Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Κραυγή» αγωνίας των γιατρών στο Τζερμιάδων : Σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια


Με έναν γιατρό σε κάθε εφημερία λειτουργεί το πολύπαθο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων στο Λασίθι.

Οι γιατροί θέτουν ευθέως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, επισημαίνοντας σε μία ανοιχτή επιστολή πραγματική "κραυγή αγωνίας" όλα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η συνέχιση αυτής της "υπολειτουργίας"!

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: "Σε έναν τόπο όπως η Κρήτη όπου πρωτοστάτησε και έκανε τα πρώτα της βήματα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με άξιους αρωγούς της τον κο Λιονη και τον κο Φιλαλήθη δέχεται τώρα ένα σημαντικό πλήγμα . Στο κέντρο υγείας Τζερμιαδων , στο οροπέδιο Λασιθιου , στα 900 μέτρα υψόμετρο , η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου αποφάσισε να αφήσει να εφημερεύει κάθε φορά ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ γιατρός .Αυτό θα ισχύει για 11 ημέρες τον μήνα Μάρτιο και πιθανον όλες τις ημέρες των επόμενων μηνών με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να μην υπάρχει καμία ασφάλεια κατά την εφημερια .

Φανταστείτε, θα υπάρχει μόνο ένας γιατρός σε εφημερία , χωρίς ΕΚΑΒ μεταξύ 2 μμ – 10 μμ (λόγω έλλειψης προσωπικού) και χωρίς νοσηλεύτρια, μόνος παρέα μόνο μέναν κλητήρα!!!!!! Χρειάζεται να είναι κάποιος επαγγελματίας υγείας για να αντιληφθεί τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ;

Αν ο μοναδικός γιατρός χρειαστεί να συνοδεύσει με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (πράγμα πολύ συχνό ) κάποιο σοβαρό περιστατικό θα κλείσει για 3-4 ώρες το κέντρουγείας ;

Εμείς δεν αγωνιζόμαστε για περισσότερα χρήματα αλλά για ασφαλείς εφημερίες. Άλλωστε εδώ και δυόμιση χρόνια κάθε μήνα κάνουμε από μόνοι μας και μια εφημερία εξτρα ΑΠΛΗΡΩΤΗ εν γνώση της διοίκησης του νοσοκομείου λόγω του ότι είμαστε λίγοι σε αριθμό ………

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στις περισσότερες ημέρες του μήνα δεν υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να καλύψει την απογευματινή βάρδια 2μμ-10μμ λόγω έλλειψης προσωπικού ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να καλούμε ασθενοφόρο από το Καστέλι η από το Ηράκλειο (κυρίως από τον βορείο οδικο άξονα Κρήτης ) .

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο συνοδός ιατρός να μένει στο εκάστοτε νοσοκομείο του Ηρακλείου η του Αγ. Νικολάου ψάχνοντας τρόπο να γυρίσει στην έδρα του (δηλαδή επί 3-4 ώρες να μην υπάρχει κανένας γιατρός να αντιμετωπίσει τα περιστατικά που θα έρθουν κατά την απουσία του ) και να συνεχίσει την δουλειά του .

Ο νόμος ορίζει ρητά ότι σε κάθε εφημερία πρέπει να υπάρχουν το ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ 2 ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑ για να υπάρξει ασφάλεια , αποτελεσματικότητα και για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωες

Ερχόμαστε λοιπόν να ρωτήσουμε αυτούς που προτείνουν τέτοιες ριψοκίνδυνες λύσεις αν έχουν λάβει υπόψη τους όλα τα παραπάνω και αν έχουν κατανοήσει ότι κέντρο υγείας σημαίνει ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ και μάλιστα σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων και χωρίς την κάλυψη ενός νοσοκομείου  Μ.Ε.Θ με εργαστήρια κλπ.

Θεωρούμε ότι είναι ηθικό μας χρέος να σας στείλουμε αυτήν την επιστολή με σκοπό να μην τεθούν ανθρώπινες ζωες σε κίνδυνο .

Παρά τις δυσκολίες της εποχής μας πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να διακρίνονται από σοβαρότητα και να μην παρακάμπτουν το νόμο . Γιατί πάνω από τα χρήματα και τους λογιστικούς υπολογισμούς η ανθρώπινη ζωή είναι πάντα ανεκτίμητη .

Επειδή ως γνωστό μια σπίθα υπηρξε πάντα η αρχή για τις μεγαλύτερες πυρκαγιές ας μην είναι εδώ αυτή η σπίθα για την καταστροφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Κρήτης και κατ¨επεκταση όλης της Ελλάδας" .



cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...