Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο θρύλος των Ματάλων σε ένα ντοκιμαντέρ

Στα Μάταλα θα προβληθεί η πολυσυζητημένη ταινία για τον θρύλο της δεκαετίας του '60. Το ντοκιμαντέρ Hippie-Hippie Matala! Matala! σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαρελά και σενάριο Μαρίας Κουφοπούλου, αναφέρεται στον μύθο των Ματάλων, μιας καταπληκτικής φυσικής ομορφιάς παραλία στη νότια Κρήτη, γνωστή ως άντρο των παιδιών των λουλουδιών στις δεκαετίες του '60 και του '70. 

Ο Δήμος Φαιστού σε συνεργασία με την Μάταλα Αναπτυξιακή και τον Πολιτιστικό σύλλογο Πιτσιδίων Ματάλων προσκαλούν όλους τους φίλους των Ματάλων την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 20:00 στην πλατεία των Ματάλων. Είσοδος δωρεάν!

Matala groty
Matala groty (Photo credit: Wikipedia)
Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αλλά και σε μία πληθώρα διακεκριμένων Φεστιβάλ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο τίτλος προέκυψε από μια διήγηση της Τζόνι Μίτσελ - της φολκ τραγουδίστριας - θρύλου της εποχής. Όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -περί το 1969, επί χούντας- κάποιοι στην Αθήνα εντυπωσιάστηκαν από τα ρούχα, το κούρεμα, την εικόνα της Μίτσελ και φώναζαν σ΄ αυτή και την παρέα της Hippie-Hippie Matala! Matala!, εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Κουφοπούλου. Αργότερα, το 1971, η Μίτσελ έγραψε το τραγούδι Carey με αναφορές στη σκόνη από την Αφρική που φτάνει στις παραλίες της Κρήτης, όπου είχε ζήσει.

Ο μύθος για τα Μάταλα όμως ξεκινά πολύ πριν την εμφάνιση των χίπις, από την αρχαιότητα και τις λαξευμένες στα βράχια σπηλιές, απ' τα κύματα του λιβυκού πελάγους που τις ραπίζουν, από τον αέρα των συνόρων δύο ηπείρων που τα φυσούσε, από την Αφρική απέναντι.

Στις δεκαετίες του '60 και του '70, οι σπηλιές φιλοξένησαν τα παιδιά απ' όλο τον κόσμο που δεν ήθελαν εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ, που δεν ήθελαν εμπλοκή στη χούντα της Ελλάδας, που προτιμούσαν τα χρώματα και τα λουλούδια.

Δεκάδες χίπις, κάτοικοι της Κρήτης, 70 και πλέον χρόνων σήμερα, καταθέτουν στο ντοκιμαντέρ τις μνήμες από μια εποχή που έζησαν ανέμελα καθώς και τον διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση των χίπις της εποχής –σε ταξιδευτές, σε ανθρώπους των δρόμων και σε απατεώνες συνεχιστές όταν το κίνημα άρχιζε να εκφυλίζεται.

Αφορμή για τα γυρίσματα στάθηκε η παρουσίαση τον Ιούνιο του 2011στο Matala Beach Festival στην Κρήτη του βιβλίου Ο Μύθος των Ματάλων του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Arn Strohmeyer. Το Hippie-Hippie Matala! Matala! ήταν μια παραγωγή του τμήματος Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ. Ο Δήμος Φαιστού στήριξε με όποιο μέσο διέθετε την προσπάθεια αυτή από την πρώτη στιγμή. Η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη δηλώνει, Το ντοκιμαντέρ, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφίας και ένα μέσο αποτύπωσης του πραγματικού κόσμου. Ο δημιουργός χρησιμοποιεί την πραγματικότητα ως πρώτη ύλη, προσφέρει έτσι τη δυνατότητα στον θεατή να ενημερωθεί, να προβληματιστεί και να διδαχθεί από το παρελθόν, χρησιμοποιώντας τη γνώση που αποκτά, για να βελτιώσει το μέλλον του.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Δημήτρης Πουλικάκος (έζησε στα Μάταλα από τον Απρίλιο του 1967 που ξέσπασε το πραξικόπημα στην Ελλάδα ως το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς), οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σίρλεϊ και Παμ, η Αμερικανίδα Μπέτσι και η Βρετανίδα Λιζ, η γιαγιά Αλεξάνδρα, η ιδιοκτήτρια του περιπτέρου των Ματάλων Κατερίνα, ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Mermaid cafe Στέλιος, που τώρα ζει στην Καλιφόρνια, ο Βαγγέλης από το ΔΕΛΦΙΝΙ και ο Γιώργης, ο φτωχός Ματαλιώτης ψαράς και φίλος της Τζόνι Μίτσελ.

Η αφήγησή τους επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στη σχέση μεταξύ ντόπιων και χίπηδων, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και τη χούντα στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ, τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, του διεθνούς και ελληνικού Τύπου, καθώς και στη φυσιογνωμία του κινήματος των χίπις που ξέφτισε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν οι χίπις εκδιώχθηκαν με πρωτοβουλία της εκκλησίας και τη βοήθεια της χωροφυλακής -φημολογείται ότι όλα άρχισαν μετά από την εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Χούντας Στυλιανού Παττακού ως αντεκδίκηση, καθώς γόνος υπουργικού στελέχους και φίλου του είχε καταφύγει στα Μάταλα όπου έζησε με την αγαπημένη του την οποία είχε προηγουμένως ... κλέψει.

Κατά την διάρκεια της προβολής θα παρουσιαστούν και Υπέροχα Μουσικά Video Clips που γυρίστηκαν κατά την διάρκεια των τριών Matala Beach Festival. Την εβδομάδα που θα ακολουθήσει, το Ντοκιμαντέρ θα επισκεφθεί και τα Πιτσίδια. Η προβολή ανοίγει και τον νέο κύκλο του Matala Beach Festival 2014 το οποίο έχει δώσει παγκόσμιο ραντεβού για τις 20-21-22 Ιουνίου 2014!

prismanews.gr
Enhanced by Zemanta

Ξένοι φοιτητές κάνουν μεταπτυχιακό στην Κρήτη

Περισσότεροι από 50 φοιτητές από 29 διαφορετικές χώρες του κόσμου, έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Μηχανική Υπηρεσιών (IMSE: International Master on Service Engineering) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

H απορροφητικότητα των αποφοίτων του IMSE (International Master on Service Engineering) στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αγγίζει το 100% και οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες.

Λειτουργεί από το 2010, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος υποτροφιών για διαπανεπιστημιακές σπουδές Erasmus Mundus και απευθύνεται κυρίως σε απόφοιτους πληροφορικής από όλο τον κόσμο, προκειμένου να λάβουν εξειδίκευση στη Μηχανική Υπηρεσιών (Service Engineering).

Το πρόγραμμα σπουδών IMSE συμπληρώνεται από το Προχωρημένο Θερινό Σχολείο Πληροφορικής Υπηρεσιών (Advanced School on Service Oriented Computing), που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Κρήτη (http://www.summersoc.eu).

Στο θερινό σχολείο συναντώνται διακεκριμένοι ομιλητές από τα πανεπιστήμια και τη βιομηχανία, με μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέα στελέχη επιχειρήσεων. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του IMSE, έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους επιστημονικούς τους ορίζοντες και συγχρόνως να φτιάξουν τα πρώτα δίκτυα επαφών και γνωριμιών, που θα τους βοηθήσουν στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Ποσοστό 51% των φοιτητών προέρχεται από ασιατικές χώρες, 30% από την Ευρώπη, 15% από τη Νότια Αμερική και 4% από την Αφρική, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τον «παγκόσμιο» χαρακτήρα του προγράμματος.

Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (έναρξη Αύγουστος 2014) είναι: 15/01/2014 για υποψήφιους με αίτηση υποτροφίας Erasmus Mundus, 01/04/2014 για υποψηφίους χωρών εκτός ΕΕ χωρίς αίτηση υποτροφίας, 01/06/2014 για υποψήφιους από χώρες της ΕΕ χωρίς αίτηση υποτροφίας.

Υπεύθυνος του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ο πρώην πρύτανης, καθηγητής Χρήστος Νικολάου. Σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα http://www.erasmusmundus-imse.eu.
Enhanced by Zemanta

Ανοίγει από αύριο το φαράγγι της Σαμαριάς

Μετά την πάροδο του κρίσιμου 24ωρου, η διεύθυνση δασών ανακοίνωσε ότι ανοίγει από αύριο ξανά ο εθνικός δρυμός


Η είσοδος στο φαράγγι είχε απαγορευτεί την προηγούμενη Κυριακή και χθες, για προληπτικούς λόγους μετά το μεγάλο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης.

Μετά την πάροδο του κρίσιμου 24ωρου, η διεύθυνση δασών ανακοίνωσε ότι ανοίγει από αύριο ξανά ο εθνικός δρυμός.

Δεν είχε το...Θεό του - 6.000 παραβάσεις καταλόγισε το ΣΔΟΕ σε ένα γιατρό


Στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ "έπεσε" ένας μεγαλογιατρός στην Δυτική Κρήτη, σε βάρος του οποίου , σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, επιβλήθηκε πρόστιμο για ...6.000 φορολογικές παραβάσεις , με το ποσό που καλείται να πληρώσει τώρα να ανέρχεται σε 875.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος γιατρός μέσω Διαγνωστικού Κέντρου σε τουριστική περιοχή στα βόρεια παράλια του Νομού Χανίων, προχωρούσε σε ιατρικές εξετάσεις και πράξεις κυρίως σε τουρίστες που βρίσκονταν για διακοπές στην Κρήτη, για τους οποίους όμως δήλωνε στην εφορία μόνο το μικρό ποσοστό που αναλογούσε στην δική τους συμμετοχή, ενώ τα υπόλοιπα, που εισέπραττε από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες στο εξωτερικό δεν εμφανίζονταν πουθενά στα βιβλία...

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ που κατέδειξε την απόκρυψη φορολογικών στοιχείων αφορούσε την περίοδο 2006-2011.


cretalive.gr

Έλεγχοι των μηχανικών για ρωγμές σε σχολεία της Κρήτης μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Από το μικροσκόπιο των μηχανικών θα περάσουν δημόσια κτίρια, υποδομές, οικίες και επιχειρήσεις - Οδηγίες από τον δημοτική επιχείρηση ύδρευσης Χανίων για το θολό νερό στις βρύσες των καταναλωτών

Δημόσια κτίρια, υποδομές, κατοικίες και επιχειρήσεις αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπειο των μηχανικών που από νωρίς το πρωί πραγματοποιούν αυτοψίες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ το μεσημέρι του Σαββάτου. οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στην περιοχή της Κισάμου και την πόλη των Χανίων.

Έλεγχος θα πραγματοποιηθεί και σε σχολικές μονάδες των Χανίων όπου οι διευθυντές ανέφεραν ρωγμές, ωστόσο σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλία Ποντικάκη, σε όλα τα σχολεία τα μαθήματα γίνονται κανονικά.

Ρωγμές έχουν αναφερθεί στο νέο κτίριο του 6ου δημοτικού στα Χανιά, στο 14ο και 16ο δημοτικό σχολείο της πόλης, στο 2ο νηπιαγωγείο Βαμβακοπούλου, το νηπιαγωγείο Παϊδοχωρίου, στο δημοτικό σχολείο Παλαιόχωρας και στο παλιό κτίριο του δημοτικού σχολείου Περιβολίων.

Κλειστό θα παραμείνει, Δευτέρα, το φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ το απόγευμα αναμένεται η απόφαση για το αν θα λειτουργήσει την Τρίτη.

Παράλληλα από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων δόθηκαν διευκρινήσεις, για τη θολότητα του νερού που παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές, κυρίως στο δήμο Χανίων καθώς επηρεάστηκε δύο δεξαμενές χωρητικότητας 11.000 κυβικών μέτρων στην περιοχή των Μυλωνιανών.

Μέχρις ότου το νερό στις δύο αυτές δεξαμενές να αντικατασταθεί αναμένεται να επηρεαστούν οι δημοτικές ενότητες Ακρωτηρίου, Ελευθεριου Βενιζέλου, Θερίσου, Ν. Κυδωνίας και Σούδας, καθώς και οι συνοικίες της Νέας Χώρας και Πασακακίου (οδός Γογονή) της Δημοτικής Ενότητας Χανίων.

Από την ΔΕΥΑΧ παρακαλούνται οι κάτοικοι, στις οικίες των οποίων θα παρουσιασθεί θολό νερό στις βρύσες τους να μην το χρησιμοποιήσουν για πόση, μέχρις ότου στις βρύσες τους να έρθει καθαρό (διαυγές) νερό. Εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να απαιτηθεί έως και ένα 24ωρο για την πλήρη ανανέωση του νερού του δικτύου.

Κρητικό Φθινόπωρο στο Κίεβο



Πολύ θετικό ήταν το κλίμα για τις Κρητικές εξαγωγές αλλά και τον τουρισμό, στην τετραήμερη έκθεση «Κρητικό Φθινόπωρο στο Κίεβο» που ολοκληρώνεται απόψε στο Κίεβο, καθώς κλείστηκαν εμπορικές συμφωνίες οι οποίες πρόκειται να επισημοποιηθούν εντός των προσεχών ημερών με την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων.

Η Κρήτη μάλιστα βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας στα Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης στην διάρκεια της σημαντικής «Κρητικο-Ουκρανικής» έκθεσης που συνδιοργάνωσαν οι Περιφέρειες Κιέβου και Κρήτης στο εμπορικό κέντρο «Στολίνσκυ».

Χιλιάδες ήταν οι Ουκρανοί επισκέπτες της έκθεσης τροφίμων-ποτών, τουρισμού, και real estate, την οποία εγκαινίασαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου οι Περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk παρουσία του Ουκρανού αντιπροέδρου για θέματα αγροτικού τομέα Vr. Prysiazhniuk.

Το σημαντικότερο όμως γεγονός που ‘σφράγισε’ την επιτυχία της «Κρητικό-Ουκρανικής» έκθεσης ήταν το γεγονός ότι κλείστηκαν εμπορικές συμφωνίες για την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία όπως ελαιόλαδο, πάστα ελιάς, κρασί, αρωματικά φυτά, σταφίδα, ‘ξινόχοντρος’ κ.α. , στο πλαίσιο των εμπορικών συναντήσεων –b2b- που οργάνωσαν οι Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου μεταξύ των Κρητικών επιχειρήσεων και μεγάλων εταιριών του χονδρεμπορίου-λιανεμπορίου της Ουκρανίας. Παράλληλα διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η τουριστική αγορά της χώρας έχει ‘ανοίξει’ καθώς αναμένεται για το 2014 μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων Ουκρανών τουριστών στην Κρήτη.

«Οι Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου, διαρκώς θεμελιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σχέσεις φιλίας και τη γέφυρα επιχειρηματικότητας, που ανοίξαμε την τελευταία διετία. Μια γέφυρα που στηρίζεται πρωτίστως σε αμοιβαία αισθήματα, κοινές παραδόσεις, κοινή θρησκεία κ.α.» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος κάλεσε τους επιχειρηματίες της Ουκρανίας να επενδύσουν στην Κρήτη όπου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες εστιάζονται κυρίως στον τουρισμό και στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, τομείς, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής οικονομίας και ταυτότητας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι όλοι προσπαθούμε και επιδιώκουμε, την διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειες του Κιέβου, και της Κρήτης, ενώ ευχαρίστησε επανειλημμένως τον κ. Anatolii Prysiazhniuk για την φιλοξενία και την αγάπη που εισέπραξε η Κρητική αποστολή τις ημέρες που διήρκησε η έκθεση.

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης για θέματα πρωτογενή τομέα σήμερα, τελευταία ημέρα της έκθεσης, έκανε έναν πρώτο απολογισμό ο οποίος είναι θετικός για τα Κρητικά προϊόντα, το τουρισμό, καθώς επίσης στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας.


«Στην διάρκεια των επιχειρηματικών συναντήσεων στο πλαίσιο της έκθεσης «κλείστηκαν» συμβόλαια για την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία όπως είναι το λάδι, το κρασί, τα αρωματικά φυτά. Καταφέραμε, με τις στοχευμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, και ‘ξεκλειδώσαμε’ την τουριστική αγορά της Ουκρανίας και τα τουριστικά συμβόλαια για το Καλοκαίρι το 2014 θα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης καταγράφηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Κρήτη από Ουκρανικές εταιρίες» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και πρόσθεσε: «Παράλληλα, πολύ σημαντικό, πάνω από 3.000 Ουκρανοί πολίτες γεύτηκαν την Κρητική Κουζίνα στο Κρητικό εστιατόριο που στήθηκε και λειτούργησε στην έκθεση από τον σέφ κ. Καλαθάκη και έμαθαν για το πόσο σημαντική για την ανθρώπινη υγεία είναι η Κρητική διατροφή. Επίσης 40 Ουκρανοί σέφ διδάχτηκαν να μαγειρεύουν συνταγές της Κρήτης χρησιμοποιώντας πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα. Ο στόχος για την εξωστρέφεια της Κρήτης και στην Ουκρανική αγορά επιτεύχθηκε βήμα-βήμα, με σωστό σχεδιασμό, και για αυτό είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι» κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.
Στην διάρκεια της έκθεσης αξίζει να επισημανθεί ότι μοιράστηκαν πάνω από 500 τσάντες με το brand name «Κρήτη» που είχαν παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και τουριστικό ενημερωτικό υλικό για το νησί μας.

Ξεχωριστή νότα στο τετραήμερο φεστιβάλ έδωσαν το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του Δημήτρη Μαυρόκωστα και οι μουσικοί, που κατάφεραν και ξεσήκωσαν τους χιλιάδες Ουκρανούς επισκέπτες, που χειροκροτούσαν ακατάπαυστα ενώ χόρεψαν με επιτυχία συρτό!

«Είμαι πολύ υπερήφανος για το αποτέλεσμα, γιατί καταφέραμε και ξεσηκώσαμε με τους χορούς της Κρήτης του Ουκρανούς οι οποίοι όπως είδαμε όλοι μας, από τον ενθουσιασμό τους χόρεψαν συρτό. Μπράβο στην Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της αυτή, τέτοια υποδοχή σε ξένη χώρα δεν έχω ξαναζήσει…» δήλωσε ο Δημήτρης Μαυρόκωστας.
Από την πλευρά του ο σεφ Θόδωρας Καλαθάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το τελικό αποτέλεσμα λέγοντας: «Ήταν μια πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία και για εμάς αλλά και για τους Ουκρανούς. Ο στόχος με τη δημιουργία του Κρητικού εστιατορίου επιτεύχθηκε και τα αποτελέσματα πολύ θετικά. Η αποδοχή του κόσμου ήταν απίστευτη, καθώς μόνο το πρώτο διήμερο καταφέραμε και ταΐσαμε πάνω από 2.500 Ουκρανούς, που ενθουσιάστηκαν με την Κρητική κουζίνα, καθώς έφαγαν χοχλιούς με διάφορους τρόπους μαγειρεμένους, ασκολύμπρους, χοιρινό με σέλινο, κουνέλι, κ.α. Φτιάξαμε πάνω από 60 διαφορετικές γεύσεις Κρητικών παραδοσιακών φαγητών. Επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι Ουκρανοί ενθουσιάστηκαν με το ελαιόλαδο μας, στο οποίο και βουτούσαν το ψωμί τους. Αυτός ήταν ο στόχος να γευτούν το λάδι μας και τα καταφέραμε, μάλιστα μας ρωτούσαν από πού θα αγοράσουν Κρητικό λάδι. Νομίζω ότι αυτό ήταν το ζητούμενο, και πάλι συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία αυτή».

Η Κρητική επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Θεανώς Βρέντζου, Μαρίας Λιονή εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου, της συνοδικής επιτροπής θρησκευτικού τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης αποτελούμενη από τους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερονήσου Νεκτάριο, Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Ευγένιο, ‘’αγκαλιάστηκε’’ θερμά από την Ουκρανική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια – φορείς του Κιέβου. Ανεκτίμητη ήταν επίσης η συμβολή για την επιτυχία της έκθεσης του επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννη Λίτινα, ο οποίος και υποστήριξε με προσωπικό που παρείχε, την εύρυθμη λειτουργία της έκθεσης αλλά και του ξεχωριστού περιπτέρου της Περιφέρειας Κρήτης.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης το στοιχείο ότι τόσο ο Ουκρανός αντιπρόεδρος όσο και ο Περιφερειάρχης Κιέβου, απευθυνόμενοι στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη έστειλαν ανοιχτή πρόσκληση στην Κρήτη, να συμμετέχει κάθε χρόνο στο ετήσιο αυτό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Τι είπαν οι επιχειρηματίες που έκλεισαν συμφωνίες για εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία

Στέλιος Αλεξάκης επιχειρηματίας ιδιοκτήτης εταιρίας ΄΄Πάτημα΄΄ Χανιά (λάδι, πάστα ελιάς, ελιές)

«Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν πάρα πολύ μεγάλη, θετική, υπήρχε οργάνωση, ο κόσμος που επισκέφθηκε την έκθεση μας εντυπωσίασε, καθώς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κρήτης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια στις δυο Περιφέρειες, τα προϊόντα μας μετά τα επιχειρηματικά b2b που είχαμε, θα φτάσουν σύντομα στα ράφια Ουκρανικών σούπερ μάρκετ».

-Ιωάννης Καλοχριστιανάκης εκπρόσωπος συνεταιρισμού Αρχανών

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το κρασί και το λάδι που παράγουμε. Κλείσαμε συμφωνία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ για την εξαγωγή 27 τόνων κρασιού, κάθε μήνα, στην Ουκρανία. Ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης για την προβολή των Κρητικών προϊόντων».

-Γιάννης Μαγριπλής εκπρόσωπος της εταιρίας Cretan Fields (παραγωγή ελαιολάδου,σταφίδας, ξινόχοντρου, μαρμελάδες, μέλι, σαπούνι κ.α.)

«Οι προοπτικές για εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στην Ουκρανία είναι εξαιρετικές, και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνικών για την εξαγωγή ελαιολάδου, σταφίδας αλλά και «ξινόχοντρου». Ευχαριστούμε τις δυο Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου για την προσπάθεια που κατέβαλλαν ώστε τα Κρητική προϊόντα να μπουν στην Ουκρανική αγορά».

-Μιχάλης Παπαδοπετράκης εκπρόσωπος εταιρείας Cretan Goods Ιεράπετρα (ζέλ αλόη βέρα, λάδι, βότανα, αρωματικά φυτά, κηπευτικά)

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά να υπογράψουμε και επίσημα συμβόλαια για εξαγωγές προϊόντων ειδικά αρωματικών φυτών που παράγουμε. Είμαστε ικανοποιημένοι από την συμμετοχή μας στην σημαντική αυτή εμπορική έκθεση, και ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης για την πρωτοβουλία της αυτή».

Δημήτρης Ξυρουχάκης εκπρόσωπος εταιρίας Olive Paste Ηράκλειο (ελαιόλαδο, πάστα ελιάς, αρωματικά φυτά)

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί με τις επιχειρηματικές συναντήσεις b2b που έγιναν καταφέραμε και κλείσαμε συμφωνίες για να εξάγουμε και τα τρία προϊόντα που παράγουμε, δηλαδή λάδι, πάστα ελιάς αλλά και αρωματικά φυτά. Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, που πράγματι άνοιξε το δρόμο ώστε να φτάσουν τα Κρητικά προϊόντα στα ράφια των Ουκρανικών σούπερ μάρκετ»

Μιχάλης Χαραμουντάνης εκπρόσωπος αγροτικού συνεταιρισμού Ζάκρου (ομάδα παραγωγών ελαιολάδου)

«Η συμμετοχή μας στην μεγάλη αυτή έκθεση ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία, και από τις επαφές που κάναμε με τις Ουκρανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κλείσαμε συμφωνίες για εξαγωγές. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε δικό μας δίκτυο διανομής. Ευχαριστίες πολλές και στις δυο Περιφέρειες για την πρωτοβουλία τους αυτή».

Χαράλαμπος Κιαγιάς εκπρόσωπος εταιρίας «Χοχλιοί Κρήτης» Ρέθυμνο (παραγωγή εμπορία σαλιγκαριών)

«Με την συμμετοχή μας σε αυτό το μεγάλο φεστιβάλ γεύσεων και πολιτισμού, καταφέραμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των Ουκρανών καταναλωτών. Κάναμε σημαντικά επιχειρηματικά ραντεβού και έχουμε την εκτίμηση ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για την εξαγωγή προϊόντων μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε από καταστήματα ντελικατέσεν αλλά και σούπερ μάρκετ. Πολύ καλή η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης που ευχόμαστε να επαναληφθεί του χρόνου, για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων στην μεγάλη αγορά της Ουκρανίας».

Μανόλης Καρπαδάκης εκπρόσωπος εταιρίας «ΤΕΡΡΑ CRETA» Χανιά (ελαιόλαδο)

«Η προσπάθεια που έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης πολύ σημαντική, γιατί για πρώτη φορά μας δίνεται η δυνατότητα να εισέλθουμε στην αγορά της Ουκρανίας. Μας εξέπληξε η φιλοξενία και η φιλικότητα των Ουκρανών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή ελαιολάδου, αλλά το σημαντικό είναι ότι οι χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης γνώρισαν την Κρήτη και τα προϊόντα της, Διαπιστώσαμε επίσης ότι το όνομα «Κρήτη» τουριστικά είναι πάρα πολύ δυνατό. Αποδείχτηκε σε αυτό το τετραήμερο η μεγάλη αξία του ενιαίου σήματος (Brand name) «ΚΡΗΤΗ»





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...