Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τριήμερο εκδηλώσεων οδικής ασφάλειας στο Ρέθυμνο από την INTERAMERICAN

Eνθαρρυντική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων ήταν η ανταπόκριση και συμμετοχή του κοινού του Ρεθύμνου στις εκδηλώσεις ανάδειξης του ζητήματος, που οργάνωσε η INTERAMERICAN στην πόλη με τη συνεργασία της ομάδας Ιαβέρη στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου. Επισημαίνεται ότι το Ρέθυμνο μετατρέπεται για την Κρήτη σε κομβικό κέντρο διαχείρισης του προβλήματος, δεδομένου ότι σύντομα θα αποτελεί έδρα της νέας υπηρεσίας της Τροχαίας του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, κατά μήκος του οποίου καταγράφεται πλήθος ατυχημάτων που κατατάσσουν την Κρήτη στις γεωγραφικές περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η INTERAMERICAN επέλεξε για τρίτη φορά κατά τα τελευταία 5 χρόνια να εστιάσει την καμπάνια της για την ασφαλή οδήγηση στο νησί με σειρά εκδηλώσεων που έθεσε υπό την αιγίδα του ο δήμος Ρεθύμνου. Η εταιρεία πραγματοποίησε την κεντρική ανοιχτή εκδήλωση στο Ωδείο της πόλης με σεμινάριο κατά το οποίο ο Ιαβέρης ανέπτυξε τις σημαντικότερες αιτίες των δυστυχημάτων, που συγκλίνουν στον ανθρώπινο παράγοντα και προδίδουν τραγικό έλλειμμα παιδείας και συνείδησης του κινδύνου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα αρνητικά πρότυπα που στιγματίζουν την οδική συμπεριφορά από τις μικρές ηλικίες και δευτερευόντως στους λοιπούς παράγοντες: την παραβατικότητα και την “τιμωρία” της από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τις υποδομές στα οδικά δίκτυα, την ασφάλεια των οχημάτων. Με απτά παραδείγματα έδωσε πρακτικές συμβουλές για μια σειρά μέτρων προστασίας και προκάλεσε σοκ με την προβολή χαρακτηριστικών τηλεοπτικών spots που σε χώρες του εξωτερικού, επαναλαμβανόμενα συνεχώς, έχουν συμβάλει στον δραστικό περιορισμό των δυστυχημάτων.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης επεσήμανε ότι παρά τις υφιστάμενες οικονομικές δυσκολίες απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος, σύμφωνα με την οποία τα έργα βελτίωσης των οδικών συνθηκών δεν αρκούν. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη αλλαγής στη νοοτροπία των οδηγών και όσον αφορά στην πόλη του Ρεθύμνου, αναφέρθηκε σε έργα ανάπλασης για την ασφαλή κίνηση οχημάτων και πεζών, στη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και τη διάθεση 7 εκατ. ευρώ εκ μέρους της περιφέρειας στον νόμο για την υλοποίηση σχετικών παρεμβάσεων.

Μίλησαν, ακόμη, ο κ. Γιώργος Καραβιώτης, ως ενεργός πολίτης και πρόεδρος του Σωματείου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, εκ μέρους της Τροχαίας ο κ. Ελευθ. Σταγάκης, υπαστυνόμος Α´, στον οποίο χορηγήθηκε από τον συντονιστή του τοπικού γραφείου πωλήσεων της INTERAMERICAN κ. Κώστα Σαριδάκη ένα αλκοολόμετρο εκ μέρους της εταιρείας και τέλος, ο κ. Στάθης Λουραντάκης, περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων της INTERAMERICAN στην Κρήτη, που έδωσε το περίγραμμα του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής της εταιρείας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και κοινωνικής υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, ο οποίος υπογράμμισε στις παρεμβάσεις του την εστίαση των πρωτοβουλιών της εταιρείας στην πρόληψη του κινδύνου και υπενθύμισε το τεράστιο κόστος που επωμίζεται η ασφαλιστική αγορά από τα τροχαία δυστυχήματα, που το 2010 ανήλθε στα 952 εκατ. ευρώ. Όπως παρατήρησε, η εταιρεία διαχειρίστηκε πέρυσι 68 θανάτους στους δρόμους και το πρόβλημα πέρα από οικονομικό και δημογραφικό, είναι πρωτίστως ηθικό.

Στην κυριακάτικη επίδειξη αντιμετώπισης απρόβλεπτων καταστάσεων κατά την οδήγηση 35 πολίτες είχαν την εμπειρία της οδήγησης, ενώ πολύ περισσότεροι ήταν οι θεατές. Στις 3ήμερες εκδηλώσεις εντάχθηκαν και οι ομιλίες του Ιαβέρη σε 2 λύκεια του Ρεθύμνου (150 μαθητές), καθώς και η ομιλία του στις αερομεταφερόμενες Ειδικές Δυνάμεις (300 άτομα).
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει το θλιβερό “προνόμιο” της πρώτης θέσης σε νεκρούς στην ΕΕ των 27 χωρών, με 116 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, έχοντας πετύχει μικρή μείωση κατά τα τελευταία χρόνια που υπολείπεται σημαντικά του στόχου του ευρωπαϊκού προγράμματος “καθ’ οδόν 2006-2010”. Παρά τη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων το 2010 κατά 11,6% και των νεκρών κατά 12,4% που ωστόσο εκμηδενίζεται από τα λιγότερα χιλιόμετρα κίνησης συνολικά κατά το ίδιο έτος λόγω αύξησης του κόστους καυσίμων, τα συνολικά τροχαία δυστυχήματα πέρυσι αυξήθηκαν, με το 72% των συμβάντων να καταγράφονται στο αστικό οδικό δίκτυο.

Σε Ομαδική βάση, η ενημέρωση δανειοληπτών από την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

Επειδή έχει γίνει "το αδιαχώρητο "στο γραφείο δανειοληπτών της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, από την... επισκεψιμότητα των δανειοληπτών και επειδή οι κάθε δανειολήπτες (καταναλωτές, επιχειρηματίες, έμποροι), που ζητούν ενημέρωση,απασχολούν τα στελέχη της ενημέρωσης κατά μόνας, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των στελεχών, αλλά και την δυσλειτουργία της Ένωσης. Aποφασίστηκε η ενημέρωση να γίνεται ομαδικά,καθημερινά από τις 10 έως τις 12 π.μ.Η απόφασή μας είναι αφενός για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και η ελάφρυνση των στελεχών. Μόνο ερωτήματα και διευκρινήσεις ,θα απαντούνται σε προσωπική βάση.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...