Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Χανιά: Στις 19 Μαρτίου η πρώτη πτήση τσάρτερ στο Γ. Δασκαλογιάννης

English: Ryanair (EI-CCW) BAC 1-11 509EW aircr...
 (Photo credit: Wikipedia)

H υποδοχή της πρώτης πτήσης τσάρτερ για την εφετινή τουριστική σαιζόν που θα προσγειωθεί στα Χανιά την επόμενη εβδομάδα και η συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην διεθνή έκθεση κρουαζιέρας του Μαϊάμι συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Χανίων.

Όπως ανακοινώθηκε την αυλαία της εφετινής τουριστικής σαιζόν στο νομό Χανίων θ' ανοίξει επισήμως μια πτήση τσάρτερ της εταιρείας Ryanair από το Λονδίνο που θα προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Γ. Δασκαλογιάννης στις 19 Μαρτίου.

Στο μεταξύ αυτές τις ημέρες κλιμάκιο από τον Δήμο Χανίων και το Λιμενικό Ταμείο συμμετέχουν με περίπτερο στην διεθνή έκθεση τουρισμού κρουαζιέρας στο Μαϊάμι των Η.Π.Α.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Χανίων συζητήθηκε και η επέκταση του εκ πτωτικού προγράμματος “Βγαίνουμε Χανιά κάθε Τρίτη” και σε άλλου είδους επιχειρήσεις εκτός από τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής.

Enhanced by Zemanta

Ηράκλειο: Ο ηλικιωμένος ... τα είχε 400!

Το πρωί, στο κέντρο του Ηρακλείου, ένας άντρας με αυτοκίνητο πλησίασε τον 83χρονο, ζητώντας του να μπει στο αυτοκίνητο, με τη δικαιολογία ότι τον είχε στείλει ο γιος του... Ο ηλικιωμένος πείστηκε καθώς ο άγνωστος άνδρας επικαλέστηκε το όνομα του γιου του, πείθοντας τον 83χρονο για τη γνωριμία.
Στη διαδρομή, ο άγνωστος του "έσκασε" το παραμύθι... "Οι δουλειές του γιου σου δεν πηγαίνουν πολύ καλά. Με έστειλε να μου δώσεις 2.000 ευρώ", είπε άνδρας, προκαλώντας υποψίες στον 83χρονο.


"Το παιδί μου δε μου είπε ότι έχει πρόβλημα" ανταπάντησε ο παππούς, ενώ στην πρόταση του αγνώστου να τον μεταφέρει σε τράπεζα για να "σηκώσει" τα χρήματα, ο ηλικιωμένος εξήγησε ότι δεν έχει χρήματα, απογοητεύοντας προφανώς τον άγνωστο άνδρα, ο οποίος τον κατέβασε από το αυτοκίνητο.

Η υπόθεση προβληματίζει τους οικείους του 83χρονου, καθώς φαίνεται πως οι επιτήδειοι προσεγγίζοντας τους ηλικιωμένους έχουν φροντίσει να κάνουν μία μίνι έρευνα, κι έτσι επικαλούμενοι πρόσωπα και ονόματα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πείσουν...

cretalive

Πέθανε ο λυράρης της Κρήτης Σπύρος Σηφογιωργάκης


Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Σπύρος Σηφογιωργάκης, ένας από τους σημαντικότερους λυράρηδες της Κρήτης.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 45 μικρούς και 10 μεγάλους δίσκους. Συμμετείχε και στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, σε ταινίες όπως «Η νεράιδα και το παλικάρι» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και «Ευτυχώς χωρίς δουλειά» με τον Γιάννη Γκιωνάκη.

Ο Σπύρος Σηφογιωργάκης,  γνωστός και ως «φάρος της κρητικής μουσικής», γεννήθηκε το 1930 στο χωριό Αγαλιανός της επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Εχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Το πρώτο του βραβείο το πήρε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, στο 1ο Φεστιβάλ Νέων.

Ε.Π.Κ.Κρήτης: "15 Mαρτίου, ιστορική μέρα για τους νεόπτωχους ΄Ελληνες καταναλωτές"


Μήνυμα  στην πολιτεία  για τους καταναλωτές  της εξαθλίωσης και της Φτώχειας 


  Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με αφορμή , την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή , στις 15 του Μάρτη, δεν την αφιερώνει  στους καταναλωτές ως είθισται, αλλά στην Τριτοκομματική Κυβέρνηση της Χώρας μας, καλώντας την   να προβεί άμεσα , σε μέτρα, προκειμένου να βοηθηθούν οι Έλληνες καταναλωτές, να τους δοθεί  μια "ανάσα"  σε καταναλωτές που ζουν και βιώνουν πρωτόγνωρες  καταστάσεις , ενός ανελέητου οικονομικού πολέμου, που δεν έχει σταματημό.Σε αυτήν την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα κατάσταση, σε καιρό ειρήνης,σε ενταμένες συνθήκες ανασφάλειας του καταναλωτή, η ΄Ενωση τονίζει ότι, η πολιτεία οφείλει και πρέπει  να "περιφρουρήσει" τα δικαιώματα και τις ανάγκες  του καταναλωτή , παίρνοντας μέτρα ,μέτρα που θα στηρίξουν τον καταναλωτή, για να μπορέσει να βγει στην αγορά, είτε για απασχόληση, είτε για αγορές.

Ε.Π.Κ.Κρήτης :   4 ΕΙΝΑΙ  ΤΑ  ΜΕΤΡΑ  "ΑΝΑΣΑΣ " ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ  ΠΑΡΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

1)"κούρεμα" στα δάνεια ¨του καταναλωτή  και των ατομικών Επιχειρήσεων ", της τάξεως  50% και σε ειδικές περιπτώσεις 100%
2) Μείωση  σε τιμές προϊόντων,αγαθών και υπηρεσιών
3) Φορολογική δικαιοσύνη, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους καταναλωτές  της φτώχειας, της εξαθλίωσης και γενικά της επιβίωσης.
4)Παραγωγικότητα
Και συνεχίζοντας η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τονίζει:
"Μέλημα της κάθε  Πολιτείας θα πρέπει  είναι ,να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που να υπάρχει απασχόληση, παραγωγή, εμπόριο, κατανάλωση.΄Ετσι είναι η ορθή αλυσίδα ,για μια ευνομούμενη πολιτεία , η τυχόν έλλειψης  κρίκου, δημιουργεί ανισορροπία , κοινωνική αναταραχή
Γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι η αποχή από την κατανάλωση, δεν βοηθά την οικονομική ανάπτυξη,  αντίθετα μάλιστα ,στην ύφεση και στην φτώχεια, το βέβαιο είναι ότι  η μείωση στην κατανάλωση γεωμετρικά αυξάνεται  όπως στοιχεία επίσημα αποδεικνύουν αλλά και  σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, η καταναλωτική δαπάνη των Ελλήνων  πολιτών, σημειώνει αρνητικό ρεκόρ, μειωμένη κατά 10% το 2012 ενώ αναμένεται ότι θα υποστεί περαιτέρω μείωση της τάξης του 4,3% το 2013, επομένως και αντίστοιχη  μείωση των εσόδων της οικονομίας της Χώρας , με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης καταγεγραμένο είναι ότι ,σχεδόν δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ χιλιάδες είναι οι άνεργοι, (με κανένα μέλος της οικογένειας εργαζόμενο), οι άστεγοι στους δρόμους και στα συσσίτια,
  Εμείς λέμε και προτείνουμε  ως ΄Ενωση Καταναλωτών.Στις έκτακτες ανάγκες, χρειάζονται έκτακτα μέτρα και η πολιτεία  οφείλει να  τα πάρει και  να νοικοκυρευτεί  αλλά και να νοικοκυρέψει ,οφείλει να στραφεί στην παραγωγή  και να παράγει για την Σωτηρία της  αλλά και τους πολίτες της.Τα συνεχόμενα φοροεισπρακτικά μέτρα στους καταναλωτές, που αδυνατούν να έρθουν στην αγορά,μεγαλύτερη οικονομική ύφεση δημιουργούν στην ίδια την πολιτεία, η «επιδημία» των λουκέτων στην αγορά, η ανεργία  οι φοροεπιδρομές, τα χαράτσια καθώς και το συνεχές «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις μόνο . συνθήκες ανασφάλειας δημιουργούν, αλλά και αδυναμίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν επαρκώς σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις αφού για να τα βγάλουν πέρα στερούνται ακόμα και βασικά είδη διατροφής.
 Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν δύναμη και το αποδεικνύουν. Ο οικονομικός «στραγγαλισμός» που υφίστανται καθημερινά τους αναγκάζει  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δώσουν οι ίδιοι λύσεις, αφού η οργανωμένη Πολιτεία αδιαφορεί όμως δεν είναι το ζητούμενο αυτό εμείς θέλουμε την πολιτεία "Μπροστάρη"  και οι καταναλωτές μαζί της  μαζί θα πατάξουμε τις κερδοσκοπικές πρακτικές της αγοράς.
 Τέλος η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, τονίζει ότι,  σημαία της δεν είναι η  "ανομία" συμπορεύεται με την πολιτεία για κοινούς σκοπούς και στόχους, δίνει τον αγώνα της,  που δεν είναι άλλοι από την ευημερία των καταναλωτών.

                                                  Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

                                                  Ιωάννα  Μελάκη

Enhanced by Zemanta

Το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε πράξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων για επέκταση σούπερ - μαρκετ

Αντισυνταγματικό είναι, σύμφωνα με απόφαση - «πιλότος» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις ίδρυσης, κατασκευής και λειτουργίας «σούπερ μάρκετ».

Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3900/2010) υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ για το εάν είναι σύμφωνες ή όχι με το Σύνταγμα οι διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 2323/1995 και 3377/2005 που καθορίζουν το πλαίσιο ίδρυσης, κατασκευής κ.λπ. υπεραγορών λιανικού εμπορίου («σούπερ μάρκετ», κ.λπ.).

Το προδικαστικό ερώτημα ανέκυψε ύστερα από αίτηση ενός εκ των μεγαλυτέρων «σούπερ μάρκετ» που ζητούσε να ακυρωθεί: 1) Η πράξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, με την οποία απορρίφθηκε αίτημα για τη χορήγηση άδειας επέκτασης του «σούπερ μάρκετ» σε περιοχή εκτός σχεδίου του Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων (Λεωφόρος Χανίων - Μουρνιών) και 2) Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία απορρίφθηκε προσφυγή της Ανώνυμης Εταιρείας που έχει το επίμαχο πολυκατάστημα και στρεφόταν κατά της ως άνω (1) επίμαχης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ' αριθμ. 694/2013 απόφαση, υπογραμμίζει ότι το άρθρο 5 του Συντάγματος, το οποίο «κατοχυρώνει την ελευθερία ασκήσεως οικονομικής δραστηριότητας, κατοχυρώνει, μεταξύ άλλων, και την ελευθερία ιδρύσεως και εκμεταλλεύσεως εμπορικών καταστημάτων».

Ενόψει αυτού, συνεχίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, η διά νόμου υπαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας της εκμετάλλευσης εμπορικών καταστημάτων σε «καθεστώς προηγουμένης διοικητικής αδείας συνιστά περιορισμό συνταγματικώς κατοχυρωμένης ελευθερίας, ο οποίος είναι ανεκτός κατά το Σύνταγμα, μόνον εάν η σχετική νομοθετική ρύθμιση δικαιολογείται από συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθορίζει σαφή και αντικειμενικού χαρακτήρα κριτήρια, βάσει των οποίων ασκείται η αρμοδιότητα της Διοικήσεως, δικαιολογείται επαρκώς από την ειδική φύση του αντικειμένου της ρυθμίσεως και κινείται εντός των ορίων που χαράσσει η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».

Εξάλλου, προσθέτει η δικαστική απόφαση, «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος, ο νομοθέτης οφείλει να ρυθμίζει, τη χωροταξική ανάπτυξη και την πολεοδομική διαμόρφωση της Χώρας κατά τρόπο, διασφαλίζοντας την τήρηση της αρχής της αειφορίας (βιώσιμης ανάπτυξης), βάσει ορθολογικού σχεδιασμού και κατ' εκτίμηση, μεταξύ άλλων, της ιδιομορφίας, της φυσιογνωμίας και των αναγκών κάθε περιοχής».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια του ΣτΕ τονίζει ότι οι διατάξεις των άρθρων 10 των νόμων 2323/1995 και 3377/2005 προσκρούουν στις διατάξεις των άρθρων 5 και 24 του Συντάγματος.

Εξάλλου, επισημαίνουν οι δικαστές, «με τις διατάξεις του άρθρου 106 παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος προβλέπεται μεν η λήψη μέτρων προγραμματισμού της εθνικής οικονομίας και αντιμετωπίσεως των ειδικών προβλημάτων της περιφέρειας, καθώς και η επιβολή συναφών περιορισμών στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, τα μέτρα όμως αυτά και οι αντίστοιχοι περιορισμοί πρέπει να κινούνται εντός των ορίων που τάσσουν οι λοιπές συνταγματικές διατάξεις και αρχές και επομένως, οι διατάξεις αυτές των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 106 του Συντάγματος δεν μπορούν να καταστήσουν συνταγματικώς ανεκτό σύστημα αδειοδοτήσεως, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παράγραφος 1 και 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως το εισαγόμενο με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3377/2005 σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ανατίθεται στη Διοίκηση ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, χωρίς τούτο να δικαιολογείται από τη φύση του ρυθμιζόμενου αντικειμένου, βάσει κατά περίπτωση, ήτοι αποσπασματικών σταθμίσεων».

Άλλωστε, προσθέτουν οι δικαστές, «και αυτοτελώς κρινόμενο, δεν μπορεί, εν πάση περιπτώσει, να θεωρηθεί ως μέτρο προγραμματισμού, κατά την έννοια του άρθρου 106 παράγραφος 1 του Συντάγματος, σύστημα χορηγήσεως αδειών για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο προβλέπει τη χορήγηση αδειών ύστερα από κατά περίπτωση, δηλαδή αποσπασματικές σταθμίσεις».

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τόσο την πράξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων όσο και την πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης.

Τομπρούκ: Λιποθυμίες και ένταση στην πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου

Stop στις μπουλντόζες της Περιφέρειας είπαν κάτοικοι και ιδιοκτήτες παράνομου κτίσματος και οικοδομής στο Τομπρούκ Κρήτης, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα της περιφέρειας να αποχωρήσουν, εν μέσω αποδοκιμασιών. Λίγο αργότερα επέστρεψαν και έθεσαν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο "Κατεδάφιση αυθαιρέτων τώρα".

Πρόκειται για την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να εφαρμόσει το νόμο και να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα που καταπατούν τον αιγιαλό.

Στο σημείο επικράτησε ένταση, καθώς οι ιδιοκτήτες, ενός εστιατορίου και μίας οικοδομής, παραδέχονται την παρανομία των δικών τους κτισμάτων, ωστόσο κάνουν λόγο για επιλεκτικές κατεδαφίσεις, καθώς στην ίδια γραμμή με τα δικά τους βρίσκονται και τρία ξενοδοχεία, για τα οποία δεν προβλέπεται κατεδάφιση.
 Οι ιδιοκτήτες είχαν παρατάξει τα αυτοκίνητά τους προκειμένου να μην περάσουν οι μπουλντόζες, ενώ στο σημείο βρέθηκαν και στελέχη του ΥΠΕΚΑ

Τρεις τραυματίες σε τροχαίο στο Ηράκλειο


Μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μοιρών


Στο νοσοκομείο κατέληξαν 3 άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε χθες στην επαρχιακή οδό των Μοιρών στο 1o χιλιόμετρο μεταξύ Αγίων Δέκα και Αγίας Βαρβάρας στο Ηράκλειο.

Το τροχαίο σημειώθηκε κάτω από άγνωστες για την ώρα συνθήκες ενώ στην περιοχή έσπευσαν κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που χρειάστηκε να απεγκλωβίσει από το ένα αυτοκίνητο τον οδηγό ο οποίος έφερε ελαφρά τραύματα και ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που μετέφερε τους τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Πηγή: prismanews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...