Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το παραμύθι του Μέγαλέξανδρου – «Ρέθυμνο, Καλοκαίρι 2013″

Ένα μαγευτικό ταξίδι στην καρδιά της Ιστορίας μας για όλη την οικογένεια, γεμάτο μύθους από την Ελλάδα και την Ανατολή. Ποιο ήταν αυτό το αγόρι; Ένας πρίγκιπας- ήρωας που ταξίδεψε τον ελληνικό πολιτισμό ή και ένας κατακτητής;

Μια παράσταση για την τόλμη του ταξιδιού, τη χαρά του βλέμματος στον ανοιχτό ορίζοντα αλλά και την αγωνία του άγνωστου και την μοναξιά που αφήνει πίσω ο πόλεμος.

Οι βασιλιάδες-γονείς του, ο δάσκαλός του Αριστοτέλης, το αδάμαστο άλογό του Βουκεφάλας, η Γοργόνα ,η αδερφή του, ο Θεόφιλος και ο Καραγκιόζης, θα ταξιδέψουν τους μικρούς θεατές σε ένα παραμύθι μοναδικά ελληνικό. Παραδοσιακές μουσικές από τη Μακεδονία και από τα μέρη που πέρασε ο Αλέξανδρος, ακούγονται στην παράσταση.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΗΣ
Σκηνικά: ΠΟΛΥΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
Κοστούμια: ΠΕΝΝΥ ΑΜΠΛΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΗΣ
Κίνηση: ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ
Τραγούδι Γοργόνας και Φινάλε: ΤΑΤΙΑΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Ενορχήστρωση-Διασκευή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Φωτισμοί: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη : ΛΙΝΑ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ερμηνεύουν ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΔΑΛΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΘΩΜΗ ΚΟΣΚΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΟΠΗΤΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΧΡΟΝΕΑ

     Δευτέρα, 26/08/2013
    21:00
    Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα, Ρέθυμνο
    Κανονικό: 10 ευρώ ΟΜΑΔΙΚΟ (6 ΑΤΟΜΑ): 50€

CRETEVENTS.GR

Στα "σκαριά" δύο νέα σχολεία στο Ρέθυμνο

Αρκετές δεκαετίες μετά την κατασκευή της τελευταίας σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο του Ρεθύμνου, δύο νέα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το επόμενο κιόλας διάστημα.

Πρόκειται για το γυμνάσιο – λύκειο Ατσιποπούλου η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε χθες ανάμεσα στο δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη και τον ανάδοχο εργολάβο, καθώς επίσης και το γυμνάσιο – λύκειο Σταυρωμένου, η υπογραφή της σύμβασης του οποίου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, η προθεσμία για την κατασκευή του σχολείου είναι 24 μήνες, όμως και ο εργολάβος εκτίμησε ότι μπορεί το κτήριο να παραδοθεί νωρίτερα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο, ώστε σε δύο μήνες και πριν την έλευση του χειμώνα να γίνουν τα χωματουργικά.

«Είναι ένα σχολείο σύγχρονο, με χώρους για άθληση των παιδιών, με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, κλιματισμό και γενικότερα πρόκειται για κτήριο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο εκτός του ότι θα λύσει το μεγάλο θέμα της σχολικής στέγης σε μία περιοχή με υψηλές απαιτήσεις, θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς για πλούσιες δράσεις της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.

Το κτήριο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων νότια του οικισμού του Ατσιποπούλου, που έχει παραχωρηθεί από την εκκλησία, απέχει 800 μέτρα από το κέντρο του χωριού και 300 μέτρα από το τελευταίο σπίτι. Το γυμνάσιο θα φιλοξενεί 270 μαθητές και το λύκειο 180, ενώ ο προϋπολογισμός του είναι 8 εκ. ευρώ.

Ο επόμενος στόχος της δημοτικής αρχής, όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργαλής, είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ του 2ου δημοτικού σχολείου του Ατσιποπούλου, για το οποίο οι μελέτες και ο φάκελος είναι έτοιμα και αναμένεται να «ανοίξει» σχετική πρόσκληση του προγράμματος.

Βουτιές στο Ρέθυμνο για Μουτσινά, Μακρυπούλια, Οικονομάκου

Στιγμές χαλάρωσης μετά την παράσταση στο Ρέθυμνο Στιγμές χαλάρωσης μετά την παράσταση στο Ρέθυμνο

Ζέτα Μακρυπούλια , Αθηνά Οικονομάκου, Νίκος Μουτσινάς και Θανάσης Αλευράς συνεργάζονται φέτος σε θεατρική παράσταση και μάλιστα κάνουν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ένας από τους σταθμούς τους ήταν και το Ρέθυμνο στην Κρήτη.

Εννοείται φυσικά πως εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία τους εκεί για να κάνουν και μια... βουτιά.

Φόρεσαν τα μαγιό τους, πήγαν στην παραλία Μισίρια και εκεί άρχισαν να βουτούν στα γιγαντιαία κύματα που ερχόντουσαν καταπάνω τους.

Έδειχναν να χαίρονται τη θάλασσα σαν μικρά παιδιά όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το περιοδικό You.

Κοινός Λόγος της Έλλης Παπαδημητρίου – «Ρέθυμνο, Καλοκαίρι 2013″

Τo Θέατρο του Νέου Κόσμου θα παρουσιάσει σε επιλεγμένα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα τον Κοινό Λόγο της Έλλης Παπαδημητρίου, ένα θεατρικό οδοιπορικό από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τον Εμφύλιο.

Η παράσταση αυτή, που πρωτοπαίχτηκε το 1997 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και αγκαλιάστηκε από το κοινό και από το σύνολο των κριτικών, παρουσιάζεται φέτος ξανακοιταγμένη και με νέα διανομή, με πρωταγωνίστριες τη Λυδία Κονιόρδου και την Ελένη Κοκκίδου.

Ο Κοινός Λόγος είναι αφηγήσεις ανωνύμων, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου, που καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την Καταστροφή, ως τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια, ενώ μας μεταφέρουν από τη Σμύρνη στον Πόντο κι από την Αθήνα και τον Πειραιά στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου.

Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε γυναικείες αφηγήσεις, που με χαρακτηριστική ευαισθησία ζωντανεύουν ατομικές και συλλογικές μνήμες, φωτίζοντας διαφορετικά όχι μόνο την ιστορία αλλά και τα σύγχρονα πάθη μας.

Η παράσταση διερευνά και φέρνει στο φως τη σχέση ανάμεσα στο λόγο των Τραγικών και το λόγο των Ανωνύμων, με τη βοήθεια ενός θιάσου από γυναίκες ηθοποιούς που κοσμούν το ελληνικό θέατρο.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Επιλογή & διδασκαλία τραγουδιών: Κώστας Βόμβολος
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου

 Παρασκευή, 23/08/2013
21:30
Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτζα, Ρέθυμνο
Κανονικό: 16 ευρώ Φοιτητικό: 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, πολυτέκνων, ΟΛΜΕ εκπαιδευτικών, αναπηρικά, στρατιωτικά) 12€

CRETEVENTS.GR

Το Αρκάδι προσελκύει τους Ρώσους

Αύξηση των επισκεπτών από τη Ρωσία και άλλες χώρες του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος. Πολλοί ξένοι φτάνοντας στην Κρήτη ζητούν το Αρκάδι, μοναστήρι της αυτοθυσίας για την ελευθερία.

Φθάνοντας στην Κρήτη για τις διακοπές τους οι Ρώσοι το πρώτο που ζητούν είναι μια επίσκεψη-προσκύνημα στον τόπο της αυτοθυσίας, παγκόσμιο σύμβολο της λευτεριάς, το μοναστήρι του Αρκαδίου. Καταφθάνουν, λοιπόν, καθημερινά μαζί με πολλούς άλλους ξένους παραθεριστές, είτε με οργανωμένες εκδρομές ή μεμονωμένα, κατά χιλιάδες και για ώρες παραμένουν στους χώρους, λαμβάνοντας πληροφορίες για την ιστορία του προσκυνήματος Μια άποψη του Αρκαδίου, όπου χιλιάδες καταφθάνουν καθημερινά για επίσκεψη και ξενάγηση…

Φέτος, εξήγησαν άνθρωποι του μοναστηριού που τους υποδέχονται, «παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών από τη Ρωσία και άλλες χώρες του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος, χωρίς όμως να σημαίνει αυτό ότι το Αρκάδι είναι εκτός των ενδιαφερόντων και άλλων ξένων από την Ευρώπη. Αυτή την περίοδο», πρόσθεσαν, «έρχονται πολλοί Ρώσοι».


Ο μεγάλος όγκος των επισκέψεων στο μοναστήρι, παρατηρείται τις πρωινές ώρες, όμως προκαλεί εντύπωση στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα καταστήματα γύρω από την ιστορική μονή, ότι ελάχιστοι από τους πολλούς που φτάνουν καθημερινά, θα προχωρήσουν σε αγορές (εκτός από αναμνηστικά σουβενίρ) ή θα παραμείνουν για καφέ ή φαγητό.

Καταφθάνουν καθημερινά ακόμα και με το τρενάκι από την πόλη του Ρεθύμνου ή τουριστικές περιοχές

Το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ασφαλώς, και δημιουργεί προβληματισμό για την ποιότητα του νέου ρεύματος των ξένων που άρχισε να εμπεδώνεται στην Κρήτη και καταλήγουν στην άποψη ότι «οι Ευρωπαίοι είναι οι μοναδικοί που κινούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας».

rethymnoguide.gr

"Μόνο ενιαία αποκρατικοποίηση για τα αεροδρόμια της Κρήτης"

Κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της Κρήτης -την οποία ωστόσο διαχώρισε από την προοπτική της παραχώρησης- τάχθηκε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ο πρώην διοικητής της ΥΠΑ και πρώην πρόεδρος του Eurocontrol Δημήτρης Γεωργαράκης υποστήριξε ότι η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να είναι ενιαία για όλα τα αεροδρόμια του νησιού και η διαχείριση να γίνεται από μία εταιρεία ώστε να σταματήσουν οι εσωτερικές έριδες.

Το ζήτημα των κρητικών αεροδρομίων βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κρητών, στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Γεωργαράκης -που έχει διατελέσει κατά το παρελθόν γενικός γραμματέας Τουρισμού και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων- μίλησε με θέμα «Τα κρητικά αεροδρόμια: Η εξέλιξη και οι σύγχρονες προκλήσεις».

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργαράκης υποστήριξε ότι «η όποια αποκρατικοποίηση θα πρέπει να συμβεί ενιαία για όλα τα κρητικά αεροδρόμια» και παράλληλα πρότεινε τη σύσταση μιας εταιρείας με την επωνυμία «Κρητικά αεροδρόμια Α.Ε.» κατά τα πρότυπα, όπως είπε, των κυπριακών αεροδρομίων της Πάφου και της Λεμεσού τα οποία αποτελούν μια ενιαία εταιρεία.

Επίσης, ο κ. Γεωργαράκης ανέφερε ότι η επέκταση του αεροδρομίου των Χανίων, ανεξάρτητα από την προοπτική της αποκρατικοποίησης, εμφανίζει μια δυναμική «η οποία μπορεί να “πνίξει” την επενδυσιμότητα του αεροδρομίου του Καστελίου στο Ηράκλειο. «Δηλαδή εμφανίζονται στην Κρήτη 3 ανεξάρτητα εταιρικά σχήματα τα οποία θα ανταγωνιστούν. Αυτό σημαίνει ότι εάν το αεροδρόμιο των Χανίων βελτιωθεί και κανονίσει και μια σχετική λογική τιμολογιακή πολιτική το αεροδρόμιο του Καστελιού επειδή είναι ένα ακριβό αεροδρόμιο και μάλιστα υπερδιαστασιολογημένο και απογυμνωμένο από μη αεροπορικά έσοδα, όπως λένε και οι υποψήφιοι επενδυτές δύσκολα θα βρει ανταπόκριση.

Γι' αυτό λέω ότι τα 3 αεροδρόμια να ενοποιηθούν και να προκύψει ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα, το οποίο σε συνδυασμό με κάποια σοβαρότερη ανάπτυξη του ΒΟΑΚ θα μπορούσε να διαχύσει την ανάπτυξη σε όλο το σώμα της Κρήτης χωρίς διαγωνισμούς», επεσήμανε ο κ. Γεωργαράκης, ενώ ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται ως προς την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων με την έννοια ότι θα εκτιναχθεί το κόστος με πολλαπλές συνέπειες για τους ντόπιους αλλά και τις ξένες φθηνές αεροπορικές εταιρείας σχολίασε: «Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει τώρα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τέλη και από την άλλη μεριά στον τρόπο ανάπτυξης της κίνησης σε διάφορα αεροδρόμια ανά τον κόσμο συμμετέχουν οι τοπικοί φορείς».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Για το θέμα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης των κρητικών αεροδρομίων.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η παραχώρηση είναι κάτι διαφορετικό.

Από εκεί και πέρα, τόνισε το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι απαραίτητο όπως και η ολοκλήρωση του αεροδρομίου της Σητείας. «Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να μας προβληματίσουν γιατί από τη στιγμή που θέλουμε ένα ποιοτικό τουρισμό και μια ανάπτυξη δεν μπορούμε να έχουμε σε αυτό το χάλι τα αεροδρόμια και ειδικά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Enhanced by Zemanta

Ηράκλειο: Ένα από τα δέματα των ΕΛ.ΤΑ. έκρυβε 8 μισοπεθαμένα κουτάβια!

Το ''πακέτο'' φτασε από το Ηράκλειο στην Αθήνα - Οι υπάλληλοι που άκουγαν περίεργους ήχους από αυτό, συγκλονίστηκαν από τις εικόνες με τα κουτάβια και τη μητέρα τους...

Μια οδυνηρή έκπληξη περίμενε τις προηγούμενες ημέρες τα κεντρικά πρακτορεία διανομής των ΕΛΤΑ στην Αθήνα όταν άνοιξαν το φορτηγό που έφτασε από το Ηράκλειο στην πρωτεύουσα και είδαν ένα περίεργο ''δέμα''! 

Αγώνας για να σωθούν τα κουτάβια και η μητέρα τους Μέσα ήταν πεταμένα 8 σκυλάκια μισοπεθαμένα και η μητέρα τους, επίσης, σε κακή κατάσταση! Το ασυνήθιστο ''πακέτο'' σόκαρε τους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ που στην αρχή σκέφτηκαν ότι μπήκαν μόνα τους και προσπάθησαν να τα σώσουν.
Ωστόσο, έτσι όπως έγινε το περιστατικό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι… κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε μέσα στο κλειστό φορτηγό τα σκυλάκια και ''άναψαν'' τα τηλέφωνα μεταξύ Κρήτης και Αθήνας!

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretalive.gr, επρόκειτο για 8 κουταβάκια που είχε γεννήσει μια σκυλίτσα στον ακάλυπτο χώρο των ΕΛΤΑ στη Βιομηχανική Περιοχή. Η σκυλίτσα είχε βρει ένα ήσυχο χώρο κάτω από μία βουκαμβίλια και τα είχε γεννήσει. Ήταν μερικών ημερών και ακόμη δεν μπορούσαν να δουν. Μάλιστα κάποιοι ζωόφιλοι υπάλληλοι της πήγαιναν φαγητό για να αντέξει να τα ταίζει. Δεν τα έβλεπαν πάντως με καλό μάτι όλοι όπως αποδείχθηκε...

''Κάποιο κακό χέρι έκανε την αποτρόπαια πράξη'' Δευτέρα ή Τρίτη βράδυ κάποιο χέρι πρέπει να τα άρπαξε από εκεί και να τα έβαλε μέσα στο φορτηγό που θα πήγαινε τα δέματα και την αλληλογραφία στην Αθήνα. «Εμείς το μάθαμε από την Αθήνα. Τα είχαμε χάσει τα σκυλάκια και δεν ξέραμε τι έγιναν. Σίγουρα δεν μπήκαν μόνα τους στο φορτηγό. Δεν γινόταν να μπουν. Αυτά ήταν ακόμη τυφλά. Κάποιο ‘κακό’ χέρι έκανε την αποτρόπαια αυτή πράξη» είπε στο cretalive.gr, άνθρωπος που έζησε τα γεγονότα από κοντά...

Για την ιστορία, ο προϊστάμενος έχει ξεκινήσει ΕΔΕ , αλλά είναι μάλλον δύσκολο να καταλήξει κάπου εκτός και αν μιλήσουν ορισμένοι...

Iεράπετρα: ''Προσέξτε που μπαίνετε γιατί οι Έλληνες είναι μεγάλοι απατεώνες''!

Θύελλα αντιδράσεων από την καταγγελία του εμπορικού συλλόγου Ιεράπετρας, για τους Ρώσους ξεναγούς που βρίσκονται στην πόλη...

Tην αγορά της Ιεράπετρας δυσφημούν Ρώσοι ξεναγοί, λέγοντας στους τουρίστες που συνοδεύουν ότι στα καταστήματα της πόλης θα εξαπατηθούν, έτσι ώστε να τους οδηγούν σε εμπορικά της επιλογής τους για να κάνουν τις αγορές τους. Αυτό καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας σε επιστολή του προς την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Βαρδάκης, σημειώνει: “Γνωρίζουμε ότι συμβαίνει αυτό και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα και αφορά κυρίως το εμπόριο της γούνας”. Στην επιστολή τους οι έμποροι της Ιεράπετρας αναφέρουν:

''Παρουσιάζουν την Ιεράπετρα ως επικίνδυνη πόλη'' “Αρκετοί συνάδελφοι καταστηματάρχες μας κατήγγειλαν ότι Ρώσοι πελάτες τους, τους ανέφεραν πως οι «ξεναγοί» τους, παρουσιάζουν την πόλη της Ιεράπετρας περίπου επικίνδυνη και τους προτρέπουν να μην κυκλοφορούν στην αγορά γιατί θα πέσουν θύματα εξαπάτησης.

Γνωρίζουμε τη λογική των tour-operators και των γραφείων-συνεργατών τους, να προσπαθούν να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη πουλώντας εκδρομές. Θεμιτό και σωστό αρκεί να μη στηρίζεται σε παραπληροφόρηση και συκοφαντίες. Γνωρίζουμε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια για να χειραγωγούνται οι τουρίστες οδηγούμενοι σε «ημέτερα» καταστήματα (εμπορικά ή εστίασης) πράγμα που και από το νόμο απαγορεύεται.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή των ξενοδόχων της πόλης μας ώστε να μεταφερθεί σε όλους αυτούς που στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους δυσφημούν την πόλη μας, ότι το παιχνίδι τους πλέον αποκαλύφθηκε και σε περίπτωση που αυτό συνεχισθεί θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες που μας επιτρέπει ο νόμος”.

Ο Χ. Νέζος παρέα με τον Γ.Σαμπάνη στα Χανιά!

Στα όμορφα Χανιά βρέθηκε ο Χρήστος Νέζος παρέα με τον Γιώργο Σαμπάνη. Οι δυο τους,  ταξίδεψαν ως εκεί με αφορμή τα γυρίσματα της εκπομπής που παρουσιάζει στο μεγάλο κανάλι ο Χρήστος Νέζος. 

Μπορεί η εκπομπή να έχει σταματήσει λόγω καλοκαιριού, ο παρουσιαστής όμως θέλει να προετοιμαστεί για τη νέα τηλεοπτική σεζόν.

Υπό τους ήχους των τραγουδιών του αγαπημένου τραγουδιστή θα μας ξεναγήσουν στα γραφικά σοκάκια και θα μας παρουσιάσουν τα μαγευτικά  Χανιά!

Ηράκλειο-Χανιά στη ζυγαριά της δυσαρέσκειας του πολίτη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ /enet.gr

Οσο διατηρείται η ακρίβεια τόσο φαίνεται ότι μειώνεται η αίσθηση της ποιότητας ζωής στους κατοίκους της Κρήτης. Η πλειονότητα των κατοίκων των Χανίων και του Ηρακλείου, που απάντησαν σε δημοσκόπηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια το επίπεδο της ποιότητας ζωής έχει επιδεινωθεί (39,9% στο Ηράκλειο, 23,9% στα Χανιά) ή έχει παραμείνει ίδιο (27% στο Ηράκλειο, 33,8% στα Χανιά). Αντίθετα, την άποψη ότι έχει βελτιωθεί εκφράζει το 5,1% των Ηρακλειωτών και το 3,5% των Χανιωτών.

Παράλληλα, δυσαρεστημένο από το κόστος ζωής εμφανίζεται το 52,7% των ερωτώμενων κατοίκων του Ηρακλείου και το 53,5% των κατοίκων των Χανίων. Μεγάλη δυσαρέσκεια από την έλλειψη πάρκινγκ στην πόλη του εμφανίζει το 63% των ερωτώμενων κατοίκων του Ηρακλείου και το 56,9% των κατοίκων των Χανίων.

Την ίδια ώρα από διασκέδαση πάμε καλά! Ικανοποιημένο από τις δυνατότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας δηλώνει το 30,3% των κατοίκων του Ηρακλείου και το 47,1% των κατοίκων των Χανίων.

Η παγκρήτια έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 3-7 Ιουνίου 2013 υπό την εποπτεία του διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου Ι. Ματαλλιωτάκη και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κων/νου Ζοπουνίδη. Η οργάνωση της έρευνας, η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η επίβλεψη συλλογής των στοιχείων έγινε από τον Γιώργο Ματαλλιωτάκη και τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ευάγγ. Γρηγορούδη.

Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού. Περιελάμβανε 536 νοικοκυριά της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης και 424 της πόλης των Χανίων. Βασίστηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Συμμετείχαν ηλικίες 18 ετών και άνω.

Οπως σημειώνουν οι ίδιοι, «η έρευνα εστιάζει στη μέτρηση ικανοποίησης των πολιτών, όσον αφορά τις εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου, όπως αυτός διαμορφώνεται στις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Το δείγμα ήταν τυχαίο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού.

»Η κοινή γνώμη, κατά το διάστημα διεξαγωγής της έρευνας, αντιμετώπιζε τη συνεχή προβολή και δημοσιοποίηση ανησυχητικών γεγονότων, σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, την έλλειψη εθνικών πόρων για επενδύσεις λόγω οικονομικής κρίσης, το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο. Οι ερωτηθέντες αποκαλύπτουν τις πραγματικές συνιστώσες της ζωής στις πόλεις τους, που προφανώς δεν τις αποκαλύπτουν διάφοροι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες και παράμετροι».

Πού «διαφωνούν»

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι «σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι οι πολίτες και των δύο πόλεων δεν είναι ικανοποιημένοι από το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής, αν και οι εκτιμώμενοι δείκτες ικανοποίησης για την πόλη των Χανίων είναι σχετικά υψηλότεροι από αυτούς της πόλης του Ηρακλείου.

»Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων αφορούν τα εξής:

»Οι πολίτες των Χανίων εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τους πολίτες του Ηρακλείου όσον αφορά την ασφάλεια (τήρηση δημόσιας τάξης, εγκληματικότητα), τις υποδομές (δρόμοι και πεζοδρόμια, πάρκινγκ, πολεοδομία και χωροταξικός σχεδιασμός, χώροι πρασίνου, πάρκα και πλατείες), τη ρύπανση (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορρύπανση, καθαριότητα), την κοινωνική ένταξη μεταναστών και τις υποδομές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αντίθετα, οι πολίτες του Ηρακλείου εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες/υποδομές υγείας σε σχέση με τους πολίτες των Χανίων».

Παρτσαλάκης: Πρότεινα στον γιο μου να πάμε στην Κρήτη και να ασχοληθούμε με τις ελιές

Έχεις γεννηθεί στα Χανιά, σε ένα χωριουδάκι τα Καλουδιανά που είναι δίπλα στο Καστέλι. Εκεί είναι το σπίτι σου και πολλές φορές γίνεσαι αγρότης. Έχεις σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσεις όλα και να πας να μείνεις εκεί;

«Έχω κάνει πρόταση στον μεγάλο μου γιό τον Μανώλη που φεύγει τώρα φαντάρος -ο άλλος ο Διαμαντής είναι μόλις 13 χρόνων- να κατέβουμε στην Κρήτη να ασχοληθούμε με τις ελιές και να έχουμε εισόδημα.  Για μένα θα ήταν  ιδανικό να συμβεί αυτό. Γιατί πιστεύω ότι όταν εγώ ανέβηκα το 1969 στην Αθήνα υπήρχαν άπειρες προοπτικές –με προσόντα και χωρίς προσόντα- να κάνεις καριέρα. Αυτή τη στιγμή η νεολαία -με προσόντα και χωρίς προσόντα- δεν έχει καμία προοπτική και τα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό.»

Aυτά δήλωσε στη Σίσσυ Μενεγάτου και στο ΛΟΙΠΟΝ ο Γιώργος Παρτσαλάκης.

ΕΛΜΕ Ηρακλείου: Καταγγελία και πρόγραμμα δράσης την επόμενη εβδομάδα.

Τι αποφασίστηκε στη γενική Συνέλευση των εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο.

Καταγγέλλουμε για ακόμη μια φορά, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά για την ενέργεια τους, να καταθέσουν αιφνιδιαστικά , 25/07/2013, την  τροπολογία στη βουλή με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα-απόλυση ακόμα 250 περίπου εκπαιδευτικοί, ειδικοτήτων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, από τις ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν και  είχαν εξαιρεθεί με τον πρόσφατο Ν. 4172/13,  μόλις πριν λίγες ημέρες!

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και η τρόικα λειτουργούν σαν «κυνηγοί κεφαλών». Μόλις πριν 2 ημέρες ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε δημόσια  σε τηλεοπτικό κανάλι ότι «δεν θα υπάρξουν άλλες διαθεσιμότητες – απολύσεις». Να επισημάνουμε επίσης, πως  με τα εισοδηματικά κριτήρια (12.000,00€) που τέθηκαν  στο νόμο την τελευταία στιγμή  στις άλλες κατηγορίες, (67% αναπηρία κλπ.) ουσιαστικά εξαιρούνται ελάχιστοι εκπαιδευτικοί.

Ο Υπουργός  Παιδείας ψεύδεται συνειδητά. Η κυβέρνηση ψεύδεται συνειδητά.

O Yπουργός Οικονομικών σε συνάντησή του με την ΟΛΜΕ δεν τόλμησε να δεσμευθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών.

Ζητήθηκε από τον Υπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού, κανενός εργαζομένου, είτε αυτός τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε με άλλους τρόπους.

Το αρνήθηκε κατηγορηματικά, αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν σε «διαδικασία εξόδου» 15000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Όσο για τις περικοπές των κονδυλίων για την λειτουργία των σχολείων και την αύξηση των δαπανών απέφυγε να δώσει απάντηση.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν με μεγάλη ένταση την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Και εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας

για να μη φύγει κανείς συνάδελφός μας

για να είμαστε όλοι – μαθητές και εκπαιδευτικοί – παρόντες στα σχολεία και τους μεγάλους αγώνες του Σεπτεμβρίου.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Αποφασίσαμε στο κέντρο αγώνα ,3Ο ΓΕΛ, να συνεχίσουμε τον πολύμορφο αγώνα που ήδη ξεκινήσαμε για όλη την περίοδο του καλοκαιριού.

α) Τη δημιουργία χώρου ενημέρωσης και αντίστασης (κιόσκι) στην πλατεία Ελευθερίας . Ο χώρος θα λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη από τις 6.00μμ ως 11.00μμ.

Την Τρίτη 03 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στο κιόσκι οι παρακάτω δράσεις .

1. Ανοικτή συζήτηση με ΘΕΜΑ . <<Το νέο Τεχνολογικό Λύκειο – Καταργήσεις κλάδων>>

2.Προβολή βίντεο από 2Ο ΕΠΑΛ και ΣΕΚ. Εργασίες των σχολείων.

3.Μουσικό πρόγραμμα

β) ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ . ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ –ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ .

Γυμνάσιο - Λύκειο Μελεσών: Απόφαση για άνοιγμα του σχολείου όλη την ερχόμενη Εβδομάδα.

Παρασκευή 26/7: Συνάντηση συλλόγων διδασκόντων για δημιουργία πανό

Δευτέρα 29/7: Συνάντηση με Δήμαρχο και Δημοτικό συμβούλιο. Ανοιχτή πρόσκληση και στο σύλλογο διδασκόντων (των γειτονικών) Γυμνασίου - Λυκείου Αρχανών.

Παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου (Χουδέτσι Φέστιβαλ, Θεατρικό κάμπινγκ Αστριτσίου).

Διερεύνηση της δυνατότητας οργάνωσης πολιτιστικής εκδήλωσης με ομάδες που δραστηριοποιούνται αυτήν την περίοδο στο Δήμο και μαθητές.

 2ο ΕΠΑΛ   :  Τετάρτη 31/7/20013 στις 7μμ. Εκπαιδευτικοί- Γονείς -Μαθητές και Τοπικοί φορείς καλούνται για ενημέρωση και συζήτηση .Στο   20 ΕΠΑΛ   Πάροδος Διλβόη Νέα Αλάτσατα

4ο (Εσπερινό) ΕΠΑΛ:  Προβολή υλικού από τις δραστηριότητες , εργασίες και εργαστήρια του σχολείου στο κιόσκι   συγκεκριμένη μέρα και ώρα με συμμετοχή καθηγητών μαθητών και στήριξη των υπόλοιπων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στο κιόσκι τις μέρες που θα λειτουργεί. Ενημέρωση πολιτικών φορέων της πόλης για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας (με πιθανές    παραστάσεις διαμαρτυρίας).

1ο Γυμνάσιο: Πέμπτη 1/8/2013.Συζήτηση Του συλλόγου εκπαιδευτικών με παρουσία εκπροσώπων συλλόγου γονέων

Γυμνάσιο Λύκειο - Αγίας Βαρβάρας: Πέμπτη 1/8/2013.Προγραμματισμός για ενημέρωση συλλόγου γονέων και μαθητών.Παρέμβαση συζήτηση με μέλη της τοπικής κοινωνίας.

3ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Την Πέμπτη 1/8/2013.Συνάντηση/ενημέρωση με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Διανομή στο Δ.Σ και έπειτα στο σύνολο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ενημερωτικής επιστολής σχετικά με το θέμα της κατάργησης των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ. και της συνέπειες αυτής. Στη συνάντηση θα κληθούν να παραστούν, εκτός από τους εκπαιδευτικούς του 3ου ΕΠΑ.Λ. και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Γ.Ε.Λ. Ν. Αλικ/σού.

Καλλιτεχνικό:  μεθεπόμενη εβδομάδα. Συνάντηση με συλλόγους γονέων. Προγραμματισμός για παρέμβαση στην τουριστική περιοχή της Χερσονήσου. Παρέμβαση σε δημόσιους χώρους των χωριών της περιοχής.

γ) Ενημερωτικές παρεμβάσεις σε χώρους που πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμων – Πολιτιστικών Συλλόγων – Φορέων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

δ) Τη συμμετοχή μας στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ , ώρα 10.00πμ , που διοργανώνει ο σύλλογος πρωτοβάθμιας <<Δομήνικος Θεοτοκόπουλος >> , Ένωση γονέων και φορείς για τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.

ε) Ορίζεται νέα συνάντηση Επιτροπής Αγώνα και όλων των συναδέλφων που ενδιαφέρονται στο «κέντρο αγώνα» , 3ο Γενικό Λύκειο, όπου θα προγραμματιστούν νέες δράσεις και πρωτοβουλίες . Η συνάντηση θα πραγματοποιειθεί την ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ, 3 ΓΕΛ, ώρα 10.00πμ.

Συσπειρωμένοι με τους συναδέλφους μας που «διατίθενται», τους αναπληρωτές που είναι απολυμένοι, τους σχολικούς φύλακες που απολύονται, όλους τους εργαζόμενους και άνεργους.

Τους μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που δε θα βρίσκουν σχολείο, αλλά και όλους τους μαθητές – δηλώνοντας εντίμως ότι θα παλέψουμε να μην απουσιάζει κανείς από τα σχολεία μας την 1η του Σεπτέμβρη. Με συλλογικό τρόπο, με τα σωματεία μας αντιμετωπίζουμε τη νέα κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς.
Δε θα αφήσουμε κανέναν από τους 2.500 σε όλη τη χώρα και τους 60 περίπου συναδέλφους μας στο Ηράκλειο που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-απολύσεων να μείνει μόνος του! Δεν αφήνουμε κανένα να γίνει θυσία στο βωμό της κρίσης!

για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

Ο πρόεδρος, Λάζαρος Μάρκου

Ο γενικός γραμματέας, Αντώνης Περαντωνάκης

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
Νομού Ηρακλείου
Τηλ & Φαξ.: 2810 226557
Πρόεδρος: 6932430197
Γ. Γραμματέας: 6945900114
E-mail: elme@elmeher.gr
Ιστοσελίδα: www.elmeher.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Mια συναυλία, τέσσερις δεκαετίες.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, Γήπεδο Σοχώρας Ρέθυμνο.

40 χρόνια τώρα και πώς να μην είναι έτσι, αφού στο μωσαϊκό όλων των ανθρώπων που ενώνει ο Βασίλης, διαφορετικής ηλικίας, αν και ο καθένας ξεκινά από την δική του αφετηρία, όλοι έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Βασίλης, που δεκαετίες τώρα συνοδεύουν την οργή, την ελπίδα, τις απελπισίες, την μοναξιά του καθενός μα και την καταφυγή του. Τραγούδια καταγγελία μα και ανακουφιστικά. Ερωτικά μα και λυπημένα. Τραγούδια εκρηκτικά μα και «λερωμένα». Ειρωνικά μερικές φορές μα και με τον λυγμό μέσα τους. Τραγούδια που τα ακούς με τα μάτια ανοικτά. Αδρά και σταράτα.

Τραγούδια που θα τα ακούσουμε στην μεγάλη γιορτή που ετοιμάζεται στο γήπεδο της Σοχώρας την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, όπου ο Βασίλης θα συνοψίσει τις σημαντικότερες στιγμές μιας μουσικής πορείας που ελάχιστοι έχουν καταφέρει. Μια σαραντάχρονη διαδρομή γεμάτη σημαντικές στιγμές, χιλιάδες πωλήσεις δίσκων, σπουδαίες συνεργασίες, άπειρες συναυλίες, πολλή συγκίνηση.

Η φωνή του μα και τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Βασίλης με τον μοναδικό εκρηκτικό του τρόπο, με πάθος ένταση ακρίβεια και λυρικότητα, μα και με εκπληκτική ευαισθησία, εκτός του ότι σημάδεψαν τόσο διαφορετικές γενιές ακροατών, συνδέθηκαν κατ΄ ευθείαν με τις αισθήσεις μας, τις πνευματικές μεταπλάσεις μας, τις νοσταλγίες μας, με τα γεγονότα του παρελθόντος μα και του καιρού μας. Κυρίως όμως συνδέθηκε με τα χρόνια της αθωότητας, της αγνότητας, και με τα μεγάλα παιδικά όνειρα μας. Ο Βασίλης, ο αιώνιος έφηβος…

Σα να μην είχαμε ποτέ μεγαλώσει, θα θυμηθούμε και θα νοσταλγήσουμε όλα αυτά που θελήσαμε μα μετά τα ξεχάσαμε μέσα από τις πραγματικές ιστορίες και τις τρυφερές διηγήσεις των τραγουδιών που έγραψαν για τον Βασίλη οι σπουδαιότεροι συνθέτες, ποιητές, και στιχουργοί που γέννησε αυτός ο τόπος.

Ως κληρονόμοι τους θα ταξιδέψουμε στο χρόνο. Από τον Μίκη Θεοδωράκη στον Μάνο Λοίζο. Από εκεί στον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιώργο Τσαγκάρη μα και στα νέα παιδιά που έγραψαν για τον δίσκο «Αφετηρία». Θα νιώσουμε την αθωώτιτα μας μέσα από την μελοποιημένη ποίηση του Λειβαδίτη και του Καρυωτάκη. Του Καββαδία, του Τριπολίτη μα και του Γιάννη Νεγρεπόντη. Του Αλκη Αλκαίου και του Οδυσσέα Ιωάννου. Του Νικόλα Άσιμου μα και του Σταμάτη Μεσημέρι. Τραγούδια που σαν τα παραμύθια δεν έχουν καμία ηλικία καμία προσωρινότητα. Αντίθετα είναι γέφυρες μεταξύ διαφορετικών γενεών. Από τα τραγούδια της «εξορίας» του Θεοδωράκη στο «φοβάμαι». Από το «Κι αν είμαι Ροκ»του Λοίζου στα «έφηβα γεράκια» του Μικρούτσικου. Από το «Φυσάει» του Λειβαδίτη στο «Ποντίκι και τον Αετό» του Ιωάννου.

Τραγούδια που επανέρχονται διαχρονικά, κυκλικά με δραματική επικαιρότητα, και φορτωμένα μνήμες που χαράχτηκαν μέσα στον καθένα μας. Αυτή η συνέπεια και η ειλικρίνεια είναι που χάρισαν στον Βασίλη αυτή τη σημαντική πορεία, επιλέγοντας πάντα να είναι αιχμηρός στον λόγο του και πολιτικά τοποθετημένος, οδήγησαν στη φετινή γιορτή των σαράντα χρόνων στο τραγούδι.

Στέφανος Δημητρίου στα drums
Γιάννης Αυγέρης- κιθάρα – πνευστά – φωνητικά.
Meri Brozi- βιολί- φωνητικά.
Φρόσω Στυλιανού – τραγούδι / φωνητικά.
Αντρέας Αποστόλου- πιάνο
Βαγγέλης Πατεράκης- μπάσο
Γιάννης Δίπλας- σκηνοθεσία φωτισμών
Μίμης Βασιλείου-φωτισμός-συγχρονισμός.
Αλέκος Μπίτος – επιμέλεια ήχου
Λισιέν Κλίμης –τεχνικός σκηνής.

Προπώληση: 10 ευρώ. Στα ταμεία του γηπέδου την ημέρα της συναυλίας: 13 ευρώ.

Εισιτήρια προπωλούνται από τα Βιβλιοπωλεία «Κλαψινάκη», τηλέφωνο 28310 50200 και από τον Πολυχώρο “Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΒΑΦΗ”, τηλέφωνο 28310 23238.

Χορηγός επικοινωνίας Rethemnos.gr.

Φωτιά στην περιοχή Παρακαλούρι Νεάπολης Λασιθίου

Φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι στην περιοχή Παρακαλούρι Νεάπολης, στον νομό Λασιθίου, όπου έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

VIDEO - Κινδυνεύουν άνθρωποι από την φωτιά στη Φαιστό

Καίει ανεξέλεγκτα ότι βρει στο πέρασμα της η πυρκαγιά στην περιοχή της Φαιστού της Κρήτης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης .

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στο χωριό Αντισκάρι, το οποίο κινδυνεύει, ενώ νωρίτερα κινδύνεψαν και οι οικισμοί Παϊγαδάκια και Πόμπια.

Στο σημείο επιχειρούν 43 πυροσβέστες με 19 οχήματα 15μελές πεζοπόρο τμήμα, και έξι οχήματα ΟΤΑ. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα, ενώ στην προσπάθεια συμβάλλουν δεκάδες εθελοντές.

Παράλληλα, φωτιές έχουν ξεσπάσει και σε άλλες περιοχές της Κρήτης

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...