Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς λόγω του σεισμού

Κλειστό θα παραμείνει για ένα 24ωρο το φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, τη μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε και δεδομένου ότι ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να μην επιτραπεί αύριο η είσοδος στον εθνικό δρυμό.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του νομού Χανίων, με την παρουσία του αντιπροέδρου του οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, αύριο θα επανεκτιμηθεί η εξέλιξη του φαινομένου και θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις.

Πηγή: flashnews.gr

Μικρής έκτασης οι ζημιές από τον ισχυρό σεισμό στα Χανιά

Οι αρχές πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή - Τι λένε οι σεισμολόγοι


Σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται η περιοχή των Χανίων μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών του μεσημερίου. Μικρής έκτασης ζημιές και ρωγμές σε παλαιά σπίτια έχουν αναφερθεί, ενώ δεν υπήρξαν θύματα. Μόνο, σύμφωνα με το Cretalive, ένας ηλικιωμένος πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στον 1ο όροφο, χωρίς να τραυματιστεί.

Από τις 5 το απόγευμα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο εκτάκτων αναγκών, ενώ όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης έχει δοθεί εντολή σε όλους τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των δήμων να αναφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρειά τους και τυχόν προβλήματα.

Μέχρι και αργά το απόγευμα είχε αναφερθεί πτώση βράχου στον επαρχιακό δρόμο Χανίων-Θέρισου που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές το οδόστρωμα και μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.

Πτώση βράχου αναφέρθηκε και στον επαρχιακό δρόμο Παλαιόχωρα - Κουντούρα όπου ήδη βρίσκεται συνεργείο του τοπικού δήμου για να απομακρύνει τον βράχο.

Στην πόλη των Χανίων έχουν αναφερθεί πτώσεις από πέτρες σε παλιά σπίτια στην παλιά πόλη, καθώς και ρωγμές κυρίως σε παλιές κατοικίες.

Στην συνοικία Χαλέπας έπεσε η μισή οροφή από εγκαταλελειμμένη παλιά οικία ενώ από τον σεισμό εκτός από τον πανικό στους κατοίκους που βγήκαν στους δρόμους προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα και επιχειρήσεις όπου πολλά προϊόντα έπεσαν από τα ράφια, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσαν και οι συναγερμοί.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός βγήκαν στους δρόμους οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλες οι αλυσίδες στην παλιά πόλη ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Ως γνωστόν οι αλυσίδες έχουν τοποθετηθεί καθώς στην περιοχή απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων όλο το χρόνο.

Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία και στους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στα Χανιά και πολλοί ξενοδόχοι επικοινωνούσαν με τις αρχές προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και οδηγίες.

Όπως έγινε γνωστό οι κάτοικοι και επιχειρηματίες που έχουν εντοπίσει τυχόν ρωγμές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 28213 40100 προκειμένου να τις αναφέρουν ώστε να γίνει καταγραφή της κατάστασης.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να συνδέεται με τις δονήσεις που σημειώθηκαν πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή της Ιεράπετρας, καθώς πρόκειται για διαφορετικές «τεκτονικές γειτονιές», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο Flashnews.gr, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλλιανάτος δήλωσε:

«Ο σεισμογόνος χωρος της περιοχής είναι γνωστός. Έχει τη δυνατότητα να δίνει τέτοια μεγέθη. Το ότι έγινε αισθητός σε όλη τη Νότιο Ελλάδα, εξηγείται και απότο μέγεθος του σεισμού αλλά και από το σημείο στο χώρο στον οποίο έγινε.

» Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Πρέπει να δούμε τις επόμενες ώρες την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, για να είμαστε σίγουροι.»

Άκης Τσελέντης: Κατά 99% πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο σεισμός να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα - Πρόκειται για το ρήγμα του Ελληνικού Τόξου πάνω από την αφρικανικη πλάκα - Δείτε που έχουν καταγραφεί ζημιές


«Η περιοχή αυτή έχει δώσει και στο παρελθόν και άλλους ισχυρούς σεισμούς» δήλωσε στο protothema.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκης Τσελέντης εκτιμώντας πως κατά 99% πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αφού η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης ο σεισμός αυτός έγινε «πάνω στο βασικό ρήγμα του Ελληνικού Τόξου, ακριβώς πάνω από την αφρικανική πλάκα και δεν αποκλείεται να διεγείρει και άλλα ρήγματα στον Ελλαδικό χώρο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι ικανό να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς». 

Δημοσκόπηση RASS: 1,3% μπροστά η ΝΔ απο το ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 1,3% καταγράφει δημοσκόπηση της Rass στην οποία καταγράφεται νέα πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να συμφωνούν με τις διώξεις εναντίον των βουλευτών της.

Τα ποσοστά  ΟΛΩΝ των κομμάτων ΕΔΩ

Bίντεο από τη στιγμή που χτυπάει ο εγκέλαδος στην Κρήτη- Ηλικιωμένος πήδηξε από μπαλκόνι για να σωθεί


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Κρήτης και κυρίως του νομού Χανίων όπου έγινε περισσότερο αισθητός ο σεισμός 6,3 ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι κάτοικοι αμέσως μόλις χτύπησε ο εγκέλαδος πετάχτηκαν έντρομοι στους δρόμους, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Πήδηξε από το μπαλκόνι για να σωθεί

Ο σεισμός χτύπησε την ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να βρίσκονται ξαπλωμένοι στα κρεβάτια τους.

Οι περισσότεροι αντέδρασαν με ψυχραιμία, ωστόσο, ένας ηλικιωμένος πάνω στον πανικό του πήδηξε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου για να σωθεί, ευτυχώς, χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά.


Οι πρώτες εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα, αλλά και χρήστες του Twitter δείχνουν μερικές από τις υλικές ζημιές.

Το flashnews παρουσιάζει την οροφή ενός παλαιού ερειπωμένου σπιτιού η οποία κατέρρευσε ενώ παραουσιάζει και ένα βίντεο από κάμερα σούπερ μάρκετ τη στιγμή που χτυπάει ο εγκέλαδος.

Ενας χρήστης του Twitter ανέβασε στο λογαριασμό του μια φωτογραφία από σούπερ μάρκετ μετά τα 6,3 ρίχτερ.

Ευχή να ήταν αυτός ο κύριος σεισμός

Εν τω μεταξύ, ακολουθία μετασεισμών έχουμε πλέον στην Κρήτη στην ίδια περιοχή με τον μεγάλο σεισμό. Κι ευχή όλων να είναι ο κύριος σεισμός ο αρχικός

Η ακολουθία μέχρι τώρα:

12-10-2013, 16:55, 3.3 R, 47 χλμ Δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16:40, 3.1 R, 46 χλμ Δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16:33, 3.3 R, 31 χλμ Δυτικά των Χανίων
12-10-2013, 16:29, 3.1 R, 68 χλμ Δυτικά των Χανίων

Κλείνει το ΙΚΑ στον Άγιο Νικόλαο - Σφοδρές αντιδράσεις

Αναβρασμός στον Άγιο Νικόλαο για το λουκέτο στο ΙΚΑ


Σαν βόμβα έπεσε στην τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου η απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ να προχωρήσει σε λουκέτο στο υποκατάστημα του ιδρύματος της περιοχής. Η απόφαση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία την ίδια ώρα που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σε επίπεδο Λασιθίου αναβαθμίζεται το ΙΚΑ της Ιεράπετρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ανατολή οι αντιδράσεις που υπήρχαν από εκεί φαίνεται πως έπιασαν τόπο ... Άλλωστε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης βρισκόταν από το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα έχοντας συναντήσεις τόσο με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου όσο και με τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Στις συναντήσεις ήταν και οι βουλευτές Ι. Πλακιωτάκης και Κ. Δερμιτζάκης. Όσον αφορά, τα υποκαταστήματα του Ιδρύματος στην υπόλοιπη Κρήτη που σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούνταν σε κλείσιμο, δηλαδή σε Αλικαρνασσό, Αρκαλοχώρι, Μοίρες και Χερσόνησο, δεν ελήφθη απόφαση.

http://www.prismanews.gr/

Παρέμβαση και Ερώτηση Κεφαλογιάννη για το ΙΚΑ Μοιρών-Τυμπακίου

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή αλλά και επικοινωνία με τους Υπουργούς Υγείας κ.Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Ιωάννη Βρούτση είχε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ κ.Μανώλης Κεφαλογιάννης για το θέμα της αναστολής λειτουργίας  του ΙΚΑ Μοιρών-Τυμπακίου. 

Ο κ.Κεφαλογιάννης τόνισε στους Υπουργούς ότι το εν λόγω παράρτημα εξυπηρετεί σχεδόν το μισό νομό Ηρακλείου αλλά και όμορους δήμους από το νομό Ρεθύμνου κρίνεται ως απαραιτήτως αναγκαία η διατήρηση του διότι όλοι οι ασφαλισμένοι και οι επιχειρήσεις  της νότιας Κρήτης θα είναι πλέον αναγκασμένοι να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το ΙΚΑ. Τόσο ο κ,Γεωργιάδης όσο και ο κ.Βρούτσης δεσμεύτηκαν ότι θα επανεξετάσουν το θέμα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ανακοινωθηκε οτι ψηφιστηκε  από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΙΚΑ η αναστολή λειτουργίας του Παραρτήματος ΙΚΑ Μοιρών-Τυμπακίου, η μεταφορά των οργανικών θέσεων στο ΙΚΑ Ηρακλείου, καθώς και η ίδρυση Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτο σημαινει για τους χιλιαδες ασφαλισμενους της Μεσσαρας Ηρακλειου Κρητης ανγκαστικη μετακινηση στο Ηρακλειο για παροχη υοηρεσιων υγειας και εξυπηρετηση απο τα τμηματα εσοδων, οικοδομων, ταμειου, παροχων και μητρωου

Η αγανακτηση των κατοικων της Μεσαρας, μετα το κλεισιμο και των ΔΟΥ της περιοχης εχει πλεον φτασει στο απροχωρητο.

Ερωτασθε εαν προτιθεσθε να ζητησετε απο το ΙΚΑ την ανθεωρηση της αποφασης αυτης, λαμβανοντας υποψη  τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μεσαράς, δεδομενου οτι το παράρτημα που έχει απομείνει, εξυπηρετεί μία ευρεία περιοχή, με πολλούς ασφαλισμενους?

Αθηνα 10/10/2013
Ο ερωτων  
Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...