγραφο, χωρίς να φαίνεται πως υπάρχει αισιοδοξία για το κλείσιμο του φακέλου και την αποστολή του στην Αθήνα.

Εξάλλου η αίσθηση που επικρατεί για δύσκολη θετική έκβαση στην υπόθεση και εγκατάλειψη της από τους αρμόδιους φορείς, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως ο φάκελος ένα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά παραμένει ανολοκλήρωτος, σε αντίθεση με την περίπτωση της Βιάννο το καλοκαίρι του 2012, τότε που ο φάκελος για να χαρακτηριστούν πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου, ήταν έτοιμος 15 μόλις μέρες μετά τη φωτιά.

Από την άλλη πλευρά πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή της Μεσσαράς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον δυσάρεστες συνέπειες.

Έργα πάντως που φαντάζουν σαν χρύσωμα του…χαπιού για τους Μεσσαρίτες.

flashnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...