Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Πεζοπορία στο φαράγγι της Ίμπρου στα Σφακιά

Μονοήμερη πεζοπορική διάσχιση του φαραγγιού της Ίμπρου στα Χανιά, διοργανώνει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, ο Παγκρήτιος Όμιλος Διάσχισης & Εξερεύνησης Φαραγγιών.


Στην πεζοπορία μπορούν να λάβουν μέρος όλοι αρκεί να είναι υγιείς. Το φαράγγι της Ίµβρου στα Σφακιά, νότια του νομού Χανίων είναι ένα από τα πιο επιβλητικά, στενά και βαθιά φαράγγια της Κρήτης. 

Ξεκινάει από το μικρό οροπέδιο του χωριού Ίμβρος και καταλήγει στο χωριό Κομιτάδες με υπέροχη θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Το μήκος του είναι περίπου 7 χλμ. και είναι εύκολο να το περπατήσεις, μιας και η διαδρομή χαρακτηρίζεται ιδανική για παιδιά. Ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 2-3 ώρες.

Πρόκειται για ένα φαράγγι με βραχώδεις σχηματισμούς, στενό, επιβλητικό με άγρια βλάστηση και δέντρα που στην κυριολεξία φυτρώνουν μέσα από τους βράχους.

Το πιο όμορφο σημείο του φαραγγιού είναι στη μέση της διαδρομής όπου το πλάτος του φαραγγιού φτάνει μόλις τα 2 μέτρα. Θυμηθείτε να κρατάτε μαζί σας νερό γιατί μέσα στο φαράγγι δεν θα βρείτε πηγές. Μετά το φαράγγι θα γίνει στάση στο Φραγκοκάστελλο όπου θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για μπάνιο, φαγητό ή καφέ.

21:33: Σεισμός νότια της Κρήτης

Σεισμική δόνηση εντάσεως 4,3 σημειώθηκε στις  21:33 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 92 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά του Τυμπακίου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού μετρήθηκε στα 26,9 χιλιόμετρα.

Γερμανικό ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα στην Κρήτη

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για την βελτίωση της «εμπειρίας» των επισκεπτών με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και πρωτοποριακών εφαρμογών


Η πορεία της κρουαζιέρας στην Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ο σημαντικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει το λιμάνι του Ηρακλείου στην προώθηση της ήταν τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση του  Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., κ. Ιωάννης Μπρας,  με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Wolfgang Dold  είχε, χτες Τρίτη.

«Το λιμάνι του Ηρακλείου δεσπόζει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ως λιμάνι με υψηλού επιπέδου υποδομές, σταθερή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών και εγνωσμένο επίπεδο ασφάλειας», επεσήμανε ο κος Ι.Μπράς ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Wolfgang Dold για τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του ΟΛΗ σχετικά με την βελτίωση της «εμπειρίας» των επισκεπτών με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και πρωτοποριακών εφαρμογών.

Ο πρέσβης της Γερμανίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις δράσεις (mobile application, animation, video gaming, κλπ) και για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει, σύντομα, νέα συνάντηση του με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ στην Πρεσβεία της Γερμανίας, στην Αθήνα.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου κος. Πλιάκας και ο Εκτελεστικός γραμματέας  της Περιφέρειας Κρήτης κος. Ραπτάκης..   

Παρέμβαση Μαν. Κεφαλογιάννη για προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης της σκολίωσης και τη κύφωσης στο σχολείο

Το ζήτημα των προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης για τη σκολίωση και τη κύφωση στο σχολείο έθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας-Πρόνοιας με ερώτηση του στη Βουλή το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η σοβαρή σκολίωση και η κύφωση είναι παραμορφώσεις που προλαμβάνονται. Προσβάλουν τον αναπτυσσόμενο σκελετό και εμφανίζονται συνήθως την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης λίγο πριν την εφηβεία - από τα 9 έως τα 12 στα κορίτσια και στα 13 με 14 έτη στα αγόρια. Σπανιότερη είναι η σκολίωση πρώιμης έναρξης που εμφανίζεται πριν τα 6 έτη αλλά έχει δυσμενέστερη πρόγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορούμε να τροποποιήσουμε την φυσική ιστορία της πάθησης είτε περιορίζοντας το μέγεθος της παραμόρφωσης με ορθοπεδικούς κηδεμόνες είτε διορθώνοντας την παραμόρφωση με χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει στο σχολικό πληθυσμό εάν υπάρχουν και εφαρμόζονται οργανωμένα προγράμματα συστηματικών ελέγχων πρόληψης και ενημέρωσης στο σχολείο. Καλό είναι όλα τα παιδιά να ελέγχονται στην ηλικία των 6 ετών. Μετά, όλα τα κορίτσια πρέπει να ελέγχονται κλινικά δύο φορές, στην ηλικία των 10 και στην ηλικία των 12 ετών, ενώ όλα τα αγόρια πρέπει να ελέγχονται μία φορά στην ηλικία των 13 ετών. Σε παιδιά που η σκολίωση υπάρχει στην οικογένεια, καλό είναι ο έλεγχος να γίνεται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 6 ετών.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει καθορίσει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να γίνονται έρευνες του πληθυσμού για συγκεκριμένα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις:

1.Η κατάσταση πρέπει να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας

2.Θα πρέπει να υπάρχει θεραπεία

3.Τα απαραίτητα μέσα για τη διάγνωση και θεραπεία πρέπει να είναι διαθέσιμα

4.Θα πρέπει να υπάρχει μια λανθάνουσα φάση του νοσήματος

5.Θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο test ή εξέταση για τη διάγνωση

6.Η εξέταση πρέπει να είναι αποδεκτή από τον πληθυσμό

7.Η φυσική ιστορία της νόσου πρέπει να είναι γνωστή και κατανοητή

8.Πρέπει να έχει συμφωνηθεί ποιος πρέπει να θεραπευθεί

9.Το συνολικό κόστος για την ανακάλυψη μιας περίπτωσης πρέπει να μην επιβαρύνει τις γενικές ιατρικές δαπάνες

10.Το πρόγραμμα ελέγχου πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι να γίνεται αποσπασματικά και για μια φορά

Η σκολίωση περισσότερο και η κύφωση λιγότερο είναι καταστάσεις που πληρούν τα περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια ή προϋποθέσεις, με την επιφύλαξη των κινδύνων  της υπερδιαγνωσης  λανθασμένης δηλαδή διάγνωσης που οδηγεί σε ανώφελες ιατρικές εξετάσεις και παρεμβάσεις που επιβαρύνουν ψυχολογικά και οικονομικά τους εφήβους και τις οικογένειές τους.

Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι αν και δεν μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση της σκολίωσης, είναι γεγονός ότι μπορούμε να αλλάξουμε την δυσοίωνη φυσική ιστορία μιας παραμόρφωσης, όχι όμως με ανώδυνους και μαγικούς τρόπους. Την ευθύνη του προληπτικού ελέγχου πρέπει να αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι ορθοπεδικοί. Το σημαντικότερο είναι η αναγνώριση των περιπτώσεων που θα ωφεληθούν πραγματικά από την επίπονη χρήση ενός κηδεμόνα ή θα χειρουργηθούν έγκαιρα ώστε να περιορισθεί η έκταση της σπονδυλοδεσίας (Scoliosis Research Society (August 2007), Κολιντζας ΝΓ, 2012, Προληπτικός έλεγχος σκολίωσης και κύφωσης στα σχολεία )

Επειδή είναι αναγκαίος  ο  προληπτικό έλεγχο για παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά είτε μαζικά στο σχολικό περιβάλλον ή ατομικά στις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενός οργανωμένου συστήματος υγείας.

Ερωτασθε ποιά προγράμματα έχετε συντάξει και προτίθεσθε να εφαρμόσετε για τον προληπτικό έλεγχο για παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά?
Enhanced by Zemanta

Θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας από ΟΑΕΕ για όσους έχουν καταβάλει ή θα καταβάλλουν τις εισφορές έστω και ενός διμήνου


Στην διάκριση ανάμεσα σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ όσον αφορά στις προϋποθέσεις θεώρησης των βιβλιαρίων αναφέρεται σε παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση διαβιβάζοντας επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων του Ν. Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΟΕΒΕΝΗ, «το ΙΚΑ θεωρεί για ένα ολόκληρο έτος τα βιβλιάρια ασθενείας των ασφαλισμένων του οι οποίοι έχουν συμπληρώσει μόλις 50 ημερομίσθια (ένσημα) κατά το προηγούμενο έτος. Δεν ενδιαφέρεται δε, να ελέγξει αν οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν πράγματι καταβληθεί ή αν έχουν απλώς αναγραφεί στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ). Ενδέχεται δηλαδή, να ασφαλίζει, το ΙΚΑ, κάποιους χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές. Αντίθετα ο ΟΑΕΕ απαιτεί, επί της ουσίας, απόλυτη ασφαλιστική ενημερότητα από τους συναδέλφους Επαγγελματοβιοτέχνες και Εμπόρους προκειμένου να τους παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.»

Η ΟΕΒΕΝΗ ζητά την άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους εκείνους τους Επαγγελματοβιοτέχνες και Εμπόρους οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει ή θα καταβάλλουν στο επόμενο διάστημα, τις εισφορές έστω και ενός διμήνου, «διότι τα παραπάνω συντελούν κατάφορη διάκριση εις βάρος τους και αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση των όσων αναφέρει το Ελληνικό Σύνταγμα περί «Ίδιων απολαβών» αλλά και της Συνταγματικής αρχής της ισότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή της ΟΕΒΕΝΗ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...