Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Έλεγχοι για την προστασία της τσικουδιάς και του τσίπουρου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των ελέγχων για φοροδιαφυγή, νοθεία και λαθρεμπορία
Απάντηση Μαυραγάνη στην παρέμβαση Αυγενάκη


Για το θέμα της παράνομης εισαγωγής τουλάχιστον 30.000 τόνων τσικουδιάς και τσίπουρου, που εισάγονται από τις γειτονικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία κλπ. και στη συνέχεια βαφτίζονται ελληνικά και διοχετεύονται στην αγορά, απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Εκτός του ελέγχου στην παραγωγή ως και κατά την εισαγωγή αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, από τις υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους διενεργούνται συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι, πλην όμως εξ ‘ αντικειμένου δειγματοληπτικοί των αλκοολούχων ποτών στην αγορά, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία και με τις λοιπές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Οικονομικών: «τα λαμβανόμενα δείγματα αλκοολούχων προϊόντων, άνω των 1500 ετησίως, εξετάζονται στις υπηρεσίες του ΓΧΚ που καθιστούν δυνατή την ανίχνευση, ακόμη και σε ίχνη, ουσιών ξένων προς την φύση των προϊόντων. Ειδικότερα, όσον αφορά το προϊόν «τσίπουρο/τσικουδιά» το οποίο και μόνο, εφ’ όσον βεβαίως παράγεται στο πλαίσιο του καθεστώτος των διημέρων μικρών αποσταγματοποιών, μπορεί να διατίθεται χύμα, ελεύθερα σε όλη τη χώρα –λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας του όλου καθεστώτος- έχουν δοθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σαφείς οδηγίες και εντολές για τη διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων.»

Επισημαίνει μάλιστα ότι: «μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές περιπτώσεις νοθείας με κίνδυνο για την δημόσια υγεία, ενώ βέβαια έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις μη κανονικότητας των προϊόντων, επιμολύνσεων (με πλαστικοποιητές, σε κάποιες δε περιπτώσεις και με χαλκό) όποτε λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία του καταναλωτή.» Ειδικότερα όσον αφορά την παρουσία μεθανόλης –ουσίας ιδιαίτερα τοξικής και επικινδύνου- «η περιεκτικότητα των δειγμάτων κυμαίνεται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα των προβλεπομένων», υπογραμμίζει ο κ. Γ. Μαυραγάνης στο έγγραφό του.

Σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης οινοπνευματωδών ποτών, εκπονούνται τριμηνιαίοι προγραμματισμοί τελωνειακών ελέγχων οι οποίες υλοποιούνται από τις Τελωνειακές Αρχές, ειδικά και μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και την κατάργηση των Τελωνείων Εξοχής, Ορμενίου και Προμαχώνα, όπου πλέον λειτουργούν κλιμάκια ελέγχων στους οδικούς άξονες Εξοχής- Δράμας, Ορμενίου – Ορεστιάδας και Προμαχώνα – Σερρών.

Μάλιστα στην έγγραφη απάντηση του Υφυπουργού αναφέρεται ότι, ιδιαίτερο ρόλο, έχει και το Σ.Δ.Ο.Ε. το οποίο προκειμένου να περιορισθούν φαινόμενα εισαγωγής και διάθεσης προϊόντων στην αγορά, ως εγχώρια, διενεργεί προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην απάντηση του κ. Γ. Μαυραγάνη προς τον Λ. Αυγενάκη παρουσιάζονται τα στοιχεία από ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί το από το 2012 μέχρι σήμερα. Αναλυτικά, στα πλαίσια εφαρμογής του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής 2012-2014 κατά την περίοδο από 01/01-31/12/2012, διενεργήθηκαν 199 έλεγχοι, βρέθηκαν 49 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 15 απλές τελωνειακές παραβάσεις, 149 φορολογικές παραβάσεις και 19 λαθρεμπορίες. Επίσης κατασχέθηκαν 5 άμβυκες απόσταξης. Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2013 διενεργήθηκαν 138 έλεγχοι, βρέθηκαν 30 παραβάτες, βεβαιώθηκαν 74 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 10 άμβυκες απόσταξης αλκοολούχων ποτών.

Παταγώδης αποτυχία του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στη Κρήτη - Αναλυτικά στοιχεία για κάθε νομό

Σε παταγώδη αποτυχία φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί, προς το παρόν τουλάχιστον, το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση με στόχο να μειωθούν οι τιμές... προς όφελος των καταναλωτών στη Κρήτη, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που προχώρησαν σε μειώσεις τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε όλη τη Κρήτη μόνο 22 επιχειρήσεις εστίασης έχουν προμηθευτεί το ειδικό σήμα μείωσης ΦΠΑ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα Χανιά μόνο ένα κατάστημα έχει προμηθευτεί το σήμα ενώ στους υπόλοιπους νομούς η κατάσταση έχει ως εξής:

Ρεθυμνο: 3 επιχειρησεις

Λασίθι: 4 επιχειρησεις

Ηρακλειο: 14 επιχειρησεις

Όπως ανέφεραν επιχειρηματίες του τουρισμού στο Flashnews.gr η μικρή ανταπόκριση των καταστηματαρχών ενδεχομένως οφείλεται στο ότι δεν μπορούν, λόγω φόρτου εργασίας να αλλάξουν τους τιμοκαταλόγους, και όχι τόσο στη διάθεσή τους να βοηθήσουν την αγορά και τους καταναλωτές κατεβάζοντας τις τιμές στα προϊόντα τους

Εξαφανίζονται τα ψάρια στη Δυτική Κρήτη

Άγνωστες είναι οι αιτίες εξαφάνισης των ψαριών, καθώς δε μπορεί να γίνει κάποια καταγραφή και να προσδιοριστεί ακριβώς τι φταίει. Άγνωστες είναι οι αιτίες εξαφάνισης των ψαριών, καθώς δε μπορεί να γίνει κάποια καταγραφή και να προσδιοριστεί ακριβώς τι φταίει.

Πρωτοφανής είναι η εικόνα που παρουσιάζει φέτος η θάλασσα στη δυτική Κρήτη, σε ότι αφορά την παρουσία ψαριών, που πλέον αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Μάλιστα, οι αλιείς τονίζουν πως γνωστά είδη ψαριών έχουν πλέον εξαφανιστεί σε μία περιοχή από τη Γραμπούσα μέχρι και την Παλαιόχωρα.

Άγνωστες είναι οι αιτίες εξαφάνισης των ψαριών, καθώς δε μπορεί να γίνει κάποια καταγραφή και να προσδιοριστεί ακριβώς τι φταίει, επισημαίνει ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης. Την ώρα που οι ψαράδες δε βρίσκουν ούτε λέπι, οι οικονομικές επιπτώσεις για τους αλιείς είναι τεράστιες, αφού τέτοιες εποχές άλλες χρονιές τα ψαράδικα ήταν καθημερινά στα ανοικτά, κυρίως για σκάρους που είναι και το ψάρι της εποχής, διαβάζουμε στη Νέα Τηλεόραση.

Λύση στο πρόβλημα δε δείχνει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, πέρα ίσως από αυτή που έχει προτείνει ο κ. Συνολάκης για τη δημιουργία ενός υφάλου που θα μπορούν να αναπαραχθούν ήρεμα τα ψάρια.

Οι φήμες πάντως που κυκλοφορούν είναι πολλές στους κύκλους των ψαράδων και έχουν να κάνουν είτε με τις θαλάσσιες έρευνες για το φυσικό αέριο που ίσως διατάραξαν το μικροκλίμα της περιοχής, είτε με πιθανή μφάνιση σοβαρού αριθμού μεγάλων θηλαστικών (φάλαινες, δελφίνια κ.ά.), που πάλι όμως δεν μπορεί να προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά, είτε την υπεραλίευση, είτε την αύξηση του αριθμού ενός είδους ψαριού που τρέφεται στις ίδιες περιοχές με τον σκάρο και μειώνει την τροφή

prismanews.gr

Απολογείται η ταμίας για την υπεξαίρεση στο Δήμο Νεάπολης

Ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στο ταμείο του πρώην Δήμου Νεάπολης αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή η ειδική ταμίας, η οποία έχει καταστεί το κεντρικό πρόσωπο του οικονομικού σκανδάλου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι βαρύτατες καθώς το ύψος της υπεξαίρεσης συνολικά για το ταμείο αλλά και για τα τέσσερα νομικά πρόσωπα του πρώην δήμου εκτιμάται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ με βάση τα επίσημα έγγραφα που συντάχθηκαν από τους διαχειριστικούς ελέγχους μετά την αποκάλυψη του ελλείμματος, τον Φεβρουάριο του 2011 με την παράδοση του ταμείου στον Καλλικρατικό δήμο του Αγίου Νικολάου.

«Βετεράνος» στη συγκεκριμένη θέση λόγω της πολυετούς θητείας της ήταν το πρόσωπο-κλειδί για την «διαχείριση» των χρημάτων στο ταμείο του πρώην δήμου.

Πάντως μέχρι και σήμερα και παρά το γεγονός ότι έχουν διενεργηθεί εξονυχιστικοί έλεγχοι από διάφορες υπηρεσίες, απάντηση δεν έχει δοθεί για την «διαδρομή» των χρημάτων που έκαναν «φτερά».

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η πρώην ταμίας τηρεί «σιγή ιχθύος», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι θα ανοίξει «τα χαρτιά» της ενώπιον της ανακρίτριας κατά την απολογία της.

Πηγή: cretalive/ ΠΑΤΡΙΣ

Ξεπερνά το 30% η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη

Η μάστιγα της εποχής και οι επιφυλάξεις για  τις εξαγγελίες Βρούτση. Η μάστιγα της εποχής και οι επιφυλάξεις για τις εξαγγελίες Βρούτση.

Του Γιώργου Λαμπράκη / prismanews.gr

Την ώρα που το υπουργείο εργασία ανακοινώνει μέτρα για τους παράνομους εργοδότες τα στοιχεία για τη μαύρη εργασία στην Κρήτη είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ηράκλειου οι ανασφάλιστη εργασία στο νησί ξεπερνά το 30% όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η ανασφάλιστη εργασία καταγράφει αυτά τα υψηλά ποσοστά εν μέσω της τουριστικής περιόδου φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος.
Στη Κρήτη τείνει να γίνει κανόνας η ανασφάλιστη εργασία. Εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις αμειβόμενοι με ψίχουλα και χωρίς την προβλεπόμενη ασφάλεια ενώ οι επιχειρηματίες τους υποχρεώνουν να εργάζονται 12 και 14 ώρες ημερησίως, αναφέρει στο prismanews.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως στους τελευταίους ελέγχους που πραγματοποίησαν από κοινού το Εργατικό Κέντρο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, αποκαλύφθηκε το μέγα σκάνδαλο με τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργαζόμενους τους οποίος διοχέτευαν σε τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως στον τουριστικό τομέα, εταιρείες – φαντάσματα. Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες αμείβονταν με 14 ευρώ ημερησίως ενώ οι επιχειρήσεις τους παρείχαν υποτυπώδεις φαγητό και στέγη.

Τα νέα μέτρα

Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο Ηράκλειο αντιμετώπισαν με δυσπιστία τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασία κ. Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προβλέπονται αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους εργοδότες διαπιστωθεί ότι απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό. Το υπουργείο κάθε μήνα εξαγγέλλει μέτρα τα οποία δεν εφαρμόζονται. Και δεν μπορούν να εφαρμοστούς γιατί οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες υπολειτουργούν, δήλωσε ο κ. Βαρδάκης. Ας φροντίσουν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να πιάσουν τόπο οι εξαγγελίες τους. Είχαμε τονίσει εδώ και πολύ καιρό ότι η μαύρη εργασία θα ήταν η μάστιγα της σύγχρονης εργασιακής εποχής. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, καταλήγει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Κεφαλογιάννης: Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδέσμων φίλων ΟΦΗ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδέσμων  φίλων  ΟΦΗ,snakes και Κρήτες είχε χθες ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης λίγο πριν την έναρξη του αγώνα μεταξύ του ΟΦΗ και του Πανιωνίου.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αντάλλαξε απόψεις με τους εκπροσώπους του ΟΦΗ για τη καλύτερη πορεία της ομάδας , ευχήθηκε καλή επιτυχία  για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ΟΦΗ φέτος στη Σούπερ Λίγκα θα έχει μια καλή σεζόν.

Ο πρώην Υπουργός  τονίσε για άλλη μια φορά ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στην ομάδα αρωγός και συμπαραστάτης σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται κατά την διάρκεια της φετινής ποδοσφαιρικής περιόδου.

Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης μαζί με την διοίκηση του ΟΦΗ παρακολούθησε το παιγνίδι με τον Πανιώνιο.

Ρέθυμνο: «Ζουμ» στον κύκλο της ζωής

Εργα του Φίλιππου Τσιάρα από την έκθεση 
Με εικόνες του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Φίλιππου Τσιάρα, αλλά και στιγμιότυπα του Χριστόφορου Δουλγέρη από το Ρέθυμνο, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην έκθεση «Ο κύκλος της ζωής», που θα μείνει ανοιχτή για το κοινό στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ο Φ. Τσιάρας, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, αναδημιουργεί εικόνες αυτοαναστοχασμού, ενώ συνθέτει μέσα από τις μνήμες του κόσμου του υγρού στοιχείου τη μνήμη του σύμπαντος.
Στην έκθεση συμπυκνώνει μια αναδρομή με έργα από τις παλαιότερες σειρές του - «The Supereal 1971-2009»-, την αναδρομική έκθεση που είχε παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το 2009 και τον περασμένο Απρίλιο στο Stella Art Foundation στη Μόσχα, αλλά και τη νέα του δουλειά.

Οσο για τον Χριστόφορο Δουλγέρη, εκθέτει εικόνες από το φωτογραφικό του αρχείο, με τοπία του Ρεθύμνου από τη δεκαετία του 1990 σε αντιπαράθεση με έργα τωρινής του δουλειάς. Παράλληλα, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι κοινής δουλειάς των δύο καλλιτεχνών με φωτογραφίες του Δουλγέρη από το Ρέθυμνο, πάνω στις οποίες επεμβαίνει με φωτομοντάζ ο Τσιάρας προσθέτοντας τους δικούς του... κύκλους της ζωής στην καθημερινότητα των κτιρίων.
Η έκθεση αυτή εξετάζει τον τόπο και τους τόπους διαμέσου της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης και την υπέρβαση της πραγματικότητας με τη σουρεαλιστική ματιά των δύο καλλιτεχνών.

Διήμερο "Λουκέτο" σε νυχτερινό κέντρο στα Χανιά έβαλε το ΣΔΟΕ

Λουκέτο για 48 ώρες έβαλε το ΣΔΟΕ σε νυκτερινό κατάστημα διασκέδασης που βρίσκεται στην παλιά πόλη των Χανίων.

Ύστερα από έλεγχο, κλιμάκιο ελεγκτών του ΣΔΟΕ εντόπισε φορολογικές παραβάσεις στο συγκεκριμένο κατάστημα και σήμερα η αστυνομία σφράγισε το κατάστημα το οποίο θα παραμείνει κλειστό .

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ,  σε τραπέζια θαμώνων του καταστήματος δεν υπήρχαν αποδείξεις όπως ορίζει η νομοθεσία.


Διπλασιάστηκαν οι επισκέπτες στο Μουσείο Ηρακλείου


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ / enet.gr

Οι ουρές που πριν από 7 χρόνια συναντούσαμε έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η εικόνα των κουρασμένων τουριστών που έχουν πιάσει «στασίδι» στο εξωτερικό περιστύλιο του περίφημου Μπαουχάους κτηρίου, που θυμίζει στα χρώματα και τις φόρμες μινωικά ανάκτορα, είναι ξανά γεγονός.

Ενα έργο που παραλίγο να γίνει το σύγχρονο γιοφύρι της Αρτας (το μουσείο σφραγίστηκε στις 13 Νοεμβρίου του 2006 για να εκσυγχρονιστεί και να επεκταθεί) επιτέλους παραδόθηκε στο κοινό έπειτα από 7 χρόνια «σιωπής». Είναι εντυπωσιακό αλλά την 1η Αυγούστου, τη μεγάλη ημέρα των θυρανοιξίων, οι επεμβάσεις τόσων ετών ήταν αόρατες στο κτίσμα του '40, που συνομιλεί πλέον με την εποχή του.

Ξανάνοιξαν οι θύρες

Λίγες μέρες πριν από το Δεκαπενταύγουστο, κοντά μιάμιση βδομάδα από την ημέρα που ξανάνοιξαν οι κανονικές θύρες, τα κορυφαία εκθέματα της προσωρινής έκθεσης, στην αίθουσα που έχει διαμορφωθεί στη βορινή πλευρά -ένα ημίμετρο-, μεταφέρθηκαν με προσοχή στον πρώτο όροφο.

Ηταν η κατάλληλη κίνηση για να ζωντανέψει με αληθινά και όχι «κουρεμένα» ωράρια (καθημερινά 8 το πρωί με 8 το βράδυ) το μουσείο-πόλος έλξης, που υπήρξε το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας και παραμένει αυτό με τις σημαντικότερες διεθνώς μινωικές αρχαιότητες.


Οι επισκέπτες διπλασιάστηκαν με το «καλημέρα σας». Ενώ η προσωρινή έκθεση με τα «αστέρια» των μινωικών ευρημάτων προσείλκυε 600-800 άτομα την ημέρα, το κατώφλι του μουσείου άρχισαν να περνάνε 1.600-1.800 άτομα. Καθημερινά. Και η τάση είναι ανοδική. Και πάλι ένα δείγμα μπορούν να δουν, όμως, οι επισκέπτες σε ό,τι αφορά το μινωικό πολιτισμό.

Εχει ακόμα δρόμο (ώς τις αρχές του 2014 έχει βάλει deadline ο διευθυντής του Γιώργος Ρεθυμνιωτάκης) ώσπου να ξαναβρεθούν σε προθήκες, με το νέο μουσειολογικό κα επιστημονικό σχεδιασμό τους, εκατοντάδες από τα περίπου 18.000 εκθέματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Τον Οκτώβριο του 2009 είχαν κάνει αίσθηση οι εκκλήσεις του δημάρχου Ηρακλείου Γ. Κουράκη προς τον Π. Γερουλάνο, να δοθεί μια λύση και το έργο να ολοκληρωθεί. Οι εργασίες της ανακαίνισης-επέκτασης του μουσείου, που έδειχναν να μην τελειώνουν, «ξεσκάλωσαν» από το ΥΠΠΟ το 2010, με τα χορηγία των απαραίτητων 250.000 ευρώ για τη μουσειογραφική μελέτη που εκκρεμούσε. Την επόμενη χρονιά μέσω ΕΣΠΑ ο προϋπολογισμός του μουσείου έφτασε τα 8 εκατ. Πίσω από τις κλειστές για το κοινό αίθουσες του ισογείου οι εργασίες συνεχίζονται πυρετωδώς.

Σήμερα, που αισίως η επέκταση ολοκληρώθηκε και ο πρώτος όροφος είναι επισκέψιμος, τι αντιμετωπίζει κανείς; Μια εμπεριστατωμένη επιστημονικά επανέκθεση μέρους της μόνιμης συλλογής των αρχαιοτήτων των γεωμετρικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων από διάφορα μέρη της Κρήτης.


Και μια ανέμπνευστη προσωρινή επανέκθεση των μινωικών highlights.

Ολα και μόνον στον πρώτο ορόφο. Είναι δυνατό οι θεές των Οφεων να είναι όμως «ριγμένες» σε ένα ντουλάπι-βιτρίνα που ανοίγουν τα φύλλα του, σαν ένα οποιοδήποτε εύρημα; Ανάλογη είναι η τύχη και του Δίσκου της Φαιστού. Η αίθουσα από την οποία οι επισκέπτες δεν ξεκολλάνε είναι στημένη με παραταγμένες ντουλαπιέρες. Μας παρηγορεί το γεγονός ότι η κατάσταση είναι προσωρινή.

Η περιήγηση ωστόσο ξεκινά με την ωραιότερη -και μονιμότατη- αίθουσα της μερικής επανέκθεσης, αυτή των μινωικών τοιχογραφιών (Οι μινωικές τοιχογραφίες, ο κόσμος της ανακτορικής αυλής και ο κόσμος της φύσης, είναι ο θεματικός τίτλος) με την τοιχογραφία της Παριζιάνας και των Ταυροκαθαψίων σε κεντρική θέση.

Μια «εισαγωγή» εξαιρετικά ευχάριστη, που ωστόσο προδίδει το πρόβλημα στη μελέτη του φωτισμού. Οι προβολείς δημιουργούν αντανακλάσεις στα τζάμια, ορατούς ακόμα και όταν βρίσκεσαι στην «κατάλληλη» γωνία θέασης.

Ακολουθεί ο στενός χώρος μινωικών ευρημάτων ήδη από τη νεολιθική (6800-3200 π.Χ.) και την προανακτορική περίοδο (3200-2000 π.Χ.), τον οποίο διαδέχονται οι αίθουσες όπου αποτυπώνεται η σοβαρή επιστημονική δουλειά που έχει γίνει, αφού συνδέονται με γερές θεματικές γέφυρες η κλασική, η ελληνιστική και η ρωμαϊκή περίοδος. Ο επισκέπτης συναντά γκρουπαρισμένες θεματικά, κάτω από μπλε «υποτίτλους», εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, της λατρείας, των ταφικών συνηθειών. Ο θάνατος και ο τρόπος αντιμετώπισής τους έχουν περίοπτη θέση. Κάτι που αποδεικνύει και η πολύ προσεγμένη στο στήσιμό της αίθουσα με τη μονολεκτική θεματική «Νεκροταφεία», με επιμέρους υποενότητες, μεταξύ άλλων τις εξής: αντικατοπτρισμοί ζωής στο τοπίο του θανάτου και συμβολισμοί θανάτου.

Στην αίθουσα Πόλεις και ιερά, η οποία επίσης εκτείνεται από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. (καλύπτοντας μια τεράστια χρονική περίοδο), στις επιμέρους ενότητες συναντάς δίπλα στον πόλεμο την ειρήνη: από την καταστροφή των πόλεων, οδηγείσαι στην ιδιωτική ζωή και στα δημόσια θεάματα. Σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα έχεις διαγράψει τον κύκλο του ανθρώπινου βίου.

Το κατευόδιο του πρώτου ορόφου είναι τα ιερά από τη γεωμετρική ώς την κλασική περίοδο, με έμφαση και στην αρχαϊκή.

Πολλές εκκρεμότητες

Την επομένη της Παναγίας το σύστημα των aircondition του μουσείου, ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο, κατέρρευσε και οι επισκέπτες στις αίθουσες έσταζαν. Οι ανεμιστήρες οροφής στριφογύριζαν εις μάτην. Προκειμένου να δροσιστούν, μέχρι το πρόβλημα να αποκατασταθεί, αδυνατούσαν να βρουν κάτι εντός του κτηρίου. Τα κυλικείο ακόμη δεν λειτουργεί. Πολλές είναι οι εκκρεμότητες.

«Εγώ κοιτάζω το μέλλον. Στόχος μου είναι αρχή του 2014 να είναι τα πάντα έτοιμα», διευκρινίζει ο κ. Ρεθυμνιωτάκης. Ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή του μουσείου πριν από δυόμισι χρόνια. «Η ολική επανέκθεση των σημαντικότερων ευρημάτων που έχει στην κατοχή του το μουσείο απαιτεί χρόνο. Διότι τίποτα δεν θα είναι ατάκτως σπαρμένο, αλλά ενταγμένο σε ενότητες. Ηδη είδατε μια αφήγηση πλήρη».

Άρβη Ηρακλείου: Ζητούν... πίσω το χωριό τους!

Τι ζητούν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Άρβης στο Ηράκλειο Κρήτης. Τι αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου


Το χωριό Άρβη στο Ηράκλειο Κρήτης με παλαιότερες αποφάσεις έχει χωριστεί σε δυο τμήματα με φυσικό όριο χωρισμού τον ποταμό που ξεκινάει από το φαράγγι και καταλήγει στην θάλασσα!

Κινητοποιήσεις για τα αυτονότητα ετοιμάζουν αύριο στο Ηράκλειο οι κάτοικοι της Άρβης, στο νότο της Κρήτης, που ζητούν να ενωθεί και πάλι ο οικισμός τους! Ναι, ακούγεται απίστευτο, αλλά η Άρβη είναι χωρισμένη στα δύο! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η πολύ καλή πορεία των κηπευτικών και της μπανάνας, έχουν καταστήσει την Αρβη τον τελευταίο καιρό σε ένα από τα πιο δυνατά οικονομικά κέντρα της Κρήτης που συνδυάζουν την πρωτογενή παραγωγή με τον τριτογενή τομέα (που θα μπορούσε να εξελιχθεί περισσότερο λόγω του φυσικού Κάλλους της περιοχής)

Ειδικά φέτος μετά την πολύ καλή απόδοση και πορεία που είχε το αγγούρι στις αγορές της Ευρώπης, αλλά και τους παραθεριστές που κατέκλυσαν το χωριό λόγω της πολύ καλής αμμώδους παραλίας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του Αλιευτικού Καταφυγίου που κατασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια, υπάρχει τεράστια αισιοδοξία για …εκτίναξη της ανάπτυξης στην περιοχή με νέες μεγάλες επενδύσεις τόσο στον Αγροτικό τομέα όσο και στον Τουριστικό.

Ενώ όμως πηγαίνουν πρίμα για την Αρβη, υπάρχει … εδώ και πολλα χρόνια μια πανελλαδική πρωτοτυπία που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου.

Το χωριό με παλαιότερες αποφάσεις έχει χωριστεί σε δυο τμήματα, την Αρβη που ανήκει διοικητικα στα Αμιρά και την…Νέα Αρβη που ανήκει στον Αγιο Βασίλειο, με φυσικό όριο χωρισμού τον ποταμό που ξεκινάει απο το φαράγγι και καταλήγει στην θάλασσα.

Οι κάτοικοι της Αρβης διεκδικούν εδώ και χρόνια την συνένωση και την δημιουργία ενός οικισμού. Μετά… κόπων και βασάνων και ύστερα από πολλές κινητοποιήσεις κατάφεραν να αποσπάσουν θετική απόφαση από το Δημου Βιάννου όπου ανήκουν και τώρα το θέμα έχει κολλήσει στην υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος.

Αύριο Τρίτη ,λοιπόν, στις 7:30 το πρωί έχουν προγραμματίσει δυναμική κινητοποίηση και παρουσία στα γραφεία της Αποκεντρωμενης Διοίκησης στο Ηράκλειο για την ικανοποίηση του δικαίου αιτήματος τους.

“Είναι κανένας να απορεί πως ενα χωριό του Δήμου Βιαννου που ειναι το οικονομικό κέντρο του εδω και παρά πολλα χρόνια, ειναι χωρισμένο σε δυο τμήματα που το καθένα ανήκει σε διαφορετική κοινότητα και τι συμφέροντα εξυπηρετεί αυτη η κατεστημένη κατάσταση” είπε κάτοικος της περιοχής που δεν μπορεί πραγματικά να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό.

Πηγή: Cretalive.gr

ΕasyJet: Δεν προτίθεται να δημιουργήσει βάση στο Ηράκλειο

Δεν είναι μέσα στις προθέσεις της EasyJet η δημιουργία βάσης και η έναρξη εσωτερικών δρομολογίων οπουδήποτε στην Ελλάδα. Αυτό διευκρινίζει η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, σε συνέχεια αναφορών σχετικά με την έναρξη εσωτερικών δρομολογίων και την δημιουργία βάσης στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, "το αεροδρόμιο Ηρακλείου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς για την εταιρία στην Ελλάδα και συνδέεται με εννέα προορισμούς. Πρόθεση της εταιρίας παραμένει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην Ελληνική αγορά, στους δώδεκα ελληνικούς προορισμούς που εξυπηρετεί σήμερα, αυξάνοντας προορισμούς και συχνότητες".

“Ανάσα” για άνεργο δανειολήπτη από το Ειρηνοδικείο Χανίων

«Ανάσα» έδωσε σε τρίτεκνη οικογένεια, ανέργου δανειολήπτη, από τα Χανιά, η υπ’ αρ. 156/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Πρόκειται για δανειολήπτη άνεργο, τρίτεκνο (τρία ανήλικα), έγγαμο, ηλικίας 37 ετών, ο οποίος είχε χρέος σε μία τράπεζα συνολικού ύψους 28.336,65 ευρώ,όμως είχε περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος του, χωρίς η αδυναμία αυτή να οφείλεται σε δόλο. Η σύζυγός του εργάζεται ως εποχιακή ξενοδοχοϋπάλληλος και επίσης λαμβάνει γεωργικό εισόδημα με βάση το αντικειμενικό σύστημα και επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Περιουσιακά στοιχεία διαθέτει: μία κατοικία 61 τ.μ., ένα αγροτεμάχιο 2000 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο έτους κατασκευής 1996. Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία από την ρευστοποίηση, αφού όρισε ρύθμιση του χρέους 100 ευρώ μηνιαία για τέσσερα έτη, δηλ. θα πληρώσει (100χ48= 4.800) σύμφωνα με τις οικονομικές και οικογενειακές δυνατότητες του δανειολήπτη.

Για δε την διάσωση της κατοικίας, αφού του παρεχωρήθη τετραετής περίοδος χάριτος, καλείται να το πληρώσει σε 10 χρόνια, δηλ. σε 120 μηνιαίες δόσεις (23.537 ευρώ / 120 δόσεις = 196 ευρώ μηνιαίως)

Επί της ωφέλειας του δανειολήπτη, όπως αναφέρει η ένωση:

1)Σώζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικία, αγροτεμάχιο,αυτοκίνητο)

2)Του χορηγείται τετραετής περίοδος χάριτος

3)Ρύθμισε την δόση του δανείου του κατά το δικό του “μπορώ”.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...