Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Ρέθυμνο: Καρναβάλι χωρίς... σουβλάκι

Σε εορταστικές καρναβαλικές εκδηλώσεις χωρίς το «πολυπόθητο» για πολλούς «υπαίθριο σουβλάκι», μετά από σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, θα συμμετέχουν οι Ρεθυμνιώτες και όσοι επισκεφτούν την πόλη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ενεργοποιεί η αντιπεριφέρεια, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια ψησταριά, με μοναδικό γνώμονα την πρόληψη, προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Η Διεύθυνση ενημερώνει τόσο το καταναλωτικό κοινό, όσο και τους επιχειρηματίες ότι: «Βάσει της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας η παρασκευή και προσφορά φαγητών και ποτών πρέπει να γίνεται από νομίμως αδειοδοτημένα και επομένως ελεγχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εντός των στεγασμένων και ειδικά εξοπλισμένων χώρων τους (παρασκευαστήρια - κουζίνες) και από προσωπικό που φέρει ατομικό βιβλιάριο υγείας σε ισχύ και φροντίζει για την ατομική του καθαριότητα, για τον υγιεινό χειρισμό τροφίμων και την καθαριότητα του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται (σκεύη, συσκευές, έπιπλα κτλ.)».

Επομένως η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών στο Ρέθυμνο για τις μέρες των εορτών απαγορεύεται και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θέλει επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών σημειώνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν τα προϊόντα αυτά, για τα οποία κανένας δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Δηλαδή, κάτω από ποιες προϋποθέσεις παρασκευάζονται, σε ποιους χώρους, αν τηρούν τις συνθήκες υγιεινής, ποιοι τα παρασκευάζουν, και πώς μεταφέρονται.

Η διεύθυνση τονίζει πως: «Ακόμα και οι ίδιοι οι πωλητές δεν ξέρουμε αν είναι υγιείς και αν από το χειρισμό των τροφίμων μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικά νοσήματα… και για αυτό και συνιστούμε στους καταναλωτές που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και να προτιμήσουν τα νομίμως λειτουργούντα καταστήματα μαζικής εστίασης που προσφέρουν στον καταναλωτή ποιοτικά προϊόντα».

Για τους λόγους αυτούς θα εντατικοποιηθούν οι υγειονομικοί έλεγχοι, αφενός για την πάταξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου και αφετέρου για την τήρηση της υγιεινής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα και Ποινικές κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...