Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πλεχτά... γεμάτα παράδοση στον Ψηλορείτη


Σε μια ολόκληρη επαρχία, την επαρχία Αμαρίου, τρεις γυναίκες όλες κι όλες, η Νίτσα Λίτινα, η Μαίρη Αλεξάκη και η Χαρούλα Κλάδου έχουν ταυτίσει τη ζωή τους με... το βελονάκι και τα κρητικά παραδοσιακά πλεχτά. Αυτές οι Αμαριώτισσες είναι γνωστές για τις δημιουργίες τους με τις κλωστές και ίσως να είναι και λίγες ακόμη, όμως μένουν… κρυμμένες, ίσως και σκοπίμως, ενώ νέα κορίτσια με αυτή την χειροποίητη καλλιτεχνία δεν υπάρχουν γιατί τα ενδιαφέροντά τους «κατάπιαν», ο ωχαδελφισμός, οι βιομηχανίες και τα… κινέζικα!

Είναι τέτοιες οι αντιλήψεις που καθιερώθηκαν και στην περιοχή του μυθικού Ψηλορείτη, που(άκουσον-άκουσον!)όταν πριν δυο χρόνια περίπου στολίζονταν σπίτι νέου ζευγαριού, κάποιες… σύγχρονες κατέβασαν όλα τα παραδοσιακά αριστουργήματα που υπήρχαν σε κάθε γωνιά και τα αντικατέστησαν με της… μόδας της εποχής. Σύγχυση νεοελλήνων ή παντελής έλλειψη αυτοσεβασμού και κουλτούρας;

Εν πάση περιπτώσει! Η Χαρούλα Κλάδου δεν «μπερδεύεται» με όσα εύπλαστα και ανούσια επικράτησαν στους καιρούς μας και επιμένει στις αρχές που της κληροδότησε η ανωγειανή ρίζα της στον μικρό οικισμό του Άρδαχτου, εκεί που μετοίκησαν μετά το κάψιμο των Ανωγείων από τους Γερμανούς, κάμποσοι από τις μεγάλες οικογένειες, μεταξύ αυτών και οι Σταυρακάκηδες…

Μπλέχτηκε από κοριτσάκι με το βελονάκι και το πλεχτό, παρατηρώντας τη μάνα της Στέλλα και τις τρείς θείες της να κάνουν τα βάσανά τους αριστουργήματα με τις κλωστές και οι κόποι τους να απορροφούνται από τα σχέδια και τα κρούσσια στα ανωγειανά κεφαλομάντηλα και στις προίκες!

«ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΩ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΟΥ…»

Και αν κάποιες στην Κρήτη δεν δίστασαν να θυσιάσουν για… λίγα δολάρια και ευρώ σήμερα, στη μετά τουρισμού εποχή χειροποίητες δημιουργίες-κειμήλια και συνεχίζουν, η κυρία Κλάδου με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή τέχνη και στους κόπους της αρνείται να ξεπουλήσει τις παρακαταθήκες της. «Δεν πούλησα ποτέ, δεν έγινα έμπορος της παράδοσής μας, δεν θα παραδώσω τους κόπους μου για μερικά ευρώ. Δεν το αντέχει η ψυχή μου!», θα πει καυτηριάζοντας τη θέση που πήρε σε ορισμένες Κρητικές η εμπορευματοποίηση των παραδόσεων και των αξιών μας…

Μένει, λοιπόν, «βράχος» σταθερός στα μηνύματα που έλαβε από την αυθεντική οικογένειά της και πορεύεται και όλα τα πλεχτά της προίκας που δημιουργεί, θα πάρουν θέση στα σπίτια των παιδιών της, «αύριο» των εγγονιών και των επόμενων γενεών και σε δώρα σε πρόσωπα που τρέφει φιλία και εκτίμηση

Γυρίζοντας στην… πρώτη γνωριμία της με το πλέξιμο, θα πει: «Με το βελονάκι πλέκω από κοριτσάκι, μαθήτρια της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου στο χωριό. Έβλεπα από την ηλικία αυτή να πλέκουν η μάνα μου και οι θείες μου κι όταν άρχισα και εγώ και κάπου δυσκολευόμουν μου έδειχναν. Το βελονάκι και το πλεχτό δεν έφυγαν από τα χέρια μου σαράντα χρόνια, πλέκοντας δημιουργώ, είναι η ψυχοθεραπεία μου! Αν κάποιο πρόβλημα σε απασχολεί σου το παίρνουν το βελονάκι και οι κλωστές…»

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ…

Κι αν η ίδια αρνείται επίμονα να υπαχθεί στα σύγχρονα μοντέλα της ιμιτασιόν παράδοσής, που όλα παράγονται μαζικά και χωρίς συναίσθημα και κόπο, νέες, δυστυχώς, την απαξιώνουν προκλητικά και στρέφονται στα έτοιμα των βιομηχανιών, αμφιβόλου ποιότητας. Γι αυτό, λοιπόν, επισημαίνει: «Αμφιβάλλω αν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε με όσα έχουν έλθει στις κοινωνίες, όσα αυθεντικά κληρονομήσαμε από τους παλαιούς μας. Δεν ξέρω, είναι σημάδια των καιρών; Οι νέες και στα χωριά, το λέω με θλίψη, δεν ασχολούνται. Στα καινούρια σπίτια μπαίνουν τα κινέζικα και όσα βγαίνουν από τις βιομηχανίες, και φεύγουν τα χειροποίητα που είναι η ιστορία και η παράδοσή μας. Και μπορεί σήμερα αυτά τα κειμήλια να απαξιώνονται, όμως θα έλθει ο καιρός που θα τα εκτιμήσουν…»

Και στην επαρχία Αμαρίου, που θεωρείται μια περιοχή που διατηρεί ακόμη τα παραδοσιακά της χαρακτηριστικά; «Υπάρχουν νέες», απαντά, «αλλά δεν πολυασχολούνται. Πού να πιάσουν κορίτσια 15 και 16 χρονών βελονάκι και να πλέξουν! Αν είχα κόρη θα την είχα μάθει, δεν την άφηνα. Αν δεν ευαισθητοποιηθούν οι νέες, φοβάμαι ότι όχι μόνο θα χάσουμε τις παραδόσεις μας αλλά και την ταυτότητά μας, κι αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό…»

MadeinCreta

Ε.Π.Κ.Κρήτης: :¨Αστυνομικός "νίκησε" το Ταχ.Ταμιευτήριο, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνου

Την ψυχική  ηρεμία  του  ανέκτησε  χρεωμένος  αστυνομικός υπάλληλος από τον Ρέθυμνο, όταν το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης στα πλαίσια των ασφαλιστικών μέτρων(προσωρινή διαταγή) απαγόρευσε το Νέο Ταχ.Ταμιευτήριο να του παρακρατεί από το μισθό του την μηνιαία δόση του ποσού των 316,69 Ευρώ για την εξόφληση του δανείου του .

Αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για Αστυνομικό υπάλληλο ,υπαρχιφύλακα, 37 ετών ,έγγαμο, με μισθό 804,12 Ευρώ από τα οποία κάθε μήνα του παρακρατείται το ποσό των 316,69 Ευρώ από στο Ταχ.Ταμιευτήριο, είχε δε χρεωθεί και σε δύο άλλες Τραπεζικές εταιρείες με καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνολικής οφειλής42.319,77 Ευρώ.Ζήτησε να ενταχθεί στον Νόμο 3869/2010 ,στον γνωστό νόμο Κατσέλη με την συνδρομή της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, της οποίας τυγχάνει να είναι μέλος, όπου με την συνδρομή της κατέθεσε Εξωδικαστική αίτηση  στους πιστωτές του προτείνοντας μηνιαία δόση  για το σύνολο των οφειλών του 147.00 Ευρώ /μήνα  ,πράγμα που η αίτηση αυτή δεν βρήκε θετική ανταπόκριση, με συνέπεια να προβεί στο επόμενο βήμα, κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου και ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να απαγορευτεί στο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την παρακράτηση από τον μισθό του της μηνιαίας δόσης του ποσού των 316,69 Ευρώ.

  Ο εν λόγω αστυνομικός υπάλληλος ζει σε μισθωμένη κατοικία με την σύζυγό του, εισοδήματα αλλά εκτός από τον μισθό του δεν διαθέτει, η σύζυγός του εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας με μηνιαίο εισόδημα περίπου στα 300 Ευρώ,περιουσιακά στοιχεία όμως  διαθέτει το 25% εξ αδιαιρέτου τεσσάρων αγροτεμαχίων, μικρής εμπορικής αξίας δεδομένου ότι δεν είναι άρτια ούτε οικοδομήσιμα, επίσης έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο και ένα μηχανάκι χαμηλής εμπορικής αξίας.

  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , χαιρετίζει αυτή την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνης, καθώς τα εισοδήματα του μέλους της ,την τελευταία τριετία σημείωσαν δραματική μείωση, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το μισθός του για την εξόφληση των δανειακών του υποχρεώσεων, ευρισκόμενος σε πραγματική οικονομική αδυναμία ,χωρίς δική του υπαιτιότητα.και ακόμα ο εν λόγω δανειολήπτης, μη πληρώνοντας κανένα ποσό στους πιστωτές του θα ανασάνει μέχρι το έτος 2010 που έχει οριστεί η Τακτική δικάσιμος της αίτησης.

  Τέλος για άλλη μια φορά η ΄Ενωση τονίζει την "διαύγεια" των δικαστών που αντιμετωπίζοντας δίκαια και ανθρώπινα, τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν περιέλθει οι ΄Ελληνες πολίτες ,τους χαρίζουν την πολυπόθητη οικονομική ανάσα.-

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Παρέμβαση στη ΔΕΗ Ηρακλείου από "πολίτες κατα του χρέους"

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ κατά του ΧΡΕΟΥΣ πραγματοποίησαν σήμερα παρέμβαση στα γραφεία της ΔΕΗ Ηρακλείου στο Τσαλικάκι, με αφορμή τις συνεχείς διακοπές ρεύματος που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Κατά τη συνάντηση με το αρμόδιο διευθυντή της επιχείρησης δόθηκε η ενημέρωση ότι καθημερινά δίνονται 500 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης στο νομό Ηρακλείου, στοιχείο που αποδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει.

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ κατά του ΧΡΕΟΥΣ τόνισαν ότι πλέον η διάσταση που παίρνει το πρόβλημα είναι στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ζήτησαν να μη γίνονται ανεξέλεγκτα και απροειδοποίητα οι διακοπές. Τόνισαν ότι δεν αρκεί μόνο να ενημερώνεται ο οφειλέτης για τη διακοπή (σήμερα δεν υπάρχει καν αυτή η ενημέρωση) αλλά και να κρίνεται η οικονομική και οικογενειακή του κατάσταση, δηλαδή να ισχύσουν κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, ανεργία, ασθένεια κλπ)

Επίσης επειδή οι αρμόδιοι της ΔΕΗ δήλωσαν αδυναμία να διαθέσουν προσωπικό προς ενημέρωση των οφειλετών, έθεσαν, στη διάθεση της επιχείρησης, εθελοντές. Παράλληλα ζήτησαν μέχρι να υπάρξει η σχετική συνεννόηση για τη δημιουργία αυτής της ομάδας εθελοντών, να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος. Ο αρμόδιος διευθυντής απάντησε ότι θα συζητήσει με τους προϊσταμένους του, τα αιτήματα και την ερχόμενη Πέμπτη (13/6) θα γίνει νέα συνάντηση.

Παράλληλα με τη συνάντηση αυτή, οργανώνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 13/6/2013 και ώρα 08:00, μπροστά στην πύλη της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι με αίτημα να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες και απροειδοποίητες διακοπές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη έγιναν διακοπές σε 178 συνδέσεις ανάμεσα στις οποίες ήταν και μια διακοπή σε ασθενή σε οξυγονοθεραπεία του οποίου κινδύνευσε η ζωή.

Τέλος, οι ΠΟΛΙΤΕΣ κατά του ΧΡΕΟΥΣ, ζήτησαν η συμπεριφορά των υπαλλήλων και η αντιμετώπιση των πολιτών, που προσέρχονται στα γραφεία της ΔΕΗ, για ρυθμίσεις, διακανονισμούς κλπ να είναι η πρέπουσα, καθόσον υπάρχουν μαρτυρίες περί του αντιθέτου, γεγονός που δε συνάδει με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας.


neakriti.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...