Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Δάνεια «στην παραγωγή» και όχι στην «κατανάλωση» από τις ελληνικές τράπεζες

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης σε Κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
κ.κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια προωθήθηκε από τις τράπεζες ένα υπερκαταναλωτικό μοντέλο οικονομίας το οποίο και χρηματοδότησαν χορηγώντας δάνεια για κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Αυτή η οικονομία οδήγησε σε μια «εσωτερική» ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία όπως ήταν εύλογο, θα παρήκμαζε. Τα δάνεια αυτά κυρίως δαπανήθηκαν για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών παρά για την  πραγματική οικονομία που ήταν και το ζητούμενο.

Όπως αναφέρει στην παρέμβαση του ο Λ. Αυγενάκης, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από έρευνες, για την ενίσχυση της γεωργίας έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 1.5 δις ευρώ, για την ανάπτυξη του τουρισμού 7,3 δις. ευρώ, ενώ για την ναυτιλία 14.2 δις ευρώ. Συνολικά και για τους τρεις παραπάνω τομείς το ύψος των δανείων ανέρχεται στα 23 δις. ευρώ, τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν χορηγήσει 32 δις. ευρώ για καταναλωτικά δάνεια. Οι χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων είναι κατά 45% υψηλότερες των δανείων που έχουν δοθεί στη βιομηχανία και κατά 215% υψηλότερα των δανείων που έχουν δοθεί για τον κατασκευαστικό τομέα

Τα δάνεια που μέχρι σήμερα χορηγούσαν οι τράπεζες διαχέονταν στην αγορά  προς εσωτερική κατανάλωση ως στεγαστικά, καταναλωτικά ή προς μικρές επιχειρήσεις, αντί να διαχέονται σε τομείς της πρωτογενούς  παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία), της βιομηχανικής παραγωγής και σε τομείς γενικότερα που θα παρήγαγαν προϊόντα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονωθεί  η πραγματική-παραγωγική οικονομία  άμεσα, διαφορετικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 30% με 35% και οι τράπεζες θα βρεθούν σε μια κατάσταση νεκροφάνειας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά από την Κυβέρνηση να γίνει μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου και να δοθεί πραγματική και ουσιαστική στήριξη σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μέσω της διάθεσης δανείων από τις τράπεζες προκειμένου η χώρα να προσελκύσει επενδυτές.

Όπως δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης : «στις μέρες μας είναι άκρως απαραίτητη η έξοδος της χώρας από την υφεσιακή τροχιά, την οποία διέρχεται και αυτό θα συντελεστεί με ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή με τη στήριξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής».

Έκλεψε οικοδομικά υλικά και οδηγούσε χωρίς δίπλωμα

Όχι μόνο συμμετείχε σε κλοπή οικοδομικών υλικών, αλλά επιπλέον τα μετέφερε... οδηγώντας αυτοκίνητο χωρίς να έχει δίπλωμα.

Ο λόγος για έναν 25χρονο Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στην Ε. Ο. Ηρακλείου - Βιάννου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) Ηρακλείου, κατηγορούμενος, για κλοπή οικοδομικών υλικών και παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.(στερείτο άδεια οδηγήσεως και δεν κατείχε άδεια κυκλοφορίας και ασφαλιστήριο συμβόλαιο).

Επιπλέον αναζητούνται δύο (2) άγνωστα άτομα, συνεργοί του 25χρονου.

Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό τμήμα Περιφέρειας.
flashnews.gr

Αποκηρύσσει τα φαινόμενα βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης

H ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποκηρύσσει τα φαινόμενα κάθε μορφής βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού.


Την ανησυχία της εκφράζει για τα παρατηρούμενα φαινόμενα κάθε μορφής βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού, τα οποία αποκηρύσσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της Εκκλησίας.

Την Ιερά Σύνοδο, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της, απασχόλησαν για άλλη μία φορά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό «η χώρα και ο λαός μας, εξαιτίας της πολύμορφης κρίσης και των συνεπειών της στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων του τόπου μας».

«Η Ιερά Σύνοδος, προσθέτει, στάθηκε με αγωνία και ανησυχία μπροστά στα παρατηρούμενα φαινόμενα κάθε μορφής βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού, τα οποία αποκηρύσσει και συμμερίζεται απολύτως τήν πρόσφατη απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για τήν ανάγκη της ανοχής και του σεβασμού της θρησκευτικής και της πολιτισμικής διαφορετικότητας, για την άμεση κατάπαυση της βίας, την επικράτηση της ειρήνης και της καταλλαγής των ανθρώπων, τήν καλλιέργεια και την περιφρούρηση της μοναδικότητας του ανθρώπινου προσώπου, ως εικόνας του Τριαδικού Θεού και της ανθρώπινης ζωής, ως θείου δώρου».

Τέλος και εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, αποφασίσθηκε να συντονισθεί και να ενταθεί ακόμη περισσότερο το φιλανθρωπικό έργο των ενοριών και των Ιδρυμάτων της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων της Κρήτης για την, όσο γίνεται, κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών και τήν ανακούφιση των δοκιμαζομένων οικογενειών του νομού.

«Μεγάλη Αλάσκα» αερίου η Κρήτη


Διπλάσια των εκτιμήσεων της έκθεσης της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, που κάνει λόγο για αποθέματα αξίας 427 δισ. ευρώ, μπορεί ν' αποδειχτούν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, δήλωσε στο «Εθνος» από τον Καναδά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος.

Ο καθηγητής Α. Φώσκολος αποκαλύπτει ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, επικαλούμενος πληροφορίες που έχει από τους ξένους ειδικούς, που διεξάγουν ήδη τις πρώτες έρευνες νότια του νησιού.

Ο Ελληνας ερευνητής και ιδρυτής του κλάδου Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια εκστρατεία από την Κρήτη, προκειμένου να πείσει με επίσημα και αδιάσειστα στοιχεία ξένων εταιρειών ότι κάτω από την Κρήτη κρύβεται μια «μεγάλη Αλάσκα» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Συνεχώς, ωστόσο, προσέκρουε στη δυσπιστία κυβερνητικών και κυρίως των αρμόδιων παραγόντων της ΔΕΠΑ, τους οποίους μάλιστα κατήγγειλε ότι κρύβονται πίσω από συμφέροντα, σε «τετ α τετ» συνάντησή τους σε ημερίδα που διοργάνωσαν πέρυσι στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα του ΤΕΕ.

Τώρα, όπως λέει ο καθηγητής, έστω και αργά, νιώθει πιο αισιόδοξος, καθώς το μήνυμα επιτέλους ελήφθη από τον σημερινό πρωθυπουργό, τον οποίο και συνάντησε το καλοκαίρι μαζί με τους άλλους ερευνητές Η. Κονοφάγο και Ν. Λυγερό και τον ενημέρωσαν αναλυτικά για τον αναξιοποίητο θησαυρό των υδρογονανθράκων.

«Ο κ. Σαμαράς αποδεικνύεται ότι χειρίστηκε με σοβαρότητα το θέμα, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους, τη Μέρκελ, τον Ολάντ αλλά και τους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο κ. Φώσκολος, σχολιάζοντας την έκθεση της Deutsche Bank για τους υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε: «Το Eurogroup το ήξερε εδώ και πολλές ημέρες ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος νότια της Κρήτης. Γι' αυτό μας έδωσαν και τα χρήματα. Το χρέος μας θα βγει 100%. Τα κοιτάσματα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι τεράστια και μπορούν να σώσουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν κινητοποιήθηκε νωρίτερα, ώστε να είχαμε αποφύγει το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο».

Ο κ. Φώσκολος επεσήμανε ότι τα νούμερα που αναφέρει η έκθεση της γερμανικής τράπεζας δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά το ήμισυ στην πραγματικότητα, καθώς όπως εξηγεί: «Εμείς βασιστήκαμε στον χάρτη που είχε δώσει ο Γ. Μανιάτης. Δεν βασιστήκαμε σε όλη την περιοχή νότια της Κρήτης και δεν βασιστήκαμε στο Αιγαίο. Αν τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά, τα χρήματα είναι πολλαπλάσια». Είναι ανάγκη -πρόσθεσε- να δοθεί άμεσα άδεια να γίνουν διερευνητικές πέρα από τη Νότια Κρήτη και στο Κρητικό Πέλαγος, όπου εκτιμάται ότι και εκεί υπάρχουν υδρογονάνθρακες, όπως και νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Οι «σύμμαχοι»

«Σύμμαχοι» του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου στην εκστρατεία ενημέρωσης και προώθησης του θέματος των υδρογονανθράκων είναι τα τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης και η Περιφέρεια του νησιού, καθώς μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια είχαν οργανώσει σχετικές συναντήσεις και ημερίδες, οι οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση κοινών θέσεων διεκδίκησης και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Σε μία από αυτές τις ημερίδες ο κ. Φώσκολος μαζί με τον συνάδελφό του, καθηγητή Α. Ζελελίδη είχαν αντιπαρατεθεί ευθέως με τους υπευθύνους της ΔΕΠΑ, οι οποίοι αμφισβητούσαν τις θέσεις των δύο καθηγητών, καθώς και τα αδιάσειστα στοιχεία ξένων εταιρειών για την ύπαρξη των προς αξιοποίηση κοιτασμάτων, νότια της Κρήτης και ευρύτερα.

Ο κ. Φώσκολος σε συνέντευξή του στο «Εθνος» τον Νοέμβριο του 2010, όπως και σε ημερίδα της Περιφέρειας, είχε πει -επικαλούμενος στοιχεία έγκυρων ξένων εταιρειών- ότι νότια της Ιεράπετρας Λασιθίου, στη λεγόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου», υπάρχουν αναξιοποίητα τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ μεγάλα κοιτάσματα υπάρχουν επίσης ανοιχτά του κόλπου της Μεσσαράς στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και νότια της Γαύδου.

«Αφύπνιση»

«Το μέλλον της Κρήτης, της Ελλάδας, αλλά και η θέση της ίδιας της Ευρώπης θα ήταν διαφορετική, αν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη λάμβαναν υπόψη τους, χρόνια τώρα, τις φωνές των κυρίων Φώσκολου και Ζελελίδη, που λειτουργούσαν ως ξυπνητήρια εθνικής και ευρωπαϊκής αφύπνισης», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Πέτρος Ινιωτάκης.

Ο κ. Ινιωτάκης και η ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης είπαν ότι η διαπίστωση της ύπαρξης του «θησαυρού» στην πράξη θα ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο του νησιού και της χώρας, αλλά και τις αναπτυξιακές - οικονομικές προοπτικές και επιπλέον θα ωφελήσει με τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θ' ανοίξουν.

ΚΡΗΤΗ, Μανωλης Κοκολάκης για το ΕΘΝΟΣ

Enhanced by Zemanta

Εκρηκτικά ευρήματα σε σπίτι 31χρονου στην Κρήτη


Όπλα και εκρηκτικές ύλες είχε στην κατοχή του ένας 31χρονος από τον Άγιο Νικόλαο, τον οποίο συνέλαβαν, χθες το μεσημέρι, άνδρες του ΤΑΕ Λασιθίου.

Ειδικότερα, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας, κατά την οποία διενεργήθηκαν έρευνες σε σπίτια που διατηρεί ο 31χρονος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα πιστόλι των 9mm
Ένα βραδύκαυστο φυτίλι μήκους 130 cm.
Μία αυτοσχέδια συσκευασία που περιείχε 300 γραμμάρια αμμωνιοδυναμίτιδας
Ένα κυνηγετικό όπλο (δίκαννο) χωρίς άδεια
Ένα κυνηγετικό όπλο (καραμπίνα), ιδιοκτησίας 46χρονου

Επίσης, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, ο 46χρονος ιδιοκτήτης της καραμπίνας, η οποία βρέθηκε στην κατοχή του 31χρονου, για μη τήρηση των όρων κατοχής και αποθήκευσης κυνηγετικών όπλων.

Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών  Λασιθίου.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου.

Χασίς, όπλα και αρχαία σε... στάνη στο Ρέθυμνο!


Κάνναβη, όπλα και ένα άγαλμα εντόπισαν οι αστυνομικοί σε ένα... μαντρί στο Ρέθυμνο.


Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα γιγαντιαίας επιχείρησης της τοπικής ΕΛΑΣ στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με το prismanews.gr στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται δεκάδες κιλά χασίς, όπλα, μέχρι και αρχαιολογικά ευρήματα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί και είχε σημείο αναφοράς ένα ποιμνιοστάσιο δύο αδερφών σε ορεινό χωριό του Ρεθύμνου.

Στην επιχείρηση συμμετείχε ισχυρή αστυνομική δύναμη που εντόπισε 60 κιλά κάνναβης, ένα οπλοπολυβόλο και ένα άγαλμα.

Αξιωματικοί που είναι επικεφαλής της επιχείρησης μιλούν για μία πολύ μεγάλη υπόθεση ενώ ήδη έχουν προσαχθεί δύο άτομα.

Ρέθυμνο: Απ' το γυμναστήριο στο φροντιστήριο και μετά... στο κρατητήριο


Ο λόγος για έναν 32χρονο που χθες το απόγευμα, πήρε με τη "σειρά" τις επιχειρήσεις και... έκλεβε πράγματα πελατών.


Ο 32χρονος μπήκε διαδοχικά σε δύο ιατρεία, ένα γυμναστήριο, ένα φροντιστήριο και ένα κατάστημα πώλησης γυναικείων ρούχων, κατά τη διάρκεια που λειτουργούσαν και έκλεψε συνολικά, ένα πορτοφόλι, μία γυναικεία τσάντα και τρία κινητά τηλέφωνα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία σύντομα έφτασε στην ταυτότητα του δράστη και κατάφερε εντός των ορίων του αυτοφώρου να τον συλλάβει, ώστε σήμερα να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Στην κατοχή του άνδρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα κλοπιμαία τα οποία αποδόθηκαν στους κατόχους τους.
Οι αστυνομικοί όμως, βρήκαν στην κατοχή του 32 χρονου και μία τσάντα που περιείχε διάφορα είδη (τρόφιμα, καλλυντικά και ένα κινητό τηλέφωνο), την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες όμοιες πράξεις...

Ηράκλειο: "Άδειασαν" σπίτι δίπλα στο Αστυνομικό Τμήμα

Σε απόσταση αναπνοής από Αστυνομικό Τμήμα, θρασύτατοι διαρρήκτες "χτύπησαν" σε σπίτι, το ... άδειασαν και εξαφανίστηκαν σαν κύριοι.

Όπως γράφει το prismanews.gr το περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Η οικογένεια έφυγε από το σπίτι για να μαζέψει τις ελιές.

Προφανώς οι δράστες γνώριζαν ότι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, θα απουσίαζαν από το σπίτι και έδρασαν... ανενόχλητοι. Οι κινήσεις τους μάλιστα δείχνουν ότι δεν επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι το σπίτι βρισκεται σε απόσταση αναπνοής από το τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Οι δράστες, εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον δύο άτομα μπήκαν μέσα στο σπίτι και ένας ακόμη βρισκόταν έξω κρατώντας "τσίλιες", έκαναν άνω κάτω το σπίτι, αρπάζοντας ότι πολύτιμο έβρισκαν μπροστά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες έκλεψαν χρήματα, περίπου 1.500 ευρώ, ηλεκτρονικές συσκευές και κοσμήματα.

Οι δράστες, φαίνεται πως έμειναν αρκετή ώρα μέσα στο σπίτι το οποίο "σήκωσαν" στην κυριολεξία ψάχνοντας σε συρτάρια και ντουλάπες. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού όταν επέστρεψαν από τις αγροτικές τους εργασίες δεν μπορούσαν να πιστέψουν την εικόνα χάους που αντίκρυσαν.

Ρέθυμνο: Τα χρέη τον έστειλαν στον εισαγγελέα

Για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 119.000 ευρώ συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, ένας 66χρονος επιχειρηματίας.

Ο συλληφθείς όπως γράφει το cretalive.gr οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Χανιά: Εννέα συλλήψεις για παράνομο τζόγο σε καφετέρια - λέσχη

Η έφοδος της αστυνομίας διέκοψε την παρτίδα της πόκας και οδήγησε στο τμήμα όλους όσοι βρίσκονταν στο τραπέζι.

Όπως γράφει το prismanews η έφοδος έγινε χθες το βράδυ στα Χανιά και συνελήφθησαν συνολικά 9 άτομα για συμμετοχή σε παράνομο τζόγο.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ελέγχων, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, για την πάταξη του φαινομένου των παράνομων τυχερών παιγνίων,  η 39χρονη προσωρινά υπεύθυνη του καταστήματος, εντοπίστηκε να έχει επιτρέψει στος θαμώνες να παίζουν το τυχερό και απαγορευμένο χαρτοπαίγνιο «ΠΟΚΑ» στην Αμερικάνικη παραλλαγή του «TEXAS HOLDEM POKER» με χρήματα και χαρτοπαικτικές μάρκες διαφόρων χρωματισμών οι οποίες αντιστοιχούσαν σε διάφορα χρηματικά.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι Έλληνες ηλικίας από 23 έως 63 ετών.

Κατασχέθηκαν συνολικά:

- Τετρακόσιες εβδομήντα χαρτοπαικτικές μάρκες διαφόρων χρωματισμών, οι οποίες αντιστοιχούσαν, στο χρηματικό ποσόν των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ,
- Σαράντα οκτώ κυτία με τραπουλόχαρτα και
- Το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων εξήντα πέντε ευρώ, προερχόμενο από τη διενέργεια του παράνομου παιχνιδιού.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...