Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Δέντρο "έκοψε" στη μέση το δρόμο στα Χανιά

Από καθαρή τύχη δεν συνέβη ατύχημα το πρωί λίγο μετά τις 8.00 στη λεωφόρο Καραμανλή (λεωφ. Σούδας) περίπου στο ύψος του Γερανιου.


Ένα ολόκληρο δέντρο έπεσε στη μέση του οδοστρώματος, "κόβοντας στα δυο" το δρόμο.

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν την ώρα που έπεφτε το δέντρο περνούσε από το σημείο κάποιο όχημα.

Ο κορμός του δέντρου είχε σαπίσει και μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που έπεσε.

Ευτυχώς το περιστατικό συνέβη Σάββατο και όχι καθημερινή εργάσιμη κατά την οποία η κίνηση στη λεωφόρο είναι πυκνή.

Οι οδηγοί αναγκάστηκαν να κάνουν κύκλο για να συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ στο σημείο εκτός από την αστυνομία, έφτασε και η πυροσβεστική για να κόψει σε μικρότερα κομμάτια το δέντρο και να το απομακρύνει από το δρόμο.
flashnews.gr

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι της Sprider Stores - Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το κατάστημα στα Χανιά

Η εταιρεία Sprider Stores ανέστειλε τη λειτουργία της, ταυτόχρονα όμως σε... "αναστολή" μπήκαν και οι ζωές 13 οικογενειών στα Χανιά, αλλά και των συνολικά 890 εργαζομένων πανελλαδικά.

13 εργαζόμενοι στο κατάστημα της Sprider Stores στα Χανιά, έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Όχι μόνο έμειναν χωρίς δουλειά, αλλά τους οφείλονται δεδουλευμένα 2 μηνών.

Όπως γράφει το flashnews, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν λάβουν αποζημιώσεις και βρίσκονται και υπό καθεστώς "ομηρίας" αφού δεν μπορούν να μπούν σε ταμείο ανεργίας, από τη στιγμή που η εταιρεία βρίσκεται ουσιαστικά σε καθεστώς παύσης εν λειτουργία, λόγω της δικαστικής εκκρεμότητας που υπάρχει για ένταξή της στο άρθρο 99.

Χθες το βράδυ οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα στο Μακρύ τοίχο Χανίων. Στο πλευρό του βρέθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ.

Όπως δήλωσε η υπάλληλος Μαρία Μιχελάκη, εκπροσωπώντας και τους υπολοίπους εργαζομένους:

"Μας εξανάγκασαν σε μειώσεις μισθών με 200-250 ευρώ κατά μέσο όρο το τετράωρο και 560 το 8ωρο και όλα αυτά με τις έγγραφες προσωπικές υποσχέσεις του ίδιου του Χατζηιωάννου ότι το Φεβρουάριο, οι μισθοί θα επανέλθουν στα επίπεδα προ μείωσης.

Στο διάστημα του bazaar εκφράζαμε την ανησυχία μας για το μέλλον της εταιρείας και το δικό μας και μας εφησύχαζαν ότι χρειάζονται τα χρήματα για να γεμίσουν τα καταστήματα με νέα εμπορεύματα λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Με εντατικοποίηση της δουλειάς και απλήρωτοι το τελευταίο 2μηνο, η εταιρεία και ο όμιλος προχώρησε σε 600 περίπου απολύσεις.

Στις 30/6 και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, στις 17.45 ταυτόχρονα σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας στην Ελλάδα, εισέβαλε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας αιφνιδιάζοντας πελάτες και προσωπικό και μας κοινοποίησε την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, βγάζοντας έξω από το κατάστημα όλους όσους ήταν μέσα και το προσωπικό.

Αυτή ήταν η στάση της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους, που μάλιστα πολλοί από εμάς προκειμένου να μην χάσουμε τη δουλειά μας, αναγκαστήκαμε το προγηούμενο διάστημα να θυσιάσουμε τα εναπομείναντα δικαιώματά μας με 2 απανωτές μειώσεις μισθών που έφτασαν εως και το 42%"

Οι εργαζόμενοι "βρίσκονται στον αέρα" και δεν ζητούν τίποτα άλλο παρά να τελειώσει ο εφιάλτης γι' αυτούς ώστε να μπορέσουν να ξαναονειρευτούν.

Όπως μας είπαν: "Ζητάμε τα δεδουλευμένα μας, την απόλυση και την αποζημίωσή μας για να μπορέσουμε με το κεφάλι ψηλά να βγούμε ξανά στην αγορά εργασίας".

Οφειλές του ´60 ζητά η Eφορία!

'Ραβασάκι' 400 ευρώ  ως τέλος επιτηδεύματος από την Εφορία έχουν λάβει αυτές τις ημέρες στα Χανιά πολλοί συγγενείς επαγγελματιών, οι επιχειρήσεις των οποίων είχαν κλείσει πριν από 10, 20, 30, ακόμα και 40 χρόνια!

Τα τραγελαφικά περιστατικά που καταγγέλθηκαν στα 'Χ.Ν.' είναι χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή από την Εφορία η εξήγηση είναι ότι οι επαγγελματίες δεν είχαν ενημερώσει τις Δ.Ο.Υ. για το σταμάτημα της δραστηριότητάς τους με αποτέλεσμα να φαίνονται στα χαρτιά τους ακόμα ενεργοί!

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '60

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναγνώστη μας που είδε να έρχεται στο όνομά του το τέλος επιτηδεύματος των 400 ευρώ για μία επιχείρηση που διατηρούσε ο πατέρας του και έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του ?60. «Ο πατέρας μου πέθανε εδώ και χρόνια, επιχείρηση δεν υπάρχει εδώ και 40 και πλέον χρόνια και καλούμαι να πληρώσω ένα ποσό 400 ευρώ, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», μας είπε χαρακτηριστικά.
Μία άλλη περίπτωση είναι αυτή του κ. Στρατή  Σαριδάκη.  «Ο πατέρας μου είχε συστήσει μία εταιρεία το 1975 κατασκευής δερμάτινων ειδών, μία μικρή βιοτεχνία στα Ταμπακαριά ως Σαριδάκης και υιοί με ένα ποσοστό για μας τα παιδιά του. Το 1980 έκλεισε την επιχείρηση, έκανε διάλυση. Διεκπεραίωσε όλες τις υποχρεώσεις του και κατέθεσε στην Εφορία τη διάλυση της επιχείρησης, πληρώνοντας όλες του τις υποχρεώσεις όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα έγγραφα. Για να δεχτεί τη διάλυση η Εφορία θα πρέπει να έχεις ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις σου. Ο πατέρας μου πεθαίνει το 1991, έκτοτε δεν μας ενόχλησε κανένας. Μας έρχεται ένα έγγραφο σήμερα να πληρώσουμε 400 ευρώ μετά από τόσα χρόνια», εξηγεί. Ο ίδιος πήγε στην Εφορία για να δει πώς θα λύσει το πρόβλημα. «Αναγνωρίζουν ότι δεν είναι σωστό να μας ζητούν τα 400 ευρώ, αλλά θα πρέπει να πληρώσω 100 ευρώ ως πρόστιμο για να κλείσει το θέμα. Δεν το καταλαβαίνω. Εχω υπογεγραμμένο έγγραφο από την Εφορία ότι η επιχείρηση έκλεισε και το γνωρίζουν και 33 χρόνια μετά μου ζητάνε 400 ευρώ; Υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα και πρέπει η Εφορία να το δει αυτό το λάθος», καταλήγει.

Η ΕΦΟΡΙΑ

Ρωτήσαμε για το θέμα τον κ.  Μιχάλη Δασκαλάκη, πρόεδρο  των Εφοριακών Δυτ. Κρήτης. «Το Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει σε όλες τις εταιρείες, τα νομικά πρόσωπα το τέλος επιτηδεύματος των 400 ευρώ. Σε όλες τις εταιρείες που ξέρουμε ότι είναι ενεργές,  που εμφανίζονται ενεργές. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει σταλεί το τέλος επιτηδεύματος σε εταιρείες που είχαν κάνει πολύ παλιά έναρξη, στη συνέχεια έκλεισαν, αλλά στο δικό μας το σύστημα δεν φαίνεται αυτή η διακοπή της λειτουργίας τους. Σε αυτήν την περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει κλείσει την εταιρεία του και έχει το διαλυτήριο από το Πρωτοδικείο, το έγγραφο της διακοπής το έχει στα χέρια του, έρχεται σε εμάς και κάνει τη διακοπή και μετά κάνει και την αίτηση να διαγραφεί η οφειλή του. Οι φορολογούμενοι που τους εστάλη το τέλος επιτηδεύματος για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει προφανώς δεν έχουν φέρει το διαλυτήριο στην Εφορία ή δεν είχε ενημερωθεί η Υπηρεσία μας καθώς δεν υπήρχε μηχανογράφηση τότε», λέει ο κ. Δασκαλάκης.

Από την άλλη πλευρά όσοι επαγγελματίες κλείνοντας τις επιχειρήσεις και παίρνοντας το διαλυτήριο δεν το προσκόμισαν στην Εφορία, τότε μεν γλυτώνουν τα 400 ευρώ του επιτηδεύματος, όμως, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ!

haniotika-nea.gr

H τοπική κοινωνία στηρίζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πλήθος κόσμου γέμισε τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση , που διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Πρυτανεία του Ιδρύματος και τον Ενιαίο Σύλλογο Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, έγινε ενημέρωση για την ιστορία, την πορεία και το έργο του Πανεπιστημίου με τους ομιλητές να επισημαίνουν ότι το Ίδρυμα αποτελεί κέντρο επιστημονικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης για το νησί μας .

Στο μεταξύ οι αντιδράσεις για την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου συνεχίζονται, καθώς παρατείνεται για μια ακόμα εβδομάδα η απεργιακή κινητοποίηση τω Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις Σχολές του Ρεθύμνου μετά και την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.

ΠΗΓΗ: cretalive.gr

Προσλαμβάνονται "μητέρες SOS" για να λειτουργήσει το χωριό

Στις μητέρες SOS προσφέρεται επίσης διαμονή σε σύγχρονη κατοικία, συνεχής εκπαίδευση κι επιμόρφωση, καθώς και συνεργασία και πλαισίωση από την Παιδαγωγική Ομάδα του χωριού


Το πρώτο "Xωριό SOS" στην Ελλάδα εντός αστικού ιστού είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο Ηράκλειο και πολύ σύντομα θα υποδεχθεί τα πρώτα παιδιά.

Μέσα από μια καινοτόμα προσπάθεια που πραγματοποίησε η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή Κρήτης, έχουν ενοικιαστεί στο κέντρο του Ηρακλείου δύο διαμερίσματα, τα οποία θα υποδεχθούν τα πρώτα παιδιά, στο νέο πρότυπο για την Ελλάδα χωριό, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μόλις βρεθούν οι Μητέρες SOS για να το στελεχώσουν. Οι γυναίκες αυτές θα αναλάβουν το έργο της ανατροφής των παιδιών, με την επίβλεψη και συμπαράσταση επιστημόνων και ειδικών συνεργατών και βοήθεια από τις «θείες SOS», δηλαδή τις αντικαταστάτριες.

Αίτηση για πρόσληψη μπορούν να υποβάλουν γυναίκες από 32 έως 45 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με καλή σωματική και ψυχική υγεία, απόφοιτες λυκείου και με δυνατότητα συνεχούς παρουσίας στο σπίτι, σύμφωνα με το cretalive.gr και την εφημερίδα 'Πατρίς". Τα παιδικά χωριά SOS τους προσφέρουν ικανοποιητικό μισθό, ασφάλιση, άδεια και 8 ρεπό το μήνα.

Στις μητέρες SOS προσφέρεται επίσης διαμονή σε σύγχρονη κατοικία, συνεχής εκπαίδευση κι επιμόρφωση, καθώς και συνεργασία και πλαισίωση από την Παιδαγωγική Ομάδα του χωριού.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, στην οδό Θεοκρίτου 5 στα Καμίνια, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2810 222670 και 2810 222610.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι εργασίες του... «επίσημου» Παιδικού Χωριού SOS στο Ηράκλειο, το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέσα στην επόμενη διετία, στην περιοχή της Φοινικιάς. Εκεί θα φιλοξενούνται παιδιά έως και την ενηλικίωσή τους,

Το χωριό, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των νομών της Κρήτης, όπου και θα φιλοξενούνται παιδιά ως και την ενηλικίωση τους, τα οποία για διάφορους οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις οικογένειες τους και να μεγαλώσουν με τη φροντίδα και την αγάπη μίας μητέρας ή μίας θείας SOS, παρέα με τα αδέλφια τους μέσα στην ασφάλεια ενός δικού τους σπιτιού και κάτω από την εποπτεία ειδικών.

Εκατόν σαράντα οικογένειες και 300 παιδιά εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, από το Κέντρο Στήριξης του Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί μια δομή στη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS.

Μεγάλη στήριξη στο Κέντρο παρέχει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έχει αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα του.

Οι προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη

Σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος προχωρά η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. απο το πρωί της Κυριακής σε περιοχές της πόλης και του νομού Χανίων,και απο την Δευτέρα στο νομό Ηρακλείου, εξαιτίας έργων κατασκευής και συντήρησης του δικτύου της.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση "ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση!"

Δείτε αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες τις περιοχές και τις ώρες στις οποίες θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Από ημ/νία και ώραΈως ημ/νία και ώραΔήμος/κοινότηταΠεριγραφή περιοχής
6/10/2013 8:00:00 πμ6/10/2013 1:30:00 μμΜΟΥΣΟΥΡΩΝΟΜΑΛΟΣ
6/10/2013 8:00:00 πμ6/10/2013 1:30:00 μμΜΟΥΣΟΥΡΩΝΧΡΥΣΑΥΓΗ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΒΟΥΒΕΣ - ΠΟΝΤΙΚΙΑΝΑ
6/10/2013 8:00:00 πμ6/10/2013 2:00:00 μμΧΑΝΙΩΝΠΕΡΙΟΧΗ ΚΤΕΛ
7/10/2013 8:00:00 πμ7/10/2013 4:00:00 μμΜΟΥΣΟΥΡΩΝΣΚΗΝΕΣ
8/10/2013 8:00:00 πμ8/10/2013 3:00:00 μμΧΑΝΙΩΝΑΓΥΙΑ
10/10/2013 8:00:00 πμ10/10/2013 4:00:00 μμΜΟΥΣΟΥΡΩΝΧΛΙΑΡΟ - ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΤΑ - ΠΡΑΣΣΕΣ - ΣΕΜΠΡΩΝΑΣ

Από ημ/νία και ώραΈως ημ/νία και ώραΔήμος/κοινότηταΠεριγραφή περιοχής
7/10/2013 8:00:00 πμ7/10/2013 1:00:00 μμΒΙΑΝΝΟΥΓενικά στο χωριό Μηλιαράδο του Δ.Βιάννου.
7/10/2013 8:30:00 πμ7/10/2013 10:00:00 πμΒΙΑΝΝΟΥΣτο Δ.Βιάννου και στο Δ.Μινώα Πεδιάδος στα χωριά Κατωφύγι, Ξενιάκο, Έμπαρος, Θωμαδιανό, Αφρατί, Παναγιά, Νιπιδητός, Αυλή, Κασάνοι, Ρουσοχώρια καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις και αντλιοστάσια των παραπάνω χωριών.
7/10/2013 8:30:00 πμ7/10/2013 10:30:00 πμΦΑΙΣΤΟΥΣτο Δ.Φαιστού στα χωριά Μιαμού, Κρότος, Λέντας.Στους οικισμούς Γερόκαμπος και Τσίγκουνας καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις και αντλιοστάσια των παραπάνω χωριών.
7/10/2013 8:30:00 πμ7/10/2013 12:30:00 μμΒΙΑΝΝΟΥΓενικά στο χωριό Έμπαρος του Δ.Βιάννου.
7/10/2013 8:30:00 πμ7/10/2013 2:00:00 μμΦΑΙΣΤΟΥΣτο Δ.Φαιστού, στα χωριά Τρυπητά, Αντισκάρι,Αγ.Κύριλος,Πλατειά Περάματα.Στην Ι.Μ.Απεζανών καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις και αντλιοστάσια των παραπάνω χωριών.
7/10/2013 8:30:00 πμ7/10/2013 3:00:00 μμΦΑΙΣΤΟΥΓενικά στον οικισμό Χρυσόστομο του Δ.Φαιστού.
7/10/2013 12:00:00 μμ7/10/2013 4:00:00 μμΒΙΑΝΝΟΥΓενικά στο χωριό Μάρθα του Δ.Βιάννου.
7/10/2013 12:00:00 μμ7/10/2013 4:00:00 μμΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣΓενικά στο χωριό Μάρθα του Δ.Βιάννου.

Από ημ/νία και ώραΈως ημ/νία και ώραΔήμος/κοινότηταΠεριγραφή περιοχής
8/10/2013 8:00:00 πμ8/10/2013 12:00:00 μμΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥΓενικά στο χωριό Γαλίφα Δ.Χερσονήσου.
8/10/2013 12:00:00 μμ8/10/2013 3:00:00 μμΒΙΑΝΝΟΥΣτο Δ.Βιάννου στο χωριό Κάτω Σύμη στην περιοχή του νεκροταφείου.
8/10/2013 12:00:00 μμ8/10/2013 3:00:00 μμΒΙΑΝΝΟΥΣτο χωριό Βαχός του Δ.Βιάνου στη θέση Ξερόκαμπος, στην περιοχή του θερμοκηπίου Πνευματικάκη και του φωτοβολταϊκού πάρκου Θερμοροή.
8/10/2013 12:00:00 μμ8/10/2013 3:00:00 μμΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥΣτο Δ.Χερσονήσου, στον Καρτερό στο δρόμο προς Αγ.Φωτεινή, στην περιοχή της εκκλησίας της Αγ.Φωτεινής και στην οδό Καρβελά.
8/10/2013 1:00:00 μμ8/10/2013 3:00:00 μμΜΑΛΕΒΥΖΙΟΥΣτο Δ.Μαλεβιζίου, στο Γάζι, στη θέση Κουμπέδες, στην περιοχή και στις εγκαταστάσεις της επιχειρήσεως Souper Beton.
9/10/2013 8:30:00 πμ9/10/2013 10:30:00 πμΦΑΙΣΤΟΥΣτο Δ.Φαιστού στα χωριά Βρέλη (Αγ.Αντώνιος) και Ρουφάς καθώς και σε όλα τα αντλιοστάσια και ηλιακά πάρκα των παραπάνω χωριών.
9/10/2013 8:30:00 πμ9/10/2013 3:30:00 μμΦΑΙΣΤΟΥΣτο Δ.Φαιστού, στο χωριό Ρουφάς και στις περιοχές των γεωτρήσεων Χρονάκη, Σηφάκη και Χαλκιαδάκη.
10/10/2013 8:00:00 πμ10/10/2013 10:00:00 πμΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝΣτο Δ.Αρχανών - Αστερουσίων, στα χωριά Πεζά, Αγ.Παρασκιές, Μελέσες, Καλονή, Αγ.Βασίλειος, Χουδέτσι, Παρθένι, Καρκαδιώτισσα, Μεταξοχώρι, Δαμάνια, Αρκάδι, Αμουργέλες, Αρμανώγεια, Χαράκι, Μελιδοχώρι, Αποσελέμης, Πυράθι, Λιγόρτυνος, Πλακιώτισσα καθώς και σε όλες τις επιχειρήσεις και αντλιοστάσια των παραπάνω χωριών.

Από ημ/νία και ώραΈως ημ/νία και ώραΔήμος/κοινότηταΠεριγραφή περιοχής
10/10/2013 8:00:00 πμ10/10/2013 3:00:00 μμΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝΓενικά στο χωριό Τεφέλι Δ.Αρχανών - Αστερουσίων.
10/10/2013 12:00:00 μμ10/10/2013 3:00:00 μμΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝΣτο Δ.Αρχανών - Αστερουσίων, γενικά στο χωριό Καρκαδιώτισσα.Στην Ι.Μ. Επανωσήφη ,καθώς και σε όλα τα αντλιοστάσια του χωριού.
11/10/2013 7:30:00 πμ11/10/2013 8:30:00 πμΗΡΑΚΛΕΙΟΥΣτη ΒΙΠΕΗ στην εκκλησία των Αγ.Πάντων και στην οδό Γ.Επίσης στην οδό Θ από οδό Κ έως οδό Γ οδό Α από Ε έως οδό Β.Στην οδό Ε περιλαμβανομένων των επιχειρήσεων Κοπιδάκη, Δετοράκη, Καβάλη, Χανιωτάκη, Κάντια Πλάστ, Βαϊραμάκη, Κορνελάκη, Βασιλείου, Καράντζη, Coca cola, Μινωικά πλαστικά, Μηλάκη, Ευρωοπέτ, Ένωση Σουλτανοπαραγογών, Πασπάτη, Γιαμπαζολιά. Επίσης στις εγκαταστάσεις του νέου κλειστού Γυμναστηρίου Ηρακλείου.
11/10/2013 2:30:00 μμ11/10/2013 4:00:00 μμΗΡΑΚΛΕΙΟΥΣτη ΒΙΠΕΗ στην εκκλησία των Αγ.Πάντων και στην οδό Γ.Επίσης στην οδό Θ από οδό Κ έως οδό Γ οδό Α από Ε έως οδό Β.Στην οδό Ε περιλαμβανομένων των επιχειρήσεων Κοπιδάκη, Δετοράκη, Καβάλη, Χανιωτάκη, Κάντια Πλάστ, Βαϊραμάκη, Κορνελάκη, Βασιλείου, Καράντζη, Coca cola, Μινωικά πλαστικά, Μηλάκη, Ευρωοπέτ, Ένωση Σουλτανοπαραγογών, Πασπάτη, Γιαμπαζολιά. Επίσης στις εγκαταστάσεις του νέου κλειστού Γυμναστηρίου Ηρακλείου.

Μητροπολίτης Ανδρέας: Ο ιεράρχης που μοιράζει... χωράφια

Η απόφαση της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου να παραχωρήσει δωρεάν σε συνεργασία με τον δήμο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης 350 στρέμματα εκκλησιαστικής γης για να αξιοποιηθούν από νέους δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η κίνηση του 56χρονου μητροπολίτη είναι ακόμη μία απόδειξη της μεθοδικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο

Η ιδέα έπεσε πέρυσι στο Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου, όπου ήταν παρών και ο μητροπολίτης. Ο δήμος και οι τοπικοί φορείς αναζητούσαν λύσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν πλήξει την περιοχή με στόχο να βοηθηθούν οι αγρότες. Αμέσως ο μητροπολίτης αγκάλιασε και προώθησε την πρόταση. Τα εμπόδια που υπήρχαν - η έκταση δεν ήταν γεωργική - ξεπεράστηκαν πριν από λίγες ημέρες. Τα 350 στρέμματα της Μητρόπολης, ανάμεσα στον Κερατόκαμπο και στο Καστρί, αποχαρακτηρίστηκαν και άνοιξε ο δρόμος για να παραχωρηθούν σε νέους αγρότες που έχουν ανάγκη. Ηδη έχουν φτάσει στο Δήμο Βιάννου οι πρώτες 24 αιτήσεις από ενδιαφερομένους.

ΑΘΟΡΥΒΟΣ. 

Η είδηση εντυπωσίασε και δημοσιεύθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ανά την Ελλάδα. Ο μητροπολίτης Ανδρέας όμως επιλέγει να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, θέλοντας να δώσει βάρος στην οργάνωση και στην υλοποίηση της προσπάθειας. Αλλωστε, άνθρωποι που τον γνωρίζουν τονίζουν στα «ΝΕΑ» ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του. «Είναι ένας ιεράρχης ιδιαίτερα οργανωτικός». Και το έχει δείξει, προσθέτουν, και στα 12 χρόνια της θητείας του στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου. Εξελέγη μητροπολίτης τον Νοέμβριο του 2001 και ήταν αυτός που έστησε από το μηδέν τη νεοσύστατη τότε Μητρόπολη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον προσφυγικό συνοικισμό του Ατσαλένιου - Ν. Κλαζομενών του Ηρακλείου Κρήτης. Από πατέρα Σφακιανό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Ενα «μείγμα» που φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στη μετέπειτα πορεία του, στα ενδιαφέροντά του και στην αγάπη που εκδήλωσε για την Ιστορία.

Θεωρείται ένας από τους πιο μορφωμένους ιεράρχες της Εκκλησίας. Σε ηλικία 31 ετών αναγορεύθηκε διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας μετά τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σήμερα είναι καθηγητής. Διδάσκει Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδας και του Νεότερου Ελληνισμού στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής από το 1994. Η κατάρτισή του είναι όμως ευρεία και ξεπερνάει το πεδίο της Θεολογίας. Εχει αποφοιτήσει από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου. Ηταν δε ο πρώτος σχολάρχης της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Επίσης είναι πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο. Εχει γράψει περισσότερα από 10 βιβλία. Σε αυτά συνδυάζει την εκκλησιαστική ιστορία με την ιστορία του τόπου του, της Κρήτης, μελετώντας και τη σχέση ιστορικών προσώπων με την Εκκλησία. Αυτό κάνει για παράδειγμα στο βιβλίο «Η Εκκλησία και ο Ελευθέριος Βενιζέλος» ή «Η Εκκλησία της Κρήτης στην Επανάσταση του 1897-98».

Οσοι τον έχουν ζήσει από κοντά λένε ακόμη πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα καλλιεργημένο ιεράρχη, προοδευτικό και με ανοιχτούς ορίζοντες. Οταν βρίσκεται εκτός των εκκλησιαστικών και εκπαιδευτικών του καθηκόντων «μπορεί να συζητήσει με άνεση για ποίηση, κινηματογράφο, τέχνες».

Οι σχέσεις του με το Φανάρι δεν είναι απλώς καλές, όπως όλων των μητροπόλεων της Κρήτης που έχουν «κανονικήν εξάρτησιν εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου έχει μελετήσει την ιστορία του Πατριαρχείου και έχει γράψει βιβλία γι' αυτήν. Το τελευταίο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2013, «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Υστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από το Γένος και την Εθναρχία στο Εθνος», ασχολείται με την πορεία της Μεγάλης Εκκλησίας και τα ιστορικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, τα δημοσιευόμενα κείμενα, όπως λέει ο ίδιος, «συνθέτουν πτυχές από την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους ύστερους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ 19ου και 20ού αιώνα, κυρίως μετά την Επανάσταση του 1821 και μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα».

Ακολουθώντας τα βήματα του «πράσινου πατριάρχη» Βαρθολομαίου και τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες του, πραγματοποιεί κάθε χρόνο νυχτερινή λειτουργία στις 31 Αυγούστου για την προστασία του περιβάλλοντος. Από τον ενθρονιστήριο λόγο του μάλιστα είχε αναφερθεί στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Αναρωτηθήκαμε, αλήθεια, ποια θα ήταν η πολιτιστική ταυτότητα του σλαβικού κόσμου της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στους χρόνους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και αν θα υπήρχαν χριστιανικά Βαλκάνια χωρίς την πνευματική του διακονία, κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;» είχε πει στις 3 Νοεμβρίου 2001.

Ο ηρακλειώτης ιεράρχης έχει υλοποιήσει σειρά προνοιακών έργων στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν.

ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑΤΑ.

Προνοητικός, ίσως πρώτος απ' όλους, διείδε έγκαιρα τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ετσι, τον Οκτώβριο του 2010 ξεκίνησε την καθημερινή χορήγηση δωρεάν γευμάτων σε 75 μαθητές δημοτικών σχολείων, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά και άλλα προβλήματα. Πρόκειται για τη φιλανθρωπική δράση Παγκοινιά Παιδικού Γεύματος (νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με κανονισμό λειτουργίας). Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των μαθητών που υποσιτίζονται λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Φροντίζει όμως και για τους μεγαλύτερους. Το 2009 ξεκίνησε η λειτουργία της Νηστικακείου Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία φιλοξενεί 35 ηλικιωμένους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Δρομολογεί δε τη λειτουργία ενός ακόμη γηροκομείου, του Ψαρακείου Ιδρύματος, για χρονίως πάσχοντες. Επίσης, στη Μητρόπολη λειτουργούν σχολές εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, αγιογραφίας, βυζαντινής μουσικής, γονέων, πολιτιστικό πολυκέντρο.
Τον Ιούλιο που πέρασε η Μητρόπολη προχώρησε στην ίδρυση κοινωνικού φαρμακείου στο Αρκαλοχώρι, σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. Στόχος του φαρμακείου, που στεγάζεται σε κτίριο της Μητρόπολης, είναι να ανακουφίζει τους ανθρώπους που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μάνος Χαραλαμπάκης / Τα Νέα
Enhanced by Zemanta

Κινέζοι έρχονται στην Κρήτη για να παντρευτούν

Δεκαέξι ζευγάρια Κινέζων θα επισκεφτούν τα Χανιά τον ερχόμενο Απρίλιο για να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης και να πραγματοποιήσουν  την τελετή του γάμου τους με φόντο το ηλιοβασίλεμα των Χανίων.

Πρόκειται για το πρόγραμμα  'Rose weddings' που υλοποιεί και στην Κρήτη τον τελευταίο χρόνο η Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού στο νησί και θα έχει ως αφετηρία τον Νομό Χανίων. Στη συνέχεια οι υπόλοιπες δραστηριότητες του προγράμματος θα αναπτυχθούν και στους γειτονικούς Νομούς όπως επιτάσσει το κινέζικο έθιμο.

Οι ομαδικοί γάμοι Κινέζων είναι μια τάση τουρισμού που αρχίζει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κυρίως μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων. Ηδη η Σαντορίνη  αποτελεί για αυτούς κορυφαίο προορισμό στην Ελλάδα.

Στα Χανιά, τα δεκαέξι ζευγάρια Κινέζων θα παντρευτούν συγχρόνως λίγο μετά το Πάσχα, με όλες τις επισημότητες, σε ρομαντική περιοχή με φόντο τη θάλασσα. Η ημερομηνία και το σημείο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές του Νοεμβρίου μια Επιτροπή από το πρόγραμμα 'Rose Weddings' που αποτελείται από κινέζικα πρακτορεία θα έρθει στα Χανιά για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με φορείς και για να διερευνήσει το συγκεκριμένο κομμάτι των κινέζικων γάμων.

Χθες το μεσημέρι η ειδική σύμβουλος του περιφερειάρχη Κρήτης για το συγκεκριμένο project κα Μαρία Ζησούλη συναντήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη και τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Χ. Γιάννη Μαργαρώνη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα 'Rose weddings'.

Οπως ανέφερε η κα Ζησούλη «το πρόγραμμα αφορά τους γάμους των Κινέζων σε διάφορες περιοχές και το project στην Κρήτη προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους φορείς των Χανίων. Ηδη η Σαντορίνη έχει ανακηρυχθεί ως Νο 1 ρομαντικός προορισμός στην Κίνα για γάμους στην Ελλάδα. Η Κρήτη είναι πολύ κοντά σε αυτό γιατί έχει όλα εκείνα τα προτερήματα για να κερδίσει αυτό το κομμάτι του τουρισμού. Είναι μια δουλειά που προσπαθούμε από πέρυσι με τον περιφερειάρχη σε συνεργασία και με το Προξενείο μας στη Σαγκάη. Εχει γίνει μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια και τώρα είμαστε στην τελική ευθεία».

Σύμφωνα με την ίδια «θα έρθει μια Επιτροπή για να διοργανωθεί ένα μεγάλο event με δεκαέξι ζευγάρια Κινέζων που θα παντρευτούν στα Χανιά τον ερχόμενο Απρίλιο, λίγο μετά το Πάσχα. Οι τελικές ημερομηνίες δεν έχουν κλείσει ακόμη. Αυτό που έχει ήδη κλείσει είναι ότι η Επιτροπή από το 'Rose Weddings' που αποτελείται από πρακτορεία κινέζικα θα έρθει στα Χανιά στις αρχές Νοεμβρίου για να κάνει συναντήσεις με φορείς και για να διερευνήσουν το συγκεκριμένο κομμάτι των κινέζικων γάμων».

Οπως εξήγησε η κα Ζησούλη, τα δεκαέξι ζευγάρια των Κινέζων δεν θα πραγματοποιήσουν θρησκευτική τελετή, αλλά πρόκειται να ανταλλάξουν απλώς όρκους. «Επειδή το Αιγαίο πέλαγος στη γλώσσα τους ηχεί ως 'Θάλασσα της Αγάπης' επιλέγουν τη Σαντορίνη και παραθαλάσσιους προορισμούς καθώς η επιθυμία τους είναι να υπάρχει πίσω τους το γαλάζιο του Αιγαίου και να εκφράσουν όρκους παντοτινής αγάπης ο ένας στον άλλον. Δεν θέλουν απαραίτητα εκκλησία, αλλά ένα πολύ ωραίο φυσικό τοπίο γιατί μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στη φωτογραφία που τους μένει μετά μαζί με τους όρκους της αγάπης που έχουν δώσει», τόνισε.

Στα Χανιά, σύμφωνα με την ίδια, «δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη συγκεκριμένα σημεία. Οι φορείς και η Περιφέρεια θα προτείνουν 2 - 3 σημεία και όταν έρθει η Επιτροπή θα τα δει και θα αποφασίσει που ακριβώς θα γίνουν οι κινέζικοι γάμοι. Το σίγουρο είναι ότι οι γάμοι θα γίνουν στα Χανιά και αμέσως μετά τα ζευγάρια, σύμφωνα με το κινέζικο έθιμο, θα προχωρήσουν και στους υπόλοιπους Νομούς κάνοντας δραστηριότητες μεταξύ τους γιατί έτσι λένε ότι αυτή η διαδικασία της συνεργασίας θα έχει να κάνει συμβολικά και με τα εμπόδια της ζωής. Δηλαδή μπορούν να παρακολουθήσουν διάφορες δραστηριότητες ανάλογα τι έχει να κάνει ο κάθε Νομός».



Πηγή:Χανιωτικά Νέα

Πρωϊνός σεισμός στην Κρήτη

Τρία λεπτά μετά τις 10 "χτύπησε" ο εγκέλαδος την Κρήτη. 

Η σεισμική δόνηση είχε ένταση 3,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 48 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά του Τυμπακίου.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Τιμούμε με ευγνωμοσύνη τον ιδρυτή της Ν. Δ. Κων/νο Καραμανλή.

Σήμερα 39 χρόνια μετά την 4 Οκτώβριου 1974 τιμούμε με ευγνωμοσύνη τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας αείμνηστο Κων/νο Καραμανλή.

Τιμούμε όλους τους διατελέσαντες Προέδρους του Κόμματος αλλά κυρίως τιμούμε τα μέλη και τους φίλους συναγωνιστές που κράτησαν δυνατή τη παράταξη σε χαλεπούς καιρούς μέχρι σήμερα.

Με πιστή στη διακήρυξη του Α συνεδρίου της Χαλκιδικής κάνοντας το όραμα της εθνικής συμφιλίωσης πράξη και στηριζόμενοι στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανάπτυξη της Ελλάδος μέσα στην κοινωνία των ευρωπαϊκών ιδεωδών.

Υποψήφιοι ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους δήμους και τους νομούς της Κρήτης

Ο κ. Πουλάκης και ο κ. Βασιλείου παρουσίασαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές
Μέσα στις επόμενες μέρες θα επιλεγεί το άτομο που θα είναι υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαβουλεύσεις σε τοπικό επίπεδο κορυφώνονται καθώς το κόμμα δίνει βαρύτητα στις υποψηφιότητες τόσο σε επίπεδο Ηρακλείου όσο κ σε ολόκληρη την Κρήτη με δεδομένο ότι στις εθνικές εκλογές τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη είχαν εκτιναχτεί.

Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος σε θέματα αυτοδιοίκησης κ. Πουλάκης δήλωσε ένθερμα ότι το κόμμα θα κατεβάσει υποψηφίους σε όλους τους δήμους και την Περιφέρεια.

Αρχικά, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, τοποθετήθηκε ο κ. Βασιλείου Αντώνης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν να κάνουν με τα κριτήρια επιλογής των προσώπων, που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα στις δημοτικές εκλογές, τα οποία θα είναι κατάλληλα για την διαδικασία, δηλαδή την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει ψηφοδέλτια όσων θα προάγουν την κοινωνική μέριμνα και όσων υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή πολιτική. Ο κ. Βασιλείου δήλωσε: Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια και τα πρόσωπα που θα κατέβουν στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές. Χρειάζεται συστράτευση στην κοινή προσπάθεια.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Πουλάκης παρουσιάζοντας τις αποφάσεις και τις προθέσεις του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές 2014 Αν δεν διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές πριν τις δημοτικές, τότε οι δημοτικές θα αποτελέσουν την κορυφαία πολιτική μάχη δήλωσε ο κ. Πουλάκης προάγοντας το μήνυμα της ανατροπής τόσο της μνημονιακής πολιτικής, όσο και της κυβερνήσεως. Συνέχισε λέγοντας Η αυτοδιοίκηση έπρεπε να είναι πυλώνας αντίστασης και αλληλεγγύης, εκφράζοντας την λαϊκή αντίδραση. Καλλικράτης και τοπική αυτοδιοίκηση είναι έννοιες ανήθικες. Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ προάγουν την αντικαλλικρατική σκέψη, ενώ η αυτοδιοίκηση παρουσιάζεται ως κλινικά νεκρή. Σε αυτό το σημείο ο εκπρόσωπος υποστήριξε πως έχουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανατροπή του Καλλικράτη.

Ο κ. Πουλάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι το κόμμα θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική σε όλη την Ελλάδα εν όψει των δημοτικών εκλογών, ενώ θα συνεργαστούν μόνο με όσες πολιτικές παρατάξεις συγκλίνουν με τις ιδέες της αριστεράς και την αντιμνηνομιακή πολιτική. Δεν αναζητούμε συνεργασίες με παρατάξεις που κατέστρεψαν την χώρα, είπε συγκεκριμένα. Κατόπιν, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην θεωρία των δύο άκρων και την επικινδυνότητα, που ελλοχεύει, με αποκορύφωμα την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την Χρυσή Αυγή.

prismanews.gr
Enhanced by Zemanta

Έχεις αναπηρία; Υπομονή... - Μέχρι και ένα χρόνο περιμένουν για να περάσουν επιτροπή

Την ώρα που οι Κρητικοί χρειάζονται τουλάχιστον ένα χρόνο για να πιστοποιήσουν τυχόν αναπηρία τους, το κράτος καταφέρνει με μεγάλη ευκολία να πιστοποιεί τη δική του "αναπηρία" σε κάθε ευκαιρία.

Η υπομονή έχει γίνει τρόπος ζωής για τους Κρητικούς που αντιμετωπίζουν αναπηρία, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 1 χρόνος για να καταφέρουν να περάσουν από επιτροπή του ΚΕΠΑ και να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους προκειμένου να λάβουν το σχετικό επίδομα.

Το τι θα απογίνουν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είναι... πρόβλημά τους.

Τα χρήματα τα παίρνουν στη συνέχεια αναδρομικά, δυστυχώς όμως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί και η σύτιση δεν έχουν... αναδρομική ισχύ!

Όταν ο μέσος όρος αναμονής στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι περίπου 3 μήνες, στην Κρήτη είναι 13-14 μήνες!

Το πρόβλημα φαινόταν να βαίνει προς ελάχιστη εκτόνωση μετά από προσπάθεια μεγαλύτερης στελέχωσης των επιτροπών.

Τους έστειλαν σπίτι τους

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ειδοποιούν τους δικαιούχους πιο μαζικά να προσέλθουν στα γραφεία για να περάσουν από την επιτροπή.

Φευ! Η ελπίδα ότι κάτι γίνεται μοιάζει με γλυκό που το παίρνουν τελευταία στιγμή από το στόμα.

Σήμερα για παράδειγμα έξω από τα γραφεία στο ΙΚΑ, περίμεναν μετά από πολύμηνη αναμονή δικαιούχοι για να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους.

Χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και τελευταία στιγμή, ακυρώθηκαν οι 3 από τις 5 επιτροπές με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με αναπηρία απογοητευμένοι να φύγουν.

Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν διαμένουν... περιμετρικά του ΙΚΑ.

Είναι περιπτώσεις που έρχονται από χωριά και χρειάζεται να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να ακούσουν στο τέλος "Λυπούμαστε"

Όπως μας είπαν οι υπόλοιποι "τυχεροί" που έμειναν εκεί για να περάσουν από τις 2 εναπομείνασες επιτροπές σήμερα, όλοι περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο.

Μάλιστα, ένας από τους ανθρώπους που περίμενε στην ουρά για την επιτροπή σήμερα, μας αφηγήθηκε το εξής περιστατικό:

"Υπήρχε παιδί ανάπηρο, που έμεινε ορφανό, είχε μείνει με τον πατέρα του ο οποίος πέθανε και αυτός. Και παρόλα αυτά, έπρεπε το παιδί να περιμένει μήνες και μήνες παρόλο που ήταν τέτοια ιδιαίτερη περίπτωση. Και αναγκάστηκα ο ίδιος και απευθύνθηκα στο Συνήγορο του Πολιτη ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες και μπόρεσε το παιδί να περάσει επιτροπή μετά από δυο μήνες"

Η παραπάνω περίπτωση δεν είναι μοναδική στο είδος της.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις περιπτώσεις που πρέπει να ανανεώσουν την πιστοποίηση αλλά και σε εκείνες που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά πρόβλημα αναπηρίας.

Όπως είπαν στο Flashnews.gr, υπεύθυνοι μέσα από κοινωνική υπηρεσία, υπήρχε περίπτωση ανθρώπου που αρρώστησε, είχε ΟΑΕΕ και για ένα χρόνο δεν μπορούσε να πάρει ούτε τα φάρμακά του λόγω καθυστέρησης της επιτροπής. Οι υπέυθυνοι της υπηρεσίας του έδιναν φάρμακα από το κοινωνικό φαρμακείο και ο ίδιος ζούσε με συσσίτιο.

Και η πρόεδρος του σωματείου ατόμων με αναπηρία Νομού Χανίων, Αμαλία Μπασιά, τονίζει στο Flashnews.gr ότι: "Ιδιαίτερα οι περιπτώσεις αναπήρων που παίρνουν προνοιακά επιδόματα, δεν έχουν άλλο εισόδημα. Δεν μπορούν να πληρώσουν συμετοχή στα φάρμακα, δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι και οι ιδιοκτήτες τους βγάζουν έξω από κάτω δωματιάκια που νοικιάζουν και τρώνε στο συσσίτιο".

Ήταν στραβός ο γιαλός, αρμενίσαμε και στραβά

Στο παρελθόν υπήρχαν ουκ ολίγες επιτροπές, για παράδειγμα μια για το ΙΚΑ, άλλη για την Πρόνοια, άλλη για τον ΟΠΑΔ κοκ.

Υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων που έπρεπε να περάσουν από όλες τις επιτροπές οι οποίες κάποιες φορές έβγαζαν και διαφορετικές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον μόνο το ΚΕΠΑ για όλα τα ταμεία, είναι θετικό αρκεί βέβαια το σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει σωστά κεντρικά.

Οι γιατροί κληρώνονται δυο ημέρες πριν και δεν προέρχονται από τον τόπο του ασθενούς για λόγους φερεγγυότητας.

Ωστόσο όπως υποστηρίζει η κα. Μπασιά: "Πληρώνονται λίγα χρήματα οι γιατροί αυτοί για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, με αποτέλεσμα να μην προσέρχονται. Έτσι δύσκολα βρίσκονται γιατροί. Επιπλέον το σύστημα, είναι υδροκέφαλο. Τα παιδιά στο ΚΕΠΑ κάνουν εξαιρετική δουλειά. Όμως στον ΕΟΠΠΥ τα πάντα είναι δυσκίνητα. Τους έπεσαν πολλά τα ταμεία..."

Προφανώς η στάση του κράτους απέναντι στους αναπήρους παραπέμπει σε κάτι όπως "Δεν θέλει κόπο, θέλει χρόνο". Μήπως η δική μας απάντηση προς το κράτος θα έπρεπε να είναι "Δεν θέλει... χρόνο, θέλει τρόπο";

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...