Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Εκστρατεία για το Καπετανάκειο από όλους τους Ηρακλειώτες Βουλευτές!

Ενωμένοι σαν από καιρό όλοι οι Βουλευτές Ηρακλείου, ξεκινούν τον δικό τους αγώνα για δικαίωση με στόχο... την επίλυση του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το ιστορικό Καπετανάκειο, στέλνοντας επιστολή υπογεγραμμένη από όλους προς τον Υπουργό Παιδείας.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής των Βουλευτών:

Κύριε Υπουργέ, στο κέντρο του Ηρακλείου, βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το «Καπετανάκειο» σχολείο που -ανάμεσα στα άλλα- αποτελεί και σύμβολο της πνευματικής ζωής του τόπου για πολλές δεκαετίες.

Το 2008 διαπιστώθηκε ότι το κτίριο έχρηζε στατικής ενισχύσεως, προκειμένου να ανταποκρίνεται στους ισχύοντες κανονισμούς αντισεισμικής προστασίας για εκπαιδευτήρια. Έπειτα από την εκπόνηση στατικής μελέτης και τη διεξαγωγή δημόσιου διαγωνισμού, ξεκίνησαν, το 2010, οι εργασίες για την «Αναβάθμιση – Ανακατασκευή και στατική ενίσχυση στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο)».

Οι εργασίες έχουν σταματήσει και το 1ο Λύκειο, παραμένει «γιαπί» - χώρος ακατάλληλος τόσο για τη φοίτηση και την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και για τη φυσική άσκηση των παιδιών και την ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ταυτόχρονα ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την ίδια τη ζωή παιδιών και εκπαιδευτικών, ιδίως σε περίπτωση σεισμού.

Οι τοιχοποιίες έχουν καθαιρεθεί, ο οπλισμός και οι αναμονές είναι εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες στην υγρασία και στην αλμύρα της θάλασσας χωρίς καμία αντιδιαβρωτική προστασία, τα θεμέλια και ο φέρων οργανισμός έχουν αποδυναμωθεί. Όλα αυτά συνηγορούν στην επικινδυνότητα του και στον μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης σε περίπτωση έντονου σεισμού.

Πέρα όμως από την κατάσταση του κτιρίου, η λειτουργία του σχολείου και η ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο χώρο αυτό είναι δύσκολη και με έντονα καθημερινά προβλήματα. Πριν από τέσσερα χρόνια, οι σχολικές αίθουσες αντικαταστάθηκαν με μικρές, ανθυγιεινές, από πλαστικό υλικό προκατασκευασμένες αίθουσες-κλουβιά, εντελώς ακατάλληλες για διδασκαλία.

Οι αίθουσες αυτές τοποθετήθηκαν προσωρινά στην αυλή του σχολείου περιορίζοντας επί πλέον τον αύλειο χώρο (πέραν του περιορισμού λόγω του εργοταξίου) και δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τόσο το μάθημα της Φυσικής Αγωγής όσο το διάλειμμα των μαθητών των δύο σχολείων.

Εξαιτίας όλων αυτών και με τη συνεχιζόμενη εμπλοκή του θέματος, η αγωνία και ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας (γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές) αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας είναι έντονη και ο προβληματισμός μεγάλος.

Συμμεριζόμενοι την ανησυχία τους και συμπαραστεκόμενοι στο δίκαιο αγώνα τους, σας παρακαλούμε για τις απαραίτητες ενέργειες σας προς άμεση απεμπλοκή του θέματος και τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου καθώς περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια για την ένταξη του σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελπίζοντας σε άμεσες ενέργειές σας
Οι βουλευτές νομού Ηρακλείου

Κριτσωτάκης Μιχάλης
Διακάκη Μαρία
Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ
Αυγενάκης Ελευθέριος
Σενετάκης Μάξιμος
Κεγκέρογλου Βασίλειος
Μαριάς Επαμεινώνδας (Νότης)
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
creteplus.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...