Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Αδελφοποίηση των Μουσείων Καζαντζάκη - Σβάιτσερ

Το μουσείο Νίκος Καζαντζάκης στην Μυρτιά Ηρακλείου.

Με το Σπίτι - Μουσείο του μεγάλου ανθρωπιστή Άλμπερτ Σβάιτσερ  θα αδελφοποιηθεί το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, ύστερα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Πρόκειται για το πέμπτο στη σειρά Μουσείο με το οποίο προχωρά σε αδελφοποίηση το Μουσείο Καζαντζάκη μετά από εκείνα του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ στο Μογέρ της Ισπανίας, του Πολ Βαλερί στη Σετ της Γαλλίας, του Μπόχουσλαβ Μαρτινού στην Πολίτσκα της Τσεχίας και του Λου Χσουν στο Σαοξίν της Κίνας.

Στο Γκούνσμπαχ της Αλσατίας

Η τελετή της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στο Σπίτι - Μουσείο του Άλμπερτ Σβάιτσερ, στο Γκούνσμπαχ της Αλσατίας. Στην τελετή, θα παραβρεθεί ο πρόεδρος του Μουσείου, Στέλιος Ματζαπετάκης, για να υπογράψει το συμφωνητικό συνεργασίας, καθώς και η διευθύντρια, Βαρβάρα Τσάκα, ενώ για τις σχέσεις των δύο αντρών θα μιλήσουν η Yvette Renoux-Herbert, παλαιά συνεργάτιδα του Καζαντζάκη στην Unesco και ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Σημαντική βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης προσφέρει ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του, αλλά και γνωστός για την ιδιαίτερη αγάπη του για την Κρήτη, Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν.

Οι σχέσεις Καζαντζάκη - Σβάιτσερ
Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ γνωρίστηκε με
τον Καζαντζάκη στο Γκούνσμπαχ, το 1955.

Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ (1875-1965) ήταν αλσατός θεολόγoς, μουσικός, φιλόσοφος και γιατρός. Ακολούθησε φιλοσοφικά τον Νίτσε και τον Τολστόι, ενώ η φιλοσοφία του συγκρίθηκε με αυτήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το 1953 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την ίδρυση Νοσοκομείου στη Γκαμπόν της Αφρικής, ενώ το όνομά του έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο.

Με τον Καζαντζάκη γνωρίστηκαν στο Γκούνσμπαχ, το 1955, και από τότε συνδέθηκαν με στενή φιλία. Ο Σβάιτσερ, μάλιστα, ήταν ένας από τους τελευταίους φίλους που τον επισκέφθηκαν, τον Οκτώβριο του ’57,  στην κλινική του Φράιμπουργκ, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.
Η γνωριμία τους επιβεβαίωσε στον Καζαντζάκη πως ο βίος του Αγίου Φραγκίσκου δεν ήταν παραμύθι και πως μπορεί ακόμα κι ο άνθρωπος να κατεβάσει το θαύμα πάνω στη γη. Γι’ αυτό και το μυθιστόρημά του «Ο Φτωχούλης του Θεού», είναι αφιερωμένο στον Άλμπερτ Σβάιτσερ , τον «Άγιο Φραγκίσκο του καιρού μας».
naftemporiki.gr

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στις 19.00, το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα σε συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου, για να πάρουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «μαζική, μαχητική, αποφασιστική απάντηση βιομήχανοι, τραπεζίτες, μονοπωλιακοί όμιλοι, τρόικα, κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, που μας έχουν κάνει τη ζωή μαρτύριο και φέρνουν κόλαση».

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Μόνο με αγώνα, με οργάνωση, με μαζικότητα, με αντοχή, με συνέχεια, μπορούμε να απαντήσουμε. Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή μας. Αν δεν τους σταματήσουμε, θα μας γονατίσουν! Να δοκιμάσουμε τώρα τη δύναμή μας! Το συλλαλητήριο μας συμπίπτει με τη Μέρα Διεθνούς Δράσης που έχει καθορίσει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να οργανωθούν εκατοντάδες διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες και άλλες δραστηριότητες σε κάθε γωνιά του κόσμου, με αιχμή φέτος το αίτημα για τροφή, νερό, βιβλία, φάρμακα και στέγαση για όλους» σημειώνεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στις Σίσσες

Πυρκαγιά σε δασική έκταση, στην περιοχή των Σισσών Ρεθύμνου, εκδηλώθηκε, λίγο πριν τις 2.00 το μεσημέρι, από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία.


Στο σημείο έσπευσε άμεσα δύναμη την πυροσβεστικής υπηρεσίας, με τέσσερα οχήματα και οκτώ άτομα πεζοπόρο κλιμάκιο, προσπαθώντας να θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες, οι οποίες, ωστόσο, δεν απείλησαν κατοικημένη περιοχή. 

Έχουν αποτεφρωθεί 8 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

cretalive.gr

Εμίρης του Κατάρ: 100 στρέμματα στο Ρέθυμνο αγόρασε μέλος της οικογένειας του Αλ Θάνι

Στην εξαγορά έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων προχώρησε, πριν από λίγες ημέρες, στο Ρέθυμνο μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, που επισκέφθηκε το δημοφιλή ελληνικό προορισμό, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.


Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, ο Άραβας κροίσος, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα για διακοπές, σε συνομιλίες που είχε με τοπικούς επιχειρηματίες, ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που υπάρχουν, όσον αφορά την ανάπτυξη συνδυαστικών επενδύσεων που θα περιλαμβάνουν από γκολφ έως και κυνηγετικό τουρισμό σε ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου.

Χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, προκειμένου να διευκρινίσει, αν θα προχωρήσει σε τουριστική εκμετάλλευση της εν λόγω έκτασης που βρίσκεται στην περιοχή του Αδελιανού Κάμπου, κάτι τέτοιο θεωρείται πιθανό, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που έδειξε για τον τουρισμό στην περιοχή.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στον ίδιο νομό.

Δημοσκόπηση MRB: ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ η Χρυσή Αυγή


Διαφορά 1,2% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε δημοσκόπηση της MRB, ενώ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής μειώνονται σημαντικά και φτάνουν η πτώση τους φτάνει το 2,3%. 


Σημειώνεται πως η μέτρηση έγινε πριν τις συλλήψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών και στελεχών της ΧΑ.

Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της Real News


ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΔΩ



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...