Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για τον ΟΦΗ

«Καθώς εκκρεμεί η διαδικασία για την έγκριση της άδειας συμμετοχής του ΟΦΗ την ερχόμενη Ποδοσφαιρική περίοδο στην Superleague μετά τον αποκλεισμό του Ηρακλή, καταγράφεται σύμφωνα με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου, μια συντονισμένη προσπάθεια να «παρακαμφθεί» ο υπάρχων κανονισμός, να μην επικυρωθεί (και τυπικά) ο βαθμολογικός πίνακας, με σκοπό να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία ομάδα προς υποβιβασμό.

Για το λόγο αυτό, ζητούμε από το ΔΣ της ΕΠΟ και το ΔΣ της Superleague να τηρηθεί στο ακέραιο η έως σήμερα απαραβίαστη αρχή ότι ομάδα που υποβιβάζεται σε καμία περίπτωση δεν έχει δικαίωμα προαγωγής για την ίδια περίοδο και ότι τον αριθμό των ομάδων συμπληρώνουν αυτές που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του πίνακα βαθμολογίας της αμέσως επόμενης κατηγορίας. Ζητούμε πλήρη, απρόσκοπτη και ενιαία εφαρμογή των κανονισμών και των κείμενων διατάξεων και τη στήριξη σε αυτό όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου».

Ποινικές διώξεις σε 7 οπαδούς του ΟΦΗ

logoImage via WikipediaΠοινικές διώξεις για σοβαρές κακουργηματικές πράξεις, άσκησε το μεσημέρι ο Εισαγγελέας Ηρακλείου, σε βάρος 7 οπαδών του ΟΦΗ, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στα εκτεταμένα επεισόδια, που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της μετάβασης της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΣ Γιάννενα, από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή, στο γήπεδο "Θεόδωρος Βαρδινογιάννης".  

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου με τη λεωφόρο «Μάχη Κρήτης», όπου περίπου 300 οπαδοί με διακριτικά του ΟΦΗ, είχαν στήσει καρτέρι στην αποστολή των φιλοξενούμενων, την οποία συνόδευε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι συγκεντρωμένοι οπαδοί πέταξαν στους αστυνομικούς μολότοφ και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εννέα ένστολων, εκ των οποίων οι πέντε μεταφερθήκαν στο νοσοκομείο.

Ώρα «μηδέν» για την διαχείριση απορριμμάτων των Χανίων

Η ώρα «μηδέν» για την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων των Χανίων έφτασε. Μετά τις συνεχείς καθυστερήσεις στην πληρωμή της επιχείρησης από τους δήμους, είναι πλέον θέμα λίγων ημερών να σταματήσει η λειτουργία της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αφενός οι απλήρωτοι προμηθευτές καυσίμων και άλλων υλικών θα σταματήσουν την προμήθεια υλικών και αφετέρου και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να μεταβούν στην μονάδα στο Ακρωτήρι.

« Σε λίγο οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να πάνε στο εργοστάσιο. Δεν θα έχουμε καύσιμα για να κινούμε τα μηχανήματα, τα απορριμματοφόρα και τα άλλα αυτοκίνητα της επιχείρησης. Δεν θα έχουμε να πληρώσουμε την ΔΕΗ που είναι ένα σημαντικό κόστος. Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει το εργοστάσιο;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο Flashnews.gr , η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κα Χαρά Μυλωνάκη.

Ειδικά και σε ότι αφορά στους εργαζόμενους η κα Μυλωνάκη επεσήμανε πως « καθημερινά δέχομαι πάρα πολλά τηλεφωνήματα από εργαζόμενους οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις σημερινές συνθήκες και με τα χρήματα που πρέπει να πάρουν και που δεν παίρνουν.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να ζήσουν την οικογένειά τους. ‘Ανθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, είτε της ΔΕΗ, είτε του νερού και καταλαβαίνετε πως εμείς, σαν διοίκηση, αισθανόμαστε πάρα πολύ άσχημα.»
Όμως εκτός των προμηθευτών, της ΔΕΗ και των εργαζόμενων, υπάρχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η εφορία που μένουν απλήρωτοι.

«Έχουμε και την πίεση από την εφορία στην οποία οφείλουμε και που δεν καταλαβαίνει ότι εμείς δεν έχουμε πάρει χρήματα για να της δώσουμε. Κάνουν προσαυξήσεις και άλλα. Μας κρατούν την φορολογική ενημερότητα εμένα και του κ.Κοπάση.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πληρώσουμε πρωταρχικά την εφορία. Αλλά όταν δεν υπάρχουν χρήματα πώς να την πληρώσουμε» είπε η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, τονίζοντας:

«Μέχρι εδώ. Έχουμε αποφασίσει να πιεστούν οι δήμοι για να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλιώς αναγκαστικά πάμε σε στάση λειτουργίας.»

Η συνολική οφειλή των δήμων των Χανίων προς την ΔΕΔΙΣΑ, αυτή την στιγμή ανέρχεται σε 1.850.000 ευρώ και προέρχεται κυρίως από τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε ο «Καλλικράτης» (νέοι δήμοι, εγκρίσεις προυπολογισμών, επίτροπος ελεγκτικού συνεδρίου), αλλά υπάρχουν και δήμοι «μπαταξήδες» που χρωστούν από το 2010.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ κ.Λευτέρη Κοπάση το θέμα είναι να αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση από τους δήμους, δηλαδή η τακτική και ανα μήνα πληρωμή της επιχείρησης για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Διαφορετικά, ακόμη και τώρα να δοθούν κάποια χρήματα και να αμβλυθεί το πρόβλημα, θα εμφανιστεί και πάλι μετά από δύο μήνες.













flashnews.gr

Μαχλάς: «Εγώ να απειλήσω τον Ηλία;»

Ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Νίκος Μαχλάς, ξεσπαθώνει κατά του συντάκτη της ανακοίνωσης του ΠΑΣ, εξηγεί στο gazzetta.gr τι συνέβη με τον Κώτσιο και δηλώνει σίγουρος για την επιστροφή στη Superleague.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα κατήγγειλε τη φιλοξενία της κρητικής ΠΑΕ στο Ηράκλειο και απηύθυνε ευθείες βολές σε βάρος του προέδρου του ΟΦΗ, Νίκου Μαχλά, κατηγορώντας τον ότι ζήτησε από τη γιαννιώτικη ομάδα να μην κατέβει να παίξει στην Κρήτη για λόγους ασφαλείας, καθώς και ότι απαίτησε από τον πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας και νυν των Ιωαννίνων, Ηλία Κώτσιο, να μην αγωνιστεί στο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων. Η απάντηση του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ, της Φίτεσε, του Άγιαξ, της Σεβίλλης, του Ηρακλή και του ΑΠΟΕΛ και νυν διοικητικού ηγέτη της κρητικής ομάδας, ήταν άμεση και ήρθε μέσω του gazzetta.gr... ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΧΛΑ, ΕΔΩ

Ηράκλειο: ''Ελάτε γρήγορα με κυνηγάει με μπαλτά''!

Πρωταγωνιστής της υπόθεσης ένας 59χρονος που τελικά βρέθηκε αντιμέτωπος με την ομάδα ΔΙ.ΑΣ...

Ο 59χρονος συνελήφθη χθες περίπου στις 9:30 στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, έπειτα από καταγγελία. Συγκεκριμένα, ένας 60χρονος κατήγγειλε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου ότι ο 59χρονος δράστης τον απείλησε με ένα μαχαίρι περίπου στις 19:15.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κινητοποιήθηκαν και εντόπισαν τον 59χρονο σε περιοχή της πόλης του Ηρακλείου, όπου και διαπίστωσαν ότι ο 59χρονος κυκλοφορούσε με έναν… μπαλτά μήκους 27 εκατοστών!

Σύμφωνα με το flashnews.gr, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη του δράστη για απειλή και παράνομη οπλοφορία.

«Δε θα δεχτούμε άβατα στην περιοχή μας»

Εμπρησμός σε μηχάνημα έργου της Περιφέρειας Κρήτης, που είχε παραχωρηθεί προσωρινά στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας για τη διαπλάτυνση και... τον καθαρισμό αγροτικών οδών, σημειώθηκε στη 1:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 16 Μαΐου. Πρόκειται για μπουλντόζα βαρέου τύπου αξίας 200.000€. Το μηχάνημα βρισκόταν στον οικισμό Νιπιδιτός, όπου τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνταν διαπλάτυνση και καθαρισμός του δρόμου που συνδέει τους οικισμούς Νιπιδιτός – Γεράκι. Η Δημοτική Αρχή μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ενημέρωσε άμεσα τόσο την πυροσβεστική υπηρεσία, όσο και την αστυνομία. Επιπλέον, στο σημείο μετέβησαν άμεσα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Ωστόσο, παρά την επέμβαση της πυροσβεστικής, το μηχάνημα καταστράφηκε ολοσχερώς. Σκοπός της διαπλάτυνσης του συγκεκριμένου δρόμου είναι να εξυπηρετήσει την προσπελασιμότητα στην περιοχή και να αποτελέσει παράλληλα αντιπυρική ζώνη.

  
Σε δηλώσεις του ο κ. Καλογεράκης τόνισε: «Είναι ένα απαράδεκτο γεγονός, το οποίο καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Δε μπορούν οι ελάχιστοι και μεμονωμένοι να χαρακτηρίζουν μια κοινωνία που στο σύνολό της είναι φιλήσυχη και φιλειρηνική και που συμβάλλει και προωθεί την ανάπτυξη του τόπου μας. Η διαπλάτυνση και ο καθαρισμός του συγκεκριμένου δρόμου αποτελούν στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο δρόμος θα ανοιχτεί με κάθε τρόπο. Όσοι ήθελαν να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν, πέτυχαν το εντελώς αντίθετο.

Το μήνυμα που στέλνω είναι σαφές: δε θα δεχτούμε άβατα στην περιοχή μας. Αποτελεί επιτέλους επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δράση των “γνωστών αγνώστων” που λειτουργούν παραβατικά, ενάντια στο συμφέρον των πολιτών και της κοινωνικής συνοχής. Ζητώ από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, γιατί εκείνο που προέχει για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων και η προστασία των περιουσιών τους».

H «Μεσόγειος SOS» στα Χανιά

Οι εθελοντές αυτοοργανώνονται για την προστασία του περιβάλλοντος! Υστερα από το κάλεσμα της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Μεσόγειος SOS" ο δήμος... Αποκορώνου στα Χανιά και τα δημοτικά σχολεία της περιοχής θα οργανώσουν στις 27 Μαίου ένα καθαρισμό της παραλίας της Γεωργιούπολης και των Καλυβών.

Η προσπάθεια αυτή, είναι μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών, και ιδίως τους νέους ώστε ν’αγαπούν το περιβάλλον και τις θάλασσές μας, όπως τόνισε στο Flashnews.gr η υπεύθυνη Τύπου της οργάνωσης «Μεσόγειος SOS» κυρία Λουκία Καλαϊτζή.Flashnews

Το μυστικό στην… Κίσσαμο

Ποια ουσία είναι φυσικό αιμοστατικό; Ποιο φυτό έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες; Πώς μπορούμε να παρασκευάσουμε φυσικές βαφές; Ποιο βότανο βοηθά στο κρυολόγημα; Στη σύγχρονη εποχή, που κυριαρχείται από τα τυποποιημένα τρόφιμα, τις πλαστικές συσκευασίες και τα χημικά φάρμακα, ερωτήματα σαν τα παραπάνω ηχούν άσκοπα, σχεδόν αστεία. Ωστόσο, έχουν περάσει μόλις μερικές δεκαετίες από την εποχή που χιλιάδες Ελληνες της επαρχίας γνώριζαν την απάντηση σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις, κατορθώνοντας να ζουν με αυτάρκεια μέσα στις μικρές τους κοινωνίες, αξιοποιώντας το περιβάλλον χωρίς να το καταστρέφουν.

Με το πέρασμα του χρόνου αυτή η συλλογική γνώση πέρασε στη συλλογική… λήθη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μια γερή δόση περιφρόνησης. Οι παραδοσιακές τεχνικές βαφτίστηκαν «γιατροσόφια» και οι σύγχρονες μέθοδοι κυριάρχησαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ωστόσο, εν μέσω κρίσης η αυτάρκεια και η βιωσιμότητα του συστήματος παραγωγής και οργάνωσης των κοινωνιών του παρελθόντος φωτίζονται υπό νέα οπτική. Η επιστροφή σε πιο «φυσικές» μεθόδους παραγωγής προϊόντων οδηγεί τους επιστήμονες στη μελέτη των παραδοσιακών μεθόδων που περιήλθαν σε αχρησία τις τελευταίες δεκαετίες.

Από φάρμακα έως και κόλες
Μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης αποφάσισε να αναζητήσει τα μυστικά των παραδοσιακών μεθόδων στην περιοχή της Κίσσαμου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού,. Με την υποστήριξη του ιδρύματος Ιωάννη Λάτση, το οποίο χρηματοδότησε την εθνοβιολογική μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν αρκετές από τις πρακτικές που επέτρεπαν σε μια κοινωνία που απέχει μόλις 40 χμ από τα Χανιά να διασφαλίζει αξιοθαύμαστη αυτάρκεια, διατηρώντας ελάχιστες επαφές με την πρωτεύουσα του νομού.

«Πραγματοποιήσαμε αναλυτικές συνεντεύξεις με δεκάδες ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι θυμούνταν τεχνικές για πολλά διαφορετικά προϊόντα: από αφεψήματα και φάρμακα, μέχρι φυσικές βαφές, λιπάσματα και κόλες», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» η προϊσταμένη της ερευνητικής ομάδας, δρ. Μελπομένη Σκουλά, βιολόγος του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου της Κρήτης .

«Περιφρονούν τις γνώσεις τους»
Ενδιαφέρον έχει η στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στα μυστικά των παραδοσιακών μεθόδων. «Αυτές τις γνώσεις η νέα γενιά τις περιφρονεί, ενώ το δυστύχημα είναι ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι που τις κατέχουν, νιώθουν σχεδόν… ντροπή. Σαν να είναι απόδειξη ενός χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου το γεγονός ότι γνωρίζουν τις ιδιότητες της χαρουπιάς, του μελισσόχορτου και της μυρτιάς. Πολλές φορές οι συνεντευξιαζόμενοι μας έλεγαν απαξιωτικές φράσεις όπως “αυτά είναι ανοησίες” ή “αυτά είναι ξεπερασμένα”», αναφέρει η κυρία Σκουλά.

Η επιστήμη το επιβεβαιώνει
Ωστόσο, κάθε άλλο παρά ξεπερασμένες είναι οι παραδοσιακές τεχνικές που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Αντιθέτως, δεκάδες σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι πολλές από τις πατροπαράδοτες τεχνικές είχαν έρεισμα.
«Είναι αξιοθαύμαστο ότι η λαϊκή γνώση περιείχε πληροφορίες που η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει στις μέρες μας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι γνώριζαν ότι αν τραυματιστείς στην ύπαιθρο, πρέπει να αναζητήσεις ιστό αράχνης για να σταματήσεις την αιμορραγία. Πράγματι, αποδείχθηκε ότι ο ιστός της αράχνης έχει αιμοστατικές ιδιότητες. Επίσης, οι παλιοί χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλεα, όπως το φασκόμηλο, για την τόνωση της μνήμης. Σήμερα, οι φαρμακευτικές εταιρίες επικεντρώνουν σε αυτές ακριβώς τις ουσίες τις έρευνες για το Αλτσχάιμερ», σχολιάζει η βιολόγος.

Κίνητρο για επενδύσεις
Βασικό χαρακτηριστικό των παραδοσιακών μεθόδων ήταν ότι στηρίζονταν στην αρχή της αειφορίας, χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται! «Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιούσαν το περιβάλλον με γνώμονα να υπάρχουν διαρκώς πόροι ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο. Αντιθέτως, στις μέρες μας έχουμε τη λογική της γρήγορης χρήσης και εξάντλησης του οικοσυστήματος», εξηγεί η κυρία Σκουλά.

Γι’ αυτό άλλωστε, η ενδελεχής μελέτη αυτών των μεθόδων παρέχει επιχειρηματικές ιδέες για επένδυση στην έρευνα. «Εταιρίες από όλο τον κόσμο επενδύουν σε τέτοιου είδους έρευνες, Ανάμεσα τους ορισμένες είναι ελληνικές, ωστόσο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερες, αρκεί να υπάρχει το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Η μία ανάγκη γεννά την άλλη και έτσι δημιουργούνται οι ιδέες», αναφέρει.

Δίνοντας ένα απλό παράδειγμα, αναφέρεται στις φυσικές βαφές. «Σήμερα τα υφάσματα από βιολογικό βαμβάκι κερδίζουν όλο και περισσότερη δημοτικότητα. Πώς, όμως, θα χρωματισθούν αυτά; Με χημικά χρώματα; Οι παραδοσιακές βαφές από ριζάρι, κατηφέ ή… σπανάκι μπορούν να δώσουν τη λύση», καταλήγει η ίδια.

Εξι παραδοσιακά προϊόντα με «κρυφές χρήσεις»

1. Ελιά
Ο κατσίγαρος, δηλαδή τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου, χρησιμοποιούνταν για την απομάκρυνση των παρασίτων από το δέρμα των αιγοπροβάτων. Επίσης, δινόταν σαν φάρμακο σε δηλητηριάσεις και αποτελούσε το διαλυτικό μέσο για πολλά φαρμακευτικά παρασκευάσματα, όπως το κοκκινόλαδο ή το λιακονόλαδο.

2. Μέντα
Εκτός από αφέψημα που κάνει καλό στο στομάχι και ανακουφίζει από το κρυολόγημα, η μέντα έχει μια επιπλέον ιδιότητα: είναι εντομοαπωθητικό φυτό και χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση των καρπών.

3. Δυόσμος
Το αφέψημα δυόσμου προστατεύει το στομάχι και το αναπνευστικό, ενώ κατεβάζει το
ζάχαρο και την χοληστερίνη. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η τριβή του φύλλου στο δέρμα χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία από τις μυρμηγκιές.

4. Σπανάκι
Πέρα από την κατανάλωσή του ως λαχανικό, χρησιμοποιούνταν στην βαφική για πράσινο χρώμα

5. Αράχνη
Ο ιστός της αράχνης χρησιμοποιούνταν για την διακοπή της αιμορραγίας σε τραύματα

6. Λιακόνι
Το λιακόνι είναι μία σαύρα που δαγκώνει με το στόμα ή τσιμπάει με την ουρά, όπου
φυλάσσεται το δηλητήριο. Θεωρείται δηλητηριώδες και η δαγκωνιά του θανατηφόρα. Ωστόσο, τοποθετώντας λιακόνι μέσα σε λάδι και αφήνοντάς το στον ήλιο, μέχρι την
διάλυση του ερπετού, οι άνθρωποι της Κίσσαμου παρασκεύαζαν το «λιακονόλαδο». Αυτό χρησιμοποιούνταν ως αντιβιοτικό σε πληγές και τραύματα και ως θεραπευτικό για το δάγκωμα λιακονιού.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...