Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Διάλεξη για τη Eurovision στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο

Προσκεκλημένος του Τομέα Θεατρολογίας και Μουσικολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Leeds, Derek B. Scott, μελετά και ερμηνεύει το φαινόμενο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού με τα επιστημονικά εργαλεία της σύγχρονης Κριτικής Μουσικολογίας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαΐου,στις  20.30, στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, Αίθουσα συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας. Διοργάνωση: Τομέας Θεατρολογίας και Μουσικολογίας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Imagining the Nation, Imagining Europe

Στη διάλεξη αυτή θα διερευνήσουμε κατά πόσον οι καλλιτεχνικές συμμετοχές στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision επιχειρούν να συγκεράσουν δύο διαφορετικούς στόχους: αφ’ ενός την επιθυμία να αναδείξουν την κάθε εθνική ταυτότητα και αφ’ ετέρου τη φιλοδοξία να προβάλουν τις θεμελιώδεις αξίες μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας (όπως επί παραδείγματι, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, την άμβλυνση των πολιτικών και θρησκευτικών διαφορών).

The generic logo was introduced for the 2004 C...
(Photo credit: Wikipedia)
Πέραν των ελκυστικών για τον τουρισμό στερεότυπων εικόνων που συνήθως αναπαράγουν, οι συμμετοχές του διαγωνισμού σπανιότατα χαρακτηρίζονται από ισχυρά εθνικά γνωρίσματα, καθώς στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην ψυχαγωγία του τηλεοπτικού κοινού των μητροπολιτικών κέντρων της Ευρώπης και δεν συνδέονται παρά ελάχιστα με τις τοπικές παραδόσεις και την αυθεντική δημιουργία της υπαίθρου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει κατά κανόνα μία ποικιλία μουσικών ειδών, η οποία προσδιορίζεται ως «τρίτος τύπος», καθώς δεν νοείται ούτε ως έντεχνη, ούτε ως παραδοσιακόμορφη, αλλά ως εμπορική αστικολαϊκή μουσική που αναπτύχθηκε στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και διακινήθηκε μέσω της βιομηχανίας του θεάματος.

Θα εστιάσουμε σε τέσσερις κατηγορίες τραγουδιών, όπως έχουν παγιωθεί μέσα στα χρόνια, και θα αναρωτηθούμε αν η «μαγική συνταγή της επιτυχίας» εντοπίζεται στη μουσική και τους στίχους, στη σκηνική παρουσία των ερμηνευτών (υποκριτική, ενδυματολογική, χορογραφική κτλ), ή στην έκφραση συμπάθειας (πολιτικές συμμαχίες, σχέσεις γειτονίας) προς κάθε χώρα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Βιογραφικό του Derek B. Scott


Ο Derek B. Scott είναι καθηγητής Κριτικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Παραστατικών Τεχνών, Εικαστικών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Leeds. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση των αστικολαϊκών μουσικών ειδών και της σκηνικής μουσικής.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα βιβλία: The Singing Bourgeois (1989 και 2001), From the Erotic to the Demonic: On Critical Musicology (2003), Sounds of the Metropolis: The 19th-Century Popular Music Revolution in London, New York, Paris, and Vienna (2008) και Musical Style and Social Meaning (2010). Είναι ο επιμελητής των εκδόσεων Music, Culture, and Society: A Reader (2000) και The Ashgate Research Companion to Popular Musicology (2009). Στα πολυάριθμα άρθρα του καταπιάστηκε με την κοινωνικοπολιτισμική μελέτη της μουσικής, εισάγοντας μία νέα κριτική της ανάλυση και ερμηνεία. Διευθύνει τη σειρά ‘Popular and Folk Music Series’ των εκδόσεων Ashgate και είναι συνεπιμελητής έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού Popular Musicology Online.

Οι μουσικές του συνθέσεις εκτείνονται από το μουσικό θέατρο έως τις συμφωνίες για ορχήστρα χάλκινων πνευστών, ενώ συμπεριλαμβάνουν και ένα κονσέρτο για σκωτσέζικη γκάιντα. Ως μουσικός έχει δώσει συναυλίες στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και σε μουσικές σκηνές.

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα: music.leeds.ac.uk/people/derek-scott


http://rethemnos.gr
Enhanced by Zemanta

"Κόμβος" Αμαρίου: Το Κρητικό "γιοφύρι της Άρτας"

Την δικαιολογημένη οργή των Ρεθυμνιωτών και όχι μόνο για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται ο "κόμβος" Αμαρίου, εκφράζει... η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, σε επιστολή της προς τον προϊστάμενο της ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αγαπάκη..

Μάλιστα η κα Λιονή, στην επιστολή - την οποία κοινοποιεί και στο αρμόδιο Υπουργείο, επισημαίνει πως το έργο δημοπρατήθηκε το 2007 και έξι χρόνια μετά παραμένει ημιτελές έχοντας μετατραπεί σε ένα ....Κρητικό "γεφύρι της Άρτας".

Αναλυτικά στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης αναφέρει τα εξής :

"ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ

Κύριε Αγαπάκη,
Μετά τις επανειλημμένες προφορικές οχλήσεις μου, και με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για την πορεία υλοποίησης του έργου της κατασκευής του Κόμβου Αμαρίου.

Επίσης θα ήθελα να σας μεταφέρω την δικαιολογημένη αγανάκτηση των συμπολιτών μου για τη χαοτική κυκλοφοριακή συμφόρηση που έχει προκληθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων της κατασκευής του έργου. Καθημερινά γίνομαι αποδέκτης πολυάριθμων παραπόνων (καθημερινά τηλεφωνούν στο γραφείο μου εκφράζοντας την δυσφορία τους είτε θεωρώντας ότι η Περιφέρεια είναι η επιβλέπουσα αρχή του έργου είτε επειδή ζητούν από εμάς λύση) για την τεραστία ταλαιπωρία αλλά και τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.

Σας διαβεβαιώνω ότι η υπομονή των Ρεθεμνιωτών αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του Νομού, ειδικά με την έναρξη της τουριστικής περιόδου έχει εξαντληθεί, δεδομένου ότι το εν λόγω έργο δημοπρατήθηκε το 2007 και οι εργασίες ξεκίνησαν περίπου το 2009 και εν έτει 2013 ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ.

Κατόπιν τούτων θεωρούμε επιβεβλημένη: πρώτον, μία συνάντησή μας τις αμέσως επόμε-νες ημέρες, παρουσία του εργολάβου και του επιβλέποντος μηχανικού και δεύτερον, την επίσπευση εκ μέρους της υπηρεσίας σας των όποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών (εάν χρειαστείτε τη βοήθεια μας είμαστε στη διάθεση σας).

Παράλληλα θα θέλαμε να μας κοινοποιήσετε δεσμευτικό αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου καθώς επίσης και αν υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις για την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του.

Σε αναμονή της απάντησής σας.
.Με εκτίμηση,
Μαρία Λιονή
Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης"
flashnews.gr

Έδεσε στη Σούδα ένα από τα τρία μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου

Liner_Silhouette(Ostfriesland)
 (Photo credit: Wikipedia)

Το κρουαζιερόπλοιο που έδεσε στην Σούδα μεταφέρει 2.800 επιβάτες - Η χλιδή του πλοίου που θα δείτε στις φωτογραφίες εντυπωσιάζει...


Χανιά — Ένα ακόμη κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι της Σούδας μεταφέροντας εκατοντάδες τουρίστες. Πρόκειται για το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο CELEBRITY SILHOUETTE με περισσότερους από 2.800 επιβάτες.

Το πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει στις 15.00 το μεσημέρι για τη Βενετία δίνοντας την ευκαιρία στους τουρίστες να περιηγηθούν στην πόλη των Χανίων προσφέροντας μικρή οικονομική "ανάσα" στους καταστηματάρχες.

Όπως δημοσιεύει το soudaport.gr το CELEBRITY SILHOUETTE ανήκει σε μια πορτάδα 5 πλοίων που κατέχουν τον τίτλο των μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο. Με 317 μέτρα μήκος, είναι το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει δέσει ποτέ στην Σούδα, μαζί με τα αδερφά του CELEBRITY EQUINOX και CELEBRITY SOLSTICE.

Σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το πλοίο θα επισκεφτεί το λιμάνι της Σούδας ακόμη έξι φορές.

Enhanced by Zemanta

Ανάδειξη της σύγχρονης Κρητικής αγιογραφίας στην Ρωσία με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε κορυφαίο διεθνές πολιτιστικό-θρησκευτικό γεγονός αναδεικνύεται η σύγχρονη Κρητική αγιογραφία μέσω εικαστικής έκθεσης στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και η οποία θα έχει την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται για την έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας που οργανώνει το κρατικό μουσείο του Αγίου Ισαάκ, το οποίο επέλεξε να παρουσιάσει έργα του Κρητικού αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη.


Το μουσείο αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο μουσείο στην Ευρώπη και από τα ομορφότερα σε όλο τον κόσμο με το οποίο πλέον συνεργάζεται η Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα για το εικαστικό αυτό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί το Καλοκαίρι του 2014, άρχισε ήδη η προετοιμασία και για το λόγο αυτό βρίσκεται ήδη στην Κρήτη τετραμελής αντιπροσωπεία του μουσείου η οποία είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ πραγματοποιεί επισκέψεις σε προσκυνήματα όπως στην Μονή Τοπλού όπου υπάρχουν έργα του καλλιτέχνη.

Η συνάντηση της τετραμελούς αντιπροσωπείας του Ρώσικου μουσείου με τον Περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε σήμερα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα που σηματοδοτεί την διεύρυνση των συνεργασιών με την Ρωσία και στα θέματα του πολιτισμού.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Τατιάνα Βιλινμπάχοβα, εξέφρασε την υποστήριξη της Περιφέρειας για την πραγματοποίηση της μεγάλης εικαστικής-θρησκευτικής έκθεσης, σημειώνοντας ότι οι πολιτισμοί της Ελλάδας, της Κρήτης, με την Ρωσία συνδέονται εδώ και αιώνες μέσω και της Ορθοδοξίας.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής που ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης, εκτός από το εμπορικό άνοιγμα στην Ρωσική αγορά για την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων, στηρίζει πρωτοβουλίες με πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιστορικό περιεχόμενο.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Μουσείο Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη Τατιάνα Βιλινμπάχοβα, ανέφερε ότι η έκθεση αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία με τεράστια ανταπόκριση από τους Ρώσους που πάντα ενδιαφέρονται για τον Ελληνικό πολιτισμό, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει και σπουδαία τουριστική προβολή για την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...