Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

"Ξεπαγώνει" η αγορά του ελαιολάδου

"Ξεπαγώνει", από την Τρίτη, η αγορά του ελαιολάδου, και μάλιστα, από την τιμή με την οποία ... πάγωσε. Έτσι από σήμερα, η Ένωση Πεζών δέχεται ελαιόλαδο από τους παραγωγούς έναντι 2,60 ευρώ / κιλό, στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Από τη μία δηλώνει τη στήριξή της στους παραγωγούς που αναζητούν εναγωνίως μετρητά για να καλύψουν τις ανάγκες τους κι από την άλλη επιμένει στην τιμή, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ζήτηση από το εξωτερικό είναι μηδενική, ενώ στο εσωτερικό οι ιδιώτες αγοράζουν πιέζοντας για χαμηλότερες τιμές.

Προκειμένου η αγορά του ελαιολάδου να μη λειτουργήσει σε βάρος της τιμής, η Ένωση Πεζών ακολουθεί "τακτική", θέτοντας πλαφόν στους παραγωγούς, που θα μπορούν να πουλήσουν 200-300 κιλά ελαιόλαδο σε κάθε συναλλαγή τους με την Ένωση, ενώ οι συναλλαγές θα γίνονται, όχι συχνότερα από, ανά διήμερο.

Σε ότι αφορά την Ένωση αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ο πρόεδρος Αντ.Στρατάκης τηρεί σιγή ιχθύος, λέγοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν μετά την Τετάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρη, στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων του νομού Ηρακλείου. Στη συνάντηση θα τεθεί το θέμα του ελαιολάδου αλλά και οι χρηματοδοτήσεις.

Το τελευταίο "αντίο" στον Δημήτρη Χατζηκώστα


Δεκάδες φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Χατζηκώστα, που έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών. 

 Πρώην συνεργάτης της εφημερίδας "Πατρίς", μετά από πολύμηνη μάχη για τη ζωή, τελικά υπέκυψε, σκορπώντας τη θλίψη στους συγγενείς και τους οικείους του.

Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε σε κλίμα οδύνης στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, στο Αβδού, στις 14.00 το μεσημέρι.

« Έφυγε» ο Λευτέρης Αεράκης ή «νταρολευτέρης»


Ένας από τους τελευταίους μεγάλους αντιστασιακούς της Κρήτης, ο Λευτέρης Αεράκης ή «νταρολευτέρης», κηδεύτηκε χθες μέσα σε γενικό πένθος την γενέτειρά του, τα Ανώγεια.

Είχε ενεργή συμμετοχή στις οργανώσεις που πολέμησαν τους γερμανούς κατακτητές με κορυφαία στιγμή του την μάχη στο «Σφακάκι» που προηγήθηκε της καταστροφής των Ανωγείων, όταν ο Λευτέρης Αεράκης μαζί με άλλους 7 αγωνιστές του ΕΛ.ΑΣ., σε ένοπλη επέμβαση τους έξω από τα Ανώγεια, τον Αύγουστο το 44 απελευθέρωσαν από τα χέρια των γερμανών 98 ομήρους γυναικόπαιδα της ευρύτερης περιοχής.

Τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον εκλιπόντα αγωνιστή, επισημαίνοντας παράλληλα την ηρωική του δράση και την προσφορά του στην πατρίδα αλλά και στην κοινωνία.

Ο Λευτέρης Αεράκης, γέννημα και θρέμμα των Ανωγείων, ήταν ανιδιοτελής και σεβαστός από όλους ενώ παράλληλα με την αντίσταση αγωνίστηκε σε δύσκολους καιρούς για την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειάς του στην κτηνοτροφία και σε άλλα επαγγέλματα.
Ο ίδιος ζώντας μόνος του στα Ανώγεια παρά τα χρόνια του είχε δίψα για τη ζωή και μάλιστα ήταν λάτρης της νέας τεχνολογίας, του διαδικτύου, καθώς ακόμα και λίγες ημέρες πριν το θάνατό του μιλούσε μέσω Skype με τα παιδιά με τα εγγόνια του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το « Έθνος» μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε καταχωρίσει ρεπορτάζ παρουσιάζοντας να σερφάρει στο διαδίκτυο σε ηλικία 93 χρόνων.

«Εγώ δεν ήξερα από αυτά. Υπολογιστές και τα άλλα, πώς τα λέτε. Στην αρχή ζορίστηκα, αλλά τώρα όλα καλά, μπαίνω στον υπολογιστή και μπορώ να μαθαίνω και να μιλώ με τα παιδιά και τα εγγόνια μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό…», είχε δηλώσει τότε στο «Έθνος» ο παππούς του διαδικτύου.

«Δάσκαλός» του στο διαδίκτυο ήταν ο γιος του Γιώργος, που είναι αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αρμόδιος νέων τεχνολογιών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων του δήμου, αλλά και πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών με 25ετή θητεία στην ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ/ ΕΘΝΟΣ

Σεισμική δόνηση 4,4 ρίχτερ βορειοανατολικά της Κρήτης


Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 04.00 το πρωί, θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 25χλμ. νότια της Καρπάθου και 134 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ.

Καθησυχαστικοί για το “χτύπημα” του Εγκέλαδου είναι οι σεισμολόγοι ενώ ζημιές δεν έχουν αναφερθεί.

Εισβολή διαρρηκτών σε ραδιοφωνικό σταθμό


Εισβολή διαρρηκτών στις εγκαταστάσεις του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού «Κρήτη Σπορ Fm 87,6» στο κέντρο του Ηρακλείου.

Οι άγνωστοι εισήλθαν στο χώρο τα ξημερώματα με σκοπό την αναζήτηση χρημάτων καθώς δεν αφαίρεσαν μηχανήματα ή ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Χάρη στην άμεση επέμβαση της αστυνομίας, συνελήφθη ο ένας εκ των δραστών στο σταθμό.

Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για τυφλό μαθητή από τα Σφακιά

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, απέστειλε ο Δήμος Σφακίων ως ύστατη προσπάθεια για... την πρόσληψη καθηγητών ειδικής αγωγής στο Γυμνάσιο της Χώρας Σφακίων στο οποίο φοιτά μαθητής με απώλεια όρασης.

Πρόκειται για την περίπτωση ενός 12χρονου αγοριού, του Πάρη Γιαννουλάκη, ο οποίος είναι τυφλός εκ γενετής.

Έχοντας δίπλα του δασκάλους ειδικής αγωγής ολοκλήρωσε το Δημοτικό Σχολείο και φέτος γράφτηκε στο Γυμνάσιο, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με την αναλγησία της Πολιτείας.

Στο Γυμνάσιο, υπάρχει έλλειψη διδακτικού προσωπικού Ειδικής Αγωγής με συνέπεια ο Πάρης να μην μπορεί να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα ενώ παρόλο που έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του σχολείου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων για την πρόσληψη ενός μαθηματικού και ενός φιλολόγου ειδικευμένων στη γραφή Braille, η Πολιτεία "κλείνει τα μάτια" μπροστά στο πρόβλημα.

Ο Δήμος Σφακίων που γνωρίζει το θέμα αλλά και τον κίνδυνο ο μαθητής να χάσει τη χρονιά του καθώς βρισκόμαστε ήδη στο β' τρίμηνο της σχολικής περιόδου, απέστειλε την παρακάτω επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας το αυτονόητο, να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρόσληψη των απαραίτητων καθηγητών, ώστε να μπορέσει ο μαθητής να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις εξετάσεις της περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2013.

Διαβάστε το κείμενο της επιστολής.
flashnews.gr

Ετοιμάζουν ομάδα παραγωγών κερασιάς στην Κρήτη


Γύρω από την καλλιέργεια κερασιών συσπειρώνονται οι δέκα παραγωγοί της Αγίας Βαρβάρας, του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από την ημερίδα για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην περιοχή.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής,  ανέλαβε να προγραμματίσει την επόμενη συνάντηση παραγωγών - γεωπόνου, ενώ ο Δήμος δια του αντιδημάρχου, δεσμεύτηκε να βρίσκεται δίπλα σε αυτή την πρωτοβουλία και να βοηθήσει με όποιο μέσω μπορεί.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...