Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ηράκλειο: Θάνατος στο χειρουργείο - Μήνυση στον γιατρό από τον γιο της άτυχης γυναίκας!

Μήνυση σε βάρος 49χρονου γιατρού νοσοκομείου του Ηρακλείου υπέβαλε ο γιος μιας 79χρονης γυναίκας από το Ρέθυμνο, η οποία απεβίωσε την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια χειρουργείου.


Σύμφωνα με τη μήνυση που έγινε στην αστυνομία, η ηλικιωμένη η οποία ήταν καρκινοπαθής, εισήχθη πριν λίγες ημέρες στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας (εκδήλωση ειλεού στο έντερο). 

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του γιου της στην ΕΛ.ΑΣ, «ο γιατρός επέδειξε αμέλεια κατά τη νοσηλεία της, δεν της παρείχε την αναγκαία βοήθεια με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η κατάσταση της υγείας της και να εισέλθει εσπευσμένα προχθές στο χειρουργείο», όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα ''Πατρίς'', ο γιατρός αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα, ενώ ισχυρίζεται πως έπραξε το καθήκον του κατά τη νοσηλεία της ηλικιωμένης στο νοσοκομείο

Ηράκλειο: Πρόταση γάμου στον αέρα - Η μεγάλη έκπληξη του πιλότου

H πρόταση γάμου έγινε στα 15.000 πόδια, σε ένα αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από Ηράκλειο για Ρόδο...


Μια ασυνήθιστη πρόταση γάμου έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή "Πρώτη Θέση" στην τηλεόραση CRETA. Το love story εξελίχθηκε σε ένα επιβατικό αεροσκάφος. Δύο νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές και να δώσουν όρκους αγάπης και αφοσίωσης με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο, που επινόησε για να εκπλήξει την εκλεκτή της καρδιάς του ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας.

Εκείνος, πιλότος στην αεροπορική εταιρεία MINOAN AIR , εκείνη γυμνάστρια. Ο Νίκος και η Γιούλη. Μια πτήση από Ηράκλειο για Ρόδο και μια πρόταση γάμου στα 15.000 πόδια.

Η επιβάτης (σύντροφος του πιλότου) κλήθηκε για τις ανάγκες της έκπληξης που είχε πολύ καλά οργανωθεί, στο θάλαμο διακυβέρνησης. Συνεργοί στην έκπληξη όλο το πλήρωμα που δεν θέλησε να χαλάσει το χατήρι σ' έναν αγαπητό του συνάδελφο. Η Γιούλη προσήλθε στο πιλοτήριο, κάθισε αμέριμνη στο κάθισμα πίσω από τους δυο χειριστές και άρχισε να απολαμβάνει την διαδικασία της πτήσεως.

Δεν πέρασαν ούτε πέντε λεπτά και η προϊσταμένη του θαλάμου επιβατών, χτύπησε την πόρτα του πιλοτηρίου. Η πόρτα άνοιξε και η έκπληξη έλαβε χώρα. Μια ανθοδέσμη, ενα κουτί έκπληξη και οι βέρες! Ακολούθησε συγκίνηση, αμηχανία και χαμόγελα... Σύμφωνα με το flashnews.gr, η συνέχεια της ιστορίας θα παιχτεί στα σκαλοπάτια της εκκλησίας σύντομα.
Enhanced by Zemanta

Κρήτη: Οι αγρότες κλείνουν όλες τις εφορίες


Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Κρήτης από τη Δευτέρα, με φόντο τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Όπως αποφάσισαν πριν από λίγα λεπτά θα αποκλείσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη όλες τις Εφορίες του νησιού ως πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας για το σκηνικό φορολόγησης που διαμορφώνεται εις βάρος τους.

«Δεν θα το επιτρέψουμε και αυτό» είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και έτσι πήραν την απόφαση.

Μάλιστα την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσουν ξανά για να μελετήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, οι οποίες οδηγούνται σε κλιμάκωση όσο παραμένει αδιάλλακτη η κυβέρνηση.

Εκατόν ογδόντα ιταλικά ταξιδιωτικά γραφεία στην Κρήτη με το Veratour

Το τουριστικό γραφείο Veratour είχε το 2013 πληρότητες πάνω από 90% σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς με αποκορύφωμα το 94% της Κρήτης.


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το fam trip 180 ταξιδιωτικών πρακτόρων που διοργάνωσε το Veratour στην Κρήτη από 5 έως 8 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Cretatour dmc. Σκοπός του ταξιδίου ήταν να γνωρίσουν περισσότεροι Ιταλοί πράκτορες τον κορυφαίο ελληνικό προορισμό.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την πόλη των Χανίων όπου είχε οργανωθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου εταιρική παρουσίαση, η οποία αφορούσε κυρίως την Κρήτη, αλλά και τους υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς, ενώ υπήρχε ελεύθερος χρόνος για την ξενάγησή τους στα αξιοθέατα της παλιάς πόλης και του Βενετσιάνικου λιμανιού, για τα οποία αναφέρθηκαν με θαυμασμό.

Την επόμενη μέρα οι πράκτορες επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και την παλαιά πόλη του Ηρακλείου, ενώ το απόγευμα διοργανώθηκε ξενάγηση στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου. Τόσο η Περιφέρεια της Κρήτης, η οποία αντιπροσωπεύθηκε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη στο καλωσόρισμα των πρακτόρων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όσο και οι προαναφερθέντες Δήμοι, τα Επιμελητήρια αυτών, το γραφείο του ΕΟΤ, αλλά και διάφορες Ενώσεις, όπως αυτή των Εξαγωγέων Οινοποιών της Κρήτης, συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε οι επισκέπτες να νιώσουν τη θερμή κρητική φιλοξενία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Veratour κ. Davide Pavarina σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Tour Operator είχε πληρότητες πάνω από 90% σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς με αποκορύφωμα το 94% της Κρήτης, γεγονός που μεταφράζεται σε μία αύξηση της τάξεως 7-10% της ιταλικής αγοράς στην Κρήτη το 2013 σε σχέση με το 2012.

Κατά την αναχώρηση δε του γκρουπ στις 8 Οκτωβρίου και μετά από τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Κρήτη, ο εκ των ιδιοκτητών και γενικός διευθυντής κ. Stefano Pompili δήλωσε πως αναμένει σίγουρα μια περαιτέρω αύξηση της τουριστικής ροής από την Ιταλία το 2014.

Στο 24,8% εκτινάχθηκε η ανεργία τον Ιούλιο στην Κρήτη!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας στην Κρήτη για το μήνα Ιούλιο δεν είναι το αναμενόμενο. Θα περίμενε κανείς ότι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρούσε. Αντιθέτως, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, αυτό εκτινάχθηκε στο 24,8%, 2 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από το ποσοστό του Ιουνίου το οποίο είχε κυμανθεί στο 22,8%. 
Με δεδομένη την αυξημένη τουριστική κίνηση στο νησί, είναι απορίας άξιο ότι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τους πρώτους εφτά μήνες του χρόνου, με εξαίρεση τον Απρίλιο, παρατηρήθηκε στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού.

Παρόλο που το ποσοστό ανεργίας στην Κρήτη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, παραμένει στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μετά την περιφέρεια του Αιγαίου.

Πάντως, με το εθνικό ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται στο 25% τον Ιούνιο και στο 27,6% τον Ιούλιο, παρατηρούμε πως η ανοδική τάση του, είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει όλη τη χώρα και ενδεχομένως να μη σχετίζεται τόσο με τον τουρισμό, αφού σε βόρειες περιοχές του ελλαδικού χώρου, με μικρότερη τουριστική δραστηριότητα τα ποσοστά μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου είναι πολύ κοντά. Άρα θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού η αιτία της τραγικής αυτής αύξησης του ποσοστού ανεργίας στην Κρήτη.

Όσον αφορά στη χώρα το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 27,6% τον Ιούλιο του 2013 έναντι 25,0% τον Ιούλιο του 2012 και 27,5% τον Ιούνιο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στους νέους, μάλιστα, η εκτινάχθηκε ακόμα πιο ψηλά, ξεπερνώντας το 55%.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 126.451 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 (+10,1%) και κατά 729 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 (+0,1%) και ανήλθαν σε 1.374.054 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 136.714 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 (-3,6%) και κατά 14.219 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013 (-0,4%) και διαμορφώθηκαν σε 3.610.549 άτομα.

Την ίδια ώρα, οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 21.830 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 (+0,7%) και κατά 7.863 άτομα σε σχέση με το Ιούνιο του 2013 (+0,2%) και διαμορφώθηκαν σε 3.375.636 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρείται μια σταθερότητα στο εκτιμώμενο εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας.

Γυναίκες και νέοι πλήττονται περισσότερο

Η ανεργία στους άντρες σημείωσε άνοδο σε ετήσια βάση στο 25% από 22,1% ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε στο 31,1% από 28,8%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην ηλιακή ομάδα 15-24, όπου αυξήθηκε στο 55,1% από 54,9%, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 25-34, στις οποίες η ανεργία αυξήθηκε στο 36,2% από 32%.

Πάντως, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας ή φύλου, η ανεργία έχει μία σταθερά ανοδική τάση και όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια.

goodnet.gr

Ηράκλειο: Παιδεία για κλάματα - Δημοτικό σχολείο παραμένει κλειστό επειδή δεν υπάρχει δάσκαλος!

Τραγική είναι η κατάσταση στα σχολεία έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς πολλά υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Ένα από τα… κλειδωμένα σχολεία, που τα παιδιά μένουν στα σπίτια τους, είναι το Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο της Παναγιάς, το οποίο ενώ ήταν προγραμματισμένο να κλείσει, μέσα στο καλοκαίρι , η απόφαση ανεκλήθη, ωστόσο μαθήματα δεν γίνονται και τα παιδιά μένουν στο σπίτι περιμένοντας το δάσκαλο!

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Κανακουσάκη, εξέφρασε την αγανάκτησή της για την κατάσταση και είπε ότι οι γονείς σκέφτονται αν πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους δάσκαλο, ή αν πρέπει να πάνε τα παιδιά τους στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης και να τους κάνουν μάθημα εκεί!

Απαντώντας ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Απόστολος Κλινάκης είπε ότι όλα εξαρτώνται από τις πιστώσεις, οι οποίες αν εγκριθούν θα πάει δάσκαλος στο σχολείο τη Δευτέρα. Το άλλο σχολείο στο Ηράκλειο όπου δεν γίνονται μαθήματα για τους ίδιους λόγους είναι το Ευρωπαϊκό.

Έφοδος των "ευρω-ράμπο" στην ΕΑΣ Ρεθύμνου

Στη καρδιά του αγροτικού συνεταιρισμού στην Κρήτη εισχώρησαν οι ελεγκτές του ευρωπαϊκού ΣΔΟΕ για να διερευνήσουν σοβαρές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλη Αγροτική Ένωση του νησιού φέρεται να παραπλάνησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του 2011 με προϋπολογισμό που ξεπερνούσε τα 4 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τη καταγγελία που έφθασε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης-ΟLAF, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου συμμετείχε πριν από δύο χρόνια σε διεθνή διαγωνισμό υπό την ομπρέλα ιδιωτικής εταιρείας, αναλαμβάνοντας ως ΕΑΣ Ρεθύμνου τη παραγωγή κεφαλογραβιέρας που διατέθηκε σε άπορους της Ελλάδας, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αποκάλυψε το neakriti.gr oι ελεγκτές του OLAF έφθασαν στην Κρήτη για να ελέγξουν σωρεία καταγγελιών για παράνομες επιδοτήσεις ή κοινοτικές ενισχύσεις. Πρώτος σταθμός ήταν το Ρέθυμνο αφού η καταγγελία περί εξαπάτησης των ευρωπαϊκών Αρχών και μάλιστα από μια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην καταγγελία αναφέρεται ότι η ΕΑΣ Ρεθύμνου παρήγαγε και προώθησε για να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος 426 τόνους κεφαλογραβιέρας, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι το συγκεκριμένο προϊόν παρήχθη αποκλειστικά από γάλα με ΠΟΠ Ρέθυμνου.

Αυτό το γεγονός αποτέλεσε και ένα από τα σοβαρότερα κριτήρια για να αξιολογηθεί η συγκεκριμένη προσφορά ως η συμφερότερη στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού. Ωστόσο σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες η ΕΑΣ Ρεθύμνου δεν είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τόσο μεγάλες ποσότητες ντόπιου γάλακτος και γι αυτό υποστηρίζουν ότι οι ανάγκες καλύφθηκαν με πρόσμιξη γάλακτος από άλλες περιοχές και σε κάθε περίπτωση όχι με ΠΟΠ Ρεθύμνου.

Από προχθες οι "ευρώ-ράμπο" κάνουν φύλλο και φτερό τα παραστατικά της Ένωσης για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν σε θέση η ΕΑΣ Ρεθύμνου να καλύψει τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκαν επαρκής εξηγήσεις αλλά και στοιχεία για την παραγωγή εκείνης της περιόδου, ενώ ερμήνευσαν την καταγγελία ως προϊόν πολέμου μεταξύ των συμμετεχόντων στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Το κλιμάκιο του ΟLAF που συνοδεύεται και από έμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ Κρήτης, θα συνεχίσει την μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε στο νησί εξετάζοντας και άλλες καταγγελίες που αφορούν είτε περιπτώσεις αγροτών είτε επιχειρήσεων που ενισχύθηκαν για οποιοδήποτε λόγο με κοινοτικά κονδύλια.

Πάντως για την ιστορία, η ΕΑΣ Ρεθύμνου μαζί με ιδιωτική εταιρεία μόλις πριν από ένα μήνα ανέλαβαν και για το 2013 το έργο για τη δωρεάν διανομή σε απόρους προϊόντων όπως λάδι και τυρί.

rethymnoguide.gr

Ποδηλασία: Χωμάτινο Tour of Crete την επόμενη εβδομάδα

Η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει το Tour of Crete MTB 2013 για το τριήμερο 18, 19 και 20 Οκτωβρίου σε συν-διοργάνωση με τα σωματεία Π.Ο.Χ. Τάλως και Π.Ο.Η. Κάστρο, υπό την αιγίδα της Ε.Ο.Π. 

Στον Γύρο Κρήτης Ορεινής Ποδηλασίας θα διεξαχθούν συνολικά τέσσερις αγώνες στους νομούς Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής με μία Ατομική Χρονομέτρηση στα Ενετικά Τείχη της πόλης του Ηρακλείου.

Ο πρώτος αγώνας του Tour of Crete MTB θα διεξαχθεί στα Χανιά και συγκεκριμένα στους Αγίους Αποστόλους σε μία τεχνική διαδρομή που το μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από μονοπάτι.

Το Σάββατο η συνέχεια θα δοθεί στο Ρέθυμνο με έναν αγώνα Point to Point σε μία γραφική διαδρομή με την εκκίνηση να δίνεται στο χωριό Αγκουσελιανά και ο τερματισμός στα Ρούστικα.

Την τελευταία μέρα θα διεξαχθούν δύο αγώνες στο νομό του Ηρακλείου, ο πρώτος θα διεξαχθεί στο δάσος Φουρνί στις Κάτω Αρχάνες και το απόγευμα η διοργάνωση θα κλείσει με ένα event Ατομικής Χρονομέτρησης στα Ενετικά Τείχη της Πόλης του Ηρακλείου.

Η διοργάνωση εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο Tour of Crete MTB 2013 αναμένεται να συμμετάσχουν οι καλύτεροι ποδηλάτες ορεινής ποδηλασίας της Ελλάδας

Ζωή στον δρόμο...ΓΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΛΕΝΤΑΡΙΑΝΑ


Από: Ελένη Φουντουλάκη / haniotika-nea.gr

Αστεγη έχει μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες μία τρίτεκνη οικογένεια στα Χανιά που λόγω οικονομικών προβλημάτων ζει σε ένα γιαπί στα Λενταριανά.

Η οικογένεια επιβιώνει στα θεμέλια μιας οικοδομής, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό, σκεπάσματα, ενώ η μητέρα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ούσα ινσουλινοεξαρτώμενη και τα δύο ανήλικα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς. Τα βράδια κοιμούνται μέσα σ? ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στον χώρο της οικοδομής.

Τα 'Χ.Ν.' βρέθηκαν χθες στο σημείο που διαμένει η οικογένεια του Βασίλη και της Σοφίας Μπέτη, στο τέρμα της οδού Παπαναστασίου καταγράφοντας τις συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς οι οποίοι, όπως μας είπαν, μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν πάγκο σε λαϊκή αγορά των Χανίων πουλώντας ρούχα, αλλά τον τελευταίο καιρό οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν τους χορηγούν την απαραίτητη άδεια, επειδή, όπως υποστηρίζουν «δεν έχουν κάρτα ανεργίας».

«Εμείς πουλούσαμε ρούχα εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Με ανάγκασαν να μπω στο ΤΕΒΕ, να αγοράσω ταμειακή μηχανή για να συνεχίσω το επάγγελμα και να υπάρχω. Δούλεψα 7 - 8 χρόνια έχοντας άδεια από τον εκάστοτε Νομάρχη Χανίων και αφού είχα περάσει από επιτροπή. Ομως τώρα η Επιτροπή με 'έκοψε' γιατί δεν είχα κάρτα ανεργίας. Πάει αρκετός καιρός. Είναι δύο χρόνια τώρα που 'παλεύω' με το θέμα της άδειας και δεν μπορώ να βγάλω άκρη», ανέφερε ο πατέρας της οικογένειας και πρόσθεσε: «Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης γνωρίζει πολύ καλά το θέμα μου, έχουν γίνει μεγάλες ενοχλήσεις, αλλά δεν υπάρχει εξέλιξη. Ζητάμε την βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο μας έβγαλαν από την λαϊκή αγορά και από τότε αντιμετωπίζουμε τρομερά προβλήματα».

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ»

Οσο για το πώς επιβιώνει η τρίτεκνη οικογένεια η μητέρα ανέφερε «πότε έχουμε να φάμε, πότε δεν έχουμε. Οποιος μπορεί μας βοηθάει. Ο κόσμος, η Ενορία Αγ. Στεφάνου παλιότερα, ο εφημέριος του Αγ. Παντελεήμονος και περαστικοί. Εχουμε καταντήσει να πηγαίνουμε να ζητιανεύουμε. Πώς θα ζήσουμε; Τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν να πάνε. Ο μικρός είναι 11 χρονών και θα έπρεπε να πηγαίνει στην ΣΤ? Δημοτικού, αλλά δεν μπορεί να πάει, γιατί δεν υπάρχει κανείς να τον μεταφέρει. Η κόρη μου είναι 13 χρονών και έπρεπε να πηγαίνει Α? Γυμνασίου και ο μεγάλος μου γιος 20 χρονών. Δεν πηγαίνουν γιατί ντρέπονται που δεν έχουν κάνει μπάνιο, ντρέπονται να πουν στους καθηγητές, ότι δεν έχουμε βενζίνη να μετακινηθούμε για να τα πάμε στο σχολείο. Εγώ τα δικαιολογώ και εγώ ντρέπομαι, αλλά δεν έχω πώς να πηγαίνω τα παιδιά μου. Δεν έχω ούτε ένα ευρώ. Προχθες πέρασε ένα αυτοκίνητο από εδώ και μας λυπήθηκε το παλληκάρι και μας έδωσε δέκα ευρώ».

«Δεκατέσσερα χρόνια μέναμε σε σπίτι και ήμασταν εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Πληρώναμε το ενοίκιο, προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια, αλλά τώρα μας οδήγησαν στους δρόμους», τόνισε.

«ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ»

«Είναι τρεις εβδομάδες που μένουμε εδώ. Εδώ κοιμόμαστε, εδώ τρώμε. Ζητάμε την άδεια λειτουργίας για να δουλέψουμε και πάλι στη λαϊκή. Ζητάμε τη δουλειά μας. Να επιβιώσουμε. Να μπορούμε να ζούμε σαν κανονικοί άνθρωποι με αξιοπρέπεια.

Τα βράδια δεν κοιμόμαστε απ? το φόβο μήπως κάποιος περάσει και κάνει κακό στα παιδιά, κρυώνουμε, ούτε κουβέρτες δεν έχουμε για να σκεπάσω τα παιδιά μου», ανέφερε η κα Σοφία που έκανε έκκληση για δουλειά και στέγη.

«Χρειάζομαι άμεσα μια δουλειά, αυτό είναι το κυριότερο για μας. Ζητάω μια στέγη και παρακαλώ όποιος μπορεί να μας βοηθήσει, γιατί προχθες έμαθα ότι πέθανε ένα παιδί στα παγκάκια και λυπάμαι πάρα πολύ για την τοπική αυτοδιοίκηση των Χανίων. Είμαι δημότισσα Χανίων από το 1975 όταν ήρθα με τους γονείς μου. Εδώ ψηφίζω, εδώ ζω. Εχω πληρώσει τόσους φόρους τόσα χρόνια και τώρα δεν με αφήνουν να δουλέψω στη λαϊκή», επεσήμανε.

Παράλληλα, όπως μας είπε η ίδια αντιμετωπίζει χρόνια πρόβλημα υγείας ούσα ινσουλινοεξαρτώμενη. «Δεν έχω πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Ευτυχώς που παίρνω ινσουλίνη από το Κοινωνικό Φαρμακείο, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν πάντα. Πολλές φορές ήρθαν να μας βοηθήσουν οι γιατροί του Κοινωνικού Φαρμακείου, αλλά τι να σου κάνει και ο άλλος όταν δεν έχεις μια δουλειά; Μια δουλειά που δικαιούσαι και σου την στερούν. Ζητάμε την άδεια λειτουργίας για τη λαϊκή διότι την δικαιούμαστε. Παλιότερα είχαμε περάσει από την Επιτροπή, είχαμε όλα τα έγγραφα και τώρα μας λένε ότι μας 'κόβουν' γιατί δεν έχω κάρτα ανεργίας», τόνισε.

Eκκληση για βοήθεια προς κάθε αρμόδιο φορέα και πολίτη κάνει μέσω των 'Χανιώτικων Νέων' και ο εφημέριος του Αγ. Παντελεήμονος π. Δημήτριος που συμπαραστέκεται στην τρίτεκνη οικογένεια.

«Γίνεται μιά προσπάθεια να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν την εργασία τους. Είναι χρέος μας, να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, έτσι ανθρώπινα. Αλλωστε, αυτό κάνουμε κάθε μέρα. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δίπλα μας βρίσκονται κάποιες ψυχές και με λίγη έγνοια, λίγη φροντίδα μπορούν να στηριχθούν», ανέφερε ο π. Δημήτριος.

Χανιά: Αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα του πλοίου «Τάναϊς»

«Μνήμες» από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη θα αναβιώσουν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στα Χανιά με τα αποκαλυπτήρια μνημείου που αφιερώνεται στους Έλληνες Εβραίους της Κρήτης, στους Χριστιανούς αντιστασιακούς του νησιού και στους Ιταλούς αντιφασίστες αιχμαλώτους, που έπεσαν θύματα των ναζί κατακτητών και βρήκαν τραγικό θάνατο στη βύθιση του ατμόπλοιου «Τάναϊς», στις 9 Ιουνίου 1944, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα πραγματοποιηθούν στις 11 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη - Πύλη της Άμμου της παλιάς πόλης των Χανίων.

Την εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί και το ιστορικό της βύθισης του «Τάναϊς», διοργανώνουν ο δήμος Χανίων και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. 

Τρέμει τα έκτακτα περιστατικά το Κέντρο Υγείας Κισσάμου

Χωρίς την απαραίτητη κάλυψη οδηγών ασθενοφόρου το Κέντρο Υγείας Κισσάμου.


Του Γιώργου Παπαδάκη / prismanews.gr

Υποστελεχωμένο παραμένει εδώ και δύο χρόνια το Κέντρο Υγείας Κισσάμου στα Χανιά την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά χωρίς τον απαραίτητο αριθμό οδηγών ασθενοφόρου που χρειάζονται ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το όχημα να παραμένει ακινητοποιημένο χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να μπορεί να εξυπηρετήσει κρίσιμια περιστατικά όπως τροχαία και άλλα. Με αφορμή το πρόσφατο γεγονός με τον θάνατο του μοτοσικλετιστή στο Ψαρολίμανο, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου – για την ακρίβεια οδηγού – η δημοτική αρχή Κισσάμου απέστειλε ανοικτή επιστολή στους αρμόδιους φορείς με σκοπό να καλυφθεί το κενό ώστε να μην υπάρξουν άλλα παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο prismanews.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μουντάκης Μιχάλης το θέμα αυτό έχει θιγεί ξανά και στο παρελθόν αλλά δυστυχώς απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων δηλώνει. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αυτή τη περίοδο στο Κέντρο Υγείας Κισσάμου υπάρχουν 4 οδηγοί ασθενοφόρου ενώ θα πρέπει να είναι 6, αν υπολογίσει κανείς τις άδειες και τα ρεπό.

Συνεχίζοντας να περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Κισάμου, ο αντιδήμαρχος αναφέρει πως η γιατρός αναγκάζεται πολλές φορές να πηγαίνει στα περιστατικά με το δικό της αυτοκίνητο και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό που διαθέτει το ασθενοφόρο. Αυτό που ζητά η δημοτική αρχή είναι να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ένα Κέντρο Υγείας που καλύπτει όλη την περιοχή της δυτικής Κισσάμου.

Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη ο «Αγροτικός Αύγουστος 2013»

Ποιοτικά κρητικά προϊόντα μπορούν να απολαύσουν οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας, στο πλαίσιο της Παγκρήτιας Έκθεσης Αγροτικών Προϊόντων και Ειδών Λαϊκής Τέχνης, με την επωνυμία «Αγροτικός Αύγουστος 2013», που εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, και θα φιλοξενείται μέχρι και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013 στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. 

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που η καρδιά της Κρήτης χτυπά για μία ακόμη φορά στην αγκαλιά της Θεσσαλονίκης και που μας δίνετε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας τα προϊόντα που συνθέτουν την κρητική δίαιτα, καθώς και τα έργα της λαϊκής μας τέχνης», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης.


«Ο Αγροτικός Αύγουστος έχει καταξιωθεί εδώ και 15 χρόνια, ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Νομού Χανίων και της Κρήτης, με απόηχο σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις τόσο εδώ, στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα», πρόσθεσε ο κ. Αμπαδιωτάκης, γνωστοποιώντας το κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης: τα Κρητικά Πιστοποιημένα και Τυποποιημένα Αγροτικά Προϊόντα: -Βιολογικά, -Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, -Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.


Στη τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αντώνιος Καρούμπης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης, ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων”, Δημοτικός Σύμβουλος, Νικόλαος Παπαντωνάκης, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Χανίων, Στέλιος Ρίγλης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Θεσσαλονίκης, κ.α.

Σημειώνεται ότι την έκθεση διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυστραλιανή εφημερίδα αναφέρεται στον... Ψηλορείτη!


Οι σχέσεις των Αυστραλών με τον Ψηλορείτη αναδεικνύονται στο τουριστικού περιεχομένου ένθετο Travel της εφημερίδας The Weekend Australian, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος στην Κρήτη.

Ο αρθρογράφος Ίαν Σμιθ επιδίδεται σε μια διαφορετική από τα συνηθισμένα περιήγηση. Επιλέγει την ορειβασία στον Ψηλορείτη, «το ψηλότερο βουνό της Κρήτης, με πλούσια ιστορία η οποία ξεκινά από την εποχή των θρύλων και φτάνει μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αφηγείται, μάλιστα, ότι την περίοδο της γερμανικής κατοχής και, πιο συγκεκριμένα, «κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι περισσότεροι εκ των Βρετανών, Νεοζηλανδών και Αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι αποκόπηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις, επέλεξαν την αντίσταση εναντίον των Γερμανών στα βουνά, με τη συνδρομή, φροντίδα και περίθαλψη, όταν χρειαζόταν, των Κρητικών με κίνδυνο της ζωής τους». Επισημαίνει ότι «πρόκειται για μνήμες, οι οποίες διατηρούνται καθόλα ζωντανές, σαν ένα σύγχρονο έπος, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Αυστραλούς».

Η περιήγησή του συνεχίζεται στους αγρούς της ορεινής Κρήτης με γλαφυρές περιγραφές του φυσικού τοπίου, των κτηνοτρόφων και της παραδοσιακής αμφίεσης των ηλικιωμένων Κρητικών, η οποία «παραπέμπει σε άλλες, ηρωικές εποχές», χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην «απαράμιλλη ελληνική και δη κρητική φιλοξενία».
Enhanced by Zemanta

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Παρέμβαση για τα κριτήρια στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης"


Μετά από έρευνα και σύγκριση στοιχείων, σχετικά με την πολιτική της διαχείρισης του πετρελαίου θέρμανσης, από μεριάς Κυβέρνησης , δηλ. εάν πέτυχε το μέτρο, της εξίσωσης Ε.Φ.Κ πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης ,εις όφελος της οικονομίας της Χώρας και των καταναλωτών, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καταθέτει δημόσια τις προτάσεις της, για τους καταναλωτές που πρέπει να ωφεληθούν και ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην δημόσια παρέμβασή της μεταξύ των άλλων η ΄Ενωση αναφέρει:

"Η εξίσωση από μεριάς Κυβέρνησης, του ΕΦΚ στα δύο πετρέλαια, αποδείχτηκε ότι σαν οικονομικό μέτρο απέτυχε , με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες .Επειδή η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, καθημερινά παρακολουθεί με αγωνία τις σκέψεις της Κυβέρνησης, για μέτρα μέριμνας, για να μπορέσουν οι καταναλωτές να έχουν μία ομαλή πρόσβαση για εφοδιασμό με πετρέλαιο θέρμανσης ,αποκλείοντας με δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ.Σουρνάρα την επαναφορά του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης,στα επίπεδα της τιμής του έτους 2011 ,σκεπτόμενη όμως να χρησιμοποιήσει για ελάφρυνση των καταναλωτών "επίδομα" για το πετρέλαιο θέρμανσης, στους αδύναμους οικονομικά καταναλωτές, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, παρότι αυτά το μέτρο της επιδότησης ,δεν την βρίσκει σύμφωνη , καθώς το βρίσκει πρόχειρο ,και εκ του αποτελέσματος δεν διαφαίνεται ότι θα ωφεληθεί η αγορά της λιανικής πώλησης πετρελαίου, ούτε οι καταναλωτές, αλλά ούτε αναμένεται αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Όμως , επειδή ο νοικοκύρης και στην προκειμένη περίπτωση η Κυβέρνηση, όφειλε πριν ρίξει τους καταναλωτές σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, (ξυλόσομπες, τζάκι, αέριο,.κλπ) που αφενός επιβάρυναν τον καταναλωτή, στις μεθόδους εγκατάστασης , αλλά και βάζοντας την κεντρική θέρμανση σε αχρηστία , αλλά και κάποιους καταναλωτές κυριολεκτικά να "παγώσουν" και παρότι το μέτρο της Κυβέρνησης για τους περισσότερους καταναλωτές παταγωδώς απέτυχε, και αν εμμένει στο "επίδομα θέρμανσης" η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , αφού επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση καθυστέρησε και καθυστερεί να δώσει ¨κοινωνική λύση στον εφοδιασμό των καταναλωτών " με πετρέλαιο θέρμανσης, οι προτάσεις της είναι για ποιοι θα πρέπει να είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος και ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος για πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΙΚΑΙΟΎΧΟΙ

- Άνεργοι, πολύτεκνοι , τρίτεκνοι ,συνταξιούχοι, Αμ.Ε.Α,
-Απλοί πολίτες με εισοδηματικά κριτήρια

ΚΡΙΤΉΡΙΑ

- Να τεθεί ως εισοδηματικό κριτήριο το όριο μέχρι του ποσό των 80.000 ευρώ.

-Τη χορήγηση επιδόματος, ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων οικίας, είτε μισθωμένης ,είτε ίδιας ιδιοκτησίας
- Η διαδικασία ελέγχου των διαδικασιών , να ανατεθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ, της κατοικίας διαμονής του δικαιούχου.
-Απεριόριστο όριο κατανάλωσης.

Υπογραμμίζουμε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις, θα υπάρξουν άμεσα τα ακόλουθα οφέλη:

Σημαντική αύξηση των δικαιούχων κι ελάφρυνση των "πληγωμένων " από την οικονομική κρίση νοικοκυριών.

Σημαντική αύξηση των εσόδων του Κράτους.

Βελτιωμένες συνθήκες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Συνέχιση της πάταξης του λαθρεμπορίου, με τη διατήρηση της εξίσωσης του ΕΦΚ.

Η Ένωση μας ,διαθέτοντας την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, σχετικά με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, των δύο πετρελαίων,είδαμε πολλά νοικοκυριά να απέχουν από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, να έχουν στραφεί προκειμένου να ζεσταθούν, σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, με σημαντική μείωση των εσόδων του Κράτους, αλλά και με καταγεγραμμένη περιβαντολλογική επιβάρυνση, με τις διάφορες καυστικές ύλες.Όλες οι μεγάλες πόλεις "ένα τζάκι" με εκπομπή αερίων, ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα.

Συμπερασματικά: H δημόσια παρέμβαση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, έστω και την ύστατη ώρα (10 μέρες)πριν την επίσημη έναρξη αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, σκοπό έχει να επισημάνει στην Κυβέρνηση, ότι έχει εικόνα των "λαθών" της εφαρμοζόμενης πολιτικής, εις βάρος και της οικονομίας της Χώρας, αλλά και των καταναλωτών. όμως η πρόθεσή της δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών , αλλά η ισορροπία της αγοράς ,οι καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο όσο το δυνατό φθηνότερο, πριν ακόμα πέσουν σημαντικά οι θερμοκρασίες ".

Για το Δ.Σ
Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Ένα λεωφορείο με...μεγάλη ιστορία και πάλι στους δρόμους

Βρέθηκε στα Χανιά, προκειμένου να φιλοξενηθεί μέσα σε αυτό έκθεση παλαιών φωτογραφιών


Ταξίδι στο παρελθόν μ' ένα μπλε αστικό λεωφορείο που, από το 1960 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, εκτελούσε δρομολόγια στην Αθήνα έκαναν τις τελευταίες ημέρες οι Χανιώτες.

Το παλιό λεωφορείο άριστα συντηρημένο, έκανε την εμφάνιση του στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες πολίτες, αλλά και ξένους τουρίστες.

Το παλιό λεωφορείο μάρκας Μερσεντές εκτελούσε δρομολόγια στην Αθήνα και για λίγα χρόνια στο Αίγιο και αποτελεί μέρος της συλλογής 14 παλιών αστικών και υπεραστικών λεωφορείων που έχει στην κατοχή του και συντηρεί μαζί με τον αδελφό του, ο κ. Χάρης Λαζαρόπουλος

Το λεωφορείο βρέθηκε στα Χανιά, προκειμένου να φιλοξενηθεί μέσα σε αυτό έκθεση παλαιών φωτογραφιών της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αθλητικού Ομίλου Χανιά.

Την Κυριακή μάλιστα, μετέφερε στο γήπεδο, όπου θα αγωνίζεται η ομάδα της περιοχής για το πρωτάθλημα της δεύτερης εθνικής, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του ΑΟ Χανιά.

"Η προσπάθεια μας είναι καθαρά ιδιωτική, δεν παίρνουμε καμία απολύτως επιδότηση και στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την κληρονομιά του 1960", ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κύριος Λαζαρόπουλος.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε το κράτος να έχει δημιουργήσει ένα εθνικό μουσείο μεταφορών ώστε, όπως είπε, να μείνει ζωντανό ένα κομμάτι της σύγχρονης Ελλάδας και της ελληνικής κληρονομιάς.

Ο "νόμος της σιωπής" για τις ρατσιστικές επιθέσεις στα Χανιά

​Eξι από τις συνολικά 25 υποθέσεις που πρόσφατα κατήγγειλε το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων ως «νεοναζιστικές ή ρατσιστικές επιθέσεις» έχουν εξιχνιαστεί από την Αστυνομία στα Χανιά, με την πλειοψηφία των περιστατικών να μην έχει καταγγελθεί σύμφωνα με όσα απαντά επίσημα η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.

Στον απόηχο της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και των ραγδαίων εξελίξεων με τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής το Στέκι και άλλες συλλογικότητες της πόλης είχαν δημοσιοποιήσει το χρονικό επιθέσεων που σημειώθηκαν στα Χανιά από το 2009 μέχρι το 2011, τις οποίες κατήγγειλαν ως ναζιστικές και ρατσιστικές. Επισήμως πάντως η Αστυνομία στα Χανιά δεν αποδίδει ρατσιστικό ή πολιτικό χαρακτήρα σε όσα από τα περιστατικά την έχουν απασχολήσει.

Τα 'Χ.Ν.' ζήτησαν από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων μία επίσημη απάντηση αναλυτικά για κάθε ένα από τα περιστατικά και όπως προκύπτει η πλειοψηφία τους δεν είχε καταγραφεί καθώς δεν είχε γίνει σχετική καταγγελία.

Πιο συγκεκριμένα, έντεκα υποθέσεις δεν καταγγέλθηκαν επίσημα στην Αστυνομία, για επτά έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος αγνώστων δραστών, έξι έχουν εξιχνιαστεί και έχουν αποδοθεί κατηγορίες και σε μία περίπτωση έχουν γίνει συλλήψεις.

Γιατί δεν καταγγέλλονται οι επιθέσεις;

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγγέλονται στην Αστυνομία, η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Οπως ανέφεραν στα 'Χ.Ν.' μετανάστες που ζουν στην πόλη μας, αλλά και άτομα που δραστηριοποιούνται σε αντιρατσιστικούς φορείς και συλλογικότητες, η πιο σημαντική παράμετρος για τον 'νόμο της σιωπής' είναι ο φόβος των κυρώσεων.
«Ενας μετανάστης χωρίς χαρτιά που αντιμετωπίζεται ως 'παράνομος' από το ελληνικό κράτος είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαβεί την πόρτα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Ενας ακόμη λόγος είναι το αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει χρόνια τώρα σε όλη την Ελλάδα καθώς αρκετές υποθέσεις δεν εξιχνιάζονται, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για συγκάλυψη προσώπων και καταστάσεων από την Αστυνομία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι βάσει των πρόσφατων εξελίξεων με τις συλλήψεις σχετικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μέχρι στιγμής στα Χανιά δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε εμπλοκή αστυνομικού με τον χώρο της ακροδεξιάς, αντίθετα με το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο που το κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί έρευνες για την πιθανή διασύνδεση ενστόλων με τη Χρυσή Αυγή.

Πηγή: Xανιώτικα Νέα, creteplus

Σε όλο το νησί οι έλεγχοι από τους "ευρω-ράμπο"

Επεκτείνονται οι έρευνες του κλιμακίου της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης από το Ρέθυμνο όπου ξεκίνησαν σε όλο το νησί. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έκανε χθες το neakriti.gr πολυμελές κλιμάκιο της "OLAF" βρίσκεται από χθες το πρωί στο νησί διεξάγοντας εξονυχιστικούς ελέγχους για να διαπιστώσει εάν ευσταθούν καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις από Ευρωπαϊκά Προγράμματα. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ράμπο του Ευρωπαϊκού ΣΔΟΕ αποφάσισαν να ξεκινήσουν την έρευνα τους από το Ρέθυμνο όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη κυκλώματος με στόχο να καρπωθεί υπέρογκα ποσά από Ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες οι έρευνες θα επεκταθούν σε όλο το νησί με τους αγρότες να μπαίνουν για τα καλά στο μικροσκόπιο.

Το κλιμάκιο της "OLAF" συνοδεύεται από τουλάχιστον τέσσερα έμπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ Κρήτης που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την Ευρωπαϊκή Έρευνα.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στα τέλη Αυγούστου , το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, «το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσεών του, πραγματοποιεί στοχοθετημένες επιτόπιες ελεγκτικές επαληθεύσεις σε Φορείς Επένδυσης, σε ορισμένες δε υποθέσεις, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)». Όπως δε ενημερώνει ο κ. Στουρνάρας, «σε περιπτώσεις εντοπισμού περιπτώσεων απάτης/παρατυπίας, το ΣΔΟΕ προβαίνει στις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες, προκειμένου οι αρμόδιοι Φορείς να προβούν στην ανάκτηση αχρεωστήτως και παρανόμως καταβληθέντων ποσών και στην κοινοποίηση των παρατυπιών».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα και Θωμά Ψύρρα, σχετικής με την έρευνα που διενεργείται για παράνομες επιδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ επικαλούνταν έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα σε πλασματικές εταιρείες, την τελευταία δεκαετία, η οποία και αποτέλεσε το έναυσμα για τη σύσταση δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Συγκεκριμένα, κατ΄ εντολή των δύο εισαγγελέων, οι 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα θα πραγματοποιήσουν έρευνα για τις επιδοτήσεις των εταιρειών από το 2004 έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών. Όπως εξάλλου αναφέρουν οι βουλευτές, αντικείμενο έρευνας θα αποτελέσει η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων.
Το ενδιαφέρον και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ήδη, η ΕΕ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να διενεργήσουν έλεγχο, μετά την αποκάλυψη τεσσάρων υποθέσεων δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών με εμπλεκόμενους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης για την έγκριση χρηματοδοτήσεων εταιρειών από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως ειδικότερα αποκαλύπτει στο έγγραφό του ο κ. Στουρνάρας, «για τις πρόσφατες τέσσερις περιπτώσεις, όπου οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΔΙΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης (φορέας διαχείρισης πράξεων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ) φέρονται εμπλεκόμενοι σε περιστατικά δωροδοκίας και εκβίασης επενδυτών, η ΕΕ ζήτησε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και Αρχή Πιστοποίησης) την ανάληψη κοινής δράσης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 δεν έχουν επιβαρυνθεί με περιπτώσεις δωροδοκίας, εκβίασης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής απάτης ή διαφθοράς». Ενημερώνει, παράλληλα, τους βουλευτές ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει αποσταλεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο απολογισμός του Κοινού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την υλοποίηση των κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων.

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει, επίσης, ότι, μετά από προβλήματα που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκε κατ' αποκοπή δημοσιονομική διόρθωση ύψους 5% στις δαπάνες που διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ οι θεσμικές ελλείψεις που εντοπίστηκαν διορθώθηκαν με τον νεότερο επενδυτικό νόμο 3908/2011. Σε κάθε περίπτωση, όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός Οικονομικών, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2860/2000 και Ν. 3614/2007 και τους κοινοτικούς Κανονισμούς) η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) αποτελεί την Αρχή Ελέγχου, υπεύθυνη για τον εξωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, τόσο στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ (2000- 2006) όσο και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007- 2013).

Ο Μιχελογιαννάκης για την άρση της ασυλίας του

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, μετά την απόφαση για άρση της ασυλίας του, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Ολοκληρώθηκε σήμερα και το τυπικό της διαδικασίας της άρσης ασυλίας που είχα αιτηθεί, προκειμένου να διερευνηθούν αποφάσεις για θέματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης αυθαιρέτων. Προσωπικά, έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει τι πιστεύω όσον αφορά στο τι πρέπει να ισχύσει για τις ευθύνες βουλευτών και υπουργών. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εκτέλεσα αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι οποίες ήταν  σχεδόν ομόφωνες και ενήργησα σύννομα, με γνώμονα το κοινό συμφέρον των συμπολιτών μου, ως απλό μέλος τριμελούς επιτροπής, ελέγχοντας τα κριτήρια και τους όρους, όπως αυτοί περιγράφονται, δηλαδή κοινωνικοί λόγοι, λόγοι υγείας κτλ, για την ηλεκτροδότηση, υδροδότηση αυθαιρέτων. Έως σήμερα, έχω αθωωθεί ομόφωνα από δύο δίκες και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής.»

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...