Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

1 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη της Αρχαίας Γόρτυνας, αλλά τα μνημεία μαραζώνουν

Gortyna 4 Crete Greece
 (Photo credit: EatCrete.com)
Έκπληξη προκαλεί η απάντηση του Υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Αλιβιζάτου, στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, αφού αν και σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, το έργο για την ανάδειξη και αποκατάσταση του χώρου εντάχθηκε στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ στο ΠΕΠ Κρήτης προϋπολογισμού 880.410 ευρώ με τις επιλέξιμες πληρωμές να φθάνουν το 99% του συνολικού ποσού, ο σπάνιος αρχαιολογικός πλούτος της Γόρτυνας μαραζώνει.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το πώς διατέθηκαν και αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα, αφού ακόμα εκκρεμούν μελέτες για απλά έργα υποδομών όπως ο φωτισμός, η περίφραξη και ο καθαρισμός.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος, έγιναν εργασίες συντήρησης στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Γόρτυνας, ενώ απαλλοτριώθηκαν και ιδιοκτησίες έκτασης 9.000, 29 τ.μ. περιμετρικά του μνημείου. Τι γίνεται όμως με την ανάδειξη του Μεγάλου Θεάτρου, την Ακρόπολη της Αρχαίας πόλης, αλλά και με την ενημέρωση των επισκεπτών για όλα τα ευρήματα;

Ο Δήμος Γόρτυνας έχει καταθέσει προτάσεις για συνολικές παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο και ακόμα περιμένει απαντήσεις.

Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να αναδεικνύει την αρχαιολογική μας κληρονομιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το Κράτος, όσο και για τους κατοίκους της Κρήτης.
Enhanced by Zemanta

«Ναυάγησε» η μεταφορά των Κρητικών προϊόντων με εμπορικό πλοίο

Σχεδίαζαν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με εμπορικό πλοίο που είχαν ναυλώσει. Αλλά όπως φαίνεται οι αγρότες της Κρήτης δεν θα τα καταφέρουν αφού όλα δείχνουν ότι η συμφωνία ακυρώθηκε.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του flashnews.gr το πλήρωμα του συγκεκριμένου πλοίου δέχτηκε απειλές να μην πραγματοποιήσει το ταξίδι του καθώς θα έρθει σε ρήξη με τους απεργούς ναυτεργάτες γεγονός που οδηγεί στη ματαίωση του ταξιδιού.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

OI ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ από τον ΙΩΑΝ. ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ


Από τη θέση του εισηγητή της Δημοκρατικής Αριστεράς και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου. Εσωτερικών, «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ», ο Βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης αναφερόμενος σε μια πλειάδα ζητημάτων έκανε τις εξής παρατηρήσεις, για το κάθε ένα ξεχωριστά,

1. Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ : Επίσπευση διαδικασιών ολοκλήρωσης του.

2. Πρόγραμμα ΕΣΠΑ : Υπάρχουν 181 έργα προϋπολογισμού 11,5 δις που ανοίγουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, κρίνεται επιτακτική η επίσπευση διαδικασιών.

3. Προγράμματα αυτεπιστασίας : Επιτέλους να ανοίξουν.

4. Εξυγίανση Δήμων : Να γίνει γρήγορα και αποτελεσματικά.

5. Ορεινοί και Νησιωτικοί Δήμοι : Να δοθεί έμφαση στα ζητήματα τους.

6. Δομές κοινωνικής φροντίδας : Να δοθεί άμεσα ουσιαστική λύση.

7. Ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου : Να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως κοινωνικό φαρμακείο.

8. Ο θεσμός του συμπαραστάτη του Δημότη : Να λειτουργήσει επί της ουσίας.

9. Ο Επίτροπος : Να ελέγχει την νομιμότητα και όχι την σκοπιμότητα.

10. Επιτροπή μετονομασιών : Να λειτουργήσει.

11. Επιτροπή ασύλου : Να προσεγγιστεί το μέσο Ευρωπαϊκό όριο.
Τελειώνοντας την ομιλία του και αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων, ζήτησε, να μην αλλάξει ο Δημόσιος χαρακτήρας τους και δοθούν σε ιδιωτικές εταιρίες, καθώς επίσης να μην αλλάξει η απόφαση των 2/3 με αυτή του πενήντα συν ένα με αποτέλεσμα την «περιθωριοποίηση» μικρών Δήμων όσον αφορά τις αποφάσεις.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...