Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Στο σκοτάδι πολλές περιοχές της Μεσαράς!

Στο σκοτάδι βρίσκοντα εδώ και αρκετή ώρα πολλές περιοχές της Μεσσαράς εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, η διακοπή οφείλεται σε έκρηξη που προκλήθηκε σε στύλο της ΔΕΗ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Cretalive, ότι προκλήθηκε έκρηξη και φάνηκε μία λάμψη.
Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της βλάβης

Πέθανε ο Νίκος Μανιάς Από τους μεγάλους της Κρητικής Μουσικής - 3 ΒΙΝΤΕΟ

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους της Κρητικής Μουσικής, ο λαουτιέρης Νίκος Μανιάς, πέθανε σήμερα σε ηλικία 81 ετών

Ο λαουτιέρης Μανιάς (Μανιαδάκης το κανονικό επίθετο του) γεννήθηκε το 1931 στην Επισκοπή Ρεθύμνου. Άρχισε από μικρός να ασχολείται με την μουσική και ξεκίνησε με λύρα την οποία όμως παράτησε σύντομα για χάρη του λαούτου.

Ο Νίκος Μανιάς είχε επίσης συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα όπως τον Θανάση Σκορδαλό, το Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη, το Μανώλη Κακλή, το Βασίλη Σκουλά και άλλους.

Ερμήνευσε επίσης με ανεπανάληπτο τρόπο, σειρά κρητικών τραγουδιών, στο ύφος των λεγόμενων "κρητικορεμπέτικων"

Lifo.gr

Νέα, συντριπτικά στοιχεία για το πετρέλαιο της Κρήτης

Με επιστημονικούς "άσους" στο μανίκι του συμμετέχει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντ.Φώσκολος, στην ημερίδα «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» που διοργανώνει σήμερα στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Όμοια ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, αύριο, στα Χανιά.

Ο κ.Φώσκολος με επιστημονικά δεδομένα και μελέτες έρχεται να υποστηρίξει, για άλλη μια φορά, ότι τα κοιτάσματα στην Ελλάδα και κυρίως νοτίως της Κρήτης όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μάλιστα μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, σε 36 μήνες!

Στην ημερίδα ο καθηγητής παρουσιάζει τα καινούρια στοιχεία που έχουν προκύψει και τα οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώθηκαν από τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφια, ο οποίος στη Βιέννη είπε ότι επειδή αναβλύζουν φυσαλίδες μεθανίου, πιθανότατα θα υπάρχει και πετρέλαιο. "Δεν είναι ειδικός, προφανώς του το επιβεβαίωσαν οι Αμερικάνοι" - είπε ο κ.Φώσκολος.

Παραθέτοντας τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία εκτείνονται σε τέσσερις ενότητες, ο καθηγητής ανέφερε ότι πετρέλαιο υπάρχει όπου:

- υπάρχει θερμογενετικό φυσικό αέριο (που υπάρχει στην Κρήτη εδώ και 1,5 εκ. χρόνια). "Δεν είναι δική μου άποψη, αλλά Αμερικάνων που έκαναν έρευνες" - είπε ο κ.Φώσκολος,

- υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες
- υπάρχουν ράγες
- υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια από όπου βγαίνει φυσικό αέριο,
- υπάρχει τεράστιος όγκος μετρητών στο βυθό

"Η Κρήτη βρίσκεται ακριβώς πάνω σε αυτά, γιατί να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση και να μην έχει πετρέλαιο;" - αναρωτήθηκε ο Αντώνης Φώσκολος, καλώντας τους Έλληνες επιστήμονες να προβληματιστούν. "Είναι δυνατόν να σου αφήνει ένα μπουκέτο λουλούδια έξω από την πόρτα σου κι εσύ να μη ρωτάς γιατί και πως σου τα αφήνει;" - είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο καθηγητής, παράλληλα, προχωρά και σε καταγγελίες, παραπέμποντας σε πολιτικά πρόσωπα και τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εισάγουν υδρογονάνθρακες και δεν θέλουν η Ελλάδα να βγάλει τα δικά της αποθέματα πετρελαίου. Ο ίδιος μιλάει με αριθμούς λέγοντας ότι μία μονάδα υδρογονανθράκων που κοστίζει 3 ευρώ, η Ελλάδα την εισάγει έναντι 11 ευρώ και την πωλεί στον καταναλωτή έναντι 17 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ.Φώσκολο, μάλιστα πολιτικό πρόσωπο της Κρήτης τον χαρακτήρισε δημαγωγό, κατηγορώντας τον ότι πουλάει εμπόριο ψεύτικων.

Δύο τα στρατόπεδα

Την ίδια άποψη με τον Αντώνη Φώσκολο εκφράζει ο Αβραάμ Τζελίλης, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο οποίος κάνει λόγο για 1,5 τρις. κυβικά υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ενώ και ο ίδιος αναφέρεται σε οικονομικά συμφέροντα εταιρειών με τις "ευλογίες" πολιτικών προσώπων.

Στο "αντίπαλο" στρατόπεδο βρίσκονται οι κ.κ. Ζαφειρόπουλος, Μαρινέλλης από τα ΕΛ.ΠΕ. και Νικολάου που εμφανίζονται από αρνητικοί ως επιφυλακτικοί.
cretalive.gr

Το Ρέθυμνο αποκτά το δικό του πλοίο

Το πλοίο Elli T με τα χρώματα και τις ενδείξεις τις προηγούμενης εταιρείας που το χρησιμοποιούσε
Το πρώτο 10ημερο του Ιουνίου αναμένεται να δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιάς - Ρέθυμνο της εταιρείας Cretan Lines ο οποίος είναι Ναυτιλιακός Συνεταιρισμός Λαϊκής Βάσης.


Τοπικοί παράγοντες αλλά και κάτοικοι το περιμένουν με ανυπομονησία καθώς θεωρούν ότι θα δώσει σημαντική οικονομική πνοή στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο «Elli T» την περίοδο αυτή βρίσκεται στον νέο μώλο Δραπετσώνας για εργασίες και συντηρήσεις.

Οπως αναφέρουν στελέχη εφόσον ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και έχουν παράλληλα τελειώσει και έχοντας ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τότε στις 7 με 8 Ιουνίου αναμένεται το πλοίο να κάνει το πρώτο του δρομολόγιο.

Η συμφωνία για την αγορά του πλοίου ολοκληρώθηε στις 23 Μαρτίου 2012 ενώ η έγκριση των δρομολογίων έγινε στις 6 Απριλίου στη Νάξο από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.).

Αυτήν την περίοδο επίσης είναι «πυρετώδεις» οι προετοιμασίες από τα στελέχη του Ναυτιλιακού Συνεταιρισμού - του πρώτου που δημιουργείται στη χώρα - προκειμένου να υπάρξει οργάνωση των γραφείων σε Ρέθυμνο και Πειραιά ενώ ετοιμάζεται και το σύστημα κράτησης εισιτηρίων.

Σε ότι αφορά τα ναύλα οι τιμές δεν θα διαφέρουν σημαντικά από αυτές των γραμμών Πειραιά - Ηράκλειο και Πειραιά - Χανιά.

Μιλώντας στο Βήμα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cretan Lines κ. Γιάννης Νικολούδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η δρομολόγηση του πλοίου καλύπτει μια σημαντική κοινωνική ανάγκη για το Ρέθυμνο πρόσθεσε ότι επειδή είναι Συνεταιρισμός η εταιρεία δεν εισάγεται στο Χρηματιστήριο και ο έλεγχος γίνεται από τα μέλη και όχι από κάποιον μεγαλομέτοχο.

Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, τα μέλη του Συνεταιρισμού είναι πάνω από 1.600 και εκτιμάται πως σε διάστημα δυο μηνών θα ξεπεράσουν τους δυο χιλιάδες. Συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό ότι ο κόσμος δείχνει έντονο ενδιαφέρον να αγοράσει μερίδες - κάθε μια από τις οποίες κοστίζει 100 ευρώ - παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Οπως είπε χαρακτηριστικά το Ρέθυμνο είναι ο μόνος νομός με πανεπιστήμιο και με πληθυσμό που ξεπερνά τις 200 χιλιάδες το καλοκαίρι που δεν έχει ούτε αεροπορική, ούτε ακτοπλοϊκή σύνδεση και οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες εξυπηρετούνταν μέσω Ηρακλείου και Χανίων και στη συνέχεια πήγαιναν στον προορισμό τους χρησιμοποιώντας ένα κακό οδικό δίκτυο.

Δύο μηδενισμοί γραπτών στα Χανιά

Δύο μηδενισμούς γραπτών είχαμε σήμερα κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων στην Κρήτη.

Σε εξεταστικό κέντρο των Χανίων, μέσα στην ησυχία της τάξης... ξαφνικά χτύπησε το κινητό υποψήφιας, γεγονός που σήμανε την αυτόματη ακύρωση του γραπτού, ενώ σε άλλο εξεταστικό κέντρο επίσης των Χανίων μαθητής εντοπίστηκε με ...σκονάκι, μέσα στην κόλλα

Οσον αφορά τη μετάδοση των θεμάτων, όλα κύλησαν ομαλά σε όλη την Κρήτη


Καβάφης και απαιτητική Φυσική


Ποίημα του Κώστα Καβάφη για το «γήρασμα του σώματος και της μορφής», υπό τον τίτλο «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου», ήταν το θέμα του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην οποία εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Στη Φυσική όλα τα θέματα και οι ερωτήσεις ήταν για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψήφιους, στο πλαίσιο όμως της εξεταστέας και διδακτέας ύλης.

Τη Δευτέρα, 28 Μαΐου, οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στα Αρχαία Ελληνικά, Θεωρητικής Κατεύθυνσης και τα Μαθηματικά, Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου, με το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας».

Κρήτη: Ο δολοφόνος δεν είχε το ακαταλόγιστο - Νέα τροπή στο μακελειό του Ηρακλείου!

Νέα τροπή πιθανώς θα πάρει η υπόθεση της δολοφονίας της συζύγου του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Τ. Πανταγάκη και ο τραυματισμός του ίδιου και μίας ακόμη γυναίκας από τον 43χρονο δράστη του μακελειού στην οδό Χρυσοστόμου, το βράδυ της 9ης Αυγούστου του 2011. 


Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη αναφέρει ότι ο 43χρονος είχε μειωμένη την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του ή να ενεργήσει σύμφωνα με την αντίληψη του για το άδικο αυτό, υπογραμμίζει όμως ότι δεν έχει το ακαταλόγιστο.

Όσον αφορά στην νύχτα της τραγωδίας, ο 43χρονος φέρεται να επιμένει ότι βρισκόταν σε άμυνα. Η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, αν και δεν είναι δεσμευτική, είναι κρίσιμη ως προς την ποινική αντιμετώπιση του 43χρονου, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται στην ψυχιατρική πτέρυγα του Κορυδαλλού.

Το περιεχόμενο της θα αξιολογηθεί αρμοδίως από το δικαστήριο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...