Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Η Ασία φέρνει τουρίστες στην Κρήτη

Στην Ασία, μια ήπειρο «ανεξερεύνητη» για την Ελλάδα και την Κρήτη, στρέφεται το ενδιαφέρον για τον τουρισμό κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια.

Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στο συνέδριο που διοργανώνει ο ΟΛΗ, με σκοπό να ενισχυθεί και η καλή συνεργασία ανάμεσα στα λιμάνια, τις πόλεις και τους φορείς. Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Νοεμβρίου, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, θα συζητηθούν οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται αλλά και το τί μέλλει γενέσθαι σε εθνικό επίπεδο, τόσο σε ό,τι αφορά στα προβλήματα όσο και στις προοπτικές.

Συμμετέχοντες στο διήμερο αυτό συνέδριο του ΟΛΗ θα είναι δήμοι, επιμελητήρια, λιμάνια, ενώ θα γίνει και ένας πρώτος προγραμματισμός δράσεων.

«Θα αντισταθούμε στις δυσκολίες»

Εν τω μεταξύ θετικά είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο λιμάνι του Ηρακλείου, με το πρώτο 10μηνο του 2013 να κλείνει με αύξηση 30,7% σε σχέση με πέρυσι.

«Η σεζόν για εμάς τελειώνει στις 31/12/2013», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, Γιάννης Μπρας, που εμφανίζεται αποφασισμένος να πασχίσει, προκειμένου το λιμάνι του Ηρακλείου να καταφέρει να αντισταθεί στις δυσκολίες.

«Το 2014 φαίνεται να έχει προβλήματα, καθώς λόγω της κατάστασης στην Αίγυπτο, εταιρείες αποφασίζουν να μετακινήσουν τα καράβια τους σε άλλες περιοχές», προσθέτει ο κ. Μπρας, ωστόσο, ως το τέλος του χρόνου, αναμένονται στο λιμάνι του Ηρακλείου, άλλα 16 ή 17 κρουαζιερόπλοια με 24.000 επιβάτες, ενώ η κίνηση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, ως και τον Μάρτιο του 2014 αναμένεται να κατακλύσουν το Ηράκλειο πάνω από 50.000 επισκέπτες.

Πηγή: cretalive.gr

Κρήτη: Ποδοσφαιριστής είπε ότι πέθανε ο ανήλικος αδερφός του για να πάρει άδεια!

Το πιο... μακάβριο ψέμα επικαλέστηκε ένας ποδοσφαιριστής από την ομάδα του Ρούβα


Το πιο... μακάβριο ψέμα επικαλέστηκε ένας ποδοσφαιριστής για να εξασφαλίσει μερικές μέρες άδεια από την ομάδα του ή -κατά πολλούς- για να αποχωρήσει πρόωρα από αυτήν.

Το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην ομάδα του Ρούβα που αγωνίζεται στην Γ' Εθνική. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι άνθρωποι του Ρούβα, ο ποδοσφαιριστής ζήτησε άδεια από τον προπονητή της ομάδας, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, πέθανε ο δεκατετράχρονος αδερφός του.

Συντετριμμένοι οι άνθρωποι του Ρούβα, έδωσαν άδεια στο παίκτη της ομάδας τους, του εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια, ενώ η είδηση του θλιβερού περιστατικού δημοσιεύτηκε και στον τοπικό Τύπο.

Η ... ευχάριστη πλευρά της υπόθεσης αναδείχθηκε το επόμενο πρωί, όταν ο πατέρας του ποδοσφαιριστή του Ρούβα επικοινώνησε με τα τοπικά ΜΜΕ τονίζοντας ότι ο ανήλικος γιος του ζει!

Πηγή: prismanews.gr

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στο Ηράκλειο Κρήτης

«Έτσι κι έτσι» χαρακτήρισε την κίνηση των καταναλωτών, ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου Κρήτης, μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των ενδιάμεσων εκπτώσεων στην τοπική αγορά.

«Την πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων παρατηρήσαμε πως υπήρξε αυξημένη κίνηση, όμως οι περισσότεροι καταναλωτές απλά έκαναν έρευνα αγοράς», ανέφερε ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων.

Ακόμα, συμπλήρωσε:

«Ελπίζουμε πως την Κυριακή ο κόσμος θα βγει έξω, με σκοπό να ψωνίσει».

Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου συμφώνησαν πως οι καταναλωτές περίμεναν τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, προκειμένου να προβούν σε αγορές ειδών τα οποία έκριναν ως απολύτως απαραίτητα, ενώ δεν ξέφευγαν από τη λίστα, που είχαν δημιουργήσει νοερά.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο θέμα των ανοικτών καταστημάτων την Κυριακή, οι καταναλωτές δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν καυστικά πως την ευθύνη για το «πάγωμα» της αγοράς «βαραίνουν» οι «άδειες τσέπες» και όχι το ωράριο των καταστημάτων. Την ίδια ώρα ο Εμπορικός Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου καθώς και όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας, δηλώνουν αντίθετοι τόσο με τη διεύρυνση των εκπτωτικών περιόδων όσο και με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Πηγή: cretalive.gr

Απάντηση στον Μαν, Κεφαλογιάννη για τον "Επανακαθορισμό της επιλέξιμης έκτασης των "βοσκήσιμων γαιών"

Απάντηση του κ.Υπουργού Αγρότικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση με αριθμό 1501 / 11-09-2013 που κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ.Μανώλης Κεφαλογιάννης με θέμα "Επανακαθορισμός της επιλέξιμης έκτασης των "βοσκήσιμων γαιών".

ΘΕΜΑ :«Επανακαθορισμός  της  επιλέξιμης  έκτασης  των  "βοσκήσιμων γαιών"»
ΣΧΕΤ:    Η Ερώτηση 1501/11-9-2013

Απαντώντας   στην   παραπάνω   Ερώτηση   που   κατέθεσε   ο   Βουλευτής   κ. Μ. Κεφαλογιάννης σας πληροφορούμε τα εξής:

Ο επανακαθορισμός της επιλέξιμης έκτασης των "βοσκήσιμων γαιών" για την Ελλάδα   σύμφωνα   με   τον   ορισμό   του   αρθρ.   2   του   Καν. 1120/2009, πραγματοποιήθηκε   στο   πλαίσιο   σχετικής   εκτελεστικής   απόφασης   της             Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία έκδοσης την 28η Ιουνίου 2012. Για  να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, εφαρμόστηκαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και κριτήρια που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ελληνικών αρχών και της αρμόδιας υπηρεσίας   της   ΕΕ,   σύμφωνα   κατά   το   δυνατό,   με   το   αρθρ.   2   του
Καν. 1122/2009.

Επισημαίνεται   ότι   η   Ελλάδα   είναι  υποχρεωμένη   να   προσαρμοστεί   στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χαρακτηρισμό τον εκτάσεων ως «βοσκότοποι», διαφορετικά κινδυνεύει με την επιβολή βαρύτατων προστίμων. Για το λόγο αυτό, η επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών, υπό την έννοια των ενωσιακών  Κανονισμών,  εξετάζεται κάθε χρόνο,  ενώ,  πλέον,  λαμβάνονται υπόψη και οι χαρακτηρισμοί εκτάσεων από τα Δασαρχεία (αναδασοτέες εκτάσεις, απαγορευτικές διατάξεις βόσκησης κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι, η έννοια της επιλεξιμότητας των  βοσκοτόπων για τους σκοπούς των άμεσων ενισχύσεων διαφέρει από την έννοια της διαχείρισης των βοσκοτόπων. Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των κοινοτικών  μόνιμων βοσκοτόπων από την πλευρά των Δήμων είναι ιδιαίτερα απαρχαιωμένο και καλύπτει παλαιότερες ανάγκες, όταν ο στόχος ήταν να διασφαλιστεί η νόμιμη είσοδος των κοπαδιών στις εκτάσεις αυτές. Βάσει αυτού του πλαισίου, προβλέπεται χρηματικό αντίτιμο για τη νόμιμη χρήσητων μόνιμων βοσκοτόπων και κυρώσεις-πρόστιμο για τις περιπτώσεις της αυθαίρετης βόσκησης.

Σήμερα,   παρατηρείται   το   φαινόμενο   της   υποβόσκησης,   το   οποίο   έχει οδηγήσει  στη   δάσωση μεγάλου  μέρους των  βοσκήσιμων γαιών και,   στη συνέχεια, στο χαρακτηρισμό τους ως μη επιλέξιμες εκτάσεις.

Η επικαιροποΐηση του νομικού καθεστώτος για τα βοσκοτόπια πρέπει να γίνει άμεσα και να συνδεθεί η μη ορθή χρήση των κατανεμημένων εκτάσεων από τους δικαιούχους με χρηματικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από τους Δήμους. Συγχρόνως, οι Δήμοι θα πρέπει να είναι σε θέση να χορηγούν στοιχεία, στο πλαίσιο ελέγχου της πολλαπλής συμμόρφωσης, τα οποία θα αφορούν στην ορθή χρήση των βοσκήσιμων εκτάσεων για το σύνολο των κτηνοτρόφων που κάνουν χρήση αυτών.

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω αλλά και να επιτευχθεί μια ρεαλιστική και ορθολογική διαχείριση αυτών των εκτάσεων, θεωρείται επιτακτική ανάγκη οι Δήμοι όλης της χώρας να έχουν πρόσβαση στις γεωχωρικές  πληροφορίες που αφορούν στην περιοχή αρμοδιότητας τους, έτσι ώστε η δήλωση-αίτηση που υποβάλλει ο κάθε κτηνοτρόφος στις υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να εισάγει τα ζώα του νόμιμα στις κοινόχρηστες εκτάσεις, να περιλαμβάνει και τις απαραίτητες γεωχωρικες πληροφορίες (ενότητα, χαρτογραφικό υπόβαθρο, κοινή χρήση με συστεγαζόμενους κ.λ.π). Έτσι, καθίσταται δυνατή η χορήγηση από την πλευρά των Δήμων ορθών στοιχείων χρήσης κοινοτικών βοσκοτόπων (και όχι απλών πινάκων με αριθμό εκταρίων ή στρεμμάτων).

Γενικότερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και τη διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων [Περιφερειακές Διευθύνσεις (Π.Δ.) ΟΠΕΚΕΠΕ-ΕΑΣ-Δημοτικά Διαμερίσματα-Κτηνοτρόφοι] στα νέα δεδομένα που εισάγει η εφαρμογή του σχεδίου δράσης, υλοποιεί τις παρακάτω ενέργειες:
-           Συνεργασία   των   Π.Δ.   του   ΟΠΕΚΕΠΕ   και   παράλληλη   παροχή   ίων
παραπάνω   στοιχείων   σε   ΕΑΣ,   Δήμους   και   συλλόγους   κτηνοτρόφων,
προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες εκτάσεις βοσκότοπων με ταν
καλύτερο δυνατό τρόπο,
-           Αξιολόγηση    τυχόν   τεκμηριωμένων   ενστάσεων    επί   των   συντελεστών
επιλεξιμότητας, των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και αξιοποίηση των
χωρικών δεδομένων περιοχών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως
βοσκότοποι.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...