Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ρέθυμνο: Καρναβάλι χωρίς... σουβλάκι

Σε εορταστικές καρναβαλικές εκδηλώσεις χωρίς το «πολυπόθητο» για πολλούς «υπαίθριο σουβλάκι», μετά από σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, θα συμμετέχουν οι Ρεθυμνιώτες και όσοι επισκεφτούν την πόλη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ενεργοποιεί η αντιπεριφέρεια, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια ψησταριά, με μοναδικό γνώμονα την πρόληψη, προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Η Διεύθυνση ενημερώνει τόσο το καταναλωτικό κοινό, όσο και τους επιχειρηματίες ότι: «Βάσει της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας η παρασκευή και προσφορά φαγητών και ποτών πρέπει να γίνεται από νομίμως αδειοδοτημένα και επομένως ελεγχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εντός των στεγασμένων και ειδικά εξοπλισμένων χώρων τους (παρασκευαστήρια - κουζίνες) και από προσωπικό που φέρει ατομικό βιβλιάριο υγείας σε ισχύ και φροντίζει για την ατομική του καθαριότητα, για τον υγιεινό χειρισμό τροφίμων και την καθαριότητα του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται (σκεύη, συσκευές, έπιπλα κτλ.)».

Επομένως η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών στο Ρέθυμνο για τις μέρες των εορτών απαγορεύεται και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θέλει επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών σημειώνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν τα προϊόντα αυτά, για τα οποία κανένας δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Δηλαδή, κάτω από ποιες προϋποθέσεις παρασκευάζονται, σε ποιους χώρους, αν τηρούν τις συνθήκες υγιεινής, ποιοι τα παρασκευάζουν, και πώς μεταφέρονται.

Η διεύθυνση τονίζει πως: «Ακόμα και οι ίδιοι οι πωλητές δεν ξέρουμε αν είναι υγιείς και αν από το χειρισμό των τροφίμων μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικά νοσήματα… και για αυτό και συνιστούμε στους καταναλωτές που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και να προτιμήσουν τα νομίμως λειτουργούντα καταστήματα μαζικής εστίασης που προσφέρουν στον καταναλωτή ποιοτικά προϊόντα».

Για τους λόγους αυτούς θα εντατικοποιηθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι, αφενός για την πάταξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου και αφετέρου για την τήρηση της υγιεινής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα και Ποινικές κυρώσεις.

Μεσσαρά: Επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς σε οικογένεια μεταναστών

Τον τρόμο έζησε μία οικογένεια μεταναστών στις Μοίρες στο Ηράκλειο. 
Σύμφωνα με σχετική καταγγελία του ΚΚΕ Μεσσαράς ομάδα 15 - 20 ατόμων - ανάμεσά τους και ανήλικοι μαθητές - που φορούσαν κουκούλες επιτέθηκαν με τούβλα και σιδηρολοστούς στο σπίτι που διαμένει ο μετανάστης.

'Εσπασαν τα τζάμια του σπιτιού, μπήκαν μέσα στην αυλή και προσπαθούσαν με γροθιές και κλωτσιές να γκρεμίσουν την πόρτα εισόδου, προκαλώντας το φόβο και τον πανικό σε όλα τα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα στο μικρότερο παιδί τους, όπως αναφέρει το prismanews.gr.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΚΚΕ: "τέτοιες ενέργειες είναι προϊόντα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καλλιεργεί η τρικομματική κυβέρνηση και που ως επί το πλείστον αναπαράγει η φασιστική Χρυσή Αυγή. Αυτές συσκοτίζουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι , Έλληνες και ξένοι, συνολικά ο λαός. Η ιστορία διδάσκει ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων τα φαινόμενα αυτά αξιοποιούνται από το καπιταλιστικό σύστημα για να μην τολμήσει ο λαός να αμφισβητήσει τις επιλογές του κεφαλαίου, για να τσακιστεί η εργατική πρωτοπορία".

Στη σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ "καλεί τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τα 5μελή και 15μελή των μαθητικών κοινοτήτων να καταγγείλουν το γεγονός και συνολικά την δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Να αντιπαλέψουν πιο αποφασιστικά το σύστημα που γεννά το φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το ταξικό κίνημα μπορεί, έχει τη δύναμη να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες και να απομονώσει τους εκφραστές τους".

Η Κρήτη σε τροχιά γαστρονομικού προορισμού


Θετικά μηνύματα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Κρήτη έρχονται από την διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις προβολής στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης στο Βερολίνο συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων, κορυφαίων παραγόντων του τουρισμού αλλά και χιλιάδων Γερμανών πολιτών.

Το τελευταίο διήμερο σημειώθηκε το αδιαχώρητο στο κρητικό γλέντι που στήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας από Κρητικούς του Βερολίνου στο οποίο πήραν μέρος και χόρεψαν εκατοντάδες Γερμανοί. Παράλληλα γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα, που έφτιαχναν και έψηναν Κρητικοί εστιάτορες του Βερολίνου προβάλλοντας τον τουρισμό και την κρητική γαστρονομία.

Επίσης στο περίπτερο της Περιφέρειας έγιναν κληρώσεις για δωρεάν διακοπές στην Κρήτη προσφορά ξενοδόχων του νησιού.

«Η Περιφέρεια δίνει μεγάλη σημασία στην εξωστρέφεια και με στοχευμένες δράσεις είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα για την προώθηση του τουρισμού των Κρητικών πιστοποιημένων προϊόντων αλλά και της Κρητικής διατροφής» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η επιτυχημένη παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο θα έχει συνέχεια την ερχόμενη εβδομάδα σε Ρωσία και Ουκρανία στο πλαίσιο διοργάνωσης του «4th SYMPOSSIO 2013» που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου στο Κίεβο, και στις 15 Μαρτίου στην Μόσχα όπου παράλληλα με τις συναντήσεις θα 'στηθεί' Κρητική Κουζίνα για την προβολή της κρητικής Διατροφής και των ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, η οποία θα δώσει το παρόν σε Κίεβο και Μόσχα, «πρόκειται για σπουδαίες εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος όπου θα είναι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι ειδικευμένοι στην γαστρονομία που εκπροσωπούν μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και επιχειρηματίες από αλυσίδες τροφίμων και συγκεκριμένα εισαγωγείς και αντιπρόσωποι λιανικής πώλησης».

Διακεκριμένοι μάγειροι θα μαγειρέψουν κρητικά εδέσματα, με βάση το ελαιόλαδο και τα άλλα ποιοτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την κ. Βρέντζου οι προσκεκλημένοι στις δυο εκδηλώσεις σε Κίεβο και Μόσχα θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν την μοναδική κρητική διατροφή και κουζίνα, την οποία και θα διαφημίσουν, έχοντας μοναδικό στόχο την συνέχεια των εξαγωγών της Κρήτης σε Ουκρανία και Μόσχα, καθώς επίσης να αποτελέσει το νησί γαστρονομικό προορισμό.

Επικήρυξαν αυτόν που πυροβόλησε τα σκυλιά με 1.000 ευρώ!


Μετά το διπλό φονικό δύο σκύλων στο χωριό Ρογδιά στις 4 Μαρτίου, η "Ζωόφιλη Δράση Ηρακλείου" πραγματοποίησε σήμερα ενημερωτκή επίσκεψη στο χωριό.

Οπως δήλωσε στο cretalive η πρόεδρος Γεωργία Στεφανάκη, μέλη της δράσης ενημέρωσαν τους κατοίκους, μοίρασαν φυλλάδια και κόλλησαν σε εμφανή σημεία του χωριού την επικήρυξη εκείνου που πυροβόλησε τα σκυλιά με 1.000 ευρώ.

Οι κάτοικοι πάντως υποστηρίζουν ότι δεν είναι συγχωριανός τους

Το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο και κανείς από την τοπική κοινωνία δεν έχει αποκαλύψει ποιος σκότωσε εν ψυχρώ αυτά τα δύο σκυλιά πυροβολώντας στο κεφάλι. Το ένα σκυλί πέθανε επί τόπου ενώ στο δεύτερο έγινε ευθανασία, αφού τα τόσο σοβαρά τραύματα στο κρανίο του δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...