Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Οι ¨Συμπέθεροι απ τα Τίρανα¨ πάνε Ρέθυμνο

Φινάλε για όλη την Κρήτη κάνει η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου στο Ρέθυμνο με την παραγωγή της ¨ Συμπέθεροι απ τα Τίρανα¨ Μ. Ρέππα – Αθ. Παπαθανασίου.
 
Η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου με το έργο ¨Συμπεθεροι απ τα Τίρανα¨ κατάφερε να αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από το κοινό του Ηρακλείου και όχι μόνο.  Ταξίδεψε μέχρι την Καρδίτσα συμμετέχοντας έτσι στο πανελλήνιο φεστιβάλ θεάτρου όπου κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο μεταξύ 32 συνολικά διαγωνιζομένων. Παρουσίασε την δουλεία της σε μεγάλες πόλης της Κρήτης (Ηράκλειο, Σητεία, Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα) όπως και σε αρκετό αριθμό παραστάσεων στην επαρχεία. Κουνουπίτσα – Κουρκουτζέλα – Λαλαμπίρδας – Μουγγανέλα είναι μερικά από τα ονόματα που αναμειγνύονται στο έργο πάντα με κωμικό χαρακτήρα.

Λίγα λόγια για το έργο…
Η αγία ελληνική οικογένεια βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο γαμπρός της αγαπημένης κόρης είναι αλλοδαπός. Οι Έλληνες συμπέθεροι δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας, ξιπασιάς, ανοησίας, πονηριάς και διαπλοκής. Μιας διαπλοκής που περιλαμβάνει όλο τον κοινωνικό περίγυρο της επαρχιακής πόλης, που εκπροσωπείται στο έργο από ένα νεαρό και φιλόδοξο βουλευτή της περιοχής, που είναι και υφυπουργός πολιτισμού, τον Νικήτα Λαλαμπίρδα.

Η Ελλάδα, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του ‘70 υπήρξε μια χώρα εκροής μεταναστών. Τα σημάδια της μετανάστευσης είναι ακόμα νωπά στην κοινωνία μας. Οι φωνές του Στέλιου Καζαντζίδη και του Στράτου Διονυσίου, που ήταν οι τελευταίοι που τραγούδησαν τη νοσταλγία και τον πόνο του γκαστερμπάιντερ, είναι ακόμη ζωντανές στ’ αυτιά μας. Και ξαφνικά από παρίες του δυτικού κόσμου βρεθήκαμε να είμαστε μια «εύπορη» χώρα υποδοχής μεταναστών. Το σοκ ήταν τεράστιο και το ερώτημα αυτόματο. Είμαστε θεσμικά, πολιτιστικά και ηθικά έτοιμοι να δεχτούμε ξένους; Η απάντηση στο Ενετικό  Φρούριο FORTEZZA

Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου στο ενετικό φρούριο FORTEZZA

Σάββατο 31 Αυγούστου ¨Συμπέθεροι απ τα Τίρανα¨ και ώρα 21.00. Γενική είσοδος 10 ευρώ 8*

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Παιδιά έως 6 ετών  ΔΩΡΕΑΝ, 6 – 12 ετών  6 €, Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι , συνταξιούχοι, κάτοχοι εκπτωτικών κουπονιών και προπώληση  8€, είσοδος την ημέρα της παράστασης στο ταμείο  της Φορτέτσας 10€

Αγώνας δρόμου στο Σπήλι με "άρωμα" αρχαίας Ελλάδας

Ένα νέο γεγονός προετοιμάζεται στο Ρέθυμνο με στόχο να γίνει στο μέλλον, ο σημαντικότερος θεσμός της περιοχής. Πρόκειται, για τα ΕΡΜΟΝΙΚΕΙΑ μία γιορτή, που θα περιλαμβάνει ένα φάσμα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων με κύριο γεγονός -για αυτή τη χρονιά- τον Αγώνα Δρόμου 20 χιλιομέτρων.

Ο Ερμονίκειος Δρόμος, που στο σύνολό του θα διατρέχει τον κεντρικό οδικό άξονα Σπηλίου - Αγίας Γαλήνης, θα ξεκινά απο την πλατεία των Μελάμπων και διατρέχοντας τους πρόποδες των τοπικών ορέων, θα τερματίζει στο καταπράσινο Σπήλι.

Τα στοιχεία που κάνουν τον Ερμονίκειο Δρόμο ένα ιδιαίτερο γεγονός, είναι ο συνδυασμός του μοναδικού επιβλητικού τοπίου με την κύρια θεματολογία της εορτής που θα εμπνέεται από βασικά επεισόδια της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Επιπλέον τυπικά, θεσμοί και διάφορα ονόματα θα εντάσσονται σταδιακά στο αγωνιστικό μέρος, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ακολουθώντας το πνεύμα και τα πρότυπα των αρχαίων Ελληνικών αγώνων.

Ως ημερομηνία διεξαγωγής του Αγώνα Δρόμου ορίστηκε η Κυριακή 13 Οκτωβρίου και επιλέχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε να μπορεί να συνδυάζει ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, μειωμένη οδική κίνηση, καθώς και την απαραίτητη χρονική απόσταση απο τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, κάνοντας τον Ερμονίκειο Δρόμο ένα ιδανικό τεστ προετοιμασίας.

Παράλληλα με τον κύριο αγώνα, θα διεξαχθούν και μικρότεροι δρομικοί αγώνες (παίδων και κοινός για ελεύθερη συμμετοχή) ενώ σταδιακά προβλέπεται να προστίθονται και άλλα αγωνίσματα όπως άλλωστε γινόταν στην αρχαιότητα.

Η πρωτοτυπία της διοργάνωσης, το επιβλητικό τοπίο καθώς και η “μυθική” θεματολογία της εορτής, φιλοδοξεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον αθλητών και επισκεπτών, για την φύση, την τοπική ιστορία και τις διαχρονικές αξίες των Ελλήνων και έτσι, να διαδοθεί ως μια νέα, ξεχωριστή εμπειρία, τόσο για τους αθλητές, όσο και για τους συμμετέχοντες στη μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή του πολιτισμού και του αθλητισμού.

 goodnet.gr

Χανιά: «Πρασινίζει» την πόλη ο δήμος με φυτεύσεις σε τουριστικές περιοχές

Στην προμήθεια 570 δέντρων, προκειμένου περιοχές που ανήκουν στην τουριστική ζώνη να αποκτήσουν περισσότερο πράσινο προχωρά ο δήμος Χανίων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας των δέντρων είναι 14.995 ευρώ ενώ μεταξύ των δέντρων και των φυτών που θα αλλάξουν την όψη των περιοχών που θα φυτευτούν είναι ακακία, ευκάλυπτος, αλμυρίκι, ιβίσκος, κυπαρίσσι λεμονιά, μουριά πεύκο και πλάτανος.

Εκατοντάδες επισκέπτες στη Σητεία με το «Orient Queen»

Οι επιβάτες του πλοίου γεύτηκαν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα


Στο λιμάνι της Σητείας έδεσε σήμερα, λίγο μετά τις 06.30 το κρουαζιερόπλοιο «Orient  Queen», προκειμένου οι 800 και πλέον επιβάτες του – στην πλειοψηφία τους Κύπριοι, να επισκεφθούν την πόλη της Σητείας και τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Παρουσιάστηκαν τοπικοί χοροί από το Λύκειο των Ελληνίδων ενώ οι επιβάτες του πλοίου γεύτηκαν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη η οποία ανοίγει νέες προοπτικές για αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το Δήμο Σητείας. Επιπλέον, είναι πιθανόν από την επόμενη χρονιά το εν λόγω δρομολόγιο να καθιερωθεί σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων και στις στοχευμένες πολιτικές που εφαρμόζουν και οι οποίες έχουν αρχίσει να αποφέρουν απτά αποτελέσματα.

Πηγή: Cretalive.gr 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...