Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Δεκάδες στρέμματα έγιναν στάχτη στο Ηράκλειο στην πρώτη μεγάλη φωτιά του 2013


Στάχτη έγιναν 25 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, 30 στρέμματα δασικής και 5 αγροτικής από την Πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στο χωριό Μάραθος του δήμου Μαλεβιζίου.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες έκαιγε χορτολιβαδική έκταση και στο σημείο επιχείρησαν 14 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 5 οχήματα καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα που αποτελείται από 5 άνδρες.

Όμως λόγω της έντασης της πυρκαγιάς χρειάστηκε να προστεθούν δύο ακόμη οχήματα με 4 άνδρες τα οποία φαίνεται να ήταν αποτελεσματικά στη εξέλιξη της πυρκαγιάς καθώς κατάφεραν να την σβήσουν με τις συνέπειες που άφησε πίσω της να έιναι τεράστιες.

Πηγή: prismanews.gr

Ο Στάθης των Ράδιο Αρβύλα παρουσιαστής στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι


Δεν είναι «Ράδιο Αρβύλα» είναι γεγονός! Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο διάσημος συμπαρουσιαστής της δημοφιλούς εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα», πάει Ρέθυμνο για να παρουσιάσει το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Γνωστός για την αγάπη του στη μουσική, το πηγαίο χιούμορ και τις φοβερές ατάκες του, ο Στάθης Παναγιωτόπουλος είναι έτοιμος να παρουσιάσει την μεγάλη παρέλαση των Καρναβαλικών Ομάδων, την Κυριακή 17 Μαρτίου. Ο ίδιος αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής και υποσχέθηκε αξέχαστες στιγμές διασκέδασης.

Συνπαρουσιαστής του θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Λεάνης, διευθυντής προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Nova Sport Fm 94,6 και αρθογράφος της αθλητικής εφημερίδας Sportday.

Η πόλη του Ρεθύμνου ζει στους ρυθμούς της Αποκριάς εδώ και πολλές εβδομάδες, με το κέφι να κορυφώνεται κατά το τελευταίο 4ημερο. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και το Ρέθυμνο στέλνει ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ομάδες που θα παρελάσουν είναι φέτος 44 με τις 33 να έχουν φτιάξει το δικό τους Άρμα. Η ζήτηση για συμμετοχές στις ομάδες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και οι καρναβαλιστές φέτος αναμένεται να φτάσουν τις 15.000.

Ολόκληρη η πόλη στηρίζει το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

«Έλα και εσύ»! Αυτό είναι το σύνθημα που ενώνει φέτος ολόκληρο το Ρέθυμνο, σε μια μεγάλη εκστρατεία υποστήριξης και προστασίας, του σπουδαίου θεσμού του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Στην εκστρατεία συμμετέχουν όλοι οι Επαγγελματικοί Φορείς και Σύλλογοι του Ρεθύμνου και η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, με στόχο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων. Ένα αυτοκόλλητο – «Ειδικό Σήμα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού», βρίσκεται ήδη σε εμφανή σημεία στα καταστήματα και όλες της επιχειρήσεις που στηρίζουν την καμπάνια, και πιστοποιεί την συμμετοχή τους.

Το πρόγραμμα του 4ημερου

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, με τις παραδοσιακές Κρητικές Καντάδες σε όλη την πόλη του Ρεθύμνου την Παρασκευή 15 Μαρτίου, την Νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 16 Μαρτίου και την Μεγάλη Παρέλαση και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή 17 Μαρτίου.

Την Καθαρή Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε πολλά χωριά του Νομού Ρεθύμνης.

Εντωμεταξύ, με αμείωτο κέφι συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Αποκριάς στο Ρέθυμνο.

Η Τσικνοπέμτη ήταν άλλη μια μέρα γιορτής, αφού εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν. Το «πολύχρωμο» πλήθος παρακολούθησε με ενδιαφέρον το «γάμο της χρονιάς» που οργάνωσε η Καρναβαλική ομάδα «Εμείς κι Εμείς». Μέσα από τη σάτιρα και τα ηχηρά γέλια των «καλεσμένων» ο γαμπρός Μανούσος κατάφερε να παντρευτεί την αγαπημένη του νύφη Σβετλάνα!

Από την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη μέχρι ολόκληρη την Παλιά Πόλη είχαν στηθεί κεράσματα, όπου ντόπιοι και επισκέπτες αντάλλασαν ευχές.

Στο ίδιο κλίμα κεφιού και χαράς, είχαν προηγηθεί στις αρχές τις εβδομάδας οι περίφημες καντάδες. Ελληνικά τραγούδια σκόρπισαν αναμνήσεις και χαρά σε πολλές γειτονιές της πόλης με τη συμμετοχή της μεικτής και παιδικής χορωδίας του Δήμου Ρεθύμνης, την επιμέλεια της οποίας έχει η Ισιδώρα Χαλκιαδάκη, καθώς και των μαθητικών χορωδιών των Γυμνασίων Ατσιποπούλου και Επισκοπής, με τη διδασκαλία-επιμέλεια της Έλλης Περίσογλου. Επίσης, τις καντάδες συνόδευσαν μουσικά οι Πλαΐτης Ανδρέας, Ματσουλιάδης Βαγγέλης , Τζίμας Δημήτρης, Σουγιάς Βαγγέλης, Βασιλάκης Γιώργος, Αναγνωστόπουλος Κώστας και Βάμβουκας Αντώνης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίσης το Σάββατο στο κέντρο «Γεράνι Παλλάς» ο Μεγάλος Χορός των Ομάδων, που φέτος έχει θέμα: “Απο… στροφή στην ποιότητα”. Στη διάρκειά έγινε η καθιερωμένη και άκρως ευφάνταστη και διασκεδαστική παρουσίαση των θεατρικών – σατιρικών σκετς των Ομάδων.

Μία ακόμα σημαντική εκδήλωση, το ελληνικό Αποκριάτικο γλέντι του Λυκείου Ελληνίδων, έλαβε χώρα την Κυριακή στο κέντρο «Φάρος». Αποκριάτικα δρώμενα, χορός και τραγούδια από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, αλλά και φαγητό, ποτό και χορός διασκέδασαν όλο τον κόσμο.

Enhanced by Zemanta

Επιχείρηση διάσωσης ψαρά στα Χανιά


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης ενός ψαρά, ανοιχτά του κόλπου των Χανίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αλιευτικό σκάφος εξέπεμψε SOS ενώ έπλεε ανοιχτά των Χανίων αναφέροντας ότι ένα άτομο χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν πρόκειται για περιστατικό τραυματισμού ή για ασθένεια από παθολογικά αίτια.

Στην επιχείρηση λαμβάνει μέρος σκάφος του Λιμενικού αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο.

Λειτουργία Τράπεζας Χρόνου στο Ηράκλειο

Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο στη χώρα μας, η ανταλλακτική οικονομία συνιστά διέξοδο σε... πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Τράπεζα χρόνου είναι ένα δίκτυο αχρήματης και αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που λειτουργεί με μονάδα συναλλαγής το χρόνο. Αποτελεί μια μορφή εθελοντισμού, όπου οι πολίτες που συμμετέχουν, θα μπορούν να ανταλλάσσουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προϊόντων χρησιμοποιώντας τις Τοπικές Εναλλακτικές Μονάδες (ΤΕΜ) και όχι χρήμα.

Παραδείγματος χάρη, ένας λογιστής προσφέρει φοροτεχνικές υπηρεσίες και δέχεται κηπουρικές εργασίες ή ένας καθηγητής μαθηματικών παραδίδει μαθήματα και σε αντάλλαγμα παίρνει ποσότητα λαδιού.

Ο Χρόνος είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο πετυχημένος άνθρωπος ξέρει πώς να αξιοποιεί το χρόνο του και πώς να αντλεί επιτυχία από το χρόνο του (Denis Waitley, 1933).
Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια!


koinonikesdomes.gr

Ε.Π.Κ.Κρήτης : "Και στα Σαρακοστιανά υπάρχει διατροφικός κίνδυνος "


Χρήσιμες συμβουλές  για τα Σαρακοστιανά


  Επειδή ελάχιστες μέρες μας χωρίζουν έως την Σαρακοστή, η Ένωση  Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θέλοντας να ενημερώσει τους Καταναλωτές, για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας,και γενικότερα για την περίοδο της Σαρακοστής και θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όσο και τα επίπεδα ποιότητας, παραθέτει χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδαιότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή. αλλά και για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή .

Ενημέρωση

Γενικά, όλα τα τρόφιμα, που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα,μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε όσο γίνεται ένα σαρακοστιανό καλάθι, με ασφαλή τρόφιμα αλλά και με καλές τιμές,και αυτό θα το πετύχουμε εάν εντείνουμε την προσοχή μας κάνοντας έρευνα αγοράς, στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, αλλά και ακολουθώντας τις συμβουλές της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης(Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή).

Η παραδοσιακή λαγάνα :Π.χ., δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή δεν λέμε να μη την προτιμήσουμε αλλά ας κάνουμε την επιβαλλόμενη έρευνα αγοράς..

Η ταραμοσαλάτα :Καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες, που, συνήθως, περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα κόκκινο θολό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη.
Το τουρσί : Θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Προτιμότερη είναι η αγορά τυποποιημένου τουρσιού και όχι χύμα.

Στα θαλασσινά πρέπει να προσέχουμε:

1. Μαλάκια:

α. Κεφαλόποδα (Χταπόδια, Καλαμάρια, Σουπιές, Μοσχιοί, Θράψαλα, κ.λπ.). Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. Νωπά: Οι Καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Επίσης η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια-βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Κατεψυγμένα: Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η σφραγίδα αυτή πρέπει να φέρει όλες τις ενδείξεις, που προβλέπονται, από τον Κ.Τ.Π. (Κώδικα Τροφίμων και Ποτών). Δηλαδή, αναγράφονται η ονομασία πώλησης, το καθαρό βάρος, η χρονολογία ανάλωσης, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, το όνομα, η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

β. Δίθυρα οστρακοειδή (Μύδια, Κυδώνια, Γυαλιστερές, Στρείδια, κ.λπ.). Πωλούνται συσκευασμένα, σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τον Κ.Τ.Π. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα ζώα αυτά πρέπει να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά, ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος, να κλείνουν μόνα τους.

Στους παραγωγούς οστρακοειδών δίνεται η δυνατότητα πώλησης, απ ευθείας στον τελικό Καταναλωτή, μικροποσότητας οστρακοειδών, χωρίς συσκευασία. Πριν αγοράσουμε, όμως, τα οστρακοειδή, πρέπει να ελέγξουμε το πιστοποιητικό παραγωγού, για να βεβαιωθούμε ότι ο πωλητής είναι, πράγματι, παραγωγός.

Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται, μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία, πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης καθώς, επίσης, και όλες οι υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τονKΏΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την ημέρα της αποκελύφωσης.Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, ομοίως, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.

γ. Γαστερόποδα (σαλιγκάρια). Διατίθενται στην αγορά, είτε ως νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε ως κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές, από τον Κ.Τ.Π., ενδείξεις.

2. Εχινόδερμα: Είναι οι γνωστοί μας αχινοί. Πρέπει να είναι, κατά την αγορά τους, ζωντανοί.

3. Μαλακόστρακα: Συμπεριλαμβάνονται Γαρίδες, Καραβίδες, Αστακοί, Καβούρια, Ψείρες, Γάμπερα, κ.λπ.. Τα νωπά εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά, προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες η να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Τ.Π. ενδείξεις.

Πριν από κάθε προμήθεια θαλασσινών, επιστρατεύουμε όλη την προσοχή μας. Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους.

Επειδή διάφορα είδη θαλασσινών διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, ως προς τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, διαφέρουν, όμως, πολύ, όσον αφορά την τιμή πώλησής τους, πρέπει να προσέχουμε, καλά, τις επιγραφές και σημάνσεις, που αναγράφουν τις πληροφορίες του είδους, ώστε να μην παραπλανηθούμε, από τους" επιτήδειους.

Κονσέρβες ιχθυηρών

Για τις κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι διογκωμένες, να μην έχουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου, ευθύνη μας είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις συσκευασίας, ιδιαίτερα την ημερομηνία παραγωγής και.λήξης και να παρατηρούμε εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.
Θα πρέπει επίσης να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας, και μετά το άνοιγμα, στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στην μυρωδιά του περιεχομένου
Τέλος υπενθυμίζουμε σε κάθε καταναλωτή ότι το Γραφείο Προστασίας του Καταναλωτή της ΄Ενωσης; μας , θα δέχεται καταγγελίες στα τηλέφωνα 2821092666 και 2842020140  αλλά και στον Ε.Φ.Ε.Τ ,όπου μπορεί ο καθένας από μας να τηλεφωνεί για την Προστασία του.

Η Πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών  Κρήτης


Ιωάννα Μελάκη

Ακυβέρνητο ιστιοφόρο ανοιχτά του Ακρωτηρίου Σπάθα

Μηχανική βλάβη προέκυψε σε ένα ιστιοφόρο με Γερμανική σημαία που έπλεε νωρίς το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Χανίων και συγκεκριμένα στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Σπάθα.

Αποτέλεσμα της βλάβης ήταν το σκάφος με επιβάτες ένα ζευγάρι γερμανών να μείνει ακυβέρνητο, καθώς η άπνοια που επικρατεί καθιστά απαγορευτική την χρήση των πανιών.

Για το πρόβλημα ενημερώθηκε άμεσα το λιμεναρχείο Χανίων σκάφος του οποίου έσπευσε στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ενώ το ιστιοφόρο θα ρυμουλκηθεί από ένα δεύτερο σκάφος ρυμουλκό.

Το ζευγάρι των Γερμανών είναι καλά στην υγεία του ενώ το ιστιοφόρο θα καταπλεύσει είτε στο ενετικό λιμάνι των Χανίων είτε σε λιμάνι της περιοχής.



flashnews.gr

Κρητικό γλέντι στο Βερολίνο



Η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι εκδηλώσεις στο περίπτερο της Περιφέρειας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων, κορυφαίων παραγόντων του τουρισμού αλλά και χιλιάδων Γερμανών πολιτών.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε το αδιαχώρητο στο Κρητικό γλέντι που στήθηκε από Κρητικούς του Βερολίνου στο οποίο πήραν μέρος και χόρεψαν με ενθουσιασμό δεκάδες Γερμανοί.

Πηγή: prismanews.gr

Τι έκανε πιο όμορφη από ποτέ στην Κρήτη η Ζέτα Μακρυπούλια;


​Και αυτό το καλοκαίρι το πρόσωπο γνωστής κολεξιόν ρούχων είναι η Ζέτα Μακρυπούλια!

Και επέλεξαν τις ομορφιές της Κρήτης για τη φωτογράφηση .

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 8 ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ

Κινητοποιήσεις στο Λασίθι


Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά του τμήματος ΤΕΙ από το Λασίθι στο Ηράκλειο και για την υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης, οι κάτοικοι της Ιεράπετρας προχωρούν σήμερα σε κατάληψη της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου. Παράλληλα προαναγγέλλουν στάση πληρωμών στο δημόσιο.

Οι κάτοικοι της Ιεράπετρας εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΗ για να στείλουν στο κράτος το μήνυμα ότι "πρέπει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του προς εμάς και τον τόπο μας, εάν θέλει να εισπράττει από εμάς".

Η Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας θα συμμετάσχει στο Παγκρήτιο Φοιτητικό Συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο Ηράκλειο και θα προχωρήσει σε συντονισμό με τις Επιτροπές Αγώνα του Αγίου Νικολάου και της Σητείας για κοινές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Συγχρόνως ζητά από τη δημοτική αρχή Ιεράπετρας να προχωρήσει στην κατάθεση των παραιτήσεων των μελών της, τις οποίες έχει ανακοινώσει.

Αύριο η επιτροπή αγώνα του Αγίου Νικολάου προχωρά σε κατάληψη της αντιπεριφέρειας Λασιθίου. Την Πέμπτη θα ακολουθήσει νέα κατάληψη, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο.

Διπλασιάστηκαν οι υιοθεσίες στην Κρήτη


Αν και λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί δυσκολεύονται να μεγαλώσουν τα ίδια τους τα παιδιά, υπάρχουν άτομα που αναλαμβάνουν να την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών άλλων... Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στην Κρήτη αύξηση σε αναδοχές και υιοθεσίες, μετά και την πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας.

Ήδη, αν και το μητρώο των αναδόχων για όλη την περιφέρεια της Κρήτης είναι ακόμα υπό κατάρτιση, μόνο μέσα στο 2012 είχαμε 12 περιπτώσεις αναδοχής. Το νούμερο θεωρείται καλό, με δεδομένο και το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα ο θεσμός της αναδοχής ήταν σχεδόν άγνωστος στην Κρήτη.

1,2 το μήνα

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, δεν έχει να κάνει μόνο με τις αναδοχές. Έχει να κάνει και με τις υιοθεσίες, ο ρυθμός των οποίων στην Κρήτη έχει διπλασιαστεί από το 2012 και μετά. Συγκεκριμένα, από το 2006 μέχρι το 2011 σημειώθηκαν 87 υιοθεσίες, αριθμός που μεταφράζεται σε 1,2 πράξεις υιοθεσίας το μήνα. Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 38 υιοθεσίες, που ισοδυναμούν με 2,6 πράξεις ανά μήνα. Έχουμε δηλαδή διπλασιασμό των υιοθεσιών, παρά τις αρνητικές οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση.

Από μόνο του το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ελπιδοφόρο. Οι άνθρωποι αρχίζουμε σιγά-σιγά να βλέπουμε την πραγματική ουσία της ζωής και να ξεπερνούμε την επιφάνεια των πραγμάτων που μας είχαν συνηθίσει να εστιάζουμε...

Ανά νόμο

Αλλά ας δούμε τα νούμερα αναλυτικά: Το 2012 στο Ηράκλειο είχαμε 16 υιοθεσίες, όπως αναφέρει επίσης η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Κασαπάκη, και από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα 5 υιοθεσίες.
Όσον αφορά στα Χανιά, όπως είπε η κοινωνική λειτουργός κ. Κουμαντάκη, το 2012 σημειώθηκαν 10 υιοθεσίες και 3 τοποθετήσεις σε ανάδοχες οικογένειες. Το τρέχον έτος, μέχρι στιγμής, υπάρχουν 3 αιτήματα για αναδοχή, ενώ έγινε και μια υιοθεσία. Στην περιφερειακή ενότητα του Ρεθύμνου, όπως τονίζει η κοινωνική λειτουργός Μαρία Γκούτη, δεν έχουμε αναδοχές, έγιναν όμως 3 υιοθεσίες μέσα στο 2012, ενώ εντός του 2013 κατατέθηκε αίτηση για άλλη μία υιοθεσία και μάλιστα διακρατική. Στην περιφερειακή ενότητα του Λασιθίου, όπως αναφέρει η μοναδική κοινωνική λειτουργός Αντωνία Δασκαλάκη, είχαμε μία υιοθεσία και μία αναδοχή μέσα στο 2012, ενώ μέσα στο 2013 έχουμε δύο νέες υιοθεσίες.

Η εμπειρία της αναδοχής

Πώς είναι, όμως, η εμπειρία της αναδοχής; Πώς είναι να ξέρεις πως, αν και αυξάνονται οι πιθανότητές σου για υιοθεσία, αυτή, εντούτοις, μπορεί να μη συμβεί ποτέ; Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στη "Νέα Κρήτη." ενός ζευγαριού Κρητικών που ήθελε να υιοθετήσει ένα παιδί. Μέχρι στιγμής, προέκυψε συμπτωματικά μια αναδοχή από ίδρυμα, που πριν δύο χρόνια είχαν βαφτίσει. Από τον περασμένο Αύγουστο και για τα επόμενα τρία χρόνια το κοριτσάκι που βάφτισαν και που είναι σήμερα 6 ετών ζει μαζί τους χαρούμενο και δυνατό...

«Είχαμε θέσει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο και μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες για να κάνουμε παιδιά αποφασίσαμε να μπούμε στη διαδικασία της υιοθεσίας. Πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα Χριστούγεννα πήγαμε κάποια δώρα σε παιδιά ενός ιδρύματος», ξεκίνησε να αναφέρει το ζευγάρι. Εκεί γνώρισαν και το κοριτσάκι, το οποίο σήμερα ζει μαζί τους μέσω του θεσμού της αναδοχής.

Προϋποθέσεις

«Συμπτωματικά γίναμε ανάδοχοι γονείς και συγκεκριμένα από τον περασμένο Αύγουστο και για τα επόμενα τρία χρόνια». Το ζευγάρι, που παράλληλα κάνει λόγο για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, είτε αφορά σε υιοθεσία είτε σε αναδοχή, τονίζει ξεκάθαρα πως όσοι θέλουν να γίνουν γονείς πρέπει να παραμένουν από την αρχή μέχρι το τέλος ενωμένοι και να απευθύνονται σε αναγνωρισμένα κρατικά ιδρύματα και όχι σε... σκοτεινά μονοπάτια.

Όπως τόνισε το ζευγάρι, απαραίτητη προϋπόθεση για οτιδήποτε είναι να έχεις περίσσεια αγάπη και να θες να τη μεταφέρεις. «Το παιδί κάνει το ψυχικό σε μας και όχι εμείς στο παιδί. Είχαμε περίσσεια αγάπη και θέλαμε να τη μεταφέρουμε. Η αναδοχή είναι πολύ σημαντική και το είδαμε αυτό από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε σχετικά. Είναι ίσως πιο δύσκολη υπόθεση από την υιοθεσία, καθώς δεν είναι κάτι μόνιμο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δε βοηθούν οι γονείς. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά σε ιδρύματα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να υιοθετήσουμε ένα παιδί. Όπως μας έχουν ενημερώσει, όταν έχεις γίνει ανάδοχος, είναι πιο εύκολη η διαδικασία να υιοθετήσεις».

Ανταπόδοση

«Συναισθηματικά έχουμε δεθεί με το κοριτσάκι μας και υπάρχει ανταπόδοση. Είμαστε πνευματικοί και ανάδοχοι γονείς πλέον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Θέλουμε να τη δούμε να μεγαλώνει, να γίνεται ανεξάρτητη και να βγαίνει δυνατή στην κοινωνία. Εμείς θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα της, ακόμη και αν οι φυσικοί της γονείς, που βρίσκονται σε διάσταση, αποφασίσουν να ζήσει το κορίτσι μαζί τους». Σήμερα το 6χρονο κορίτσι, που γνωρίζει την κατάσταση, με τις υπάρχουσες συγκυρίες να του "προσφέρουν" τη διαίσθηση και την κατανόηση της πραγματικότητας, παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του, είναι πολύ χαρούμενο, πάει σχολείο και απολαμβάνει μια ασφαλή, ήρεμη και γεμάτη αγάπη ζωή.

Αναδοχή και υιοθεσία: Ομοιότητες και διαφορές

Για δημιουργία του μητρώου των ανάδοχων οικογενειών μάς μιλά ο διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης: «Η υιοθεσία και η αναδοχή είναι θεσμοί που προωθούνται με κύριο στόχο την αποσυλοποίηση και αποϊδρυματοποίηση παιδιών και την τοποθέτησή τους σε ανάδοχες οικογένειες ή σε οικογένειες που επιθυμούν να υιοθετήσουν τα παιδιά. Έχουμε κάνει μια σχετική εκδήλωση που αναλύει το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αναδοχή ή την υιοθεσία ενός παιδιού. Κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί, όπως προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο, το μητρώο αναδόχων οικογενειών, που θα βοηθήσει όλα τα παιδιά, τα οποία, αντί να βρίσκονται σε ιδρύματα, θα μπορούσαν να μεγαλώνουν σε ανάδοχες οικογένειες».

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των ατόμων που ενδιαφέρονται για αναδοχή, ίσως και επειδή η αναδοχή αυξάνει τις πιθανότητες υιοθεσίας. «Οι περισσότερες από τις αιτήσεις είναι για μακροχρόνια αναδοχή, που σκοπό συνήθως έχουν και την υιοθεσία. Κατά το τρέχον έτος και μέχρι σήμερα το αρμόδιο τμήμα στο Ηράκλειο έχει 4 αιτήσεις ανάδοχων οικογενειών, οι οποίες αξιολογούνται από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς, δηλαδή καταγράφονται όλες οι πληροφορίες, κατατίθενται τα δικαιολογητικά και γίνονται συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Υπάρχει μια στενή επαφή μαζί τους, αλλά και με την υπόλοιπη οικογένεια. Σημειώνεται πως υπάρχουν και ευέλικτα μοντέλα αναδοχής, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάποιος ανάδοχος μόνο για τα σαββατοκύριακα ή μόνο για τις γιορτές», τόνισε η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Γκασούκα.

Κοινωνικός θεσμός

Η αναδοχή είναι ένας κοινωνικός θεσμός προστασίας παιδιών ηλικίας από 0 έως 18 ετών, που οι φυσικοί γονείς τους αδυνατούν να τα φροντίσουν και αναλαμβάνει ένα ανάδοχο άτομο ή μια ανάδοχη οικογένεια να το φροντίσει μέχρις ότου η φυσική του οικογένεια μπορέσει να αναλάβει ξανά το ρόλο της. Η αναδοχή δίδει το δικαίωμα στις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, που είναι στελεχωμένες με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, να αναλαμβάνουν την τοποθέτηση των παιδιών που έχουν ανάγκη προστασίας, είτε με τη συγκατάθεση των γονιών τους είτε με την παρέμβαση δικαστηρίου, προκειμένου να διαφυλαχθεί το συμφέρον του παιδιού.

Η υιοθεσία είναι μια νομική πράξη που κατοχυρώνεται από το Νόμο 2447/96, κατά την οποία το μεν υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού, η δε οικογένεια έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί του. Με την πράξη της υιοθεσίας αλλάζει η νομική ταυτότητα του παιδιού, το οποίο πλέον παίρνει το επώνυμο των γονιών που το έχουν υιοθετήσει. Στην αναδοχή το παιδί κρατά τη δική του ταυτότητα και εξακολουθεί να είναι νόμιμο παιδί των φυσικών του γονέων.

Ο δρόμος για τη σωτηρία

Υπάρχουν διάφορα είδη αναδοχής. Αφορούν στη φιλοξενία που διαρκεί λίγες ημέρες, προκειμένου να αποσυμφορήσει τη βιολογική οικογένεια από τη συνεχή φροντίδα σε παιδιά με ή χωρίς ιδιαιτερότητες ή από ιδρύματα σε περιόδους εορτών. Στη συγγενική, καθώς πρόκειται για ανάδοχη φιλοξενία παιδιού από μέλος ή μέλη του ευρύτερου συγγενικού περιβάλλοντος, ενώ προτιμάται σε μια προσπάθεια μη απομάκρυνσης και αποκοπής του παιδιού από το φυσικό περιβάλλον.

Υπάρχει η επείγουσα-ημερήσια αναδοχή και διαρκεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και διαρκεί λίγες ημέρες, για παράδειγμα για λόγους υγείας των γονιών.

Επίσης, υπάρχει η βραχυπρόθεσμη, που διαρκεί μέχρι λίγους μήνες και αφορά παιδιά που, για παράδειγμα, έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους λόγω κρίσης. Η μεσοπρόθεσμη διαρκεί 1 με 2 χρόνια, όταν οι φυσικές οικογένειες χρειάζονται περισσότερο διάστημα για να ξεπεράσουν κάποια κρίση, με την προοπτική της επιστροφής του παιδιού στη φυσική οικογένεια. Τέλος, υπάρχει και η μακροπρόθεσμη, που διαρκεί πολλά χρόνια, τη διακρίνει μια νομιμότητα, όπως τονίζει η κ. Δήμητρα Γκασούκα, και πολλές φορές οδηγεί και σε υιοθεσία. Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή αναδοχής στην Ελλάδα.

Είδη υιοθεσιών

Όσον αφορά στις υιοθεσίες, που αποτελούν αμετάκλητες νομικές πράξεις και λύονται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, υπάρχουν τρία είδη: Μέσω ιδρυμάτων, όπου κατατίθενται αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα 4 ιδρύματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τονίζεται πως πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία οφείλεται στο μικρό αριθμό διαθέσιμων υγιών παιδιών, καθώς και σε νομικά κωλύματα από τους φυσικούς γονείς. Υπάρχει επίσης η διακρατική υιοθεσία, όπου η υποψήφια θετή οικογένεια μπορεί να υποβάλει το αίτημά της για υιοθεσία παιδιού σε κράτος της επιλογής της, αρκεί το συγκεκριμένο κράτος να έχει κατοχυρώσει τη σύμβαση της Χάγης για τα θέματα που αφορούν στην προστασία παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία.

Η διεκπεραίωση της υιοθεσίας γίνεται μέσω των αρμόδιων διαπιστευμένων φορέων της Ελλάδας και την Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών του ελληνικού υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Υπάρχει και η ιδιωτική υιοθεσία, όπου ο φυσικός ή οι φυσικοί γονείς τοποθετούν το φυσικό τους παιδί σε υποψήφια θετή οικογένεια της επιλογής τους και δηλώνουν την πρόθεσή τους αυτή στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία της περιοχής τους, προσκομίζοντας όμως και τη συναινετική δήλωση που έχουν υπογράψει και τα δύο μέρη ενώπιον συμβολαιογράφου. Αξίζει να τονιστεί και είναι πολύ σημαντικό ότι στην τελευταία περίπτωση οι υποψήφιοι θετοί γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Προτού προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να συνεργάζονται με την κοινωνική υπηρεσία της περιοχής τους ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εκμετάλλευσής τους από επιτήδειους. Κυρίως να αποφεύγουν οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή, που θα έχει ποινικές συνέπειες, καθώς τα παιδιά δεν είναι προϊόντα αγοραπωλησίας.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ "Παιδί της καρδιάς"

Μια αναδοχή ή μια υιοθεσία αποτελεί ίσως τον πιο ανθρωπιστικό θεσμό του νομικού μας συστήματος. Δεν είναι σε καμία περίπτωση απογυμνωμένη από το συναίσθημα, αφού σε αυτήν εμπλέκονται παιδιά που γίνονται μέλη οικογενειών σαν να έχουν γεννηθεί σε αυτές, απολαμβάνοντας προνόμια και δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού. Δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση, ακόμη και στις μέρες μας, που ίσως κάποια πράγματα έχουν κάπως απλοποιηθεί. Κανείς δεν πρέπει να το βάζει κάτω αν έχει αποφασίσει να υιοθετήσει.
Η ανταμοιβή στο τέλος έρχεται σαν... Θεία Κοινωνία. Το τίμημα απειροελάχιστο και το συνειδητοποιείς όταν κρατήσεις στην αγκαλιά σου το "παιδί της καρδιάς", όπως δικαίως έχει χαρακτηριστεί. Δε χρειάζεται να είναι κανείς πάμπλουτος ή οι υποψήφιοι να διαθέτουν τα προσόντα ενός... υπεργονέα. Πρέπει μόνο να είσαι ώριμος, να μπορείς να αγαπήσεις και να γνωρίζεις πώς να διαχειρίζεσαι τις ανάγκες του παιδιού.

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

«Κραυγή» αγωνίας των γιατρών στο Τζερμιάδων : Σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια


Με έναν γιατρό σε κάθε εφημερία λειτουργεί το πολύπαθο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων στο Λασίθι.

Οι γιατροί θέτουν ευθέως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, επισημαίνοντας σε μία ανοιχτή επιστολή πραγματική "κραυγή αγωνίας" όλα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η συνέχιση αυτής της "υπολειτουργίας"!

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: "Σε έναν τόπο όπως η Κρήτη όπου πρωτοστάτησε και έκανε τα πρώτα της βήματα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με άξιους αρωγούς της τον κο Λιονη και τον κο Φιλαλήθη δέχεται τώρα ένα σημαντικό πλήγμα . Στο κέντρο υγείας Τζερμιαδων , στο οροπέδιο Λασιθιου , στα 900 μέτρα υψόμετρο , η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου αποφάσισε να αφήσει να εφημερεύει κάθε φορά ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ γιατρός .Αυτό θα ισχύει για 11 ημέρες τον μήνα Μάρτιο και πιθανον όλες τις ημέρες των επόμενων μηνών με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να μην υπάρχει καμία ασφάλεια κατά την εφημερια .

Φανταστείτε, θα υπάρχει μόνο ένας γιατρός σε εφημερία , χωρίς ΕΚΑΒ μεταξύ 2 μμ – 10 μμ (λόγω έλλειψης προσωπικού) και χωρίς νοσηλεύτρια, μόνος παρέα μόνο μέναν κλητήρα!!!!!! Χρειάζεται να είναι κάποιος επαγγελματίας υγείας για να αντιληφθεί τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ;

Αν ο μοναδικός γιατρός χρειαστεί να συνοδεύσει με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (πράγμα πολύ συχνό ) κάποιο σοβαρό περιστατικό θα κλείσει για 3-4 ώρες το κέντρουγείας ;

Εμείς δεν αγωνιζόμαστε για περισσότερα χρήματα αλλά για ασφαλείς εφημερίες. Άλλωστε εδώ και δυόμιση χρόνια κάθε μήνα κάνουμε από μόνοι μας και μια εφημερία εξτρα ΑΠΛΗΡΩΤΗ εν γνώση της διοίκησης του νοσοκομείου λόγω του ότι είμαστε λίγοι σε αριθμό ………

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στις περισσότερες ημέρες του μήνα δεν υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να καλύψει την απογευματινή βάρδια 2μμ-10μμ λόγω έλλειψης προσωπικού ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να καλούμε ασθενοφόρο από το Καστέλι η από το Ηράκλειο (κυρίως από τον βορείο οδικο άξονα Κρήτης ) .

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο συνοδός ιατρός να μένει στο εκάστοτε νοσοκομείο του Ηρακλείου η του Αγ. Νικολάου ψάχνοντας τρόπο να γυρίσει στην έδρα του (δηλαδή επί 3-4 ώρες να μην υπάρχει κανένας γιατρός να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που θα έρθουν κατά την απουσία του ) και να συνεχίσει την δουλειά του .

Ο νόμος ορίζει ρητά ότι σε κάθε εφημερία πρέπει να υπάρχουν το ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ 2 ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑ για να υπάρξει ασφάλεια , αποτελεσματικότητα και για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωες

Ερχόμαστε λοιπόν να ρωτήσουμε αυτούς που προτείνουν τέτοιες ριψοκίνδυνες λύσεις αν έχουν λάβει υπόψη τους όλα τα παραπάνω και αν έχουν κατανοήσει ότι κέντρο υγείας σημαίνει ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ και μάλιστα σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων και χωρίς την κάλυψη ενός νοσοκομείου  Μ.Ε.Θ με εργαστήρια κλπ.

Θεωρούμε ότι είναι ηθικό μας χρέος να σας στείλουμε αυτήν την επιστολή με σκοπό να μην τεθούν ανθρώπινες ζωες σε κίνδυνο .

Παρά τις δυσκολίες της εποχής μας πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να διακρίνονται από σοβαρότητα και να μην παρακάμπτουν το νόμο . Γιατί πάνω από τα χρήματα και τους λογιστικούς υπολογισμούς η ανθρώπινη ζωή είναι πάντα ανεκτίμητη .

Επειδή ως γνωστό μια σπίθα υπηρξε πάντα η αρχή για τις μεγαλύτερες πυρκαγιές ας μην είναι εδώ αυτή η σπίθα για την καταστροφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Κρήτης και κατ¨επεκταση όλης της Ελλάδας" .



cretalive.gr

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης στην Κρήτη

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια στο Ηράκλειο, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων και «ψυχή» του Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας Μαίρη Παχιαδάκη, αποδεικνύοντας ότι η κρίση επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Όπως είπε σε συνέντευξη τύπου η αύξηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και αγγίζει το 30%, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον.

Τα θύματα της κακοποίησης, γυναίκες και παιδιά, ζητούν περισσότερο ψυχολογική υποστήριξη, παρά φιλοξενία, και όπως τόνισε η κ.Παχιαδάκη, τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά, τα οποία θα κληθούν να κουβαλούν τα βιώματα σε όλη τους τη ζωή…

cretalive.gr

Κριτήρια για τη δέσμευση των λογαριασμών των οφειλετών του ΙΚΑ


Απάντηση στην παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη 


Στην δέσμευση των λογαριασμών  των οφειλετών του ΙΚΑ που  έχουν προβεί σε ρυθμίσεις, αναφέρεται ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης, μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση, του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Για την αναστολή των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης ασφαλιστικά  ενήμερος θεωρείται ο οφειλέτης  ο οποίος υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών του και καταβάλλει ανελλιπώς τις μηνιαίες δόσεις και τρέχουσες εισφορές. Όπως αναφέρει το έγγραφο του Υπουργείου: «τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν ο οφειλέτης ή ο εργοδότης δεν έχει προβεί στην ρύθμιση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών του εισφορών ή στην καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που του έχουν καταλογιστεί».

Από τις ισχύουσες  διατάξεις προβλέπεται ως αναγκαστικό  μέτρο είσπραξης και η κατάσχεση εις χείρας τραπεζών ως τρίτων. Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 63 του Ν.3996/2011 έχει προβλεφθεί ότι: «το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων που έχει επιβληθεί στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την διασφάλιση των απαιτήσεων του ιδρύματος δύναται κατά την εκτίμηση του αρμοδίου οργάνου να αρθεί, μετά την υπαγωγή του οφειλέτη σε καθεστώς ρύθμισης, κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και εφόσον τηρούνται οι όροι της απόφασης ρύθμισης».

Στην απάντησή του, ο Υπουργός κ. Ι. Βρούτσης αναφέρει ότι: «η άρση της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του αρμοδίου οργάνου ήτοι του διευθυντή του οικείου περιφερειακού ή του τοπικού υποκαταστήματος ή του ταμείου είσπραξης εσόδων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Όπως αναφέρει το ΙΚΑ σε έγγραφο  που διαβίβασε στο αρμόδιο Υπουργείο για τα κριτήρια τα οποία οφείλει να εφαρμόσει το αρμόδιο όργανο, ώστε να προβεί στην άρση της επιβληθείσας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατάσχεσης, προκειμένου να σταθμίσει ποιοι είναι οι αξιόπιστοι και καλόπιστοι οφειλέτες σε αντιπαραβολή με τους αναξιόχρεους και κακόπιστους οφειλέτες ή γενικώς τους μη ανταποκρινόμενους στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις είναι: «1)να έχει υπαχθεί ο οφειλέτης σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών του, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, 2)να τηρεί ο οφειλέτης τους όρους της απόφασης ρύθμισης των οφειλών του, 3)η συνέπεια που έχει επιδείξει ο οφειλέτης στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του μέχρι την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών του, και 4)συνεκτιμάται εάν ο οφειλέτης είναι επιχείρηση ατομική ή με τη μορφή εταιρείας οποιασδήποτε μορφής, το μέγεθος του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ή ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτή τα οποία θα διακυβεύονταν ενδεχομένως».

Σε κάθε περίπτωση πάντως υπάρχει  πλήρης επίγνωση της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των οφειλετών – εργοδοτών ειδικά στην παρούσα δύσκολη αυτή περίοδο και στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την εφαρμογή των διατάξεων αναζητούν πάντοτε την καλύτερη δυνατή λύση, με δεδομένα τα ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...