Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα διάκριση για το λιμάνι του Ηρακλείου

«Πρότυπο» χαρακτηρίζουν το λιμάνι του Ηρακλείου στον χώρο της Κρουαζιέρας, οι ομιλητές στο Συνέδριο για την Κρουαζιέρα, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Κέρκυρα με την αιγίδα της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας.


Ολοι οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο «project» του Οργανισμού για τη δημιουργία «terminal cruise» στο αεροδρομιο του Ηρακλείου και την ελαχιστοποίηση του χρόνου μετάβασης του επιβάτη απο το αεροδρόμιο στην καμπίνα του, που διαμορφώνεται πλέον σε μόλις 15 λεπτά.

Οπως τονίστηκε αυτο έχει ήδη τύχει ιδιαίτερης μνείας σε παγκοσμια κλίμακα, αφου σε έρευνα που έγινε πρόσφατα για την επιλογή ενός λιμανιού σαν «home port», στις 10 πρώτες κατευθύνσεις οι 4 αφορούν στην σύνδεση αεροδρομίου με λιμάνι και την ασφάλεια που παρέχουν οι δυο αυτές περιοχές.

Στην πρώτη θέση τοποθετείται η ύπαρξη Διεθνούς Αεροδρομίου, στη δεύτερη το ασφαλές περιβάλλον, στην τρίτη η σύνδεση του Αεροδρομίου με πολλούς σταθμούς και στην τέταρτη η αξιοπιστία των Αεροπορικών μεταφορών οσο αφορά στις ώρες άφιξης και αναχώρησης.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ, Γιάννη Μπρα, ο οποίος επένδυσε στη σύνδεση αεροδρομίου - λιμένα με τη χρηματοδότηση της μελέτης για την κατασκευή του «cruise terminal» στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου αλλα και στην ασφάλεια του λιμανιού.

Πηγή: cretalive.gr

Τα φοιτητικά στέκια των Χανίων

Φοιτητικά στέκια στα Χανιά που ξεπροβάλλουν σε κάθε σημείο και γωνιά της πόλης, δίνοντας άλλη ζωντάνια στους δρόμους, στις πλατείες, στα στενά κάθε εποχή, παρουσιάζουν σήμερα οι "διαδρομές". Φοιτητο-μάγαζα όλων των ειδών και κατηγοριών για οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε φοιτητή, αναλόγως του γούστου και της αισθητικής του. Και φυσικά σε τιμές που κυμαίνονται ποικιλοτρόπως, βγάζοντας "ασπροπρόσωπη" οποιαδήποτε τσέπη και πορτοφόλι όπως σημειώνουν οι φοιτητές που μας μίλησαν για τα στέκια τους, την καθημερινότητά τους, τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, και τη φοιτητική ζωή στα Χανιά.

Η πλατεία της Σπλάντζιας

Στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να άλλαξαν πολλά πράγματα, σίγουρα όμως η πλατεία της Σπλάντζιας με τον ανοικτό υπαίθριο χώρο και τα ψηλά πλατάνια, εξακολουθεί να αποτελεί την περιοχή στην καρδιά της πόλης που συνδυάζει τα πάντα για τους πάντες, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Ακόμη και εάν τα τελευταία χρόνια, διανύουμε μια από τις δύσκολες οικονομικές περιόδου, παρόλα αυτά, η γραφική πλατεία συγκεντρώνει δεκάδες νέα παιδιά, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς η περιοχή διαθέτει ελεύθερο ίντερνετ, καταστήματα με ύφος που συμβαδίζει με την γραφική περιοχή και πολύ φθηνές τιμές.

Εκεί ο κάθε φοιτητής λοιπόν, μπορεί να "αράξει", οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σ? ένα από αυτά, απολαμβάνοντας τον καφέ ή την μπυρίτσα του, συνδυάζοντάς τα με επιτραπέζια παιχνίδια ή τάβλι. Ενα πολύβουο μέρος στην καρδιά της πόλης γεμάτο νέους ανθρώπους που χαρίζουν στην περιοχή ζωντάνια.

Όπως ανέφερε στις "διαδρομές" ο Γιώργος, τριτοετής φοιτητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή Χανίων με καταγωγή από τα Γιάννενα, «"η πλατεία της Σπλάτζιας" είναι κάτι διαφορετικό στην καρδιά των Χανίων που θυμίζει πώς ήταν παλιά η πόλη όταν είχε περισσότερες πλατείες και δέντρα και τα γύρω κτίσματα ήταν πιο παραδοσιακά. Επίσης τα καφενεία και τα καφέ που υπάρχουν στην πλατεία συμβαδίζουν με το περιβάλλον και τον χαρακτήρα της περιοχής. Η διάθεση είναι πολύ χαλαρή και επίσης θεωρούμε ότι οι τιμές σε αυτά τα μαγαζιά δεν είναι ακριβές όταν επιλέγουμε να καθίσουμε σε κάποιο από αυτά. Παράλληλα η περιοχή αποτελεί ένα κόμβο για όσους θέλουν να πάνε προς κάποιο άλλον προορισμό της παλιάς πόλης ή του κέντρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντικό οι δημόσιοι χώροι να κρατάνε τον χαρακτήρα τους και να αναδεικνύονται. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την πλατεία της Σπλάντζιας όπως λέει. «Στα Χανιά υπάρχουν αρκετά τέτοια μέρη αλλά δεν έχουν προσεχθεί αρκετά. Εμείς εδώ στην πλατεία της Σπλάντζιας μπορούμε κάλλιστα να πάρουμε μια μπύρα από κάποιο μαγαζί και να καθίσουμε κάτω από τον πλάτανο. Και υπάρχει κόσμος που το κάνει αυτό» σημείωσε.

Οσον αφορά την καθημερινότητα των φοιτητών στα Χανιά ο ίδιος ανέφερε: «εδώ δεν νιώθεις την πίεση μια "κλειστής" πόλης στην οποία ασφυκτιάς. Υπάρχει ζωή και νεολαία. Αν οι τιμές στην εστίαση ήταν πιο φθηνές, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερα στα Χανιά. Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια».

Από την πλευρά της η Μαρία, τεταρτοετής φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή, με καταγωγή από την Αθήνα μας είπε: «εδώ στα Χανιά οι ρυθμοί ζωής είναι πιο ανθρώπινοι, είναι πολύ ωραία πόλη κάτι που συγκινεί κάθε φοιτητή. Στην Σπλάντζια μου αρέσει γιατί υπάρχει μια πλατεία μικρής κλίμακας που μαζεύεται πολύς κόσμος και παρότι το ένα μαγαζάκι είναι δίπλα στο άλλο δεν σου δημιουργείται το αίσθημα της πίεσης. Ερχεσαι σε επαφή με την παλιά πόλη, τα πλατάνια και τον παλιό πιο αυθεντικό χαρακτήρα της πόλης».

Η καθημερινότητα των φοιτητών μάς λέει «ιδιαίτερα της Αρχιτεκτονικής που θεωρείται μια απαιτητική σχολή, έχει λίγο περισσότερο και εντατικό διάβασμα και έτσι πολλές φορές δεν έχουμε μεγάλη επαφή με την πόλη, ειδικά σε περιόδους εξετάσεων. Σε γενικές γραμμές όμως βρίσκουμε χρόνο και να διαβάσουμε και να βγούμε (τις περισσότερες φορές μετά τις 12)».

Όπως αναφέρει η τεταρτοετής φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, τα πιο αγαπημένα στέκια των φοιτητών στα Χανιά συνδυάζουν τις χαμηλές τιμές, ψαγμένες μουσικές επιλογές, δωρεάν πρόσβαση στο Ιντερνέτ, το φιλικό περιβάλλον και την καλή διαμόρφωση του χώρου.

«Yπάρχουν αρκετά καταστήματα που έχουν διαμορφώσει το δικό τους ξεχωριστό ύφος, προσελκύοντας τον δικό τους κόσμο», σημειώνει.

"Το στενό" της Σαρπηδόνος

Για τους φίλους της ποπ κουλτούρας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία συνάντησης των φοιτητών της πόλης αποτελεί η οδός Σαρπηδόνος ή αλλιώς "το Στενό" όπως το αποκαλούν οι περισσότεροι. Ο γνωστός σε όλους δρόμος, εκτός του ότι βρίσκεται δίπλα στην ακτή Ενώσεως στο Ενετικό Λιμάνι, πλαισιώνεται διαχρονικά από στέκια με ιδιαίτερο ύφος, ψαγμένες μουσικές και προσιτές τιμές.

Εδώ στην οδό Σαρπηδόνος τα περισσότερα μαγαζιά διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα της πόλης εξαιτίας της ιδιαίτερης και χαλαρωτικής ατμόσφαιρας, του καλόγουστου design, που προσφέρονται για ατελείωτες ώρες τάβλι μας λέει ο Νίκος, τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με καταγωγή από την Αθήνα. Μάλιστα ο ίδιος ασχολείται με την ηλεκτρονική μουσική και παίζει μουσική σε ένα από τα καφέ του "Στενού".

«Η φοιτητική ζωή στα Χανιά είναι πιο ήρεμη σε σχέση με την Αθήνα. Ο κόσμος μαζεύεται σε συγκεκριμένα στέκια, βρίσκει άλλους φοιτητές γιατί εκεί μαζεύονται οι περισσότεροι και είναι πιο εύκολο να γνωριστούν με άλλους φοιτητές και να κοινωνικοποιηθούν. Παράλληλα τα στέκια αυτά, όπως τα μαγαζιά της Σαρπηδόνος έχουν προσιτές τιμές για τους φοιτητές και φιλική ατμόσφαιρα. Οι ψαγμένες μουσικές επιλογές αποτελούν επίσης ένα καλό κριτήριο για τους φοιτητές που έχουν μουσικό "αισθητήριο" και ξέρουν ότι στα συγκεκριμένα στέκια δεν θα ακούσουν τα ίδια και τα ίδια» αναφέρει.

Ο Αλέξανδρος, τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με καταγωγή από τον Πειραιά μας λέει ότι τα ιδιαίτερα κοινά χαρακτηριστικά τόσο του "Στενού" όσο και της "Σπλάντζιας" είναι ο κόσμος και η χαλαρή ατμόσφαιρα. «Είναι κάτι το διαφορετικό μέσα στην πόλη. Ειδικά στο Στενό εργάζονται πολλοί φοιτητές τους οποίους γνωρίζουμε γι? αυτό και το προτιμούμε, καθώς νοιώθουμε την ατμόσφαιρα πιο οικεία».

Όπως αναφέρει η Βίκυ τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής με καταγωγή από την Αθήνα, το "Στενό" είναι «ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια, λόγω της δωρεάν πρόσβασης στο Ιντερνέτ αλλά και χαμηλών τιμών. Η οδός Σαρπηδόνος είναι από τα πρώτα στέκια που επισκέφθηκα όταν ήρθα ως φοιτήτρια στα Χανιά και αυτό που μου άρεσε ήταν η φιλική ατμόσφαιρα και ο ανεπιτήδευτος κόσμος. Επίσης επειδή τα μαγαζάκια είναι το ένα απέναντι από το άλλο μπορείς να δεις φίλους, να μιλήσεις μαζί τους και να αναπτύξεις την κοινωνικότητα σου. Εχει ένα ιδιαίτερο ύφος αυτός ο δρόμος».

Ωστόσο η τριτοετής φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής επισημαίνει την έλλειψη ελεύθερων δημόσιων χώρων στα Χανιά, τονίζοντας πως «θεωρώ πως ο κόσμος έχει μια διαστρεβλωμένη άποψη για τον δημόσιο χώρο: δεν είναι μόνο παγκάκια και τραπεζοκαθίσματα. Ακόμη και ο χώρος που στεγάζεται το κτήριο της Αρχιτεκτονικής στην Χαλέπα, που είναι πανέμορφος και βρίσκεται κοντά στην πόλη, γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο προς ιδιωτικοποίηση και το τμήμα μας να μεταφερθεί στα Κουνουπιδιανά».

Η Νταλιάνη

Διασχίζοντας τον δρόμο που κατηφορίζει στην Σπλάντζια και προχωρώντας αριστερά κάτω από τον τούρκικο μιναρέ ξεπροβάλει ο πεζόδρομος της Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Μέσα στο γραφικό στενό της περιοχής, υπάρχουν αρκετά μεζεδοπωλεία, καφετέριες και ρακο-μάγαζα, κρασάδικα που αποτελούν φοιτητικά στέκια, χειμώνα - καλοκαίρι.

Η Νταλιάνη με τις αμέτρητες ταβερνούλες, οι οποίες εκτός από τα γευστικά εδέσματα προσφέρει στους φοιτητές, στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, ενίοτε και με άκουσμα ζωντανών ρεμπέτικων τραγουδιών. Τα μαγαζιά στην Νταλιάνη αλλά και στα Μαχαιράδικα είναι τα στέκια της Χριστίνας, τελειόφοιτης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών η οποία είναι φοιτήτρια στην πόλη της, τα Χανιά.

Όπως μας εξηγεί πολύ βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός μαγαζιού ως στέκι για τους φοιτητές είναι οι προσιτές τιμές, το φιλικό κλίμα και ο κόσμος. «Ο καθένας μπορεί να βρει στα Χανιά αυτό που επιζητά: ήρεμα στέκια ή πιο έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Υπάρχουν πολλές επιλογές, ειδικά στην Παλιά Πόλη. Για συναυλιακού τύπου χώρους μόνο είναι πιο δύσκολο. Στην Νταλιάνη κάθε εποχή, Καλοκαίρι ή Χειμώνα βλέπεις κάτι το διαφορετικό. Προσωπικά επειδή σπουδάζω Αρχιτεκτονική μου αρέσει πολύ η αρχιτεκτονική του τοπίου. Μου αρέσει να βλέπω ανάμεσα στα σπίτια τον Μιναρέ. Είναι σαν σκηνικό άλλης εποχής. Επίσης έχει ωραία μαγαζιά, πιο ήρεμα, πιο μαζεμένα και πιο ζεστά. Βέβαια τελευταία έχουν ανοίξει υπερβολικά πολλά μαγαζιά, έχουν μπει παντού τραπεζάκια, κι αυτό που κάποτε θύμιζε πεζόδρομο, πια δεν υπάρχει».

Ο Νίκος, τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με καταγωγή από την Αθήνα, έχει επιλέξει ως στέκι του το στενό της Νταλιάνη αλλά και το "Στενό" της Σαρπηδόνος. Αλλωστε τα καλύτερα στέκια, κρύβονται στα στενά. «Στην Νταλιάνη μου αρέσει γιατί είναι πιο γραφικά, με τον πλακόστρωτο πεζόδρομο μέσα σε ένα ωραίο στενό που σου θυμίζει ότι βρίσκεται σε νησί. Επίσης μου αρέσει που τα μικρά μαγαζιά βρίσκονται μαζεμένα όλα μαζί πάνω στον πεζόδρομο και έχεις πολλές επιλογές για το πού θα κάτσεις, να πιεις, να φας ή να ακούσεις μουσική. Τα παλιά κτήρια, η αρχιτεκτονική του τοπίου είναι κάτι το διαφορετικό όπως και το γεγονός ότι βρίσκεσαι πολύ κοντά στο παλιό λιμάνι»

Η φοιτητική ζωή στα Χανιά είναι ωραία όπως μας λέει, όμως πλέον τα πράγματα έχουν αρχίσει και στενεύουν λόγω της οικονομικής κατάστασης. «Οι περισσότεροι έξοδοι ενός φοιτητή είναι το βράδυ. Για παράδειγμα γύρω στις εννέα το βράδυ πολλοί μαζεύονται παρέες σε σπίτια (γιατί είναι πιο οικονομικά από το να ξοδεύουν χρήματα έξω) και βγαίνουν πιο αργά, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Αυτή είναι μια τάση που γεννιέται και από την ίδια την ανάγκη της εποχής, δηλαδή το να μαζεύονται παρέες στα σπίτια με μια μπίρα ή για φαγητό, για πιο φθηνή διασκέδαση».




Τα Μαχαιράδικα

Στην ευρύτερη περιοχή της παλιάς πόλης στα γραφικά Μαχαιράδικα, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια ανερχόμενη δύναμη στις επιλογές των φοιτητών, υπάρχουν αρκετά στενά που ικανοποιούν ανά πάσα στιγμή τις γαστρονομικές ανάγκες των νέων παιδιών με τις τιμές να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Το στοιχείο εκείνο που καθιστά την περιοχή εξέχουσας σημασίας για τους φοιτητές είναι το εναλλακτικό στυλ έντεχνης και ροκ μουσικής, καθώς και οι χαμηλές τιμές σε εκλεκτούς μεζέδες.

Μαγαζιά σε απόσταση αναπνοής από το παλιό λιμάνι αλλά και το αστικό κέντρο της πόλης, που κινούνται σε διαφορετικό μοτίβο, συνδυάζοντας κρασί, μεζέδες, ρακόμελο, ρακή. Ετσι ο καθένας επιλέγει το στέκι που του ταιριάζει, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια?

Όπως μας λένε οι φοιτητές, η αυθεντικότητα των μεζέδων και του κρασιού? οι χαμηλές τιμές, το ζεστό περιβάλλον και η χαρούμενη ατμόσφαιρα είναι αυτά που προσελκύουν τους φοιτητές σε αυτό το σημείο των Χανίων ειδικά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας πόλο μάζωξης και εστίασης, φοιτητικής διασκέδασης.

Στα Μαχαιράδικα και στα μαγαζιά των πέριξ στενών, συχνάζει περισσότερο η Γαλάτεια, φοιτήτρια στο πέμπτο έτος της Αρχιτεκτονικής.

«Βασικό κριτήριο επιλογής για τους φοιτητές προκειμένου να συχνάζουν σε ένα στέκι είναι οι τιμές, η μουσική, η αισθητική, ακόμα και η ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ παίζει ρόλο. Συνήθως οι φοιτητές προτιμούν πιο μικρά, πιο οικογενειακά μαγαζιά. Εγώ συχνάζω κυρίως στα Μαχαιράδικα το βράδυ και το πρωί στην Σπλάντζια. Στα Μαχαιράδικα είναι πολύ όμορφα, μου αρέσει το ύφος των μαγαζιών, που είναι μικρά, που δεν περνάνε αυτοκίνητα από δίπλα σου, είναι πιο ήσυχα και πολύ παρεΐστικα. Η καλή μουσική αποτελεί πάντα κριτήριο, για παράδειγμα στα Μαχαιράδικα βρίσκεις πιο ρεγκε, ροκ, ή εντεχνα ακούσματα. Επίσης το φαγητό στα καταστήματα είναι ωραίο και αρκετά φθηνό» ανέφερε. «Τα στέκια στα Μαχαιράδικα, στην Νταλιάνη, στο Στενό ή στην Σπλάντζια είναι πάντα μια μεγάλη παρέα για όλους, είτε είσαι πρωτοετής είτε παλιότερος φοιτητής», μας λέει ο Γιώργος. Ετσι γίνονται όλοι μια μεγάλη παρέα.

«Είναι προτιμότερο να κάνουμε παρέες και να είμαστε όλοι μαζί, παρά να καθόμαστε ο καθένας μόνος του στο σπίτι του, κλεισμένος στον εαυτό του, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Μέσα από τα στέκια που βρισκόμαστε, γνωρίζουμε άλλο κόσμο, ανακαλύπτουμε τις συνήθειες, τη μουσική, τις παραδόσεις του τόπου. Λίγο κρασάκι με καλή μουσική, το να περνάς καλά και συνάμα φθηνά, είναι πολύ ωραίο.

Κι αυτό είναι που πρέπει να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν στα Χανιά, οι νέοι φοιτητές. Να δουν την πόλη λίγο διαφορετικά».

Από: Ελένη Φουντουλάκη / haniotika-nea.gr

Χωρίς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Χανιά και Ρέθυμνο

Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί από το απόγευμα στην εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης, όταν και έγινε γνωστό πως υπήρξαν λάθη στην ανακοίνωση με τα ονόματα των προσληφθέντων ως αναπληρωτών νηπιαγωγών και δασκάλων.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του cretalive.gr, αναμένεται η νέα ανακοίνωση, στην οποία πρόκειται να αλλάξει η κατανομή των εκπαιδευτικών στους νομούς, ενώ δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί και ο αριθμός των προσληφθέντων, με τη μείωση των νηπιαγωγών και την παράλληλα αύξηση των δασκάλων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρωινή ανακοίνωση, στην Κρήτη προσλαμβάνονται 134 νηπιαγωγοί και μόλις 36 δάσκαλοι στην Κρήτη, με τα Χανιά και το Ρέθυμνο να μην αποκτούν ... κανένα αναπληρωτή δάσκαλο.

Φοιτητές 32 Πανεπιστημίων της Μεσογείου στα Χανιά

Φοιτητές από τριάντα δύο Πανεπιστήμια δώδεκα χωρών της Μεσογείου συναντιούνται στα Χανιά για να παρουσιάσουν τις καλύτερες διπλωματικές εργασίες Αρχιτεκτονικής για το 2010 - 2012, στο πλαίσιο της έκθεσης 'CMA-EDU', που εγκαινιάζεται αύριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. 

Στην έκθεση, εκτός από την Ελλάδα, συμμετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Αλβανία, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Παλαιστίνη και θα εκπροσωπηθούν 32 Πανεπιστήμια με τις εργασίες 101 φοιτητών/φοιτητριών. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό 9.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 6 - 9 μ.μ. έως τις 6 Οκτωβρίου. Διοργανωτής της έκθεσης είναι η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.

Οπως ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ., κα Νάνσυ Αγγελάκη, η πρώτη αυτή μεγάλη έκθεση που αναδεικνύει το ταλέντο των φοιτητών των Σχολών της Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου σηματοδοτεί «την αρχή μιας σειράς δράσεων, αποσκοπώντας σε ένα ενεργό δίκτυο που θα ενώνει τόσο τις μεσογειακές Σχολές όσο και το ευρύτερο έργο της Αρχιτεκτονικής καθώς προβάλλει το έργο του μέλλοντός μας, το θαυμάσιο έργο των φοιτητών που περιγράφουν το όραμά τους για τον τόπο μας, τη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την κα Αγγελάκη, στόχος είναι «να μετατραπεί η πόλη των Χανίων σε ένα εξέχον κέντρο, να προετοιμαστεί μια παράδοση, ένα σημείο συνάντησης που απευθύνεται στο σύνολο της περιοχής της Μεσογείου, ενισχύοντας παράλληλα την τουριστική προβολή του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο επιμελητής της έκθεσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Κώστας Ουγγρίνης, επεσήμανε πως «σκοπεύουμε η έκθεση 'CMA-EDU' να είναι μια διετής δράση και να συνεχίζει κάθε χρόνο με έργα των αντίστοιχων δύο προηγούμενων ακαδημαϊκών χρόνων. Στη συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενούνται διπλωματικές εργασίες που εκπονήθηκαν στο διάστημα 2010 - 2012».

Οπως εξήγησε ο κ. Ουγγρίνης, το θέμα της έκθεσης αφορά την αναζήτηση της Μεσογειακότητας, δηλαδή «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας στη Μεσόγειο μέσα από πάρα πολλές διαφορές στις οποίες όμως υπάρχει κάτι κοινό. Αυτό είναι που ψάχνουμε. Επειδή το τεχνητό, φωτισμένο περιβάλλον διαμορφώνει πάρα πολύ τις συνθήκες του πώς ζούμε, του πώς νοιώθουμε η έκθεση θέλει να δει μέσα από τα μάτια των φοιτητών πώς βλέπουν το κτηριακό μέλλον, γιατί αυτό είναι που σχεδιάζουν και πώς μπορούμε να αναγνώσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές, τον χαρακτήρα, τις ιδιαίτερες κουλτούρες μαζί με αυτό το γενικό ύφος που είναι το φως, το τοπίο κ.ά.».

Σύμφωνα με τον ίδιο «τριάντα δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές απέστειλαν συνολικά ογδόντα δύο διπλωματικές εργασίες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν πέντε Σχολές και Τμήματα Αρχιτεκτονικής από: το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πάτρας».

«Οι διπλωματικές εργασίες που παρουσιάζονται έχουν κριθεί από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, συνεπώς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν αποστείλει αυτές τις εργασίες που θεωρούν καλύτερες και πιο αντιπροσωπευτικές γι? αυτήν την περίοδο», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόσθεσε: «Στοχεύουμε να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Μεσογείου, να είμαστε σε μεγαλύτερη επαφή, να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις, εργαστήρια, ανταλλαγές φοιτητών και κυρίως να εκμεταλευτούμε αυτήν τη δυνατότητα που υπάρχει ώστε να προβάλουν το έργου τους όλοι συνεργατικά».

Από: Ελένη Φουντουλάκη / haniotika-nea.gr

Κενές θέσεις εκπαιδευτικών και στην Κρήτη

Για τον τελικό προγραμματισμό εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς συζήτησαν χθες με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Απόστολο Κλινάκη, οι διευθυντές και των δύο βαθμίδων Εκπαίδευσης όλων των Νομών της Κρήτης.


Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο ζήτημα βέβαια είναι οι κενές θέσεις δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών, όπως και των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

 «Κύριο μέλημά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία με όσο το δυνατόν περισσότερους εκπαιδευτικούς. Σίγουρα θα υπάρχουν κενά, δεν είναι ποτέ εύκολη η έναρξη της σχολικής χρονιάς», μας είπε ο κ. Κλινάκης, ο οποίος, όμως, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα λυθούν γρήγορα τα όποια προβλήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν σχολεία σε όλη την Κρήτη, ειδικά τα διθέσια, τα οποία δεν θα ανοίξουν την ημέρα του Αγιασμού, αφού ακόμη δεν έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί.

haniotika-nea.gr/

Σεισμολόγοι απαντούν για τα 9 Ρίχτερ στην Κρήτη

Τα 9 Ρίχτερ στον Ελλαδικό χώρο που προανήγγειλε η Λε Μόντ μπορεί να αναστάτωσαν κάποιους σίγουρα όχι όμως τους επιστήμονες.


Όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας πρόκειται για το αποτέλεσμα μίας μελέτης 55 επιστημόνων που ωστόσο θεωρώ ότι υπερβάλλουν διότι έβγαλαν ένα γενικό συμπέρασμα με δομές των 300 και 350 χιλιομέτρων ενώ στη χώρα μας αυτές δεν ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα, δηλαδή οι δομές στην Κρήτη δεν φτάνουν πάνω από 100 χιλιόμετρα οπότε είναι μέχρι και τα 7 ρίχτερ. Μέχρι εκεί φτάνουν οι σεισμοί στην Ελλάδα.

Τα 9 Ρίχτερ που λένε, τα δίνουν ρήγματα όπως αυτά που υπάρχουν στην Ιαπωνία … όχι στη χώρα μας! Όλα αυτά λέγονται και γίνονται για λόγους οικονομικούς … για λόγους ασφάλειας μεταφορών, δικτύων, κτιρίων, ακόμα και για θέματα που άπτονται των ερευνών που γίνονται ίσως τώρα στην περιοχή μας. Είναι μία παρέμβαση σε έναν ευαίσθητο χώρο, όπως είναι ο Ελλαδικός … όλα τούτα είναι υπερβολικά!» κατέληξε ο σεισμολόγος.

Πηγή: Prismanews

Βουλγαρική εταιρεία ασφαλίζει παράνομα αυτοκίνητα στην Κρήτη

Τα ασφαλιστήρια από την συγκεκριμένη εταιρεία δεν γίνονται αποδεκτά από την Τροχαία.


Την προσοχή των ασφαλισμένων οδηγών στη βουλγαρική ασφαλιστική εταιρεία 'Lev Ins' εφιστά ο Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων που ενημερώνει το κοινό ότι τα ασφαλιστήρια της εταιρείας αυτής είναι παράνομα και δεν αναγνωρίζονται από την Τροχαία.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος γνωστοποιεί ότι η ανωτέρω αναφερόμενη εταιρεία δεν είναι καταχωρισμένη είτε ως 'General Commodities Trade' είτε ως 'Lev Ιns' στα Μητρώα Ασφαλιστικών Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος» και επικαλείται την ενημέρωση που έχει από το Επιμελητήριο Αθηνών.

Επίσης, συνιστά στους ασφαλισμένους που έχουν συνάψει ασφαλιστήριο με τη 'GCT part of Lev Ins', η οποία έχει έδρα στη Βουλγαρία, άμεση αλλαγή ασφαλιστικής εταιρείας.

Οπως ανέφερε στα Χανιώτικα Νέα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων κ. Δημήτρης Σκιτζής, στα Χανιά κυκλοφορούν οχήματα ασφαλισμένα στην εταιρεία 'Lev Ins' καθώς «τα ασφαλιστήρια της εταιρίας είναι πανελλήνιας εμβέλειας. Ως Σύλλογος είχαμε καταγγελίες για πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια, αλλά δεν αναφερόταν η ονομασία της εταιρείας. Μέχρι που είχαμε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα από το Επιμελητήριο Αθηνών που αφορούσε τη συγκεκριμένη εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τον περασμένο μήνα στα Χανιά υπήρχαν οχήματα ασφαλισμένα στη συγκεκριμένη εταιρεία... Γι' αυτό συνιστούμε στους ασφαλισμένους οδηγούς στη εταιρεία 'Lev Ιns' άμεση αλλαγή εταιρείας.

Σε περίπτωση ατυχήματος με όχημα ασφαλισμένο στην εταιρεία 'Lev Ιns' ο κ. Σκιτζής τόνισε ότι οι πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας δεν θα καλύπτονται εφόσον δεν είναι καταχωρισμένη στα Μητρώα Ασφαλιστικών Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος και έτσι δεν παρέχεται κάλυψη. Στο πλαίσιο αυτό, αφού και η Τροχαία θεωρεί τα ασφαλιστήρια παράνομα, τα οχήματα αντιμετωπίζονται ως ανασφάλιστα.

Οσον αφορά την επιλογή ασφαλιστικής εταιρείας, ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα πρέπει το χαμηλό ασφάλιστρο να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Το οικονομικό θέμα είναι μια παράμετρος, αλλά θα πρέπει να εξετάζουμε και τη φερεγγυότητα μιας εταιρείας όσο είναι δυνατόν, το ποιόν του ασφαλιστή, αλλά και τις παρεχόμενες καλύψεις ενός ασφαλιστηρίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων απηύθυνε έκκληση προς τους υπόλοιπους ασφαλιστές στα Χανιά να ενταχθούν στον Σύλλογο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων, διότι, όπως τόνισε, έτσι προστατεύουμε την αξιοπιστία του θεσμού και όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο περισσότερο δυναμώνει η φωνή μας.prismanews.gr

Μεσαρά: Παραλίγο μακελειό για μια θέση σε παιδικό σταθμό!

Kάτοικος της Μεσαράς ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής για το ότι το παιδί του έμεινε εκτός παιδικών σταθμών και τον πυροβόλησε


Για μια θέση σε παιδικό σταθμό βγήκα τα όπλα σε χωριό της Μεσαράς στη Κρήτη!

Σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr, όλα ξεκίνησαν χθες βράδυ, όταν ένας κάτοικος χωριού της περιοχής, ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής για το ότι το παιδί του έμεινε εκτός παιδικών σταθμών.

Ο δημοτικός παράγοντας, παρέπεμψε τον οργισμένο πατέρα στον προηγούμενο πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής του, ενός ορεινού χωριού του δήμου Φαιστού, λέγοντάς του ότι αυτός ήταν ο υπεύθυνος της μη εγγραφής του παιδιού του...

Ο άνδρας πήγε στο χωριό του και συγκεκριμένα έξω από το κτίριο όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε μια δημοτική επιχείρηση, περιμένοντας τον πρώην πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Όταν ο τελευταίος βγήκε από το κτίριο, ο κάτοικος της περιοχής που τον περίμενε, του ζήτησε τον λόγο, με αφορμή τη μη εγγραφή του παιδιού του στον παιδικό σταθμό. Μάλιστα οι δύο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια, όμως επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και τους χώρισαν. Αμέσως μετά, το θύμα της επίθεσης, πήγε στην αστυνομία όπου και κατήγγειλε το περιστατικό, υποβάλλοντας και τη σχετική μήνυση.

Μέτα από λίγες ώρες και ενώ ο πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου έμπαινε στο σπίτι του, δέχθηκε πυροβολισμούς, από κυνηγετική καραμπίνα, με τα σκάγια να καρφώνονται στην πόρτα και και στον τοίχο.

Ο δράστης -τον οποίο σημειώνεται πως το θύμα δεν είδε την ώρα των πυροβολισμών-, έφυγε από το σημείο του επεισοδίου, όμως το θύμα ενημέρωσε εκ νέου την αστυνομία. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν σήμερα και τελικά συνέλαβαν τον δράστη, ο οποίος δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες πως είχε καταναλώσει αλκοόλ και ότι δεν ήξερε τι έκανε...

Πηγή: prismanews.gr

Χανιά: Απεργία διαρκείας προτείνουν στην ΟΛΜΕ οι καθηγητές

Πρόταση για απεργία διαρκείας από τις 16 Σεπτεμβρίου, με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων κινητοποιήσεων, εισηγείται προς την ΟΛΜΕ η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια μαζικής συνέλευσης του κλάδου. Οι καθηγητές αποφάσισαν επίσης, την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και πορείας στο κέντρο των Χανίων την Τετάρτη, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, στις 12 το μεσημέρι.

Εξάλλου, αποφασίστηκε η δημιουργία απεργιακού ταμείου αλληλεγγύης καθώς και ο συντονισμός δράσης των καθηγητών με μαθητές και εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Χανιά: Στη Σούδα πλοία του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού

Στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας βρίσκονται τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρεταννίας BILL WARK και LYME BAY, που ανήκουν στη ναυτική δύναμη «COUGAR 13».


Η παρουσία των δύο πλοίων, που πιθανότατα αναχωρούν αύριο, έχει προκαλέσει εντύπωση τόσο για τον όγκο όσο και για την παρουσία τους στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που πολεμικά πλοία ξένων χωρών «δένουν» στο τμήμα αυτό και σε μικρή απόσταση από τα σημεία που «δένουν» τα πλοία της γραμμής και τα κρουαζιερόπλοια.

Σύμφωνα με πηγές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων τα πλοία βρίσκονται στη Σούδα για λόγους ανεφοδιασμού και αναψυχής των πληρωμάτων τους, ενώ επιβάτες που διακινήθηκαν με τα πλοία της γραμμής έκαναν λόγο για μεγάλη κινητικότητα.

Την ίδια ώρα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε την 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2013, μονάδες της Δύναμης «COUGAR 13» του Πολεμικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας, στο πλαίσιο προγραμματισμένου κατάπλου τους στον Ναύσταθμο Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Τζον Κίτμερ (John Kittmer), τον διοικητή της Δύναμης, αρχιπλοίαρχο Π. ΜακΑλπάιν (P. McAlpine), καθώς και τον ταξίαρχο Σ. Μπίρελ (S. Birrell), διοικητή της 3ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Ορισμένες μονάδες της Δύναμης ''COUGAR 13'', πριν από τον κατάπλου τους στον Ναύσταθμο Κρήτης, εκτέλεσαν συνεκπαίδευση με τις Φρεγάτες ''ΚΑΝΑΡΗΣ'' και ''ΑΙΓΑΙΟΝ'' σε ένα ευρύ φάσμα τεχνικών αντικειμένων στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου.

Επιπρόσθετα, ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε εγκαταστάσεις και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που ναυλοχούν στον Ναύσταθμο Κρήτης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συντήρησης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...