Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

"3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες"

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη
Δημοσιογράφος κοιν.ρεπορτάζ

Η   ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης, συμμετέχει ενεργά  όχι μόνο  στις 3 του Δεκέβρη που έχει ορισθεί ως

 " Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες"

 αλλά καθημερινά, σε κάθε πρόβλημα  ,σε κάθε βήμα των ανθρώπων αυτών, είτε με ενημέρωση είτε με  καθοδήγηση μα προ πάντων με διεκδίκηση καταπατιμένων δικαιωμάτων, νοιώθοντας ότι ο καθένας από αυτούς  είναι ένα δικός της κοινωνικό κομμάτι, δεν το διαχωρίζει ,διεκδικεί κάθε δικαίωμα τους, στέκεται δίπλα τους, και τα άτομα το ξέρουν το διεσθάνονται και καθημερινά τρέχουν, με οποιονδήποτε μέσον να αιτήσουν την βοήθεια της ΄Ενωσης.
  Μπορούμε να πούμε ότι  ,όλοι έχουμε υποχρέωση είτε φορείς είτε πολιτεία να συνδράμομε στο καλύτερο γι αυτά τα άτομα, για ένα καλύτερο αύριο, για ένα ισότιμο αύριο, ο σκοπός είναι κοινός και η πορεία μονόδρομος, που ζητά στήριξη, και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους ,τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά και ευρωπαϊκό.
Σήμερα στην εποχή της κρίσης και της Οικονομικής ύφεσης, τα άτομα αυτά "θα πιεστούν" και σε κάποιες φορές τα ξεχαστούν, κάποιοι θα θελήσουν να τους αφαιρέσουν βασικά ανθρώπινα  δικαιώματα, θα τους στερήσουν βασική φαρακευτική αγωγή ,ειδική εκπαίδευση ακόμα και τροφή και εδώ  οφείλουμε να το επισημάνουμε και  να προσπαθήσουμε να τα περιφρουρίσουμε
Γιατί εμείς δεν δεχόμαστε διακρίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, και προστατεύουμε κάθε αδικημένο πολίτη-καταναλωτή, γιατί και τα Α .μ.Ε.Α είναι καταναλωτές και μάλιστα ευαίσθητοι καταναλωτές,με ειδικά προϊόντα κατανάλωσης και ειδικές υπηρεσίες χρήσεις.Και εδώ χρειάζεται η ευαισθητοποίηση αλλά και η επιστράτευση των ηθικών κανόνων της μη εκμετάλλευσης ,για να πάψουμε να μιλάμε ωμά"εκμετάλλευση ανθρώπου προς άνθρωπο"     Η   ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης σε τέτοιες καταστάσεις δεν προσφέρει καμία επιείκεια ούτε πείθεται για πράξη αμέλειας.
Τα άτομα αυτά που είναι ενταγμένα στην΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης, έχουν το διεκδικητικό τους ρόλο στις μορφοποιημένες ομάδες και ισότιμα προσφέρουν υπηρεσίες τόσο στην Διοίκηση του Φορέα, όσο ως συνεργάτες αλλά και ως απλά μέλη.
Ζούμε σε εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τα Α.μ.Ε.Α νοιώθουν αυτή την καταπίεση που πολλές φορές γίνεται βαριοπούλα, να κτυπά ανελέητα χωρίς ηθικούς φραγμούς όχι απλώς τα δικαιώματα τους, αλλά την ψυχή τους. Νοιώθουν το απαξιωτικό βλέμμα της αντιμετώπισης και μόνο στην θέα τους από κάποιους, σαν να καταλαμβάνουν ένα δικό τους κομμάτι γης ή καταναλώνουν το οξυγόνο που αναπνέουν.
Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες είναι ισότητα μέλη της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας υποκριτικής, μιας κοινωνίας των γιορτών και της φιέστας, μια κοινωνίας χωρίς ωριμότητα, μιας κοινωνίας που αν μπορούσε θα όρθωνε τοίχος περιθωριοποίησης για αυτούς τους ανθρώπους θα το έκανε ή αν κατείχε το μαγικό ραβδάκι θα τους εξαφάνιζε, χωρίς να έχει μπει στην διαδικασία να μάθει ότι και αυτοί οι άνθρωποι είναι χρήσιμοι ο καθένας μπορεί με τον μοναδικό ταλέντο που διαθέτει να προσφέρει.΄Εχουμε τρανταχτά παραδείγματα ανθρώπων με αναπηρία σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίοι προσέφεραν χρήσιμο επιστημονικό έργο.
Μιλάμε για την Ελλάδα του πολιτισμού, μα μπορεί να υπάρχει πολιτισμός με άτομα (που καθένα από αυτά έχει την δική του ιστορία )να είναι στο περιθώριο;Μιλάμε για την παιδεία των παιδιών με ειδικές ανάγκες, άραγε και εδώ δεν είμαστε υποκριτές; Ποιοι από μας νοιαστήκαμε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων τους, ποιοι από μας κατεβήκαμε σε διαμαρτυρία για να απαιτήσουμε από την πολιτεία αυτονόητα διακαιώματα;
Δεν τα ισοπεδώνουμε όλα, σαφώς έχουν γίνει θετικά βήματα από κάποιους ευαισθητοποιημένους πολίτες , για τα Α.μ.Ε.Α αλλά εμείς θέλουμε περισσότερα,θέλουμε να φύγει η ταμπέλα της διαχωριστικής γραμμής. θέλουμε την ευαισθητοποίηση όλων μας,δεν χρειάζονται στήριξη μόνο τα ίδια τα Α.μ.Ε.Α ,αλλά και τα μέλη που μέσα στην οικογένεια τους καλούνται να εξυπηρετήσουν αυτά τα άτομα βιώνουν πολλές φορές απίθανες καταστάσεις που τους φέρνει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες της κρατικής μηχανής, σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζουν ανεπάρκεια στην προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας, γιαυτό καλό είναι ο καθένας από μας να είναι σε ετοιμότητα διάθεσης ,εκπαίδευσης και προσφοράς σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την κάθε λογής υπηρεσία μας, η εθελοντική προσφορά είναι άυλο αγαθό δεν αγοράζεται "προσφέρεται" και έχει μεγαλύτερη αξία όταν προσφέρεται αυτόβουλα με πυξίδα την ψυχή μας.
Η  ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης, στηρίζει τα Α.μ .Ε.Α Παγκρήτια, σημαντικές είναι οι νικηφόρες αποφάσεις στα "Υπερχρεωμένα νοικοκυριά" σε άτομα με αναπηρία, αλλά και οι παρεμβάσεις της  σε ασφαλιστικές εταιρείες, για την καταβολή των ασφαλίστρων  σε πολίτες  Α.μ.Ε.Α.
Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , στην πρόσφατη Ετήσια Γενική Συνέλευσή της, πήρε σημαντική απόφαση, η οποία περίτρανα δείχνει την ευαισθησία της ως Κοινωνική Οργάνωση, ότ,ι για τα Α.μ.Ε.Α  θα υπαρχει στην επαφή τους με την ΄Ενωση "ξεχωριστή διαχείρηση" δηλ. δεν θα υπάρχει σειρά  προτεραιότητας αλλά καθημερινά θα είναι η προτεραιότητα, ανεξαρτήτως "ραντεβού"
Τέλος ,παρότι ο σκοπός και ο στόχος της γράφουσας είναι να περάσει στον αναγνώστη αισιόδοξο μήνυμα, δεν μπορεί να κρύψει τον φόβο, ότι για τα Α.μ.Ε.Α, θα είναι οι επόμενες μέρες ποιο δύσκολες, και εδώ χρειαζόμαστε όλοι πλέον να  αποδείξουμε ότι ειμαστε άνθρωποι!!!

Ρέθυμνο: Αρνείται την κατηγορία για απόπειρα βιασμού ο 29χρονος ειδικός φρουρός

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα ζήτησε και πήρε ο 29χρονος Ειδικός Φρουρός, που επρόκειτο σήμερα να εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή...με τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα βιασμού σε βάρος 27χρονης στο Ρέθυμνο.

Ο 29χρονος, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, αρνείται ότι αποπειράθηκε να βιάσει την 27χρονη, όταν μπήκε στο σπίτι της τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ δηλώνει μετανιωμένος για τον ξυλοδαρμό της νεαρής κοπέλας, πράξη την οποία αποδίδει στην κατανάλωση αλκοόλ.

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι με την 27χρονη διατηρούσε σχέση.

Αντίθετα, παραδέχεται τον ξυλοδαρμό εναντίον του θύματος, τον οποίο αποδίδει στην συναισθηματική του φόρτιση και στην μέθη του, ενώ υποστηρίζει ότι με το θύμα γνωρίζονταν και ότι υπήρχε σχέση μεταξύ τους.

Ο ανακριτής ζήτησε και είδε την Παρασκευή την 27χρονη, που έδωσε συμπληρωματική κατάθεση εξού και οι συνήγοροι του ειδικού φρουρού έκριναν ότι πρέπει να λάβουν γνώση των νέων δεδομένων της δικογραφίας, προκειμένου ο 29χρονος να απολογηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός φρουρός που ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ εισέβαλε στο σπίτι της 27χρονης, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, την ώρα που αυτή κοιμόταν και αποπειράθηκε να την κακοποίησει σεξουαλικά.

Η κοπέλα αντιστάθηκε με αποτέλεσμα να γρονθοκοπηθεί άγρια από τον 29χρονο.

Τελικά ο ειδικός φρουρός φεύγοντας από το σπίτι της κοπέλας με το αυτοκίνητο του, για κακή του τύχη τράκαρε λίγο παρακάτω.

Ο 29χρονος, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία του Ρέθυμνου, συνελήφθη καθώς αναγνωρίστηκε με απόλυτη βεβαιότητα από την 27χρονη και από άλλα άτομα, τα οποία είχαν προστρέξει στην οικία της.

Η 27χρονη εξετάστηκε, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου νοσηλεύτηκε.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Ειδικός Φρουρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ο ειδικός φρουρός κατηγορείται για απόπειρα βιασμού, για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

Ιεράπετρα: "Τσακωτός" για χρέη στο δημόσιο ύψους χιλιάδων ευρώ!

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Ιεράπετρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας, ένας 53χρονος άνδρας για οφειλές προς το Δημόσιο.

Το ύψος των οφειλών του, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 297.279,68 ευρώ.

Ο 53χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.
http://www.cretalive.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...