Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Χανιά: "Εκλεψαν"... τη λίμνη στην Αγυιά

Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης ο οποίος το απογευμα της Τετάρτης επισκέφτηκε... την Αγυιά και είδε ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει μεγάλες ποσότητες νερού από το φράγμα.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο κ. Βουλγαράκης, η στάθμη του νερού, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχουν έντονες συζητήσεις για ενδεχόμενο λειψυδρίας στο μέλλον, άγνωστοι σήκωσαν το θυρόφραγμα και πήραν τόση ποσότητα νερού ώστε η στάθμη να πέσει κατά 1.3 μέτρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Βουλγαράκης το 2011 άγνωστοι είχαν και πάλι "χτυπήσει" το φράγμα, σπάζοντας το θυρόφραγμα.

Και τότε η στάθμη του νερού ειχε κατέβει αισθητά ενώ φέτος το θυρόφραγμα δεν ήταν κλειδωμένο.

Σε ερώτηση του Flashnews.gr, για ποιό λόγο δεν είχε κλειδωθεί το θυρόφραγμα εφόσων υπήρξε περιστατικό παραβίασης, ο κ. Βουλγαράκης απάντησε ότι δεν πιστεύαμε ότι θα γίνονταν κάτι τέτοιο.

"Μετά από αυτό" όμως σημειώνει ο κ. Βουλγαράκης, "απευθύνω αυστηρή προειδοποίηση σε ανευθυνο-υπεύθυνους" ότι αν επαναληφθεί κάτι τέτοιο θα επέμβει ο Εισαγγελέας.

Σε επόμενη ερώτηση του Flashnews.gr αν υπάρχουν υποψίες για το ποιός ή ποιοί κρύβονται πίσω από "δροσερή κλοπή" ο κ. Βουλγαράκης απάντησε ότι δεν θέλει να απαντήσει σε κάτι τέτοιο και επανέλαβε σε αυστηρό τόνο ότι την επόμενη φορά οι αρχές θα είναι αμείλικτες.
flashnews.gr

Ηράκλειο: Εγκανιάστηκε ο "Δημοτικός Λαχανόκηπος" - 100 άπορες οικογένειες ωφελούνται

Τα εγκαίνια της Κοινωνικής Δομής «Δημοτικός Λαχανόκηπος» που λειτουργεί στην περιοχή του μέσα Καρτερού πραγματοποιήθηκαν σήμερα από... το Δήμο Ηρακλείου και το Σύλλογο Τριτέκνων του Νομού Ηρακλείου. 

Η τελετή αγιασμού πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. κ. Ειρηναίο παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη,Aντιδημάρχων ,Δημοτικών Συμβούλων ,του Ευρωβουλευτή Σ.Δανέλλη του Προέδρου του Συλλόγου Τριτέκνων κ. Μανώλη Αχλαδιανάκη, του προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ κ. Καλλέργου Βουλγαράκη, άλλων εκπροσώπων και φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα , χορηγών και των μελών των 100 οικογενειών που ωφελούνται από το πρόγραμμα.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος λειτουργεί στα πλαίσια της πράξης «Ζωοδόχος Πηγή Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ηρακλείου» του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, απασχολεί 33 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ παρέχει δωρεάν δρομολόγια.

Γ.ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες τις ενισχύουμε καθώς δίνουν τη δυνατότητα σε πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να καλύπτουν τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες τους.

Τόνισε δε, ότι ο Λαχανόκηπος λειτουργεί σε δημοτική έκταση η οποία βρισκόταν καταπατημένη και απελευθερώθηκε από το Δήμο Ηρακλείου.

Ο κ. Κουράκης ανέφερε ακόμη ότι η Δημοτική Αρχή θα εξακολουθήσει να στηρίζει και τις άλλες Κοινωνικές Δομές όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, την Ημερήσια Φροντίδα Αστέγων την Τράπεζα Χρόνου και το Συσσίτιο, που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τις σκληρά δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες.

Ο Λαχανόκηπος διαμορφώθηκε σε έκταση 10 στρεμμάτων του Δήμου Ηρακλείου και καλλιεργείται από 100 άπορες οικογένειες στη συντριπτική πλειοψηφία τους από την Ελλάδα.

Κάθε οικογένεια καλλιεργεί τμήμα γης 100 τ.μ και παράγει κηπευτικά για τις κάλυψη των καθημερινών διατροφικών αναγκών της.

Περίπου 10% από το σύνολο των καλλιεργειών διατίθεται μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Συσσιτίου του Δήμου Ηρακλείου όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος κ. Δέσποινα Συγγελάκη.
flashnews.gr

Χανιά: ''Ο αριθμός που καλέσατε δεν είναι σωστός'' - Χωρίς τηλέφωνα το νοσοκομείο

Χωρίς τηλέφωνα έχει μείνει το νοσοκομείο Χανίων από το πρωί με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση σε πολίτες που καλούν για οποιαδήποτε ενημέρωση ή πληροφορία …

Μάλιστα σε ορισμένες κλήσεις προς το κέντρο ο καλών λαμβάνει μήνυμα ότι ο αριθμός δεν είναι σωστός. Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr, το πρόβλημα έγινε αντιληπτό όταν με ένα θόρυβο έσβησε η οθόνη που αναγνωρίζει τις κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο. Το προσωπικό του ιδρύματος μπορεί να έχει ενδοεπικοινωνία μέσω των εσωτερικών γραμμών, όμως κανένα τηλέφωνο δεν δέχεται εξωτερικές κλήσεις.

Οι πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν συγγενείς τους ή να λάβουν κάποια ενημέρωση αδυνατούν γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει σύγχυση. Μέχρι στιγμής η βλάβη δεν έχει αποκατασταθεί ενώ στο νοσοκομείο υπάρχει "πλήρης συσκότιση" για το τι προκάλεσε το πρόβλημα στις κλήσεις αλλά και πότε θα διορθωθεί.

Πιθανολογείται ότι κάηκε κάποια πλακέτα με συνέπεια να δημιουργηθεί αυτή η αναστάτωση ενώ για το γεγονός έχει ενημερωθεί και η Διοίκηση του Ιδρύματος.

Σπιτικό λίπασμα και "κατ' οίκον κομποστοποίηση" στο δήμο Χερσονήσου


Στις Γούρνες και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου, παρουσία του Δημάρχου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη διανεμήθηκαν δωρεάν, οι πρώτοι 130 κάδοι κομποστοποίησης σε δημότες, που δήλωσαν συμμετοχή για...
το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης.


Η δράση που γίνεται σε συνεργασία με το Φο.Δ.Σ.Α Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε σχέση με τη Διαλογή στην Πηγή και την Κομποστοποίηση.

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι η μικρής κλίμακας κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους πολίτες στα σπίτια τους, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται οι ίδιοι μέρος των αποβλήτων που παράγουν.

Κατά την κομποστοποίηση το οργανικό απόβλητο μετατρέπεται σε υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα (κομπόστ), και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπους, γλάστρες κτλ.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη από την εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης, σχετίζεται με το γεγονός ότι το οργανικό κλάσμα των απορριμμάτων διαλέγεται στην πηγή, δηλαδή στο νοικοκυριό όπου παράγεται.
Η διαλογή στην πηγή έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη συγκέντρωση καλής ποιότητας οργανικού υλικού για κομποστοποίηση, και αφετέρου τη σημαντική μείωση του οργανικού κλάσματος που καταλήγει στο ΧΥΤΑ, με συνέπεια τη μείωση του παραγομένου μεθανίου από τον ΧΥΤΑ καθώς και του όγκου και του ρυπαντικού φορτίου των στραγγισμάτων.

Σπιτικό λίπασμα

Το κομπόστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή σε γλάστρες, είναι βιολογικό προϊόν και ασφαλές για την καλλιέργεια όλων των φυτών (κηπευτικών και καλλωπιστικών). Θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του εδάφους, και θα συντελέσει στην παραγωγή καλύτερης ποιότητας φυτών αλλά και στη μείωση του απαιτούμενου νερού για άρδευση.

Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στα έξοδα ποτίσματος του κήπου και παράλληλα θα εξοικονομείται νερό, το οποίο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σε έλλειψη.

Η κομποστοποίηση, έστω και σε μικρή κλίμακα (οικιακή κομποστοποίηση), έχει σημαντικά οφέλη τόσο στην οικιακή οικονομία (μείωση στα έξοδα κατανάλωσης νερού και αγοράς εδαφοβελτιωτικών και λιπασμάτων), όσο και στο περιβάλλον (μείωση της ρύπανσης που προκαλείται στους ΧΥΤΑ από τα οργανικά απόβλητα, εξοικονόμηση νερού, βελτίωση της ποιότητας του εδάφους).

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί μια απλή, εύκολα εφαρμόσιμη και οικονομική λύση για τη διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων κήπων και νοικοκυριών από τους δημότες μας.

Σε αρχικό στάδιο μοιράζονται δωρεάν 130 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης σε νοικοκυριά για όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου και επιπλέον παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη για την ορθότερη λειτουργία του κάδου και χρήση του κομπόστ από ειδική ομάδα του.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης είπε: «Ο Δήμος Χερσονήσου με τις υπηρεσίες του και το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε (Φο.Δ.Σ.Α), υλοποιούν σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και της προστασίας του Περιβάλλοντος. Ενδεικτικά ως τέτοιες δράσεις, αναφέρονται: το -Pay As You Throw- πληρώνω όσο πετώ, σταθμοί πράσινων σημείων (Green Points) ανακύκλωσης & διαλογής υλικών. Κυρίως, όμως, ο Δήμος Χερσονήσου έχει συντάξει και ωριμάσει πλήρη τεχνική μελέτη για την εγκατάσταση & λειτουργία Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης Αποβλήτων και Μονάδα Οργανικού Κλάσματος. Η μελέτη αυτή είναι έτοιμη να κατατεθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μετά την έγκριση του ΠΕΣΔΑ Κρήτης και αφού εκδοθεί η σχετική πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή».

flashnews.gr

Πτώση ως και 60% στον εσωτερικό τουρισμό προς την Κρήτη!


Κάποτε ήταν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους Έλληνες. Δεν ήταν μόνον οι απανταχού Κρήτες που περίμεναν... πώς και πώς να έλθει το καλοκαιράκι για να κατηφορίσουν στο νησί, για λίγες ή για περισσότερες μέρες διακοπών στην Κρήτη. Ήταν κι εκείνοι που ερωτεύονταν με την πρώτη ματιά το νησί και που μια επίσκεψη αρκούσε για να βάλουν την Κρήτη στους αγαπημένους κι επαναλαμβανόμενους προορισμούς!

Κι ύστερα ήρθε η κρίση! Η αγοραστική δυνατότητα του Έλληνα τα προηγούμενα χρόνια περιορίστηκε δραστικά, για να γίνει σχεδόν ανύπαρκτη φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! "Πάνω από 60% είναι φέτος η μείωση στους προορισμούς που προτιμούν οι Έλληνες όταν έρχονται στην Κρήτη" λέει στο CRETALIVE ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, που θεωρεί πως ο Έλληνας επισκέπτης με την εξαφάνιση του, δημιουργεί πολλά προβλήματα σε εκείνους τους προορισμούς και τα ξενοδοχεία που είχαν ταυτιστεί με την παρουσία του.

"Υπάρχουν περιοχές όπως τα Χανιά που η μείωση του εσωτερικού τουρισμού φτάνει και το 50%, ενώ και σε άλλες περιοχές υπάρχει σημαντική μείωση, όπως για παράδειγμα η Ελούντα, που κι εκεί "σκόρπισε" εκείνος ο Έλληνας που είχε χρήματα τα τελευταία χρόνια και μπορούσε να απολαύσει διακοπές σε πιο πολυτελείς προορισμούς", υποστηρίζει ο κ.Πελεκανάκης.

Ίσως, θα προσθέταμε εμείς, επειδή πολλοί από εκείνους τους Έλληνες που προτιμούσαν την Ελούντα είχαν περισσότερο σχέση με την άνθιση της παραοικονομίας και του αδήλωτου χρήματος και που λόγω της κρίσης έτρεξε κι αυτό ... να κρυφτεί μαζί με τους κατόχους του!

Στο νομό Ηρακλείου δεν είναι τα πράγματα τόσο άσχημα, λέει στο CRETALIVE ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, επειδή όπως εκτιμά δεν είχαμε τόσο πολύ εσωτερικό τουρισμό όπως άλλες περιοχές της Κρήτης. "Εδώ πάντως παρατηρείται έντονα το φαινόμενο να έρχονται Έλληνες για εσωτερικό τουρισμό, φιλοξενούμενοι από κάποιον συγγενή ή φίλο ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ...ξαναθυμήθηκαν το οικογενειακό σπίτι και το μερεμέτισαν για να φιλοξενηθούν προσωρινά".

Πάντως όπως εκτιμούν και οι δύο τουριστικοί παράγοντες που μίλησαν στο CRETALIVE σημαντικός λόγος της δραματικής πτώσης του εσωτερικού τουρισμού στην Κρήτη, παιζουν και τα αυξημένα ναύλα."Όταν για μια 4μελή οικογένεια η κάθοδος στο νησί, μαζί με το αυτοκίνητο ισούται όσο ένας μηνιαίος μισθός, τότε είναι δύσκολο να ξαναδούμε εκείνες τις εποχές που οι εσωτερικοί τουρίστες έκαναν ουρά για να έλθουν στην Κρήτη" λένε και οι δύο με μια φωνή και προφανώς δεν έχουν άδικο...
cretalive.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...